Chcesz usunąć konto na Facebooku, ale nie wiesz jak to zrobić? W artykule przedstawimy krok po kroku, w jaki sposób usunąć konto na Facebooku oraz wytłumaczymy czym jest dezaktywacja konta. Wyjaśnimy także co dzieje się z prywatnymi danymi.

Usunięcie konta, a może dezaktywacja?

Wbrew pozorom, decyzja o usunięciu konta na Facebooku nie należy do łatwych. Czasem jest to uwarunkowane po prostu chęcią wycofania się z sieci albo po to, aby odpocząć od mediów społecznościowych lub zwyczajnie ,,zresetować głowę”. Niestety, trwałe usunięcie konta wiąże się z z utratą wszystkich danych, jakie udało nam się zgromadzić przez lata (zdjęcia, kontakty itd). Dlatego też dobrą alternatywą jest dezaktywacja konta.

Czym jest dezaktywacja konta na Facebooku?

Dezaktywacja konta polega na czasowym ,,zamrożeniu” profilu na pewien czas. W takim trybie konto nie jest widoczne dla innych użytkowników Facebooka, a my – po czasie, który uznamy za najbardziej odpowiedni, możemy je ponownie przywrócić. Ponadto wiadomości wysłane nie zostaną usunięte. Warto dodać, że przy dezaktywacji konta możliwe jest zachowanie aktywnego mesengera, przy wybraniu odpowiedniej opcji. Dzięki temu można być w kontakcie z innymi użytkownikami. W takiej sytuacji nadal możesz korzystać z aplikacji mesengera.

Dezaktywacja konta na Facebooku krok po kroku

Dezaktywacja konta jest bardzo prosta i bez trudu wykonasz ją w przeciągu kilku chwil. Jeżeli chcesz dezaktywować konto, musisz postąpić według instrukcji poniżej:

KROK 1: Otwórz aplikację Facebook

KROK 2: Przejdź do ikonki ,,Menu”, która znajduje się w prawym górnym rogu Facebooka. Są to trzy charakterystyczne kropki.

KROK 3: Wybierz ,,Ustawienia i prywatność”, a następnie kliknij ,,Ustawienia”.

KROK 4: Przejdź do ,,Centrum kont”, wybierz ,,Dane osobowe”, a następnie ,,Własność konta i kontrola”.

KROK 5: Wybierz przycisk ,,Dezaktywacja” lub ,,Usunięcie konta”.

Jak usunąć konto na Facebooku krok po kroku?

Jeżeli jednak sama dezaktywacja nie jest dla Ciebie wystarczająca, możliwe jest całkowite usunięcie konta na Facebooku. Aby trwale usunąć konto, należy przejdź poniższą instrukcję:

KROK 1: Wejdź na profil i naciśnij przycisk znajdujący się w prawym górnym rogu Facebooka.

KROK 2: Przejdź do ,,Ustawień konta i prywatności”, a później naciśnij ,,Ustawienia”.

KROK 3: Przejdź do przycisku ,,Twoje informacje na Facebooku”.

KROK 4: Wybierz opcję ,,Dezaktywacja i usuwanie”.

KROK 5: Naciśnij przycisk ,,Usuń konto na stałe”. W celu potwierdzenia wprowadź hasło i naciśnij przycisk ,,Kontynuuj”.

Czym jest okres karencji?

Okres karencji to czas, w którym użytkownik po trwałym usunięciu konta może przywrócić swoje usunięte konto. Okres ten trwa 30 dni.

Co dzieje się z danymi po usunięciu konta?

Jeżeli chodzi o prywatne dane to po upływie maksymalnie 90 dni są one usuwane na stałe.

Podsumowanie

Zamknięcie konta na Facebooku jest możliwe w kilku prostych krokach i nie wymaga specjalnych umiejętności. Alternatywą jest dezaktywacja. Polega ona na czasowym zawieszeniu profilu. Warto dodać, że nawet w tym okresie można korzystać z aplikacji Facebook Messenger (trzeba wyrazić na to specjalną zgodę). W sytuacji, w której z jakiegoś powodu zrezygnujemy z trwałego usunięcia konta, możemy skorzystać z tak zwanego okresu karencji (30 dni). W tym czasie możemy jeszcze przywrócić usunięte konto.