Zaczynam przygodę z rybkami. Wybór padł na Bojownika. I tu ciekawostka. Owszem bojownika mam zwykłego zakupionego w sklepie zoologicznym ,czeka na odbiór, bo urządzam mu wyprawkę.
Lecz nie o tym tu będzie.
Tak jak pisałem jestem zielony w sprawach ryb. Oglądałem i czytałem mnóstwo opinii porad i im więcej tego było tym więcej sprzecznych informacji i mętlik w glowie. Tak trafiłem na YT na Flower Fish. Krótko dokonałem zakupu kilku specyfików od nich ( żwirek, body strong, wężyk do spuszczania wody i czerpak). Pomimo iż w zasadzie Pan nie wiedział na początku o zakupie u nich i poinformowałem go, że kupiłem bojownika gdzie indziej ( pierwsza rybka - raz nie wiedziałem przed zakupem o FF, dwa moja rybka mimo że ładna to nazwijmy ją tak "marketowa" w razie mojej porażki jako hodowca jest mniej bolesne. I tu wielki szacunek i podziękowania w stronę Pana Pracownika, gdyż nie odesłał mnie z kwitkiem. Poświęcił mi swój czas by mi doradzić i pomóc nie oczekując niczego. Chętnie podzielił się wiedzą i doradził, również dzięki jego dociekliwości zmieniłem podłoże ( wcześniej kupiłem do akwarium aktywne, jaskinia też poszła do wyrzucenia).
Teraz czekam na cały sprzęt i zaczyn urządzać akwarium.
Dziękuję jeszcze raz za pomoc.
Jak już nabiorę doświadczenia to Bojownika zakupię ( jeśli będę nadawał się na hodowcę) u Was podoba mi się HM Black Nemo i HM Red Koi Galaxy. Przed obejrzeniem filmów na YT Flower Fish nawet nie wiedziałem , że Bojowniki mają tyle odmian, rodzajów i kolorów.
Ps.
Genialne filmiki, gdzie za darmo i z wielką pasją dzielicie się swoją wiedzą.