Totalizator Sportowy Sp. z o.o.

Warszawa

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 42 ocen.

Totalizator Sportowy Sp. z o.o.
2 42 6 1

Opinie o Totalizator Sportowy Sp. z o.o.

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Maja

Opinie klientów firmy Totalizator Sportowy są ważne, jednak ja chciałabym zadać pytanie właśnie pracownikom owej firmy. Może ktoś z Was podzieli się z innymi użytkownikami naszego forum informacjami na temat tego, jak wygląda "na żywo" proces rekrutacji? A może napiszecie coś o tym, jakiego typu szkolenia czy kursy oferuje ten pracodawca?

Bebe
@Maja 24.05.2018 23:18

Jak nie masz znajomości, to się nie dostaniesz. Spółka rodzinna

wrocław
@Bebe 13.06.2018 13:31

Potwierdzam. We Wrocławiu tak jest.

Jaś fasola
@Maja 24.05.2018 23:18

Klienci to leśne dziadki i stare omy :)

Karol
@Maja 24.05.2018 23:18

Ale śmieszne.

Totka
@Maja 24.05.2018 23:18

Myślę że podobna ilość ludzi jest po znajomości jak 'z ulicy'. Co do kursów i szkoleń - tu akurat jest ok, pod warunkiem że ma się pomysł na siebie.

Wojtej

Byłem centralni na rozmowie o pracę. W styczniu na spotkaniu HR i kierownik rozmowa nawet ok. Następnie w lutym na drugim etapie. Była obecna Pani HR i 2 Panie kierownik oraz wesolutki inczej dyrektor który kieruje losowaniami. Poświęciłem się tego dnia nie dość że przeziębiony to jechałem 25 km z pod wa-wy w minus 22 stopnie celcjusza. Były 2 zadania do wykonania i w trakcie realizacji zadań Państwo gadali sobie jak w cafe na spotkaniu towarzyskim. Nawet nie podali ciepłej kawy. W pewnym momencie Pan dyrektor chciał jeszcze bardziej rozweselać Panie zadawał kolejno do mnie pytanie: Czy mam dzieci? Czy żona karmi ? Kto opiekuje się dzieckiem? Jak sobie poradzę z dojazdem do pracy? Myślałem że te pytania to dla żartu a jednak nie. Strata mojego czasu, kasy na dojazd i nerwów oraz poświęcenia. Ze strony Pań śmiechy i chichy. Towarzystwo zepsute socjalem LOTTO i wywyszajace się. Na koniec ani słowa przepraszam ani nic. Jako młody i dumny ojciec poczułem się lekko wkurzony. Co do losowan. Jeżeli firma pilnuje budżetu analizuje wpływy i zachowuje się jak typowa korporacja sprzedająca marzenia to wątpie wiarygodność w XXI wieku. Z resztą wygranych coraz mniej nawet tych 3. Do budynku przychodzą stali oficjele NBP, politycy, ciekawe po co? Bo nie puszczać losy? Okolica fatalna, na każdym kroku cyganie, podejrzane typt. W nocy strach tam zaglądać. Szczegóły: specjalista ds. Losowan 5000 brutto, kwartalna premia od wyników sprzedaży firmy, plus kasa za losowania, plus opieka medycza, karta sportowa. Praca 2 zmianowa o 7:30 do 00:30 przez wszystkie weekendy i święta.

Rostowski
@Wojtej 11.09.2018 10:23

Wolę siedzieć w więzieniu niż grać dla lotto.

Maja

@zniesmaczony, nie jesteś zadowolony z przebiegu procesu rekrutacyjnego w Totalizator Sportowy Sp. z o.o. Mógłbyś mimo wszystko, mniej więcej, określić ile trwał? Jak długo czekałeś na pierwszy kontakt z tą firmą, w trakcie którego zostałeś zaproszony do wzięcia udziału w rekrutacji?

Lech Wołensa
@Maja 16.03.2018 18:36

A kto w ogóle chce pracować w tej żydowskiej firmie? Oszustwo!!!!!!!

Maja

@@samosia, widzę, że jesteś pozytywnie nastawiona do firmy Totalizator Sportowy. Czy w takim razie planujesz w najbliższym czasie aplikować do tej firmy i starać się o zatrudnienie w niej? Zachęcam Cię do pozostawienia skonkretyzowanej wypowiedzi na tym forum w tej kwestii.

@samosia
@Maja 05.07.2018 09:55

Tak jestem pozytywnie nastawiona do tej Spółki. Znam osoby 3 w roznych lokalizacjach w Polsce ktòre tam pracuja, nd Wrocławia, i każda z nich ma pozytywne zdanie nt pracy na rzecz TS. Dlatego śledzę oferty do Wroclawia, bo zamierzam aplikować jeżeli pojawi się taka z kręgu moich doświadczeń i zainteresowań.

Jaś fasola
@Maja 05.07.2018 09:55

Hahahaha

Wiki

Przeczytałem ogłoszenie, że są prowadzone nabory na pracownika obsługi salonów gier. Czy może ktoś więcej coś napisać o tym stanowisku? I czy może ktoś napisać w jakich godzinach się pracuje? Czy jest to system pracy 8 godzinny, czy 12 godzinny? I jaki przedział finansowy? A także, czy jest to umowa o pracę, czy inna forma zatrudnienia?

Piotr

W kadrach w oddziale Wrocław rzeczywiście pracuje od niedawna druga osoba z polecenia od kierownika

Barbara

W TS wypłaty są w jakich terminach? Do 10, na poczatku miesiąca czy na koniec miesiąca?

Joł
@Barbara 07.08.2018 14:29

Do 29 każdego

Klient

We Wrocławiu osoby, które prowadzą szkolenia sami potrzebują doszkolenia, bo wiedza jest przekazywana chaotycznie i na skróty. A później w nowych punktach pracujący tam ludzie nie potrafią wyjaśnić i udzielić odpowiedzi na zadawane pytania tłumacząc, że nie było tego na szkoleniu i sami nie wiedzą. Wstyd i uklon do dyrekcji . Więcej profesjonalizmu

Andrzej

Ja kupuję benzynę na Szczeci Zdroje pracownice są bardzo miłe życzliwe i zawsze chcą pomuc. A co do ajenta stacji porażka kobietą nie miła sztuczna nastawiona tylko na kasę. Dla niej klient jest nie istotny zreszra jak i pracownicy szkoda im ich.

Maja

@@samosia, widać, że jesteś pewna, do jakiego miejsca aplikujesz kiedy zostanie otwarta interesująca Cię rekrutacja w Totalizator Sportowy. W związku z tym proszę Cię o przedstawienie na tym forum swoich uwag i spostrzeżeń wynikających z przebiegu procesu rekrutacyjnego w którym prawdopodobnie w przyszłości weźmiesz udział. Z Twoją relacją chętnie zapoznają się inni użytkownicy odwiedzający ten wątek.

wrocław

Jeżeli we Wrocławiu pojawia się nowa oferta pracy, to i tak w tym oddziale na to miejsce jest już wybrana osoba z bliskiego grona pewnej osoby. Owszem, zapraszają na rozmowę i robią złudną nadzieję innym, nawet może bardziej zdolną, z lepszymi kompetencjami i wykształceniem. Tylko można się domyślać, kogo teraz ostatnio przyjęli do kadr. Bez komentarza...

@samosia
@wrocław 21.06.2018 20:33

śledzę na bieżąco ogłoszenia z tej firmy bo wiem że praca satysfakcjonująca dająca stabilność zatrudnienia jeżeli spełnia wymagania i relizujesz zadania na odpowiednim poziomie. Nie było ostatnio rekrutacji do kadr, bo to stanowisko jednoosobowe i obsadzone. Więc o czym piszesz

Maja

@wrocław Na jakiej podstawie wyciągasz tego typu wnioski? Nie zrozum mnie źle, ale jest to naprawdę poważny zarzut w stronę Totalizatora Sportowego. Dlatego dobrze by było, jakbyś napisał konkretnie, dlaczego tak sądzisz. Sprawi to także, iż Twoja opinia będzie bardziej wiarygodna.

Maja

@wrocław Tak, czyli jak? Chciałabym Cię prosić o konkrety na temat firmy Totalizator Sportowy. Zachęcam Cię serdecznie do merytorycznej wypowiedzi. Niestety, ale ta nic nie wnosi do wątku.

Maja

@Bebe Z jakiego konkretnie powodu twierdzisz, że praca w Totalizatorze Sportowym to strata czasu? Ważne są konkrety oraz szczegóły, o które właśnie chciałabym Cię prosić. Sprawią one przede wszystkim, że Twoja opinia będzie bardziej wiarygodna, a innym użytkownikom na pewno pomoże podjąć decyzję dotyczącą aplikowania do firmy.

Maja

Jak skomentujecie ofertę pracy w Totalizatorze Sportowym na stanowisku specjalista ds. badań marketingowych? Taka osoba jest poszukiwana do centrali tej firmy znajdującej się w Warszawie. Warto Waszym zdaniem zainteresować się tą ofertą i na nią aplikować? Zachęcam do pozostawiania przez Was opinii na ten temat. Jak przedstawia się specyfika pracy w tym obszarze firmy?

Bebe
@Maja 09.05.2018 16:22

Daruj sobie. Szkoda czasu

basia

Ludzie szukaja pracy ciesza sie jak zalapia a u nas do tatolizatora wejsc jak jest pewna sprzedawczyni strach jest bardzo wulgarna po prostu chamska jakby siedziala za kare a nie przymowala lottka nikt sie za te pania nie wezmie , toc pracuja na zmiany wiec nie rozumie w czym rzecz

Pawcio

We Wrocławiu tez tak jest zapraszaja na rozmowe i tsk cie nie przyjma bo juz ktos z rodziny pracowniks lotto bedzie tsm pracowac Sciema i tyle

Maciek
@Pawcio 19.03.2018 13:24

Do magazynu TS Wrocław przyjęli zięcia księgowej.

Maja

@Pawcio, rozumiem, że powód przez który nie zostałeś zatrudniony w Totalizator Sportowy jest Twoim przypuszczeniem. Czy pracodawca wyjaśnił Ci w informacji zwrotnej z odbytej rozmowy kwalifikacyjnej, dlaczego Cię nie zatrudnił? Jak ocenisz sam przebieg tej rozmowy?

anonim

(usunięte przez administratora)

Nowy

Na jakie stanowisko aplikowałeś?

wiktor

Przeraziła mnie ostatnio informacja, że na stanowisku Przedstawiciela Handlowego w oddziale kieleckim robia rekrutacje, rozmowy i caly ten cyrk, a i tak maja juz, czlowieka. Najlepsze, ze to synek jednego z pracownikow, juz jezdzi po rynku i sie szkoli z tatusiem. Po co pisza wiec na swojej stronie,ze proces rekrutacji odbywa sie z zachowaniem wszystkich zasad profesjonalizmu. Po co ludziom zabierac czas i energie skoro juz maja zaklepanego czlowieka.

Młody
@wiktor 08.06.2015 09:41

To są bezpodstawne oszczerstwa. Jestem synem pracownika Totalizatora. Złożyłem aplikację i brałem udział w rekrutacji. Niestety nie przyjęto mnie. Proszę zatem nie wypisywać głupot.

WhoKnows
@Młody 15.06.2015 22:33

To że jedna osoba nie dostała się po znajomości nie tworzy reguły. Mnie ktoś znajomy przed rozmową uprzedził, że to może być tylko na pokaz, bo już jest osoba na to miejsce

Ciekawa

Witam, zastanawiam się nad praca w kolekturze w zachodnio pomorskim. Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć konkretnie na temat zarobków. Czy pensja jest ruchoma a jeśli tak to czy jednego miesiąca będę martwić się o rachunki a drugiego pic szampana pod palmami? Widziałam iż większość pracowników jakoś nie narzeka na zarobki ale chciałabym wiedzieć w jakich granicach waha się wypłata. Czy to prawda iż jest umowa zlecenie? I w jaki sposób przydzielają do kolektory?( bo nie ukrywam iż wolałabym uniknąć np. 1,5h dojazdu do pracy). I czy młode osoby (wykrzstlacenie średnie maturalne) mają szanse na prace w kolekturze.

były pracownik
@Ciekawa 06.02.2018 02:02

Niestety pensja jest ruchoma, raz może być więcej a raz mniej. Wszystko zależne, gdzie rzucą do punktu. Jak się trafi kiepski punkt, to będzie lipa. Duże zagęszczenie kolektur w sklepach niestety zaniża obroty, do tego duże plany tak jak w woj. Łódzkim. Na początku są generalnie zastępstwa i nie jest pewne ile razy na miesiąc się pójdzie.

Administrator

W czasach korzystnej dla kandydatów sytuacji na rynku, atmosfera w miejscu pracy odgrywa coraz ważniejszą rolę. A jak to wygląda w Totalizator Sportowy Sp. z o.o.?

basia

praca w centrali na Targowej 25, godziny pracy 8-16, z wyglądu budynku śmiem przypuszczać, że może być słabo bo siedziba firmy to stara kamienica, a rozmowy przeprowadzane były tuż przy wejściu, więc nie było okazji na "zwiedzanie" budynku i zapoznanie się z jego standardami; pensja stała - pytali jakie są moje oczekiwania niestety po drugiej rozmowie podobnie jak ktoś wyżej wypisuje czyli cisza

anonymous
@basia 25.10.2012 21:32

dziekuje za informacje mi powiedzieli ze zlecenie i beda 2 etapy + odpowiedzialnosc materialna na 4tysie badz podpis 2zyrantow tyle ze pomyslalam ze maja juz swojego i wybralam budzetowke gdzie mam umowe o prace

Kolektor KR

Jak Wam sie pracuje w oddziale Krakowskim? Ciezko ostatnio z tym planem, a jeszcze ciezej z euro.... Ciekawe czy w innych oddzialach rowniez sa plany codziennej sprzedazy na podana kwote?

rozczarowany

Pracuję w jednej z kolektur w Małopolsce i tak - pod względem finansowym i socjalnym bardzo fajnie, choć umowa zlecenie bije po oczach podczas gdy w głupim hipermarkecie pracownicy dostają umowy o pracę. Natomiast zachowanie głównego kierownika i PRS-ów względem pracowników to śmiech na sali - upokarzanie, chamskie odzywki w stylu, że nie trzeba u nich pracować jak coś się nie podoba, że nie robimy łaski pracując karzą się zastanawiać nad tym czy nie oskarżyć Totalizator Sportowy o MOBBING. Dręczenie psychiczne i wieczne niezadowolenie z wyników to u nich norma (co śmieszy gdy przykładowo obroty na kolekturze pod względem finansowym są dwa razy większe niż wcześniej), praktycznie na każdym kroku dają człowiekowi do zrozumienia, że do niczego się nie nadaje, że powinien pracować gdzie indziej. Na szkoleniach zamiast uczyć ważnych i pożytecznych rzeczy typu autosprzedaż, procedura przy reklamacji, mydlą nam oczy jak powinniśmy sprzedawać aktywnie żeby było jeszcze wiecej pieniędzy w kasie. Szkolenia w tej firmie to dramat, zwłaszcza dla nowych, którzy nie mieli wcześniej z Lotto nic wspólnego, a ucząc się na błędach dostają solidnie po uszach ze strony kierownika i PRS-a non stop grożącymi tekstami, że zwolnią dyscyplinarnie. Lubię tą pracę i klientów, ale obawiam się, że przez takie zachowania ze strony kierownika i PRS-a, którzy nie mają za grosz szacunku do ludzi (odzywki w stylu: "pan mi łaski nie robi", "może nie nadajesz się do tej pracy", "może ci się nie chce") nie popracuję tam zbyt długo. Miałem wielu kierowników i żaden jeszcze mnie tak nie potraktował jak te dwie gnidy z Totalizatora. Najwyraźniej trzeba się zwolnić, może to lepiej, przynajmniej będę zdrowszy psychicznie.

A
@rozczarowany 16.12.2016 20:26

Pan kierownik Grzegorz F. Będzie sławny na całą Polskę.. Zgadzam się z każdym zdaniem, które Pan tu napisał. Niestety praca powoli staje się nie do zniesienia.. Wszyscy pracujący w kolekturach wiedzą, że ciężko się uwolnić od totka i jedyną rzeczą, która pomaga znosić to całe traktowanie jest kasa.. Dużo cierpliwości i powodzenia w pracy.

Koch

Witam czy ktoś z zainteresowanych aplikowal na stanowisko Inspektora ds zaopatrzenia kolektor w o/Poznań? Sam jestem chętny do podjęcia tam zatrudnienia z uwagi że liznalem temat dostarczania zdrapek do kolektor ale jestem ciekaw jak długo trwa weryfikacja aplikacji i dalej działania pewnie muszę cierpliwie czekać na odzew o ile wogole, chyba że znacie kogoś bezpośrednio? :-)

Ja

Witam Rozważam podjęcie zatrudnienia w totalizatorze sportowym na stanowisku sprzedawcy lotto - kolektora. Czy możecie coś napisać o tej pracy? Jakie są plusy, jakie minusy ? Jak jest wyliczana pensja ? Jaka atmosfera pracy? Czy kaucja jest zawsze zwracana czy szukają przyczyn żeby ją zatrzymać? Z góry Wam bardzo dziękuję za pomoc

Kolektorka
@Ja 09.05.2017 11:55

Duzo zalezy od oddzialu,wojewodztwie jakim chesz sie zatrudnic. Gdyz kazdy dyrektor oddzialu ma inne widzimisie, ty jako kolektor-skoczek, bez stalej kolektury jestes w stanie wyciagnac od 300 do 2500 zl miesiecznie. Plusami jest to ze jako skoczkek masz duzo wolnego czasu, czasami mozesz miec tylko 30 h pracujacych w miesiacu a czasami 130. Minusami sa m.in ze jako skoczek jestes dopelnieniem czyjejs pracy. Czyli idziesz na 3-5 godzin do kolektury albo czekasz az ktos zachorune i potrzebuje zastepstwa, kolejnym minusem sa standardy obslugi klienta, ktore sa bardzo mocno pilnowane przez osoby ze stanowisk wyzej ktore chyba nogdy w zyciu nie siedzilaly w kolekturze i niestety nie wiedza jak to wyglada w praktyce. Jest bardzo duze pracie na sprzedaz, najlepiej jak by sprzedawac ludziom to co muszisz a nie to co oni chca. Pensja wyliczana jest z obrotu. Wiec tyle ile sprzedaz ludziom produktow, od tego pozniej dostajesz jakis tam procent wynagrodzenia, z jtorego pozniej jeszcze odciaganne sa skladki i takie tam. Z kaucjami z tego co slyszalam problenow nie ma zadnych. Pozdrawiam zadowolna kolektorka...

CYCKAŁA2
@Ja 09.05.2017 11:55

Polecam prace w biedronce lub lidlu. Kolektorzy w centrach handlowych pracuja od godziny 8 do 20 (umowa zlecenie etatowi po 160 h ida do domu i punkt "zapychany" jest obsada na zleceniu.Zapisz 13 zl za h nie obowiazuje gdyz umowa zlecenie jest prowizyjne.nie masz sprzedazy nie masz wyplaty.oczywiscie wyrownaja do najnizszej krajowej pensji. No i pamietaj ze masz plany do wykonania na miesiac gdzie jak pojdziesz na zwolnienie to zapomnij o premii.Druga sprawa to standard obslugi SOK przez caly dzien:dzien dobry proponuje "produkt promowany" potem zdrapke na koniec i dowidzenia.spalisz badanie w trakcie ostatniej 12 godziny pracy i znow po premii i masz prezentacje twojej osoby na spotkaniu kolektorow oddzialu z dyrektorem i kierownikami , przedstawicielami ze nie nadajesz sie bo powiedziales do widzenia. System premiowania wspiera tylko grupe sprzedazy+centrale.Przedstawiciel za wykonanie 130% planu(regionu,oddzial) w I ,II i III jak bedzie pracowal jeszcze w IV kwartale to moze te pieniadze za 3 kwartaly zobaczy gdyz Cyckala koryguje plany przez co masz 101% wykonania planu. Kiedys pracowalo sie tu milo i spokojnie.Teraz masa pomyslow "spuchnietej" centrali realizuja ludki w oddzialach.Szkolenia dt niektorych grup i generalnie dyplomow z powtarzalnych szkolen mozna miec sciane lub szafe. Osobom z inwencja podkradane sa pomysly pod realizacje przez Powazne Departamenty a procedury tu obowiazujace to kopiuj wklej mala Polska (wzajemnie sie wykluczaja). Jest jeszcze grono osob ktorym zalezy na wizerunku i rozwoju firmy ale generalnie kadra menedzerska kontroluje tylko wplywy na konto.i tak sie ten moloch buja... Przykladowy dochod Kierownika: (usunięte przez administratora)

szcześliwa emerytka
@CYCKAŁA2 19.09.2017 17:35

Zgadzam sie z kazdym zdaniem wypowiedzianym powyżej.W oddziale Gdańsk jest jeszcze stosowana praktyka ,,nabijania zdrapek przez PrS u kochanki kolektorki"-w celu zapewnienia dobrego miejsca w rankingu i wykonaniu planu.Także może sie zdarzyć ,że kolektorka owa pracuje w kolekturze np.w Gdyni i za 1 minutę loguje sie w kolekturze oddalonej o 10-20 km.Bo oddział Gdanski jest prekursorem pracy kolektorów w tzw.zespołach kolektorskich.Jest to stwór polegajacy,że każdy kolektor pracujący na umowe -zlecenie pracuje w 2 kolekturach .Jedna -lepsza i druga -gorsza.Jeżeli kolektorka nie jest niczyją kochanicą,bratanicą lub podpadnie wszechwładnymu kierownikowi Tomkowi R.zostaje przeniesiona za karę-na gorszą kolekturę ,a jakaś Agnieszka -pracownica-kochanka w nagrodę dostaje super kolekturę.Pracownicy w o/Gdańsk pracują zastraszani wizją zwolnienia.Jeżeli ktoś odważy się donieść na panujące kolesiostwo i np.nabijanie zdrapek to musi wiedzieć ,że już staje sie osobą ,która poniesie konsekwencje poprzez niełaskę p.Tomaszka bądź padnie ofiarą intryg pomocnego Prs Pawełka.Ludzie ta firma była kiedyś firmą która zapewniała dostatnie życie swoim pracownikom -kolektorom i pracę w dobrej atmosferze.Teraz po przepracowaniu w nie 23 lat widzę jak staje się miejscem mobbingowania ludzi .Warunki socjalne w kolekturach -beznadziejne.Nie ma toalet, bezpieczniki i kable wiszące pod nogami bądź głowami kolektorów.Jednak najnowsze rozporządzenie ,,góry ''- tzn kadry kierowniczej -jest najlepsze: każdy kolektor tuż po otworzeniu systemu musi nabić 5 zdrapek aktualnie bedących ,,na fali" niezależnie czy je sprzedał czy nie;)Także człowieku -kandydacie na pracownika -jeżeli chcesz żyć w ciągłej niepewności,chcesz być napuszczany na innych współpracowników,a także chcesz aby wmawiano Tobie,że nie mówisz dzień dobry i się nie uśmiechasz to zatrudnij się jako kolektor w oddziale Gdańsk-aha a jeżeli do tego jesteś bezpruderyjną kobietą ,która lubi być obłapywana przez oblesnego podstarzałego ,,generała'' to na pewno jest to miejsce dla Ciebie.

Cyckała
@szcześliwa emerytka 28.09.2017 18:41

A może Trzeba by napisać do Pana Tomasza Cekały w tej sprawie. A nie na forum ?

Piotr

Witam, czy ktoś był na rozmowie rekrutacyjnej na stanowisko Specjalisty ds. analiz logistycznych? i może podzielić się wrażeniami ?

Maja

@FLYFORYOU - a czy możesz napisać nieco więcej? Czy w Totalizatorze Sportowym pracowałeś w ramach stażu? Na jakim stanowisku? Jak wyglądały zaoferowane przez pracodawcę warunki zatrudnienia? Każdy merytoryczny, rzetelny komentarz może być cenny dla przyszłych kandydatów.

FLYFORYOU

Nie polecam pracy na wakacje w charakterze przynieś-podaj-pozamiataj, gdy stali pracownicy bawią się na urlopach. Głodowe zarobki: za sprzątanie więcej dostaniecie niż za pracę dla Lotto, a odpowiedzialność finansowa jest spora.

Zostaw opinię o Totalizator Sportowy Sp. z o.o. - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Totalizator Sportowy Sp. z o.o.