brak logo

Staler Towarzystwo Gopodarcze

Toruń

Opinie o Staler Towarzystwo Gopodarcze

ph 2016-08-08 13:21:25
ani podstawy, ani prowizji wysokiej nie mamy, jedynym pręgierzem jest to że i dla nas za chwilę nie będzie pracy
Ph z obiecana prowizja 2016-08-09 10:18:32
Odnośnie @40 system prowizyjny był bardzo konkurencyjny zwłaszcza dla jednego Pana z Ciechanowa.
Teraz jak ogrodnik po znajomości poszedł przycinać inne drzewa w sadzie u wujka to jest szansa że kierownik przejrzy na oczy i zobaczy ile kasy bokiem uciekało.
A to przyczyni się do sprawiedliwego sytemu prowizyjnego.
W końcu.
Na to czekamy.
ph 2016-08-09 11:22:54
Po ostatnich kontrolach to i wypłata wynagrodzeń jest na czas.

Boją się wszystkiego i wszystkich.

No cóż... Gdyby kózka nie skakała ...
mat 2016-08-12 10:16:51
A taka byla przyjazn taka niby prawdziwa a tak skonczyl ciechanow zrobili z niego i z najblizszej wydmuszke przykre ale kto pod kim dolki kopie sam w nie wpada. Nie dopomyslenia on sam nie moze sie z tym pogodzic byl na kaze zawolanie kazde skiniecie palcem i nastala pustka a kredyty trzeba splacac buuuuu
koza :) 2016-08-12 10:24:56
Tak to niestety prawda Ukrucilo sie finansowo w edenie ciecha juz nigdy nie bedzie prowizji za .... strzelania z d ......ponad 20 dyszki itp. Od ogrodnika doigral sie podobno byl nie lojalny nie kasa sie reki ktora karmila suto przez popdzednie lata nie kąsa.
Buhaha 2016-08-12 12:18:39
Pan z Ciechanowa, Pan wszystko wiedzacy przeciez on na wszystkim sie znal @ogrodnik a jakim wierszem wypisywal na forum nikt go nie przeskoczy nigdy piszesz o kredytach juz dawno je splacil z prowizji a chodzil i rozpowiadal jak mu ciezko buhaha utopia dobrze ze trafil na zeslanie a potem dostal kopa w cztery litery, szkoda ze przerozumialy niczego sie nie nauczy. Dla wszystkich szukajacych w tej firmie pracy: teraz juz mozna tam aplikowac, teraz juz bedzie tylko lepiej
szach 2016-08-12 15:36:30
Mamy zwale OLKA bo doskonale rozumiesz jak zwykle prubujesz odwrocic uwage innych jestes zalosny cieszanko
Jak najdalej 2016-08-14 13:55:34
Tak zgadza sie kazdy ma swoje zdanie...

Lecz to forum jest dla ludzu ktorzy tam moga pracowac i dzieki nadzym opiniom moga podjac decyzje czy wdepnac w g..no i miec traume do koncw zycia

Firma tworzy ulude, mami zarobkami, zachecajac do wypruwania zyl i pelnego zaangazowania.

Smiesznie budujac zaufanie na tragedii pozaru, a kto zatrudnil dziewczynke z zapalkami aby dzisiaj obstawiala wszystkie istotne stanowiska swoimi bylymi wspolpracownikami.

Jak sie odezwiesz o to co slusznie sie nalezy to oczywiscie dostaniesz pozytywna odpowiedz..., odczekasz czas gdzie zabezpiecza sobie tyly i w bialych rekawiczkach nawet dziekuje nie uslyszysz...


Taka to jest firma !!!


Nie polecam nikomu wyzyskiwaczy budujacych na ukladach poprzedniego systemu. Zreszta system sie konczy i firma tez.

A nowe idzie i sobie nie radzi. Najlepszy przyklad w obecnym na tym forum dziedzicu ktoremy sukcesia imperium ojca nie idzie. Stac go na komentarze typu @Ans. A swojej firmy nijak nie uciagnie a wzorce przejmuje oj przejmuje i pewnie dla tego te kontrole...


Jak chcesz kolkoz poznac to wal tam
1
adwokat diabła 2016-08-15 09:36:37
I jak zwykle nic tylko krytyka i plwociny. A czemu nikt nie wspomni o zasługach Pana z Ciechanowa dla firmy? O pozyskanych przez niego licznych kontraktach? O bardzo dobrej obsłudze klientów? O częstych, długich wyjazdach służbowych za granicę (bynajmniej nie dla przyjemności)? O tym jak przez wiele lat pomagał nowym pracownikom a starych również wspierał jak tylko mógł? O cennych szkoleniach, które prowadził? A już największa bzdura to sute prowizje, które rzekomo odbierał co miesiąc; owszem miał dobre stałe uposażenie, ale to było na zasadzie wyboru pomiędzy prowizjami a stałym pewnym wynagrodzeniem.
$$ 2016-08-15 14:50:19
co za bełkot. piłeś? nie pisz.
A D 2016-08-15 15:17:22
Aplikuj śmiało, jeśli Ci się uda, to możesz się wygodnie urządzić. Firma zawsze była i zawsze będzie stabilna, co sprawia, że praca w niej po prostu się opłaca. Za dowód na to niech posłuży fakt, że ludzie w tej firmie pracują po kilkanaście lat i nie zamierzają odchodzić, to chyba o czymś świadczy, prawda?
Uklad 2016-08-15 21:05:39
Jezeli masz rodzicow dobrze ustawionych w firmie z branzy z ktora by mozna bylo wejsc w kooperacje, albo kogos z rodziny w PIPie lub uklady w ZUS to mozesz liczyc na dlugoletnie zatrudnienie tak jak inni.... Reszte sobie dopowiedz
czerwony 2016-08-20 08:19:47
Do adwoka.... smieszne rzeczy piszesz o tym wspieraniu. Jezeli masz na mysli wspinaczke po drabinie falszu i po trup....i mani... ludz...to rzeczywiście super wsparcie. (robil to wylacznie dla swojego ja prywatnego interesu pomijajac twoja wiedze na temat stalej pensji slabe masz info dotyczace dodatkowych prowiz.... A czy masz wogole rozeznanie o tym o czym piszesz czy jestes kolega po fachu. Sprawiedliwość zawsze zwycieza i tak tez sie stali z kierownikiem choc jego juz dosiegnela wiele lat wczesniej co wielu powinno mu wspolczuc. Dosyc czy nie widzicie ze on tylko wykonywal roz.. manipolo zostawcie juz niech pelza i ślizga sie przed nowym panem w nowej jaskini.
niezależna 2016-08-20 08:41:07
PAMIETAJCIE ZE W KAZDEJ PLOTCE JEST ZIARNKO PRAWDY MOZECIE SOBIE TYLKO DOPOWIEDZIEC JAKIM CZLOWIEKIEM BYL W TEJ FIRMIE KIEROWNIK Z CIECH...SKORO MA TAKA LICZNA PUBLICZOSC I OPINIE TAK PIEKNA OPINIE
CZY BYL TAKI JAKIM GO OPISUJA POPATRZCIE MU W OCZY PRZY OKAZJ I A BLYSKAWICZNIE ODPOWIEDZ NA TO PYTANIE CZY SLUSZNIE LUDZIE O NIM TAK MOWIA ROZSWIETLI WASZE UMYSLY !!!!!!!!
Jucha 2016-08-21 01:22:18
Jak chceta pisać to nieuzywajta capslock.
adwokat diabła 2016-08-21 10:17:51
Chyba przesadziłeś/aś z tą oceną pana z miasta na literę C. Znam człowieka od wielu lat i mogę ręczyć za to, że zawsze był solidnym i rzetelnym pracownikiem, wręcz życie oddawał dla firmy i to nie żart. Nie wiem skąd te rewelacje na temat jego zarobków, wiem natomiast, że wynegocjował sobie stałą pensję i tylko mógł się potem gryźć w sobie widząc jak wielkie prowizje przechodzą ma koło nosa za sprzedaże produktów do Niemiec (flansze itp.). Na drugi raz nie pisz z palca tylko sprawdź u źródła. P.S. Moim zdaniem dla firmy to strata, że odszedł.
urolog 2016-08-21 14:09:51
chyba popadało że to gó..o znowu namiękło i robale zaczeły się w nim ruszać, a taka cisza tu była. P.S. dyrektorzy w tej firmie naprawdę nie mają co robić skoro tyle czasu spędzają na forum opluwając innych
1
prawda 2016-08-25 17:50:17
ze słowa "rozwija" wykasuj ro, bo wtedy nie będziesz się klakierze mijać z prawdą, a pytań sam/a sobie nie zadawaj bo skoro tam pracujesz to wiesz jak jest.
KrzysztofJarzyna 2016-08-29 17:51:50
"Firma zawsze była i zawsze będzie stabilna, co sprawia, że praca w niej po prostu się opłaca."
Nie mogę się z tym zgodzić. Po pożarze w styczniu 2015 r. i ruchach kierownictwa związanych z obcinaniem płac w firmie po prostu nie opłacało się pracować.

"Za dowód na to niech posłuży fakt, że ludzie w tej firmie pracują po kilkanaście lat i nie zamierzają odchodzić, to chyba o czymś świadczy, prawda?"
Ile takich osób zostało w całej firmie? 5? 10? I nie chodzi mi o osoby, które są powiązane z właścicielem i jego świtom. Bardzo wielu długoletnich pracowników opuściło firmę w 2015 roku, bo warunki pracy znacznie się pogorszyły.
obłędny rycerz 2016-09-01 23:31:43
Tak naprawdę,to wielu opuściło firmę ,bo nie wiedzieli co dalej będzie (po pożarze)sam o tym myślałem-zaczęły pojawiać się oferty od konkurencji ludzie korzystali, trudno im się dziwić ,taki cios...
Mnie obcinki tez dotknęły-był wkurw,ale jak usiadłem przy whiski i przyszedł miś fazi,to przyznałem ,że chyba zrobiłbym to samo...Żonie powiedziałem ,że jest za gruba i musi mniej jeść ,dzieciom ,ku ich uciesze, załatwiłem robotę w Mc Donalds(Uwaga:biorą już od 16 sic!) tak ,że nadal starcza mi na whiski i inne przyjemności... Ale to wszystko, to mały Piki przy tej optimie, k....
jebuspospolitus 2016-09-01 23:41:40
nie znam autora "poezyj botanicznych",ale znam opisywane postacie ,oj było tam sporo racyji ...
gorol 2016-09-02 23:34:52
mateusz , cudów to nie mamy za ten zap...i stres, chociaż prawda jest taka,że inni obiecuja góry złota ,a jak przyjdzie co do czego ,to tylko góry zostają... tutaj tzn. w SM ,uczciwie nalezy przyznać ,ze pensja jest na czas i zus opłacony i to tak od 20 lat bez przerwy ,co w skali kraju to ewenyment jest...za to szacun,a jak kto powie ,ze jest inaczej to w ryj dostanie ,prawda musi być i juz, natomiast za te łoptime to sie szkodliwe nalezy i tego nie łodpusce...500+ musi być i ch...
Historyk 2016-09-04 13:10:51
A z błędnym rycerzem z Adamowa było tak, że razu pewnego herbatę z ziół magicznych sobie zaparzył i wypiwszy ją, wzniósł się niczym na skrzydłach ponad Zamek Wielkiego Mistrza i ów zamek z lotu ptaka wydał mu się mały. Kiedy tak latał, poczuł moc nadludzką i w przypływie narcystycznej euforii stwierdził, że jest za dobry, zbyt dobrze mieczem włada aby nadal służyć na Dworze Wielkiego Mistrza. Wtedy to pod wpływem herbaty postanowił, że Dwór Wielkiego Mistrza opuści i pod nową chorągwią chwałą swe imię otoczy. Jak postanowił, tak zrobił. Niewiele czasu minęło, a rycerz błędny zrozumiał, że był w błędzie i że takiej strawy, takiego odzienia i takiej chwały jak na Dworze Wielkiego Mistrza nigdzie nie zazna, wrócił zatem skruszony i zakołatawszy do bram Zakonu o łaskę i przebaczenie poprosił. I łaska i przebaczenie zostały mu udzielone, odzian i nakarmion został a występek jego w zapomnienie poszedł. Pozostali dwaj rycerze, od lat służący w Zakonie Wielkiego Mistrza, to jest Rycerz ze Zbyszkowa jak i Rycerz z Mirosławca nigdy podobnych pomysłów co Rycerz z Adamowa nie mieli, bo wiedzą oni, że jeśli dobrze służbę dla Mistrza pełni się, to i na jadło i odzienie i sakiewkę pełną można liczyć, Wielki Mistrz bywa bowiem surowy, lecz mąż to sprawiedliwy i za dobrą służbę sowicie swych rycerzy nagradza. Zrozumiał to również Rycerz z Adamowa i od tej pory służbę należycie pełni, chwałę swemu imieniu oraz Zakonowi przynosząc.
początkujący wierszokleta 2016-09-04 21:25:40
Opowiem wam ja przypadek prawdziwy z miasta mego: raz pan jeden,co transport ma, rozpuścił wici ,że po 4 i pół na legalu płaci.Znalazła się cała chmara naiwnej braci ,porzucili dotychczasowych swych pryncypałów-"oj, nie będą oni z nas robili wałów".Żonkom naobiecywali precjozów i łaszki i po upojnej nocy ruszyli .Miesiąc mija, w te pędy do banku , przy kasie:"4 i pół proszę" a tu figa z makiem, wszystkiego dwa pięćset,najedli sie smakiemi ,chyżo do bosa:" co jest ,gdzie piniadze",-"hola" ten im rzecze "nieuki ,gamonie a zusy podatki,NFZety, składki ,co wy mysleliście ,ze samo się płaci ,zobacz swołoczy jedna na wydruki z kadrów jest 4 i pół przed potrąceniami, to o co wam chodzi,jak coś nie pasuje ,to won ,bo psami poszczuję!" .Nie wiem ilu odeszło ,ale morał jest taki:
"jak chcesz z żonką sypiać, cudów nie obiecuj"
PS.Jak znam kobiety ,to rok ze łba,albo rogi...
ciekawski 2016-09-04 23:05:36
o co chodzi z tą optimą ???
crazyol 2016-09-18 22:53:28
A to takie ustrojstwo
Monday 2016-09-19 07:32:16
Poczytaj poprzednie wypowiedzi a bedziesz mial odpoeiedz.

Ja wstac nie moge w piniedzialek aby tam ruszyc do "pracy" z banda intrygantow ktorzy to podstepnie kombinuja jak by tu nic nie robic, siedziec w internecie, lewe wyjazdy sluzbowe organizowac aby z kochankami sie spotykac a na koniec tygodnia w raportach donosic na kolegow Ha pseudo kolegow
Helmut 2016-09-23 14:22:32
Do Historyka vel Piotrusia z Ciechanowa i wielu innych postaci pod jakimi występował i występuje nieudolnie podszywającego się już chyba pod wiekszość nik...na tym portalu. Tak opowiadasz i wychwalasz swojego byłego pracodawcę wplatając co jakiś czas nowe wątki a więc może już nie chcą Cie w nowej firmie i masz nadzieje że wrócisz. Nie ma takiej opcji. Daj sobie sianka z tymi płaskimi wypowiedziami.
j23 2016-09-29 22:11:07
Zgadzam się
1
j23 2016-09-29 22:11:24
Zgadzam się
Koordynstor bez wytycznych 2016-09-30 18:18:45
Oni nigdy tam sobie z jakością nie potrafili poradzić.
Na początku masz się nie przejmować bo niby z czasem dostaniesz wytyczne jakości...

I tak może minie miesiąc, dwa a potem dostaniesz kopa w cztery litery za to że nie dopilnowałeś tego do czego byłeś zatrudniony.

Żenada ! ! !


Ciągle słychać że ma być dobrze ale co to dobrze znaczy ?
czy to prawda? 2016-10-01 17:47:31
Firma pada- przyczyna?, uważajcie Ci którzy jej cos sprzedajecie!!!!!! Problemy z kontraktem na metrostav.... Koniec sprzedaży Szwedom..... Zwalnianie ludzi..... Kolesostwo to było, teraz kazdy jest zastraszony i cyka się o własn [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Wielu najlepszych, chcących coś zmienić nie ma już w firmie... Super dająca radę ślusarnia nie istnieje, zbrojarnia prawie też nie...... Uważajcie wierzyciele
F 2016-10-02 21:27:58
Nie pisz tak.
Sex pistols 2016-10-07 14:38:52
nie podszywaj się pod tego który oberwał rykoszetem
Dofinansowanie 2016-10-08 08:10:43
Dotacji teraźniejszych nie ma żadnych!!!, wszystko jest sprzed wielu lat.
Brane na coś innego a w międzyczasie przekwalifikowania następowały... ;-))

Realnie by nigdy nie dostali.

A to jest szczyt góry lodowej z tej dziedziny i stron w internecie zabraknie gdyby trzeba było to opisać.
Oświadczenie 2016-10-08 09:38:52
Niniejszym oświadczam, że firma ma się bardzo dobrze. Niewiele o niej słychać gdyż woli unikać rozgłosu zgodnie ze starą dobrą szkołą „tisze jediesz, dalsze budiesz”.
grabarz 2016-10-10 17:41:30
No raczej bym się do tej opinii przychylił, taka "rozwojowa" likwidacja niedopałków, a ruchy wobec wieloletnich pracowników zasługują na Gazele Biznesu (pogrzebowego)
1
Grzechu Turnau 2016-10-21 20:09:10
Między ciiiiszą aaaa ciiiiszą ... wpisy się kołyszą ...
1
gwóźdź do trumny 2016-10-24 20:11:07
Czyżby to Antoni M przeprowadzał restrukturyzację stalera? bo tak zaczyna to wyglądać....
Boski 2016-10-25 07:23:52
Ha ha ha


Dobre

Boski Antonio ciągle powozi więc kto wie

ale masz racje, lepiej tego by nie można było opisać
Teo-Rety-K 2016-10-29 12:05:04
Kim jest menadżer? To często cwaniak i lawirant, taki "łącznik" między szefostwem a pracownikami. To niby zarządzający swoim zespołem "specjalista" wynajęty przez właścicieli firmy. A przecież całą pracę, w każdym najdrobniejszym aspekcie wykonują szeregowi pracownicy (jest to praca najbardziej żmudna i wymagająca nie lada wysiłku i koncentracji), każda organizacja jest zbudowana na szeregowych pracownikach, a jednak to nie oni lecz cwaniak-menadżer jest nagradzany najlepiej. Dla takiego "menadżera" najważniejsza jest jego pozycja w firmie, dlatego musi się bardzo nakombinować, żeby jego gwiazda świeciła jasnym blaskiem. Zdarzają się wyjątki, lecz spora część to zwykli aktorzy. Oczywiście powyższa charakterystyka tzw. menadżera stanowi zarys ogólny, a jej związek z konkretnymi osobami w danej firmie należy każdorazowo sprawiedliwie zweryfikować, ponieważ nie można mierzyć wszystkich tą samą miarą. W wielu przypadkach słowem bardziej oddającym istotę pracy "menadżera" byłoby określenie cerber czyli dozorca.
Teo-Rety-K 2016-11-14 05:59:51
Powyższy komentarz ma charakter ogólny i nie dotyczy konkretnych osób w tej czy innej firmie. Oprócz menadżerów-cwaniaków, w wielu firmach jest też wielu dobrych menadżerów.
Piotr 2016-11-18 09:07:11
Co to byla za dziwna nie wdzięczna czasem praca dziwne rzeczy niezrozumiałe od profesjonalnych rozgrywek po slabe chwyty z budki z bazaru. Byl kiedys pracownik handlowiec który z nudow umawial sie....... albo np. Na korty tenisowe we Wloclawku w godzinach pracy itp. W pewnym momencie ktos chyba dostrzegł jego wady zalet bylo malo i zostal zwolniony poszedl do konkurencji i przyjechal sobie pewnego dnia do starej firmy do swoich dawnych kolegow portier przysnal-wiec go wpuścił pogadal z nimi poklepal po ramieniu zrobil kilka zdjec ktore chcial poczym grzecznie sie pozegnal i pojechal i co alam nagle afera mega afera jak on wszedl do kogo przyszedl dlaczego sluzby nie zatrzymaly go na bramie i wiele niewygodnych pytan. I reprymenda ze osoby ktore juz nie pracuja nie powinny nie maja prawa przebywac na terenie firmy i basta. I teraz najlepsze ten sam czlowiek z tym ze podobno juz mądrzejszy juz lojalny :) juz sie nawrócił podobno po kuracji czysty rok lub dwa lata pozniej zostal ponownie pracownikiem tej firmy w tym samym biurze oczywiście wrocil dzieki wsparciu i mega rekomendacji najlepszego gwiazdora tej firmy wybitnie uzdolnionego przeszkolonego wieloma szkoleniami z zakresu perswazji i .... lidera jeszcze wtedy (bo pozniej sam cholewki spal....) wrócił i pracowal poczym kolejny raz ponownie ktos prawidlowo dostrzegł wiecej wad niz zalet i go zwol.... jest wiele ciekawszych i mocniejszych historii ale ta jedna pokazuje jakie osoby mialy wplyw na decyzje Dyr...przelozonych i wielu innych z kadry zarządzajcej i nie wiem tylko a wszystko to mozna bylo miec ten wplw na decyzje a takze lansowanie i wybielanie wlasnej osoby pieniadze itp. dzięki prostemu zabiegowi i zwyklemu slowu Przyjaźń ( z tym najwyżej ktory przejmie kiedyś firme) ale czy to byla przyjazn prawdziwa czy tylko prowadzenie nieudolnych rozgrywek kopanie dołków dla osiagniecia korzysci tych egoistyczntch wlasnych bo nie mozna tu mowic o korzyściach dla firmy a to wszystko za przyzwoleniem niby przyjaciela niewiem nawet jak to nazwac.
Zybii 2016-11-18 09:51:41
Podpisuje się pod tym znam ta historie.... bo padały propozycję żeby zrobić turniej tenisa :)))) czasem w tej firmie wystarczyło dobrze mydlić oczy i mieć układzik i ręce w kieszeń a pieniądze same kieszeń wypychały. Można tez było jak kogoś stać w godzinach pracy budować( ale nie sieć sprzedaży klientów tylko dom.... ), robić zakupy i wozić się na plecach firmy i wiele innych :)))))))))) i tak to wyglądało
Asin 2016-11-18 09:55:37
Niestety nie zawsze rządził tu Dyro a młodzież rozdawała karty :)))))))0 dobre to były czasy oj dobre juz niestety nie wrócą były pizze od małego dyr. a i lody były :))) dla ochłody
Jaja 2016-11-18 14:28:00
Jaja sobie robicie ?

Jak to wszystko czytam to na wymioty się zbiera i przez to tylko tam swej aplikacji nie złoże.

Dziw bierze że jeszcze takie firmy istnieją ! ! !

A o kolesiu z Ciechanowa dużo słychać i to w takim samym tonie już w nowej firmie, lecz tu niestety niema już przyjaciela któremu palec w dupce trzyma tak jak u ówczesnego spadkobiercy tak jak piszecie w imię przyjaźni.

A ten mały dyrektor to ten który wrócił po kilku latach i zrobił zatrważającą furorę w Golubiu gdzie położył firmę w pół roku która powstała w pięć lat za sprawa jednego człowieka jako samodzielny i nieźle prosperujący zakład, a teraz jest garstka ludzi którzy resztkami sił ciągną. Rzeczywiście był niewielkiego wzrostu ale to i tak było chyba jedynym jego atutem. Sam jestem z Golubia i żal serce ściska jak wiele ludzi, sąsiadów bez pracy zostało. Takich małych dyrektorów w kosmos wysyłać !
Jasnowidz 2016-11-18 15:03:56
Ja widzę przyszłość, a wy ciągle grzebiecie się w przeszłości nieboraki. Może też spójrzcie w przyszłość, może nawet dostrzeżecie tam światełko, które rozświetli wasze spętane przeszłością umysły.
bary 2016-11-18 20:40:03
Jaka przyszłość? Z tej firmy trzeba uciekać czym prędzej, bo lepiej już było.
Jasnowidz 2016-11-18 21:01:36
Przyszłość rozumiana w szerokim kontekście i związana z tą firmą lub inną, każdy ma wybór. Natomiast nieustanne wracanie na tym forum do tego co było jest działaniem wyhamowującym działanie na rzecz przyszłości.
ciemnowidz 2016-11-21 21:42:01
Ale kur.. masz o czym pisać kogo to interesuje .
Zostaw swoją opinię o Staler Towarzystwo Gopodarcze - Toruń
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Staler Towarzystwo Gopodarcze