Twoje konto

Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła
Oświata | Praca dla opiekunek w Niemczech | Forum | Szkoły policealne | Logowanie | Kontakt | Dodaj ofertę pracy
zdjecie uzytkownika
jaga - 2010-02-16 14:02:27 odpowiedz | cytuj
jeszcze jedno,ja caly czas (od 2 lat) mam prace tylko na polnocy,okolice Hamburg-Bremen, znam tu kilkanascie opiekunek i zadna z nich nie mowila o takich rzeczach,byc moze ze ta banda wyzyskiwaczy grasuje tylko na poludniu?
zdjecie uzytkownika
Marietta - 2010-02-16 15:32:49 odpowiedz | cytuj
jako opiekunka mam w domu seniora 2000 euro,za pokoj z balkonem place 240.Przedtem polowe brala polska firma,za porednictwo,a mnie,pielegniarke,zatrudniaja jako pomoc opiekunki.Poszlam do wlasciciela wyjasnic-wogle nie dali moich papierow.Zrezygnowalam,znalazam sama.
zdjecie uzytkownika
ewa - 2010-02-16 15:49:11 odpowiedz | cytuj
jestem nowa,dopiero raz bylam-bylo niezle,ale sympatyczny dziadek umarl zmienniczce.Teraz czekam, na nowe,ale jak tu czytam....wlos sie jezy.Nie rozumiem,jak tej kobiecie 21 wieku przepuszczono takie ordynarne wyrazenia?I co to za opiekunka,ktora tak ordynarnie mowi o podopiecznych- nienawidzi ich czy jak?Kika,fajnie sie ciebie czyta,nie daj sie wyploszyc.halina-czy to naprawde sie zdarzyo?Jaka to firma?
zdjecie uzytkownika
zofia. - 2010-02-16 15:52:33 odpowiedz | cytuj
Basia - 2010-02-16 12:14:56

Witam Panie! Mam dużą prośbę- po raz pierwszy wyjadę w marcu do pracy w Niemczech.Chciałabym jechać busem,ale nie znam solidnego przewożnika.Czy doswiadczone Panie mogą mi podać jakieś namiary? Jestem z okolic Krakowa.Czy w Niemczech mogę liczyć na podwiezienie pod dom?Z góry bardzo dziekuję!

Witaj Basiu.Podaje Ci nr.do przewoznika 601439438 ,ale dopiero on powie Ci,czy jezdzi w kierunku,ktory Ciebie interesuje ,badz poda Ci nr. innego.Mam jeszcze jeden 696096869.Wiem tez ,ze oni podwoza pod dom .
Powiedz mi Basiu,czy jedziesz przez jakas agencje ,czy nie.Ja poszukuje pracy i bylabym wdzieczna ,gdybys udzielila mi jakiejs informacji.Pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-16 16:14:27 odpowiedz | cytuj
Isia
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-16 16:48:56 odpowiedz | cytuj
nieprawda jezeli pracuje 2 na 2 nie przekraczam progu a ubezpieczenie w dak na miesiac to 130 euro
zdjecie uzytkownika
Basia - 2010-02-16 21:21:32 odpowiedz | cytuj
Zosiu! Serdeczne dzieki za te namiary,jutro tam podzwonie. Jade pierwszy raz,ale bez posrednictwa firmy.Po prostu jest to tylko zastępstwo na 2 miesiace. Ponieważ będzie to mój pierwszy raz w Niemczech,to ciesze sie ze na krótko! Bo różnie to przecież może być,ale jestem optymistka,do odważnych świat nalezy.Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
mira - 2010-02-17 00:17:59 odpowiedz | cytuj
tak to prawda, ale po co sie denerwowac w niemczech jak tu jest lepiej i praca spokojniejsza a ludzie (mam na mysli amerykanow ) potrafia cie docenic, ja np: zrobilam pierogi to piali z radosci bo to w/g nich niewiadomo jaki to wyczyn :) u rodziny masz szacunek, masz spanie ,swoj pokoj z lazienka,kupuja do jedzenia co chcesz albo zostawiaja pieniadze i sama kupujesz, ludzie sa sympatyczni i wiem ze to ja dyktuje w 80% warunki,placone masz co tydzien a stawki przy opiece to od 100- 130 $ za dzien oczywiscie sa to stawki dla nielegalnych., wiec czy warto sie denerwowac i kombinowac z praca w niemczech.,przeciez swiat jest duzy.Sciska mi sie serce jak czytam wasze posty w ktorych opisujecie swoje zmaganie sie w poszukiwaniu pracy.pozdrawiam i goraco wam wspolczuje
zdjecie uzytkownika
Hanna - 2010-02-17 08:58:55 odpowiedz | cytuj
Poszukuję pilnie pracy, pracuję jako opiekunka od 5 lat, niemiecki w stopniu komunikatywnym. Najchetniej pojechałabym jako zmienniczka na 6 tygodni - dłużej moja psychika nie wytrzymuje :(. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. mój mail to schreck@vp.pl
zdjecie uzytkownika
defi - 2010-02-17 11:24:33 odpowiedz | cytuj
do Miry
ak to prawda, ale po co sie denerwowac w niemczech jak tu jest lepiej i praca spokojniejsza a ludzie (mam na mysli amerykanow ) potrafia cie docenic, ja np: zrobilam pierogi to piali z radosci bo to w/g nich niewiadomo jaki to wyczyn :) u rodziny masz szacunek, masz spanie ,swoj pokoj z lazienka,kupuja do jedzenia co chcesz albo zostawiaja pieniadze i sama kupujesz, ludzie sa sympatyczni i wiem ze to ja dyktuje w 80% warunki,placone masz co tydzien a stawki przy opiece to od 100- 130 $ za dzien oczywiscie sa to stawki dla nielegalnych., wiec czy warto sie denerwowac i kombinowac z praca w niemczech.,przeciez swiat jest duzy.Sciska mi sie serce jak czytam wasze posty w ktorych opisujecie swoje zmaganie sie w poszukiwaniu pracy.pozdrawiam i goraco wam wspolczuje

Możesz , oczywiście jak uznasz za stosowne jakies namiary ,jak prace w Stanach taka otrzymać.Angielski znam dośc ,dośc, mam prawo jazdy i ochotę do pracy podam CI moje gg 3110221.Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-17 12:04:46 odpowiedz | cytuj
Ina
Też mam różne przykre doświadczenia jako opiekunka. Niemcy są różni, ale to co robią agencje jest jeszcze bardziej przykre. Od nas opiekunek wymagana jest między innymi uczciwość. I to jest oczywiste, nie podlega żadnej dyskusji. Ale powinna ona obowiązywać obie strony. Agencje piszą w swoich ofertach - tylko sprawdzone oferty. Jak jest same wiecie koleżanki opiekunki. Z płatnościami też jest różnie. dlaczego agencje płacą nam w złotówkach po kursie dnia skoro pracujemy w strefie euro. Przecież naszą pensje powinni Niemcy wpłacać na nasze konta właśnie w euro. Stawki w niektórych agencjach też są śmieszne - 800 e za taką harówę. Wiem z czego to wynika - dla osób pracujących w agencjach taka kwota wydaje się Kanadą, bo przecież same otrzymują ok. 1500 zł. no to my zarabiamy wg nich krocie. Tylko, że jest to wynagrodzenie za 8 godz. 5 dni w tygodniu, a nie 24 godz. świątek piątek, w zamknięciu, z dala od bliskich, w innej kulturze, z obcym językiem z ciężko chorymi ludźmi. Żadna z tych pań nie ma bladego pojęcia jak naprawdę wygląda nasza praca. Piszecie koleżanki, że nie ma dobrej agencji, to prawda a przecież naprawdę uczciwa, dbająca o NASZE interesy miałaby klientów bez liku. Opiekunki wzajemnie by sobie polecały taką agencję. A tak miotamy się zdesperowane i na własnej skórze odczuwamy "uczciwość naszych rodaczek. Pracownicy agencji wychodzą z założenia, że zawsze się znajdą naiwne, które naiwnie uwierzą w te ich piękne anonse. Przecież czytając je nic tylko z uśmiechem na ustach aplikować i do roboty. Przykre to wszystko.
zdjecie uzytkownika
gosc - 2010-02-17 12:56:56 odpowiedz | cytuj
wez sobie jakiegos psa,najlepiej rotweilera,niech ci nawet wyzre wszystko,takie suki nie powinny chodzic po tym swiecie.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-17 15:58:28 odpowiedz | cytuj
Mira sorry masz wize do USA to nie zawracaj sobie giowy ta praca w Ameryce wszedzie dobrze gdzie nas nie ma pozdrowionka
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-17 16:37:00 odpowiedz | cytuj
aga - 2010-01-11 23:45:01

witam pracuje na umowe jestem zadowolona ja dostaje bezposrednio od niemcow pieniadze na reke albo na konto.mam1500e na reke dni swiateczne platne100procent,mam agencje z niemiec mdt Pan modrzynski ma na necie strone.pozdrawiam

Witam Cie..czy mozezs mi powiedziec na jakich zasadach zostalas przyjeta przez niemieckie biuro,jaka forme umowy o prace otrzymalas?Pozdrawiam
Moj e-mail educho@interia.pl
zdjecie uzytkownika
mira - 2010-02-17 18:09:31 odpowiedz | cytuj
a bylas czy tylko czytalas jakies forum, bo ja jestem tu juz 3 raz czyli bede 3 rok i to co pisze to z wlasnego doswiadczenia, tak mam wize 10 letnia lecz nie ona jest tak b.wazna lecz to na ile ci wstempluja na lotnisku, pamietaj nigdy nie leccie do usa przez amsterdam,linie KLM sa wspaniale nie to co LOt.Zostaje tu do pazdziernika lecz najpierw musze sobie przedluzyc wize.Tu zyskalam nowa rodzine sa pochodzenia polskiego(zydzi) cudowna wspaniala rodzina, teraz np lece z nimi 30 marca na floryde do bocaraton na tydzien( oczywiscie ze ja nie ponosze kosztow ) .Najlepszy okres szukania pracy to sierpien i luty marzec.W zeszlym roku szukalam kogos na zamiane lecz nikt nie chcial bo to ma kota ,i go nie zostawi ,a to ma wnuczki i tez nie pojedzie atak to ja ciagle slysze ze jest im tak ciezko, a gdy chce dac prace na zamiane co 6 lub 12 mies to nie.Same zobaczcie jak to jest. pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-17 22:28:29 odpowiedz | cytuj
Do lna,czy możliwy jest z pania kontakt meilowy,wydaje sie panl wiarygodna osobą.chciałam dowiedziec sie cos więcej o pracy.
pozdrawiam czeslawag58@interia.pl
zdjecie uzytkownika
mira - 2010-02-17 23:20:18 odpowiedz | cytuj
do defi
roznica czasu miedzy nami to 6 godz a ja musze poszukac swojego nr gg bo zapomnialam, cz masz paszport i wize ?Poczytaj na bazarynce.com jesli masz prawojazdy to nie bedzie sz miala problemu z praca , ostatnio dowiedzialam sie ze ct( keneryket) lepiej placa za ta sama prace a jest tylko 45 min jazdy pociagiem od NY zreszta jak bedziesz miala prace z zamieszkaniem i rodzina da ci samochod to mizesz sobie jezdzic z babcia po miescie , do fryzjera, na zakupy, do lekarza lub na wycieczke, spokojnie poobserwuj to forum , ja co jakis czs bede zagladac na forum gowork i bdyby co to odpisze
zdjecie uzytkownika
fein. - 2010-02-18 00:08:45 odpowiedz | cytuj
Numer przewoznika...potem jeszcze podaj czy jezdzisz z agencji czy nie...i juz maja namiary...potem to juz pikus.Znaja swoje sposoby.Baby...co wam odbilo? Jak jezdzicie nielegalnie...to chyba miejcie i to na uwadze....nie przez internet.Nie wiecie w jakim kraju zyjemy?
zdjecie uzytkownika
marzena - 2010-02-18 09:39:41 odpowiedz | cytuj
Mam ochotę nawiązać współpracę z firmą promedica , ale różne są opinie, więc wolę się
najpierw dowiedzieć wszystkiego co możliwe. Mam prośbę do osób które korzystały z pośrednictwa tej firmy. Czy może ktos mi prześlę kopię umowy jaką sie z z nimi podpisuj żebym mogła ją
sobie obejrzeć i dobrze się w nią wczytać. Czy podpisuje się jakieś "dziwne"
papiery o odpowiedzialności, ewentualnych potrąceniach itd.
Czy płacą zus jak tak to od jakiej kwoty ,czy od takiej jaka sie zarabia czy od najniższej a reszte jakimś ,,dziwnym,,sposobem .
Obawiam się na spotkaniu dadzą mi jakiś stos dokumentów jak to zwykle bywa i nie bedę miała czasu dokładnie to poczytać
Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Dane osobowe można zamazać ,interesują mnie tylko szczegóły tej umowy
Ewentualne info poproszę adres efatha@o2.pl
Z gory dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Marzena
zdjecie uzytkownika
spokojna48 - 2010-02-18 10:38:55 odpowiedz | cytuj
Marzena jezeli juz to jedz z Agencji Pracy z Opola APN tam wszystkie dokumenty prowadza w miare dobrze koordynator opiekuje sie toba w przeciwienstwie do innych a ZUS to ci placa od najnizszej krajowej tak jak wszedzie no zdarzaja sie firmy co wcale nie placa moja kuzynka jest zadowolona ja chyba tez zapisze sie do tej Firmy Placa to 850 eu nie jest to duzo ale mysle ze komfort psychiczny w pracy jest wazny .Oczywiscie tej Firmy co chcesz wyjechac nie znam ja ci jedynie napisalam co ja wiem trzeba sobie pomagac bo byc opiekunka to jest ciezki kawalek chleba z powazaniem
zdjecie uzytkownika
Zuzka - 2010-02-18 10:42:57 odpowiedz | cytuj
Moze ktoras z paÅ? ma wiedze o firmie PUH-HUG -ventiwork?
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-18 10:45:39 odpowiedz | cytuj
Zuzka - 2010-02-18 10:42:57

Moze ktoras z paÅ? ma wiedze o firmie PUH-HUG -ventiwork?

Mój e-mail educho@interia.pl jesli ktoras z pań wie cos wiecej o firmie PUH-Hug Ventiwork
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-18 10:49:22 odpowiedz | cytuj
gosc - 2010-02-18 10:33:30

juz raz na innym forum prosilas o kopie umowy,i co nikt ci nie podeslal? A wiesz dlaczego? Bo klamiesz,zakladasz firme opiekunek i nie wiesz jak to zrobic,chcesz miec sciage? Dosc mamy tych krwiopijcow,spadaj z tego forum,bo cie psami poszczuje!!!!!!!!!!!!!!!!! Dziewczyny nie wysylajcie tej idiotce nic. Ona ma nas za naiwniaczki czy Co?

Idiotką to moze jestes Ty ,bo idziesz i podpisujesz wszystko co Ci podadza pod nos.
A agencji nie otwieram ale chyba Ty jesteś z promedica i zazdrośnie strzerzesz cyrografow jakie dajecie do podpisania .
Czytam póżniej na forum że nie jest jak byc powinno.a w między czasie ponoc zmieniają umowyna inne
zdjecie uzytkownika
KAS - 2010-02-18 11:38:25 odpowiedz | cytuj
CZY ZNA KTOŚ FIRMĘ AKORA Z Tarnowa?PROWADZĄ NABOÓR
zdjecie uzytkownika
defi - 2010-02-18 11:47:31 odpowiedz | cytuj
do Mira
Dzieki za odpowiedź.Mam paszport ale o wizę dopiero sie bede starac.Prawo jazdy mam .Ale ważne jest, że odpisałaś .Dzieki bardzo
JAk bedziesz mogła odezwij sie na gg.Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-18 13:51:02 odpowiedz | cytuj
sk���d si��� bierze ta ,,za���¼arto������ ,podejrzliwo������,, w ludziach doprawdy nie rozumi��� .
Nie chce mi sie z tob��� dyskutowa��� ,bo nie warto ju���¼ w pierwszej odpowiedzi ca���a klasa z Ciebie wyp���yn������a nazywaj���c mnie idiotk��� .
Powiem Ci ���¼e zawsze mog��� i������ do firmy podpisa��� dokumenty i nie ma z tym ���¼adnego k���opotu .
Po za tym otwieraj���c jakas agencj��� skorzysta���abym z us���ug prawnika ,lub jakiej��� dobrej ksiegowej .Widz��� nigdy Tobie przez my���l to nie przesz���o ,naprawde wsp���³���czuj��� g���upoty.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-18 14:39:29 odpowiedz | cytuj
WITAM dziewczyny kto zna Firme SORGENLOS toFirma niemiecka alemowimy po polsku sa tam swietne zarobki tylko ja chce sie upewnic czy ktos juz z tej firmy wyjezdzal bardzo prosze o odpisanie pozdrowionka
zdjecie uzytkownika
klaps - 2010-02-18 15:09:18 odpowiedz | cytuj
Witam , czytam tutaj te wszystkie wypowiedzi , podawane sa różne namiary i komentarze.Też szukam pracy, i dzisiaj zadzwoniłam do firmy pana Modrzyńskiego.Telefon odebrała osoba mówiąca po niemiecku(b.dobrze)Potem mnie ten pan wypytał o dane osobowe, w jakiej sprawie,.Odpowiedziałam,że szukam pracy a ...on mi to ,że nie zatrudniaja opiekunek, nie potrzebuja , tylko z jakąs firmą w Polsce współpracują (work... i końcówki nie zrozumiałam) .Więc juz nic nie rozumiem>Parę dni temu czytałam tutaj ,że jakaś osoba z panem Modrzyńskim rozmawiała .Do innej firmy tez zadzwoniłam , odpowiedzieli ,że współpracuja z Promedicą i przez nia zatrudniają .Więc jak to jest?Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-18 15:38:55 odpowiedz | cytuj
Tak to jest, ze drań działa nielegalnie i mowi, ze nie zatrudnia. Przez telefon sie boi.Tez sprawdzalam go. może odzwie sie ta osoba, ktora u niego pracuje?

Wyszukałam w necie.Sprawdzone, bo kobieta dala telefon do zmienniczki. Moja koleżanka jedzie juz w marcu.Dla mnie to wiarygodne, może komus pomoge.Prosze podzielic sie wrażeniami.

Danuta Duszeńko. Dortmund.
0049 25 83 304 747

Human Care- nie sprawdzone. Na stronie informuja, ze w zalezności od dośw. i znajomości języka od 1400-2000.

Senicur- tez ok. 1800 euro. Nie sprawdzone.

Linara -bezplatna infolinia
0800 64 87 225

wszystkie namiary na Niemcy.Tu jest link z ofertami i telefonami. Zainteresowalam sie praca w Szwajcarii, bomba!
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&sl=de&u=http://www.med3.de/pfleginf1.php&prev=/search%3Fq%3DLousanne%2BPeter%2BBernd%2BErstfelderstr.%26hl%3Dpl%26lr%3D&rurl=translate.google.com&usg=ALkJrhgxs05POkCVQYeF1e1bt8zivIB7Jg

Z olska agencja nie pojadę i juz.Gdzieś tam czeka praca dla odważnych.

zdjecie uzytkownika
klaps - 2010-02-18 16:12:48 odpowiedz | cytuj
Dzięki za informację, jesteś ok ,jeszcze raz dzięki.Mnie też interesuje Szwajcaria.Byłam kilka razy ale prywatnie.Może jakis namiar a może skontaktujemy sie inaczej.Ja dzisiaj pół dnia przy necie( mam wolne).Ja już tez z polska firmą nie pojadę.Dziś znalazłam jeszcze "lepsza" firmę.W Polsce dzwoniłąm do niech i ze złości zapomniałam adres , gdzieś w pomorskim , kobieta powiedziała mi ,że placa od 2,500 zł-3,500 zł.Zainteresowanie ta praca jest duże .W 2 zawsze raźniej.Jeszcze raz dzięki , pozdrowienia
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-18 17:03:03 odpowiedz | cytuj
Dzi�ki:) Czasami strach cos napisac, bo ludzie nieufni.
fian9@vp.pl
zdjecie uzytkownika
margarethe - 2010-02-18 19:29:54 odpowiedz | cytuj
Cześć dziewczyny, szukam pracy. Dajcie jakieś namiary, może któraś potrzebuje zmienniczki. Język niemiecki w stopniu podstawowym. Mój e-mail margarethe1961@o2.pl

z pozdrowieniami dla wszystkich opiekunek.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-18 23:34:39 odpowiedz | cytuj
mam pytanie drogie panie czy ktoras z was wyjezdzala od renaty z dortmundu na gewerbe jesli tak to prosze dac mi znak czy ta pani jest w porzadku mam zamiar jechac tel mam z gazety i to jest wielka niewiadoma zawsze ula
zdjecie uzytkownika
maryla - 2010-02-19 14:19:32 odpowiedz | cytuj
widoczny ale.......
Danuta Duszenko -działalność goppodarcza- kontrakt 1100-1400e

Senicur oferuje (niemiecka stronka) niedrogie położne i pielęgniarki z Polski- 1500- 2000 e plus mieszkanie i wyżywienie. Opłata za personel pielęgniarski z Polski jest wpłacana bezpośrednio do polskich pracodawców, jest wielokrotnie niższa niż wynagrodzenie dla niemieckich firm za podobe usługi. Pielęgniarka z Polski lubi tu przyjeżdżać, bo zarabia tu znacznie więcej niż w Polsce, jest niezwykle zmotywowana do 24 godzinnej opieki nad starszymi osobami
Pełna opieka pielęgniarska w niemieckiej firmie kosztuje około 6000 e.
Pielęgniarki z Polski dostaniesz po cenie 1500-2000 e. Polska pielęgniarka jest droższa niż polska asystentka. Senicur nie pobiera prowizji od niemieckiego klijęta.

Humancare
klijent otrzymuje rachunek bezpośrednio od polskiego partnera.
1100-1400 e- bez znajomości języka i z małym doświadczeniem
1400-1600- zadawalający komunikatywny język i doświadczenie
1650-1750- dobry język i doświadczenie i paca nocna
od 1800 - bardzo dobry język, doświadczenie i noc

zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-19 15:06:45 odpowiedz | cytuj
do maryli prosba podaj mi swojego meila chcia���abym pogadac
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-19 15:12:22 odpowiedz | cytuj
Dzieki za informacje szkoda tylko ze nie ma numeru do tego humancare ale moze znajde w internecie
zdjecie uzytkownika
margarethe - 2010-02-19 15:25:26 odpowiedz | cytuj
Do Maryli prosze podaj numer do tego Humancare jesli masz bo niestety nie znalazlam
zdjecie uzytkownika
do kasi-halina - 2010-02-19 15:27:14 odpowiedz | cytuj
przepraszam,nie chcialam cie straszyc!mnie po prostu rodzina to zaproponowala-bagatela-za 550 E.Jak kto lubi liczyc....Zgadnijcie,czy siÄ? zgodzilam?
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-19 16:56:20 odpowiedz | cytuj
widoczny ale nie połączony z profilem - 2010-02-19 16:32:03

SORGENLOS24@yahoo.de to inaczej Interkadra/ Krakow/.Zarobki pisza do 1500 euro ale to nieprawda.
APN posredniczy dla Promedica24.

DZIEKI NIE SPODZIEWALABYM SIE NIGDY ZE ONI WSPOLPRACUJA ZE SOBA SORGENLOS24 A NA STRONCE PISZA ZE TO FIRMA NIEMIECKA A APN TO PISZESZ O AGENCJI Z OPOLA
zdjecie uzytkownika
k_asia - 2010-02-19 17:25:49 odpowiedz | cytuj
Do halina. Jednak mnie Bog nie opuscil,zdrowie mojej babci sie ustabilizowalo,nawet lekarka powiedziala ze zacznie w cuda wierzyc.Na dodatek przyjechal jaj syn,wiec jest mi razniej. Mysle ze te 550 e zgarnelas co? wchodz czesciej na to forum,bo tu sie zaczyna robic nudno :) pozdrawiam cie,
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-19 18:28:07 odpowiedz | cytuj
Jeszcze raz ja.
Slyszalyscie o Wernerze Huptas? Mozna znalezc w necie wiele o tym jak to miala zakladac zwiazki zawodowe dla Polek. Wystepowal przeciwko GKT-serwis .Swiety nie jest, bo sie kobiety zalilyy, ze wywiozl i olal, tylko po prowizje sie zglosil.

Poszukalam, znalazlam, sam jest posrednikiem . ciekawe czy to chwyt marketingowy, czy zaslona dla Niemcow, bo...

1600-2000 za jedna osobe
2000-3000 za dwie osoby.

podaje link.odezwe sie po rozmowie z nim.

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=de&u=http://www.pflegefachkraefte.de/&ei=pcZ-S-WoEc3bsAbIjYDBDQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=5&ved=0CBkQ7gEwBA&prev=/search%3Fq%3DWerner%2BHuptas%2Bstuttgart%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG
zdjecie uzytkownika
kadrowa - 2010-02-19 18:34:09 odpowiedz | cytuj
kochani,zadna polska firma nie moze dzialac bez niemieckiej. Musza ze soba wspolpracowac. Niemiecka firma podpisuje kontrakt z klientem,a polskie firmy nas wynajmuja do pracy. Inaczej nie moze byc.dlatego poprzez firmy,my opiekunki tak malo dostajemy skoro 2 firmy musza zarobic.Kiedys znalazlam niemiecka strone,na ktorej bylo napisane w jaki sposob rodzina moze cie zatrudnic bez posrednikow,tam nawet bylo podane ile musza zaplacic,(bylo to okolo 1200e i ubezpieczenie)ale nie spisalam linka i teraz nie wiem gdzie to szukac. jezeli znajde to napisze,ja nie moge z tego skorzystac,poniewaz jestem na wczesniejszej emeryturze i by mi zawiesili. Pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-19 18:38:31 odpowiedz | cytuj
Zosia49 .... szukam pracy jako opiekunka w niemczech . Obecnie uczęszczam na kurs języka niemieckiego za miesiąc kurs się mi kończy , znajomosc j. niemieckiego to podstawy , czy ktoś by mi pomógł znaleśc jakąs prace? Z góry serdzeczne dzięki. tel 509680711 Prosze o małego sms-a ja oddzwonie. Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
zosia 49 - 2010-02-19 18:59:04 odpowiedz | cytuj
Zosia49 .... szukam pracy jako opiekunka w niemczech . Obecnie uczęszczam na kurs języka niemieckiego za miesiąc kurs się mi kończy , znajomosc j. niemieckiego to podstawy , czy ktoś by mi pomógł znaleśc jakąs prace? Z góry serdzeczne dzięki. tel 509680711 Prosze o małego sms-a ja oddzwonie. Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-19 19:00:36 odpowiedz | cytuj
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-19 19:02:38 odpowiedz | cytuj
do kadrowej
a co do tego ma wcześniejsza emerytura?trzeba zawsze przeliczyć ile trzeba zarobić i czy sie opłaca nawet to zawieszenie, czy pomniejsze o o 400 kilka zł?To na jakiej zasadzie pracujesz? a pracowac możesz bez pośrednictwa firmy , jak masz swoja własną.
do poczytania wszystkim opiekunkom
"Niemcy nie mogą obyć się bez polskich opiekunek

AFP
Sobota, 14 lutego 2009 (06:00)
Ok. 100 tys. Polek zajmuje się starymi, zniedołężniałymi Niemkami i Niemcami. Zarabiają 800-1500 euro miesięcznie. Popyt na ich usługi rośnie. Niemieckie opiekunki żądają bowiem 4000 euro i więcej.
W niemieckich domach przebywa ok. 800 tys. osób w starszym wieku, które wymagają stałej opieki. Wiele, zwłaszcza uboższych rodzin jest w dramatycznej sytuacji. Ratunkiem dla nich jest wynajęcie taniej opiekunki z Europy Wschodniej.
Krankenschwester za droga
czytaj dalej

Wynajęcie niemieckiej pielęgniarki, która zajmowałaby się starcem 24 godziny na dobę kosztuje ok. 4000-8000 euro. Polki za tą samą usługę biorą kilka razy mniej. Nic dziwnego, że za Odrą stale rośnie zapotrzebowanie na polskie opiekunki. Bardzo wiele z nich pracuje na czarno, ale coraz więcej wychodzi z szarej strefy. Jak grzyby po deszczu pojawiają się polskie i niemieckie agencje, które pomagają skojarzyć Polki-opiekunki i ich niemieckich podopiecznych. Pośrednicy załatwiają wszystkie formalności.
Wymagania stawiane kandydatkom nie są wyśrubowane. Wystarczą podstawy języka niemieckiego, dobry stan zdrowia. Dobrze też jeśli można wykazać się jakimś doświadczeniem.
Kilka sposobów
Istnieje kilka sposobów na legalną pracę w Niemczech w charakterze opiekunki osób starszych:
a) Podpisanie prywatnej umowy z niemiecką rodziną. W tym przypadku konieczne jest załatwienie zezwolenia na pracę (o które w zasadzie jest bardzo łatwo, jeśli tylko zaznaczy się, że chodzi o zatrudnienie nie opiekunki, lecz pomocy domowej). Ale problem w tym, że do wypłacanej pensji pracodawca musi dołożyć kwotę na podatki i ubezpieczenie, a do tego ma jeszcze sporo uciążliwej, papierkowej roboty.
b) Zarejestrowanie w Niemczech firmy. Formalności podobne jak w Polsce. Numer NIP, itd. Niezbędny będzie jednak niemiecki meldunek, choćby fikcyjny. Potem będzie trzeba rozliczać się z niemiecką skarbówką i płacić składki do miejscowego ZUS-u. Uwaga, jeśli kontrola wykaże, że rachunki ciągle wystawiamy na tą samą osobę, to urząd może uznać, że tak naprawdę nie prowadzimy firmy, lecz świadczymy pracę i zacznie się cała lawina problemów.
c) Zarejestrowanie firmy w Polsce i świadczenie w Niemczech tzw. usług transgranicznych. Wydaje się proste, ale ta forma niesie wiele ograniczeń. Tego rodzaju usługi może wykonywać firma, która główną działalność realizuje tam gdzie jest zarejestrowana, czyli w tym przypadku w Polsce. Kolejny problem wyłania się po 60 dniach świadczenia usług za granicą. Po tym terminie konieczna jest dodatkowa rejestracja w Niemczech naszej polskiej firmy jako płatnika niemieckiego podatku VAT.
d) Podpisanie umowy o pracy z niemiecką agencją. Forma bardzo wygodna, bo całą stronę formalną bierze na siebie strona niemiecka. Konieczne jest zezwolenie na pracę. Nie będzie z tym kłopotu jeśli zgodzimy się udawać, że pracujemy jako pomoc domowa, a nie opiekunka. Wg niemieckich przepisów opieką osób starszych mogą zajmować tylko osoby z odpowiednimi kwalifikacjami.
e) Podpisanie umowy o pracy z polską agencją. Też bardzo wygodna forma. O nic nie musimy się martwić. Ubezpieczeni jesteśmy w Polsce.
Bałagan w przepisach
Przed sądem w Monachium toczy się głośny proces przeciwko pewnej, niemieckiej agencji, która sprowadziła kilkaset opiekunek z Węgier, na każdą z nich zarejestrowała w Niemczech firmę i poszukała im podopiecznych. Zdaniem prokuratury Węgierki pracują nielegalnie, powinny bowiem wystąpić o zezwolenie na pracę. Agencji grozi kara w wysokości 36,8 tys. euro. Niemieccy prawnicy w tej kwestii mają podzielone opinie. Zdaniem jednych opiekunka, która cały czas zajmuje się tą samą osobą i mieszka z nią 24 godziny na dobę musi wystąpić o zezwolenie na pracę. Z kolei inni prawnicy uznają, ze w tym przypadku mają zastosowanie unijne przepisy o swobodzie świadczenia usług. Sprawa jest precedensowa i wyrok monachijskiego sądu może mieć bardzo duże znaczenie.
Jedno jest pewne. Niemcy nie wykonają ruchu, który postawiłby pod znakiem zapytania dalszy pobyt i pracę w ich kraju ok. 100 tys. polskich opiekunek. Wydaje się, że Zoll i władze kontrolne tak jak do tej pory będą tylko markowały, że chcą zrobić porządek.
* * *
Warto wiedzieć, że w Niemczech osoby, które przyjęły na siebie ciężar opieki (może to być np. żona, mąż, córka, syn) mają prawo do zapomogi, tzw. Pflegegeld. Zależnie od stopnia niepełnosprawności zasiłek wynosi 205-665 euro miesięcznie. Natomiast ta rodzina, która zdecyduje się na korzystanie z usług firmy, która zapewnia fachową opiekę, ma prawo do zasiłku w wysokości 384-1432 euro, a w wyjątkowych przypadkach nawet do 1918 euro.
Jl
źródło informacji:

zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-19 19:03:00 odpowiedz | cytuj
do kadrowej
a co do tego ma wcześniejsza emerytura?trzeba zawsze przeliczyć ile trzeba zarobić i czy sie opłaca nawet to zawieszenie, czy pomniejsze o o 400 kilka zł?To na jakiej zasadzie pracujesz? a pracowac możesz bez pośrednictwa firmy , jak masz swoja własną.
do poczytania wszystkim opiekunkom
"Niemcy nie mogą obyć się bez polskich opiekunek

AFP
Sobota, 14 lutego 2009 (06:00)
Ok. 100 tys. Polek zajmuje się starymi, zniedołężniałymi Niemkami i Niemcami. Zarabiają 800-1500 euro miesięcznie. Popyt na ich usługi rośnie. Niemieckie opiekunki żądają bowiem 4000 euro i więcej.
W niemieckich domach przebywa ok. 800 tys. osób w starszym wieku, które wymagają stałej opieki. Wiele, zwłaszcza uboższych rodzin jest w dramatycznej sytuacji. Ratunkiem dla nich jest wynajęcie taniej opiekunki z Europy Wschodniej.
Krankenschwester za droga
czytaj dalej

Wynajęcie niemieckiej pielęgniarki, która zajmowałaby się starcem 24 godziny na dobę kosztuje ok. 4000-8000 euro. Polki za tą samą usługę biorą kilka razy mniej. Nic dziwnego, że za Odrą stale rośnie zapotrzebowanie na polskie opiekunki. Bardzo wiele z nich pracuje na czarno, ale coraz więcej wychodzi z szarej strefy. Jak grzyby po deszczu pojawiają się polskie i niemieckie agencje, które pomagają skojarzyć Polki-opiekunki i ich niemieckich podopiecznych. Pośrednicy załatwiają wszystkie formalności.
Wymagania stawiane kandydatkom nie są wyśrubowane. Wystarczą podstawy języka niemieckiego, dobry stan zdrowia. Dobrze też jeśli można wykazać się jakimś doświadczeniem.
Kilka sposobów
Istnieje kilka sposobów na legalną pracę w Niemczech w charakterze opiekunki osób starszych:
a) Podpisanie prywatnej umowy z niemiecką rodziną. W tym przypadku konieczne jest załatwienie zezwolenia na pracę (o które w zasadzie jest bardzo łatwo, jeśli tylko zaznaczy się, że chodzi o zatrudnienie nie opiekunki, lecz pomocy domowej). Ale problem w tym, że do wypłacanej pensji pracodawca musi dołożyć kwotę na podatki i ubezpieczenie, a do tego ma jeszcze sporo uciążliwej, papierkowej roboty.
b) Zarejestrowanie w Niemczech firmy. Formalności podobne jak w Polsce. Numer NIP, itd. Niezbędny będzie jednak niemiecki meldunek, choćby fikcyjny. Potem będzie trzeba rozliczać się z niemiecką skarbówką i płacić składki do miejscowego ZUS-u. Uwaga, jeśli kontrola wykaże, że rachunki ciągle wystawiamy na tą samą osobę, to urząd może uznać, że tak naprawdę nie prowadzimy firmy, lecz świadczymy pracę i zacznie się cała lawina problemów.
c) Zarejestrowanie firmy w Polsce i świadczenie w Niemczech tzw. usług transgranicznych. Wydaje się proste, ale ta forma niesie wiele ograniczeń. Tego rodzaju usługi może wykonywać firma, która główną działalność realizuje tam gdzie jest zarejestrowana, czyli w tym przypadku w Polsce. Kolejny problem wyłania się po 60 dniach świadczenia usług za granicą. Po tym terminie konieczna jest dodatkowa rejestracja w Niemczech naszej polskiej firmy jako płatnika niemieckiego podatku VAT.
d) Podpisanie umowy o pracy z niemiecką agencją. Forma bardzo wygodna, bo całą stronę formalną bierze na siebie strona niemiecka. Konieczne jest zezwolenie na pracę. Nie będzie z tym kłopotu jeśli zgodzimy się udawać, że pracujemy jako pomoc domowa, a nie opiekunka. Wg niemieckich przepisów opieką osób starszych mogą zajmować tylko osoby z odpowiednimi kwalifikacjami.
e) Podpisanie umowy o pracy z polską agencją. Też bardzo wygodna forma. O nic nie musimy się martwić. Ubezpieczeni jesteśmy w Polsce.
Bałagan w przepisach
Przed sądem w Monachium toczy się głośny proces przeciwko pewnej, niemieckiej agencji, która sprowadziła kilkaset opiekunek z Węgier, na każdą z nich zarejestrowała w Niemczech firmę i poszukała im podopiecznych. Zdaniem prokuratury Węgierki pracują nielegalnie, powinny bowiem wystąpić o zezwolenie na pracę. Agencji grozi kara w wysokości 36,8 tys. euro. Niemieccy prawnicy w tej kwestii mają podzielone opinie. Zdaniem jednych opiekunka, która cały czas zajmuje się tą samą osobą i mieszka z nią 24 godziny na dobę musi wystąpić o zezwolenie na pracę. Z kolei inni prawnicy uznają, ze w tym przypadku mają zastosowanie unijne przepisy o swobodzie świadczenia usług. Sprawa jest precedensowa i wyrok monachijskiego sądu może mieć bardzo duże znaczenie.
Jedno jest pewne. Niemcy nie wykonają ruchu, który postawiłby pod znakiem zapytania dalszy pobyt i pracę w ich kraju ok. 100 tys. polskich opiekunek. Wydaje się, że Zoll i władze kontrolne tak jak do tej pory będą tylko markowały, że chcą zrobić porządek.
* * *
Warto wiedzieć, że w Niemczech osoby, które przyjęły na siebie ciężar opieki (może to być np. żona, mąż, córka, syn) mają prawo do zapomogi, tzw. Pflegegeld. Zależnie od stopnia niepełnosprawności zasiłek wynosi 205-665 euro miesięcznie. Natomiast ta rodzina, która zdecyduje się na korzystanie z usług firmy, która zapewnia fachową opiekę, ma prawo do zasiłku w wysokości 384-1432 euro, a w wyjątkowych przypadkach nawet do 1918 euro.
Jl
źródło informacji:

zdjecie uzytkownika
gosc. - 2010-02-19 19:04:13 odpowiedz | cytuj
Ja nie wierze ze hauptas tyle zaplaci,poniewaz jest pelno firm niemieckich ktore oferuja opiekunki za 1500-1700 e.Niemcy tez patrza aby jak najmniej zaplacic. A tyle jest negatywnych opini o tym panu ze nie warto sobie glowy nim zawracac.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-19 19:15:44 odpowiedz | cytuj
Też slyszalam o Wernerze Huptasie niby obro�ca polskich opiekunek,ale lepsza jest koncepcja ktora wysy�a opiekunki przez tak� jedn� firme z wa�brzych a ta firma ma jeszcze firm� niemiecka i nie placa wszystkich skadek zus.
zdjecie uzytkownika
widoczny ale nie polaczony z profilem - 2010-02-19 19:29:26 odpowiedz | cytuj
Witam
W�a�nie szukam pracy w Niemczech, przy opiece osoby starszej.
Je�li może mi Pani pomóc, to prosz� o kontakt
Mój nr tel. 509-680-711. Pozdrawiam
x