Ile zarabia dietetyk? Na czym polega jego praca?

Zarobki dietetyka są uzależnione od doświadczenia i wielkości miasta, w którym pracuje. Czy zawód dietetyka to rozwojowy kierunek? Ile zarabia dietetyk po studiach? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.

ile zarabia dietetyk

Dietetyka to rozwojowy kierunek, który cieszy się dużym zapotrzebowaniem w społeczeństwie. Rosnąca świadomość o konieczności zdrowego odżywiania sprawia, że usługi dietetyka stają się coraz bardziej popularne, a kult ciała, rozwijające się firmy cateringowe, kluby fitness i wysyp influencerów promujących zdrowy tryb życia, jeszcze mocniej napędzają rozwój całej dietetyki. Dowiedz się, ile zarabia dietetyk i na czym polega jego praca.

Czym zajmuje się dietetyk?

Dietetyk zajmuje się opracowywaniem planów żywieniowych w celu utrzymania lub poprawy zdrowia klienta za pomocą diety. Poza tym dietetyk:

  • nadzoruje, czy dana osoba przestrzega ustalonego planu;
  • dokonuje pomiaru antropometrycznego (np. obwody ciała, BMI itp.);
  • edukuje z zakresu zdrowego żywienia;
  • zleca badania i nadzoruje treningi;
  • współpracuje z lekarzami, którzy leczą choroby mające bezpośredni związek z właściwym odżywianiem, np. z endokrynologami lub kardiologami.

Jak zostać dietetykiem?

Są trzy drogi, aby zostać dietetykiem:

  1. Ukończenie studiów (licencjackich lub magisterskich) – kierunek: dietetyka – absolwenci uczelni wyższej mają największe szanse na rynku pracy; budzą też większe zaufanie i mają szeroką wiedzę z różnych dziedzin, np. anatomii, farmakologii czy psychologii.
  2. Ukończenie szkoły policealnej – szybsza droga do pracy w zawodzie dietetyka; najczęściej nauka w szkole policealnej trwa rok, jednak nie obejmuje tak wielu zagadnień, jak w przypadku studiów.
  3. Zrobienie kursu z zakresu dietetyki – wiele instytucji oferuje tego rodzaju kursy; warto jednak dokładnie sprawdzić daną ofertę i porównać program nauczania z tym, który obejmuje edukacja w szkole policealnej.

Dietetyka – specjalizacje

Do najbardziej popularnych specjalizacji dietetyków należą:

  • dietetyk kliniczny – zajmuje się dietą osób przewlekle chorych; dba oto, aby ich stan, dzięki odpowiedniemu żywieniu, się poprawiał albo przynajmniej nie pogarszał; bowiem w przypadku wielu chorób dieta ma kluczowe znaczenie i wpływ na zdrowie oraz samopoczucie człowieka;
  • dietetyk sportowy – zajmuje się dietą osób uprawiających sport, przy czym nie muszą to być zawodowi sportowcy; ich dieta zależy od rodzaju aktywności; ma pomóc zachować zdrowie i samopoczucie oraz osiągać jak najlepsze rezultaty;
  • psychodietetyk – zajmuje się leczeniem osób z zaburzeniami odżywiania, które swoje źródło maja w psychice; psychodietetyk pracuje np. z osobami zmagającymi się z bulimią, anoreksją czy otyłością i mówi im o negatywnym wpływie niekorzystnych nawyków żywieniowych oraz stara się znaleźć rozwiązanie.

Cechy dobrego dietetyka

Dietetyk to osoba, która pracuje z ludźmi (często chorymi lub z zaburzeniami), dlatego powinien być cierpliwy i empatyczny, umieć słuchać i wzbudzać zaufanie. Musi też być komunikatywny i umieć budować trwałe relacje. To zawód z pogranicza medycyny, psychologii i farmakologii – a te jak wiadomo prężnie się rozwijają – więc dietetyk musi cały czas się dokształcać. Ważne jest także, aby odznaczał się wysoką kulturą osobistą i swoją postawą promował zdrowy styl życia oraz posiadał umiejętność zastosowania nabytej wiedzy w praktyce. Przyszłemu dietetykowi przyda się również umiejętność nawiązywania długotrwałych relacji. Często bowiem będzie regularnie widywał się z tym samym klientem. Ważne więc, aby znalazł z nim przysłowiową nić porozumienia.

Gdzie może pracować dietetyk?

Poradnia dietetyczna czy własny gabinet dietetyczny to nie jedyne możliwości zatrudnienia dietetyka. Specjalista ten może pracować również w:

  • firmie szkoleniowej jako Trener Żywieniowy,
  • ośrodkach sportowych, klubach fitness i siłowniach jako trener personalny,
  • publicznej lub niepublicznej placówce zdrowotnej,
  • sanatorium,
  • firmie cateringowej,
  • laboratorium,
  • poradni leczenia zaburzeń odżywiania i uzależnień,
  • firmie związanej z żywnością jako przedstawiciel handlowy .

Dietetyk – wymagania pracodawców

Wykształcenie kierunkowe i doświadczenie – na te dwa aspekty pracodawcy zwracają uwagę w pierwszej kolejności. Poza tym wymagają od kandydata na stanowisko dietetyka:

  • komunikatywności i empatii,
  • łatwości w nawiązywaniu relacji,
  • wysokiej kultury osobistej,
  • cierpliwości i zaangażowania,
  • umiejętności przekazywania wiedzy.

Ile zarabia dietetyk?

Zarobki na stanowisku dietetyka są uzależnione od wielu czynników, takich jak wielkość miasta, w którym pracuje doświadczenie zawodowe, miejsce pracy i rodzaj prowadzonej działalności. Według Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń mediana zarobków dietetyka to około 3200 złotych brutto miesięcznie (czyli 2300 zł netto). Oznacza to, że połowa osób zatrudnionych na tym stanowisku zarabia mniej, natomiast druga połowa – więcej. Mogłoby się wydawać, że wynagrodzenie dietetyka nie należy do najwyższych, jednak warto pamiętać, że to tylko mediana i nie bierze pod uwagę wszystkich aspektów.

Co wpływa na wysokość wynagrodzenia dietetyka?

Na wysokość wynagrodzenia ma wpływ wiele czynników, min.:

  • wykształcenie – im wyższe, tym lepsza pensja;
  • region – w dużych miastach dietetycy zarabiają więcej;
  • miejsce zatrudnienia – prywatna klinika oferuje lepsze zarobki niż państwowa przychodnia;
  • praca na etacie lub własny gabinet – prowadząc swoją działalność można ustalać własne stawki, jednak trzeba liczyć się z kosztami wynajmu lokalu czy z opłacaniem składek;
  • kraj – w Polsce dietetycy zarabiają mniej niż na przykład w państwach Europy Zachodniej.

Zarobki dietetyków w Polsce – podział na województwa

Wynagrodzenie dietetyków różni się w poszczególnych województwach. Przykładowo, dietetyk w województwie:

  • mazowieckim zarabia 2000 zł netto miesięcznie;
  • dolnośląskim zarabia 1880 zł netto miesięcznie;
  • pomorskim zarabia 1830 zł netto miesięcznie;
  • łódzkim zarabia 1685 zł netto miesięcznie;
  • warmińsko-mazurskim zarabia 1600 zł netto miesięcznie;
  • podkarpackim zarabia 1480 zł netto miesięcznie.

Najwięcej zarabiają dietetycy w Warszawie, Gdańsku, Szczecinie, Wrocławiu i Poznaniu. Ich pensja waha się między 1955 a 2020 zł netto miesięcznie.

Kwalifikacje a zarobki

Odpowiednie wykształcenie zwiększa szanse na osiągnięcie dobrych zarobków. Najlepszym wyborem jest ukończenie studiów, ewentualnie szkoły policealnej. To jednak nie wszystko. Warto również korzystać z ofert licznych kursów i szkoleń organizowanych przez prywatne firmy, które umożliwiają pogłębienie specjalistycznej wiedzy i zdobycie certyfikatów.

Zarobki dietetyka za granicą

W Europie Zachodniej, na przykład w Niemczech, średnia pensja dietetyka wynosi około 3000 euro miesięcznie, co w przeliczeniu na złotówki wygląda bardzo imponująco. Z kolei w Stanach Zjednoczonych za wizytę u dietetyka trzeba zapłacić od 50 do nawet 200 dolarów. Miesięczne wynagrodzenie jest więc uzależnione od ilości klientów. Dane dotyczą bowiem specjalistów przyjmujących w gabinetach prywatnych.

Ile zarabia dietetyk z własnym gabinetem?

Stawki dietetyka prowadzącego własną działalność w Polsce wahają się od 100 do 250 zł za pojedynczą konsultację. Jej wysokość zależy oczywiście od przebiegu wizyty i potrzeb klienta. Wiadomo, że konsultacje, na których dietetyk układa na przykład miesięczny plan żywieniowy, są droższe niż te, na których udziela wyłącznie porady. Istotne jest również wykształcenie danego specjalisty. Im większa wiedza i doświadczenia, tym większa ilość klientów, a co za tym idzie – pieniędzy. Poza tym dietetyk z większą ilością specjalizacji może ustalać wyższe stawki.

Dietetyk – oferty pracy

W Internecie można znaleźć wiele ofert pracy dla dietetyków. Zapotrzebowanie na tych specjalistów rośnie, dlatego większość przychodni czy klinik decyduje się na współpracę z dietetykiem. Ogłoszeń można poszukać również w lokalnej gazecie lub w Urzędzie Pracy w danym mieście. Chcąc pracować w zawodzie „dietetyk”, zawsze też można pomyśleć o założeniu własnej działalności gospodarczej.

Praca dietetyka jest jednym z bardziej prestiżowych i lepiej płatnych zawodów w Polsce. Wiadomo, że tuż po studiach zarobki dietetyka nie będą należały do najwyższych – głównie ze względu na małe doświadczenie i brak wyrobionej marki. Z czasem jednak się to zmienia. Aby poprawić swoje szanse na wysokie zarobki, należy pamiętać, że jest to przede wszystkim praca z drugim człowiekiem. Dlatego dobry dietetyk musi umieć współpracować z ludźmi, zyskiwać ich zaufanie i mieć wysoko rozwinięte umiejętności interpersonalne.

Oceń artykuł
5/5 (8)