Jak wygląda sprawa grafiku w Starbucks. Czy pracodawca idzie na rękę?
Jak szefostwo w Starbucks traktuje ludzi?
czesc, wiecie czy przyjmują też małoletnich (legalnie to juz 15 latkowie)?
Jakiego doświadczenia wymaga się na stanowisko baristy? Zastanawiam się dlaczego moja aplikacja została odrzucona
Mam pytanko,czy kierownik restauracji musi znać angielski? Bo mam propozycję ale języka angielskiego nie znam
Witam, czy ktoś może opowiedzieć o warunkach pracy w Starbucks na stanowisku Technika Serwisu?
długo zastanawiałam się kiedy i czy wgl mam napisać moją opinię. Pracowałam w SbX przez około 3 lata. Firma bardzo niesprawiedliwie podchodzi do jej pracowników. Rozmawiałam z wieloma, masą ludzi. Zwykłymi baristami i managerami niższego i średniego szczebla. Wszyscy mają podobne zdanie. Wyobraźcie sobie, kawiarnia na w galerii na PKP a kawiarnia położona na obrzeżach miasta. Jaki ruch? Taki sam? Oczywiście że nie! Na pkp potrafi być 2 albo nawet 3 razy więcej transakcji/klientów! A zarobki? TAKIE SAME! Na PKP charujesz a gdzie indziej poprostu pracujesz... W SBX zamyka kawiarnie minimum 2 osoby. Czy na pkp zamyka więcej osób? Zazwyczaj też zamykają dwie! Więcej masz o wiele więcej klientów, o wiele więcej brudu, mleka i innych rzeczy dołożenia, kanapek do dorobienia a zarabiasz tyle samo co robiący wszystko na spokojnie ludzie w kawiarni która prawie nie ma klientów. A teraz zarobki. Hahah... pracowałam tam 3 lata i zarabiałam tyle samo co osobę którą szkoliłam. TO jest okropne! Wyobraźcie sobie jakie już macie doświadczenie, wiedzę, bardzo dobre wyniki sprzedażowe a zarabiacie tyle samo co osoba która uczy się jakie mamy mleka alternatywne. (każdy barista ma taką samą stawkę niezależnie od stażu) Jeszcze śmieszniej jeśłi porównamy młodszego managera zmiany i baristę który jest pierwszy dzień w pracy... manger jest już na eatcie. i wyobraźcie sobie że zarabia 17 zł BRUTTO a barsita na pierwszy dniu szkolenia 18,3 netoo! na rękę! dacie wiarę jak firma mi pluła tym w twarz? Wszyscy w kawiarniach uważają to za bardzo nieuczciwe! A starszy manager czy kierownicto kawiarni pracują po godzinach. Często w swoim czasie wolnym. i a jakże - managerowie bardzo zatłoczonych kawarni zarabiają tyle samo co Ci w tych małych. SBX! TO totalna porażka z waszej strony Wprowadzili mase nowych rzeczy do robienia na zmianie. Dodali glovo, ubera i pyszne.pl. Wypiekamy świeże pieczywo...A na dodatek po pandemii zmniejszyli liczbę ludzi na zmianę na ilość transkacji. CO to oznacza? Więcej rzeczy do zorbienia, jeszcze mniej ludzi na zmianie! Wszyscy chodzą wykończeni! Nie polecam pracy w tej firmie dłużej niż na wakacje czy pól roku. Praca bardzo nudna, powtarzalna. Klienci bardzo często chamscy - ale to raczej jak wszędzie, Zauważyłam, że zazwyczaj w tej firmie zostają na dłużej tylko ludzie którzy za bardzo nie wiedzą co chcą w przysżłości robić i nie mają realnego planu dla siebie stworzonego i konsekwentnie realizowanego. Jest to dla nich takie miejsce do rozwoju. Są w firmie to już zostają bo nie mają gdzie iść indziej. ( Tak zalczam się do tych osób niestety) A Ci którzy są ambitni bardzo szybko odchodzą.. widzą jak tak firma wysysa wszystko ze swoich pracowników i się temu nie dają. Albo zarobili troche grosza i idą dalej w swoje marzenia. Ogólnie bardzo odradzam gastronomię jako pracę. Mało rozwoju i słaby rozwój. Bardzo marne pieniądze w całej gastronomii. Praca od pn do niedzieli. w święta i inne tego typu. No i praca z ludźmi - którzy to zawsze wiedzą lepiej :) a firmia uważa tak samo - klient nasz pan i władca. W SBX nazywa,y siebie partnerami. Firma nastawiona dla ludzi bla bla bla... Guzik prwadwa. Znam osoby którym wygasały etaty gdy przyszła pandemia i co? Przedłużyli? ...tak.. ale po tygodniu - dwóch - żeby mocniej zaoszczędzić na ludziach ich kosztem! Bo wiecie - liczą się ludzie ;) Po pól roku też to żaden atut że SBX pozwala zrobić sobie 2 napoje w czasie zmiany za darmo. Wieżcie mi - brzmi to bosko.. ale to jest okropne. Oni chcą uzależnić od swoich produktów swoich pracowników i im się to bardzo udaje.Znam osoby które jak w jakiś dzień nie pracują to muszą iść do SBX bo nie wytrzymają. Zamiast dać chociaż 1 zł więcej to dają napoje. Który jeden z regóły ma tyle kcal co porządny i pełnowartościowy obiad. A w SBX znajdziecie tylko uzależniający cukier i kofeine nic więcej. Większość apoje po pół roku bardzo się nudzi. przestają smakować. Bardzo dużo osób w SBX tyje. Ja niestety też przytyłam. Bardzo dużą wadą jest to że muszą byc w SBX bardzo możcno obcięte paznokcie i nie mogą być wgl malowane... masakra Już nie bedę się rozpisywać na temat tego jak wszystkie produkty są wykożystywane po uływie daty ważności, jak brudne pomarańcze z ziemii - niematye są wyciskane do soków dla gości. Jak czasami (ale bardzo rzadko) jakaś kanapka, muffin spadnie na ziemie a mimo to zostanie dany klientowi. Jak masa chemii jest w bardzo zły sposób przechowywana albo stosowana obok żywności. Jak bardzo bariści przepieniają mleko przez co gością nie smakuje. Choć chyba najbardziej mnie boli nie mycie rąk. Popatrzcie sobie na baristów jak często myją ręce ;) Prawie wgl... Nigdy do tej pracy nie wrócę i wam polecam ją zmienić lub nawet nie zaczynać - jest wiele, masa roboty z owiele lepszymi płacami, benefitami i warunkami i możliwościami rozwoju. SBX jest słaby pod każdym względem. Bardzo nieambitne miejsce w któym każdy daje się robić w konia i pracuje za marne grosze ( mager nawet w czasie wolnym) Pozdrawiam was
Chyba trochę odpłynęłaś w swojej opinii, jeśli miejsce pracy obwiniasz o przytycie (?) i o to, że nie można malować paznokci u rąk. Lepiej czasem zejść na ziemię
Kiedyś były trzy napoje na zmianę i nikt nie pytał ile godzin jesteś w pracy. Teraz są jasne zasady ile napojów na ile godzin. Kiedyś wszyscy mieli 20 minut przerwy w ramach bonusu. xD Teraz minimalne 15 minut dla UoP, reszta niech bierze bezpłatną, bo tak się szanuje PARTNERÓW.
W tej firmie spędziłam ponad 3 lata. Głównie jako barista czy młodszy kierownik zmiany. Czy polecam to miejsce na początek kariery? Zależy. Jeżeli jesteś dziennym studentem, który w czasie wolnym chce dorobić to może Ci się tutaj spodobać. Jeżeli studiujesz zaocznie i nie masz zobowiązań w tygodniu nawet nie próbuj. Firma monco wykorzystuje wiedzę, że ktoś nie ma zobowiązań, pojawia się szantaż emocjonalny, że jak nie przyjedziesz to nie będzie komu pracować - cios poniżej pasa, nie odpowiadasz za braki kadrowe tylko kierownictwo regionalne czy sama góra. Stawki śmieszne jak najniższe, jak ktoś wspomniał na UoP niezależnie od stażu dostaniesz na rękę mniej niż początkujący barista na zleceniu. Klienci a raczej goście różni jak kawiarnie. W jednych bogate wieśniaki, w innych podróżni a czasem korpo ludziki, które widzisz codziennie i palisz z nimi przed kawiarnią. Przed pandemią firma jakoś tam dbała o pracowników, w czasie pandemii doszło do zapaści standardów jakichkolwiek. Jeżeli ktoś się stawia szuka się powodu do rozwiązania umowy, ucinane godziny, stawki jak pisałem śmieszne, benefity i możliwości rozwojowe jeszcze śmieśniejsze. Jeżeli możecie to szukajcie staży w kierunku, które Was interesują, bo ta firma nie jest warta Waszego czasu. Szkoda zdrowia i życia na babranie się w mleku od poniedziałku do niedzieli, niezależnie od świąt, długich weekendów czy wakacji. Naprawdę nie warto.
Czy w Starbucks są szkolenia zewnętrzne?
Managerowie sie zwalniają - to zły znak - bo oni wiedzą więcej. Ci co zostają - dostają nadgodziny i są przemęczeni. SBX - zaczął zatrudniać teraz byle kogo bo CV jest mało. Ludzi którzy słabo pracują. I co jest SBX? fala zwolnień baristów z dużym stażem, zaangażowanych spowodowanych zmniejszanim liczby ludzi na zmianach to jednak był słaby pomysł? :) pamiętajcie szanowne kierownictwo że kiedyś też było mniej zadań na zmianie. Teraz kanapki robi się cały dzień. Co chwile wypieka crossanty, glovo pyszne uber, pakowanie fusów kawy, tdudniejsze kanapki do zrobienia. Opanuj sie sbx.. zaraz zobaczysz jak sobie w kolano strzeliłeś. Wszyscy fajni sie zwalnoają albo mają taki plan. Zaraz w tabelkach zobaczycie że nagle tak gorsze wyniki :)
Jakie narzędzia pracy zapewnia Starbucks? Można liczyć na telefon? Czy można z niego korzystać również poza godzinami pracy?
Nieee.. z tego co słyszałem Starbucks nie daje żadnych firmowych telefonów. Bo po co? Po co Ci w kawiarni telefon? A tym bardziej poza nią???
Czy rozmowa rekrutacyjna w Starbucks odbywa się również w języku angielskim?
W końcu rzuciłam tę pracę na rzecz czegoś o wiele ciekawszego! A płatnego 2x razy bardziej. Nie polecam pracy w tej firmie... jest na prawdę parszywy system wynagrodzeń. Zero work-life balance dla managerów. Ciągłe parcie na wyniki i masa kontroli, audytów itp. Jeśli macie doświadczenie w gastro - na prawdę uciekajcie od pomysłu by tu pracować. Po pandemii zmienił się kompletnie sposób zarządzania. Pracuje się o wiele gożej. Jest jakoś tak - nieprzyjemnie. Widzę, że nie tylko ja tak myślę. Na tej stronie widać masę innych negatywnych opinii. Droga firmo.. pokażcie znowu że jesteśmy partnerami.. czyny nie słowa. Na etacie przerwa jest płatna a na zleceniu nie.. dlaczego? Bo prawo wymaga żeby na etacie była płatna Oznacza to że firma da Ci szary człowieku najmniej ile tylko może. Na ile pozwala prawo - egzystencjalne minimum żeby za to wycisnąć z Ciebie wszystko aż do ostatniej kropli łzy. Oj tak.. ta firma stresuje. Znam wiele osób króre wracały do domu i zaczęły płakać po pracy... chcesz też płakać? Zatrudnij się w STARBUCKS! W firmie w której twoje wybitne wyniki sprzedażowe zostaną tylko docenione dobrym słowem. Ale podwyżka? Premia? Hahah.. chyba śnisz. Ewentualnie możesz liczyć na PINa czy coś ala,, dobry barista" Dlaczego firma tego nie rozumie.. im więcej zapłaci swoim prafownikom.. tym będą wierniejsi firmie i tym dłużej z nią będą, będą sie rozwijać i będą sie starać. Dobre stawki to również ogromny popyt na prace w SBX a wiec hype firmy wzrasta oraz mądre i fajne osoby chcą się zatrudnić. Wszystko to prowadzi ze wydaje sie mniej kasy na rekrutacje, szkolenia, i straty nowych prafownikow. Heh powyższe to marzenie.. bo firma da Ci minimalne minimum. Masz charować a na Twoje miejsce przyjdzie inny osiołek. Który będzie charował. Ludzie co chwile nowi.. masa odchodzi. Jak w tym sens STARBUCKS?! Nie wolicie dobrych i umiejetnych pracownikow? Wolicie jak co chwile sie ludzie zwalniaja i sa braki kadrowe? Masakra! Widzicie tylko aktualny przyrost kasy i zaoszczedzone peniadze na wykresacg i tabelkach. A wasze ,,mądre" glowy nie dostrzegaja potebcjalu zysku z tego ze ludzie zaczna sie lepiej starac gdy beda dobrze oplacani. Zwalniajcie sie partnerzy moze w koncu cos zrozumieją Ci pożal się Boże managerowie..
Jak jest z pakietem medycznym w Starbucks? Można dołączyć rodzinę?
Jakie są warunki zatrudnienia w Starbucks?
Firma wszystko obcina.. mniej ludzi na zmianie a ruch jest bardzo spory. Sporo wymagań no i ta pensja... pracownik doświadczony z ponad dwu letnim doświadczeniem ma dosłownie tyle samo siana co osoba która jest pierwszy raz na zmianie i uczy się jakie mamy mleka. Firma nie docenia swoich pracowników. ŻE-NA-DA!
Czy dyżury międzyświąteczne w Starbucks obstawiają najmłodszymi stażem?
W zależności od chętnych. Zdziwisz się ale są chętni do pracy w tskie dni :) jeśli nie.. to jest taki system że kto pracuje w święta ten sylwestra ma wolnego. A kto sylwestra chce sobie pobalować to przychodzi w święta :)
Czy CV lepiej zanieść osobiście czy wysyłać przez stronę?
@C Hej. I jak, poczyniłeś już jakieś kroki ku zatrudnieniu w Starbucks? Możesz coś powiedzieć o przebiegu rozmowy rekrutacyjnej?