widoczny ale nie połączony z profilem - 2011-11-11 23:11:20odpowiedz
|
Najczęstsze nadużycia
W Holandii istnieje wiele niecertyfikowanych agencji pracy, które niestety są popularne wśród obcokrajowców, głównie ze względu na mniejszą ilość lub zupełny brak wymaganych formalności. Pamiętaj, że przy podpisywaniu umowy potrzebny ci będzie dokument oraz BSN – indywidualny numer identyfikacyjny, o który musisz postarać się po przyjeździe do Holandii. Jeśli agencja nie wymaga od ciebie podania tych danych, jest to sygnał, że może nie działać legalnie. Co jeszcze powinno zwrócić twoją uwagę? Przede wszystkim płaca poniżej ustawowego minimum, brak świadczeń socjalnych, unikanie płacenia podatków, np. podpisywanie umów na mniejszą liczbę godzin lub na fikcyjne kwoty albo brak umowy i wypłata „na rękę”. Nadużycia bardzo często dotyczą także zakwaterowania oraz dojazdów do pracy. Zawsze wymagaj od agencji zwrotu bądź częściowego pokrycia kosztów dojazdów i w przypadku, gdy agencja proponuje ci zakwaterowanie, sprawdź warunki mieszkaniowe.
Oni informuija na swojej stronie że po złożeniu C V kontaktuja sie telefonicznie w ciagu dwóch dni,ja wysłałem C V już kilka tygodni temu i żadnego odzewu jeszcze nie było.Może nie płaca rachunków za telefon i im odłaczyli dlatego nie oddzwaniaja ?
Witam wszystkich!!!
Dostałam ofertę pracy przez to pośrednictwo i nie wiem czy się zdecydować...ktoś może wyjeżdża w styczniu do hotelu do Amsterdamu? chodzi głównie o to, że nie uśmiecha mi się jechać samej więc jak ktoś się tam wybiera, proszę o kontakt:) joannaslusarczyk1@wp.pl!
Ciezko to bedzie poparu dniach/tygodniach/ pracy jak kregoslup padnie! Zapytajcie ile kobitek zostalo kalekami.No ale chcecie same sprawdzic to jedzie,traccie kase na wyjazd ,jedzenie,ubezpieczenie,mieszkanie,dojazdy.Zostanie 50euro/tydz. WIATRAKI SIE WYCWANILY!!!!!!Polaczki i tak pojadą!!!
To ślub też weźmiesz jak przeczytasz komentarze czy powinnaś??? Jeżeli nie jesteś wytrwała, nie umiesz ciężko pracować to nawet się nie wybieraj. Arbex to uczciwa firma, pracowałam dla nich ponad rok, mieszkalam z pięcioma osobami w super domku! Warunki mieszkaniowe nienaganne. Obecnie pracuje dla hotelu, na kontrakcie. Arbex nigdy nie robi problemów jeżeli ty traktujesz ich uczciwie i twoim celem jest praca czy rozwój w NL to masz dużą szansę i otwartą drogę. Denerwują mnie te narzekania! Ludzie biadolą, ale dla Arbexu pracują po kilka lat! Właściwie tyle. Decyzja należy do ciebie. Powodzenia!
Skoro setki osób wypowiada sie niekorzystnie to chyba coś w tym jest! To nie jest ciężka praca-to obóz!!!! Zostajesz kaleką! Ile Ci dali za te ciepłe słowa? A może jesteś z firmy? Nie maluj ludziom oczu-po co mają dziewczyny tracic na wyjazd,przezywać tragedie,są młode a to odbija sie na ich póżniejszym życiu i pracy zawodowej./wiem copisze-pracowalam,zostałam podle potraktowana,lecze sie/.
A przepraszam ze zapytam.....od czego ten kregosłup pada?? od noszenia ciezkich łóżek?? Praca za granica nie jest łatwa, trzeba sie przykładac, to nie praca dla leserów i tych co za nic chca kupe kasy zarabic. W hotelu jest ciezka praca, ale w szklarni tez i na magazynie tez. A jak ktos chce naprawde sie nie nameczyc to zawsze zostaje \"czerwona ulica\" i nic dzwigac nie trzeba :) ;) pozdrawiam
Oni informuija na swojej stronie że po złożeniu C V kontaktuja sie telefonicznie w ciagu dwóch dni,ja wysłałem C V już kilka tygodni temu i żadnego odzewu jeszcze nie było.Może nie płaca rachunków za telefon i im odłaczyli dlatego nie oddzwaniaja ?
A do mnie zadzwonili na drugi dzien od złożenia CV i jade na rozmowe do Krakowa 9 lutego.....moze ktos podpowie jak taka rozmowa wyglada??
do Sylviny !!!!!! - 2012-01-25 11:16:23odpowiedz
|
Ano od ciezkich odkurzaczy i odsuwania lozek! Madralo.
OBY DALI CI W D.....E!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A na \"czerwonej \" sama sprobuj.
A do mnie zadzwonili na drugi dzien od złożenia CV i jade na rozmowe do Krakowa 9 lutego.....moze ktos podpowie jak taka rozmowa wyglada??
Do mnie następnego dnia po złożeniu CV zadzwoniła Pani Ewa, dziś Pani Karolina z Krakowa i 6 lutego jadę na rozmowę tam.. Mógłby ktoś pomóc i powiedzieć tylko jak taka rozmowa wyglada? Jak bardzo sprwdzaja angielski? Pozdrawiam
Ano od ciezkich odkurzaczy i odsuwania lozek! Madralo.
OBY DALI CI W D.....E!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A na \"czerwonej \" sama sprobuj.
Pracowałam juz w Anglii w domu opieki, tez lekko nie było bo zmienic posciel Panu ktory jest po wylewie i wazy 150 kg to dopiero sztuka. Kaleką nie jestem ale ciezkiej pracy sie nie boje.....tyle w temacie. A Pani która sie wypowiada to mogłaby sie podpisac!!!
boze kochany jak sie czyta te wypowiedzi to nie widomo czy sie smiac czy plakac....co ci polacy wypisuja, generalnie kazdy wie jakie sa warunki stawiane przez arbex,-mieszkaniowe, placowe i ze praca pokojowki nie nalezy do latwych, wiec jak juz wczesniej ktos napisal - jesli nie jestes wytrwala, nie umiesz/chcesz ciezko pracowac to po prostu nie startuj.albo startuj jak chcesz sie sprawdzic.
Tu tylko piszemy o zagrozeniach-kazdy niech sam decyduje,czy go stac na powrotna podróż po kilku dniach, czy na leczenie po 3 miesiacach pracy itp.Decyzja należy do wyjeżdżających.A te powinny być wdzieczne za wszelkie wpisy.Tak naprawde zimą zarobisz tylko na mieszkanie i jedzenie.
Jeżeli chodzi o Arbex to naprawdę nie polecam ! pracowałam tam w ubiegłym roku i moja miesięczną wyplata wyniosła 400 euro!!! poza tym trzeba naprawdę harować jak dziki wół bo jeśli nie wyrobisz się w czasie to resztę pokoi robisz za friko. Ja akurat zwolniłam się ponieważ kazali mi posprzątać 15 pokoi a do reki dostałam jedną ścierkę bez detergentów bo mieli za dużo pracowników . Teraz pytanie, jak posprzątać 5* hotel na błysk jak nie masz odkurzacza, płynów,gadżetów do uzupełnienia pokoju itp. po tej akcji się wkurzyłam, wszystko uzgodniłam z arbexem i ze niby ok. a teraz najlepsze - jeszcze mi wakacyjnego nie wypłacili bo nie dotrzymałam warunków umowy i zwolniłam się przed zakończeniem umowy!!! I nie byłam jedyna która tak skończyłam. większość osób góra po miesiącu(jak ujrzy wypłatę) ucieka gdzie się da. Agencja taka że śmiech na sali. Jak mam cos polecić to popatrzcie na firmy: Flame , e&a, union montage ale nie korzystajcie z tej agencji bo będziecie żałować.
Ja kto czytam to żal mi tych wszystkich ludzi!!!! Nie pracowałam w tej firmie ale pracowałam w Polsce w Hotelu. Jeśli chodzi o ilość pokoi do posprzątania to też się sprząta do 18 pokoi a jak jest dużo gości to nawet do 22. I pensje masz 1300zł netto. A Hotel 5 gwiazdkowy. Ludzie piszący te wszystkie negatywy walnijcie się w głowy jak się decydujesz na stanowisko Pokojówki to licz się z tym że jest zapieprz i nie tylko w Holandii ale i wszędzie!!!!!!!A jak myślisz że posprzątasz 8 pokoi dziennie i dostaniesz 1200 euro to szkoda Twojego czasu. I nie jestem osobą podstawioną !!!!!!!
A jeszcze jedno powiem jeśli chodzi o pracodawców. To fakt że nas nie doceniają bo jest to ciężka praca a my się staramy żeby gościom było miło jak jest czyściutko i pachnąco w pokojach.A jak by pokojówek nie było to jestem ciekawa kto by sprzątał. Chyba wszystkie Hotele by pozamykali jak by mieli sobie sami sprzątać.
miła koleżanko za tą reklamę to Powinni Ci dać specjalną premię ale najlepsza jest autoreklama.
NIKT kto normalny w tej Firmie pracować nie powinien bo - to oszuści i cudzą pracą się dorabiają.Przed wyjazdem jasna sytacja tyle na godzinę itd.po przyjeździe zmiana warunków praca akord w najgorszym wydaniu bo poprzeczka postawiona w ten sposób abyś nigdy jej nie wykonała o stawce obiecanej zapomnijcie a sobota i niedziela jest dla szefów bo pracownik ma pracować po 10 godzin a i tak nie osiągnie tej stawki .
Praca dla naiwnych i dla wzbogacenia tych co ją dają Ludzie nie dajcie się oszukać toż to złodzieje
Ale w Polsce zadna czarna supervisorka nie pastwi sie nad tobą!A tam wystarczy, że jesteś blondynka i jesteś psychicznie niszczona! Na chleb nie zarobisz! W PL masz 1300 zł na czysto a tam jak ci potracą za mieszkanie i kupisz sobie skromne jedzenie to zostanie Ci mniej. Jest co prawda \"najniższa\" ale w Holandii jak nie masz obłożenia pracą - nie masz zarobku.NP/;Hotel płaci 15 euro za pokój a ty dostajesz 1,5 euro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Byłam, pracowałam -poprzednicy piszą prawdę-WSZYSCY.
hej, co to znaczy dostac oferte pracy od arbexu?, czy mowia ci w jakim hotelu bedziesz pracowac czy po prostu daja ci umowe do przeczytania?jesli ktos moglby mi odpisac bylabym wdzieczna.i jak to jest po przyjezdzie, kiedy zaczyna sie pracowac?kiedy daja kase na bilety na przejazdy?dzieki
oferta pracy dziecinko to znacza , że mają dla Ciebie robote masz tydzień na zamknięcie spraw w PL wsiadasz i jedziesz, wysiadasz w holandi odbiera Cię jakiś koordynator wiezie do biura i męczy przez 2 h żebyś za bardzo nie czytała co podpisujesz , daje Ci kartę na tramwaj załadowaną za ok 50 euro teoretycznie ma starczyć na miesiąc, praktycznie starcza na jakieś 3 tyg skromnego jeżdżenia. wiozą Cię na mieszkanie pokazują jak masz dojechać do pracy tzn jakim tramwajem itd musisz zrobić jazdę próbną tego samego dnia , żeby nie błądzić wracasz odpoczywasz i na drugi dzień hola swawola harujesz jak wół za tanie pieniążki ponieważ jak nie zrobisz 20 pokoi to nie masz 7 euro tylko mniej . tak dla sprostowania niewielu dziewczyną udaje się zrobić 20 pokoi do 16 co oznacza , że siedzisz i robisz po godzinach pracy pokoje - oczywiście , że za darmo!!- dlatego dziwi mnie fakt , że laski wciąż tam siedzą , przy 10 pokojach zarabiasz 25 euro po odciągnięciu za mieszkanie i ubezpieczenie wychodzi Tobie 5 euro ;) zastanów się dziewczę bo szczerze nie rdzę byłam , i takiego bólu pleców i nóg nigdy nie odczuwałam, to była masakra, zrezygnowałam bo czuję się oszukana , piszę bo uważam , że ta firma powinna zostać zamknięta za to jak oszukuje ludzi!!
do ciebie ggg kochanienka, przykro mi bardzo ze cie tak nozki bolaly, plecy itp. ale to ciezka praca jest powinnac wiedziec.
a po 2 rozumiem ze wierzysz we wszystko co ci ludzie powiedza, mowi ktos: masz oferte, to ok, czekasz i czekasz a tu zong, i moze nic z tego nie byc. wzielas to pod uwage, chyba jeszcze zycia nie poznalas, dziewcze drogie.
pozdrawiam.
ggg ma racje! Ale zawsze znajdzie sie czarna owca co na przekore powie,ze jest super! Jak sobie trawki zapali to gotowa za darmo zasuwac! A Arbex juz dawno by nie istnial gdyby nie szef Holender ,ktory ma uklady i polskich przydupasow!
ggg ma racje! Ale zawsze znajdzie sie czarna owca co na przekore powie,ze jest super! Jak sobie trawki zapali to gotowa za darmo zasuwac! A Arbex juz dawno by nie istnial gdyby nie szef Holender ,ktory ma uklady i polskich przydupasow!
Wszyscy jak się czuli oszukani to czemu nie poszli http://www.sncu.nl/PL/Default.aspx bierzesz umowę gdzie masz napisane że płacą Ci za godziny bierzesz wyciąg z banku ile Ci zapłacili za dany miesiąc. I się biorą za tą firmę!!! Pensję w Holandii masz zależną od wieku po 23 roku życia nie mogą Ci wypłacić mniej niż średnia krajowa. Jeśli masz mniej to idz i złóż skargę na nich. A nie piszecie jacy to wy nie poszkodowani i jak ktos jest naiwny to niech jedzie. Sami Jesteście naiwni że daliście się zrobić.
do ciebie ggg kochanienka, przykro mi bardzo ze cie tak nozki bolaly, plecy itp. ale to ciezka praca jest powinnac wiedziec.
a po 2 rozumiem ze wierzysz we wszystko co ci ludzie powiedza, mowi ktos: masz oferte, to ok, czekasz i czekasz a tu zong, i moze nic z tego nie byc. wzielas to pod uwage, chyba jeszcze zycia nie poznalas, dziewcze drogie.
pozdrawiam.
więcej szacunku dla ludzi może idź wyładuj na siłowni swoje frustracje, praca jest ciężka nikt nie mówił , że łatwa będzie ale za takie pieniądze to jest śmiech na sali, podziwiam dziewczyny , które robią 10 pokoi i nadal tam siedzą , no ale każdy ma swój rozum. ostrzegam tylko , że arbex ma w umowie zaznaczone 8 euro na h a w rzeczywistości jest inaczej.
po 2 pracowałam tam tydzień , dostałam przelew na konto ,spakowałam się i pojechałam do domu , nie mam czasu na chodzenie po urzędach , to co straciłam odzyskałam, szkoda tylko , że nie posłuchałam opinii na temat arbexu zaoszczędziłabym czasu i nerwów
Do ja: Nie pisz bzdur,nie wprowadzaj ludzi w błąd! Wszyscy wiemy,że są stawki wiekowe i że najniższa krajowa też -ALE U BIABŁA-jak nie ma roboty-masz kilka pokoi -to płacą ci tyle ile wyrobiłaś /w PL masz minimum zapewnione/ tam nie!!!!!!!!!!!!!Nie zarobisz nawet na mieszkanie czasami.Przykład: robisz 10 pokoi dziennie,masz na pokój 15 minut, stawka 7e/h=2,5 godz pracyx7e=17,5euro brutto.tj ok.10e nettox 21 dni pracy=210 e/miesiąc.Z tego za mieszkanie odciagają i żarcie musisz kupic! CO CI WYSZŁO????
Hej. Ja czekam już miesiąc na telefon, a praca miała być po 2 tyg. Zaczynam wątpić....
witam mam pytanie związanę z praca za granicą jade pierwszy raz. Mam opieke na d dzieckiem swiadczenia pielgnacyjne i legalnie nie mogę podjac pracy czy pracujac jako pokojówka jest mozliwosc na czarno
dobrze ludzie pisza na forum, z agencja powinienes podpisac umowe, w ktorej podane sa podstawowe informacje,przede wszystkim wynagrodzenie, a tu, daja ci ksero bez wynagrodz. i podpisujesz to w holandiii, smiech na sali. tak jakbys sobie jechal na czarno, nie ma sensu
A ja mam jechać na taką rozmowe o pracę. napiszcie jak wygląda ta rozmowa i ich angielski? bo nie wiem czy warto ze wszystkiego rezygnowac w polsce. a wyjazd juz by miał być 02 kwietnia.
no właśnie szkoda że tak mało facetów zabrało głos, chociaż może to znak że nie ma się do czego doczepić, bo faktycznie wizja pracy pokojówki nie brzmi ciekawie ;) chociaż też mało ludzi czytając takie forum ma świadomość, że zadowoleni pracownicy nie szukają takich miejsc by się podzielić tym jak są szczęśliwi i zadowoleni z pracy ;) a jak się chce kogoś obsmarować to pierwsze co szuka się forum ;)
ja na przykład o tym biurze dowiedziałem się od koleżanki która przepracowała tam lekko ponad 6 mcy i ona z czystym sumieniem mi polecała, chwaliła sobie nowych znajomych i mieszkanie. tak więc jej jedna opinia jest dla mnie ważniejsza niż 100 takich negatywów na forum..
btw, wcześniej pracowałem prawie 2 lata w Niemczech w innej branży, też przez pewne dość kontrowersyjne biuro i faktycznie ludzie są różni i nie każdy jedzie do pracy po to by pracować... u nas też ludzie uciekali po tygodniu bo im praca śmierdziała, albo woleli walczyć na noże po wódce, niektórym nie podobała się łazienka w mieszkaniu ;)
w środę mamy z kumplem rozmowę w Krakowie, więc zobaczymy co nam tam zaoferują ;)
jakby ktoś się jeszcze wybierał w kwietniu i chciał pogadać to gg 590783 ;)
A co z pracą dla mężczyzn w tej firmie?Proponują na stanowiskach personelu porządkowego, pomywaczy, pomocników szefa kuchni. Ktoś się może wypowiedzieć na ten temat?
jade niedługo na rozmowę do Wro i tak czytam te wszystkie wpisy i szczerze powiedziawszy to aż mi się odechciało tej pracy... jak to jest na prawdę z tym Arbexem i z tą pracą w Holandii? Warto?
zaprosza cie na rozmowe ,jak mnie a pozniej mojego chlopaka,Narobia nadziei ze wyjedziesz w ciagu tygodnia albo dwoch a tu...du..a.ja i moj chlopak czekamy a oferte pracy od czterech miesiecy i jak znam zycie mozemy tak czekac do smierci olac ich!
Witajcie,
zaznacze, ze nie jestem tu po to żeby przeczytać potem jaką jestem kretynką, że sie zdecydowałam a po to żeby zasięgnąć u Was informacji. Za tydzień wyjeżdzam i dostałam trzy propozycje hoteli: hotel DOUBLETREE, sieć HILTON 5*, hotel AMSTERDAM CENTER, sieć NH 4* i hotel SHIPHOL, sieć NH 4* Proszę o opinię osób, które pracowały w którymś z nich i mogą mi pomóc w wyborze :) Piszcie tu lub na mail\'a ona_83_ona@o2.pl
Dzięki wielkie.
jak pisałem wcześniej, byłem nie tak dawno temu w Krakowie z kolegą, dzisiaj do mnie oddzwonili, że mają ofertę dla nas 2, w tym samym terminie i w tym samym hotelu Doubletree w centrum Amsterdamu jako pracownicy public area. tak więc za tydzień zobaczymy jak to wszystko wygląda na miejscu ;)
czy ktoś slyszał opinie o tym hotelu ? gg 590783
btw, rozśmieszyło mnie trochę że ktoś wyżej pisze że jeszcze nie wyjechał a już się podpisuje jako \"oszukana\" ;)
Do BaZz..
W takim razie prawdopodobnie jeśli jest tylko jeden Hotel DoubleTree w centrum Amsterdamu będziemy razem pracowali :)
Ja i moja koleżanka Iza jedziemy w tą niedzielę.
W Holandii istnieje wiele niecertyfikowanych agencji pracy, które niestety są popularne wśród obcokrajowców, głównie ze względu na mniejszą ilość lub zupełny brak wymaganych formalności. Pamiętaj, że przy podpisywaniu umowy potrzebny ci będzie dokument oraz BSN – indywidualny numer identyfikacyjny, o który musisz postarać się po przyjeździe do Holandii. Jeśli agencja nie wymaga od ciebie podania tych danych, jest to sygnał, że może nie działać legalnie. Co jeszcze powinno zwrócić twoją uwagę? Przede wszystkim płaca poniżej ustawowego minimum, brak świadczeń socjalnych, unikanie płacenia podatków, np. podpisywanie umów na mniejszą liczbę godzin lub na fikcyjne kwoty albo brak umowy i wypłata „na rękę”. Nadużycia bardzo często dotyczą także zakwaterowania oraz dojazdów do pracy. Zawsze wymagaj od agencji zwrotu bądź częściowego pokrycia kosztów dojazdów i w przypadku, gdy agencja proponuje ci zakwaterowanie, sprawdź warunki mieszkaniowe.