Uwaga na firmę Alstom Konstal z Chorzowa informuje na necie że zatrudnia pracowników a w rzeczywistości to zatrudnia przez agęncję pracy po to by nie mieć problemu przy przedłużaniu umowy. Który uczciwy pracodawca prowadzi takie lichwiarskie praktyki tylko ten który chce oszukać swoich pracowników i nie ponosić kosztów zatrudnienia i problemów z tym związanych, jest to uczciwa praktyka? czy zwykła lichwa !!!
jojo ma racje.
Bo co obchodzi pracownika ze nie ma zlecen.To tak jak w naszym rządzie.Nie ma sprzedarzy przez Rzad to zrobcie spółke.
I reszte nikogo nic nie obchodzi.
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-03-03 18:47:31odpowiedz
|
anonim - 2009-07-09 19:22:31
jojo - 2009-06-24 07:16:20
Uwaga na firmę Alstom Konstal z Chorzowa informuje na necie że zatrudnia pracowników a w rzeczywistości to zatrudnia przez agęncję pracy po to by nie mieć problemu przy przedłużaniu umowy. Który uczciwy pracodawca prowadzi takie lichwiarskie praktyki tylko ten który chce oszukać swoich pracowników i nie ponosić kosztów zatrudnienia i problemów z tym związanych, jest to uczciwa praktyka? czy zwykła lichwa !!!
Nie wiem czemu obsmarowujesz tą firmę. To jeden z większych pracodawców i jedna z bardziej liczących się firm w swojej branży. Rozumiem, że jesteś rozczarowany sposobem zatrudniania, ale w dzisiejszych niepewnych czasach nikogo nie stać na płacenie pracownikom za to, że gdy nie będzie zleceń będą chodzić po hali i dłubać palcem w nosie. Zrozum tą prostą rzecz, że jeśli Firma zbankrutuje to nawet nie będzie tej pracy, która teraz jest. Pieniądze nie biorą się z powietrza, albo od państwa. Trzeba je najpierw wypracować. Każdy przedsiebiorca wprowadza takie praktyki i środki by przetrwać. To normalne w biznesie i w przyrodzie. Jak nie będziesz miał co jeść to najpierw staną Ci kończyny, potem inne mniej ważne narządy a na końcu głowa. Tak to już funkcjonuje. No i proponuję Ci bys sprawdził w słowniku znaczenie słowa Tak to prawda pracujÄ� tam karierowicze i koleżkowie ..wystarczy zobaczyÄ� parkingi . I wiemy kto tam doi a ci co mogliby niesolidarnie prawde powiedzieÄ�. tzn . osoby niezaufane sÄ� usuwane w rozmaity sposub...Ale sprawiedliwoÅ�Ä� jest pisana każdemu i myÅ�le że taka dobra kosa też na kamieÅ� trafi..wspóÅ�czuje tym co teraz przez nich majÄ� kÅ�opoty z poważaniem dla pracowników AdaÅ�...
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-05-04 10:19:53odpowiedz
|
dokładnie
kolesiostwo, zakłamanie, brak szacunku dla pracownika
niskie pensje, brak dodatków, ciągłe straszenie zwolnieniami, zwalnianie za byle co, masę osób na umowy zlecenia za grosze, szkolenia dla wybrańców,
nie można nawet o nic poprosić bo kadry z buta traktują - jest tam taka paniusia Monika lepiej nie podchodzić
Z daleka od tej firmy!!!
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-05-24 10:03:52odpowiedz
|
he he dyrektorka personalna nie lepsza
ogólnie
B-E-Z-N-A-DZ-I-E-J-A
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-07-20 19:03:37odpowiedz
|
W dziale logistyki, panuje istny terror, mobbing to nazwa chyba zbyt delikatna. Płacz dziewczyn , ściąganie z urlopu na kilka godzin lub odrabianie chorobowego to normalne praktyki stosowane przez kierownika!! Potrafi gnębić psychicznie doprowadzając do złożenia wypowiedzenia prze jego ofiary a było już kilka-zawsze jest ktoś nowy. Prace podwładnego potrafi negować całymi tygodniami, miesiącami, wszystko co robisz jest złe, aż w końcu masz dość i ....... Wiec dziwna to firma która zatrudnia takie elementy.
W logistyce kierownik jest tylko wymagający. Jaki mobbing zwykły opie....
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-09-11 12:24:46odpowiedz
|
A ja sobie chwalę pracę w konstalu, przepracowałem tam kilka ładnych lat (mam w planach kiedyś tam powrócić) i powiem, że takiego doświadczenia to nie wyniosłem z żadnej innej firmy. Czasem jest ostro na produkcji, ale wysokie wymagania nie wynikają z czyjejś złośliwości (chociaż niektórzy czasem mogliby odpuścić)tylko z profilu produkcji- nie robi się tam bram do stodoły czy koszy na śmieci... podwozia tramwajów czy metra nie żadko zapiep.... z prędkością 100 km/h więc fuszerka odpada (niestety nie wszyscy mają taką wyobraźnię by to pojąć). Jeśli góra (np spawalnicy, czy kierownictwo) widzi, że się starasz to każde potknięcie masz wybaczone, co innego, gdy swoją robotę olewasz... Ktoś napisał, że zwalniają za byle co.... z tego co pamiętam to zwalniali za złodziejstwo i za alkohol (chociaż prawie każdy dostawał drugą szansę). Jedynym mankamentem tego zakładu są zarobki... poza tym wszystko ok. pozdrawiam
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-09-30 10:35:34odpowiedz
|
To widać że pracowałeś na produkcji a nie w biurach
w biurach atmosfera jest do d..., traktują ludzi jakby łaskę im robili że w ogóle zatrudniają, ściągają specjalistów z innych firm a potem nie przedłużają umów albo co parę miesięcy dają na czas określony, często też na zlecenie, nie ma żadnych dodatków do płacy a tą ich premię ciągle obcinają (przy czym na rozmowie podają pensję z max premią, żeby tylko tam do nich przejść)
prezeska uprawia kolesiostwo i słucha młodych głupich, zatrudnionych po znajomości wilczków, reszta musi siedzieć cicho, nawet na firmową wigilię chodzi po kilku wybrańców a reszta zastanawia się co takiego zrobiła że nie została zaproszona, bleee, ciągle tkwią w tamtej epoce
sama praca to francuska papierologia, zamieszanie z poplątaniem, ciągły nadzór, miliony niepotrzebnych tabelek, obliczeń, spotkań bez wartości dodanej, częste nadgodziny za które nie płacą a nie masz kiedy wybrać
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-10-01 19:01:37odpowiedz
|
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-09-30 10:35:34
To widać że pracowałeś na produkcji a nie w biurach
w biurach atmosfera jest do d..., traktują ludzi jakby łaskę im robili że w ogóle zatrudniają, ściągają specjalistów z innych firm a potem nie przedłużają umów albo co parę miesięcy dają na czas określony, często też na zlecenie, nie ma żadnych dodatków do płacy a tą ich premię ciągle obcinają (przy czym na rozmowie podają pensję z max premią, żeby tylko tam do nich przejść)
prezeska uprawia kolesiostwo i słucha młodych głupich, zatrudnionych po znajomości wilczków, reszta musi siedzieć cicho, nawet na firmową wigilię chodzi po kilku wybrańców a reszta zastanawia się co takiego zrobiła że nie została zaproszona, bleee, ciągle tkwią w tamtej epoce
sama praca to francuska papierologia, zamieszanie z poplątaniem, ciągły nadzór, miliony niepotrzebnych tabelek, obliczeń, spotkań bez wartości dodanej, częste nadgodziny za które nie płacą a nie masz kiedy wybrać
masz rację, pracowałem na produkcji... coś muszę dodać.... przypomniały mi się te nieszczęsne pięciominutówki... ale ogólne wrażenia i tak mam pozyywne
To niestety mamy takie same wrażenie ... 5 minutówka + raporcik ze spotkania = piękny dupochronik produkujemy tony bezwartościowych papierków, tabeleczek, zestawionek, żeby w razie czego pryncypałki miały się czym pochwalić i dostać kolejne punkciki do rocznej premii. Smutne, ale prawdziwe nie liczy się cel tylko odpowiednia i jedyna prawdziwa droga do niego - ŻENDA !!! Ta firma podcina skrzydła
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-10-06 11:55:38odpowiedz
|
Firma Messer gazy techniczne ten sam szajs co w konstalu .Ludzi na produkcji maja za nic,tylko sie liczy auto sluzbowe komora i bonus,a najgorsi sa przydupasy szwabskiego ryja.
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-10-27 20:41:54odpowiedz
|
a co to kogo obchodzi co się w jakimś Messerze dzieje
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-05-02 18:51:52odpowiedz
|
alstom to jedne wielkie nieporozumienie.KONSTAL produkował 20 wagonów tramwajowych miesięcznie,do tego lokomotywki kopalniane ,wagony kolejowe,kombajny górnicze ,sprężyny i resory.
Miał nowoczesny i rozbudowany park maszynowy(obrabiarki sterowane numerycznie,roboty spawalnicze igm itd.) Załoga liczyła 3000 pracowników.Praca na trzy zmiany.Alstom polikwidował wszystko.Jedna wielka korupcja.Transport,utrzymanie ruchu itp.
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-05-05 23:04:37odpowiedz
|
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-05-02 18:51:52
alstom to jedne wielkie nieporozumienie.KONSTAL produkował 20 wagonów tramwajowych miesięcznie,do tego lokomotywki kopalniane ,wagony kolejowe,kombajny górnicze ,sprężyny i resory.
Miał nowoczesny i rozbudowany park maszynowy(obrabiarki sterowane numerycznie,roboty spawalnicze igm itd.) Załoga liczyła 3000 pracowników.Praca na trzy zmiany.Alstom polikwidował wszystko.Jedna wielka korupcja.Transport,utrzymanie ruchu itp.
Prosze powiedzcie mi jak sie tam pracuje obecnie mam zostac przyjety do alstomu jako spawacz?Jaka atmosfera,zarobki,warunki pracy,mozliwosci rozwoju,terminowosc z placeniem wyplat,wyplata nadgodzin?Czy warto wogule zawracac sobie glowe?
Z gory dziekuje.
aha-mam zapisane jakie umowy i na jaki czas oraz zarobek,więc wiem co mnie czeka.w poprzedniej robocie np. kryli się za ustawą antykryzysową i niewiadomo było kiedy dostanę umowe na czas określony a tu wiem i jestem kontent
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-08-08 13:03:58odpowiedz
|
Ciekawe to co piszesz. Pracujeszm przez pośrednika i wiesz, wiedy Alstom Cię przejmie ? A ja , z tego co wiem , Alstom nie ma zamiaru nikogo przyjmować i w momencie kiedy pracownik tymczasowy przestanie im być potzrebny, nie przedłużają umowy.
W piątek mam mieć finalna rozmowę na stanowisko inżynierskie do Alstomu... i tak naprawdę nie wiem jaka kwotę podać co do zarobków ... wiecie może ile inz w tej firmie zarabia tak około..???
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-08-23 16:18:37odpowiedz
|
Bobass - 1.386 zł brutto, czyli najniższa krajowa, bo Alstom Konstal do hojnych nie należy :(. A tak na poważnie - wynagrodzenia w tej firmie są bardzo niskie i nie spodziewaj się kokosów. Dzisiaj w firmie miał sie odbyć strajk ostrzegawczy - zarząd straszył pracowników którzy chcieli w nim brać udział konsekwencjami .
Troszkę to dziwne, bo Alstom to potężna firma - posiadająca prestiż, a jednak w Polsce jakoś się tego nie odczuwa. Pracujesz i odnosisz wrażenie, że robią ci łaskę że w ogóle możesz przyjść do pracy.
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-09-04 13:26:56odpowiedz
|
No byłem na rozmowie zaproponowali mi 2500zł netto na początek przez 3 miesiące a potem 3500zł i umowa jak wszystko bedzie dobrze na stałe... jestem inz spawalnictwa i myślę ze sie skusze na tą oferte... praca ma byc przy produkcji chodzi o rozwiązywanie powstałych problemów ... A wracając do strajku to udało sie cos wynegocjować ?
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-10-11 08:49:07odpowiedz
|
Po w/w opieniach mam wrażenie, że wypowiadają się tutaj tylko zfrustrowani pracownicy fizyczni. O firmie, w której pracuję obecnie osoby, które zostały zwolnione tez wypowiadały się w sposób niepochleby i nieprawdziwy siejąc propagande o obozie pracy. Podobnie widze tutaj...Kiedyś zakończyłem karierę w Fiege - to jest istny obóz pracy...
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-10-11 08:49:37odpowiedz
|
Po w/w opieniach mam wrażenie, że wypowiadają się tutaj tylko zfrustrowani pracownicy fizyczni. O firmie, w której pracuję obecnie osoby, które zostały zwolnione tez wypowiadały się w sposób niepochleby i nieprawdziwy siejąc propagande o obozie pracy. Podobnie widze tutaj...Kiedyś zakończyłem karierę w Fiege - to jest istny obóz pracy...
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-10-11 08:50:19odpowiedz
|
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-10-11 08:50:45odpowiedz
|
Witam.
Właśnie mam iść na miesięczny kurs spawacza sponsorowany przez Unię a po nim do ALSTOM KONSTAL.
Ile jestem w stanie na początku tam zarobić i wo gule czy warto się fatygować, bo mam prace i nie wiem czy z niej rezygnować. Na rozmowie powiedziano m że na początek powinienem dostać od 2000 zł do 2500zł brutto.
Prawdw to albo juz mi kit wciskali. Pozdrawiam
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-11-18 20:02:05odpowiedz
|
Ja mam pytanie do osob znajacych realia dzialu logistyki - jakie wymagania, atmosfera i przede wszystkim place? Jestem osoba z okolo rocznym doswiadczeniem i mysle powaznie o zmianie pracodawcy na Alstom Konstal. Bede wdzieczna za odpowiedz.
Obecnie pracuje w alstomie. Zatrudniony jestem jako ślusarz. Stawka jak na początek bardzo ok . atmosfera w pracy zajebista nikt nie goni po prostu trzeba zrobić swoje. Bynajmniej na mojej hali. Bynajmniej na razie wszystko OK. Jestem na okresie Próbnym a już za miecha kursy na spawacza ponadpodstawowe.
Jak widać wiele osób jest ewidentnie nie zadowolonych z pracy w Alstomie. Ja też należę do tych osób. Mam umowę zlecenie za śmieszne pieniądze bo aż...1500zł brutto, po prostu żenada, żeby było śmieszniej jest masa takich osób na umowę zlecenie, pracują bo liczą na stałe umowy a pracodawca wykorzystuje ten fakt w bezczelny sposób m.in zmuszając pracowników na UMOWY ZLECENIE do pracy przez 8h oraz do wykonywania zadań nie wymienionych w umowach - co jest ewidentnym naruszeniem prawa. Mogłaby się tym zainteresować łaskawie Państwowa Inspekcja Pracy... ale poco...Co do spawaczy, nagminne jest oferowanie na początkowym okresie wyższej płacy na \"zachętę\" aby po jej upływie zaproponować niższa kwotę - pozdrowienia dla Pana Sławomira C.Jednym słowem klika, wykorzystać tylko ludzi...
Obecnie pracuje w alstomie. Zatrudniony jestem jako ślusarz. Stawka jak na początek bardzo ok . atmosfera w pracy zajebista nikt nie goni po prostu trzeba zrobić swoje. Bynajmniej na mojej hali. Bynajmniej na razie wszystko OK. Jestem na okresie Próbnym a już za miecha kursy na spawacza ponadpodstawowe.
Dostałem ofertę na stanowisko ślusarz i mam mieć rozmowę z kier. Kaczorowskim może ktoś go zna i coś o nim napisze.Z góry dzięki
Alstom to firma specyficzna która bardziej skupia się na biurokracji niż pracy. Nowemu pracownikowi trudno się jest przyzwyczaić - szczególnie takiemu który ma inne zakłady za sobą. Prawda jest taka,że to co umiesz jest nie ważne - ważne jest to jak będziesz wypisywał tonę niepotrzebnych papierków.