Twoje konto

Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła
Oświata | Praca dla opiekunek w Niemczech | Forum | Szkoły policealne | Logowanie | Kontakt | Dodaj ofertę pracy
zdjecie uzytkownika
xaqqx - 2008-05-13 13:36:44 odpowiedz | cytuj
Zostałam zaproszona na rozmowę do SKOK-u. Czy ktoś z Was może już tam pracuje lub pracował? Jak przebiegają tam szkolenia, jaka płaca? Czy ktoś wie coś o pracy w tej firmie?
zdjecie uzytkownika
truskawka - 2008-09-09 13:16:45 odpowiedz | cytuj
też ostatnio zostałam zaproszona na rozmową. czy ktoś wie jakie są tam warunki. ile placa. ile godzin dziennie
zdjecie uzytkownika
tomek - 2008-09-10 12:02:40 odpowiedz | cytuj
też zostałem zaproszony. niech ktoś odpisze
zdjecie uzytkownika
murzyn - 2009-07-29 13:41:03 odpowiedz | cytuj
Jeśli jest to skok chmielewskiego to odradzam. Mało płacą, dużo wymagają, problem jest nawet z chorobowym. Dział reklamy i promocji leży i kwiczy a brak wyników to oczywiście wina pracowników oddziałów.
zdjecie uzytkownika
nikt - 2009-10-12 21:23:54 odpowiedz | cytuj
ja pracowałam w małym skoku kozienice stanowczo odradzam każdemu małe zarobki brak organizacji a marketing leży zupełnie pracownik jest pomiatany -kompletny brak szacunku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
zdjecie uzytkownika
Skok stefczyka c - 2009-10-28 09:34:37 odpowiedz | cytuj
Skok stefczyka to dopiero farsa. najgorszemu wrogowi nie życzę tamp racować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-24 16:08:18 odpowiedz | cytuj
Skok stefczyka c - 2009-10-28 09:34:37

Skok stefczyka to dopiero farsa. najgorszemu wrogowi nie życzę tamp racować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

szczera prawda ... pracowałam tam 2 lata w grudniu zatrudniono 4 osoby po czym w styczniu okazało się że jest nas za dużo no i zamiast zwolnić nowe osoby to nie przedłużają umów starym pracownikom czyli pożegnałam się z pracą pomimo że przez 2 lata wyrabiałam swoje plany :/.. i to ma być pracowadca roku hehehe ..... poza tym zapomnijcie o podwyżkach bonach, talonach itd ...... ogólnie praca na przeszkolenie ale na stałe nie ... a i nie wierzcie w to co mówią o zarobkach na rozmowie mija się z rzeczywistościa
zdjecie uzytkownika
anonim - 2010-05-06 21:20:11 odpowiedz | cytuj
Potwierdzam w 100%.
zdjecie uzytkownika
anonim - 2010-05-06 21:21:35 odpowiedz | cytuj
anonim - 2010-05-06 21:20:11

Potwierdzam w 100%.

potwierdzam co do skoku chmielewskiego, w innych nie wiem jak jest
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-05-16 15:29:22 odpowiedz | cytuj
odradzam. Szkolenia są byle jakie.A wypłaty?Po dwoch latach jako kasjer-dysponent zarabiam 1200zł.Chyba, że bardzo potrzebujesz pracy....
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-05-16 15:36:38 odpowiedz | cytuj
masz rację,Człowiek idzie do pracy i nie wie co go tam czeka. Jest dobrze dopóki nie ma kłopotów jak się one zaczną to zostajesz sam. Nikt ci w niczym nie pomaga.Na pracowników centrali też nie ma co liczyć - niby pomagają ale to tylko pic na wodę.Musisz wyrobić bardzo wysokie plany i przy okazji nie mieć przeterminowań. Jak się zaczną kłopoty to się tak traktuje pracownika jak śmiecia.Nikogo nie interesuje los pracownika - jesteś pracownikiem, sprzątaczem, zaopatrzeniowcem ale przede wszystkim jesteś nikim.
zdjecie uzytkownika
madzia - 2010-05-26 21:34:29 odpowiedz | cytuj
Witam Was wszystkich!!! dzisiaj bylam na rozmowie jako opiekun klienta finansowego, rozmowa kwalifikacyjna była straszna, czułam sie gorzej niz na egzaminie, zasypywana byłam mnóstwem pytań, gdy odpowiadalam to moja odpowiedź była kolejnym pytaniem dla nich. Jak dotąd nie mam żadnego doświadczenia w sprzedaży produktów bankowych, ale uważam że wszystkiego człowiek jest w stanie się nauczyć. Jak wyszłam z rozmowy to pierwsza moja myśl, to nadzieja, żeby mnie nie przyjęli. Po przemyśleniu wszystkiego, juz na spokojnie ,stwierdziłam że zawsze mogłabym się nauczyć czegoś nowego. Po tym co przeczytałam tutaj na forum, to znowu mam mętlik. Faktcznie jest az tak strasznie??? dla mnie najważniejsze jest chodzić do pracy która bedzie mnie satysfakcjonowała a nie do pracy w której będę się aż tak bardzo stresowała. Proszę Was o pomoc!!! z góry dziekuje
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-08-28 16:33:14 odpowiedz | cytuj
Masz rację..Ty jeszcze pracujesz ,a mnie z dnia na dzień wymyślając jakiś głupi nieprawdziwy powód zwolnili..tyle samo zarabiałam ,ale lubiłam tą prace i się starałam..nie polecam ..pracownik jest ZEREM..NIKIM..najważniejsza jest GÓRA i CENTRALA.reszta to PLEPS.
a P.prezes bez klasy..
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-08-28 16:33:35 odpowiedz | cytuj
Masz rację..Ty jeszcze pracujesz ,a mnie z dnia na dzień wymyślając jakiś głupi nieprawdziwy powód zwolnili..tyle samo zarabiałam ,ale lubiłam tą prace i się starałam..nie polecam ..pracownik jest ZEREM..NIKIM..najważniejsza jest GÓRA i CENTRALA.reszta to PLEPS.
a P.prezes bez klasy..
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-11-01 10:10:27 odpowiedz | cytuj
Człowiek w Chmielewskim - oczywiście pracujący w oddziale to byle kto. Pracownicy są podzieleni na tych pana prezesa i na tych innych. Zwolniono kilka osób e-mailem. Nie ma Zadnego szacunku do pracowników w oddziałach.Liczą się tylko ci w Centrali. Na palcach można policzyć tych co chcą komuś udzieleć informacji a reszta to jest bo jest. Szkoda, że Prezes tego nie chce widzieć.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-11-22 17:42:35 odpowiedz | cytuj
A ja mam do pracowników byłych ale może się ktoś odezwie z obecnych pytanie - jak wygląda szkolenie przygotowawcze do pracy w SKOK Chmielewskiego.Bardzo byłabym wdzieczna za opinie w tej kwestii.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-11-22 20:10:18 odpowiedz | cytuj
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-11-22 17:42:35

A ja mam do pracowników byłych ale może się ktoś odezwie z obecnych pytanie - jak wygląda szkolenie przygotowawcze do pracy w SKOK Chmielewskiego.Bardzo byłabym wdzieczna za opinie w tej kwestii.

Bywa różnie, albo w centrali pod okiem pracowników centrali, albo bezposrednio na oddziale gdzie masz pracować pod kierunkiem pracowników tego oddziału. Jak uczą ?? Zależy od osób do których trafisz.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-11-23 18:44:39 odpowiedz | cytuj
Chodzi mi czy szkolenie jest wystarczające na podjęcie samodzielnej pracy.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-11-23 20:14:34 odpowiedz | cytuj
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-11-23 18:44:39

Chodzi mi czy szkolenie jest wystarczające na podjęcie samodzielnej pracy.

Moim zdaniem nie bo z tego co wiem to szkolenie w centrali to praca nad sprawami bierzącymi. Wiele zależy od tego jak szybko przyswajasz wiedze. Najważniejsze przyswoić podstawy, a reszta wychodzi w praniu. Najlepiej uczysz się w praktyce. A fakt, że szkolenie jest w centrali nie oznacza zawsze,że jest lepsze. Poza tym jeśli trafisz na fajnych współpracowników z dobrą wiedzą to napewno Ci pomogą.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie po��czony z profilem - 2010-11-24 17:08:13 odpowiedz | cytuj
A jak dopiero nowy oddzia� jest otwierany. Czy kto� z centrali pomaga, interesuje si� ? Czy oddzia� pozostawiony jest sobie?
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-11-24 20:07:58 odpowiedz | cytuj
widoczny ale nie po��czony z profilem - 2010-11-24 17:08:13

A jak dopiero nowy oddzia� jest otwierany. Czy kto� z centrali pomaga, interesuje si� ? Czy oddzia� pozostawiony jest sobie?

Zależy czy to jest jedyny oddział w mieście. Jeśli tak to napewno możesz liczyć na pomoc centrali, powinni też Cię odpowiednio do tego przygotować. Nie martw się, że czegoś nie będziesz wiedziała, bo taka jest prawda że uczysz sie jak coś robisz. Licz się z tym że możesz się spotkać z czymś czego nie bedziesz wiedziała, ale dobre wiedziec kogo wtedy zapytac. Nie ukrywam na forum zbyt wielu info Ci nie podam.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-12-18 07:55:41 odpowiedz | cytuj
A ja miałam szkolenie dwa dni w centrali - siedziałam i patrzyłam. Niczego nie nauczono, w niczym nie pomagano. Na pytania odpowiadano - czytać instrukcje.Zrobiono mi straszną krzywdę i tyle. Już nie pracuję w tej firmie i to jest moje szczęście. Takiego czegoś to ja w życiu nie widziałam a przepracowałam szmat czasu.Byłam na świeczniku z którego jeden gest prezesa i spadłam Straciłam zdrowie, zaufanie do ludzi, chęć do życia.Ale teraz to chociaż nie śni mi się po nocach : plan wykonać, plan wykonać bo ......|A plan ogromny. A jak już są przeterminowania to winny jest pracownik i tylko on. I tak wogóle to co złe to pracownik.To jest po prostu chore.
zdjecie uzytkownika
Chmielewski - 2011-01-03 22:38:25 odpowiedz | cytuj
Dla odmiany opinia kogoś z Centrali :> Jeśli chodzi o szkolenia to jest to zwykły pic na wodę. W ramach oszczędności szkolenie nowych pracowników przeprowadzane jest przez "starych" pracowników - część uczy dobrze bo ma ku temu predyspozycje i wiedzę, a część uczy ale powielania błędów. Nie ma czegoś takiego jak "dział szkoleń" - nie ma także możliwości zapoznania się na "sucho" z systemem, można jedynie patrzeć komuś innemu przez ramię jak pracuje. Jeśli chodzi o dochody - no cóż, bida z nędzą - standardem jest 1400 zł brutto czyli niecałe 1100 do ręki. Po okresie próbnym jest szansa na 1500 brutto. Na oddziałach - z tego co wiem - jest możliwość otrzymania sporej premii co jakiś czas jeśli oddział ma dobre wyniki. W centrali jest czasem premia przyznawana uznaniowo, jej wysokość zazwyczaj nie przekracza 100zł brutto i nikt nie wie za co jest przyznawana i kiedy. Ludzie są faktycznie podzieleni, na tych równych i równiejszych. Przy czym Ci równiejsi, to konkretna grupa pracowników zarówno centrali jak i oddziałów. A co do tego że liczy się tylko Centrala - punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia ;) Tutaj widzimy to trochę inaczej (tłumaczenie przez pół godz. pracownikowi oddziału jak załączyć plik do maila lub o*pieprz od Prezesa bo oddział z głupia frant się poskarżył że coś się od nich chce- bezcenne.) Podsumowując - pracę polecam ale jako pierwsze doświadczenie zawodowe. Na nie za długo.
zdjecie uzytkownika
zawiedziona - 2011-01-12 14:17:57 odpowiedz | cytuj
NIE!!! do Chmielewskiego. Gdzieś na forach przeczytałam, że skok chmiel. został uznany za pracodawcę roku :) SUPR! Z nadzieją podjęłam tam pracę, Na rozmowie usłyszałam: "nowo otwarte oddziały... potrzebujemy osób samodzielnych i operatywnych(...) DOBRE ŻARTY!!!! Organizacja do D..Y. Brak sprecysowanych procedur, niewiedza, intrygi i całe zło. Zadnych perspektyw!!! Kierownik jest buddą blokującym pracownika w każdej gestii, nie wolno dopytywać centarli o nic!!! Bo nie wolno ośmieszać oddziału i pokazać niewiedzy - bzdura! Zawsze należy sie dokształcać! A wszechwiedzący kierownik nic nie wie!!! Instrukcje sobie a najmądrzejsi kierownicy sobie, Sprzedaż!!! A potem ty udzieliłaś kredytu. Nie przedstrzegają standardów bankowych, sprzedażywych etc. to dzungla!!! Pożyczki udzielają znajomym nie spełniającym żadnych warunków!!! Zenada! Pytanie czy Pan prezes jest ślepy? Jeśli w ciągu miesiąca odpada 4 praconików, to coś nie tak z kierownikiem, Wszyscy pracownicy imbecylami raczej nie byli :) chyba że liczą się koneksje :( Odradzam tam pracę!!! Rozdawanie ulotek w godzinach nadliczbowych, sobota niedziela - za darmo! Jedyny atut tej pracy to archaiczny system papierkowy - pozwalający NOWYM w branży finans. zrozumieć procesy od złożenia wniosku do finalizacji. Pozdrawiam Panią Langier :) - kierowniczkę odziałów Opola, Kluczborka, Częstochowy i Kłobucka.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-01-20 16:34:45 odpowiedz | cytuj
Brawo za odwagę. Przyznaję, że nie do chmielewskiego.|Tylko nie tam. Nie ma jednakowych procedur, zaświadczenia bhp - tylko się podpisuje ale szkoleń nie ma.Nikt nie dba o pracowników tych gorszych. Wyścig szczurów a najgorsze lizusostwo.Ale prezes takich lubi a nie lubi chorych, niepełnosprawnych, niewygodnych bo coś chcą. Paranoja. Tylko plany, plany a gdzie w tym wszystkim są ludzie!!!!!
zdjecie uzytkownika
xyz.... - 2011-01-22 12:11:55 odpowiedz | cytuj
normalnie to jakaś farsa.... nikt....powtarzam NIKT i NIGDY nie słucha pracowników z oddziału...uważa się, że w żadnej sprawie nie mamy racji i nie daje nam się szans na wybicie, na pracę...na spełnienie się zawodowe, gra się naszymi uczuciami, naszą psychiką...po prostu masakra!!! nie polecam komuś o słabych nerwach...
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-01-22 19:47:11 odpowiedz | cytuj
bajki kolego/koleżanko opowiadasz!!!!!!!
zdjecie uzytkownika
xyz - 2011-01-22 21:47:25 odpowiedz | cytuj
nie bajki!!! nie bajki!!! to szczera prawda...sam(a) się z czasem przekonasz!!!
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-01-23 11:51:47 odpowiedz | cytuj
xyz - 2011-01-22 21:47:25

nie bajki!!! nie bajki!!! to szczera prawda...sam(a) się z czasem przekonasz!!!

już tu trochę pracuję i jakoś nie mamy problemu z komunikacją, widocznie jesteście nieskutecznie lub nie próbujecie
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-01-23 11:55:33 odpowiedz | cytuj
pracuję bardzo długo...jestem uparciuchem, potrafię męczyć do bólu...ale...i tu jak zwykle pojawia się ale.... a Tobie gratuluję i cieszę się, że Słuchają:) być może jest kilku wybrańców Góry:)
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-01-23 16:28:27 odpowiedz | cytuj
Ludzie ja nie rozumie jeśli wam tak źle w tej pracy to dlaczego się męczycje idźcje do innej tak gdzie wam pozwolą robić to co chcecje nikt was na siłe przecjeż nie trzyma.Ja sobie pracę w SKOK-U bardzo chwalę tylko do każdej pracy trzeba mieć zdrowe podeiścje.Albo załużcje własne firmy ciekawa jestem jakimi wy będziecje pracodawcami.Może poprostu z wami jest coś nie tak?
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-01-23 21:28:34 odpowiedz | cytuj
W Chmielewskim nie ma szkoleń, chyba że ktoś ma szczęście trafić do starszego Oddziału i to takiego gdzie pracownicy są kompetentni i chętni do przekazania swojej wiedzy, oraz nie ma zbyt wielkiego ruchu, bo jeśli jest dużo klientów to mimo najszczerszych chęci nikt nie jest w stanie uczyć nowego, pracownicy rzeczywiście dzielą się na ulubieńców Zarządu (w zależności od koneksji) i pozostały plebs
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-01-26 19:04:07 odpowiedz | cytuj
Poprzednia wypowiedź - oho! Odezwała się.Wiadomo, że trzeba robić wszystko, żeby p... był zadowolony bo tylko coś nie po myśli najwyższego a nie daj boże jeszcze kol;eżanka z innego oddziału doniesie, że coś nie tak to po tobie.
Nie pisz rad dla pracowników - oni pracują ale chcą, żeby ich szanowano i przede wszystkim słuchano. Nie ma jednych procedur, nie ma szkoleń, nie ma pomocy i to firma finansowa.!!Dołowanie ludzi. Chyba, że tak jak napisała internautka, że ludzie potrzebują pracy.A podejrzewam, że wszyscy pracownicy, którzy w przyszłości będą pracodawcami to będą szanować pracowników.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-03-01 17:18:37 odpowiedz | cytuj
Ciekawe ile skok płaci za obserwatorów w pewnym mieście. Już 7 razy kursowały między lublinem a ..... Ciekawe czy na wszystkie sprawy o wyłudzenie przyjeżdżają panie z centrali???? Czyżby bano się, że sąd usłyszy coś co nie powinien usłyszeć???
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-04-13 14:15:20 odpowiedz | cytuj
Nie wiem o co komuś chodzi ale pisząc takie wiadomości ktoś koniecznie chce mnie pogrążyć.To na moje sprawy przyjeżdża pani z centrali ale nie piszę o tym bo naprawdę nie ma czym się chwalić. Zobaczyłam jednak, że są opinie które mogą sugerować, że ich autorką jestem ja. Mam prośbę, żeby osoba, która ma jakiś dziwny cel przestała to robić. Tak się nie postępuje. Nie pracuję już w skoku a ktoś drąży temat bez sensu.Nie mam nic do ukrycia i może przyjeżdzać kto chce, jeśli to jest potrzebne.Daj już mi spokojnie żyć........
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-07-30 20:45:02 odpowiedz | cytuj
No nareszcie skończyły się podpuchy!!!!!Oj chyba dostało się wam na ostatnim spotkaniu!!!!!!
zdjecie uzytkownika
Były Pracownik - 2011-11-14 10:21:57 odpowiedz | cytuj
Niestety, o tej firmie nic dobrego nie powiem. Szkolenia jak najbardziej ok. Praca w oddziale juz niestety MASAKRA. Mielenie wniosków ludzi którzy nigdy nie powinni dostać kredytu. Egzekujce komornicy i potworne zadłużenia. Plany odbiegając od realiów. Nie daja nawet bazy klientów, każą dzwonić z Panoramy Firm chociaż firm nie obsługujemy ( SKOK Wspólnota.). Zarobki małe, duże ciśnienie. NIE POLECAM do tego pracownicy dość zawistni :(. Szkoda bo forma wydaje się godna zaufania
zdjecie uzytkownika
nowa - 2012-01-04 15:36:59 odpowiedz | cytuj
A ja mam pytanie: dlaczego symulacja spłaty pożyczki aż tak różni się od aktualnego planu spłaty?
zdjecie uzytkownika
niunia - 2012-01-13 18:30:14 odpowiedz | cytuj
A najgorsze jest to, że się podważa decyzje pracownika bo - przychodzi klient po pożyczkę. Historię mam taką, że nikt mu nie da. Moja decyzja odmowna i co się dzieje? Klient idzie z krzykiem do prezesa i .....pożyczkę muszę dac. |Gdzie tu logika i gdzie lojalnośc wobec pracownika. Tak bywało i dobrze. że mnie tu nie ma.I nie jest to jeden przykład.
zdjecie uzytkownika
za - 2012-01-15 11:58:05 odpowiedz | cytuj
No to nie tylko u ciebie.Takich przykładów mogę poda więcej. I to oddział wychodzi na głupka. Trzeba zadac pytanie ile tych pozyczek jest nie spłacanych. O ile mnie pamiec nie myli to w babim lecie postąpiono wbrew ustawie o ochronie danych osobowych i złamano ustawę tyle razy ile dano pożyczek.Oj! Przydał by się tam................ miałby co robic.
zdjecie uzytkownika
xbh - 2012-01-16 20:06:49 odpowiedz | cytuj
A to ciekawe! Bo mnie za przedstawienie raportu bik w sądzie prezes wyrzucił z pracy!!!!!!
zdjecie uzytkownika
nowy - 2012-01-18 19:12:25 odpowiedz | cytuj
jak to za przedstawienie biku? ze pokazales go klientowi? ja pracuje i rowniez odradzam. od razu po szkoleniuw pierwszy dzien pracy zostalem sam na oddziale. i musialem wsztskim sie zajac nie majac praktycznego zielonego pojecia o niczym....
zdjecie uzytkownika
nbv - 2012-01-19 17:36:40 odpowiedz | cytuj
Właśnie to jest sk......, że młodych ludzi bez szkoleń zostawia się samych na oddziałach. Raportu BIK absolutnie nie wolno pokazac klientowi. Możesz powiedziec mniej więcej jak wygląda klienta sytuacja kredytowa, żeby nie obrazic klienta, bo jak zadxwoni do prezesa to masz przerąbane.Trzymam kciuki.
zdjecie uzytkownika
była - 2012-01-19 17:45:01 odpowiedz | cytuj
Ja też kiedyś byłam bez szkolenia - na durnego przyjęta, nie miałam pojęcia kompletnie o niczym.Popełniłam błędy ale kogo to obchodziło.A jak się nauczyłam to było za późno. Strasznie, naprawdę strasznie żałuję, że kiedy kolwiek miałam coś wspólnego ze skokiem chmielewskiego. Myślałam ,że centrala nauczyła się czegoś ale widzę, że kompletnie nie zostały wyciągnięte żadne wnioski.A przecież prezes czyta.Nie chce mi się wierzyc, że niszczenie młodych jest celowe.|Oby to nie była prawda. oby....
zdjecie uzytkownika
kiola - 2012-02-02 22:31:22 odpowiedz | cytuj
praca w skoku to praca za 1600 brutto... a klienci myślą że zarabiamy po kilka tysięcy miesięcznie - bo to instytucja finansowa. śmieszne!!!
ale człowiek szanuje pracę, bo teraz o to ciężko... tylko czemu nie szanują pracowników??? gdyby nie mąż to z tej pensji bym nie wyżyła... pozdrawiam pracowników skoków!
x