Twoje konto

Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła
Oświata | Praca dla opiekunek w Niemczech | Forum | Szkoły policealne | Logowanie | Kontakt | Dodaj ofertę pracy
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-28 12:48:06 odpowiedz | cytuj
Czy miał ktoś kontakt z firmą Work-Stream Łomako z Warszawy?? I jak jest wasza opinia o tej firmie?? Ja miałem z nimi przyjemność, ale załatwienie sprawy przez tę firmę na poziomie zerowym!!!
zdjecie uzytkownika
TeDe - 2010-03-18 20:59:00 odpowiedz | cytuj
Hmm ciekawe ,to co to jakaś ściema ?
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-03-28 09:57:43 odpowiedz | cytuj
A rozpoczęli w tym roku jakies szkolenia, ponoć holendrzy się wycofali? To ile płacili w okresie szkolenia, warto było rozpoczynać szkolenie i pracę w( usunięte przez administratora ), czy to kolejna ściema?
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-07-25 17:57:59 odpowiedz | cytuj
No robia szkolenia i nabor jest do 4 grupy podobno.Sciema jak nic obiecuja zlote( usunięte przez administratora ).Robota jest dla ludzi typowo elektryk zmianowy i szukaja tylko na stanowisko technika wyzej nie podskoczysz choc masz dyplom inzyniera i kilka lat doswiadczenia.jedynie co jest gratis to nauka jezyka,a tak poza tym to jedna wielka sciema,wciskaja kit i tyle.niech sie kazdy zastanowi zanim zacznie tam pracowac.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-07-25 18:07:37 odpowiedz | cytuj
Widze ze kolega wie co mowi.zgadzam sie z przedmowca.warunki kiepskie,wszyscy ktorzy pracuja czuja ( usunięte przez administratora )ani,wszystko jest nie tak jak w umowie.radze sie grubo zastanowic czy warto pracowac
zdjecie uzytkownika
Vodka conecting people - 2010-07-30 18:29:07 odpowiedz | cytuj
Wszystko się zgadza,a najwięcej oszukanych Polaków jest w holandi (specjalnie z małej litery),jak donoszą dane z konsulatu, COŚ W TYM MUSI BYĆ.
A swoją drogą to żal mi tego łomako że się na takie przekręty daje namówić,i namawia innych a to wszystko tylko za 30 SREBRNIKÓW niezbyt wygórowana cena za wpuszczanie ludzi w kanał !!!
Już mi przeszło z tą firmą SZCZĘŚCIE ŻE MAMY INTERNET !!!!
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-08-30 19:28:58 odpowiedz | cytuj
No i SPIE sie popisalo...czekam na komentarze osob ktore sa teraz bez pracy,z rodzinami etc
zdjecie uzytkownika
inzynier - 2010-09-05 22:59:36 odpowiedz | cytuj
Panie( usunięte przez administratora )moze w Panskiej wypowiedzi jest troszke prawdy.Ale nie powinien Pan byl obrazac tytulow naukowych uzyskanych kazdego z czlonkow osob zwerbowanych przez Pana osobe.To ze zostalismy podstepnie zwerbowani i ( usunięte przez administratora )ze strony wspanialej firmy SPIE,to nie znaczy ze nikt przez forme forum nie moze sie wypowiadac na szczegolnie ten temat czy inne tematy.Forum sluzy do wyrazania opinii na dany temat anonimono jak rowniez oficjalnie.A kolejny Pana pomysl podawania imion i nazwisk rozegralby sie w firmie SPIE i pewnie te osoby by utracily wpaniala i intratna posade ktora obecnie posiadaja.Wiec ten ( usunięte przez administratora )pomysl odstawny na tor boczny, po albo sie poluje albo jest sie zlapanym...Wiem ze bedzie Pan bronil firmy ktora daje Panu wspaniale zarobki i zapewnia swietlana przyszlosc,wiec wszelkie argumenty przeciwko Panu obroci Pan na swoja strone,przypomina to mniej wiecej walke z wiatrakami.
zdjecie uzytkownika
zwiazkowiec - 2010-09-06 19:36:22 odpowiedz | cytuj
Powiem tak:
Generalnie firma Work-Stream duzo obiecuje i nie wnikam w to czy jest swiadoma tego,ze nie pokrywa to sie z zamiarem i realna oferta jej zleceniodawcy.
Jezeli chodzi o Spie to skolei ta firma szuka glownie inzynierow ze wzgledu na to,ze ludzie Ci sa w miare wyksztalceni w teorii a glownie badz tylko obsadzi na stanowiska monterskie cokolwiek to znaczy.(glownie ciagniecie,ukladanie kabli,podlaczanie uziemnien i wielce ogarnianych mgielka tajemnicy transmiterow:)nic poza.Bedziesz pracowal w srodowisku miedzynarodowym, czyli niemcy,portugalczycy,rosjanie i wiele innych a znajomosc Twojego jezyka spadnie diametralnie, czyli to na co Spie liczy zebys ogarnal w 3 miesiace.. ) Maja niedobor w Holandii ludzi z drygiem technicznym i podejsciem do pracy czyli sumiennoscia a ze My nie mamy z tym problemu to dla nich w sam raz tylko myla sie co do jednego. Ludzie decyduja sie tu przyjechac wylacznie ze wzgledu ze maja obiecana szanse rozwoju a to niestety nie pokrywa sie z rzeczywistoscia a gadki ze masz potencjal i ze oni chca go rozwijac sluza tylko temu zebys przymknal buzie zyl nadzieja i nie wychylal nosa.Wszystko przed Toba:) Reasumujac: Na rozmowie w Warszewie okresl sie czego oczekujesz i zapytaj co Ci moga zaoferowac konkretnie nie przyjmuj bzdur typu ze masz swietlana przyszlosc. Praca na rafineriach wcale nie jest czyms niesamowitym. Poza tym najwazniejsze- Spie jest firma outsourceing'owa czyli swiadczaca uslugi zewnetrzne-fakt ze to korporacja dosc duza ale nie zmienia to faktu,ze jest po prostu posrednikiem.Ma z tego co wiem podpisany jeden dlugoterminowy kontrakt w Holandii na utrzymanie ruchu inne stracila a reszta to po prostu grzebanie w starych instalacjach-wymiana jej i tyle.Tyle co mam do powiedzenia. Wybor nalezy do Ciebie.
zdjecie uzytkownika
Recenzent - 2010-09-06 19:49:55 odpowiedz | cytuj
Zwiazkowiec...... ująłeś to perfekcyjnie
zdjecie uzytkownika
inzynier - 2010-09-06 21:31:58 odpowiedz | cytuj
Do osob ktore przystepuja do kolejnej rekrutacji,wazne jest to by wszystkie obietnice,rozmowy rekrutacyjne,spotkania z przedstawicielami ( usunięte przez administratora ) i tu podkresle byly na pismie w dwoch kopiach po jednej dla kazdej ze stron.Bez tego dokumentu lub pisma trudno bedzie udowodnic wszelkie obietnice,niedopowiedzenia i niedomowienia ktore wynikna po przyjechaniu do Holandii.Jest nadzieja w prawie holenderskim,ktore opisuje cyt: \\\"wszelkie umowy,omowienia i sprostowania w formie ustnej wypowiedzianie ( usunięte przez administratora ).Dla waszego przyszlego bezpieczenstwa,radze wszystko posiadac na papierze.Co do języka umowy a jest to bardzo bardzo wazne poniewaz obowiązują przepisy kraju w ktorym praca bedzie swiadczona ale zadbajcie by byly to dwujęzycznie umowy i zadbajcie o zapis w umowie, ze w razie watpliwosci interpretacyjnych wiazaca jest tresc umowy w polskiej wersji jezykowej lub przynajmniej,ze w obu jezykach polskim i obcym czyli niderlandzkim (...Council Directive 96/71/EEC...).Beda sie wypierac tych rzeczy,bo gdyby zawierana umowa byla w Polsce to ustawa o jezyku polskim wymaga by jeden egzemplarz byl po polsku.Ale prawo unijne dopuszcza zawieranie umow,przepisow danego kraju w ktorym praca bedzie swiadczona w dwoch jezykach.W jezyku danego kraju i jezyku zrozumialym dla zawierajacego umowe czyli jezyku ojczystym.Zawsze podstawa jest wola stron

God helps those who help themselves (strzezonego Pan Bog strzeze)
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-09-06 21:44:29 odpowiedz | cytuj
zgadzam sie, prawo unijne wymaga aby kontrakty zawierane poprzez pracodawce obojezycznego byly zawierane z pracownikiem w jezyku dla niego zrozumialym i nic tu nie ma do tego kurs jezykowy przeprowdzony w Polsce. kontrakt musi byc w 2ch jezykach, wiec wasze kontrakty nie sa wiazace.
zdjecie uzytkownika
widoczny - 2010-09-09 12:27:47 odpowiedz | cytuj
Chcialbym dodac, ze w Spie nie ma 13stej pensji i to nie jest regulacja rzadu holenderskiego i nie jest przymusowo przez pracodawce wyplacana. Niektore firmy placa 13stke ale jest to zawarte takze w kontrakcie.Takze bez mydlenia oczu prosze.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-09-10 19:23:34 odpowiedz | cytuj
Cała prawda. Gratulacje Związkowiec.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-09-15 21:53:37 odpowiedz | cytuj
Spie 13-tą pensje opiecywało w promenadzie( usunięte przez administratora ) coś o tym gadał ale to jak i wiele innych rzeczy.
zdjecie uzytkownika
elektro - 2010-09-21 09:56:21 odpowiedz | cytuj
Czytając te posty to chyba jestem tym bardziej utwierdzony w swojej decyzji rezygnacji jeszcze w trakcie kursu. Serce boli czytając to wszystko, poznałem tam świetnych fachowców których spotyka taki los. Chłopaki jestem z wami. ( usunięte przez administratora )
zdjecie uzytkownika
jażąbek - 2010-10-02 10:41:11 odpowiedz | cytuj
co wy tam wiecie( usunięte przez administratora ), zakochałem się w tej firmie od pierwszego wejrzenia , kocham moknąć na deszczu a ciągnięcie KABLA ? - wniebowzięcie im grupsze pyty tym lepiej. Dla Spie wszystko - nawet darmocha. ( usunięte przez administratora ) zacnemu i bardzo poczciwemu człowiekowi - ŁUBU DUBU , ŁUBU DUBU NIECH NAM ŻYJE PREZES NASZEGO KLUBU - NIECH ŻYJE NAM -- to ja pisałem ( usunięte przez administratora )
zdjecie uzytkownika
Gall Anonim - 2010-10-02 22:33:46 odpowiedz | cytuj
Jak ktoś jest ambitny to nie polecam, ogólnie bywa zła atmosfera w pracy, dla niektórych Holendrów Polska to Afryka albo Rosja. Bywają uprzedzeni w stosunku do Polaków i to nie jest miłe, gdy to idzie też od przełożonych. SPIE ogólnie jest dobrą firmą, ale Polacy nie są tam za dobrze traktowani. Czasem sami sobie na to zasłużą (bo mają postawę roszczeniową) czasem po prostu przełożeni są złośliwi lub uprzedzeni. Ja jestem średnio zadowolony. Nie bez powodu w w języku polskim jest powiedzenie "O Holender".
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-10-27 20:46:34 odpowiedz | cytuj
ja to ja to jasne jak dwa razy dwa
zdjecie uzytkownika
\"+\" i \"-\" to jedyne co widzę - 2010-10-27 21:54:32 odpowiedz | cytuj
Ja też się zwalniam o ile uda mi się z kimś ze Schiedam (siedziby ludzi wielkich i mądrych ze SPIE) spotkać w tej sprawie.
Co do przedmówcy to to pranie pieniędzy unijnych to chyba trochę na wyrost powiedziane :) - nie dajmy się zwariować z tą podejrzliwością.
A teraz chłodnym okiem patrząc na SPIE, na pracę i na ludzi z którymi się pracuje podam subiektywnie plusy i minusy pracy dla tej firmy:

+ kurs języka - to największy z plusów
+ możliwość zobaczenia jak pracuje się na zachodzie
+ 90% ludzi z którymi pracowałem i pracuję byli i są na prawdę w porządku i żadne większe nieprzyjemności mnie z ich strony nie spotkały ( usunięte przez administratora )
+ auto służbowe (za które i tak się płaci ale jak ktoś nie ma własnego to jest bardzo przydatne - dzięki niemu zwiedziłem Holandię wszerz i wzdłuż :)

- praca - największy z minusów - jest nierozwojowa i nie ma się co oszukiwać najszybciej w Holandii mogą coś osiągnąć ludzie którzy nie będą szli drogą kariery wyznaczoną przez SPIE. Droga ta nie wygląda różowo bo trzeba co najmniej 5 lat pracować jako technik (fizyczny pracownik zajmujący się podłączaniem szaf, cięciem tras kablowych, ciągnięciem kabli itp. czyli trochę elektryk, trochę ślusarz wyglądem przypominający górnika bo nie ma co się spodziewać, że będzie ktoś pracował w miejscach czystych jak ludzie na ulotkach SPIE ( usunięte przez administratora )jest standardem chyba, że ktoś będzie miał szczęście i jakiś czas uda mu się pracować w nowo budowanym obiekcie). O ile po tych 5 latach poziom języka będzie zadowalający będzie można coś innego zacząć robić - tak twierdzą ludzie \\\\\\\"wielcy\\\\\\\" i \\\\\\\"mądrzy\\\\\\\" ze SPIE którym ja osobiście nie mam powodów, żeby ufać.

- organizacja SPIE - jak dla mnie ci ludzie w Schiedam albo nie radzą sobie z załatwianiem spraw swoich pracowników albo po prostu nie chcą sobie radzić - przykład: w jednym miesiącu od pensji odjęto ( usunięte przez administratora )z tytułu \\\\\\\"boetes\\\\\\\" czyli \\\\\\\"kary\\\\\\\"- gdyby to był mandat za prędkość dostałbym go też pocztą tymczasem nic nie dostałem. Napisałem maila do Schiedam w sprawie wyjaśnienia tej kwestii (myślałem, że może rzeczywiście coś przeskrobałem więc chciałem się zapytać) - żadnej odpowiedzi. Napisałem do innego człowieka, brak reakcji i podobnie w przypadku trzeciego maila. Maile wysyłałem w przeciągu trzech miesięcy tak że moja cierpliwość jest na wyczerpaniu (p.s maile dochodzą bo w innych sprawach udawało mi się skontaktować).

- zarobki - w gruncie rzeczy na taka płacę się zgodziłem więc narzekał nie będę, ale jak mówiłem ludziom jaką pensję obiecano nam po paru latach to mnie wyśmiali (ta sama reakcja u kilku osób).

W podsumowaniu napiszę tylko, żebyście przemyśleli dobrze wyjazd do pracy w SPIE bo są plusy ale są i minusy - moi koledzy z którymi studiowałem i którzy nie bawili się w \\\\\\\"zagranicę\\\\\\\" po 2 latach pracy w Polsce zarabiają po( usunięte przez administratora ) (co prawda w Warszawie ale jednak da się w Polsce dobrze zarabiać). A ja wracając teraz do Polski tak na prawdę oprócz znajomości niderlandzkiego nie mam firmom za dużo do zaoferowania bo jako monter elektryk to ja pracować nie chcę, a sporo wiedzy ze studiów czy z poprzednich zajęć uleciało bo jak inaczej jeśli się tu więcej pracuje mięśniami niż głową.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-11-18 21:55:23 odpowiedz | cytuj
Maciej łomako to także Dyrektor ds. Kluczowych Klientów, Trenkwalder & Partner Sp. z o.o.. Opinie o jego osbie są dosyć pozytywne, przedstawiany jest jako profesjonalista w pracy. Myślę, że nie jest to do końca prawda, ponieważ po mojej krótkiej współpracy, krótkich ( usunięte przez administratora )że pora nad sobą popracować! Ci którzy starają się o pracę poprzez Pana biuro to też ludzie z pewną wiedzą i doświadczeniem a nie śmieci.
zdjecie uzytkownika
\"+\" i \"-\" to jedyne co widzę - 2010-12-22 18:19:51 odpowiedz | cytuj
No wreszcie moja praca w SPIE dobiegła końca (dla jasności zwolniłem się sam). Z perspektywy czasu nie żałuję wyjazdu do Holandii - zobaczyłem jak się żyje i pracuje w innym kraju. Co do samej firmy SPIE to chyba jest ona jakaś felerna, bo nie znam nikogo, kto by na nią nie narzekał - to na prawdę dziwne, bo ci którzy znaleźli pracę w innych firmach w Holandii są zadowoleni (lub bardzo zadowoleni). Ale nic się nie dzieje w życiu bez powodu - nauczyłem się doceniać pracę w Polsce :)
Tak ( usunięte przez administratora ) i wszystkim których poznałem podczas tej \"przygody z Holandią\" życzę Wesołych Świąt i sukcesów w nowym roku. Succes! :)
zdjecie uzytkownika
Ex - 2011-01-11 22:59:12 odpowiedz | cytuj
E tam. Polacy sa sami sobie winni. Jak sie tak daja traktowac to tak jest.
Analogicznie jest z SPIE.(swoją drogą czyż to nie taka dobra agencja pracy tymczasowej?raz tu, raz tam ) Jak podskoczysz to wylatujesz. Na twoje miejsce przyjda nowi..... swoja drogą ciekawe skąd teraz? Czechy były, Polska była, Turcja sie sama wepchnęła. Pewni( usunięte przez administratora )..
Bądz co bądz od kiedy pożegnałem sie ze SPIE (tutaj serdecznie dziękuje za kolejna lekcję życia) wiedzie sie coraz lepiej. Człek jest w końcu doceniany w pracy i co najważniejsze pracuje na stanowisku lepszym niż kiedykolwiek w PL hihihi. Wiec Panowie rozglądać sie na rynku pracy,wykorzystać papiery ze SPIE i w końcu pracować na swoim poziomie a nie narzekać na wypłaty. Sorry za błędy ale po paru lampkach wina mam prawo :D. Pozdrowionka dla wszystkich co jeszcze odwiedzaja to forum .
zdjecie uzytkownika
SPIE - 2011-01-19 12:06:07 odpowiedz | cytuj
Witam.
Jestem nowy i nie w temacie .Nie rozumie co to jest to "SPIE" moge prosić o wyjaśnienie.
Dostałem propozycję pracy w Work-Stream jako spawacz w Holandii.
Ale raczej zrezygnuję z tej oferty.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-01-19 13:47:50 odpowiedz | cytuj
SPIE to firma outsourcingowa, czyli zbiera sobie ludzików i wynajmuje ich innym firmom. Taki pośrednik pracy -( usunięte przez administratora )
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-01-22 09:01:34 odpowiedz | cytuj
Jako spawacz to chyba nie do SPIE, a gdzieś indziej .Maciej Ł. prowadzi nabory nie tylko do SPIE, więc warunki mogą być inne niż podane w postach powyżej (niekoniecznie lepsze znając podejscie Macieja). Proponuje dokładnie przestudiować ofertę i umowe (najlepiej z prawnikiem). Pozdrawiam .
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-04-16 17:16:01 odpowiedz | cytuj
Pracuje jako inzynier w Jacobs od 3 miesiecy. Workstream solidnie mnie o wszystkim poinformowali. Jestem zadowolony. Kasa i warunki pracy sa zadawalajacce. Zobaczymy jak sie to rozwinie
zdjecie uzytkownika
technik - 2011-05-17 17:08:18 odpowiedz | cytuj
Ja pracuje jako technik od ponad 8 miesiecy dla SPIE - nie mialem zadnego kursu jezykowego. Placa lepiej niz tu koledzy pisali. Jestem zadowolony.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-05-17 17:11:24 odpowiedz | cytuj
jestem spawaczem i robie na elektrowni pod roterdamem. Wrokstrim jest ok. praca ciezka ale za to dobrze placa. Nie ma duzo nadgodzin - to jedyny minus.
zdjecie uzytkownika
technik - 2011-05-22 15:45:36 odpowiedz | cytuj
Pracuje w SPIE od prawie 2 lat. Dziwie sie kolegom. Wszyscy tak plujecie a w koncu dostalismy dokladnie to co nam obiecano. Ja jestem zadowolony. Nigdy sie nie spotkalem wczesniej z pracodawca, ktory daje za darmo tak intensywny kurs jezykowy. Nikt mnie nie oszukal. Ci ktorzy ( usunięte przez administratora )uwazam za maminsynkow, ktorzy nie umieja sobie poradzic w nowym otoczeniu.( usunięte przez administratora )- dziekuje i pozdrawiam - niech sie Pan nie przejmuje - wiele osob jest Panu wdziecznych.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-05-22 17:14:18 odpowiedz | cytuj
Co do darmowych kursów jezykowych, to kazdy pośrednik pracy czy to( usunięte przez administratora ) czy inny wysłannik niebios, oferuje kursy jesli mówimy o stanowisku pracy lepszym niż specjalista ds. akordu w szparagach.
Osobiscie to w ten sposób udało mi sie zaliczyc nietylko kurs w SPIE.
Znajoma wyjeżdzajac jako pielegniarka do norwegi rownież zaliczyła 3 miesieczny norweski.
Wiec na powaznie jesli są poszukiwani specjaliści z doświadczeniem to nauka jezyka jest po prostu wliczona w koszty (nierzadko refundowane z innych źródeł)

Co do SPIE, firma jak każda inna. Można ją traktować jako trampolinę do dalszej kariery. Niestety od strony finansowej znajduje sie ona w niszy płacowej. ( usunięte przez administratora ) Niemcy pracujący np przez Inaction lepiej zarabiaja niz właśni pracownicy (pomijam zarobek samego posrednika).
Po roku wiekszość z tych co odeszli (z takich czy innych powodów) od SPIE mają lepszą posadę oraz wypłate niż ta wspaniałomyślnie zaoferowana przez cudowne SPIE.
NIE PRZEKREŚLAM SPIE, jednak uczulam raz jeszcze na umowę o pracę (klauzule gdzie brak opisanego jest miejsca pracy - pracodawca może posłac Cie nawet do kopania rowów, kara za przejscie do konkurencji - ( usunięte przez administratora ) przez pierwszy rok, oraz koszty szkoleń - to jest jednak normalne, jesli firma oferuje szkolenia).
Reasumując- jesteś młody, szukasz doświadczenia (technicznego- nie inżynierskiego) nie masz duzych wymagań finansowych (rodziny na utrzymaniu) możesz wraz z prawnikiem przemyśleć ofertę.
zdjecie uzytkownika
Nazwali mnie Jarząbkiem - 2011-05-23 00:04:52 odpowiedz | cytuj
Na temat SPIE w Belgi nie mam zielonego pojecia,to fakt. Natomiast jesli ktoś pragnie popracować w NL, to niech wie czego może się spodziewć. Poza tym cały czas mówimy o pracy w Holandii, jeśli chcesz być wiarygodny trzeba było od razu zaznaczyć że mówisz o zupełnie innej firmie. Poza tym koszty utrzymania w Belgi sa niższe niż w NL, wiec nawet jeśli mówimy o podobnej wypłacie, to realne przychody są inne. Pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-06-09 10:38:40 odpowiedz | cytuj
Dawno i nie prawda.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-08-22 19:51:52 odpowiedz | cytuj
Jestem zadowolony ze wspolpracy z work stream. dostalem to co obiecywali. Pracuje juz 8 miesiecy w zakladach chemicznych pod Rotterdamem jako elektryk. Nie pracuje w SPIE tylko w Inaxtion. Firma placi na czas i kasa jest ok.
POLECAM
x