Zarząd DFDSu już dawno stracił kontakt z rzeczywistością i za wszelką cenę broni swojego stanowiska narażając się na śmieszność wśród tych, którzy choć odrobinę są zorientowani na rynku pracy. Przykłady? Ze strony HRów pojawiają się zapewnienia, że wynagrodzenia są zgodne z widełkami przyjętymi na rynku, co nie jest zgodne z prawdą, faktem jest, że widełki są minimum 500zł netto wyższe. HR powołuje się na raporty, ale najwyraźniej używa średniej z Białegostoku czy Rzeszowa, a nie z Poznania. Sprawy awansów, szczególnie na stanowiska kierownicze, rozstrzygane są za zamkniętymi drzwiami, a nie w czasie merytorycznego konkursu. Oczywiście w większości przypadków pojawia się ogłoszenie w intranecie, ale w praktyce wiadomo, kto wygra. Nie ma znaczenia wiedza merytoryczna ani doświadczenie, tylko zażyłość z menadżerem. Stanowiska na księgowego, czy starszego księgowego w 80% przypadków są przyznawane przez zasiedzenie, a nie dzięki zaangażowaniu. Bardzo często się zdarza, że ludzie wykonujący swoją pracę rzetelnie są pomijani przy awansach i podwyżkach i to jest jedna z przyczyn dużej rotacji. Oczywiście jeśli chodzi o rotację DFDS ma swoje stanowisko i twierdzi, że wszystko jest w normie, zgodnie z raportami. Pół żartem pół serio wygląda to tak, jakby DFDS wybierał miesiąc, w którym było najmniej odejść i sprzedaje to jako prawdę. W DFDS obowiązuje zasada BMW – bierny, mierny, ale wierny. Jeśli ktoś potrafi grać w taką grę, to rzeczywiście ma szansę na szybką karierę. Standardem jest, że seniorzy zastępowani są juniorami, czy nawet studentami – stażystami. DFDS to dobre miejsce na chwilę, jeśli ktoś jest w potrzebie i zna jako tako angielski. Jeśli zapozna się z regułami, które należy mówić na rozmowie kwalifikacyjnej, to pracę ma jak w banku. Między bajki należy włożyć zapewnienia o partnerstwie w rozmowie. Partnerstwo występuje wtedy, jeśli jest zgodne z linią polityczną zarządu. Nie ma miejsca na dyskusję, wymianę poglądów i polemikę. Podsumowując jeśli ktoś nie chce się napracować, czy dużo nauczyć, jest w stanie szeroko się uśmiechać w każdej sytuacji i do każdego, klepać po plecach, klikać lajki na fejsie i pisać komentarze w intranecie pod każdym postem, to DFDS jest miejscem idealnym.
A jakie są te reguły, które należy mówić na rozmowie żeby cię przyjęli? Chętnie przetestuję :D Czy rozmowa odbywa się po angielsku?
Tak sobie czytam te negatywne opinie i zastanawiam sie czy ja aby na pewno pracuje w tej samej firmie;) Przez cala moja dwuletnia kariere w DFDS spotkalam sie tylko z ogromnym wsparciem ze strony Team Leadorow, Managerow, jak i HR. Oczywiscie sa rzeczy, ktore zrobilabym inaczej, ale hej! czy zawsze wszyscy musimy sie zgadzac. Podsumowujac fantastyczna atmosfera, malo stresu, szansa na rozwoj, awans i podwyzki. Zdecydowanie polecam!
Czy w ciągu miesiąca tylko tydzień można przepracować na home office? Jak to wygląda?
Ile firma rocznie wydaje na prad? Czy mozna obnizyc jego koszt aby nie zwolnic pracownika tylko wylaczyc np swiatlo drukarki i sprzedac przedluzacze nie wykorzystane w 100%??
Idąc tym tokiem myślenia, to można na miejsce TL też przyjąć juniora. Może też da radę :-P. TL nie robi zadań operacyjnych więc wiedza merytoryczna nie jest mu potrzebna. Od weryfikacji i przydzielania zadań na poszczególnych stanowiskach nie jest odpowiedzialny czasem TL, czy coś mi umknęło? Pod rozwagę proponuję również weryfikację merytorki i obowiązków kadry zarządzającej. Bo organizowanie co miesięcznych team lunchów to chyba za mało ;-)
A ja muszę przyznać, że brałam ostatnio udział w rekrutacji i Pani rekruterka- mega profeska! Frontem do ludzi, bardzo serdeczna i szczerze zainteresowana mną osoba. Rzadko się zdarza, żeby ktoś miał tak indywidualne podejście do kandydatów, aż stwierdziłam że napiszę opinię, chociaż nigdy tego nie robiłam. Naprawdę czułam się zaopiekowana. Dziękuję Pani D.:)
Możesz napisać coś więcej o procesie rekrutacyjnym? Jak wyglądała rozmowa, o co pytano, w jaki sposób itp.?
Powiem szczerze że w tej firmie jest zmarnowany czas. Niestety płace niewielkie, a obowiązki wszyscy mają takie same (nieważne czy junior czy senior). Po 3 miesięcznym okresie próbnym jesteś pozostawiony sam sobie. Jak ktoś ma okazję niech idzie gdzieś indziej
A co z innymi kolegami z pozostałych stanowisk? Czy to nie zależy tez od tego na jakich ludzi tu natrafisz po prostu? Sam ten próbny jak wygląda? jakiego doświadczenia mimo wszystko nałapię?
Ile kosztuje prad w biurze? Czy jest za darmo czy trzeba z pensji cos doplacic firmie?
A zdarza się, że wam go za bardzo nie starcza? To jak z socjalem na dzień dzisiejszy stoicie? Opiszesz ten cały? One są niezależne od stażu pracy i tym podobnych czy może jednak? I czy faktycznie tak jest, że większość teraz to juniorzy tak jak kiedyś pisali?
O jakim stanowisku teraz myślisz pisząc o jakichś redukcjach? Właśnie są dwie oferty w internecie, RtR Accountant oraz Junior Customer Service Specialist. Skoro szukają to jednak jakaś praca jest do wykonania? W których obszarach to zapotrzebowanie się zmniejszyło?
A wlasnie zwolniono seniorow aby zatrudnic juniorow i specjalistow. Czy redukcja kadr 3.0 obejmie zwolninie juniorow i zatrudnienie studentow
Chyba jeszcze w temacie za bardzo nie jestem albo po prostu nie łapię o co chodzi. dlaczego seniorzy są redukowani? Co to ma na celu? Ten plan redukcji był przedstawiany jakoś pracownikom, żeby wiedzieli w czym rzecz? Skąd te zmiany?
Chyba coś mnie ominęło, bo ilość seniorów nadal zdadzą się ze stanem poprzednim ???? oczywiście co jakiś czas ktoś odchodzi, ale rotacja jest w każdym miejscu pracy. A jeśli na miejsce seniora przyjęto juniora i ten daje radę - to może jednak senior nie był potrzebny ale robił za łatwe rzeczy?
Szukam dobrej korpo na start. Czy naprawde szefostwo u was wylicza koszt wody papieru i pradu? Ja rozumiem faktury zamowienia ale jak czlowiek sie zastanawia czy isc do wc w biurze bo to bedzie kowstowne to chore sie zaczyna podejscie. Moze naprawde tak kiedys sie awansowalo ale ja bym chcial sie czegos nauczyc a nie oszczedzac na takich sprawach?????
Dobre korpo na początek, możesz dużo się nauczyć jeśli chcesz - jest możliwość przechodzenia między działami.
Ludzie są zmuszani do odbierania nadgodzin, nie ważne że masz np 15 dni zaleglego urlopu. Musisz wybrać bo firma szuka oszczędności.
A co się dzieje przy wariancie jeśli ktoś nie ma już ich do odebrania? I tak poza tym te nadgodziny wcześniej były uzgadniane na umowie czy to od zawsze była dowolność? I co jest do dziś takim prawdziwym powodem szukania tych oszczędności, co się dzieje w firmie?
Zaległy, czyli zeszłoroczny urlop, musi być wybrany we wrześniu, więc ktoś tutaj bajki opowiada. Tegoroczny urlop - masz czas do następnego września z niego skorzystać.
Zapytaj czemu leaderzy biora po 12-16tys i zastanow sie czemu musimy na dole oszczedzac. Jak masz lepszy pomysl to zaproponuj i przynos swoj papier toaletowy i dziel sie nim z pracownikami i leaderami to mega oszczednosc dla tak bogatej korpo bedzie jeszcze wiecej na pensje dla leaderow i managerow a Ty bedziesz miala dobry uczynej w niebie i bedziesz kolezenska. Kochamy papier toaletowy i darmowe 800plusiki
Te zarobki leadera są brutto, tak? nawet jeśli to interesuje mnie docelowy zakres obowiązków za taką kasę. Czy ktoś kto faktycznie pracował lub zna szczegóły mógłby je opisać? czy ta praca mimo wszystko jest ciężka zależnie od perspektywy?
Popatrzcie na swoje koleżanki i kolegów i wyobraźcie sobie kierowanie takim zespołem - nie wiem czy tyle wystarczyłoby za taką pracę jak dla mnie ???? poza tym najczęściej TL siedzą w robocie nieco dłużej niż 8h dziennie albo jeszcze ogarniają pracę wieczorami patrząc po mailach. Obowiązki - zarządzanie zespołem, branie na klatę relacji z biznesem (problemy często trafiają od razu do TL), koordynacja projektów (wdrażanie nowego systemu) - mają co robić ????
Co się stanie jak zrobie przelew na konto z którego idzie pensja w tytule '' 500 plus na swiatlo i wode w biurze''? Czy Urzad skarbowy zapyta dlaczego firma (usunięte przez administratora) pracownikow?
Podobno pracując jako Magazynier można liczyć na 4300 na rękę. Czy to prawda? A jako kierowca glovo food 4500 na tydzien?
Czy możesz opisać cały proces rekrutacyjny i ocenić poziom rozmowy kwalifikacyjnej w DFDS Polska Sp. z o.o.? Dodali nowe ogłoszenia 8 marca na Pracuj.pl.
Nie liczą się ludzie a zysk. Na gorze stołki tworzą się i mnożą, na dole ludzi traktują jak śmiecie , wymagają wiele, komunikacja korporacyjna na najniższym możliwym poziomie. Brak podwyżek ani nawet informacji o nich. Kłamstwa, manipulacje, (usunięte przez administratora). Brak kultury ludzi zarządzających z samej góry jest przerażająca. Środowisko mocno toksyczne. Taniość nie jakość to idea która przyświeca tej firmie. Uciekac szybko.!?
Juz Ponad 9 lat pracy w różnych SSC i nigdy nie spotkałam się na rozmowie rekrutacyjnej z pytaniem: "Jaka jest Pani sytuacja rodzinna?" Najwyraźniej to norma ze boja sie kobiet. dopiero jak się przypomniałam szanownej pani z HR to dostalam informacje o aplikacji. Trzy jeszcze bardziej szanowne panie na rozmowie, wybuchające bezczelnym śmiechem przy co drugiej mojej odpowiedzi na pytanie. Nie aplikuj do tej firmy! Atmosfera dramat
Szukam dobrej korpo. Czy naprawde szefostwo u was wylicza koszt wody papieru i pradu? Ja rozumiem faktury zamowienia ale jak czlowiek sie zastanawia czy isc do wc w biurze bo to bedzie kowstowne to chore sie zaczyna podejscie. Moze naprawde tak kiedys sie awansowalo ale ja bym chcial sie czegos nauczyc a nie oszczedzac na takich sprawach
w biurze jeszcze się nie spotkałam z styuacją jakoby wyliczano koszty papieru i prądu, może chodzi o magazyny, ale w każdym razie nawet jeżeli to słabo..
Dziwne zarzadzanie, Nie liczą się ludzie a zysk. Na gorze stołki tworzą się i mnożą, na dole ludzi traktują jak (usunięte przez administratora), wymagają wiele, komunikacja korporacyjna na najniższym możliwym poziomie. Brak podwyżek ani nawet informacji o nich. Kłamstwa, manipulacje, (usunięte przez administratora). Brak kultury ludzi zarządzających z samej góry jest przerażająca. Środowisko mocno toksyczne. Taniość nie jakość to idea która przyświeca tej firmie. Nie pracuj tu
Nikt nie pisze, jak się u Was przejawia skandynawska kultura pracy w praktyce codziennej :) Rozważam składanie CV na Team Leadera, ale jednak zastanawia mnie połączenie tej kultury ze specyfiką pracy w polskim otoczeniu. Co z tego zderzenia wynika, bo widzę np. po wpisie poprzedniczki, że 'equal' to chyba troszkę puste słowo tutaj?
nigdy nie spotkalam sie na rozmowie rekrutacyjnej z pytaniem: "Jaka jest Pani sytuacja rodzinna?" napiszcie ze nie chcecie kobiet planujacych dzieci?! dopiero jak się przypomniałam szanownej pani z HR to dostalam informacje o swojej aplikacji. Trzy jeszcze bardziej szanowne panie na rozmowie, wybuchające bezczelnym śmiechem przy co drugiej mojej odpowiedzi na pytanie. Nie aplikuj do tej firmy!
Cześć, czy ktoś może dać jak jest w zespole RtR intercompany? Jakie mniej więcej zarobki i zespół? Zastanawiam się po komentarzach czy po prostu ktoś nie ucieka z tego stanowiska:)
Zespół jest mega spoko, jest luźna atmosfera. Każdy zawsze pomoże i z każdym się dogadasz. Zarobki juniora to ok 5,5kb, każde stanowisko wyżej to + ok. 1,5/2kb. Nikt nie ucieka. Intercompany przejmuje nowe spółki i procesy dlatego ciagle jest otwarta rekrutacja. :)
nie jest źle, ale bardzo mało płacą
Kfc vs dfds? Czy pracujac 260-360h w kfc moge zarobic 2x wiecej niz w dfds w Poznaniu? Naprawde tak slabo jest w dfds?????
Przestrzegam studentow nie aplikujcie na juniorow i specialistow firma robi wyzysk kosztem Twoim na imprezy szefostwa nie aplikuj!!! Ucieeekaj
Czy ktoś może opisać stanowisko Master Data? Jaka atmosfera, jakie zarobki?
W MD jest akurat spoko i calkiem luzna atmosfera. Co do zarobkow, to ciezko mi powiedziec i porownac, bo nie wiem, jak jest u innych, ale jak przyjdziesz na juniora, to po roku spokojnie dostaniesz mida i podwyzke ok. tysiaka. Trzeba byc nieogarem, zeby tego nie dostac
MD to najbardziej komunikatywny i pozytywny zespół . Dzielą się wiedza, mówią o wymaganiach i zawsze dostaję odpowiedź. Najlepszy zespół z jakim udało mi się pracować.
Jak się pracuje w DFDS Polska Sp. z o.o.?
Zobacz opinie na temat firmy DFDS Polska Sp. z o.o. tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 100.
Jakie są opinie pracowników o pracy w DFDS Polska Sp. z o.o.?
Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 79, z czego 6 to opinie pozytywne, 51 to opinie negatywne, a 22 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!