Reklama

Otwarcie restauracji i salonów fryzjerskich. Nowe zasady od 18 maja

Otwarcie restauracji i salonów fryzjerskich to nowy etap odmrażania gospodarki. Stopniowy powrót do normalności oznacza ostrożne otwieranie kolejnych placówek i monitorowanie sytuacji. Trzeci etap wszedł w życie 18 maja i pozwoli na otwarcie salonów fryzjerskich, restauracji, pubów i salonów kosmetycznych. Pod jakim warunkiem?

Ręka osoby, która strzyże włosy
Źródło zdjęcia: https://pl.123rf.com/photo_100716541_r%C4%99ka-osoby-kt%C3%B3ra-strzy%C5%BCe-w%C5%82osy.html

[News archiwalny]

Moment wybuchu pandemii i stopniowe zamykanie sklepów, urzędów i lokali usługowych sprawił, że życie, które znaliśmy wcześniej, uległo całkowitej zmianie. Jednak mogłoby się wydawać, że najgorsze mamy już za sobą. Pora zatem na powrót do normalności i stopniowe odmrażanie gospodarki. To wiąże się z otwarciem restauracji i salonów fryzjerskich.

Otwarcie restauracji i salonów fryzjerskich 18 maja – na jakich zasadach?

Odmrażanie gospodarki wkroczyło w nowy etap, który pozwoli na otwarcie restauracji i salonów fryzjerskich. Jednak zabieg strzyżenia będzie wyglądał inaczej niż do tej pory. Aby zakład fryzjerski mógł przyjmować klientów, będzie musiał dostosować się do wytycznych rządu:

  • W salonie będzie mogła przebywać tylko obsługa i klienci, którzy są w trakcie zabiegu. Nie można czekać w kolejce wewnątrz, a jedyną możliwością skorzystania z usług fryzjerskich jest telefoniczny zapis na konkretną godzinę lub oczekiwanie przed lokalem.
  • Rozszerzone wytyczne dla salonów fryzjerskich dotyczą jednorazowych masek, ręczników i peleryn dla klientów, a także dezynfekcji stanowiska pracy i urządzeń fryzjerskich.
  • Każdy salon powinien być dezynfekowany i sprzątany przynajmniej dwa razy dziennie.

Otwarcie restauracji 18 maja – jakie są wymagania?

Otwarcie restauracji, klubów i kawiarni jest jednym z bardziej oczekiwanych elementów odmrażania gospodarki. Tarcza antykryzysowa przewiduje otwarcie restauracji pod warunkiem spełnienia wszelkich wymagań poprawiających bezpieczeństwo klientów i obsługi.

Najważniejsze z nich to:

  • 2 metry odległości między osobami stojącymi w kolejce
  • obowiązkowa dezynfekcja rąk klientów i obsługi
  • odległość minimum 2 metrów między blatami stolików
  • odległość minimum 1 metra między blatami, jeżeli została zastosowana przegroda ochronna
  • przy jednym stole powinny przebywać osoby żyjące we wspólnym gospodarstwie domowym lub rodzina – w innym przypadku przy stoliku może siedzieć tylko jedna osoba
  • W lokalu nie może przebywać więcej niż jedna osoba na cztery metry kwadratowe

Dowiedz się więcej: Otwarcie restauracji. Kiedy pracownicy mogą wrócić do pracy?

Oceń artykuł
3.7/5 (3)