PKP Polskie Linie Kolejowe

Warszawa

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 201 ocen.

Opinie o PKP Polskie Linie Kolejowe

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PKP Polskie Linie Kolejowe

Ciekawa

Witam:) miał ktoś taka sytuacje że zdał badania i nagle dostał telefon że skończyły się limity zatrudnień na ten rok i dopiero za 2miesiace przyjmą?

Ciekawa
@Zaniepokojona 15.11.2017 18:09
Kurcze. Mam nadzieje, ze wszystko się wyjaśni. W moim przypadku zrezygnowalabym z pracy, gdzie mam umowę na czas nieokreślony :...

Jestem w tej samej sytuacji i nie myślę że to głupota.trzeba iść do przodu.prosze dać znać jak się czegoś pani dowie :)

Zaniepokojona
@Ciekawa 15.11.2017 21:19
Jestem w tej samej sytuacji i nie myślę że to głupota.trzeba iść do przodu.prosze dać znać jak się czegoś pani dowie :)...

Skierowanie na badania dopiero dostanę, z różnych przyczyn (nie będę wnikać w szczegóły). Okazuje się jednak, że mam mieć wpisaną pracę w czynnych torach. Tu pojawia się moje pytanie - czy gdzieś w internecie znajdę aktualne przeciwskazania zdrowotne do pracy w czynnych torach? Niestety choruję przewlekle i może z góry dowiem się, że i tak nie przejdę badań. Wolałabym wiedzieć, póki jeszcze nie złożyłam wypowiedzenia u obecnego pracodawcy.

Beskicki

Podróż pociągami TLK w weekend 18-19.11.2017. Tragedia i porażka. Wszystkie pociagi opoznione o okolo 20 min. Podroz z planowanych dwóch godzin zmienila sie w 4. Moze warto przeczytac info z Japoni gdzie pociag odjechal 20 sekund przed czasem i bylo to wielka plamą dla tamtejszych przewoźników.

HH

Stanowisko* ds. obsługi magazynowej (magazynier) Obowiązki, warunki pracy i płacy? Toruń

Lolek

Robotnik na start 2tys brutto + 15 %premii przez pierwszy rok a później troszkę wyżej . Śląsk

GRAŻYNA

Przeczytałam większość opinii na forum. Napiszę jak to wygląda z mojej strony. Zdjęli ostatnio aneksem klauzulę o poufności wynagrodzeń, to powiem co wiem :) Zatrudniona w CRI na Minerskiej Wszystko podaję BRUTTO. Podstawa 3080 (tragicznie to wygląda), ALE! Za przepracowane godziny w miesiącu jest podstawa regulaminowa, wychodzi z tego w miesiącu ok 800-950 zł. Po roku dostaję deputat węglowy 160 zł. Po 3 latach dostaję 1,5% stażowego czyli 138 zł. Do tego dochodzi uznaniowa ok. 500-600 zł. Do tego uciążliwe za pracę przy kompie ze 30 zl. Suma sumarum wychodzi w miesiącu ok. 4600-5000. Ponad 3300 tys. na rękę. To mało? Te pieniądze są pewne, bo jeszcze jest coś takiego jak PREMIA INWESTYCYJNA, jak jeszcze się zatrudniałam to było ok. 1000 zł co miesiąc, Prezes zrobił z tego kwartalną, nie dostałam, to nie wiem ile wychodzi plus minus, kolega z innego zespołu dostał ok 2000 zł, czyli 600 zł na miesiąc. Osoby, które piszą, że mają mniej niż 2000 na rękę to tylko dlatego, że mają pozaciągane pożyczki w kasie zapomogowej i nie widzą gdzie ta kasa leci. Robota spoko, zarobki niezłe, piszą jedynie ludzie którzy nie nadaję się na kolej.

G
@GRAŻYNA 18.07.2017 19:45
Przeczytałam większość opinii na forum. Napiszę jak to wygląda z mojej strony. Zdjęli ostatnio aneksem klauzulę o poufności wyn...

Droga Grażyno. Jak dobrze piszesz pracujesz w biurze. Ludzie na dole (na torach) już tak różowo nie mają. Dróżnik przejazdowy od 1800 zł z grupy do tego nocki, święta itd. to dodatki. Po zliczeniu i odjęciu tego co zabiera państwo na rękę wyjdzie 2000 - 2200. Tak to wygląda na dole. I tu nie ma premii inwestycyjnych, ani kwartalnych- jest tylko procentowa którą zawiadowca/naczelnik/kontroler i każdy inny zwierzchnik może zabrać za byle pierdołę- np brak kropki nad i.

Pan Inzynier
@Legionista 10.10.2017 22:59
Porażające jest to co piszecie...mogłem już 2 razy pracować w CRI na Minerskiej, ale po tym wszystkim co piszecie to dobrze się...

Kolego, nie tylko ty, nie tylko ty. ja sie specjalnie zwolnilem za granica z dobrej pracy. przylecialem i od kilku miesiecy obskakuje najwieksze firmy i rekrutacje po calym kraju. to jest jakas porazka, ze nie mozna dostac pracy za 7000-10000 pln brutto nie bedac kierem, tylko starszym specjalista, czy inzynieriem od czegos tam. nie moglem tak szukac pracy pracujac tam, bo nie latalbym na 15 rozmow kwalifikacyjnych po 2000km w jedna str., ale powoli sie upewniam, ze nie ma co tu jeszcze w PL szukac, skoro panuja takie kiepskie stawki, kolesiostwo, jakies smieszne benefity (a na co mi one ? liczy sie kasa do reki..), itd., itp. po prostu wielki zal, jak popatrzec, ile tam jest kierownikow, ktorzy nic nie robia konkretnego, ale dostaja takie i wieksze stawki. Jak nie masz rodziny, to szukaj na zachodzie pracy. a jak masz to tez, i jak tylko znajdziesz dobra - sprobujcie innego zycia.

Naczelnik

Możesz się nie doczekać , po prostu na kierownika i na naczelnika ogłoszeń nie ma, a jeśli są to nie masz stawać do konkursu z pracownikami PLK, a te 10 tyś brutto to po 5 latach chyba jak będziesz dobrze wchodził wiesz gdzie :), a stabilności zatrudnienia nie ma mowy w tej spółce nie znasz dnia ani godziny. NIE POLECAM !!!

pracownik
@Naczelnik 10.10.2017 20:08
Możesz się nie doczekać , po prostu na kierownika i na naczelnika ogłoszeń nie ma, a jeśli są to nie masz stawać do konkursu z...

jak pracownicy tej spółki nie ogłoszą w końcu strajku to będę pełen podziwu. Za takie pieniądze z taką odpowiedzialnością?

Alicja

@automatyk i podjąłeś już decyzje o zatrudnieniu w PKP Polskie Linie Kolejowe? Możesz powoedzieć, czy warunki Ci zaproponowane były zadowalające? Wszelkie bieżące informacje o rekrutacji i warunkach proponowanych nowym pracownikom są bardzo ważne dla innych - poszukujących pracy - osób.

automatyk

No i masz babo placek. Byłem porozmawiać z naczelnikiem na stanowisko automatyka, według słów naczelnika praca spoko, ale po tym co tu przeczytałem zaczynam mieć wątpliwości. Zaczekam na informację o wynagrodzeniu i wtedy podejmę decyzję. Żeby nie mieć 2500 na rękę to jakaś kpina.

ciekawski
@automatyk 27.09.2017 09:22
No i masz babo placek. Byłem porozmawiać z naczelnikiem na stanowisko automatyka, według słów naczelnika praca spoko, ale po ty...

jak dostaniesz mniej 2500 brutto napisz to i tak wysoka pensja w tej spesjalnosci

obserwator

Witam. Czy może się ktoś wypowiedzieć odnośnie pracy jako Diagnosta w Centrum Diagnostyki?

anonim

(usunięte przez administratora)

Młody kolejorz.

Dokładnie tak jest. W dzisiejszych czasach żeby samochodu nawet nie było... Albo jest jeden czy dwa na całą sekcję. Dramat! Młodzi się zwalniają... Ja też już zamierzam się zwolnić bo za duża odpowiedzialność, która nie przekłada się na wynagrodzenie. Nie pchajcie się tu bo przyszłości tutaj nie ma. Chyba, że chcecie łazić po torach za marne grosze. Obecnie około 1800 zł na rękę w tym dodatek za warunki niebezpieczne. Po roku dochodzi deputat węglowy ale nie wiem ile dokładnie, coś koło 150 zł chyba. No więc po roku macie coś koło 2tys. Później kurs na automatyka, egzamin, później egzamin na plombowanie (gwóźdź do trumny) no to może ze 2300 się dostanie. Jeśli chcecie za takie pieniądze marnować zdrowie i nogi (deszcz, śnieg, mróz) to walcie śmiało.

Alicja

@Start PKPek a skąd Ty znasz tak dobrze te liczby i statystyki zwolnień w PKP Polskie Linie Kolejowe? To wiedza bardzo specyficzna, więc tak naprawdę tylko nieliczni mogą mieć do niej taki dostęp. Czym w takim razie zajmujesz się w PKP? Możesz napisać o sobie coś więcej?

Nicki

Najgorsze połączenia jakby się zatrzymali w epoce kamienia łupkanego... 2 godziny spóźnienia brak informacji jakich kolwiek.. Jeżdżą gorzej niż przed wojną..

Alicja

@Kolejarz Toruń Wschód to twoim zdaniem za co w PKP Polskie Linie Kolejowe można uzyskać podwyżkę? To prawda - nie znam, więc dlatego też pytam. Nie mam w tym żadnego innego celu, jak uzyskać konkretne informacje o pracy w tej firmie.

Dyżurny Toruń Wschód

Zarząd ISE Toruń Wschód to klika wzajemnej adoracji, deficytowe zawsze drewniane tory, prywatny folwark dla pseudo naczelników i zawiadowców, przez telefon potrafią się wymądrzać, a kiedy byli na nastawni lub w torach już zapomnieli, kontrolerzy i diagności to parodia, mam aparat robię fotki kręcę filmym, a przy takiej dokumentacji jak trafi do UTK to będzie miała co robić.

Jony Lee

Niech kolej zatrudni islamistów to przynajmniej porządek zrobią w torach. Pozdrawiam sekcję Toruń główny. Oby tak dalej to za rok pensja będzie o 5 zł wyższa od minimalnej. Młotek przecinak i w tory...

Alicja

@elektryk, na pewno dla młodych nie ma co ukrywać liczy się wysokość pensji ale na początek firma też nie może dawać nie wiadomo jakiej liczby, kiedy nie zna możliwości i zapału do pracy młodej osoby (a bywa dziś z tym różnie). Może po upływie jakiegoś czasu pracownik ma prawo starać się o podwyżkę?

Kolejarz Toruń Wschód
@Alicja 29.08.2017 13:52
@elektryk, na pewno dla młodych nie ma co ukrywać liczy się wysokość pensji ale na początek firma też nie może dawać nie wiadom...

Widzę ze koleżanka absolutnie nie zna realiów pracy na PLK i próbuje wymusić komentarze, nie słyszałem jeszcze o osobie która by dostała podwyżkę za zaangażowanie i sumienne wykonywanie obowiązków. Pozdrawiam kolegów z IZ Bydgoszcz.

Olaf
@Kolejarz Toruń Wschód 31.08.2017 16:08
Widzę ze koleżanka absolutnie nie zna realiów pracy na PLK i próbuje wymusić komentarze, nie słyszałem jeszcze o osobie która b...

Odnośnie nagród za cyrk przy zamknieciach i przebudowach oczywiście dostała jedna osoba trzy razy po kilkaset złotych w ciągu jednego roku. Dlaczego ? Ponieważ mąż nastawniczej jest w związkach i jest najlepszym przyjacielem naczelnika ruchu. Było zamkniecie nie dawno temu, jeden z nastawniczych był ochlany widział to naczelnik, zawiadowca i kontrolerzy, pożartowali z pijanym nastawniczym i udawali że nic nie widzieli ....

Alicja

@elektromonter ze stażem oczywiście - podbudowa teoretyczna wydaje się być niezbędna. Mimo wszystko wielu praktyków zawodów tego typu uważa, że dopiero praca zawodowa naprawdę potrafi nauczyć "fachu". Młodzi ludzie często poszukują firm, gdzie mogą zdobyć swoje pierwsze doświadczenie zawodowe, a pomimo fundamentalnej wiedzy - trudno jest im ocenić, gdzie warto je zdobywać. Stąd tez bardzo ważna jest pomoc ze strony doświadczonych forumowiczów.

Alicja

Bardzo konstruktywna opinia @elektryk oby na forum pojawiało się takich więcej. Z twojego komentarza wynika, że dobrze tutaj wystartować i nauczyć się fachu. To bardzo ważna rzecz dla osób, które chciałyby jako elektromonter pracować w przyszłość. Mógłbyś dodać jeszcze na jakiej umowie odbywa się zatrudnienie?

Elektromonter ze stażem pracy
@Alicja 09.08.2017 13:45
Bardzo konstruktywna opinia @elektryk oby na forum pojawiało się takich więcej. Z twojego komentarza wynika, że dobrze tutaj wy...

Pracuje w PLK jako elektromonter i nie jest to dobra firma by młode osoby zdobywały w niej pierwsze doświadczenia zawodowe na stanowiskach związanych z "prądem". Większość przytaczanych na stronie opinii jest prawdziwa, duża część osób nadzorujących i prowadzących prace, niestety nie ma bladego pojęcia na temat elementarnych podstaw BHP w pracy przy obsłudze montażu eksploatacji aparatów i urządzeń elektrycznych. Egzaminy pozwalające zdobyć takie uprawnienia to kpina z prawdziwych fachowców. Pomijam takie aspekty jak praca narzędziami spełniającymi wymagania nowoczesnej automatyki oraz stosowanie aktualnych norm i przepisów prawa budowlanego. Niezrozumiałym jest dla mnie angażowanie przez firmę do pracy osób , na stanowisko automatyka bez jakiejkolwiek podbudowy teoretycznej i praktycznej z zakresu elektrotechniki, mechanik na takim stanowisku to zagrożenie dla współpracowników i podróżnych w przyszłości a na pewno nie jest to dobre miejsce by "wystartować i nauczyć się fachu".

Elektryk
@Alicja 09.08.2017 13:45
Bardzo konstruktywna opinia @elektryk oby na forum pojawiało się takich więcej. Z twojego komentarza wynika, że dobrze tutaj wy...

Najpierw umowa na miesiąc, a później na rok. Umowa o pracę. Mam nadzieję, że jednak osoby rządzące spółka w końcu się obudzą bo coraz więcej starych kolejarzy odchodzi na emerytury, a młodzi za taką pensje niestety tu nie przyjdą. A pracować na dwa etaty żeby mieć jakąś normalna pensję jakoś mi się nie widzi... I takie zdanie ma praktycznie każdy nowo przyjęty.

Elektryk

Jako świeży elektromonter bo do automatyka jeszcze daleko powiem co nie co ze swojego doświadczenia. Jedni piszą, że brak ubrań czy środków takich jak mydło i papier. U mnie jest wszystko. I ciepła woda z toaletą również. Z urlopem nie ma problemów. Nadgodziny... Do odbioru. Można się urwać z godzinę lub dwie jak ma się jakaś sprawę. Narzędzia - PRL. Jeśli czyta to ktoś, kto ma jakąś moc to bardzo proszę o wprowadzenie 21 wieku w narzędziach do PLK. Ja wiem, że starzy monterzy młotkiem i przecinakiem potrafią wiele i boją się odezwać do przełożonych o nowe narzędzia, ale wkrętarki, grzechotki to obecnie podstawowe narzędzia których brak. Nie wspomnę o tym, że wszędzie trzeba iść z buta albo pociągiem bo o samochodzie można zapomnieć, chyba ze swoim. Ktoś pisał o "gruszy". Jest dofinansowanie do wczasów. Albo z katalogów albo na własną rękę ale niestety tylko od 7 do 14 dni. Chciałem jechać na 4 dni i niestety wszystko ze swojej nędznej wypłaty poszło. Szkoda, bo powinno być po równo dla wszystkich na urlop. Jeden ma dofinansowanie, a drugi powinien dostać grusze do ręki. 1800 zł na rękę to dużo dużo za mało. Osoba na takim stanowisku powinna zarabiać od 2500 na rękę w górę, w zależności od stażu i doświadczenia. A tak to lepiej chyba iść do innej, spokojniejszej pracy za podobne lub większe wynagrodzenie. Jeśli chodzi o samą pracę to, młody jak to młody nosi narzędzia i poznaje tą całą kolej. Deszcz, śnieg, mróz, upał... ciągle w torach. Dociągne tu do pełnego roku i będę chciał zmienić pracę. Może uda zostać się w PLK ale na inne stanowisko, dróżnik czy zwrotniczy. Można więcej tam zarobić bo jest i nocne i świąteczne jak wypadnie dyżur. Plusem może być to, że robota "państwowa". Ale czy to taki plus to też nie wiem. Przydała by się jakaś trzynasta pensja. Chyba, że jest a ja nic nie wiem? Tak więc nie zachęcam ale też nie zniechęcam bo jednym się podoba a drugim nie. Zależy kto, czego oczekuje.

Młody automatyk

Oj Grażyna jeśli 2000 zł to wypas na kolejowa to widocznie nadajesz się do tej pracy w tej bogatej firmie. Ja na stanowisku automatyk płk nie miałem 2000 zł netto. Dodam że żadnych pożyczek nie brałem. Takie są realia w PLK Bydgoszcz. Za 2000 netto być jak pies na dyżurze to dzięki.za duża odpowiedzialnosc. Znalazłem pracodawcę o lepszych standartach. Zresztą mój były pracodawca lepiej płacił. więc szanowne PKP PLK to wielkie prl-owskie gó.... Jeśli oni stawiają na rozwój młodej kadry a ludzie uciekają to albo prezes nieźle cpa jakieś chińskie g.. albo mózgi im wypaczyło po pijaństwie lat 80 . Szczerze na rozwój w tym.bagnie nie ma co liczyć,narzędzi też nie ma, a socjal taki to lepszy w Biedronce jest. Idealna praca dla białego murzyna kochającego lenistwo z płacą chińska.

IZ Bydgoszcz
@Młody automatyk 23.07.2017 21:59
Oj Grażyna jeśli 2000 zł to wypas na kolejowa to widocznie nadajesz się do tej pracy w tej bogatej firmie. Ja na stanowisku aut...

Bardzo trafna opinia, dodam tylko że na testach kompetencji polowa tej post komunistycznej kadry z biura i terenu, by odpadła starając się o stanowisko kierownicze (bądź liderów) w przedsiębiorstwach prywatnych.

Kasia

W dn.8.07.17 podróżowałam na trasie Kraków -Suwałki ,na wysokości Warszawa wschodnia była kontrola biletów ,moje 13 letnie dziecko okazało tymczasowy dowód osobisty,ale konduktor stwierdził że dowód nie upoważnia do przejazdu ze zniżką i ok tylko że w Polsce jest obowiązek nauki do 15 roku życia,więc wiadomo ze 13-latek jest osobą uczącą.Mało tego konduktor stwierdził że jeśli nie uiszczę zapłaty lub nie przyjmę mandatu to wysadzi mnie z pociągu.W zeszłym roku podróżowałam na tej samej trasie,adekwatna sytuacja ,córka okazała dowód i to wystarczyło aby mogła podróżować ze znizką.W dalszej częśći podrózy była następna kontrola i już nie było problemu,mało tego ,siedząca obok pasażerka nie miała uprawnień do zniżki 37% tylko do 30% ,inny konduktor wytłumaczył spokojnie nie żądając dopłaty ani nie wypisując mandatu.Zastanawiam się czy po zaistniałej sytuacji jeszcze kiedykolwiek skorystam z usług PKP

zniżka
@Kasia 21.07.2017 12:32
W dn.8.07.17 podróżowałam na trasie Kraków -Suwałki ,na wysokości Warszawa wschodnia była kontrola biletów ,moje 13 letnie dzie...

Opiekunowie czy rodzice mogą legitymować swoją pociechę np. paszportem, książeczką zdrowia czy aktem urodzenia. Idealnym rozwiązaniem może być też, wydawany przez gminę, dowód osobisty dziecka, które nie ukończyło 13. roku życia. Podróżujące dzieci i młodzież szkolna na podstawie legitymacji polskiej szkoły mogą skorzystać z 37% ulgi, a studenci otrzymają 51% zniżkę.

ktoś
@Kasia 21.07.2017 12:32
W dn.8.07.17 podróżowałam na trasie Kraków -Suwałki ,na wysokości Warszawa wschodnia była kontrola biletów ,moje 13 letnie dzie...

PLK a przewoźnik to dwie różne firmy i komentarze wasze powinny znaleźć się w innych przedziałach

Dyżurny

Na stanowisku dyżurnego ruchu zarabiam ok 2700zl na rękę po 5 latach pracy do tego jakieś dodatki na święta, dzień kolejarza i wakacje, czasami jakieś nadgodziny ( 12 h nadgodzin to około 250 zł na rękę). Zakład Ostrów Wlkp. Nie jest źle chociaż za tą odpowiedzialność powinni lepiej płacić.

Pasażer

Dworce nie są otwierane o 5 rano tak jak jadę do pracy Dworce PKP wr są zaniedbane. TO FAKT BRAK LUDZI A JAK SIE DZWONI TO WSZYSTKO JEST ZAMI POD DYWAN. Gratuluję firmie która wyg przetarg

Młody automatyk

Zostawiłem ta firmę z bogatym pakietem socjalnym będąc po kursie i po egzaminie. 1800 zł niestety zmieniłem branże i mam 2800. Netto.wiec opuszczam szeregi.tego dziadostwa. Cerujcie gacie dalej...

Kolwro

Witam. Pytanie mam zasadnicze odnośnie nastawniczego we Wrocławiu oraz Dyżurnego Ruchu. Ile zarabia nastawniczy a ile dyżurny ruchu? Ile dostanę na początek? Jestem kierownikiem pociągu, więc w sprawie wprowadzenie już jakieś mam, a chcę zmienić pracę ze względu na coraz to gorsze warunki w firmie i przede wszystkim kontakt z klientami, co już bywa przemęczające. Mieszkając we Wrocławiu ciężko utrzymać się nawet z 2000 zł na rękę gdy ma się kredyt na głowie a co dopiero minimalna krajowa... Jakie są zarobki?

smutas

witam ile zarobi dróżnik przejazdowy na początek? jakie te dodatki są do pensji

Tomasz

Witam Śląsk póki co 2100 brutto na grupie. Wie ktoś jakie są zarobki w Sekcji Zielona Góra? ?

Plk syf
@Tomasz 01.07.2017 11:20
Witam Śląsk póki co 2100 brutto na grupie. Wie ktoś jakie są zarobki w Sekcji Zielona Góra? ?

Pisząc sekcję Zielona Góra masz na myśli pewnie IZ Zielona Góra. Hmm... Po krótce. Ręka rękę myje, brak premii uznaniowych. Brak ludzi kompetentnych. Magazynierzy złodzieje, zwiadowcy dorabia na boku a wszyscy podpisywali pewien dokument o zakazie dodatkowych prac związanych z PLK. No cóż, słabo

Ochrona dworca

We wr nie ma ludzi na ochronie Dworce są bez ludzi bo civisie nikt za grosze nie chce Prac.sprawdz to!!!!! Jedna osoba ciągnie trzy dworce Prac civis

Młody automatyk

Automatyk do naprawiana PrL oleskiego dziadostwa. Tyle w temacie tego syf...u szkoda czasu i biegania na rozmowę w tej firmie. Za 1600 zł będzie stanowisko automatyk ds. Perelowskiego lędźwiowego kurest.... Firma na poziomie jaskiniowym. Pracując tam czuję się jakbym był w XVIII. Jeszcze tylko konia do powozu brak. Technologiczna przepaść skłoniła mnie do powrotu do lat XXI wieku.i zrezygnowałem z edukacji oraz bogatych zarobków. Na rzecz lepszego pracodawcy.

Daniel

Elektromonter chyba ma latwiej?

Daniel

Uuu czyli tyrka. Za minimalna krajowa

Daniek

Mam propozycje aby isc na montera w tej firmie. Mozecie mi powiedziec co taki monter robi w pkp?

andrew
@Daniek 11.06.2017 22:47
Mam propozycje aby isc na montera w tej firmie. Mozecie mi powiedziec co taki monter robi w pkp?

Monter ogólnie naprawia tory tj wymienia podkłady,szyny ,rozjezdnice itp,wycina krzaki przy przejazdach,usuwa drzewa zagrażajace w ruchu kolejowym,odsnieża przejazdy i przejscia itp a dostaje za to 1700 zł -niestety!

PLK Bydgoszcz

-PRL w mentalności pracujących osób -braki narzędzi, części zamiennych -brak programów szkoleń nowych pracowników -pensja nieadekwatna do zawodowej odpowiedzialności

Torri

Pracowałem jako monter 2 lata na schronisku, praca ok, zależy od roboty jaką zawiadowca wymyśli, najgorsze podkłady do wymiany. Zarobki na poczatku miałem zasadniczej na rękę 1900zl, bez dodatków za szkodliwe, uciążliwe, premie itd. Prosiłem, odchwiedzalem naczelnika i wysłali mnie na kursy kier.poc.rob i gosp, potem na spawacza, kierowce kat C. , i ostatnio na maszyniste ( juz na kierowce drezyny nie wysyłają) Teraz od pol roku pracuję na SPRT, system pracy 12/24/12/48 to złoto w tej firmie. Praca przyjemna, dobrze płatna, ze wszystkimi dodatkami bez uznaniowej 3400 na rękę. Minusy to jeździ się na wypadki na przejazdach, wykolejenia etc, i można się naciąć na zwłoki co się mi już zdążyło dwukrotnie. Ale pozatym polecam

Przyszły automatyk

Alicja przestań zbierać informacje przecież już masz je na tym forum.uwierz mi ją cały czas tam pracuje. I przestrzegam przed pracą automatyka. Ta firma nie ma minimalnych zobowiązan co do kształcenia przyszłego automatyka nie ma kadry szkoleniowej. Kurs trwa 2 miesiące teoretycznie. A urządzeń jest duzooo i wszystkiego uczysz się sam. Brak narzędzi potrzebnych do wykonywania obowiązków, brak dokumentacji technicznej ,min.poziom warunków socjalnych.wiec mając doświadczenie po tej firmie nie zrobisz dużej kariery w simens itp firmach. A tzw egzamin na plombownice to deska grobowa tej firmy.

Zabezpieczenie Toruń

Jeśli otrzymasz plecenie naprawy, to nie możesz go wykonać, gdyż narzędzi brak, części brak a przełożeni udają wielkie zdziwienie że niczego nie ma.

gość

żadnej informacji zwrotnej dla kandydata, po 2 spotkaniach, żenada

Alicja

@Aaaaa opisujesz warunki pracy na jakim stanowisku? Pamiętajmy, że ogólne warunki zależne są od obejmowanego stanowiska. Według Ciebie warunki pracy w firmie są fatalne. Dlaczego tak uważasz? Czy możesz napisać więcej na ten temat?

Aaaaa

Bardzo male zarobki warunki pracy fatalne ogromna odpowiedzialnosc i duzo nerwow nie polecam

Alicja

@gość dziękujemy za Twoją szczegółową ocenę. Jesteś pewny, że rekrutacja na to stanowisko dobiegła końca? Może dlatego jeszcze nie dostałeś żadnej odpowiedzi?

gość

Aplikacja na stanowisko do PKP PLK w centrali w Warszawie. Na spotkaniu sprawdzającym umiejętności komputerowe (word i excel), za jednym zamachem były sprawdzane 4 osoby, bardzo to było dziwne. Potem była rozmowa z dwiema paniami z kadr i dyrektorami, z którymi miałaby być współpraca. Czas mijał, odpowiedź, a jakże "na pewno się odezwiemy", i nic, żadnej informacji zwrotnej. A w ogłoszeniu kolorowy znaczek "przyjazna rekrutacja". Więcej niż 3 tys. na rękę nie dostaniecie (administracja), nikt nie podziękuje za poświęcony czas . Dla mnie sytuacja nie do zaakceptowania. Wymagania z kosmosu, a podejście do kandydata żenujące. Ale socjal ok, fakt. Rada dla pracodawcy: kandydata do pracy także należy szanować, wystarczy wysłać maila, że nie został wybrany, czy to tak wiele?

Moze automatyk

Nowym pracownikom gwarantujemy profesjonalne wprowadzenie do organizacji poprzez szkolenia i spotkania z doświadczonymi specjalistami ze wszystkich obszarów biznesowych. Poznanie firmy w szczegółach od podstaw ma kluczowe znaczenie w realizacji późniejszych zadań. Właśnie do poznania firmy od podstaw, czyli działka Nasielsk, Krzyż bądź Herby powinni się zająć prezesi i koledzy z warszawki. Jak wyglądają te szkolenia na stanowisko Automatyka?

Alicja

@Może automatyk piszesz, że w PKP Polskie Linie Kolejowe brak jest takich rzeczy jak mydło czy ciepła woda. Może warto w takim razie zgłosić swoje uwagi i zapotrzebowanie do przełożonego?

Weri

Proszę o opinie na temat pracy w pkp w Lublinie w kasie kasie biletowej. Jakie zarobki i atmosfera. Czy można liczyć w miarę szybko na awans?

Może automatyk

Placa na czas czyli 10 wieczorem. Sam larytas. Bogaty pakiet socjalny: brak papieru toaletowego, mydła, wody ciepłej. Ogólnie brak tego co powinno być w europejskiejm kraju UE. Brak narzędzi pracy, brak ubrania roboczego. No to w sumie co jest???? DZIADOSTWO jest na poziomie klonowane z pokolenia na pokolenie przekazywane droga służbową rodzinna itp. Jak to mówią droga radiowa lub rozkazem pisemnym, sygnałem zezwalającym.

Może automatyk

W kujawsko pomorskim już zaczynają się egzaminy na automatyka a już z 10 [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] 8 rezygnuje. Nikt nie będzie się pocił nad jakimś wymyślonym egzaminem jak do NASA ale.kasa jak na Ukrainie. Kontroler robi fotki daje jakieś wskazówki ale jak w portfelu nie zobaczą koledzy to plombownice i Naczelnik M. Zap... sam jak za dawnych lat. Pouczać to potrafią ale robić szkolenie z prawdziwego zdarzenia to już nie. Tylko kasę wydawać na lewo prawo. Jak.im nie zależy to młodym automatyka też. Za śmieszne pieniądze więzienia nikt nie chce widzieć. Nie polecam sam rezygnuje z tego bagna jeszcze przed egzaminami porozumienie stron.i narka. Dziadem nie chce być ani dziadostwa się uczyć podwyżki od czerwca 30zl. To niech wezmą na papier toaletowy bo nawet tego nie ma . Toalet też nie ma. Ja nie wiem jak młodzi chcą pracować jako dyżurni ambicji nie mają czy genetycznie po rodzinie. Gdyby nie nadgodziny święta itp to by mieli 1500 zł netto. Oczywiście wszystko na czas. To jest ten larytas powtarzany przez dyrektora itp.wyplata na czas. W dzisiejszych czasach to standard. Kasa musi być i już. A i gruszka tylko że podatek od niej biorą. Firma XXI wieku nagroda złotej szyny i dziada.

Mariusz Białystok

To jest tak zacofana technologicznie firma że w pracy można się tylko uwstecznić.

Młody Automatyk

witam Osobiście to zrezygnuje z pracy w tej "dynamicznie rozwijającej się firmie", w której o wszystko trzeba się prosić, niezbędne narzędzia w pracy dla zawiadowców i kierowników działek są dla nich nowinkami techniki, kierownictwo zakładów PLK proponował bym wysłać na szkolenia dotyczące obsługi i zastosowania narzędzi, urządzeń w diagnostyce i naprawie urządzeń srk.

Automatyk SRK

Teraz mają dawać podwyżki od czerwca czy lipca jak podają związki. Trwają negocjacje związków z pracodawcą, ale jak nie dostanę 200 zł to się zwalniam. No może poczekam jeszcze na jubilatkę i Pa Pa Pa niech pociąg sobie gna, ale beze mnie. Niech ktoś inny go zabezpiecza, by bezpiecznie gnał do celu. Za 2200 zł netto jako automatyk, robiący nadgodziny przy maszynach, remontach i inwestycjach, które mogę tylko odebrać (nie wiadomo kiedy). Czasem na dyżurach zarobisz więcej, ale pracujesz w niedzielę lub święta, plusem jest to, że dyżury są po 12 godzin i nie musisz codziennie stawiać się do pracy. Prawie 15 lat stażu - co ja tutaj jeszcze robię. Niech sobie szukają innych. Młodzi automatycy pouciekali bo za tak małą kasę tyle odpowiedzialności (nawet nie przystąpili do egzaminu). Ja też muszę zmądrzeć jeśli jakiś Bombardier będzie chciał otwierać serwisy gdzieś koło Tarnowa/Rzeszowa - to jestem dyspozycyjny. Wyszkolony, choć zawsze przydałoby się więcej wiedzieć, bo przekrój urządzeń zabezpieczających w PLK to ponad 50 lat.

dris

marna kasa jako dyzurny ruchu a prokurator na głowie cały czas w supermarketach wiecej zarabiaja

Zostaw opinię o PKP Polskie Linie Kolejowe - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PKP Polskie Linie Kolejowe