Dietetyk to profesja, która zyskuje w ostatnim czasie dużą popularność. Moda na zdrowe jedzenie i wspieranie swojego zdrowia odpowiednio opracowaną dietą to dobry kierunek, w którym zmierza dzisiejsze postrzeganie ciała i zdrowia. Czym dokładnie zajmuje się dietetyk? Jak wygląda ten zawód?
Dietetyk – kim jest?
To osoba specjalizująca się w dostosowywaniu sposobu żywienia do potrzeb pacjentów.
Dietetyk – czym się zajmuje?
Do zadań realizowanych przez dietetyka należy opracowywanie planu żywienia w taki sposób, by był on dopasowany do stanu zdrowia danej osoby lub grupy ludzi. Osoba pracująca na tym stanowisku może zajmować się badaniem produktów spożywczych, sporządzaniem jadłospisów i kontrolowaniem procesu przygotowywania dań. Dokładny zakres obowiązków dietetyka zależny jest m.in. od miejsca zatrudnienia. Stanowisko to funkcjonuje np. w szpitalach czy ośrodkach zdrowia.
Dietetyk – wymagania na stanowisku
W pracy dietetyka ogromną rolę odgrywa wiedza na temat żywności oraz różnego rodzaju schorzeń. Oprócz tego osoba pracująca w tym zawodzie powinna charakteryzować się komunikatywnością, dokładnością i zaangażowaniem.
Dietetyk – ile zarabia?
Wysokość pensji dietetyka uzależniona jest od miejsca zatrudnienia. Na wynagrodzenie wpływa także staż pracy.
Dietetyk – jak nim zostać?
Dietetykiem można zostać po ukończeniu studiów na kierunku związanym z dietetyką. Innym rozwiązaniem jest zdobycie wiedzy niezbędnej do wykonywania zawodu w technikum lub w szkole policealnej.
Praca na stanowisku dietetyka jest dostępna w wielu miastach Polski, jak Warszawa, Kraków, Wrocław, Łódź, Gdańsk, Gdynia, Lublin, Poznań, Białystok, Szczecin.