praca w mc korpo jeszcze ok, po przejściu we franczyzę? koszmar, odradzam. pan szef, który razem ze swoją prawą reką kombinują jak zrobić, żebyś najmniej zarobił, najwięcej się narobił. mało gości? puścimy na otwarcie dwie osoby+dwie niebieskie koszule, które czasem coś robią, pomagają a czasem nie, bo kawusia, bo pogadać.... na ilu stanowiskach pracujesz? 3-4 na raz, kasa poniżej godności. odradzam, idźcie do biedronki, tam przynajmniej są dodatki na święta, wakacje.
Dlaczego w MC proponują 17.30 brutto jak najniższa krajowa to 18.30? To jest legalne?
Czy ktoś może coś więcej powiedzieć o stanowisku "asystent ds personalnych"? Czy jest jeden wakat na takim stanowisku Czy kilka?
Personalna zajmuje się całą papierologią dotyczącą pracowników danej restauracji. Zatrudnia ich, dba by wszyscy mieli badania ważne, układa grafik, wysyła listy godzin do wypłat, wydziela ubrania itp. U nas jest jedna taka osoba. Zdarza się, że niektóre obowiązki robią też inni managerowie czy kierowniczka np zatrudnianie nowych osób czy grafik. Z moich obserwacji wynika, że najwięcej 'problemu' sprawia układanie grafiku, tak by pasował pracownikom i by obstawić wszystkie stanowiska, zwłaszcza jak ewidentnie ludzi w danej restauracji brakuje, wtedy zaczyna się chodzenie lub pisanie z prośbami do pracowników o przyjście dodatkowo, dlatego przynajmniej u nas dobrze jest wzajemnie żyć ze sobą dobrze.
Czy to prawda że w McDonald's nie można przynosić własnego jedzenia na przerwę i można korzystać tylko z tych kodów pracowniczych jak się chce coś zjeść?
Bardzo miła pani, wszystko trwało 10 min, dostajesz skierowanie na badania, za które płacisz, a oni później oddają pieniądze, stawka na dzień 19.04.2021 na umowę o pracę to 17 brutto.
O doświadczenie, opowiedzieć o sobie
-
Poziom rozmowy:
- Rezultat: Dostałem pracę
Proszę o informację jakie badania trzeba przejść zatrudniając się w McDonald? I jaki jest koszt?
Badania sanepidowskie typowe dla gastro kosztują 100 złotych z tego co pamiętam , ale masz je na całe życie , podbicie książeczki sanepidowskiej 30 i lekarz medycyny pracy go zależy - możesz mieć zrobione w Maku za darmo u ich lekarza, który przyjeżdża lub zrobić na własną rękę po odebraniu od McDonalda skierowania - koszt 140 ale zwracają przy podpisaniu umowy
Nie jestem pewna , ale te badania sanepidowskie chyba też ich koszt pokrywa Ci McDonald . Zapytaj
robiłam badania w ośrodku zdrowia(? adres od nich z kartki) płacisz z własnej kieszeni na fakturę i zwracają ;)
Czy po 2 i pół miesiąca pracy na okresie próbnym zapłacą mi za L4 ?okres zwolnienia 14 dni
Czy za pracę w święto przysługuje jakiś dodatek wg kodeksu pracy?bo u mnie niestety nie ma żadnego !
Witam, Szkolenie wstępne BHP przed podpisaniem umowy odbywa się w restauracji czy jest prowadzone przez zewnętrzną firmę w jej siedzibie?
Pracuję już prawie 2 tygodnie i stanowczo mogę odradzić każdemu tej pracy. Powody? Zamówienia do godziny 21 się nie kończą, także nie myślcie o chwili przerwy w trakcie pracy (nie biorąc pod uwagę pół godzinnej przerwy, z której 15 minut nie jest płatne). Non stop nieuzasadnione pretensje ze strony pracowników, prawdopodobnie spowodowane stresem, którego nie potrafią kontrolować. Dodatkowo pieniądze, które w porównaniu z intensywnością pracy są po prostu śmieszne. Jedyny plus jest taki, że praca ta jest dla każdego, bez względu na to kim jesteś. Chciałbym również zapytać kogoś kto już trochę pracuje, z czym mogę się liczyć, jeżeli bym się opierniczał w pracy? Myślę o rezygnacji z pracy, ale dopóki nie znajdę niczego innego to planuję pracować tu dalej (oczywiście na adekwatnie intensywnym trybie pracy do zarobków).
Jeśli nie macie bladego pojęcia jak wygląda praca w McDonald's, to się nie wypowiadajcie. Jeden się skarży, że zamawiał tylko cheeseburgera i czekał 45 minut, ale nie pomyślał o tym, że przed nim byly zamówienia za ponad 100 zł, albo dziecko nie mogło się zdecydować jaką zabawkę chce, albo ktoś zamówił 5 kaw carmell machiato, gdzie w czasie zrobienia tych kaw, pracownik na kuchni zdąży zrobić 15 bigmacow. Myślicie, że pracownicy nie robią nic, bo widzicie co chcecie, a prawda jest taka, że jeden pracownik robi robotę za pięciu. Najlepiej ocenić prace innych bez jakiejkowiek wiedzy jak to funkcjonuje. Pretensja, że zmówienia tylko przy kiosku. Sory, taki wymog covidowski. Pretensja, że pracownik nie domyślił się, że ktoś chce zamówić na bonifikatę. Wystarczy poprosić i pokazać kartę... Pretensja, że nie podjedzie ktoś w sekundę jak staniesz przy kasie do zapłaty, a pracownik właśnie w tym monecie składa zamówienie, na które ktoś długo czeka. Pretensja, że zamówienie nie jest przygotowane na pstryknięcie palca, ale nie zwróci uwagi, że kolejka na Lini drive sięga szpitala... Pretensja, że ktoś zamówił w sali 5 minut temu i jeszcze nie się dostał zamówienia, gdzie jest tylko 5 osób na sali.. Ale już nie weźmie pod uwagi tego, że kuchnia robi zamówienia po kolei i zamówienie z drive czeka o wiele dłużej, bo w okresie pandemii większość gości przyjeżdża właśnie na drive. Jeśli jesteście bardzo oburzeni co do funkcjonowania naszej restauracji, to dlaczego dalej tu przyjeżdżacie? Po to, żeby wylewać swoje żale i obrażać pracowników i podnieść swoje ego? Trochę nie na miejscu. Proponuję więcej empatii i szacunku. Bo płakać się chce widząc te wszystkie komentarze od ludzi, którzy najwidoczniej jeszcze się nie zdążyli przekonać co to jest ciężka praca. Nie pozdrawiam.
Dlaczego McDonalds nie panuje nad tym co się dzieje w jego lokalach? Wydajność pracy i cele właściciela lokalu przedkład się nad podstawowe zasady BHP. Wszystko fajnie wyglada na szkoleniach i w procedurach a na codzień makabra. Strach się bać... Na moje pytania dlaczego tak jest manager pyta mnie” Masz jakiś problem, za dużo komentujesz” a finalnie odpowiedział „ musisz przywyknąć bo często bywa jeszcze gorzej , to nie jest przedszkole.” I to w majestacie obowiązujących przepisów BHP i pod czujnym okiem kamer. Ręce opadają... Może ktoś odpowiedzialny za to ustosunkuje się do tego problemu?
Witam. Może ktoś z wyższego kierownictwa firmy,najlepiej z HR w jakim celu pracownicy są obłaskawiani dodatkowa bezpłatna przerwa? To jakieś kuriozum! Nikt mnie nawet nie zapytał czy mi to pasuje i po co jest ta dodatkowa przerwa! Muszę przychodzić 15 minut wcześniej do pracy i „siedzieć” w kupię z innymi nie 8 godzin tylko 8 godzin i 15 minut. Jak to się ma do pandemii i obostrzeń sanitarnych do których firma szumnie się dostosowuje? To ma być profilaktyka epidemiologiczna firmy? Zamiast kończyć prace jak najszybciej,z normalna regulaminowa przerwa,pracownicy są zmuszani do odbębnieniu dodatkowej,bezpłatnej! W jakim celu? Chyba żeby się zarazić- BHP przede wszystkim! A może mamy się cieszyć ze pracodawca nie obłaskawił nas maksymalna,dodatkowa ustawowo bezpłatna przerwa w wymiarze 1 godziny. Wtedy wirus miałby jeszcze większe pole do popisu, biorąc pod uwagę ciasnotę zaplecza oraz socjalu. A moze mógłbym te dodatkowe,bezpłatne 15 minut”odpoczac”zdalnie? Chociaż teraz kiedy jest tak niebezpiecznie. Ludzie opamiętajcie się,To ma być ta etyka pracy i dbałość o pracownika? Może łaskawie ktoś się obudzi albo mnie oświeci w tym temacie. Dużo zdrowia...
Hej dziewczyny! Hej jak leci? Wiecie skąd się biorą dzieci?
Mdm Michał Adamczyk Francyza Mcdonald Ostrobramska 71 Warszawa Jakieś opinie? Czy wypłaty na czas?
Strzeżcie się przed tym miejscem! Jedyne co dostaniecie, to marne grosze i depresję. Menadżerki zdegradują cię już po tygodniu. Poczujesz się jak ostatni śmieć. Robią problemy o wszystko - że zachorujesz, że źle wydasz. Pracowałam tam z chłopakiem, nie wiem jakim cudem on się nie przejmował takim traktowaniem. Ja ryczałam całe dnie i noce, że muszę tam chodzić. W szatni i na zapleczu brudno, na 12 h pracy tylko pół godziny przerwy! Boli bolą niemiłosiernie, po pół rocznym pobycie w tym kołchozie mam problem ze stopami.
Podziwiam, że tak długo wytrzymałaś. Ja dałam radę miesiąc, a mimo upływu roku w dalszym ciągu czuję ból w stopach.. ta praca to jakaś masakra.
(usunięte przez administratora) A ja chcę tylko spytać jako były pracownik. Dlaczego w McD nie są przestrzegane prawa pracownika ws. miejsca odpoczynku w miejscu pracy? podnosiłam ten temat pracując w jednej z restauracji, jednak dostawałam odpowiedzi wymijające niezgodne z prawdą. Dlaczego w McD nie są zapewniane miejsca odpoczynku w miejscu pracy (Tak stanowi art. 49 ust. 1 i 2 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy) gdzie można nadzorować technologię pracy? (nie, nie jest to stołówka). Zgodnie z Polskim prawem takie miejsca powinien zapewnić KAŻDY pracodawca, gdzie wykonywana jest praca stojąca! Dodatkowo menedżerzy, którzy "wybili" się na to stanowisko tylko dlatego, że od lat siedzą w McD nie mając większych perspektyw na życie i aspiracji traktują Cię jak w (usunięte przez administratora) "nie opiera się, szybciej, szybciej, trzeba wyrobić czasówki".. a to wszystko za najniższą krajową.. wytrzymałam miesiąc w takim (usunięte przez administratora).
Witam Mam pytanko: właśnie zostałem przyjętyw Mc jako pracownik zmiany nocnej na pełen etat na 3 miesiące. Stawkè zostałem 15.50 brutto na umowie o pracę. Proszę mi powiedzieć ile tak de facto zrobię po pełnym miesiącu pracy? Pozdr
180h x 15.50 = 2790 brutto / 2790 x 0,713 = 1989 zł netto - kwota ta moze się róznić ze wzgledu na rózne składki odprowadzane od pracodawcy . np. PPK ALe powiem ci że złomiarz w pakistanie zarobi więcej xD
Wejdź w kalkulator brutto netto i oblicz ale sporo zabierają na składki ja mam w tym miesiącu zarobić 1700 zł to na rękę dostanę jakieś 1200
Jakakwidk inna firma nie będzie cię traktować poniżej. Stawka jak na godziny nocne jest stanowczo zbyt małajuz nie wspominając że jest poniżej najniższej.
Dzień dobry. Ktoś coś na, temat pracy w Małopolu w Maku?
Witajcie. Czy ktoś wie ile zarabia młodszy menadzer ? I czy to odpowiednie miejsce żeby chociaz mieć coś w CV wpisać ? I jak tu jest z dniami wolnymi ? bo restauracja o ile dobrze wiem pracuje 24 h a jest 3 menadzerow ( kierowników zmiany ) ktoścoś wie i podzieli sie opinia / informacjami ?
Praca sama w sobie jest ok, szybko czas leci. Atmosfera jest fajna jak nie ma kierownictwa ani menagerów, którzy wylewają swoje porażki zyciowe na pracownikach. Pensja slaba, bedac menagerem i mając duzo większą odpowiedzialność zarabiasz niecałe 3 zl/h wiecej od poczatkujacego xdddd (usunięte przez administratora) pieruny. Najnizsza stawka godzinowa w 2020r. 17 zł, w jednym z mcd 15.50. Czy to nie przestępstwo? Dodatkowo licencjobiorca zazwyczaj dumny z siebie, dzien dobry nie odpowie, pożałuje złotówki na Twoja pensje. Atmosfera to zazwyczaj nagabywanie kierownika na kablowanie i podejrzliwośc wszystkich o wszysyko. Jedyny plus pracy- nowy pracodawca w atrakcyjnej branży docenił "wytrzymanie" w tym (usunięte przez administratora) kilka lat i dał robotę za kosmiczna wypłatę. Szukajcie nowej pracy, powodzenia w dalszych sukcesach!!
Jak to jest tak zasuwać za taką nikczemnie niską wypłatę?