Reklama

Otwarcie restauracji. Kiedy pracownicy mogą wrócić do pracy?

Dzięki trzeciemu etapowi odmrażania gospodarki już niedługo możemy liczyć na ponowne otwarcie restauracji. Wszystkie lokale gastronomiczne znowu zostaną otwarte, jednak właściciele będą musieli dostosować się do wytycznych reżimu sanitarnego związanego z COVID-19. Kiedy otwarcie restauracji i pod jakimi warunkami można przyjmować gości?

Restauracja, a w niej puste stoły
Źródło zdjęcia: https://pl.123rf.com/photo_50450967_streszczenie-rozmycie-t%C5%82a-wn%C4%99trza-centrum-handlowego.html

[News archiwalny]

Pandemia negatywnie wpłynęła na większość biznesów. Ludzie zmieniła swoje priorytety. Na pierwszym miejscu znalazło się bezpieczeństwo. Wstrzymane zostały zatem różne prace, czy potrzeby ludzi dotyczące realizacji pewnych usług. Ci, którzy wciąż chcieli żyć tak jak dotychczas, nie mogli jednak do tego dążyć bez przeszkód. Rząd zdecydował się na wprowadzenie wielu restrykcji. Zamknięto m.in. restauracje. To oznaczało również w najlepszym wypadku chwilową utratę pracy przez pracowników branży gastronomicznej.

Odmrażanie gospodarki – kiedy otwarcie restauracji?

Epidemia koronawirusa sprawiła, że mogliśmy zapomnieć o wyjściu na kolację do restauracji, a pracownicy gastronomii o wykonywaniu zawodu. Większość lokali oferowała dowóz obiadów lub odbiór na miejscu, jednak w przyszłym tygodniu wszystko ulegnie zmianie. Otwarcie restauracji i innych lokali gastronomicznych zaplanowano na 18 maja w związku z trzecim etapem odmrażania gospodarki.

Obostrzenia związane z otwarciem restauracji 18 maja

Podczas konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki rekomendował zajmowanie miejsc w ogródkach i przedstawił obostrzenia, które będą obowiązywać przez cały czas trwania trzeciego etapu odmrażania gospodarki. Na jakich zasadach zostanie przeprowadzone otwarcie restauracji?

Ministerstwo Rozwoju i Główny Inspektorat Sanitarny wskazują warunki działania restauracji w związku z epidemią koronawirusa:

  • W jednym pomieszczeniu restauracji nie może przebywać więcej osób niż jedna na 4 metry kwadratowe.
  • Obowiązkowa dezynfekcja rąk przed wejściem do lokalu.
  • utrzymanie dwóch metrów odległości między osobami w kolejce dzięki specjalnym naklejkom na podłodze.
  • odległość między blatami stolików musi wynosić minimum 2 metry (1 metr w przypadku zamocowanej przesłony).
  • Przy jednym stoliku powinny przebywać osoby żyjące w jednym gospodarstwie domowym lub rodzina.
  • Kontrola maksymalnej liczby gości w restauracji i wyraźne zaznaczanie wyłączonych stolików.
  • Wyznaczenie bezpiecznych stref dla gości oczekujących na wejście.

Sprawdź też: Koronawirus w Polsce – oficjalna data wprowadzenia trzeciego etapu odmrażania gospodarki

Oceń artykuł
3/5 (2)