NOVA Centrum Edukacyjne

Warszawa

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 623 ocen.

NOVA Centrum Edukacyjne
2 623 6 1

Opinie o NOVA Centrum Edukacyjne

Sebastian

NOVA Centrum Edukacyjne the best, wywiązująca się w 100% z umowy, najuczciwsza, polecam bo znam rynek i konkurencję, zwłaszcza jednego...

Anka
@Sebastian 23.10.2018 03:28

Niestety, doskonale wiesz, że to nie prawda.

Słuchaczka

Zapisałam sie do szkoły Nova. Przy zapisie wszystko było super. Wręcz idealna szkoła w ustach pani w sekretariacie. Na pytania o ukryte koszty, otrzymałam informacje, ze wszystko jest w umówie i mam sobie sama przeczytać. I faktycznie jest, tylko napisane takim językiem, ze tych konsekwencji po prostu sie nie widzi czytając, nie będąc prawnikiem. Skuszona zachwalanie szkoły, zapisałam sie na TUK - rzekomo kierunek bezpłatny. Następnego dnia mama dała mi ulotkę szkoły ŻAK. Poszłam do nich i okazało sie, ze nie maja opłaty za sesje, egzaminy, kar za brak frekwencji ( w NOVA ro jest !!!!), dotatkoeo dają na piśmie gwarancje o braku ukrytych kosztów , wiec wróciłam do Nova i powiedziałam, ze chce zrezygnować. Panie nie były juz takie miłe i zaczęły mnie straszyć karami pienieznymi : 400 zł za rzekoma ulgę plus opłata za każdy miesiąc wypowiedzenia plus kara pieniężna za brak frekwencji - na dzień dobry, jeszcze przed rozpoczęciem zajęć jakieś 700-800 zł . Moi drodzy: 1. Rzekoma ulga promocyjna jest fikcyjna, a służy jedynie aby w razie rezygnacji Wam ja naliczyć plus koszty dodatkowe. 2. Jak sie uprzecie, ze rezygnujecie - podsuwają Wam pismo zwane : REZYGNACJĄ - w żadnym przypadku tego nie podpisujcie. Mój prawnik dopatrzył sie w umówię zapisu, ze w przypadku „ rezygnacji” - ponosicie koszty, o których mowa wyżej. 3. Rezygnując sami napiszcie odstąpienie od umowy. Tak: odstąpienie od umowy i podajcie powody. Pani w sekretariacie zaproponowała mi jeszcze, ze jak nie chce płacić, to mogę nie chodzić, bylebym tylko przyszła pod koniec każdego miesiąca i uzupełniła w dzienniku podpisem swoją obecność na zajęciach - czyli nakłaniała mnie do oszustwa. Po co? A po to, aby brać za mnie dotacje od państwa polskiego, czyli wyłudzać pieniądze. Skoro nie chórze, to jak mam sie fałszywie podpisywać???Nie zgodziłam sie, wiec Pani zaczęła mnie straszyć komornikiem. Teraz czekam na wezwanie do zapłaty. Nie odpuszczę jednak tego tematu i pójdę nawet do MEN, żebym tam miała (usunięte przez administratora) 8 h aż mnie przyjmą. Jeżeli ktoś jest w podobnej sytuacji to piszcie. W grupie siła.

Natalia
@Słuchaczka 19.10.2018 16:03

Ja właśnie dzisiaj dostalam pisamo, ze mam do zapłacenia kare za brak frekwencji za wrzesień, gdzie pierwszy zjazd mielismy w ostatni weekend września. Na zajeciach byłam, ale nauczycielka nie miała ze sobą dziennika i w tej sytuacji nie mialam możliwość aby wpisac obecności! A dzis pismo ze do zapłacenia mam ponad 400 zł!!!!!

Słuchaczka
@Natalia 19.10.2018 21:11

Właśnie - omijajcie z daleka.

KATARZYNA
@Słuchaczka 19.10.2018 16:03

Ja zapisałam się 3-4 lata temu do szkoły u "Pani" (usunięte przez administratora) w Lublinie. Pani powiedziała, że jeśli nie będę uczestniczyć w zajęciach mniej niż 50% frekwencji wystarczy jak przyjdę wpisać się na listę. Kiedy trzeba przyjeżdżalam podpsiywalam się do dziennika mimo że latal po całym Lublinie. Zrezygnowałam ze szkoły ponieważ wyjechałam do innego miasta,Pani mówiła że wszystko załatwione gdzie pytałam parokrotnie czy będę musiała za coś płacić jescze podpisywać itd. Po 2!! Latach dostałam wezwanie do zapłaty za sesję. Pani (usunięte przez administratora) wypierala, że zapewniała mnie o braku opłat. Generalnie umywala ręce - myślę że osoby, które tam pracują nie mają podstawowego pojęcia co dają do podpisania i gdzie pracują! Mniejsza o to- nie miałam dowodów na piśmie więc zapłaciłam za wszystko. Dziś dostałam wezwanie od kornonika gdzie ponoć wpłata do nich nie dotarła! Jakiś żart co za (usunięte przez administratora)tam mają. Moje koleżanki mają do zapłaty po parę tysięcy złotych nie wiadomo za co!! Kiedy Zadzwoniłam do szkoły, powiedzieli ze maja kontrolę więc nagle się obudzili! Zwykły (usunięte przez administratora) nie szkoła, nie polecam! Niewykfalifikowana kadra administracyjna- zwykle studentki, które nie mają pojęcia o umowach wciskające kit!!

Basia

Myślałam o pracy w firmie ale po lekturze waszych opinii jestem bardzo zaniepokojona

Kaśka
@Basia 08.10.2018 19:40

Nie polecam pracy w NOVA CE. Praca głównie na słuchawce. Zarobki bardzo niskie, żadnych dodatkowych benefitów ( kto ośmieli się o nie zapytać - jest wyśmiany ). Nie dostaniesz nawet skierowania na obowiązkowe badania lekarskie, ani szkolenia BHP. Cały czas będziesz obserwowana przez kamery i będziesz wciąż posądzana, że „ się nie nadajesz i nic nie robisz ”. Rotacja pracowników - przeogromna. Trzymaj się z daleka od tej firmy, jeżeli cenisz etykę zawodowa i oczekujesz szacunku od pracodawcy.

Gosia
@Basia 08.10.2018 19:40

Ja tez nam od nich propozycje pracy jako nauczyciel ale opinie które z całego kraju są takie same przerażają wręcz nie mówiąc już nic o kwestionariusza osobowym jaki mi przysłali... porażka

Qwerty123

Nie polecam tej szkoly, zapisalam się w Opolu i chodziłam do końca lutego br., dostałam telefon, że Liceum nie będzie otwarte z powodu małej ilości osób, gdzie chodziłam już prawie pół roku. Sciagaja pieniądze za co tylko się da, w opłatach wliczona była opłata za legitymacje, ktora była oplacona na początku roku. Sekretarki o niczym nie mają pojęcia i niczego nie można się dowiedzieć. Straszą droga sądową.

Qwerty123
@Qwerty123 21.03.2018 21:01

Teraz do zapłaty mam jeszcze dodatkowo 400 zł w ciągu 7 dni, także nie polecam

ola
@Qwerty123 24.03.2018 11:23

w umowie jest jasne napisane że zapłaci się karę za brak frekwencji. nie chodzisz - płacisz - proste ;)

Beta
@ola 03.08.2018 16:15

Ola, pokaz mi szkole dla dorosłych gdzie się płaci za brak frekwencji?

Elwira
@Beta 04.08.2018 15:29

to nie jest kara za brak frekwencji, tylko czesne naliczane, kiedy słuchacz/student nie przychodzi na zajęcia z kierunku BEZPŁATNEGO! W umowie jest wyraźnie jest napisane, że obowiązkiem jest spełnić 50% frekwencji w miesiącu, po co się zapisywać na kierunki i zajmować miejsce jeżeli nie możemy sprostać tak prostej rzeczy.

maja
@Elwira 10.08.2018 17:10

w umowie masz też zapis o rozwiązaniu kierunku gdy jego ilość zmniejszy się o 20%, szkoła o tym pisała

kuso
@maja 16.08.2018 11:40

są kierunku, gdzie nie ma legitymacji, wtedy oni zachęcają ciebie do zapisu na bezpłatny i przychodzenia co miesiąc i składania podpisów. Co miesiąc chodziłam i wszystko podpisałam ,a i tak dzisiaj przyszło wezwanie za brak frekwencji w lutym :o czy to żart ?

Gość
@ola 03.08.2018 16:15

Ola naprawdę? Tak proste jak podpisywanie obecności w dzienniku na koniec miesiąca mimo, ze się nie chodziło? A Nova z naszych podatków ( dotacje) kasę od Rzadu wyciąga.

Gość
@ola 03.08.2018 16:15

Ludzie zapamiętajcie: jak zrezygnujecie z nauki w tej pseudo szkole nie podpisujcie żadnej podsuniętej WAM „rezygnacji”. Napiszcie odręcznie odstąpienie od umowy i wypiszecie z czego szkoła się nie wywiązuje. Weźcie sobie kopie i każcie na niej napisać, ze przyjęli to od Was z data i czytelnym podpisem. Jak odmówią, to miejcie najlepiej świadka. W ten sposób unikniecie wezwania do zapłaty i komornika, którego NOVA wysyła do groma nabitych w butelkę słuchaczy.

Gość
@kuso 01.10.2018 22:33

Idz i zarządaj wglądu w dzienniki. Może się podpisałaś w wierszu kogoś innego.

teżoszukana
@Gość 04.10.2018 18:44

Podpis był składany jako usprawiedliwienie się z nieobecności, czy był to podpis że byłam tam na zajęciach?

Gość
@Elwira 10.08.2018 17:10

Elwira doskonale wiesz o co w tym chodzi , to jest kara za „ nie przyjście i nie podpisanie się w dzienniku”, bo NOVA nie dostanie zwrotu dotacji za słuchacza, którego oni maja totalnie w 4 literach. Dlatego ten zapis.

Lublinianka

Nie polecam szkoły, w ciągły dwóch lat zmiany dyrekcji były 5 razy, jestem na profilu technika masażysty i to co tam się dzieje to jaja (Lublin) przez dwa lata wszyscy mogli robić praktyki kiedy chcieli, sekretariat jeszcze przypominał aby podpisywać się na koniec miesiąca.. w tym roku nie byłam w ostatni tydzień września i przyszła mi kara 400!!! Zadzwoniłam żeby powiedzieć ze w tym miesiącu nie będzie mnie z powodu praktyk a cały przyszły miesiąc jestem na zwolnieniu lekarskim ze skierowaniem do sanatorium, dyrektorka stwierdziła ze to mój problem ;) tak wiec wychodzi, ze mam zapłacić za 3 miesiące łącznie 1200 zł.. nie liczą się usprawiedliwienia praktyki itp Pominę fakt ze szkoła potrafiła odwołać zajęcia dosłownie 5 minut przed nimi, gdzie było wiele uczniów dojeżdżających po 200 km. Nie mieliśmy zrobionych wszystkich zajęć, które były w planie, na przyklad przedmiot w nazwie z komputerami( nie pamietam dokładnie ) a koleżanka która zrezygnowała w tamtym roku, nie chodziła na egzaminy nie podpisywała się itp nagle w tym semestrze jest nirmalnie na liście.. szczerze NIE POLECAM wszytskim którzy się zastanawiają, będę w plecy 1,5 tysiąca o ile nie nalicza mi więcej ale to będzie nauczka na przyszłość dla mnie i moich znajomych + Ukraińcy są tylko na listach i nie musza płacić niczego, nie muszę wspominać chyba ze nigdy nie pojawili się na ani jednych zajęciach? ;) Banda ludzi którzy tylko wyłudzają pieniądze Moje sugestie dla NOVA Centrum Edukacyjne: Zmienić cała kadrę pracownicza, nie robić z ludzi (usunięte przez administratora) Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: Zmienić wszystko, najlepiej zamknąć szkole

Monika Olszak

Jestem poszkodowana przez firmę Nova CE. W październiku 2017 roku zapisałam się do rocznej szkoły na kierunek wizaż (w Białymstoku). Zachęcona zniżkami i rabatem opłaciłam cały rok z góry. Pomijając poziom nauki wszystko byłoby ok, aż do czasu rozpoczęcia drugiego semestru, który nie nastąpił. W marcu otrzymałam telefon, że kierunek zostaje wstrzymany z powodu małej ilości osób. Nie rozumiem tego, ponieważ jeśli bylo malo osob mogli nie otwierać również pierwszego semestru. Po licznych odwiedzinach sekretariatu, gdzie ciężko bylo dowiedzieć się jakichkolwiek informacji zostałam poinformowana, ze drugi semestr rusza od października 2018r. Dzisiaj będąc w sekretariacie dowiedziałam się, że to nie nastąpi. Na moje pytania co w tej sytuacji mam zrobić pani nie odpowiadała. Ani w statucie ani w umowie nie ma nic na temat sytuacji, gdzie to firma Nova CE nie wywiązuje się z umowy. Zostałam poszkodowana, ponieważ pomimo uczęszczania na wszystkie zajęcia i wywiązywania się z obowiązków drugi semestr zostaje wstrzymany i nie wiadomo kiedy nastapi jego rozpoczęcie. W umowie nauka miała trwać rok, a nie wydłużać się w czasie. Kiedy podpisywałam umowę myślałam, że dotyczy ona obu stron, a nie jednej. W tej sytuacji powinnam otrzymać zwrot zarówno za semestr pierwszy jak i drugi, nie mówię już o moim zmarnowanym czasie. Proszę o kontakt. 798 830 519

ddd

Ja z 5 osobami z Żaka przepisaliśmy się do Nova. W Żaku mieliśmy problem z trenerami, którzy nie przychodzili na zajęcia... W Nova na bezpłatnym kierunku otrzymaliśmy profesjonalny sprzęt, kompetentnych trenerów i co ważne praktyki. Polecam Nova :)

Szczery
@ddd 16.08.2018 11:56

Wpis na zlecenie ce Nova

ddd
@Szczery 16.08.2018 17:32

jestem słuchaczem, po co pracownicy mieliby pisać coś takiego?

Beti
@ddd 17.08.2018 10:39

Bo Pani Iza karze nam to robić.

anonymous
@Beti 21.08.2018 15:44

Zobacz na zdjęcia pracowni :D ja chodzę na kosmetykę i rzeczywiście wszystko mam. O innych kierunakch się nie wypowiadam, bo na nie nie chodzę więc nie wiem.. :D mam porównanie z koleżanką z innej szkoły ood kątem tego co mają w salach do nauki... i na poważnie w novej mamy na kosmetyce super sytuację... pielęgnacja, kolorówka, sprzęt... wszystko mają :D

Jan S. Bach
@Szczery 16.08.2018 17:32

O proszę... - Na temat NOVA mają być wyłącznie złe opinie?

Słuchacz Nova Białystok
@anonymous 24.08.2018 10:56

Tak, jasne, kolorowka. Jakich marek? Make Up Academy, Wibo, Miss Sporty? Serio to są porządne kosmetyki? Gdzie nie ma nawet pędzli? Jak to powiedział pan dyrektor, wszystko jest drogie, trzeba się jakoś utrzymać. Na kosmetyki mieli przeznaczoną zawrotną kwotę w wysokości 200 zł. To informacje od dyrektora, nic nie zmyślane. Pani, z która prowadziła u nas wszystkie przedmioty, była po skończonej kryminalistyce i po jednym kursie makijażu. Właśnie takich pracowników przyjmują tam. Nie czepiam się tej dziewczyny, która nas uczyła, bo widomo nie miała doświadczenia itd. tylko osoby, która ją tam przyjęła. Taki wysoki poziom reprezentuje nova. Najlepsze jest to, że pani, która prowadziła te przedmioty dowiedziała się od nas, słuchaczy o tym, że kierunek wstrzymano, a za czym idzie, zostaje bez pracy. Kiedy poszła do dyrektora powiedział jej, że zapomniał ją poinformować. Tak traktują zarówno słuchaczy jak i pracowników.

.

Niestety, ale z przykrością potwierdzam opinie osób poniżej, (usunięte przez administratora) Wyłudzanie pieniądzy i wysyłanie pisemek z sądu w Warszawie. Nie wspominając o problemie z wydaniem świadectwa, mówią co chcesz usłyszeć, nigdy nie dostaniesz rzetelnej odpowiedzi, a w zamian dostaniesz pismo z sądu! PS.Uczęszczałam do Novy w Gdańsku.

anonymous
@. 08.10.2018 12:40

Proszę do mnie napisac, też mam problemy z tymi oszustami. 12.09.97@wp.pl

Alicja Kalicińska

Jestem poszkodowana przez firmę Nova Ce . Uczęszczałam przez rok na zajęcia na kierunku technik administracji w Gdańsku. Zdobywałam oceny, zaliczałam egzaminy , zawsze miałam odpowiednia frekwencję. Niestety z przyczyn osobistych musiałam zrezygnować z nauki. Postanowiłam napisać e-mail z zapytaniem czy nie będzie żadnych konsekwencji w przypadku rezygnacji. Dostałam odpowiedz od pracownika sekretariatu , ze nie. Zostałam skreślona z listy słuchaczy i na tyle. Po roku czasu dostałam wezwanie do zapłaty z SĄDU zaocznego w Warszawie o kwocie łącznej ponad 800 zł. Nie dostawałam przez ten czas żadnej korespondencji od firmy Nova ce . Uważam to za niesłuszne i nie zgadzam się z zapłata takiej kwoty pieniędzy. Problem moim zdaniem wynika z niekompetencji pracownika który winien był uprzedzić o należnościach przy rezygnacji z nauki. Jestem zniesmaczona i nie dam za wygrana. Jest to w moim przekonaniu oszustwo i czyhanie na naiwnych młodych ludzi którzy w chwili zapisu również nie zostają poinformowani o takich konsekwencjach . W umówię jest tylko zapis odnośnie frekwencji (naliczane opłaty za jej brak) oraz o skorzystaniu z promocji wpisowego. Dowiedziałam się ze kilka osób z którymi uczeszczalam na ten kierunek zostało podobnie oszukani a i tak został on zamknięty. Nie zostawię tej sprawy w razie gdyby znalazł się ktoś poszkodowany zapraszam do kontaktu 510 918 716. Opisane w dużym skrócie.

Gosc

Szukam osob poszkodowanych przez nova ce 663161324 pilnie kontaktujcie sie :)

Qwerty123

Napisałam nizej opinie jako qwerty123 i poszukuję osób, które zostały tak samo oszukane jak ja. Myślę, ze powinniśmy coś zrobić z tą szkołą i połączyć siły, większe prawdopodobieństwo, że poniosą karę za oszukiwanie ludzi. Kontakt sawfrak@gmail.com

kuso
@Qwerty123 24.03.2018 11:26

szukam osób do pozwu zbiorowego ! 535824218

123456

Ludzie to Wy jesteście dziwni! Macie teraz pretensję do szkoły Novej, bo nie umiecie czytać umowy.. Sami sobie jesteście winni. Każda szkoła ma swoje kruczki i w każdej są jakieś kary. Podpisujesz umowę ----> zgadzasz się na warunki. Logiczne i proste! :)

Z
@123456 06.04.2018 16:35

To działa w dwie strony. Szkoła ma też spełniać warunki. Nova nie wywiązuje się umów i nie przestrzega własnego statutu.

kuso
@123456 06.04.2018 16:35

ja jakoś zdałam szkołe, mam świadectwo, a wezwanie na rozprawę mam bo niby nie ukończyłam szkoły ? No nie wiem. Oni wybierają kogo chcą oskubać.

Alicja Kuso

Szukam osób, które zostały oszukane przez tą szkołę i muszą płacić niesłuszne opłaty ! Kontakt: 535824218. Moja sprawa jest taka, że zmienili termin egzaminu z dnia na dzień, ustaliłam z nauczycielem inny termin, przyszłam a go nie było. Musiałam pisać poprawkę. Okej zapłaciłam 100 zł i pojechałam 300 km, po to by napisać poprawkę. Napisał mi nauczyciel że zdałam na 4. Później pół roku ubiegałam się o świadectwo i to jest cud, że nie mam ! Przyszło mi pismo z sądu do zapłaty ich ulgi 400 zł, bo zostałam skreślona z listy słuchaczy. Znowu jechałam 300 km odebrać pocztę napisałam sprzeciw wraz z dołączonym świadectwem i dowodami wpłaty i podaniem ,które najpierw pisałam do oddziału w Gdańsku. Na co dostałam odpowiedź do sądu, że musi być wypełniony formularz. Oczywiście mimo prośby korespondencji na adres w Poznaniu, pismo powędrowało do Gdańska i znowu jechałam 300 km po odbiór poczty. Niedawno dostałam wezwanie na rozprawę w Warszawie w dodatku 2 urodziny. Rozprawa będzie 25 października. Od miesiąca proszę o odpis świadectwa, złożyłam podanie osobiście w Gdańsku, po 2 tyg zadzwoniłam dowiedziałam się, że mają już przygotowany odpis, ale nie dostali informacji z adresem, kontaktowałam się ok. 10 razy telefonicznie i kilka razy mailowo, ciągle słyszę, że dostane odpowiedź na maila z potwierdzeniem i nic.... Dzisiaj mama dostała drugie pismo z sądu do zapłaty odnośnie darmowego kierunku, na którym byłam dla legitymacji za brak 50 % frekwencji w lutym. A ja usprawiedliwiałam się co miesiąc i jeszcze w czerwcu 2016 r. przy składaniu rezygnacji z drugiego roku darmowego kierunku pytałam czy wszystko jest okej na co oni że tak... Dodam, że nic nie dostałam z placówki tej szkoły. Wszystko po 2-3 latach od sądu. To pismo jest na pewno po to, aby mnie uciszyć. Zostało stworzone 28 sierpnia 2018 r. Jestem problemowa i walczę o swoje, bo wszystko jest to nie słuszne. Nie zapłacę im nic... Szukają biednych studentów, by się wzbogacić czyimś kosztem. Dzisiaj zadzwoniłam z pytaniem czemu nie przyszło nic ze szkoły i aby sprawdzili o co chodzi z tymi nieobecnościami i za jaki luty. Usłyszałam, że żadnej informacji nie dostanę i, że przeszkadzam Pani w pracy, bo ma kolejnego słuchacza ? Że co proszę? To jest właśnie jej praca... Jestem pewna, że każdy tam dostał informacje, aby mi nic nie mówić, bo mogą przeze mnie splajtować. Osoby mające problem zapraszam do kontaktu. Wszystko w wielkim skrócie.

Aga

Nie polecam. Bardzo niskie zarobki. Brak wprowadzenia na nowym stanowisku, od razu masz wszystko umieć. (usunięte przez administratora)Ludzie wymieniają się jak na Dworcu PKP. Premia uznaniowa, tzn., że tylko nieliczne osoby ją otrzymują, a jak otrzymują to jest ona niegodna względem wykonywanej pracy. Nawet jak otrzymasz informację, że ją wyrobiłaś, to nie masz gwarancji, że ją dostaniesz. Nie, bo nie. Żadnych szkoleń, za to wymagania względem wiedzy ogromne. Na pytania o szczegóły - odpowiedź:” znajdz sobie w internecie”. Ogromny chaos, brak priorytetów, kilka poleceń na raz, rozbudowana nikomu nie potrzebna papierologia i mailing między centrala, regionalnymi i dyr. sprzedaży. Z uwagi na ciągle zmiany w centrali, często zostajesz sam z problemem. Ekipa od marketingu wymienia się co miesiąc. Regionalni także. Ludzie z kwalifikacjami sami uciekają, jak tylko orientują się jak tu się pracuje. Praca bez żadnej organizacji. 30% to praca z księgowościa i finansami, kolejne 30% to odpowiadanie na bezsensowne @ ( np: „ co teraz robicie”?). Na sprzedaż zostaje niewiele, a zważywszy na ciągłe rotacje czy marnowanie czasu na uczenie nowych. Pisze marnowanie, bo oni i tak odchodzą w krótkim czasie. Skupianie się na tabelkach, których potem nikt nie czyta, bo dostajesz za jakiś czas polecenie przysłania jej po raz kolejny i kolejny. (usunięte przez administratora)Polecenia od kilku osób, chociaż masz jednego bezpośredniego przełożonego. Kilka razy dziennie wydzwanianie przez regionalnych albo dyrektorkę sprzedaży, dlaczego nie ma zapisów. Od tego ich nie przybędzie, za to od dobrych opinii, co za tym idzie poleceń, dobrze zaplanowanej strategii sprzedażowej ( przed semestrem !) i akcji reklamowej - tak, a nie robienie wszystko z dnia na dzień. Ogromny brak szacunku do pracownika. Centrala siedzi na kamerach, jesteś niczym w Big Brother i zaraz masz telefon z pytaniami: czym się zajmuszesz, dlaczego nie dzwonisz, itp. Im się wydaje, ze wystarczy zadzwonić gdzie kolwiek by mieć zapis, a ludzie jak słyszą skąd dzwonimy to rzucają słuchawką. Nikogo nie interesuje podniesienie jakości, tylko nowe zapisy. (usunięte przez administratora)Firma, która nie szanuje ani słuchaczy ani pracowników. Tu się nikogo nie chwali i nie motywuje. Tu się ma ciągle pretensje „ że mało”.(usunięte przez administratora)Jeżeli ktoś nie ma pracy i bardzo jej potrzebuje, niech próbuje. Jednak jeżeli macie inna alternatywę, nie aplikujcie. Niczego się tutaj nie nauczycie, nie rozwiniecie i nie zarobicie. Od razu dla kontratakujących: piszę tutaj prawdę, doskonale o tym wiecie, wiec zanim napiszecie, ze mój tekst to bzdury - zastanówcie się czy warto być nieuczciwym w obronie tej firmy.

rekr

Pomimo rekrutacji na jedno z wyższych stanowisk firma nie pofatygowała się, aby dać informację zwrotną. Spotkanie rekrutacyjne opóźnione, warunki rozmowy fatalne, zero profesjonalizmu- nie polecam.

Jan S. Bach
@rekr 18.07.2018 23:22

@rekr Sprawdzę. A co zrobisz gdy okaże się, że jest inaczej niż opisałeś?

Jan S. Bach
@rekr 18.07.2018 23:22

Obiecałem Tobie, że sprawdzę ale nie dałeś mi szansy. Honorowo czekałem przez dwa miesiące. Uważam, że Twój wpis to zmyślona historyjka. No cóż - życie.

Gość
@Jan S. Bach 19.09.2018 18:50

Nie bądź żenująca. Wiesz, ze to prawda.

MARIO

Jestem ojcem jednego z uczniów Nova w Gliwicach i mogę powiedzieć że mój syn w większe g.....o nie mógł wdepnąć zapisany został na semestry które dawno miał zaliczone czyli zaczynał gimnazjum od 1 klasy a przecież dostarczył dokumenty że 2 klasy ma zaliczone że potrzebna mu jest tylko 3 klasa jak się zorientował w tym bałaganie ( gdzie nawet grafiku lekcyjnego nie było tylko sms kiedy ma przyjść do szkoły ) że jest na 1 semestrze bo 5 nie uruchomili przestał chodzić do tej pseudo szkoły i się z niej wypisał w 2015 r a do dziś przychodzą wezwania o zapłatę za brak frekwencji a przecież to mój syn powinien żądać odszkodowania za zmarnowany rok przez nie douczony personel którzy przyjmowali dokumenty i zapisywali na semestr nie ten co powinien być Najgorsze jest to że po pierwszym wezwaniu wyjaśniłem sprawę i wydawało się że jest zamknięta to jednak dalej wysyłają wezwania do zapłaty. Myślę żeby ci którzy mają podobne sprawy zjednoczyli się i dali pozew zbiorowy o próbę wyłudzania pieniędzy. Proszę się odezwać z podobnymi sprawami , bo ja tej sprawy tak nie zostawię choćby dla zasady żeby inni w to g....o nie wdepnęli .STANOWCZO NIE POLECAM !!!

Ala
@MARIO 19.03.2018 13:50

Tak to prawda,mam takie same doświadczenia ,dają do podpisu 3 umowy "dzieci"nie czytają i w ten sposób żerują i się okazuje że do zapłaty 4 tyś.

Ola
@MARIO 19.03.2018 13:50

Ja rówznież wpadłam w takie same g.....wno....

zuza
@Ala 12.04.2018 00:19

To że "dorosły" podpisał umowę, której nie przeczytał świadczy tylko o nim a nie o szkole. Umowa jest prosta i nie ma ukrytych opłat. Uczę się w LO (3 klasa) i nigdy nie miałam problemów bo chodzę na zajęcia. Panie w sekretariacie są pomocne, a nauczyciele kompetentni.

Ja
@zuza 03.08.2018 16:13

Umowy zawierają niedozwolone zapisy pomaga w tej sprawie rzecznik praw konsumentów

Do Mario
@MARIO 19.03.2018 13:50

Mario prosze Cie odezwij sie do mnie ja ide na ta chwile do prawnika bo mam podobna sytuacje do Twojego syna wezwania przychodza do dzis takze dzwon na 663161324 czekam moze cos jak raz ruszy to zamkniemy im te nienapasiona gembe

Jan S. Bach
@Ja 11.08.2018 14:47

Nawet nie wiesz jak ten mechanizm działa. To co było dozwolone przed miesiącem, dziś już nie jest, co nie znaczy, że są stosowane. Rzecznik non stop to nadzoruje, więc umowy są modyfikowane na bieżąco w przeciwnym razie kara. Prawo nie działa wstecz!

:(

Najch**wsza szkoła w kraju. Odradzam każdemu!

Jan S. Bach
@:( 18.07.2018 10:21

Podaj choć jeden powód.

iza
@:( 18.07.2018 10:21

Również się nie zgadzam, nauka przebiegła bez problemów. Nauczyciele, sekretarki i praktyki SUPER!

Kama
@iza 03.08.2018 16:07

nie zgadzam się! Szkoła jest świetna!

Gość
@Kama 03.08.2018 17:18

Naprawdę? Jak Cię już zwolnią, to zmienisz tok pisania ...

Jan S. Bach
@:( 18.07.2018 10:21

Właśnie minęło dwa miesiące i nie przedstawiłeś żadnych powodów na pokrycie własnych słów. - Uważasz, że w internecie każdy może obrażać każdego i pisać co chce?

Rockmen

Ten portal dotyczy Nova Ce jako pracodawcy, nie jako szkoła. Jako absolwent i pracownik mogę napisać, ze trzymajcie się z dala od Ce Nova. Nauka niskiej jakości , plany zajęć zmieniane dzień przed zajęciami, nauczyciele łącza zajęcia, żeby wyjść na swoje. Umowa wręcz podstępna: kary zabrał frekwencji, opłaty za sesje!!!, egzaminy zawodowe. Jak zrezygnujesz to musisz oddać „ promocje” 400 zł, ktorejnnigdy nie ma. Co do pracodawcy - brak zasad Kodeksu Pracy !. Premie uznaniowe tzn ze jak się pani „ dyrektor sprzedaży” ( nigdy nie powinna nim być) spodoba to Ci przyzna, ale 3 M-ce po fakcie i to ile się jej podoba. Sorry ale premie w wysokości 100-200 zł za upokarzanie i czytanie głupich i obraźliwych E-maili - to żenada. W akcji sprzedaziwej, żeby nauczyć ludzi i pokazać jak pracować - nikt nigdy jej nie widział.Jak przyszła jedna normalna osoba, która się znała na sprzedaży to jak tylko zobaczyła co tu się dzieje - już jej nie ma. Całość to przykład pseudo zarzadzania.

Jan S. Bach
@Rockmen 17.08.2018 08:26

Wprost nie wiem jak to ogarnąć - cud, paradoks, czary? Skoro jest tak źle jak opisujesz, to dlaczego NOVA ma najlepsze wyniki egzaminów? Przecież każdy może sobie sprawdzić wyniki na stronach OKE i je porównać z konkurencją - nie musi wierzyć tobie ani mnie.

gość

Niestety, ale bardzo słaba szkoła.

Jan S. Bach
@gość 29.08.2018 19:46

Słaby to jesteś ty ponieważ nie potrafisz lub nie chce się tobie sprawdzić raporty OKE i porównać z konkurencją.

malgorzataaaat

Byłam słuchaczem tej szkoły i wszystko było zgodne z umową . trzeba się dowiedzieć szczegółów dot. opłat (egzaminu,legitka itp) ALE TAK JEST WSZĘDZIE ! :) bardzo wymagający nauczyciele ale hyba o to własnie chodzi :)

Ola
@malgorzataaaat 07.09.2018 13:57

akurat nie wszędzie :) są szkoły gdzie nie ma opłat.

Jan S. Bach
@Ola 19.09.2018 17:30

Nawet w szkołach państwowych są opłaty.

Robert

Nabór w tej szkole trwa najdłużej! dla mnie to bardzo ważne, bo nie było mnie w Polsce do końca sierpnia i do tego w Zielonej Górze załapałem się na promocję i nie płaciłem wpisowego!!! :) Polecam

Ola
@Robert 10.09.2018 12:21

a wie Pan że ta promocja trwa u nich cały rok? nie ma żadnego wpisowego, to zwykły marketing żeby przyciągnąć słuchaczy. Za to jakby Pan z jakiś powodów musiał zrezygnować ze Szkoły, to baaardzo szybko upomną się o to żeby w ramach kary opłacić to "darmowe wpisowe". Ode mnie tylko jedna rada - czytajcie umowy (nie tylko szkolne ale każde)

ABSOLWENT

TRAGEDIA !!!!! NIKOMU NIE POLECAM TEJ SZKOŁY! Szkoła, która tylko liczy pieniądze za fikcyjnych uczniów !!! Nie liczy się nauka , tylko kasa , aby jak wyciągnąć, aby jak najmniej się narobić. W sekretariacie pracują niekompetentne osoby, dla których podniesienie telefonu to wielki wyczyn, na wszelkie sprawy czeka się u nich tygodniami a i tak na koniec robią to przy Tobie , bo przecież kilka tygodni temu nie mogli tego zrobić. ;/ Nie dość że płaciłyśmy za kierunek to traktowano nas jak powietrze, bo im się po prostu nie chce. Zarówno nauczycielom, jak i obsłudze szkoły. Na każdym kroku problemy, a to zgubią dowód wpłaty, a to zgubią Twoje dokumenty, a to zapomną zgłosić Cię do OKE, wielka pomyłka , dziwie się że żaden organ jeszcze się nimi nie zajął. RODO? dokumenty z danymi słuchaczy leżą w segregatorach w salach gdzie odbywają się zajęcia, chcesz mieć kogoś obcego pesel czy nr dowodu , a bardzo proszę ;//// nie polecam, poziom mierny, nie da się tego opisać, egzamin zawodowy zdały tylko ci którzy pracują w zawodzie. Jeśli szkoła w WARSZAWIE to każda byle nie NOVA

Jan S. Bach
@ABSOLWENT 14.09.2018 17:18

@ABSOLWENT Znam człowieka, który podpisał umowę z Legią Cudzoziemską. Po miesiącu miał dość i chciał wrócić do mamy. Narzekał podobnie jak wyżej... - Ja w pierwszej kolejności opowiedziałbym dyrekcji szkoły o swoich problemach zamiast wylewać własne żale na portalu konkurencji. Zweryfikujemy Twoje spostrzeżenia. Mam nadzieję, że nam w tym pomożesz. Podaj swoje dane na mail: uwagi@nova.edu.pl

Ania

NOVA Wiele ukrytych kosztów! CZYTAJCIE UMOWY! Jeden wielki skandal.

Gość

Chcecie się uczyć w Nova, to najpierw dokładnie przeczytajcie umowę, szczególnie punkt dotyczący „ rezygnacji”, i zwrocie „ promocji od 400 zł wzwyż, która jest ZAWSZE aktualna, a nie tylko specjalnie dla Was”. W skrócie: przy zapisie do szkoły zostaniesz poinformowany, ze otrzymujesz promocje np: 400 zł, której tak naprawdę wogole nie ma. To jest wabik, żeby Was skusić iż „ coś zyskujecie”. Naprawdę, sluży to temu, ze jak zrezygnujesz z nauki w tej szkole, to Ta obciąży Cię tym kosztem. Dodatkowo płacisz za każda sesje 100 zł oraz Egzamin Zawodowy ( tutaj kwoty są różne). Doliczcie tez 3-mce okresu wypowiedzenia. W sumie wyjdzie Wam Ok 600-700 zł na sam początek. Jak nie zapłacicie sprawa idzie do komornika - wówczas swój dług trzeba pomnożyć x2. Zanim się zdecydujecie, zapoznajcie się z ofertami innych szkół dla dorosłych - tam faktycznie na wielu kierunkach uczycie się całkowicie za darmo. Decyzja należy zawsze do każdego z Was. Czytajcie tylko dokładnie umowy.

Ja
@Gość 04.08.2018 15:27

Te umowy zawierają klauzulę niedozwolone czyli niezgodne z prawem...trzeba iść z tym do rzecznika praw konsumenta.

Absolwent
@Gość 04.08.2018 15:27

Tylko dlaczego Nova ma najwyższą zdawalnosc egzaminów maturalnych i zawodowych, skoro jest tak beznadziejna. Nawet zwykle technika zawodowe, gdzie godzin maja 5 razy więcej nie są w stanie przekroczyć poprzeczki, którą stawia Nova.. Zachecam do czytania raportów na stronach OKE.

anonymous
@Gość 04.08.2018 15:27

Zgadzam się z przedmówcą, lepiej szukać gdzie indziej. Mi po roku od rozwiązania umowy (gdzie mnie zapewniano, że wszystko jest w porządku) przyszło pismo z sądu. Mam nadzieję, że tym razem wszystko jest załatwione. Sama się tym zajęłam, więc pewnie będzie. A im polecam zatrudniać bardziej kompetentnych ludzi do pracy w sekretariatach ;) bo po takich sytuacjach, i tak nie najlepsza opinia, poleci im na łeb, na szyję.

toporekm

Wszystko ok , ciekawe zajęcia, dobry sprzęt i dużo praktycznej wiedzy :) POLECAM

Mikołaj

Kierunki bardzo fajne, głównie te medyczne. Ja polecam jak najbardziej :)

Gość

Bardzo słaby pracodawca. Praca tylko na tzw przetrwanie, kiedy nie macie niczego, żeby szukać czegoś lepszego. Niskie zarobki, żadnego socjalu, brak szkoleń, bardzo duże wymagania - nieadekwatne do wynagrodzenia. Premie „ uznaniowe”, czyli można ich nigdy nie zobaczyc.

Gosia

Polecam tę szkołę!

Adam

Propomocja - Nova w Gdańsku - zrealizują Tobie tylko 1/3 godzin kursu mówiąc że to i tak całość. I zedrą ciebie z dodatkowej forsy bo każą Tobie płacić dodatkowo np za małą grupę.

Nick
@Adam 27.08.2018 22:23

Na KKZ słuchacze realizują łącznie 65% z podstawy programowej, co wynika z Rozporządzenia MEN w sprawie kształcenia ustawicznego z 2017 r. Jeśli zrealizował Pan jeden lub dwa semestry to ciężko porównać Pana 1/3 z 65%. Jeśli kilku słuchaczy odchodzi z powodu braku zaliczeń, to zapewne z Pana umowy wynika, że organizator ma prawo zaproponować inne warunki, aby zapewnić ciągłość nauki. Nikt Panu nie każe się na takie warunki decydować. Zapewne ma Pan w domu umowę.

Kuba

Idealnych firm nie ma ale jak ktoś chce pracować i robi to dobrze to jestem przekonany, że będzie zadowolony.

Zostaw opinię o NOVA Centrum Edukacyjne - Warszawa

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie NOVA Centrum Edukacyjne