Kiedy Michelin wznawia produkcję?
Tak naprawde to się całkowicie nie zatrzymał. Ludzi wysłali na przymusowe urlopy ale ogólnie fabryka jako całość nie stoi.
Co Państwo sądzą o firmie XPO LOGISTIC (firma zewnętrza) na bramie 10 ?
Witam chcialbym sie zapytac jak wyglada praca przy produkcji mieszanek ( czy ciezka jaka stawka na start jakie dodatki sa za weekendy nocki)
2600 na rękę z nockami i czterobrygadówką. Jak pozasuwasz parę lat to do trójki może dobijesz. Owszem ciężko. Ciepło hałas kurz.
Pracowałem kilka lat temu w Goodyear Debica ale przeprowadziłem sie bo poznalem tutaj moja zone. Znajomy mi pisal nowi co przychodza maja na start 23zl wiec troche słabo tutaj płaca.
po 3 latach pracy spokojnie bedziesz miec 3000 na reke bez wchodzeniu w (usunięte przez administratora) itd wystarczy zebys robił swoje
Atmosfera w miejscu pracy odgrywa ważną rolę. Jak wygląda ten aspekt w Michelin Polska?
Nie zgadzam się z Tobą. Po wynikach Ankiety można stwierdzić jednoznacznie, że Pracownicy są Zaangażowani w swoją pracę. Cenią sobie firmę jako stabilne miejsce pracy, więc atmosfera musi być ok :) Polecam:) 1 zmiana to jest życie:)
Witaj Atmosfera bywa różna ale jak masz normalnych ludzi wokoło to idzie się dogadać. Gorzej z przełożonymi oraz pierwszozmianowymi. Mają oni robotnika za coś co przeszkadza i najlepiej jak pracuje za dwóch i siedzi cicho. Jako przykład podam że ostatnio pracownikom produkcji na całym zakładzie zabroniono korzystać z obiadów podczas pierwszych zmian bo przeszkadzało że brudni i kolejkę zajmują. A nawet jakbyś chciał iść podczas własnej przerwy to ci odliczą od czasu pracy(!) . Resztę sam sobie dopowiedz. Pozdrawiam
To o czym wspominasz odnośnie zakazu chodzenia na obiady pracownikom produkcyjnym,nadaje się do programu sprawa dla reportera, jeżeli to prawda mówimy tu o dyskryminacji pracowników niższego szczebla, czy związki zawodowe robią coś w tym kierunku? Czy ktoś to zgłosił?
Każdemu pracownikowi przysługuje 15 minut przerwy nawet tym jednozmianowym. A jak idziesz na stołówkę to szczerze powiedz ile cię nie ma stanowisku????? A później lament że się nie ma czasu. Na obiad można iść po pierwszej zmianie. I wszyscy mają to jak coś do odrobienia nie tylko zmianowi.????
Związki zawodowe nic nie zrobią bo nie są związkami zewnetrznymi, Michelin opłaca ich stołki,więc mają grać jak Michelin chce.
Wiem że niektórzy rzeczywiście przekraczali czas na przerwie i powinno im się zwrócić uwagę a nie karać każdego na produkcji. Ale z drugiej strony nie wszyscy pierwszozmianowi odrabiają ten obiad. Ogólnie sytuacja conajmniej dziwna i nie pomaga wizerunkowi firmy. O ludzi jest coraz trudniej a tu takie coś. Powiedz czy ty w swojej firmie podjąłbyś taką decyzje.
To nie jest tak jak mówisz,poprostu gamonie bliżej bramy nr 1przesadzali i siedzieli po godzinie albo przebierali się i szli po obiedzie do domu u mnie na z2nikt się nie czepia bo wydział daleko i przełożono wiedzą że i tak wcześnie w pracy jesteśmy
Ty o Ankiecie nic nie mów,co roku naciski aby odpowiedzi były zadowalające,a z rzeczywistą nic się nie robi, boją się bo Ankieta wychodzi poza Olsztyn.
(usunięte przez administratora) prawda. Nie w każdym biurze. Teraz potworzyły stanowiska koordynatorów (coś między kierownikiem a szarym pracownikiem) i atmosfera w robocie jest coraz gorszą. Mówię tu o biurze ...wyniki ankiet też nie są zachwycające. Tylko nic się z tym nie robi.
Z tego co pamietam,ankieta jest tak sprytnie skonstruowana czytaj socjotechnika, ze co by nie zaznaczy trzymając się obiektywnie faktów wyjdzie OK. Po wypełnieniu jej miałem wrażenie ze wystawiam firmie laurkę,nie było w niej miejsca na konstruktywna krytykę. Bo nie temu ma służyć.
Co tu dopowiadać, wszyscy śmierdzą gumą tak samą tylko niektórzy myślą że mniej bo chodzą po hali w dżinsach.
Masz rację, tylko czemu zakaz poszedł dla produkcji na cały zakład. Co ludzie na drugim końcu zakładu mają do tych gamoni.Z tego co wiem na z2 też zakaz wszedł jak coś.
Przyznam , że czytam te opinie (bzdury). Pracuje w firmie już kilkanaście lat i chwale sobie przełożonych, a miałem ich już kilkunastu. Fakt ostatni to porażka, chyba nikt nie chce przyznać się do błędu z jego zatrudnieniem. Atmosfera zależy od kolegów i właśnie przełożonych. Jak jest przełożony „kopany” za brak wyników, a kolegom jeszcze niezależny to niestety ale dobrej atmosfery się niespodziewaj. Podpisujac umowę zobowiązałem się do rzetelnego wywiązywania się z zakresu obowiązków. Są tacy, którzy uważają, ze powinno wystarczyć to ze przyszli do pracy. Co do płacy: pracując w 4brygadowce da się przywyknąć -max 3 dni na jedna zmianę -da się wytrzymać. Masz dodatki za weekendy, nocki i święta (w te ważniejsze jest wolne), ale jak przechodzisz na jedna zmianę to utrata dodatków zaboli. Ogółem zasada „lepiej tam gdzie nas nie ma” tu działa świetnie. Problem kiedy już się dojdzie na stołek. Dostajesz sztachetą w głowę, bo nagle odpowiedzialność i oczekiwania, ze wyniki się poprawia. Plan i jakość same się nie zrobią. Przed praca w MP pracowałem na zachodzie i dopiero tu zrozumiałem ze ludzie sami sobie robią pod górkę idąc na skróty i zwalając winę na innych... Poznalem tu wielu fajnych pracowników fizycznych (sam się z tej grupy wywodzę), wielu mistrzów, kierowników i dyrektorów. To, ze jeden mi nie pasuje to nie generalizuje, ze wszyscy tacy są i to nie ma znaczenia czy to Michelin, Biedronka czy Żabka... przyjdź i sam ocen... Tu tylko żale widzę a nie obiektywne opinie.
Temat atmosfery w pracy wygląda dennie. Przełożeni są mocno naciskani na wyniki, zestresowani i podenerwowani przekazują to szeregowym pracownikom. Ci z kolei są zmęczeni i rozdrażnieni niewyspaniem, zmiennym czasem pracy. Atmosfera na produkcji zazwyczaj jest nerwowa i nieprzyjazna.
Ile teraz firma płaci nowemu pracownikowi fizycznemu w systemie 4 brygadowym?
Ja mam 21 zł na godzinę po 15 latach pracy. To sporo bo są goście co zatrudniali się ze mną i mają po 19.
Zrobią wszystko żeby zapłacić jak najmniej chyba że nie mają ludzi na dane stanowisko a powiesz że się zwalniasz to pogadają z tobą i max 1,5zł /h dadzą dodatkowo :) , 16zł brutto za h +dodatek systemowy a 17zł brutto to minimalna krajowa, to jest szczyt pazerności!
Taa ale chyba nie te małolaty co przychodzą na produkcję. Dostają 18 z groszami. Rotacja jest bardzo duża
Ta firma będzie niedługo płakać! Już nie mają z kogo wybierać na produkcję! Może powinni zrobić jak w indykpolu pozatrudniać ciapatych i Ukraińców ale i ci nie chcą robić za taki hajs i w takim systemie!
Czy praca na produkcji odbywa się wyłącznie w systemie 4 brygadowym 3 zmianowym? Czy jest możliwość pracy na jednej zmianie lub dwóch?
Hej, Pracowałem w Michelinie kilka lat, zwolniłem się za porozumieniem stron i poszedłem gdzie indziej. Trochę czasu minęło, widzę że firma się ogłasza i rekrutuje, pomyślałem o powrocie. Pytanie jest takie: Czy przyjmują z powrotem pracowników którzy sami się zwolnili? Proszę o opinie. Dzięki, pozdrawiam.
Witaj Jeśli odszedłeś w dobrej atmosferze i opinia była ok to nie powinno być problemu. Niestety obecnie jest zastój i może trzeba będzie poczekać do nowego roku jak ruszy znowu pełna produkcja. Pozdrawiam
Nawet jak przyjmą ponownie to zaczynasz od najniższej stawki, jak jest zmniejszona produkcja to zwalniają ludzi lub przenoszą na stanowiska na których nie chciałbyś pracować, najlepsze są ich wymówki , kłamią w żywe oczy, niekiedy prawdziwego powodu zwolnienia nie podadzą tylko byle by się pozbyć człowieka
Przyjmują ponownie byłych pracowników. Nie ma już takiego obostrzenia. Ja wróciłem, jednak wytrzymałem tylko 1 rok, po powrocie. Zakład się nie zmienia i wszystkie powody dla których wcześniej odoszedłem szybko dały się przypomnieć. Jednak stara zasada "odgrzewany jest dobry tylko bigos" jest prawdą, przynajmniej w moim przypadku.
Dobrze mówisz, jak mnie zwalniali nie powiedzieli słowa , tylko żebym z nimi poszedł, jak wszedłem do personalnego , usłyszałem chcielibyśmy z panem rozwiązać umowę, spytałem o powód, to aż mnie zamurowało , nie chciałem podpisać bo rozwiązanie umowy było dziwnie sformułowane, siedziało dwóch majstrów i personalna, po dłuższym namyśle zmienili mi umowę rozwiązania którą wkońcu podpisalem, czułem się przyparty do muru ale nie chciało mi się z nimi prowadzić zbędnej rozmowy. Firmie dziękuję za darmowe szkolenia udt i nabycie doświadczenia. Nie dziękuję za sposób traktowania pracowników fizycznych , za charowanie jak ???? i (usunięte przez administratora)
Witam, jak wygląda praca na utrzymaniu ruchu?
Nie polecam. Straszna atmosfera przynajmniej na comerio. Trochę lepiej po zmianie mistrza ale i tak nie ma oparcia w technologach Ur bo poprostu niewiedza tylko zbywanie ...
operator krajarek kordu cgl-zaproponowano mi tylko taką pracę. Słyszałem wiele negatywnych opinii,warto spróbować?
Opowiedzcie jak jest na stanowisku skręcacz na mordach? Proszę o prawdziwe i szczere wypowiedzi. A majstrów i lizusow ich nikt tu nie chce
jest okej! firma dużo zainwestowała w poprawę warunków pracy. Chłodzenie hali, wózki itp. Praca jak praca da radę przetrwać. Wypłata na czas, czasem wpadnie jakaś premia- pracowałem u prywaciarzy w Olsztynie więc nie narzekam.
Cześć, ile można czekać na odpowiedź po rozmowie ? mija już trochę czasu a dalej 0 odpowiedzi i człowiek nie wie czy ma szukać dalej czy ki czort.
To zalezy, czasem odpowiedz masz w ciagu tygodnia, czasem calosc trwa do miesieca. Wszystko zalezy od tego jak wyszedles na rozmowie I ktory koordynator zainteresuje sie Twoim CV. Mowie o stanowisku umyslowym. Pozdrawiam I zycze powodzenia.
Robi nadal...Czy z ucha strzela tego nie wiem ale w tyłki wchodzi wszystkim bez wyjątku,nawet wazeliny przy tym nie potrzebuje....Drugi kaczor-brak wykształcenia,prawa jazdy,karty bankomatowej a żądzić by chciał....