Reklama

Jak zostać kucharzem w wojsku?

Kucharz w wojsku odpowiedzialny jest za wyżywienie żołnierzy. Ma bardzo odpowiedzialną pracę, dba o to, by żołnierze byli pełni energii i mieli siły na ciężki wysiłek fizyczny. Jak zostać kucharzem w wojsku?

Jak zostać kucharzem w wojsku - kuchnia wojskowa

Praca jako żołnierz to marzenie wielu osób, w szczególności patriotów, którzy chcą bronić swojej ojczyzny w momencie zagrożenia. Praca żołnierza polega na realizacji zadań związanych z przygotowaniem do obrony granic i niepodległości państwa. Kojarzy się głównie z bronią, ćwiczeniami, pomocą w razie klęsk żywiołowych, czy misjami w innych krajach. Tymczasem w samym wojsku zadania są znacznie bardziej zróżnicowane. W wojsku występują więc różne specjalności, stanowiska i funkcje wojskowe. Jednym z istotnych specjalistów jest kucharz w wojsku. Jak nim zostać?

Kucharz w wojsku – kto to?

Kucharz w wojsku to może być zarówno żołnierz zawodowy, jak i cywil. Żołnierz zawodowy zostaje wcielony do określonego korpusu osobowego, grupy osobowej i specjalności wojskowej. Może pełnić różne funkcje w ramach specjalności. Uprawnienia i kwalifikacje, jakie przydatne są w Siłach Zbrojnych RP i które można nabyć w ramach pełnienia dobrowolnej zasadniczej służby wojskowej, to:

  • kierowcy o uprawnieniach do prowadzenia pojazdów – prawo jazdy kat. „C”;
  • kierowcy o uprawnieniach do prowadzenia pojazdów – prawo jazdy kat. „C+E”;
  • kierowcy o uprawnieniach do prowadzenia pojazdów – prawo jazdy kat. „D”;
  • operatora sprzętu do robót ziemnych i urządzeń pokrewnych;
  • operatora maszyn i urządzeń dźwigowo-transportowych;
  • nurka;
  • skoczka spadochronowego;
  • kucharza;
  • w zakresie obsługi sprzętu inżynieryjnego, koparki, spycharki, spycharki-ładowarki;
  • w zakresie obsługi elektrowni polowych i mobilnych zespołów spalinowo-elektrycznych;
  • spawacza.

Jakie są obowiązki kucharza w wojsku?

Kuchnia wojskowa wielu kojarzy się z zupą grochową lub innymi monotonnymi daniami. Tymczasem na przestrzeni ostatnich lat kuchnia wojskowa przeszła rewolucję. Kucharze wykorzystują nowe produkty, gotują z wykorzystaniem nowych urządzeń na bazie szczególnych technik kulinarnych. Kuchnia wojskowa jest zatem urozmaicona i wymaga wiedzy z dziedziny kulinarnej. Kucharz wojskowy musi mieć kompetencje zawodowe, które pozwolą mu należycie wykonywać swoje zadania, takie jak:

  • dbanie o standardy kulinarne,
  • gotowanie w ramach założonego menu,
  • kontrola smaku i jakości potraw,
  • gospodarowanie towarem,
  • obsługa sprzętu do gotowania,
  • dbanie o porządek i higienę stanowiska pracy,
  • dbałość o jakość, smak i ekspozycję serwowanych dań.

Kucharz w wojsku – wymagania

Aby zdobyć wykształcenie umożliwiające pracę w wojsku na stanowisku podoficera, warto udać się do Lotniczej Akademii Wojskowej w Dęblinie, czy Szkoły Podoficerskiej Wojsk Lądowych w Poznaniu. Aby zostać oficerem, należy mieć wykształcenie wyższe, liczą się także studia cywilne. Kandydaci mogą także udać się np. do Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznych w Dęblinie, czy Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie. By zostać kucharzem, najlepiej jest mieć już jakieś kwalifikacje kulinarne. Mile widziane jest wykształcenie gastronomiczne zawodowe lub średnie, a także doświadczenie zawodowe w pracy związanej z gotowaniem zbiorowym. Oczywiście, jako że jest to praca z żywnością, konieczne jest posiadanie aktualnego orzeczenia lekarskiego do celów sanitarno-epidemiologicznych. Dyplom technika lub mistrza w zawodzie kucharza podnosi szanse kandydata na pracę w charakterze kucharza wojskowego. Oczywiście ważna jest również pasja do gotowania i kreatywność w przyrządzaniu dań.

Jak zostać kucharzem w wojsku?

Samo określenie “żołnierz” jest dosyć ogólne. Kandydat może wybrać służbę np. w Wojskach Lądowych, Marynarce Wojennej, GROM, Wojsku Obrony Terytorialnej, czy Siłach Powietrznych. Aby dostać się do wojska, należy odbyć służbę kandydacką, służbę przygotowawczą lub wstąpić do Wojsk Obrony Terytorialnej. Stopnie możliwe do uzyskania w wojsku to:

  • Szeregowy – czyli najniższy stopień dla poborowych po raz pierwszy w czynnej służbie wojskowej poborowi.
  • Podoficer – stopień dla osób przynajmniej ze średnim wykształceniem.
  • Oficer – wymagane jest wyższe wykształcenie
  • Generał – najwyższy stopień.

Do dobrowolnej zasadniczej służby wojskowej może zgłosić się osoba pełnoletnia, niekarana, zdolna pod względem psychicznym i fizycznym do pełnienie służby wojskowej. Ważna jest także nieposzlakowana opinia i przynajmniej podstawowe wykształcenie. Przyszły kucharz w wojsku powinien do swoich dokumentów aplikacyjnych dołączyć także certyfikaty i świadectwa szkolne, które potwierdzają specjalizacje zawodowe w zakresie gastronomii. Wojsko pomaga nabyć kwalifikacje w określonych obszarach, w tym celu należy określić we wniosku, jakie uprawnienia kandydat chciałby nabyć, w tym przypadku kucharza.

Osoby, które chcą pełnić zawód zawodowego żołnierza, lecz nie mają szkoły średniej, muszą odbyć służbę przygotowawczą. Czeka je dłuższa droga, w tym rozmowa kwalifikacyjna, egzaminy ze sprawności fizycznej, badania lekarskie. Muszą złożyć wniosek o powołanie do zawodowej służby wojskowej w korpusie szeregowych zawodowych. W wojsku pracować można także jako cywil. Taką możliwość ma właśnie kucharz w wojsku, czy kierowca, tłumacz, psycholog. Kandydaci muszą mieć nieposzlakowaną opinię, brak wyroku za umyślne przestępstwa i korzystać z pełni praw publicznych.

Osoby, które mają za sobą służbę przygotowawczą lub są rezerwistami, mogą zgłosić się na kwalifikacje do jednej z jednostek wojskowych w Polsce. Poszczególne jednostki poszukują właśnie kucharzy, ratowników, czy elektromechaników i kierowców.

Jak wygląda praca kucharza w wojsku?

Kucharz w wojsku jest oczywiście odpowiedzialny za przyrządzanie dań, lecz jednocześnie potrafi się obronić i korzystać ze sprzętu wojskowego. Dziennie zużywa setki, a nawet tysiące litrów wody, setki kilogramów produktów, warzyw, nabiałów i mięsa do przygotowania kilku posiłków dla żołnierzy. Praca kucharza wojskowego rozpoczyna się we wczesnych godzinach porannych. Musi wstać jeszcze przed żołnierzami, tak by śniadanie już na nich czekało. Praca także późno się kończy, po kolacji konieczne jest uporządkowanie swojego miejsca pracy.

Jak znaleźć pracę jako kucharz wojskowy?

Ofert pracy można poszukiwać na popularnych stronach z ogłoszeniami pracy. To jednak opcja dla pracowników cywilnych. Czasem wojsko samo wysyła zaproszenia do pracy, również do kucharzy. Niektórzy odnajdują w swoich skrzynkach pocztowych zaproszenia do pracy w wojsku. Zdarza się to, gdy osoba ma odpowiednie kwalifikacje, np. dobre wykształcenie i doświadczenie w gotowaniu.

Ofert pracy można szukać także na stronie jednostki-wojskowe.pl. Informacje o naborach dostępne są również na stronie Wojska Polskiego, a praca w służbie cywilnej na nabory.kprm.gov.pl.

Dokumenty, jakie m.in. będą potrzebne kandydatowi podczas ubiegania się o pracę to, np.:

  • życiorys do wojska,
  • list motywacyjne,
  • kopie dokumentów potwierdzających wykształcenie,
  • kopia dowodu osobistego,
  • zaświadczenie o niekaralności.

Ile zarabia kucharz w wojsku?

Żołnierz zawodowy może liczyć na stosunkowo dobre zarobki. Najniższe oscylują w okolicach 4500 zł brutto. Trzeba jednak pamiętać, że na samej pensji się nie kończy. Kucharz w wojsku może liczyć na benefity, takie jak:

  • dodatek stażowy, specjalny, służbowy, kompensacyjny,
  • 13 pensja,
  • wynagrodzenie za przeniesienie służbowe, służbę poza granicami kraju,
  • dodatek za rozłąkę,
  • świadczenia mieszkaniowe,
  • odprawy mieszkaniowe,
  • wczasy pod gruszą,
  • dopłata do wypoczynku,
  • finansowanie kosztów rozwoju osobistego, poszerzania swoich kwalifikacji,
  • możliwość wczesnego przejścia na emeryturę,
  • należności pośmiertne,
  • należności zwolnieniowe.
Oceń artykuł
0/5 (0)