Twoje konto

Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła
Oświata | Praca dla opiekunek w Niemczech | Forum | Szkoły policealne | Logowanie | Kontakt | Dodaj ofertę pracy
zdjecie uzytkownika
piorek kraków - 2008-01-02 14:23:19 odpowiedz | cytuj
Posrednik eurowork finland wspolpracuje z krakowskim posrednikiem Benefit. zalatwiaja Ci przelot, mieszkanie w Finlandii i wszystkie formalnosci zwiazane z meldunkiem i zalozeniem konta. Do tego samochod sluzbowy na dojazd do pracy. Ja pracowalem w K.Hartwall 30 km od Helsinek. Pracuje sie w trybie zmianowym po 8 godzin, wynagrodzenie na reke po odbiciu kosztow mieszkania samochodu sluzbowego to ponad 7 euro za godzine a na nocach to kolo 9. Naprawde lepiej niemozna trafic, mieszkaalem w centrum miasta Poorvow bloku. ^ osob na 3 osobowym cieplum i kompletnie wyposazonym mieszkaniu. polecam Finlandie tam jest malo Polakow praca tez nie byla ciezka, a do porozumiewania wystarczy nawet slaby angielski, i tak Wurowork Finland wszystko zalatwia. jesli ktos chcialby wiecej wiedziec to niech pisze na forum to bede w miare mozliwosci odpisywal ale mowie wam, agencja jest pewna za zerwanie wczesniejszego kontraktu odbija Ci 250 euro za bilety a jak popracujesz do konca 7 miesiecznego kontraktu to bilet powrotny masz za free.
zdjecie uzytkownika
Robert czestochowa - 2008-01-02 19:47:54 odpowiedz | cytuj
Czesc jesli mozesz to powiedz cos wiecej o wymaganiach jakie stawia ta firma i w jakie dziedzinie jest ta praca??.Bylbym zainteresowany  i mam kolege  ktory tez szuka pracy.noi od kiedy jest mozliwosc podjecia pracy.pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
Robert czestochowa - 2008-01-02 19:50:22 odpowiedz | cytuj
Ps.jesli mozesz to podaj jakies namiary do siebie np.nr telefonu to lepiej jest sie dogadac i porozmawiac.czesc
zdjecie uzytkownika
piotrek-kłodzko - 2008-01-02 21:07:55 odpowiedz | cytuj
cześć ! mam na imię Piotrek jestem z kłodzka mógłbyś napisać co to jest za praca czy np. mogą pracować tam kobiety?No i jakiś numer tel. by się przydał
zdjecie uzytkownika
gabi - 2008-01-02 21:12:06 odpowiedz | cytuj
taz jestem zainteresowany w jakich zawodach mozna pracowac czy jest jakas praca dla kobiet ? i co z jezykiem czy jest wymagany mozesz podac namiary na ta agencje ?
zdjecie uzytkownika
piorekkraków - 2008-01-07 12:53:07 odpowiedz | cytuj
Agencja pracy Benefit. wpiszcie sobie w wyszukiwarke, firma ma oddzialy w krakowie i chyba w katowicach, z tym ze jak wyladujecie w helsinkach przejmuje was eurowork. Babka ktor a sie tym zajmuje nie dosc ze jest ladna to jeszce kompetentna i sprawnie sobie radzi z tym calym balaganem bo ma pod soba nie tylko polakow ale i bulgarow. Wszystko szlo sprawnie. niestety jest kwestiaodatko w ktore musici e zaplcic od zarobionych tam pieniazkow. Niby pozniej jest zwrot ale nie wiem jak to jest z tym bo jeszce sie nie rozliczalem. W sumiemoge powiedziec ze praca pod wzgledem warunkow mieszkaniowych i pieniazkow jest ok. trudno trafic lepiej, wiecej szczegolow pod moim gg 5519526. Sam zasyanawiam sie czy tam nie jechac znow. Na stronie Benefitu sa wciaz nowe oferty pracy, na reke minimum zarobicie 7 euro a na nocach do 10. To oczywiscie kwota netto po odliczeniu zakwaterowania i podatkow. praca legalna, po przyjezdzie od razu wtrabiaja Ci konto bankowe, i zglaszaja w urzedzie podatkowym abys uzyskal numer TAX oraz Kele czyli ich dowod osobisty. Wszyscy w Finlandii mowia po Angielsku wystarczy podstawwa znajomosc bo jezyka finskieg o nie jestes w stanie sie nauczyc bo jest okropny. Chcecie wiedziec wiecej piszcie a i jakby ktos mial fajne namiary na prace w anglii w turystyce badz w innym kraju zwiazanym z turystyka niech pisze.
zdjecie uzytkownika
ew finland obecnie - 2008-02-06 16:38:51 odpowiedz | cytuj
dosc tej farsy bo sie noz w kieszeni otwiera, babka owszem i ladna ale zalatwienie jakiej kolwiek sprawy to absurd, najlepiej zalatwiac sobie samemu jak nie czeka was czekanie okolo miesiaca na zalatwienie czego kolwek, tak sie wspolpracuje z polskim przelozonym, Panie Piotrku, nie wiem co Pan sobie tam wymyslil ale jak sie Pan zakochal w tej Pani to niech Pan jej to powie a nie kreci waly na necie, owszem co do reszty to prawda, jest samochod i zarobki nawet w miare dobre, ale skonczyly sie weekendy wiec nie jest juz tak kolorowo, plusy ew finland - legalna praca - mieszkanie - samochod minusy - zalatwiaj sobie sam wszystko i nie licz na urlop w wymiarze jaki chcesz
zdjecie uzytkownika
ew finland obecnie - 2008-02-06 16:49:34 odpowiedz | cytuj
zapomnialem jeszcze dodac jak i rowniez Pan Panie Piorku ze garnki to najlepiej sobie kupic bo inaczej je Pan wieczorem bo jest niedobor metalu w mieszkaniach, a co do biletu to troszke sie zmienily zasady, owszem i moze Pan przyleci ale wroci autokarem w terminie wybranym przez firme czasie, i do tego dostanie Pan zwrot 100euro za bilet a nie 250 bo autokar jest tanszy gdyby Pan nie wiedzial stad ta roznica, zapraszamy do nas Panie Piotrku, przyjmiemy Pana z otwartymi rekoma i powitamy w naszym gronie, garnki mile widziane!!!
zdjecie uzytkownika
ew finland obecnie - 2008-02-06 16:59:12 odpowiedz | cytuj
Pani Gabrielo, po obcieciu kosztow utrzymania zostanie Pani jakies 900 euro miesiecznie na reke, ale trzeba zaiwaniac albo sie pilnowac, decyzja nalezy do Pani dla wszystkich zainteresowanych praca w finlandi, to dobry kraj na zarobki ale trzeba uwaznie czytac umowe i dobierac posrednika
zdjecie uzytkownika
Tomek - 2008-02-07 23:06:55 odpowiedz | cytuj
UWAGA  Powiem wam cała prawde o cudownym euroworku.Jest duzo prawdy w tym co tutaj mowiono ,ale i duzo bujania, sprawy maj sie tak : -odnosnie samochodu owszem dostajesz ale na kilku (koledzy jezdza nawet w pieciu do pracy )paliwo tankujesz ale i sie z tego rozliczasz .jak za duzo wyjezdzisz do dopłacisz i to jest potwierdzone . -mieszkania jak dobrze trafisz to na polskie trzy pokojowe i mieszkasz w 5lub 6 osob (wez cos ugotuj jak ci pieciu chłopa nad głowa stoi bo tez chca gotowac i to jak jest w czym,to samo z kiblem jeden na 5 lub 6 ...bez komentarza.Potracaja za to cudowne mieszkanie oczywiscie roznie w zaleznosci od kontraktu od 320-335 za mc .+internet jak jest w domu za ktory kasuja osobno. Wyzywienie w swoim zakresie . -co do pracy system zmianowy 5na 5 na 5 .soboty niedziele wolne.narazie nadgodzin nie ma ale były owszem i to całkiem sporo.I tu uwaga na podatki jak przekroczysz sume ktora masz w kontrakcie  to gowno zarobisz.(mozna to ominac ale za duzo pisania.) co do pani D (tak nazywam nasza koordynatorke,przynajmniej miała nia byc.)to sie nie wypowiadam ale lepiej załatwic sobie wszystko samemu.Pytajcie ludzi ktorzy tam pracuja oni powiedza wam gdzie sie udac  ..bo wszystko mozna załatwic w tydzien.pozdrawiam ale nie pana Piotra bo pierdoły wypisuje.Jak macie jakie pytania to piszcie .Wrzuce to forum do ulubionych i bede zerkał jak sie sprawy maja.
zdjecie uzytkownika
andrzej12 - 2008-02-09 10:43:18 odpowiedz | cytuj
ten pan piotrek to troche pokoloryzowal prawda jest inna i dla wszystkich chcacych pracowac w euroworku mowie dobrze sie zastanowcie bo oszukuja na kazdym kroku pozdrawiam wszystkich tylko nie pana piotrka
zdjecie uzytkownika
obecnie finlandia eurowork - 2008-02-09 12:15:11 odpowiedz | cytuj
No więc sprawa Euroworku ma sie bardzo (nie)kolorowo :P 1. Samochód dostajesz owszem - a raczej wrak którego samochodem nazwać nie można (w firmie są może z 3-4 samochody w jako takim dobrym stanie) 2. Mieszkanie za które normalnie sie płaci 560 euro za dwa pokoje plus salon w centrum Helsinek firma bierze od każdego 320 euro, a w mieszkaniu mieszkają po 5-6 osób to daje ponad 1600 euro to przesada bo w takim mieszkaniu to po dwóch by mogło mieszkać. 3. Sprawy załatwiać sobie samemu... a) konto samemu najlepiej w Nordea b) karte z Keli (ubezpieczenie) najlepiej iść samemu to sie dostaje w max dwa tygodnie a przez "super koordynatorke" czeka się dwa i pół miesiąca c) karta podatkowa w Vero (urząd podatkowy) najlepiej też sobie samemu załatwić bo jak się przekroczy próg podatkowy to się płaci podatku 35%, samemu sobie załatwiasz próg podatkowy d) meldunek - najpierw sie idzie na policje po pozwolenie na pobyt stały (koszt 40 euro) a pozniej do Magistratii żeby się zameldować. Pozameldowaniu przysługuje nam więcej świadczeń socjalnych. Eurowork nie melduje nikogo bo na jednym mieszkaniu nie może być więcej ludzi zameldowanych niespokrewnionych niż 4 a jest zawsze więcej. e) koordynatorka - olać ją kompletnie, dzwoni sie tylko do niej jak wrakouto sie popsje i jak sie nie ma czym dojechac do pracy, albo żeby podpisać kolejna umowe jak ktoś chce zostać, albo jak coś sie nie zgadza z kasą. Na początku jak przyjechała laska (oczywiście to polka jest) to jeszcze coś robiła ale teraz już leje na wszystko). Dla mnie to jest nie pani D. tylko Pani Nie Ma Takiej Możliwości :D pozdrawiam :D p.s. zastanówcie się naprawde nad przyjazdem tutaj.
zdjecie uzytkownika
franco - 2008-02-09 17:43:49 odpowiedz | cytuj
Pracuję w Finlandii kilka ładnych miesięcy .Naprawdę jest ok.Nie ma problemow z wypłatami ,załatwione ( kela,konto,tax) wszystko odrazu ,bez problemów.I teraz owszem jest tutaj koordynatorka Pani D.nie ma problemu dzwonisz i masz załatwione .A amigo który pisze że lepiej załatwić sobie samemu i nie liczyć na Panią D. to niech zrozumie że Pani D. ma pod sobą bardzo dużo osób i nie jest w stanie wszystkiego ODRAZU załatwić.Naprawdę jest wszystko poukładane.Co do samochodów to wiadomo że nie dostaniesz Passata 2008 ,auta są starsze ,ale w razie kłopotów dostajesz ,inne zastępcze .Potwierdzam ,wystarczy przyjechać i pracować ,owszem nie ma miejsca dla ,,królewiczy'.Narazie
zdjecie uzytkownika
tomek - 2008-02-09 18:39:06 odpowiedz | cytuj
[usunięte przez administratora, jest to forum dyskusyjne prosimy o niepodawanie niecenzuralnych słów] moze sie pochwalisz jaki masz samochodzik ,bo pracownicy z K.Hartwall maja stare trupy z dziorami w tłumikach chyba ze jestes mezem pani D to sie ma dobry wozek
zdjecie uzytkownika
franco - 2008-02-09 19:12:09 odpowiedz | cytuj
więc idz się wyżygaj i wtedy pisz .Bo nie rozumiesz amigo co piszę .Zaznaczyłem że nie dostaniesz nowego np.Passata 08 .Moja sprawa jaki mam samochód tutaj .Mężem D. nie jestem .Piszę co wiem ,co widzę .A jeśli tobie sie tutaj nie podoba możesz jechac np.na zmywak do Londka tam metrem przynajmniej będzież jezdzil ,lub na zbiór mandarynek do Itali ,tam beda Cię do pracy ciężarówką wozić ,masz zawsze wybór .Nara Amigo .Zrozum ,życie........
zdjecie uzytkownika
bolek - 2008-02-10 00:02:26 odpowiedz | cytuj
musze cie rozczarowac franko ale tomek ma racje.tez siedze tutaj pare miechow wiec powiedz jakim samochodem przyjezdzasz do pracy a powiem ci kim jestes.W K Hartwall pracuje dokładnie 21 polakow i około 20 bułgarow .czekamy franko ..................
zdjecie uzytkownika
ktos - 2008-02-10 00:20:38 odpowiedz | cytuj
Ja wam cos powiem: Nie narzeka tylko ten co przy korycie siedzi.I załoze sie ze franko nie powie jakim samochodem jezdzi bo byscie wiedzieli kto tak cukruje waszej firmie czy agencji.
zdjecie uzytkownika
franco - 2008-02-10 09:45:06 odpowiedz | cytuj
Tutaj nie chodzi o cukrowanie ludki ,poprostu piszę co widzę .Przecież każdy ma wybór ,pytam jeszcze raz nie podoba się więc po co siedzisz w Finlandii ,pisałem możesz jechać do Londka np.na zmywak czy segregację smieci tam samochód Tobie niepotrzebny ,jest metro,czy mandarynki na pace ciężarowki będziesz jezdził z drugim.Nie mam powodu do cukrowania ,idę swoim torem ,przyjechałem tutaj popracowac i zarobić .Nie ma różnicy jakim autem jadę do pracy.Piszesz amigo -powiedz jakim autem jezdzisz - odpowiem krótko - co Ci do tego .Nara .
zdjecie uzytkownika
Jorn - 2008-02-10 15:38:05 odpowiedz | cytuj
tak czytam te teksty ,śmiać mi się chce - dlaczego????Polacy tylko narzekanie ,racja franco ,jak ktoś chce zarobić to nie patrzy jakim autem do pracy dojeżdża ,to jest taki tekst - jak gówno nie umie pływac ,to powie że woda zarzadka.Do pracy lepiej się zabrać.A pozatym dokładnie każdy kieruje swoim życiem jak chce .Ja siedzę w Szwecji teraz i do licha mam narzekać że za zimno ,poprostu pracuję ,bo tak chcę .Więc koleś narzeka że autem stary jezdzi - śmiech na sali ,co od mamusi się odeszło .Można wrócić do polski............
zdjecie uzytkownika
jarzabek - 2008-02-11 09:39:56 odpowiedz | cytuj
Chcialbym zabrac glos w tej trudnej dyskusji otoz ja rowniez jestem zadowolony z tego ze pracowalem dla euroworku w k.hartwallu do pracy jezdzilismy w miare nowymi autami 3-4 letnimi z klimatyzacja i podgrzewanymi siedzeniami , na jednym mieszkaniu bylo nas po 3 osoby i byly one komfortowo wyposazone , jezeli ktos chcial mieszkac na wsi nie bylo problemu gdyz eurowork posiada maly co prawda domek w askoli ale za to z sauna , basenem , jackuzzi , i telewizja satelitarna a co do gotowania to tutaj sie nie gotuje gdyz w k.hartwallu mielismy obiady za darmo bardzo smaczne zreszta natomiast  co do pani Klaudii byla ona naprawde kompetentna osoba  a miala pod soba nie tylko wiecznie narzekajacych polakow ale rowniez bulgarow , saudyjczykow i marokanczykow zalatwiala nam wszystkie formalnosci w urzedach  , a zarobki jezeli ktos chce pracowac moze zarobic na pracy przy tandemie na akord nawet 2900euro na reke .Powiem prawde tym co narzekaja jest tam na tyle dobrze ze nie chcecie nowych polakow aby nie zajeli waszego miejsca  wolicie sprowadzic znajomkow i rodzine zeby sobie tez zarobili .
zdjecie uzytkownika
tomek - 2008-02-11 20:26:39 odpowiedz | cytuj
a ja ci mowie ze tu chodzi o cukrowanie bo rozmawiałem z wieloma ludzmi polakami oczywiscie i kazdy nazeka a ty nie wiec powtazam ze albo jestes tym przy korycie albo slepy amigo...
zdjecie uzytkownika
obecnie ew finland - 2008-02-11 20:45:38 odpowiedz | cytuj
@franco ja przyjechałem do finalndii nie tylko pracować ale też żyć, więc jak pisze żyć mam zamiar  długo a jeżdżąc takim autem to ja długo nie pożyje nie chodzi mi o to że bym chciał nowego pasata 08 jak twierdzisz ale wystarczyło by auto które jest przynajmniej sprawne technicznie i sie nie psuje co chwila... czy żadam tak wiele ?? @jorn przyjedz do ew finland i zacznij jezdzic tym samochodem, byli tacy co woleli z buta isc niz ryzykowac jazde tym samochodem, a takich samochodow jest kilkanascie w tej firmie, jak bedziesz miał serce w gardle jadac czyms takim to porozmawiamy. samochod samochodowi nie rowny,  nawet ten sam model normalny a z EW. @tomek też się zastanawiam kto tak słodzi, ale wiem czemu sie nie chce przyznać, bo by został wyśmiany. poza tym uwazam że jak sie komuś w tej czy innej firmie powodzi lepiej niż innym to oznacza albo dupowłaza albo konfidenta :D zawsze jedno z dwojga...
zdjecie uzytkownika
ewfinland obecnie - 2008-02-12 22:20:19 odpowiedz | cytuj
no i co sie tak aut czepiliscie, nie o auta chodzi, z ze trupy niebezpieczne to fakt i o to w nich chodzi a ze stare akurat, chodzi o inne rzeczy, na kazdym kroku sie pilnuj bo cie orzna, i najlepiej siedz cicho, nie marudz nie narzekaj i nie zawracaj glowy, wkoncu ktos tu jest za nas odpowiedzialny wiec niech robi co nalezy do niego, i tlumaczenie ze ma sie tylu ludzi do prowadzenia tu niczego nie zmienia, bo rownie dobrze mozna powiedziec jak sobie nie radzisz to sie nie bierz za to
zdjecie uzytkownika
NIE! - 2008-02-14 17:05:02 odpowiedz | cytuj
Co Ty qrwa chory człowieku jestes ? czy w walisz w prenta i siedzisz w ciep lym qrwidełq w Polsce i w d.... byłes i g..... widziałes bo napewno nie pracowales przez EW.... skoro takie sciemy tu walisz.
zdjecie uzytkownika
NIE! - 2008-02-14 17:07:09 odpowiedz | cytuj
powyzsze kieruje oczywiscie do niejakiego Jorna czy jak mu tam...
zdjecie uzytkownika
Racjonalista - 2008-02-17 16:26:15 odpowiedz | cytuj
Witajcie slodkie chlopczyki!!! Jak tak czytam te wasze wszystkie opisy to wydaje mi sie ze mam doczynienia z dziecmi a nie doroslymi facetami ktorzy wiedza po co tu sa i czego chca od zycia. Ja pracowalem w Finlandii przez 7 miesiacy w K-H, wiem jak to wyglda i jak wszystko tutaj wyglada. Dla EW , finskich pracodawcow jestesmy poprostu bialymi murzynkami - zreszta tak samo jak wszedzie indziej na swiecie gdzie pracujemy. Ja to zrozumialem zaraz na poczatku mojej pracy tutaj , skupilem sie na swoim celu pobytu tutaj i po co to robie. Nie interesowalo mnie ani mieszkania, ani wiek samochodow (3/4 polakow pracujacych tutaj nie ma nawet takich w Polsce), ani zadne inne sprawy na ktore nie mialem wplywu. 99% procet ludzi tu pracujacych to ludzie ktorzy nic nigdy nie osiagneli w Polsce , pracowali za 1000 zl miesiacznie, ledwo co wiazali koniec z koncem i jeszcze najwazniejsze ze mysla ze tutaj cos osiagna albo ze cos tutaj znacza. Smiesza mnie ciagle narzekania na wszystko poniewaz nikt nikogo tutaj na sile nie trzyma, Polska jest pieknym krajem w ktorym mozna zyc na lepszym poziomie niz tutaj tylko trzeba wiedziec jak to zrobic i zachowywac sie jak na faceta przystalo a nie jak 10 letni chlopiec. Jedyny racjonalny powod dla ktorego narzekacie znajduje w tym ze nie chcecie zeby ludzie z polski przyjezdzali tutaj, robili konkurecje, zabierali dodatkowe nadgodziny itd. Jak ktos przez cale zycie nic nie osiagnal a tutaj nagle ma co miesiac 1500-2000 euro na reke to mysli ze pewnie cos bedzie kiedykolwiek znaczyl.Na koniec prosze was wszystkich nie wypisujcie dyrdymalow nie szkodzcie ludziom ktorzy wiedza jak sie jest postrzeganym za granica , jak wyglada tam praca i po co tam sie jest. Zycze wszystkim powodzenia  
zdjecie uzytkownika
franco - 2008-02-18 20:48:13 odpowiedz | cytuj
tak ,narzekania,narzekania tyle kazdy potrafi .Ludziska czytać i chociaz spróbujcie zrozumieć ,napiszę dużymi literami - KAŻDY MA W ŻYCIU WYBÓR ,NIE PODOBA SIĘ W FIN.-----WRACAJCIE !!!!!!!!NIE PODOBA SIĘ POGODA----- WRACAJCIE ,NIE PODOBAJĄ SIĘ AUTA WRACAJCIE ,KOORDYNATOR ----- WRACAJCIE .Zrozumcie co piszę ,Dlaczego więc siedzisz i marudzisz jeden z drugim ............bagno .
zdjecie uzytkownika
piotrek - 2008-02-19 10:40:16 odpowiedz | cytuj
witajcie, ten watek założylem po powrocie do Polski własnie z K.Hartwalla i milo mnie zaskoczylo ze tyle odpowiedzi dostałem. Pojawilo sie wiele skrajnych opinii wiec zadam wam pytanie - jak wielu posrednikow za granica zalatwi wam w pelni wyposazone mieszkanie, ubezpieczenie, dojazd do pracy i opieke socjalna? Na pewno niewielu. Poza ta prowizja ktora bral sobie posrednik naprawde trudno znalezc bardziej spoko prace i w dodatku za dobre pieniadze, nie wiem czemu tak narzekacie...
zdjecie uzytkownika
miro - 2008-02-22 01:32:19 odpowiedz | cytuj
masz racje z tym cukrowaniem pani D.  jakby przyjrzec sie tak blizej tej pani D to powiem ze trafiłeś w dziesiatke. i napewno gwarancja jest ze to 2 sprawy wchoda w rachube
zdjecie uzytkownika
miro - 2008-02-22 01:41:23 odpowiedz | cytuj
cos mi sie wydaje ze sie widocznie masz załatwiane sprawy przez pania D w pierwszej klejnosci i dlatego jej tak bronisz. wiec niech zacznie traktowac wszystkich równo to moze zmienie zdanie.
zdjecie uzytkownika
clean lady - 2008-02-25 14:13:47 odpowiedz | cytuj
Czesc chlopaki!. Moze jestem tu za krotko bo dopiero tydzien z kawalkiem to moge pomarudzic tylko na to ze jest za malo godzin pracy a to sie = malo kasy, samochod jest, mieszkanie jest a pani D jak na razie bez zastrzezen
zdjecie uzytkownika
widomo kto :P - 2008-02-25 14:33:26 odpowiedz | cytuj
witam wszystkich ja bylem w EW od marca 2007 wtedy nie bylo jeszcze  Dominiki wtedy opiekunem byl jeszcze Jane Aho dyrektor EW i jak on byl to bylo tak samo jak z Dominika osobiscie sam sobie wszystko zalatwialem jak sie dzwonilo z jakims klopotem bylo "jutro przyjade do twojej pracy"  i na tym sie konczylo z dominika byl lepszy kontakt ale strasznie klamala !! nie bede tu opisywal dokladnie o co chodzi bo spokojnie zapisal bym kartke A4 zreszta mam tez nagrania rozmow z dominika jak obiecuje jedno a czas pokazuje ze nie jest tak jak mowila ale tyle o tak zwanej opiece kordynatora co do mieszkan sa komfortowe i wyposarzone a jak brakowalo naczyn czy jakiegos sprzetu AGD to akurat nie moge powiedziec jane czy dominika zalatwila  osobiscie lub kazali  kupic  wziasc rachunek i po krotkim  upominaniu sie o pieniadze zawsze  to zwracali  co do  pojazdow to ja bylem swiom nie mlodym ale przynajmniej wszystko sprawne i na chodzi a te auta co dawal EW to byla kpina koledze ktory mial prawo jazdy a nie jezdzil nigdy po egzaminie dali fiata uno 87r. bez lewego przedniego hamulca i z peknietym przewodem paliwowym Ps. pozdrawiam cie janusz jak masz moj e-mail to sie odezwij. padla tu sprawa ktory inny posrednik zalatwia tak wszystko jak EW tu panowie byscie sie zdziwili ja po 7 miesiacach (skonczeniu kontraktu) zjechalem do PL i znalazlem ineresujaca oferte w holandi i tamtejszy posrednik Laudam wywiazuje sie zajebiscie nie moge slowa zlego powiedziec opiekun dostepny non stop pod telefonem i pozatym raz w tygodniu i tak jest na mieszkaniu zobaczyc co sie dzieje i co slychac u ludzi a tez kazdy z tych opiekunow maja po ok 100 ludzi tak wiec albo domnika ma faktycznie za duzo obowiazkow to niech przyjma kolejnego kordynatora albo jest slaba i sie nie wywiazuje inej opcji naprawde brak moze jeszczenapisze cos o pracy padlo tu ze pracujemy tam kako "biali murzyni" nie zgodze sie akurat z tym kolega co tak stowerdzil moze jak pojechales tam bez zawodu na linie produkcujna ze nakladales jedem element przez 38h tygodniowo to sie mogles czuc jako bialy murzyn ale w polsce na lini produkcyjnej tak samo byl bys postrzegany ja akurat trafilem do malego zakladu i jak pracowalem juz w kilku zakladach to nigdzie nie bylo tak lekko jak tam dochodzilo do takich precedensow ze dostawalem od kierownika nowa prace a ten mowil mi tak " Only slow" gdyby nie EW i wieczne zamieszanie i klopoty z nimi to bym z chceciol zostal w helsinkach bo to piekne miasto i praca tez byla lekka i przyjemna pozdrawiam wszystkich tych co tam sa
zdjecie uzytkownika
małami - 2008-02-25 17:27:13 odpowiedz | cytuj
Czyli jednym zdaniem, gdybyś miał komuś polecić, to właśnie Finlandię i właśnie tą agencję pracy? Czy może jednak inny kraj?
zdjecie uzytkownika
chętnidopracy - 2008-02-25 17:42:29 odpowiedz | cytuj
niewiadomokto, gdybyś był tak miły i podał mi tego pośrednika, z którym wyjechałeś do Holandii, byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
wiadomo kto :P - 2008-02-25 18:45:25 odpowiedz | cytuj
finlandie do zycia i pracy polecam w 100% ale nie posrednika EW a napisalem u jakiego posrednika pracuje w holandi czytaj ze zrozumieniem i korzystaj z google :] :P
zdjecie uzytkownika
andi - 2008-02-25 18:46:09 odpowiedz | cytuj
a tak na prawdę co wy tam robicie ,w jakiej branży pracujecie ,jakie trzeba mieć kwalifikacje-może o tym napiszecie zamiast pisać jakim autem dojechać do pracy .pozdro
zdjecie uzytkownika
magnum - 2008-02-25 18:51:31 odpowiedz | cytuj
czy są cały czas przyjęcia? jestem BARDZO POWAZNIE ZAINTERESOWANY TĄ pracą
zdjecie uzytkownika
małami - 2008-02-25 20:51:33 odpowiedz | cytuj
Jak dokładnie wygląda sprawa języka? Czy angielski byłby wystarczający? Dlaczego wypowiadają się tu sami panowie? Dziewczyny tam nie wyjeżdżają?:)
zdjecie uzytkownika
wiadomo kto :P - 2008-02-25 22:19:02 odpowiedz | cytuj
z jezykiem jest tak ze np w urzedach w finlandi zalatwisz wszystko w 4 jezykach finskim, szwedzkim, rosyjskim i angielskim na policji nawet spotkalem fina ktory byl po 6 miesiecznym kursie jezyka polskiego i probowal sie ze mna wlasnie po polsku porozumiewac ale dziwnie to szlo :D a na codzien wystarczy ze np. przy kasie w sklepie powiesz hello a nie moi lub moriens to odrazu espedientka zacznie ci mowic po angielsku w pracy tez finowie znali angielski no a ze ja jeszcze pracowalem i mieszkalem z estonczykami to jeszcze sie komunikowalem po rosyjsku a co do kobiet to wystarczy ze juz w EW pracuje dominika hehehe
zdjecie uzytkownika
miro - 2008-02-25 22:46:22 odpowiedz | cytuj
no prawda z tym wszystkim. jedzie sie  za granice zeby zarobic a nie marudzic. zawsze można zmienić  kraj jak warunki nie odpowiadaja. mysle ze  sprawy załatwiane przea  pania D nie sa do kńca od niej zalezne wiec można jej wybaczyć poza tym zeby wiecej czasu moze nie poswiecała ale jak juz coś robi to niech sie tym zajmuje do końca konsekwentnie.piszesz ze wystarczy ze  ze ona tam jest ok  ale również jej  mąz no i  niektórzy twierdzą ze jeszcze jak to mówia jej kochaś.wiec wsparcie ma obustronne.
zdjecie uzytkownika
magnum - 2008-02-26 17:09:59 odpowiedz | cytuj
PYTAM PO RAZ DRUGI orientuje się ktoś czy są aktualnie przyjęcia?
zdjecie uzytkownika
małami - 2008-02-26 17:20:18 odpowiedz | cytuj
Wejdź na ich stronę i sprawdź.
zdjecie uzytkownika
finka - 2008-02-26 18:07:40 odpowiedz | cytuj
Ja tez mialam stycznosc z firma Eurowork w ub.roku i powiem ze jak komu ale mnie sie nie podobalo to wszystko.Sprawy byly prowadzone opieszale,a czaem w ogole nie byly zalatwiane.Np.po 7miesiecznym kontrakcie okazywalo sie,ze co niektore osoby nie byly zgloszone do KELi(odpowiednik naszego ZUS).Kraj Finlandia tez nie sprawil na mnie wrazenia.Zwlaszcza ze mieszkalam w malej miejscowosci kolo Helsinek ,gdzie nie bylo co robic w wolne dnia bez telefonu kom. i samochodu w ogole nie ma zycia, zwlaszcza w malych miejscowosciach.A co do ilosci Polakow ,to powiem ,ze wszedzie nas za duzo,a zwlaszcza osob,ktore w ogole nie umieja sie zachowac i poprostu robia nam wstyd pijanstwem i chamstwem.
zdjecie uzytkownika
Pani X - 2008-02-26 20:22:19 odpowiedz | cytuj
czesc!!!ja pracuje w firmie EW,w LIVALU jest to praca dla kobiet tylko,ze tam jest tak dzisiaj pracujesz jutro juz nie.Nie podaja ci przyczyny i dlaczego to wszytsko zalezey czy sie podobasz szefowej czy nie.Nie radze chorowac bo Missa(szefowa) nie uznaje takiego czegos jak choroba, nie ma cie 2 dni w pracy chociaz masz zwolnienie lekarskie ja to nie intersuje jestes pierwsza osoba ktora wylatuje:) i sa piatkowe ciasteczka jak jest ciasto to znaczy ze ktos leci z pracy i sa wypowiedzenia.Co do choroby STARA tzn Missa w tamtym roku miala zlamana noge i przyszla do pracy i jezdzila po calej hali na wozku inwalidzkim.A tak mozna ja rozpoznac po tym ze po hali zapierdziela na hulajnodze.Wiec przyjezdzasz do tej pracy na wlasne ryzko:D Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
Pushix - 2008-03-01 02:30:52 odpowiedz | cytuj
Mieszkam w Mikkeli,mam wlasne mieszkanie i chcialbym sie dowiedziec czy jest praca gdzies w poblizu,wie ktos moze?Z gory dziekuje.
zdjecie uzytkownika
pushix - 2008-03-01 13:56:16 odpowiedz | cytuj
biegle rozmawiam po angielsku!podejme kazda prace
zdjecie uzytkownika
gizmo - 2008-04-18 19:33:52 odpowiedz | cytuj
cześc.Ok dajmy spokój firmie Eurowork.Mam pytanie do Polaków pracujacych w Finlandii.Napiszcie jak to jest z podatkiem .Pracujemy tutaj ,oddajemy fiskusowi fińskiemu częśc naszych dochodów.No ok .Ale do jasnej cholery jak się dowiedziałem że w Polsce trzeba oddać nie mała kwotę ,to człowieka trzepie.Co o tym myślicie,płacić czy poprostu olać .Narazie.Piszcie.
zdjecie uzytkownika
MIRO - 2008-04-23 23:42:43 odpowiedz | cytuj
Czesc . własnie to jest pytanie. co z tym pdatkiem? z moich informacji wynika ze takie osoby pracujace w Finlandii maja obowiązek sie rozliczyc.  tak jak inne kraje które maja taka umowe podpisana z krajem  w którym pracują polacy, jedynie moze są różnice w jak to sie okresla  w zależnosci od stopy procentowej trzeba sie rozliczac z danego kraju w Polsce.  Byc może dajmy spokój firmie eurowork ale czyz nie ta firma zjmująca sie posrednictwem pracy jak wiele innych powinna sie zainteresowac i poinformowac  na jakich warunkach oprócz płacenia podatków w Finlandii powinna informować osoby zarudniające o ich obowiązkach czy tylko patrzeć na swój interes? może osoba  która zajmuje sie takimi sprawami czyli rekrutacja lub koordynująca osoby tam zatrudnione z Polski nie powinna informowac te osoby o tym co i jak wyglada ze strony Finlandii i strony Polski? napewno jest ktoś taki co powinien  sie na tym znać .ale czy są  lub jest to osoba  kompetentna w takiej firmie żeby o tym poinforowac?i takich pytan może być wiele. żeby nie patrzeć jak to sie określa życ chwila ale jseli zatrudnia sie pracowników to trzeba jeszcze byc za nich odpowiedzialnym , aby udzielic wszelkich informacji  dotyczących np.powyższego tematu. I tu tez sa osoby zatrudnione w takiej firmie , które powinny wywrzec nacisk na taka firmę aby takie informacje zostały udzielone. pozdrawiam. a byc może czyta te posty osoba która jest z ta firma zwiazana wiec może czs dpowiedziec na nurtujące pytania.
zdjecie uzytkownika
pracownik EW - 2008-05-01 10:24:52 odpowiedz | cytuj
tak wiec sytuacja z pdatkiem wyglada tak ze trzeba sie rozliczac i w finlandii i w polsce, ale jest powolana obecnie policja podatkowa w polsce wiec mzoe nie trzeba bedzie sie rozliczac... natomiast zwazywszy ze polska jest w uni jak i finlandia to ja sie rozliczam tylko w finlandii (zawsze mozna dostac ladny zwrot :P ) a w polsce na rozliczeniu pisze 0 i po sprawie :D
zdjecie uzytkownika
pracujacy dla euroworku - 2008-05-26 20:27:09 odpowiedz | cytuj
Co to znaczy "została powołana policja podatkowa"? :) Chyba abolicja.Między Polską a Finlandią obowiązuje podpisana jeszcze za czasów Gierka ustawa o unikaniu podwójnego opodatkowania.Podobną mamy podpisaną z UK.Niestety jakby nie patrzeć są to umowy skonstruowane w ten sposób,że nie są dla płacącego podatki w obu krajach korzystne.Po pełny tekst ustawy odsyłam na stronę ambasady polskiej w Helsinkach.W Finlandii obowiązuje progresywna skala podatkowa co oznacza,że podatek zwiększa się o 0,5-1 proc co jakąś kwotę.Zarabiając np ok 2000 euro na miesiąc podatek dla takiej kwoty wynosi 18,5proc.Sytuacja wygląda tak,że jeśli przyjedziesz tu np na 7 m-cy i wiesz,że nie zostaniesz po tym okresie to wyliczasz sobie mniej więcej ile przez ten czas zarobisz.Na tej podstawie tutejszy US (Vero) wyliczy podatek do płacenia co miesiąc.W każdej chwili można do nich jechać i go skorygować w zależności od przewidywań zarobkowych.Np jeśli dostajesz każdego miesiąca 2000 brutto to 7x2000=14000 euro.Przy takiej kwocie podatek od zapłacenia to ok 11-12 proc.Wiadomą więc rzeczą jest,że po powrocie od kraju wpadasz w wyższy prób podatkowy.
x