Otwarcie restauracji i salonów fryzjerskich to nowy etap odmrażania gospodarki. Stopniowy powrót do normalności oznacza ostrożne otwieranie kolejnych placówek i monitorowanie sytuacji. Trzeci etap wszedł w życie 18 maja i pozwoli na otwarcie salonów fryzjerskich, restauracji, pubów i salonów kosmetycznych. Pod jakim warunkiem?
[News archiwalny]
Moment wybuchu pandemii i stopniowe zamykanie sklepów, urzędów i lokali usługowych sprawił, że życie, które znaliśmy wcześniej, uległo całkowitej zmianie. Jednak mogłoby się wydawać, że najgorsze mamy już za sobą. Pora zatem na powrót do normalności i stopniowe odmrażanie gospodarki. To wiąże się z otwarciem restauracji i salonów fryzjerskich.
Otwarcie restauracji i salonów fryzjerskich 18 maja – na jakich zasadach?
Odmrażanie gospodarki wkroczyło w nowy etap, który pozwoli na otwarcie restauracji i salonów fryzjerskich. Jednak zabieg strzyżenia będzie wyglądał inaczej niż do tej pory. Aby zakład fryzjerski mógł przyjmować klientów, będzie musiał dostosować się do wytycznych rządu:
- W salonie będzie mogła przebywać tylko obsługa i klienci, którzy są w trakcie zabiegu. Nie można czekać w kolejce wewnątrz, a jedyną możliwością skorzystania z usług fryzjerskich jest telefoniczny zapis na konkretną godzinę lub oczekiwanie przed lokalem.
- Rozszerzone wytyczne dla salonów fryzjerskich dotyczą jednorazowych masek, ręczników i peleryn dla klientów, a także dezynfekcji stanowiska pracy i urządzeń fryzjerskich.
- Każdy salon powinien być dezynfekowany i sprzątany przynajmniej dwa razy dziennie.
Otwarcie restauracji 18 maja – jakie są wymagania?
Otwarcie restauracji, klubów i kawiarni jest jednym z bardziej oczekiwanych elementów odmrażania gospodarki. Tarcza antykryzysowa przewiduje otwarcie restauracji pod warunkiem spełnienia wszelkich wymagań poprawiających bezpieczeństwo klientów i obsługi.
Najważniejsze z nich to:
- 2 metry odległości między osobami stojącymi w kolejce
- obowiązkowa dezynfekcja rąk klientów i obsługi
- odległość minimum 2 metrów między blatami stolików
- odległość minimum 1 metra między blatami, jeżeli została zastosowana przegroda ochronna
- przy jednym stole powinny przebywać osoby żyjące we wspólnym gospodarstwie domowym lub rodzina – w innym przypadku przy stoliku może siedzieć tylko jedna osoba
- W lokalu nie może przebywać więcej niż jedna osoba na cztery metry kwadratowe
Dowiedz się więcej: Otwarcie restauracji. Kiedy pracownicy mogą wrócić do pracy?