Twoje konto

Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła
Oświata | Praca dla opiekunek w Niemczech | Forum | Szkoły policealne | Logowanie | Kontakt | Dodaj ofertę pracy
Pisanie nowego postu.
Ela - 2008-07-31 22:44:56

Bylem tam co widziałem jest nie do opisania !!! Tragedja warunki są tak jak napisali ale chamstwo rajkowych jest po prostu niepojetne im wolno wszystko i mimo prób gruźb nie da sie z tym nic zrobic jedyne co mozna zdzialac to tylko sobie pogorszyc była tam pewna para przyjechali zarobić na nowe życie i tylko na tym stracili jeżeli wiesz że nie jestes urodzonym zbieraczem nie jedz . Facet na koniec dostał o to że kuzyn kontrolerki chciał mu dziewczyne odbić chłopak niewytrzymał i wstawił się udeżył go kilka razy a za 10 minut zleciało się 4 chłopa i tak chłopaka sprało że zacząłem się o niego bać. Na następny dzień wyżucono go z pracy i musiał z dziewczyną wracać do Polski gdy tylko wysiadł z autokaru karetka zabrała go od szpitala ! A wracając do tematu wyobraźcie sobie jak polak polaka gnębi postaram się opisać jeden dzien z życia zwykłego zbieracza . Wiec wstaje rano o godzinie 3 by wyrobić się na 4 ubrać w przeciwdeszczowiec bo rano truskawka jest mokra i jest zimno zjeśc coś napić się zapalić i wyjść. Potem wciskają nas do autokarów po 120-170 osób i jedziemy tak na pole z rana nie jest to złe bo jest ciepło ale po południu ludzie mdleli w aurobusach a było tak ciasno że nawet nie mogli sie położyć dosłownie śledzie. Pracuje się w desz upał burze w każde warunki pogodowe. Gdy dojeżdzało się na miejsce brało sie taczki wózek skrzyki i szalki i szło się w pole rajkowy(kontroler((ka))) przydzielała nam rajke(rządek truskawek)i od tąd zaczynał się zbiór. Wszystko zależało od szczęścia jezeli trafiło sie na dobrą rajkę można było zebrać sporo truskawek i zarobić. Są ludzie nazywani kombajnami zbierają ponad przeciętnie i dla nich nie liczy się to czy jestes z ich stron kolega czy znajomy po prostu okradają cie z truskawek zbierając twoją częśc i zostawiając tylko małe i zgnite . Praca na godziny jest niemożliwa ponieważ wszystkie miejsca są obstawione rodzinką rajkowych i innych wyzej postawionych ludzi trzeba sobie zrobić krzyde lub na prawde ciezko zachorowac zeby zarabiać to 8 euro . Nie wieżcie ludziom którzy piszą jak tam nie jest wspaniale ponieważ albo pracują za godziny ( praca jest n prawde lekka) lub są kombajnami o któryh zapomniałem dodać ze są nie sprawdzani a rajkowi nie wracają ich gdy opuszczają truskawki. Szefowie są na prawde super i jestem pewny że gdyby niemcy sprawowali tm władze było by o wiele wiele lepiej i nie ma co tu mówić o nazekaniu bo wielu ludzi płakało że przyjechało a wyjazd jest niemożliwy bo albo Kaśka nie puśći albo rozliczy nas za poniesione koszt baraku tak że w polsce musieli byśmy pracować przez 3 miesiące za darmo żeby to odrobić człowiek jest zmuszony zostac zeby odrobić swoje i wracać . Pozdrawiam wszystkich i jeżeli macie większe ambicjie nie jedzcie na zbiory bo lepiej zrobić sobie kurs i wyjechać do pracy na godziny. Pozdrawiam. Wracając do pary chłopak jest przed skomplikowaną operacjią nosa a dziewczyna ma nogę w gipsie po tym jak jej zesztywniała od zbierania .

x