kto mi powie jak sie zyje w Norwegii, bo Londyn to tragedia, chce z tego chorego miasta uciec, gdzies gdzie sie normalnie zyje bez pospiechu,
Pozdrowionka
Super! Mieszkałam w Kristiansand 4 miesiące. Szybko znalazłam prace. Norwedzy mi też pomagali. Chciałabym tam kiedyś wrócić, może do większego miasta jak Oslo. Stolica jest bardzo ładnie położona. Ludzie są bardzo sympatyczni. Tęsknię bardziej za Norwegią niż za Polską jak tam byłam. Prace można szukać np. w restauracjach w centrum Oslo - Aker Brygge. Warto spróbować.
Co możesz napisać o Londynie? :)) Napisz jak Ci sie tam żyje... J
aka sytuacja tam obecnie w kwestii możliwości znalezienia pracy?? J
akie sa koszta utrzymania???
czesc, ja pracuje jako malarz na budowie, chcociaz to nie moja profesja, zarabiam, jak mam prace oczywiscie, 300 funtow na tydzien, pokoj jedynka od 80, plus trawelka, czyli bilet na strefy 123 to koszt 27,40 funtow, polski chleb to okolo funta, piwo tez tyle, fajki sa zabujczo drogie, kabanowy ze 2 funtu, bigos w sloiku Pudliszki 1,50, za to ciuszki nie sa drogie, perfumy.
Ogolnie zrobila sie nagonka na Polakow w Angli, ze biora benefity i malo sie integruja ze spoleczenstwem, ze duzo polskich dzieci poszlo do szkol i rzad musial zatrudnic duzo nowych nauczycieli, no taki pierniczenie.
Acha, bardzo wazna sprawa, TU jak sie przyjedzie w parze to zawsze wraca sie samemu!!!! To chore miasto, ludzia tu odwala, przekonalem sie na wslasnej skorze, po 12 latach bycia razem!
Podro
Witam. Ja jestem w norwegii juz 7 lat i nie jest tu wcale tak kolorowo jak sie wydaje. Owszem zarobki sa dosc wysokie chyba znacznie wyzsze niz w pozostalych krajach europy moze poza Irlandia ale koszty utrzymania tez o wiele wyzsze. Jezeli wiec ktos mysli aby tutaj w norwegii tylko zarabiac, zyc jaknajoszczedniej i jaknajwiecej zawiesc do polski to sie opaca. Jezeli jednak ktos nosi sie z zamiarem osiedlenia sie gdzies za granica to wtedy nie polecam norwegii. Jak juz wspomnialem jest tu bardzo drogo zwlaszcza zywnosc no a ile mozna wegetowac i jesc wszystko co najgorsze i natanzsze. Druga sprawa to ich podejscie do nas polakow i chyba wogole do obcokrajowcow, oni czyja sie lepsi bogatsi od nas. Oni sa norwegami i sa zakochani w sobie. Ogolnie nazwalbym to rasizmem. Jest tu bardzo ciezko dostac staly pobyt z kolei na wyspach duzo latwiej. Kolejna sprawa to ich brak ufnosci do nas. Dostanie tutaj jakiegos kredytu mieszkaniowego graniczy z cudem z kolei na wyspach niema z tym zadnego problemu. Tak wiec nie polecam norwegii jak kraju w ktorym mozna by bylo sie osiedli chyba ze komus niie przeszkadza fakt ze oni raczej nie toleruja obcokrajowcow chyba z wyjatkiem dunczykow.
Bez fachu i bez języka Angielskiego bardzo ciezko znalesc prace, niekiedy i perfekcyjny angieslki nie wystarczy bo chcą odrazu podstaw norweskiego. Poszukują elektryków najłatwiej o prace przy dużych miastach typu Oslo.
Z góry mówie że życie na złotówkach jest koszmarnie drogie np. Jajka 12 sztuk 15zł Chleb od 2-7 zł
norwegia jest drozsza ale patrzac na zarobiki o niebo lepsza niz londyn itp...bylam w londynie wiem jak jest nie poelcam zbytnio schodzi an psy pozatym teraz ten funt to w ogole tragedia...w norwegii spoko moja siostra tam mieszka pod oslo i pracuje w piekarni i odlozyc miesiecznie w palcem w d.. ok 5 tys:)moiwe juz o olozeniu...angielski musi byc na bardzo dobrym poziomie to podstawa..siostra oprocz tego chodzi o kursy norweskiego....pozdrawiam
norwegia jest drozsza ale patrzac na zarobiki o niebo lepsza niz londyn itp...bylam w londynie wiem jak jest nie poelcam zbytnio schodzi an psy pozatym teraz ten funt to w ogole tragedia...w norwegii spoko moja siostra tam mieszka pod oslo i pracuje w piekarni i odlozyc miesiecznie w palcem w d.. ok 5 tys:)moiwe juz o olozeniu...angielski musi byc na bardzo dobrym poziomie to podstawa..siostra oprocz tego chodzi o kursy norweskiego....pozdrawiam
hej Kasiu.mam prosbe pytanie do Ciebie.czy nala bys mi namiary na jakies piekarnie w norwegi lub w tej co Twoja siostra pracuje? jestem w anglii ale chcialbym znienic kraj. dziekuje z gory za pomoc. pozdrawiam..,.
hej Alex. czy mozesz podac mi jakies firmy namiary nr tel gdzie potrzebuja do pracy w piekarni?pracuje w anglii w piekarni ale jest coraz gorsza lipa chcialbym cos znalezc innego,jezeli masz taka mozliwosc, z gory dziekuje za pomoc.
Kompletna bzdura!! ja po roku pracy w norwegii dostalem stala umowe o prace i otrzymalem kredyt na 2 mln Koron na mieszkanie.Norwedzy sa az za bardzo ufni i sa niesamowicie sympatyczni oczywiscie nie wszyscy.Tak naprawde to Polacy Robia syf w tym kraju kradna i zachowuja sie jak buraki.Pozdrawiam i moim zdaniem zycie na skandynawii jest najleprzym rozwiazaniem.
witam Pania .czy moge zapytac prosic o pomoc w znalezieniu agencji ktore oferuja mozliwosc pracy w zawodzie piekarz cukiernik w Norwegii|? dziekuje za pomoc.Robert