PKP Polskie Linie Kolejowe
2 299 6 1

Opinie o PKP Polskie Linie Kolejowe

Gość12345

Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: Panie z biedronki mają podstawy 1000zl więcej od dyżurnego ruchu

kamil
@Gość12345 13.02.2019 22:46

niestety nie ma się kto za to porządnie wziąć parę dni strajku by nauczyło jak by stały pod wjazdowym

Bartek
@kamil 14.02.2019 14:34

Nikt z tym nic nie zrobi. Ponieważ szefostwo związkowe ma za dużo. Gdyby mieli takie pensje jak my na dole to by była inna gadka.

Były kolejarz
@Gość12345 13.02.2019 22:46

To trzeba się zwolnić i mieć gdzieś ten relikt po PRL,jesteś młody to uciekaj z tego bagna...

PeElKa

Witam wszystkich, zapraszam Was do dołączenia do grupy "PeElKa" na Facebook. Fajnie by było zebrać sporą grupę osób z naszej branży, gdzie będziemy mogli dzielić się swoimi spostrzeżeniami i rozmawiać na tematy związane z Naszą pracą. Zapraszajcie wszystkich znajomych, którzy pracują w plk. Razem możemy więcej! Link do grupy na FB: (usunięte przez administratora)ref=share

kamil
@PeElKa 09.02.2019 10:45

na face nie jest się anonimowym więc każdy będzie się bał pisać tzw spostrzeżenia

PeElKa
@kamil 10.02.2019 12:49

Skoro boją się wypowiadać nie anonimowo, to po co te ciągłe narzekania na pracę skoro to i tak niczego nie zmieni?

kamil
@PeElKa 10.02.2019 20:37

a jak się napisze na face komentarz negatywny co coś zmieni? wręcz przeciwnie można sobie zaszkodzić

Były kolejarz

Co do przyjęcia to było chore,pytania o zarobki,to jakaś tajemnica..ile by pan chciał zarobić?,taka była odpowiedź,szkoda że nie nagrałem rozmowy kwalifikacyjnej, bo obiecane co innego, a na umowie,załamka..kuszą bogatym socjalem,jaki socjal?,biedna grusza,zniżka na przejazdy i tak nie za darmo,śmieszna premia od zysków, na koniec roku,dzień kolejarza?,w byle jakiej firmie jest dużo więcej,szukają naiwnych,a szkolenia ze slajdów, nawet instrukcji nie mają,żeby dać,bo niby są do ściągnięcia, porażka,warunki na nastawniach niektórych fatalne..nawet wody nie ma w kiblu...nie polecam stanowiska,zwrotniczy,dróżnik,nastaswniczy,kontrole,robienie zdjęć z ukrycia,parodia...

Nowy

Dzień dobry, czy w przypadku rozwiązania stosunku pracy muszę oddać legitymację pracownika tracąc przy tym zniżki, czy korzystam z niej do momentu jej ważności, tj. do końca roku?

Były kolejarz
@Nowy 11.02.2019 14:24

Musisz oddać,latając z obiegówką...

Abcd

Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: Podnieś pensje i zacząć szanować pracowników

Zbigniew
@Abcd 05.02.2019 11:53

Według Ciebie wynagrodzenie powinno być wyższe. A czy dodatki w postaci premii rekompensują podstawę pensji? Firma daje szansę na awans i podwyżkę osobom z odpowiednim doświadczeniem i stażem? Możliwość udziału w kursach i szkoleniach branżowych to też forma gratyfikacji, która procentuje w przyszłości. Co o tym myślisz?

Były kolejarz
@Zbigniew 05.02.2019 16:43

Powinno być, wyższe,dla działu ruchu i automatyki...

Zenek
@Zbigniew 05.02.2019 16:43

Daje możliwość? Premię otrzymuje się po pewnym czasie, a szkolenie ludzi i płacenie ich samej dostawy jest słabe. Jeśli nie ma się szerokich pleców, to nawet po wygranym konkursie na stanowisko jest się wybranym do pracy w którejś kolejności, a piersi idą nie Ci z wymaganym wykształceniem, doświadczeniem, tylko Ci na których zakład traci, bo "mama, ciocia" kombinuje, nawet jeśli zakład zainwestował w ich pieniądze z myślą o innym stanowisku.

PeElKa

Witam wszystkich, zapraszam Was do dołączenia do grupy "PeElKa" na Facebook. Fajnie by było zebrać sporą grupę osób z naszej branży, gdzie będziemy mogli dzielić się swoimi spostrzeżeniami i rozmawiać na tematy związane z Naszą pracą. Zapraszajcie wszystkich znajomych, którzy pracują w plk. Razem możemy więcej! Link do grupy na FB: (usunięte przez administratora)

Zainteresowany

Dzień dobry. Czy warto iść na nastawniczego do zakładu w Bydgoszczy? Nie ukrywam, że zależy mi na tej pracy, ale opinie trochę odstraszają. Pozdrawiam!

Ktoś
@Zainteresowany 26.01.2019 11:14

Nie warto,pieniądze marne,jak za taką odpowiedzialność,do końca nie wiesz gdzie będziesz pracował,co chwilę jakieś kontrole,wyjaśnienia,fitma rodem z poprzedniego ustroju...

Kolejarz
@Zainteresowany 26.01.2019 11:14

Porównaj zarobk do odpowiedzialnosci I masz odpowiedz.

Zainteresowany
@Zainteresowany 26.01.2019 11:14

Jestem miłośnikiem kolei i zdaję sobie sprawę (również dzięki lekturze tej strony), że wynagrodzenie nie jest zbyt wysokie, delikatnie mówiąc. To po prostu pasja, której nie mogę się pozbyć. Zwyczajnie chciałbym to robić. Rozmawiałem z dyżurnymi i nastawniczymi, wiadomo - nie jest różowo w PLK.

Renata
@Zainteresowany 26.01.2019 11:14

Ile zarabiają referendarze w PKP w Warszawie?

Plkk
@Zainteresowany 26.01.2019 11:14

Dokładnie tu rządzi jeszcze prl i ludzie którzy kiedyś przewracali się pijani w pracy, a teraz myślą że wszyscy są tacy jak oni

Zainteresowany
@Zainteresowany 26.01.2019 11:14

Mam rozmowę w piątek, trzymajcie kciuki. Na razie jestem dobrej myśli.

Były kolejarz
@Zainteresowany 28.01.2019 18:20

Popracujesz trochę w tym syfie,to pasja minie...

Zainteresowany
@Zainteresowany 26.01.2019 11:14

Już po rozmowie, teraz tylko czekać na badania. Jeśli na tym nie polegnę, to zobaczymy. Finansowo szału nie ma, delikatnie mówiąc.

Były kolejarz
@Zainteresowany 08.02.2019 16:43

Jak wyglądała ta rozmowa?

Zainteresowany
@Zainteresowany 26.01.2019 11:14

Wrzuciłem krótki opis do rozmów kwalifikacyjnych ;) jeśli są jakieś pytania to śmiało.

Staruch

Witam mam pytanko mianowicie czy aż tak ciężko jest przejść badania 1 raz na stanowisko monter , automaty (elektryk) na ul nowogrodzkiej w Warszawie Mógł by ktoś podpowiedzieć co i jak czy w ogóle opłaca się składać swoje cv z tego co wiem to naprawdę trzeba być i mieć zdrowie z góry dzięki :)

arek
@Staruch 02.02.2019 23:30

neurolog okulista laryngolog, próba romberga, krew na cukier cholesterol narkotyki i tyle

Młody
@arek 03.02.2019 10:10

Serio (usunięte przez administratora) w tym kraju co drugi ma styczność z zoską i itp więc kto przechodzi te badania i nie dziwie się że w pkp pracują już wiekowi ludzie ( bez urazy )

Ktoś
@Młody 03.02.2019 14:01

Nie dlatego pracują wiekowi ludzie,badania to nic w porównaniu jakie podejście mają do ciebie przełożeni,wypłaty marne,szkoda słów..

Staruch
@arek 03.02.2019 10:10

ok dzięki a badają krew czy coś jeszcze ?

Staruch
@Ktoś 03.02.2019 14:12

Wiadome że zarobki nie są wysokie w końcu to państwówka więc nie ma się czego spodziewać a przełożeni też się czepiają bo muszą z góry pewnie też sami dostają takie życie

Kk

Pani Grażyno a w jakiej Pani sekcji pracuję bo raczej podstawy tyle nie ma ja właśnie podpisałem umowę na czas nieokreślony i mam 2 270 A moja mama co pracuje już kilka ładnych lat ma 2240 A więc nie wiem skąd mam Pani taka wysoka podstawę

Niegrażyna
@Kk 30.01.2019 20:54

Powiem tak, faktycznie podstawa nie wygląda fajnie ale ogrom dodatków, premii, % za wysługę, grusza, nagroda roczna, itd sprawia że po niespełna dwóch latach pracy średnia pensja sięga ponad 3tysiące. Za 13-15 służb w miesiącu. Bardzo dużo wolnych dni, zero problemów gdy potrzebny urlop lub chorobowe. Ja polecam bardzo ZLK w Bdg

Ciekawy

Ile zarabia diagnosta ?

zyga

witam na stronie zzdrpkp jest pismo, związek napisał do prezesa o podwyżki dla pracowników co najmniej 600zł, może coś z tego będzie

Sub
@zyga 31.01.2019 11:38

Przecież co roku jest takie pismo, a wyjdzie jak zwylke 120zł brutto

Bm
@zyga 31.01.2019 11:38

(usunięte przez administratora) będzie,związki nic nie robią,po co składki płacicie?,ja nie płacę...

Sub
@Bm 31.01.2019 16:58

Już spółka odpisała że na razie nie ma czasu na rozmowy ????

Bm
@Sub 31.01.2019 17:24

Zawsze tak jest,ja się zwolniłemz PLK,szkoda zdrowia,za takie marne pieniądze i stres..

Foxiu77
@Sub 31.01.2019 17:24

Trzeba strajku. I od razu znajdą czas

Zamierzam strajkować!
@zyga 31.01.2019 11:38

Liczę na 500, sporo służb dostalo podwyżki. Jeśli będzie protest to biorę w nim udział, jeśli jest jakaś zgrana grupa osób które mają dość już to z chęcią dołączę :-)

Bm
@Zamierzam strajkować! 01.02.2019 11:09

Nikt nie będzie strajkował na PKP,jest luka pokoleniowa,ludzie po 50 roku życia którzy boją się o pracę..i młodzi którzy szybko uciekają z PKP,większość to ludzie po 50roku życia którzy cicho siedzą bo chcą dorobić do emerytury..

Kk

Jeśli praca ci się podoba to warto A jeśli nie chcesz zarabiać 2500 to radzę poszukać czegoś inego bo zarobki szybko się nie zmienią no że chyba będzie jakiś strajk ale nie przez związków tylko sami pracownicy zaczną strajkować to się wtedy zarobki zmienią ale to by się musieliby zebrać wszyscy a to nie jest możliwe bo starsi ludzie nie chcą bo im zależy tylko żeby zrobili do emerytury

Zawiedziony

Witam,chciałbym coś powiedzieć o pracy w PLK,na rozmowie (chociaż to nie jest nawet rozmowa,bierzesz pracę lub nie)mydlą pięknie oczy,jaka to super praca,socjal itp.Do końca nie wiesz ile zarobisz,obiecują nie wiadomo co,a potem wielkie rozczarowanie,ja przez swoją głupotę,bo dałem się omamić,fajnymi zarobkami i ciekawą pracą,zwolniłem się ze stałej pracy w której zarobki były dużo większe niż w PLK,warunki sanitarne na niektórych nastawniach tragedia pracowałem jako zwrotniczy,nawet przebrać się nie miałem gdzie tylko w kiblu,umyć się gdzie nie było,3 autoryzacje na zadupiach,bez samochodu nie mogłem dojechać do pracy,wynik taki nabawiłem się depresji i odszedłem z ze zniszczonym zdrowiem psychicznym,wiecznie pretensje o wszystko,kontrole, wyjaśnienia,jak coś źle odpiszesz,coś nie zadziała nikt nie pomoże..naprawdę nie polecam stanowiska zwrotniczego,na mrozie,w deszczu upałach,za marne grosze..

Pracownik

Powiem Wam tak: W tym roku minimalna podwyżka powinna wynieść 7% podstawy, ale po takiej podwyżce kolejarze nie będą więcej zarabiać a jedynie nie stracą. (Proszę się nie kłócić że mną, czy mam rację czy nie, opieram te dane na matematyce) Lecz biorąc pod uwagę wzrosty wynagrodzeń służb państwowych np. policji, nie przyjmę mniejszej podwyżki jak 400 zł w tym roku, oraz gwarancji że w przyszłym będzie to 500 zł. Czemu tak dużo? Wielu z nas pracuje pod presją, ja także. Jeden błąd a nie wracam już do domu, nie chce się martwić chociaż o pieniądze. Na koniec, zarobki rzędu 3,4 czy 5 tysięcy nie są duże, warto to zrozumieć.

Ryś
@Pracownik 23.01.2019 05:08

Masz rację :-)

Ja1

Jest ok

GRAŻYNA

Przeczytałam większość opinii na forum. Napiszę jak to wygląda z mojej strony. Zdjęli ostatnio aneksem klauzulę o poufności wynagrodzeń, to powiem co wiem :) Zatrudniona w CRI na Minerskiej Wszystko podaję BRUTTO. Podstawa 3080 (tragicznie to wygląda), ALE! Za przepracowane godziny w miesiącu jest podstawa regulaminowa, wychodzi z tego w miesiącu ok 800-950 zł. Po roku dostaję deputat węglowy 160 zł. Po 3 latach dostaję 1,5% stażowego czyli 138 zł. Do tego dochodzi uznaniowa ok. 500-600 zł. Do tego uciążliwe za pracę przy kompie ze 30 zl. Suma sumarum wychodzi w miesiącu ok. 4600-5000. Ponad 3300 tys. na rękę. To mało? Te pieniądze są pewne, bo jeszcze jest coś takiego jak PREMIA INWESTYCYJNA, jak jeszcze się zatrudniałam to było ok. 1000 zł co miesiąc, Prezes zrobił z tego kwartalną, nie dostałam, to nie wiem ile wychodzi plus minus, kolega z innego zespołu dostał ok 2000 zł, czyli 600 zł na miesiąc. Osoby, które piszą, że mają mniej niż 2000 na rękę to tylko dlatego, że mają pozaciągane pożyczki w kasie zapomogowej i nie widzą gdzie ta kasa leci. Robota spoko, zarobki niezłe, piszą jedynie ludzie którzy nie nadaję się na kolej.

Linowy pracownik PLK
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45

Pożyczkę aby dostać to trzeba mieć żyrantów. Pracuję w PLK od 2 miesięcy na stanowisku montera zarabiam średnio 1680 PLN, a po 4 latach będę zarabiał 2100 PLN. Łoł to dopiero stawka za wysłuchiwanie zwierzchników którzy w dupi.. byli i gówn.. widzieli.. a mądrzą się tak jak by pracowali w kolejach niemieckich 30 lat, narzędzi brak części brak w głowie PRL. Eksploatacja IZ Bydgoszcz.

Wiktor
@Linowy pracownik PLK 19.07.2017 00:39

Ja jestem zwrotniczym i na rekrutacji powiedzieli mi że po roku pójdę na montera. Monter po roku pracy u mnie ma tyle co zwrotniczy 2200 netto i po co te egzaminy na montera jak będę zarabiał tyle samo .... paranoja z tymi zarobkami .... dają podwyżkę po znajomości, ja dostałem najmniej a robię najwięcej wśród kolegów ... jak jeden kolega mówi trzeba.stosować zasadę jaka płaca taka praca ...

KOLEJARZ
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45

Grażka podaj adres a prześle ci skan kwitu z wypłaty 1716 PLN, na stanowisku Elektromonter, w tej warszawie to im się w d.. przewraca i bzdury piszą.

Nina
@KOLEJARZ 20.07.2017 20:40

W warszawie mają dużo większe stawki, możesz sobie zobaczyć w wynagrodzeniach pkp plk w internecie, napęd 800 zł mogą mieć więcej. A jak masz duże plecy to nawet 1000 zł brutto więcej ....

Asystent
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45

Ciekawy jestem który to kolega dostał taką premię i z jakiego zespołu?

Legionista
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45

Dzieki Grazyna za opisanie sytuacji dot. Zarobków w CRI w PLK. Chciałbym sie dowiedzieć na jakim stanowisku miałaś takie zarobki. Na jakie wynagrodzenie mozna liczyć na stanowisku głównego specjalisty w CRI na Minerskiej ??? Orientujesz sie moze na ile.mozna liczyć na stanowisku Kierownika Zespołu lub Naczelnika Wydziału na Minerskiej ? Jak kierownictwo ? Jak odbierasz Dyr. I. Dudka z Kontrolingu ? Bede wdzięczny za pomoc.

Zibo
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45

Ta jasne

StaryPKPek
@Legionista 25.08.2017 11:47

To co pisze @Grażyna o wynagrodzeniu w PKP PLK S.A. nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. W niektórych zespołach na Minerskiej w ciągu 2 miesięcy zwolniło się 10 osób, wypowiedzenia cały czas idą w dziesiątki tygodniowo. A u Pana Dyrektora finansowego chyba w tej chwili żadnego człowieka nie ma dla czego ? sami się zwolnili z powodu świetnego wynagrodzenia i uznania przełożonych. Pani @Grażyna pięknie hejtuje za PKP, dziwna zbieżność nazwisk z szefową wydziału pracowniczego HA HA HA. Ale na rozmowie obiecują złote góry a na koncie do 2500 nie dobijesz na stanowiskach asystenckich, a o warunkach nawet nie wspominam. Rzeczywistość na Minerskiej jest biedna smutna i zastraszona podsumowując, więc trzymać się z daleka kto ma trochę oleju w głowie, no i wiem co mówię w przeciwieństwie do niektórych ;).

Legionista
@StaryPKPek 16.09.2017 23:27

dzięki za ciekawe opisanie sytuacji. Ja byłem na rozmowie ws pracy do CRI na Minerska i wszystko fajnie gdyby nie te nędzne zarobki. Rzeczywiście na rozmowie jedno, a później człowiek przeżywa szok jak się dowiaduje ile proponują... Pytałem się o I. Dudka bo wydaje się bardzo sensowny facet. Wiesz może jakiej wielkości są zarobki jeśli chodzi o stanowiska Kierownika Zespołu czy Naczelnik Wydziału ? I dlaczego tyle osób się zwolniło na Minerskiej ? Czym to jest spowodowane, oprócz zarobków ? Są w ogóle jakieś nagrody ? Ogólnie praca w PLK wydaje się bardzo ciekawa, tylko jak sobie to wszystko czytam co ludzie piszą to głęboko się zastanawiam nad tym wszystkim...

Legionista
@StaryPKPek 16.09.2017 23:27

A co sądzisz o Dyrektorze Finansowym na Minerskiej ? Bo z jednej strony wydaje się spoko facet - konkretny i rzeczowy, ale z drugiej strony ma się wrażenie jakby obiecywał gruszki na wierzbie, i w kwestiach finansowych (etatowych) dla pracowników mało może. Dużo obiecuje, a mało z tego wynika. ale to jest tylko moje wrażenie, może mylne, sam nie wiem... Ktoś może to zweryfikować ?

Zniesmaczony pracownik
@Legionista 03.10.2017 15:04

Generalnie decyzje odnośnie wynagrodzenia zapadają w centrali, więc Pan finansowy może jedynie wnioskować z mizernym skutkiem. Nie współpracowałem z Panem Dyrektorem D. ale opinie, które znam nie są pochlebne.

Legionista
@Zniesmaczony pracownik 08.10.2017 19:39

i tak też niestety jest, że jedno było na rozmowie, a co innego w rzeczywistości, gdzie zaoferowali mi połowe tego co chciałem... co do P. Dyr. to właśnie chciałem poznać o nim opinie, bo wydaje mi się mówi jedno, a drugie jest naprawdę. Piszesz o opiniach które nie są pochlebne na jego temat, co masz przez to na myśli ? Orientujesz się może jakiej wysokości są zarobki na stanowisku naczelnika lub kierownika zespołu ? Tak orientacyjnie.

Mikołaj
@Legionista 09.10.2017 08:07

W regulaminie pkp plk odnośnie zarobków można znaleźć ile może zarobić naczelnik - to ok 10 tyś zł brutto albo więcej. Dlaczego tyle ? Bo za nadzór za ludzi ma dodatkowy dodatek. Np zawiadowca ma mniej ludzi pod sobą to ma mniejszą pensję - ok 7 tyś zł brutto lub więcej. Wszystko zależy gdzie ten naczelnik pracuje np. W warszawie ma z 2 tyś brutto więcej niż np. W Toruniu.

Legionista
@Mikołaj 09.10.2017 12:07

To bardzo dobre stawki, jeśli chodzi o pensje dla Naczelnika. Będę w takim razie czekał na ogłoszenia na Naczelnik, może się załapie :) Szkoda że tak marnie proponują na niższych stanowiskach typu specjalista, starszy specjalista czy główny specjalista. Tutaj to jest żenada, choć w ZUZP ładnie to wygląda, tylko tyle że oni dają zawsze tez dolne granice z widełek...

Legionista

Porażające jest to co piszecie...mogłem już 2 razy pracować w CRI na Minerskiej, ale po tym wszystkim co piszecie to dobrze się stało że tam nie trafiłem. Bo stawki są tam tak nędzne, a premia miesięczna okazała się, że juz jest nieaktualna, bo wprowadzono premie kwartalne, co diametralnie zmienia postac rzeczy. I tylko mamią człowieka, jak to będzie fajnie, że bilet pkp ze zniżką jest, tylko tak naprawde to po co mi on i do czego potrzebny ? Człowiek potrzebuje wysokiej podstawy miesiecznej, stabilnosci zatrudnienia, w miare rozwojowej pracy. I tutaj tez mi obiecano złote góry. To wszystko miałem mieć w CRI na Minerskiej. Dobrze, że jednak mnie tam nie ma :) Choc dalej uwazam ze praca w zakresie kolei jest bardzo ciekawa...

Bolek

Ogłoszenie na zawiadowce i naczelnika było na stronie internetowej aż 5 minut i wiedział o tym tylko sam zainteresowany. Odnośnie przyznawania nagród pieniężnych za prace to jest komedia. Zawiadowca wpisuje na listę swojego syna i podaje listę dalej. Na liście znajduje się do 6 nazwisk - największe przydupasy. Odnośnie 10 tyś dla naczelnika, nie którzy mają nawet więcej, ale można policzyć ich na jednej ręce i jak napisałeś wchodzą nie którym głęboko w d????pe. Zdjęli naczelnika na zawiadowce bo wyszło na jaw, że w czasie wypadku spowodowanego przez nastawniczego nie było na nastawni regulaminu technicznego, który był tworzony przez 3 miesiące i nawet nie był zaczęty po przebudowie stacji ...

G
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45

Droga Grażyno. Jak dobrze piszesz pracujesz w biurze. Ludzie na dole (na torach) już tak różowo nie mają. Dróżnik przejazdowy od 1800 zł z grupy do tego nocki, święta itd. to dodatki. Po zliczeniu i odjęciu tego co zabiera państwo na rękę wyjdzie 2000 - 2200. Tak to wygląda na dole. I tu nie ma premii inwestycyjnych, ani kwartalnych- jest tylko procentowa którą zawiadowca/naczelnik/kontroler i każdy inny zwierzchnik może zabrać za byle pierdołę- np brak kropki nad i.

G
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45

Droga Grażyno. Jak dobrze piszesz pracujesz w biurze. Ludzie na dole (na torach) już tak różowo nie mają. Dróżnik przejazdowy od 1800 zł z grupy do tego nocki, święta itd. to dodatki. Po zliczeniu i odjęciu tego co zabiera państwo na rękę wyjdzie 2000 - 2200. Tak to wygląda na dole. I tu nie ma premii inwestycyjnych, ani kwartalnych- jest tylko procentowa którą zawiadowca/naczelnik/kontroler i każdy inny zwierzchnik może zabrać za byle pierdołę- np brak kropki nad i.

Pan Inzynier
@Legionista 10.10.2017 22:59

Kolego, nie tylko ty, nie tylko ty. ja sie specjalnie zwolnilem za granica z dobrej pracy. przylecialem i od kilku miesiecy obskakuje najwieksze firmy i rekrutacje po calym kraju. to jest jakas porazka, ze nie mozna dostac pracy za 7000-10000 pln brutto nie bedac kierem, tylko starszym specjalista, czy inzynieriem od czegos tam. nie moglem tak szukac pracy pracujac tam, bo nie latalbym na 15 rozmow kwalifikacyjnych po 2000km w jedna str., ale powoli sie upewniam, ze nie ma co tu jeszcze w PL szukac, skoro panuja takie kiepskie stawki, kolesiostwo, jakies smieszne benefity (a na co mi one ? liczy sie kasa do reki..), itd., itp. po prostu wielki zal, jak popatrzec, ile tam jest kierownikow, ktorzy nic nie robia konkretnego, ale dostaja takie i wieksze stawki. Jak nie masz rodziny, to szukaj na zachodzie pracy. a jak masz to tez, i jak tylko znajdziesz dobra - sprobujcie innego zycia.

wojak
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45

kolego to zależy gdzie płacą nadgodziny bo Śląsku są do wybrania a nie do zapłaty więc nie płacą AAAA ale od razu mówię że płacone nadgodziny mają tylko dyżurni ruchu i nastawniczy ---i to mają płacone a drogowcy i zabezpieczenie do wybrania więc wstyd nastawniczy zarabia więcej niż drogowcy na awaryjnej służbie na nocach pod 3000 Netto a my zapiepezamy nie zależnie od pogody a na nastawniach spia

pracownik
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45

to wszystko zależy od tego kiedy ktoś był zatrudniony. Obecna Pani "Kadrowa" dba o to by podstawy były jak najniższe. Ja byłam zatrudniona 8 lat temu i mam teraz gł. spec i podstawy 3 tys z kawałeczkiem. Potwierdzam że jest premia godzinowa dla gł spec to jest ok 5,9 brutt za h. Czyli w miesiącu to ok 900 zł brutto jest tez deputat 160zł i 1,5% za każdy rok pracy. Ale to tyle stałych elementów wynagrodzenia, reszta to premie które raz są a raz ich nie ma. Dodam ze pracuje na Targowej. Jak komuś 3 netto wystarczy to można próbować i składać. Pamietajcie tylko że potem z podwyżkami ciężko.

kolejarzZzamiłowania
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45

No pani Grażyno chyba pani nie zna sytuacji w pkp plk pracuje tam 8 lat i jest dosłownie tak jak inni piszą... A pani to pewnie wysoko postawiona przez kogoś z rodziny ze takie zarobki a co do premii uznaniowej widzialem raz przez ten czas kiedy pracuje . Jednym Słowem... jedna osoba taka jak pani nie wybieli interesu spółki swoim komentarzem skoro 90% pisze ze nie jest najlepie to chyba coś w tym jest prawda ? Ale pani to jest inteligent i pani sie opierd... w biurze i takie duże pieniążki ho ho nic tylko pozazdrościć ze tak was traktują

Zawidziona
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45

Mam 2800 z dodatkiem za dwie niedziele po 12 godzin i nocki. Po 20 latach pracy.

Jola
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45

Hey. A czy jest jakiś socjal ? Dla dzieci , dopłaty do kolonii , wczasy pod grusza ?

Miłośnik kolei
@Mikołaj 09.10.2017 12:07

Ale niewiedza. Zawiadowca zarabia netto 3400zł i nadzoruje pracę tych samych pracowników co naczelnik, więc liczba musi być identyczna. Gdyby zawiadowca zarabiał ok. 7 tyś. to by nie urządzali "łapanek" na to niechciane stanowisko. Ponadto ma niepłatne dyżury w ciągu miesiąca, więc stała dyspozycyjność całodobowa i odpowiedzialność za wszystko. Czy ta pensja, pracownika z 25-letnim stażem jest wystarczająca, proszę sobie samemu odpowiedzieć...

hraz
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45

do komentujących post @grażyna: zobaczcie ile ma + pod tym postem. Może jednak nie opowiada bajek?

XYZ
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45

Gratuluję. Ja na w pkp plk pracuję 7 lat. Odkąd zaczęłam pracę do chwili obecnej w stacji lub na przyległych szlakach trwają przebudowy, prace inwestycyjne. Premia z tego tytułu była 2 razy. Raz 160 zł, a drugi raz 300 oczywiście brutto. Na rękę bez nadgodzin plus 24 świąteczne w miesiącu zarobię 3000-3100. Nie uważam żeby to był godny zarobek w tak wymagającej i odpowiedzialnej pracy. Natomiast kryteria, którymi kierują się przełożeni podczas dzielenia podwyżek są niejasne i mało merytoryczne... Np. że ktoś jest niemiły dla naczelnika...

Znudzony

Niektórzy w tym roku dostali 118 zł dodatkowo na święta, to jakaś kpina. Oni śmieją się nam w twarz, dlatego coraz więcej słyszę głosów od pracowników, że gotowi są na strajk. Chyba czas coś w końcu z tym zrobić?

Ed
@Znudzony 06.01.2019 22:17

Mój pracodawca nie dał ani złotówki - państwówka

zyga
@Znudzony 06.01.2019 22:17

racja przyjacielu strajk jest koniecznie potrzebny odpowiedzialność nie adekwatna do pensji wszyscy strajkują kolejarze jakoś nie mogą się zjednoczyć

Gorky

WAWA nastawniczy - 2600-2800 na rękę. Moje sugestie dla PKP Polskie Linie Kolejowe: Więcej kasy !!

Mine

Pracuję jako nastawniczy prawie dwa lata, zacząłem już kurs na Dyżurnego, więc mogę dorzucić swoje 3 grosze do tych opinii, po wcześniejszych paroletnich doświadczeniach z pracami w różnym charakterze u prywaciarzy. Ja swoją pracę bardzo lubię, więc czas na plusy: - System zmianowy 12/24/12/48 jest czymś najlepszym w systemach pracy na pełen etat :) Praktycznie nie muszę brać urlopu, zawsze można się z kimś zamienić na służby, a urlopu w przeliczeniu na 8h jest aż 34 dni! - Bilet miesięczny np. Częstochowa - Gliwice kosztuje 17 zł!, Pendolino Katowice-Warszawa 25zł! - Duużo czasu wolnego na nastawni w czasie pracy, mam ten plus, że nie muszę chodzić w tory na oględziny, nastawnia jest piętrowa. Bywają przestoje w ruchu pociągów nawet po 5-6 godzin. - W tym roku co miesiąc wpadają jakieś nadgodziny, więc najmniejsza pensja jaką wziąłem to za luty - 2500 na rękę, a w grudniu razem z premią i kolejarzem, było ponad 3000. - Wycieczki i wczasy ze związków (np. Mielno 10 dni + wyżywienie + transport za 360 zł!!!) - Jako iSEDR, przynajmniej w mojej okolicy, kaska co najmniej 600-700 zł w górę! - Umowa na stałe! - Pożyczki zakładowe 5000 lub 7000 oprocentowane na 3%! - W między czasie różne premie (15lecie PLK, premiamia za zyski) - Stażowe 1.5% od podstawy co roku do wypłaty więcej! Więc naprawdę nie jest tak źle moi mili!

4rr
@Mine 03.04.2017 20:09

jak sie rozlicza urlop?? czy bierze sie 8 czy 12h?

rico
@Mine 03.04.2017 20:09

a czy można iść z zwrotniczego na dyżurnego czy tylko z nastawniczego jak ty ?

Dawid
@rico 26.05.2017 18:23

Jak masz ukończoną szkołę pkp to po roku pracy jako zwrotniczy mogą ciebie wysyłać na kurs dyżurnego ruchu.

toromistrz
@Mine 03.04.2017 20:09

Widzę, że kolega dalej nie dostrzega problemu BARDZO niskich płac, skoro cieszysz się, że zarabiasz 2500, bo więcej nie zarobisz bez nadgodzin i to, że dadzą Ci dodatkowo 200zł w roku bo mieli zyski? nie wiem gdzie wcześniej pracowałeś, ale tu z tą odpowiedzialnością w przeciągu kiku lat jak już na emerytury poodchodzą Ci, którym nie zostało wiele i boją się cokolwiek z tym zrobić nie będzie tu komu pracować.

Jola
@Mine 03.04.2017 20:09

Mając dzieci na jaki socjal można liczyć ? Praca w biurze w dziale mieszkaniowym

Bolo
@Mine 03.04.2017 20:09

yyy propaganda.. pożyczki zakładowe wstrzymane. Nie wypłacili jeszcze za 2016 rok. (usunięte przez administratora) głupot o zarobkach, są do kitu.

kleo
@Mine 03.04.2017 20:09

Tak masz racje to wszystko prawda ,a starszy dyzurny w wielkop ma prawie 5 kola z wszystkimi premiami a jeszcze jak ma plecy ! i dlatego powstała wielka zazdrosc i mobbing w pracy ,ja wrocilam do pracy po dlugiej przerwie to zjesc mnie chca ,dopuszczaja sie obrzydliwych rzeczy bym tylko im czegos nie zabrala zastanawiam sir nad sadem pracy ,,,,masakra

Młody

Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: Zapewnić większe wynagrodzenie za niebezpieczną pracę. Płatne nadgodziny. Poprawienie warunków pracy. Wyposażenie działek w auta. Minęły czasy PRL-u gdzie na usterki jeździło się rowerem. Kiedyś usterka mogła trwać dzień, dwa. Dzisiaj narzuca się tępo gdzie usterka ma być usunięta natychmiast. Czyli trzeba się teleportować z całym sprzętem. Pozdrawiam

Zibii
@Młody 08.11.2018 19:36

Pogotowie strajkowe, a potem Strajk!!! To jedyne rozwiazanie, żeby coś sie w PLK zmienilo , a ruchowcy i automatycy w koncu zaczeli zarabiac normalnie ! Moja propozycja 5 tys netto.

Zibii
@Zibii 08.11.2018 20:34

P.S. Małe sprostowanie ...5tys do 7tys netto w zależności od posterunku

kleo
@Młody 08.11.2018 19:36

przeciez placi plk nadgodziny nie przesadzajcie to super firm a nigdzie niema takiego socjalu itp ...

kleo

Dziwie sie tu waszym wypowiedzia o zarobkach bo dyzurni w wielkop m.in ja zarabiamy w granicach 4.000 zł . Poskarzyc sie moge co najwyzej na mobing i falsz .....Bez znajomosci ciezko sie utrzymac w pracy kiedys tego nie bylo ...

Calineczka

Praca na "stanowisku ds EPM" w centrum realizacji inwestycji. Opowie mi ktos cos wiecej o realiach pracy na tym stanowisku? Zarobkach jakich nalezy sie realnie spodziewac?

Arczi
@Calineczka 18.12.2018 10:10

ciężka i stresująca praca za małe pieniądze :)

Zawiadowca

Witam. Na stanowisku zawiadowcy od 10lat. Zarabiam 3000netto. Zdecydowanie polecam inna pracę niż w owej firmie bo wszyscy na szczeblach później zawiadowcy zarabiają w granicach 2200na rękę. Bardzo słabo w porównaniu do innych firm. Automatycy z plombownicami po 2400 netto na rękę. Odpowiedzialność cholernie duża a pieniądze upokorzajace.

Pracownik

ISE Kielce, dróżnik przejazdowy, średnio zarabiam 2600 na rękę, że wszystkimi dodatkami. Praca w stresie mimo że to tylko rogatki, często brakuje pieniędzy i chęci przełożonych na naprawę czegoś. Wszyscy traktują Cię jakbyś nie miał mieć prawa do wolnego bo niby ludzi mało, zawsze mają mało ludzi. Co chwilę wyjasnienia o głupotę, podsłuchiwanie rozmów, robienie zdjęć... Kretynizm. Pensja powinna być wyższa, jeśli ktoś ma tylko jaja i szczere chęci jestem za strajkiem. Mam do cholery pracę w której grozi wyrok jak się pomyle więc chce zarabiać!!

Kato
@Pracownik 15.12.2018 14:25

Ciesz się, bo w Katowicach tyle wyciągniesz ze świętami i nadgodzinami (mówię o pracownikach młodych, którzy jeszcze nie mają dużej wysługi). Nasze zarobki to po prostu żart. Tak jak pisałeś ciągłe kontrole i szukanie na siłę dziury w całym. Podkreślają jaka ta praca jest odpowiedzialna, jaka ważna; biuletyny, instrukcje, pouczenia, ostrzeganie nas i straszenie prokuratorami .... jakie to ma przełożenie na nasze zarobki? Też uważam, że powinniśmy powalczyć o podwyżki i to nie 160 brutto, ale o konkrety które faktycznie odczujemy. Jest 09.01.2019 nie mam już za co dzisiaj dojechać do pracy - jestem tylko pracownikiem PLK

Radek Warszawa
@Pracownik 15.12.2018 14:25

Jak czytam takie bzdury to mnie krew zalewa, "często brakuje pieniędzy i chęci przełożonych na naprawę czegoś", jak nie działa nie podpisuj się pod naprawą i tyle. Dobra rada napisz do UTK a pieniądze od razu się znajdą.

Dyzurny

Prawda jest taka że godzimy się na taką głodową pensje, branże które uważają że ich praca jest finansowo nie doceniona podjęły walkę. Widocznie kolejarz powinien zarabiać tyle ile ma bo siedzi cicho. Czyli jest dobrze, wkrótce z gola podstawą może dociągniemy do najnizszej krajowej, wszystko możliwe

Dyzurny

Jestem na L4 z wiadomych powodów

Sub

Szczęśliwego nowego roku 2019 i podwyżek o 655zł brutto!!!

Bartek

Były sądy. Już teraz nauczyciele strajkuja. A kiedy mądre głowy kolejowe się obudza?. Już chyba wszystkie służby strajkowaly oprócz płk. Związki mogły by coś pożytecznego zrobić a nie udawać że coś robią

Rumpelstiltskin

Witam wszystkich kolejarzy, PKP PLK z mojego punktu widzenia przestaje calkowicie dbac o swych pracownikow... Od wielu, wielu lat dzieci kolejarzy mogly sie ciszyc juz na poczatku grudnia z paczek na Mikolaja a w 2018 zabrali te slodycze naszym najmlodszym! Skoro zabrali to znaczy ze nie wydali tych pieniedzy a w skali calego kraju to straszna kasa, wiec gdzie sie podziala??? Czy ktos juz czytal nowy regulamin socjalny, jezeli tak to ciekaw jestem Waszych opinii na ten temat? Od wczoraj strajkuje administracja sadowa, ciekaw jestem co z tego wyjdzie? Ja do strajku nie namawiam z racji tego ze i tak nie bedzie zgodnosci wsrod naszych, wiec GŁOŚNO PROSZĘ wszystkich, ktorzy maja choc troche szacunku do wlasnych pieniedzy, przestancie placic na zwiazki zawodowe bo i tak nic z tego nie macie a sami zwiazkowcy tylko po cichu narzekaja ze im sie tez to wszystko nie podoba, tylko szkoda ze jest to po cichu a raczej SZEPTEM!!!! Kolezanki i koledzy zacznijcie sie wipisywac ze zwiazkow a wtedy wszystko sie zmieni albo zacznijcie od wladz zwiazkowych wymagac wiecej gdyz za to im placicie a nie tylko kiwaja glowami i przytakuja na wszystko co powie prezes PLK-i.

Ryś
@Rumpelstiltskin 11.12.2018 17:35

Ja nawet się nie zapisałem bo jak zapytałem co mi dadzą za to, to tylko ciszę usłyszałem. Jestem przeciwko organizacjom które mają nas w (usunięte przez administratora)

Zniesmaczona

To jest jakaś kpina, żeby na trasie Słupsk - Trójmiasto ostatni pociąg jechał o 20:20. Człowiek pracuje do 22, a wtedy musi siedzieć ponad 6 godzin na dworcu bo nie ma czym wrócić. Tragedia! Gdyby to były połączenia między małymi wioskami, ale to jest trasa łącząca duże miasta typu Szczecin z Trójmiastem/Elblągiem/Olsztynem... A połączeń prawie żadnych! Zróbcie coś z tym!!!! Moje sugestie dla PKP Polskie Linie Kolejowe: Więcej połączeń wieczorem na trasie Słupsk-Trójmiasto

Zostaw opinię o PKP Polskie Linie Kolejowe - Warszawa

 

Zostaw nam swoje dane kontaktowe.

Zachęcamy do podzielenia się swoimi pozytywnymi wrażeniami na temat pracodawcy.
Każda rekomendacja jest motywacją i wyróżnieniem dla firmy. Pamiętaj, że Twoja opinia ma znaczenie.

Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PKP Polskie Linie Kolejowe