Praca w lesie — zakres obowiązków. Stanowiska i zarobki

Praca w lesie z pewnością nie jest dla wszystkich. Pracując w zawodach leśnych, trzeba kochać las i przyrodę, a dodatkowo nastawić się na różne warunki pracy. Na czym polega praca w lesie? Jakie stanowiska związane są z pracą w lesie?

Praca w lesie - forworder podczas pracy w lesie

Praca w branży leśnej jest związana z pracą w Lasach Państwowych, czyli Leśnym Gospodarstwie Państwowym. Osoby na stanowiskach związanych właśnie z tą instytucją zajmują się przede wszystkim prowadzeniem zrównoważonej gospodarki leśnej, w której mamy do czynienia z pewnego rodzaju rolnictwem leśnym, czyli wysadzaniem nowych drzew, a ścinaniem i sprzedawaniem starych drzew. Z uwagi, na czas jaki potrzebuje drzewo do wzrostu, proces ten jest znacznie rozciągnięty — nie na miesiące, a na lata. Mimo to spora części naszego kraju jest zalesiona, dlatego osoby pracujące w lesie mają szereg innych obowiązków związanych z ochroną i zagospodarowaniem lasów. Na czym jeszcze polega praca w lesie?

Praca w lesie — na czym polega?

Zawody leśne są przede wszystkim odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowej gospodarki leśnej, a przez to utrzymanie także prawidłowego funkcjonowania ekosystemu leśnego. Co to oznacza? Las to żywy organizm, który ciągle się zmienia — w dowolnej chwili może zostać doszczętnie zniszczony przez szalejące żywioły. Od pracownika podejmującego zatrudnienie w lesie wymaga się, aby stał na straży tych dynamicznych procesów i w sposób kompromisowy reagował na tę część z nich, które mogą okazać się zbyt szkodliwe dla całej fauny i flory leśnej. Ponadto lasy to także swoista uprawa państwowa, która skutkuje pozyskaniem drewna. Wielu pracowników zostaje oddelegowanych do zadań, związanych właśnie z tą działalnością Lasów Państwowych.

Praca w lesie polega w dużej mierze na dbaniu o stan lasu, pozyskiwaniu drewna, świadczeniu usług leśnych, sadzeniu nowych drzew, kontrolowaniu zagrożeń takich jak szkodniki, pilnowaniu przestrzegania prawa na terenie lasów oraz całościowa opieka nad systemem leśnym i obrona przed zniszczeniem spowodowanym przez czynniki zewnętrzne, taki jak pożar.

Praca w lesie — zakres obowiązków

Pracując w lesie, musisz mieć świadomość, że przyjdzie Ci często wykonywać swoje obowiązki w trudnych warunkach. Jest to po części także praca fizyczna, a jej natężenie zależne jest od tego, jakie stanowisko obejmujesz. Mimo to warto mieć na uwadze, że niezależnie od warunków pogodowych, osoby pracujące w lesie, muszą być w nim obecne. Oczywiście nie jest tak, że cały swój dzień pracy spędzasz tylko w lesie, jednak twoja obecność tam od czasu do czasu lub częściej jest istotna dla całego procesu gospodarki leśnej. W tym zakresie nieważne, czy jest temperatura minusowa, czy może właśnie mamy upały stulecia, leśniczy lub inny pracownik leśny ma do wykonania swój zakres obowiązków, również tych terenowych i musi je wykonać. Do takich głównych obowiązków osób pracujących w lesie zaliczamy:

• zachowanie prawidłowej gospodarki leśnej
  • sadzenie nowych drzew
  • prowadzenie wycinki drzew
  • ochrona przeciwpożarowa
  • ochrona lasu przed szkodnikami
  • kontrola przestrzegania prawa na terenach leśnych
  • prowadzenie sprzedaży drewna
  • sporządzanie i dbanie o dokumentację fachową
  • prowadzenie działań edukacyjnych związanych wiedzą o lesie

Stanowiska w Lasach Państwowych

Szukając pracy w Lasach Państwowych, z pewnością zastanawiasz się, które stanowisko będzie dla ciebie najlepsze. Kierując się według gałęzi pracy, możemy podzielić ją na tę bardziej fizyczną oraz tę bardziej biurową. Niektóre prace leśne są bardzo ciężkie, takie jak ścinka i wywóz drewna (m.in. przez specjalny ciągnik), a niektóre łączą się bardziej z pracą przy komputerze. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze zawody związane z pracą w lesie:

• Leśniczy — to stanowisko, które przychodzi większości z nas na myśl, gdy mówimy o pracy w lesie. Leśniczy jest w pewnym sensie opiekunem leśnictwa, czyli obszaru leśnego obejmującego około 1000-2000 hektarów. Do jego głównych zadań należy kontrola i planowanie prowadzonych na tym terenie prac oraz działania mające na celu ochronę lasu. Przygotowuje on roczne plany zagospodarowania, a także szacuje i prowadzi wycinkę drzew na danym obszarze według 10-letniego planu urządzenia lasu zatwierdzonego przez Ministra Środowiska.
  • Strażnik leśny — to osoba odpowiedzialna za kontrolowanie przestrzegania prawa w lesie. Jego zadaniem jest przeciwdziałanie kradzieży drewna oraz działaniom noszącym miano szkodnictwa leśnego, w tym kłusownictwa.
  • Pilarz — to niebezpieczne stanowisko. Praca pilarza polega przede wszystkim na wycinaniu drzew przy pomocy piły mechanicznej. Do jego zadań należy także zabezpieczenie terenu oraz wykonanie takiej operacji w sposób jak najbardziej bezpieczny dla siebie, oraz reszty osób biorących udział w wycince.
  • Nadleśniczy — jest to osoba sprawująca kierowniczy nadzór nad kilkoma leśnictwami podlegającymi pod nadleśnictwo. W pracy zajmuje się przede wszystkim kontrolowaniem i koordynacją współpracy pomiędzy poszczególnymi leśnictwami, dbaniem o ogólny bilans leśnictw oraz komunikacją z Dyrekcją Generalną.

Jak dostać pracę w lesie?

W większości przypadków, aby dostać pracę w lesie, oprócz doświadczenia należy także posiadać wyższe wykształcenie kierunkowe. Wymóg ten jest konieczny w przypadku wyższych stanowisk, takich jak leśniczy lub nadleśniczy. Jeśli interesuje Cię podjęcie pracy na stanowisku pilarza, podleśniczego lub strażnika leśnego wystarczy ukończone technikum leśne oraz ukończenie odpowiednich szkoleń.

Szukając nowych ofert pracy najlepiej udać się na strony internetowe poszczególnych nadleśnictw. W ten sposób wyniki wyszukiwania zaprowadzą nas dokładnie w stronę stanowisk, które nas interesują. Można także wpisać w przeglądarce frazy związane z pracą w lesie. Zdarza się, że niektóre portale zajmujące się publikowaniem ogłoszeń o pracę od różnych firm, zamieszczają również oferty na stanowiska państwowe. Często istnieje także wygodna opcja ustawienia filtrów, w których znajdziemy aspekty takie jak lokalizacja, stanowisko, wymagane doświadczenia lub wynagrodzenie. Część z takich stron wymaga założenia konta, jednak dzięki temu możemy skorzystać z możliwości takiej jak między innymi powiadomienia o dopasowanych do naszych oczekiwań ofertach (np. wtedy gdy lokalizacja pokrywa się z ta podaną w ofercie pracy).

Zarobki: praca w lesie

Zważywszy na fakt, że pracownicy leśni zatrudniani są przez firmę państwową, ich zarobki wyliczane są na podstawie iloczynu stawki wyjściowej określonej Ponadzakładowym Układzie Zbiorowym Pracowników przypisanym do Państwowego Gospodarstwa Leśnego oraz na indywidualnym zaszeregowaniu pracownika. Ponadto pracownicy Lasów Państwowych mogą liczyć na dodatki, takie jak dodatek funkcyjny, a często także na służbowy dom (w przypadku leśniczego) oraz służbowy samochód.

Tak więc płaca leśniczego zależy od stawki wyjściowej, jego zaszeregowania oraz doświadczenia. Przyjmuje się, że wysokość miesięcznej pensji w przypadku leśniczego waha się od 3 tys. brutto do nawet 8,5 tys. brutto. Natomiast zarobki strażnika leśnego wyglądają podobnie jak widełki w przypadku leśniczego, ale za średnie zarobki przyjmuje się około 7 tys. brutto.

Oceń artykuł
5/5 (1)