*GoWork nie weryfikuje każdej opinii przed publikacją, jednak analizujemy zgłoszenia i usuwamy wszystkie treści naruszające regulamin.
NIE_POLECAM
14.10.2017 12:27
Jak to jedna menadżerka powiedziała : " Wy trochę koloryzujecie w CV, a my trochę ściemniamy na rozmowach kwalifikacyjnych".
Pamiętajcie, że na rozmowach wyróżniają głównie pozytywy. O nadgodzinach zawsze powiedzą, że uzbiera się co najwyżej kilka i że są do odbioru. Bo oczywiście są. Ale żeby jedna osoba mogła spokojnie je odebrać, druga musi skończyć Twoją pracę i zostać dłużej. Potem druga odbiera nadgodziny, a pierwsza musi zostać dłużej, żeby skończyć i takie błędne koło. Work-life-balance to MIT.
PODWYŻKA - Kiedy Ty poruszasz temat wprost u managerki (bo zazwyczaj to kobiety)to zawsze szukają winy po Twojej stronie, dlaczego mieliby Ci jej nie przyznać. A błędy zawsze znajdą.
Szukają głównie studentów lub absolwentów, którzy będą pracowali po godzinach i będą tańsi.
Atmosfera też się pomału zmienia na gorsze.
Jeżeli kiedyś to była przyjazna korporacja, to teraz wyciskają człowieka jak cytrynę. I wcale nie idą za tym pieniądze, bo oszczędzają na czym się da.
NIE POLECAM
Rozczarowanie
12.10.2017 18:44
Brak solidnych szkoleń, bardzo słaba organizacja pracy, niekończące się nadgodziny i stres, bardzo słabe wynagrodzenie wzgledem ilości pracy oraz ogromu obowiązków, firma oszczędza na czym tylko się da.
Kilka plusow: pozytywna atmosfera w pracy, ludzie nastawieni na współpracę.
Sympatyczna
07.10.2017 10:46
@Agnieszka rozmowy o podwyżce nic nie dały, dostaje mało osób bo tyle dostać może. Jeśli jesteś w zespole, w którym każdy się stara to ciężko a i ta podwyżka na poziomie śmieciowym. Premii nie ma niestety, może firma powinna iść w tym kierunku, atmosfera fajna a wzrosłaby jeszcze bardziej gdyby była stała premia choćby 10% rocznie. Z rozmów z innymi firmami 8/10 miało stałe premie roczne. Pozdrawiam :)
I jeszcze raz nie. Ogromna korporacja, która wykorzystuje pracowników na maxa.
Pracownica
04.10.2017 23:42
Dla osób, które zastanawiają się nad aplikowaniem do Nielsena - powtarzające się ogłoszenia, które prawie nie znikają z pracuj.pl to nie jest przypadek. Na 1000 pracowników w ubiegłym miesiącu odeszło 50 osób, co przez kadrę zarządzającą jest uznawane za rotacje na normalnym poziomie. Od dobrego pracodawcy się nie ucieka...
Agnieszka
04.10.2017 12:42
@Rozczarowana a rozmawiałaś z pracodawcą jak rozwiązać sprawę nadgodzin? W ogóle konieczne jest zostawanie po godzinach? Czy macie za dużo obowiązków, z którymi się nie wyrabiacie w Nielsen Polska Sp. z o.o. (Badania rynku)?
Basia
10.10.2017 08:04
Nie wiem w jakim zespole pracowała rozczarowana ponieważ wiem, że nadgodziny możesz odebrać trzeba tylko czasem walczyć (niektórzy zmuszają do odebrania - i historia się powtarza zależy od managera ;)). Tak masz dwa dodatkowe dni z ich odbiorem nie ma problemu - to Ci się należy.
15.10.2017 07:47
Każda godzina jest do odebrania i firma dba o work-life balance? To straszne, że opowiadają takie rzeczy na rozmowie. Czytając opinie innych - być może są zespoły i działy, gdzie ludzie odbierają nadgodziny, przecież to ogromna firma.
Moje doświadczenie jest zupełnie inne.
W Nielsenie często zasuwasz od rana do późnych godzin nocnych i tak jest wiele dni, tygodni pod rząd - zawsze znajdzie się jakieś wytłumaczenie - nowy klient, duży klient, ważny projekt, koniec kwartału... Zwykły pracownik nic z tego nie ma poza brakiem czasu dla siebie.
Szczerze odradzam pracę w tej firmie, jeśli work-life balance jest tym czego szukasz, bo w Nielsenie tego nie znajdziesz. Ogromna rotacja mówi sama za siebie. To firma odpowiednia do zdobycia pierwszego doświadczenie i zmiany pracy na lepszą, a ci, którzy się tu zasiedza często budzą się po wielu latach, mocno wypaleni, zastanawiając się czemu życie przepływa im przez palce.
Poza tym jeśli chcesz otrzymywać uczciwe wynagrodzenie za swoją pracę - tutaj też tego nie znajdziesz.
29.09.2017 18:49
Nielsen Services to jedno wielkie rozczarowanie. W dziale operacyjnym przy dw.gdanskim wiele nadgodzin, nieodpłatnych, w ciągu miesiąca uzbiera się kilka dni. A w praktyce nie ma czasu na odbiór bo liczba pracowników jest nieadekwatna do ilości pracy. Oszczędzają na pracownikach jak się tylko da. Co z tego, że dadzą Ci Multisporta skoro nie masz czasu tego wykorzystać? Rozmowy dot. Podwyżek i premii z managerem zmierzają do nikąd, bo zawsze Ci wytknie jakieś rzekome błędy. Karierę można zrobić jedynie na programie liderskim, a więc tylko nieliczni.
Teraz szukają do działu operacyjnego przy dw.gdanskim osób bez doswiadczenia. Jak myślicie dlaczego? Bo szukają taniej siły roboczej.
Znajdzcie lepszą pracę!
Zdecydowanie nie
25.09.2017 23:49
Firma ma wysokie wymagania wobec pracowników, niestety nijak mają się one do tego, co sama jest w stanie zaoferować. Wysokość pensji jest nieadekwatna do stresu i nadgodzin jakie wiążą się z pracą na stanowisku analitycznym. Nielsen bardzo mnie rozczarował jako pracodawca. To praca dobra na krótką metę, żeby zdobyć doświadczenie.
Sympatyczna
18.09.2017 22:51
Praca w Nielsen jest uznawana za bardzo korzystną przez innych pracodawców. Są ludzie, którzy przychodzą tam i od razu widać, że zostaną - wbijają się do rzeszy projektów, wszędzie ich widać itp. Natomiast należy podkreślić, że Nielsen płaci mało. Dla ludzi, którzy nie mają kredytu, są po studiach to idealna praca. Jakiś start jest, potem renoma. Ale większość odchodzi (na ich miejsce masa innych), podwyżki naprawdę zniechęcają... Co do pracy, zależy gdzie się trafi. Są zespoły gdzie od początku do końca projektu nic się nie robi oraz są takie zespoły gdzie siedzi ma się ok. 50 h nadgodzin w miesiącu. Można zgłosić, że praca jest dla Ciebie nieodpowiednia i liczyć na łut szczęścia (wiadomo decyzja menadżera). Myślę, że Nielsen jest dla ludzi mało wymagających lub szukających spokoju i dobrej zabawy (dobry socjal, wiele wyjść integracyjnych). Odchodząc wiem, że zarabiam więcej niż osoby kierujące zespołami :)
Nielseniak
15.09.2017 22:06
Świetne miejsce pracy, ciekawi ludzie, zgrane zespoły :)
XXX
08.09.2017 16:32
Niestety wywiad nie jest zgodny panującymi warunkami. Firma jest typowym przykładem przenoszenia niższych stanowisk do PL w celu obniżenia kosztów. Jeśli chodzi o możliwości rozwoju to wszystkie ciekawsze lub decyzyjne stanowiska i projekty zostają na zachodzie. Można owszem zostać zarządzającym zespołem produkcyjnym na miejscu lub nadzorować pracę zespołu outsourcingowego w Indiach, gdy szefów na zachodzie znudzi już mydlenie oczu i opowiadanie bajek bezpośrednio to wtedy wysłużą się w przykrych sytuacjach Tobą.
Uciekajcie
30.07.2017 12:29
Zdecydowanie nie polecam. Niskie zarobki, bezpłatne nadgodziny, brak podwyżek, bardzo ograniczone możliwości rozwoju, ciągłe zmiany, niekompetentna kadra zarządzająca.
milk cola
10.07.2017 21:00
Dołącz do nas, jeżeli:
- nie szanujesz swojego czasu
- nie masz życia prywatnego
- motywuje Ciebie robienie pracy za innych albo praca, która nie jest w żaden sposób związana z Twoimi obowiązkami
- nie zamierzasz pracować z nami dłużej niż rok
Co oferujemy?
- duża ilość nadgodnin (nektórzy naszy pracownicy mają ich nawet ponad 100!)
- zero szans na jakiekolwiek podwyżki
- atmosferę pełną stresu
- demotywację na każdym kroku
Maxi
28.01.2017 18:35
Mowa o stawkach brutto.
soja
06.10.2016 22:40
no jak na konsultanta to zaskakująco uważam wysokie wynagrodzenie jak na polskie warunki rynku pracy, ciekawe tylko jakie wymagania należy spełnić żeby dostać stanowisko takie
Goska
04.10.2016 19:31
Macie pojecie Ile zarabia client consultant z doświadczeniem? Dostałam propozycje spotkania i zastanawiam się czy wogole warto iść. .. (oczekuje więcej niż 5k)
nie powiem kto
06.10.2016 22:37
@Goska: realne, zależy od doświadczenia. Około 3.5-5k to stanowisko juniorskie (widełki zależne od działów), konsultant 4.5-6.5 może dostać.
justyna
27.10.2016 00:19
Do Gosi, czy ty podawalam kowoty brutto czy netto.??
Goska
04.10.2016 19:31
Wywiadu udzielił/aMagdalena Fiedorowicz
09.09.2016 10:51
Zajmujecie się obserwowaniem konsumentów. W jaki sposób to robicie?
Nasz zakres działania obejmuje nie tylko badania konsumenckie. Nielsen jest globalną firmą pomagającą swoim klientom zarządzać informacją, zapewniającą kompleksowe zrozumienie tego co konsumenci kupują, czyli segment Buy i oglądają, segment Watch. Ten drugi dostarcza usługi w zakresie pomiarów dotyczących oglądalności, polegające na gromadzeniu i analizie danych dotyczących widzów różnych rodzajów mediów. Mam tu na myśli telewizję, radio, Internet, urządzenia mobilne wszędzie tam, gdzie, konsumowane są treści marketingowe. Segment Buy dostarcza producentom oraz sprzedawcom detalicznym towarów konsumpcyjnych szeroką perspektywę trendów zakupowych panujących na rynku. Dzięki integracji informacji z powyższych segmentów oraz innych źródeł, Nielsen oferuje swoim klientom zarówno globalne rozwiązania pomiarowe jak i analityczne, umożliwiające rozwój biznesu.
Jakimi metodami prowadzicie swoje badania?
Najbardziej rozpoznawalnymi z szerokiej gamy prowadzonych przez nas pomiarów są badania tego, co konsumenci kupują, a także te dotyczące oglądalności telewizji. Wszystkie prowadzone przez nas badania prowadzone są nowoczesnymi metodami. Badania statystyczne prowadzone są w oparciu o odpowiednio dobrane, reprezentatywne próby sklepów i gospodarstw domowych. O wysokiej jakości prowadzonych przez nas badań, świadczy również fakt, że Nielsen otrzymuje regularnie certyfikat jakości pracy ankieterów przyznawany przez Organizację Firm Badania Opinii i Rynku.
Czy zachowania konsumenckie różnią się w poszczególnych krajach?
Wyczerpująca odpowiedź na to pytanie wymagałaby dołączenia do naszej rozmowy ebooka z osobnym opracowaniem. Nie sposób bowiem w kilku zdaniach scharakteryzować różnice pomiędzy konsumentami w różnych krajach. Zachęcamy jednak do odwiedzania naszej strony internetowej www.nielsen.com/pl, na której publikujemy cykliczne opracowania dotyczące wskaźnika zadowolenia konsumentów. Można tam również znaleźć informacje o dynamice sprzedaży produktów FMCG w Polsce i Europie.
Nie skupiacie się tylko na konsumentach, ale prowadzicie też badania telewizyjne. W jaki sposób są one prowadzone?
Badania oglądalności telewizji to tak zwane badania telemetryczne. Prowadzimy je na reprezentatywnej próbie gospodarstw domowych w całej Polsce. Stawiamy na współpracę z całymi rodzinami, które wyrażą zgodę na uczestnictwo w naszym badaniu. Dzięki zebranym informacjom wiemy na przykład, że przeciętny Polak ogląda telewizję ponad cztery godziny dziennie.
Wiele lat doświadczeń i sukcesów, ale zaczynaliście skromnie w latach dziewięćdziesiątych poprzedniego stulecia.
Nielsen w Polsce, podobnie jak wszystkie firmy, które zaczynały wtedy działalność i funkcjonują do dnia dzisiejszego mogą przyznać, że od tego czasu realia prowadzenia biznesu zmieniły się diametralnie. Nie chodzi tylko o samego konsumenta, ale też o całe otoczenie infrastrukturalne i technologiczne. Pierwsze biuro Nielsena mieściło się w willi na ulicy Okrężnej w Warszawie. Badania prowadzone były na papierze, ankiety, których ilość szła w tysiące kartek, drukowane były na drukarkach igłowych. Wypełnione formularze wracały do biura pocztą, a następnie wbijane były do baz na nielicznych komputerach służących tylko i wyłącznie do przechowywania danych. Komputery biurowe pojawiły się w roku 1994, ale to co dziś jest standardem, czyli dostęp do sieci WWW czy nawet sieć lokalna, wtedy było marzeniem. W tamtym czasie wymiana informacji między stanowiskami komputerowymi była przeprowadzana za pomocą dyskietki 5,25 cala, a sprawność i szybkość komunikacji zależała głównie od tego jak szybko pracownik z dyskietką przemieszczał się po biurze. Dziś to wszystko przy użyciu nowoczesnych technologii zostało skrócone do minimum. Wymiana informacji trwa błyskawicznie, nie mówiąc już nawet o tym jaki wpływ na środowisko ma fakt zastąpienia papieru nośnikiem elektronicznym.
W Waszej branży technologia to faktycznie nieodzowne narzędzie do pracy. Czy w sferze pracy z klientem także zaszły duże zmiany?
Dzisiejszym standardem w przypadku prezentacji wewnętrznej czy zewnętrznej u klienta jest używanie projektorów czy też telewizorów. W latach 90. przygotowaną prezentację drukowało się na folii, którą następnie umieszczało się na rzutnikach. Było to nowoczesne rozwiązanie jak na tamte czasy. Oferty, a potem umowy, a nawet bieżąca korespondencja przesyłane były faksem. To były czasy, w których biznes rósł, a popyt przewyższał podaż. Spojrzenie na dzień dzisiejszy z perspektywy zmian jakie nastąpiły pozwala zrozumieć jak wiele zmienia się w naszym bezpośrednim otoczeniu, a przede wszystkim jak wielki wpływ na nasze codzienne funkcjonowania ma błyskawicznie rozwijająca się technologia.
Technologie też jednak ktoś musi obsługiwać. Ilu macie pracowników?
Aktualnie w Polsce zatrudniamy 600 pracowników na stanowiskach konsultantów, analityków oraz pracowników działów operacyjnych.
Działacie w branży, która wymaga promocji na różnych płaszczyznach?
Jesteśmy aktywni w mediach społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Linkedin, Goldenline. Uczestniczymy w targach pracy, odwiedzamy warszawskie uczelnie oraz prowadzimy warsztaty dla studentów tak, aby mieć okazję bezpośrednio porozmawiać z potencjalnymi kandydatami. Bierzemy również udział w konferencjach branżowych.
Jakie macie atuty, którymi próbujecie skusić przyszłych pracowników?
W naszym przekonaniu najważniejszym walorem każdej pracy są otaczający nas współpracownicy i atmosfera panująca w biurze. Na co dzień dbamy o postępowanie zgodne z naszymi wartościami tj. „Simple, Open, Integrated”. Jesteśmy otwarci na innych ludzi i ich pomysły, dbamy o pracę zespołową i wspieramy się wzajemnie w codziennej pracy.
Jaki stosujecie system rekrutacji?
Aplikacje przyjmujemy online. Następnie, w zależności od stanowiska, wybranych kandydatów zapraszamy na testy analityczne do siedziby naszej firmy bądź do wykonania ich zdalnie. Kandydatów, którzy przejdą testy analityczne zapraszamy na kolejne etapy rekrutacji czyli rozmowy rekrutacyjne. Skupiamy się wtedy na sprawdzeniu umiejętności komunikacyjnych oraz znajomości języka angielskiego. Weryfikujemy także umiejętność pracy z pakietem Microsoft Office oraz umiejętności niezbędne do wykonywania pracy na danym stanowisku.
Najbardziej zdolni i przebojowi pracownicy mają szansę piąć się po szczeblach kariery?
Tak, ponieważ w firmie posiadamy przejrzystą ścieżkę kariery. W ramach większości pozycji pracownik przechodzi przez poziomy specjalistyczne, po czym może kontynuować karierę na stanowiskach eksperckich w danej dziedzinie lub na stanowiskach menadżerskich. Oprócz stanowisk lokalnych, Nielsen oferuje szereg ról w środowisku globalnym. Szczególną wagę przykładamy do umożliwiania naszym pracownikom poznania wielu obszarów pracy w ramach naszej organizacji. Oferowane przez naszą organizację możliwości rozwoju to nie zawsze jedna prosta droga, ale często możliwość rozwoju w wielu działach, a nawet w innych krajach.
W jaki sposób próbujecie integrować swoich pracowników?
Oprócz wewnętrznych grup zrzeszających pracowników organizujemy spotkania przy różnych okazjach. W mniejszych i większych zespołach mamy okazję wspólnie pracować, ale także wspólnie się bawić. Dbamy także o rozwój zawodowy. Oferujemy szeroki pakiet szkoleń wewnętrznych i szkoleń online. Umożliwiamy zdobycie nowych umiejętności oraz poszerzenie wiedzy w ramach programów wymiany pracowników pomiędzy działami oraz programów rozwoju kadry menadżerskiej.
Praca powinna przynosić pieniądze, ale też frajdę i satysfakcję. Potraficie to wszystko połączyć?
Nie ma z tym żadnego problemu. Posiadamy w firmie wiele grup zrzeszających pracowników, którzy posiadają takie same zainteresowania bądź hobby. Bawimy się także sportowo: biegamy, gramy w siatkówkę, piłkę nożną, bilard czy gry planszowe.
Czym jest inicjatywa Nielsen Cares?
To projekt ukierunkowany na pomoc lokalnym społecznościom, wspierający różne formy wolontariatu pracowniczego. W ramach tej inicjatywy pomagamy także w formule WIN czyli Women In Nielsen. To grupa osób, której celem jest wspieranie kobiet między innymi w rozwoju zawodowym.
Czego można Wam życzyć na kolejne lata?
Nasza organizacja na przestrzeni ostatnich lat dynamicznie się rozwijała. Chyba więc tego, żeby ten wzrost był ciągle kontynuowany w przyszłości.
Victorix
01.09.2016 00:40
Hej, dostałem propozycję pracy tam, ale nie wiem czy warto, dosyc niska stawka,daleko nawet nie siegajaca 5000 brutto. Czy to norma tam czy jednak zarobki są wyższe, a ja się dałem zrobić? Na specjalistę 5000 tysi to moim zdaniem powinna być norma. Dajcie znać czy dla kogoś z wieloletnim doświadczeniem ta firma ma sens.
20.07.2016 19:33
Ta firma to porażka - darmowe nadgodziny do oporu, pisanie raportów w weekendy to norma. Poza tym nie liczcie na podwyżki, są przyznawane tylko w przypadku awansu, a to również nie są zawrotne sumy. Polskie biuro jest traktowane jak taśma produkcyjna raportów dla badań sprzedanych w innych krajach. Praca w Nielsenie ma sens tylko dla młodych osób, które szukają doświadczenia i są w stanie pracować za niższe stawki niż daje konkurencja. Wysoka rotacja najlepiej świadczy o podejściu firmy do pracownika.
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Nielsen IQ?
ver
14.07.2016 16:09
nie nie nie i jeszcze raz nie. pomijam fakt, że w procesie rekrutacji chcą informacji odnośnie zarobków w poprzednich firmach. co to w ogóle za pomysł??????????????
ariana
18.04.2016 16:53
Czy ktoś był na testach analitycznych do Nielsena?
Zaprosili mnie. Jak długo trwają? Jaki poziom trudności? Można mieć ze sobą kalkulator?
11.10.2015 20:59
Vanilla
12.10.2015 11:18
wynagrodzenie to zależy w jakim dziale, czy zarobisz więcej na zlecenie? nie sądzę,premie zależne od budżetu i Twojego szefa,dobra praca dla kumatych i ogarniętych studentów :)bardzo dużo ludzi po sgh-u, można się załapać przez uczelnie na program stażowy 6m-scy i jak się wykażesz i jesteś dobry duża szansa na zostanie w firmie. Wynagrodzenie na stażowym? 120% zasiłku dla bezrobotnych ;)
dobry angielski i umysł analityczny, Excel biegły z tworzeniem makr i tabel przestawnych, zweryfikują to bardzo szybko.
Az tak prosto przeciętnemu Kowalskiego się tam dostać wcale nie jest łatwo .
Chyba, że ma się plecy tak jak wszędzie !
Vanilla
11.10.2015 17:54
Typowe Korpo! Pracowałam w Nielsenie kilka lat, bardzo dobre miejsce dla studentów stawiających pierwsze kroki na rynku zawodowym, można się bardzo dużo nauczyć i uciekać do klienta ;)
Kiepska płaca, kadra zarządzająca porażka,brak motywacji pracowników, monotonna praca w niektórych działach, zero szkoleń!
Bardzo duża rotacja pracowników, rekrutacja zazwyczaj wewnętrzna z polecenia, a więc standard..:)
Naprawdę, kiedyś w Nielsenie pracowali rzeczowi, fachowi i merytoryczni ludzie, ale to już niestety przyszłość, do pół metka emerytury nie dochowają ;)
Jedną z pozytywnych stron są ludzie, ale to też nie we wszystkich działach.
Jasne że u nas jest taniej ale transferuje się po to aby było jedno centrum operacyjne. W sumie nie wiadomo czy to się uda bo amatorzy to robią już kilka lat. Jak masz małe dochody na osobę to możesz zgłaszać się o kasę do komisji socjalnej, a jeśli chodzi o motywację to zależy na jakiego szefa trafisz, będą oceny okresowe pracy, ja akurat mam tutaj złe wspomnienia gdyż były niesprawiedliwe, jak wyniki liczbowe były bez zarzutu to nie spełniałem jakiś wartości firmy (pojemne, wszystko można w to wrzucić jak się chce). Opieka medyczna i sport jest.
25.11.2014 17:56
KK
06.01.2015 23:03
To typowa korporacja dzięki obecnemu szefowi regionalnemu który ludzkich odruchów raczej nie ma, zależy im tylko na wyciśnięciu z pracownika tyle ile się da a później kopniak w tyłek, poza tym transferuje część usług jakie wykonuje obecnie poza Polskę więc za jakiś czas będą grupowe zwolnienia w niektórych działach.
Zostaw merytoryczną opinię o Nielsen IQ Sp. z o.o.