logo InPost

InPost

Jarocin

Opinie o InPost

Zakupowicz 2016-11-08 08:45
Zawsze korzystam z usług INPOSTu i jestem ZADOWOLONY,SZYBKO,TANIO i DO CELU!!!
a wszystkich wiecznie niezadowolonych z Życia POZDRAWIAM.
dymany w paczki 2016-11-08 13:33
Pewnie korzystał z usług in postu, zanim ten powstał. Biedaczek - choroba postępuje. Wiecznie niezadowolonych jest co najmniej 1200 osób. Tyle osób wydymano na kasie i do dzisiaj jej Zadowolony Bufonie, nie dostali! Dołożysz im, skoro tak jesteś zadowolony?
6
łysy szyderca 2016-11-10 14:03
Tysiąc osób nie dostało wypłat i odpraw po tym, jak InPost sprzedał spółkę Bezpieczny List. Państwowa Inspekcja Pracy skierowała zawiadomienie do prokuratury w sprawie uporczywego naruszania prawa pracy przez spółkę do niedawna kontrolowaną przez Rafała Brzoskę.

Po otrzymaniu ok. 300 skarg od pracowników we wrześniu Państwowa Inspekcja Pracy (PIP) wszczęła pierwszą kontrolę w Bezpiecznym Liście (BL) - b. spółce córce InPostu kontrolowanego przez Rafała Brzoskę. Kontrola właśnie się zakończyła. Szef PIP Roman Giedrojć poinformował, że spółka nie wypłaciła około 1 tys. pracowników wynagrodzeń za pracę, dodatków za nadgodziny i odpraw na łączną kwotę nieomal 2 mln zł. A to wyłącznie zaległości za lipiec. Jak tłumaczy Giedrojć, nowy właściciel BL - spółka Tenes One - który zorganizował prowizoryczne pomieszczenia biurowe w Chlebni koło Grodziska Mazowieckiego, stwierdził, że nie sporządził listy płac za sierpień, bo nie otrzymał dokumentacji od poprzedniego właściciela firmy - spółki InPost.

Sprzedani za 10 tys. zł

Należący do jednego z najbogatszych Polaków Rafała Brzoski InPost przez ostatnią dekadę walczył na śmierć i życie z monopolistą na rynku - Pocztą Polską. Zaczęło się od słynnych listów z blaszką, dzięki którym Brzoska przełamał monopol Poczty na listy do 50 gram, skończyło w lipcu tego roku, kiedy InPost z listów się wycofał. Tym samym spółka nie potrzebowała już 1,2 tys. doręczycieli zatrudnionych w spółce córce - Bezpiecznym Liście.

Pod koniec lipca zaczęto wręczać wypowiedzenia. Ale 8 sierpnia - dwa dni przed wypłatami - BL został niespodziewanie sprzedany spółce Tenes One - za 10 tys. zł. W efekcie InPost stwierdził, że los pracowników nie jest już jego sprawą, bo BL nie jest już jego własnością. Z kolei nabywca otwarcie przyznaje, że nie ma pieniędzy. Pracownicy pensji za lipiec i sierpień już nie zobaczyli. Podobnie jak odpraw i dodatków.

- Kilka tysięcy osób zostało bez świadectw pracy i pieniędzy na życie. I nie ma kogo o nie pytać. Jeździmy do Chlebni pod Grodziskiem, ale tam uzyskujemy szczątkowe informacje - tłumaczy Agnieszka Smetaniuk, szefowa "Solidarności" w BL. Dlaczego do Chlebni? Bo po sprzedaży spółki InPost przewiózł tam dokumenty pracowników. Tenes One podaje w KRS warszawski adres, pod którym nikogo nie ma. Pracownicy błądzą.

Koszmar po zwolnieniach

W Katowicach w Bezpiecznym Liście pracowało małżeństwo. Z dnia na dzień oboje zostali bez pracy i pieniędzy. Magdalena przez miesiąc nie mogła się doprosić świadectwa pracy. Wiktor musiał zaciągnąć pożyczkę na życie. Magda do dziś jest bezrobotna. Zatrudnił ją jeszcze InPost. Potem przeniesiono ją do BL, z którym podpisała umowę o pracę na płacę minimalną. Resztę pieniędzy dostawała na zlecenie, które podpisywała z przeróżnymi spółkami.

- Co chwilę dostawaliśmy do podpisania papier, że zmienia się strona: miałam umowę z Nowoczesnymi Usługami Pocztowymi, z InPostem Paczkomaty, z MG Invest, z Certisem... - wylicza Magda. Problem się zaczął, gdy otrzymała wypowiedzenie. - Musiałam się ratować, chciałam się zarejestrować w urzędzie pracy. Okazało się, że nie mam prawa do zasiłku, bo wciąż pracuję w pięciu spółkach. Bałagan był na tyle duży, że niektórzy dostali po kilka wypowiedzeń.

Takich jak Wiktor czy Magda jest 1,2 tys. Twierdzą, że paradoksalnie są w dobrej sytuacji. Dlaczego? Bo mieli etaty, a więc chroni ich prawo pracy.

- W moim oddziale 80 proc. personelu pracowało na umowę-zlecenie. O tych osobach się nie mówi, a wyłącznie o 1,2 tys. na etatach - mówi Daniel, były doręczyciel BL. Żeby odzyskać zaległe pensje, pracujący na umowach cywilnoprawnych musieliby wytoczyć proces na drodze cywilnej - długi i kosztowny - a potem zwindykować spółkę. Zdaniem "S" takich osób może być kilka tysięcy.

Krótko po informacji o zwolnieniach na Facebooku Grzegorz Stępniewski, pełnomocnik zarządu BL, założył stronę - "Bezpieczny List sp. z o.o." i zaczął publikować informacje dla pracowników. 5 sierpnia pojawił się post, z którego zwolnieni pracownicy dowiedzieli się, kiedy otrzymają zaległą dokumentację pracowniczą.

Punkt szósty postu: "Próbowałem się skontaktować z Partią Razem, ponieważ chcemy wspólnie działać by rozwiązać problem płatności. Zamiast tego dostaliśmy polityczny szoł - do garnka jednak tego Państwo nie włożą". Partia Razem, z którą Stępniewski chciał rozmawiać, złożyła zawiadomienie do prokuratury. - BL był firmą krzakiem. W 2014 roku miał 0 zł przychodów. InPost kupił ją w 2015 roku i przeniósł do niej pracowników. A potem sprzedał krzak wraz z pracownikami za 10 tys. zł kolejnemu krzakowi - Tenes One. Te przejęcia nie miały na celu restrukturyzacji, a jedynie pozbycie się niepotrzebnych ludzi przez spółkę Brzoski - uważa Szczepan Garstka z Razem.

Kolejny post z 29 sierpnia: "Po południu informac
2
łysy szyderca 2 2016-11-10 14:05
Kolejny post z 29 sierpnia: "Po południu informacja kiedy będą wypłaty". Na tym komunikacja z pełnomocnikiem BL się urwała.

Winny? Państwo

Kontaktujemy się ze Stępniewskim. Pytamy o powód zwolnień w Bezpiecznym Liście. - "Powodem jest brak realizacji kontraktu mimo wygranego przetargu i pomimo 11 prawomocnych wyroków sądowych oraz dumping cenowy Poczty Polskiej. Ja rozumiem trudną sytuację naszych pracowników, ale proszę zrozumieć, że żyjemy w państwie prawa i można oczekiwać ze strony rządu RP, że tego prawa będzie przestrzegał".

O co mu chodzi? Centrum Usług Wspólnych podległe pod kancelarię premiera rozpisało przetarg na obsługę pocztową. Jedynym kryterium była cena. W szranki stanęła Poczta Polska i InPost. Wygrał ten drugi - był tańszy o 3 mln. Rozpoczęła się długa batalia sądowa. W maju 2015 roku CUW unieważnił kontrakt, bo ten "nie leżał w interesie publicznym". Bo po złych doświadczeniach z InPostem, stawia się na Pocztę.

Mimo prawomocnego wyroku sądu ani rząd PO-PSL, ani rząd PiS nie podpisały umowy z InPostem.

Sąd pracy przyznał już rację pierwszym pracownikom w sprawach o wypłatę pensji. Tylko że Tenes One - ostatnia firma w łańcuchu właścicieli - nie ma pieniędzy. Pracownicy mogliby dostać pieniądze z Funduszu Świadczeń Gwarantowanych, ale żeby ten zaczął wypłaty, BL musiałby ogłosić upadłość. A tego nie zrobił.

Magda: - Wierzę, że uzyskam korzystny wyrok. Ale nie chcę iść do państwowego Funduszu. Powinien zapłacić InPost. To dla niego pracowałam.

W spółce Bezpieczny List trwa kolejna kontrola PIP.
1
MONIKA 2016-11-19 10:36
NIE POLECAM !!!! Przesyłka została wysłana 8 listopada a przyszła dopiero 17 listopada .. Było dzwonione 3 razy do in postu za każdym razem wmawiali że przesyłka dojdzie raz dwa .. Był tez wprowadzony zły numer który zmienialiśmy 2 razy a i tak okazało się że nic zmienianego nie było..17 listopada wieczorem przyjechał pani dostarczyć list .. wyglądał strasznie przejechany brudny rozdarty.. Pani kurier żaliła się że chcą odebrać jej 100 zł za nie dostarczenie listu którego przed chwilą dostała .. Najlepiej zwalić winę na tych co niżej pracaują .. Nie polecam ..
7
Kartel 2016-11-24 16:56
Ale to nie jest forum/temat do opisywania działań firmy z perspektywy klienta, a pracownika. Bardzo proszę, nie zaśmiecajmy takimi rzeczami takich portali, bo potem odnaleźć rzetelne informacje nt. danej firmy granicą z cudem.
Czarnulka 2016-11-26 22:50
Coś jest na rzeczy. InPost zmieni nazwę. Czyby Rafaello B. miał zamiar sprzedać firmę? Kilka tygodni temu do sortowni głównej w Woli Bykowskiej przyjechali jacyś ludzie z kamerą i przez półtorej godziny kręcili obiekt w czasie jego pracy.

Co bardzo ważne dla sprawy - należy dodać że porównując rok obecny do poprzedniego pod względem przesyłek paczkomatowych to mamy obraz masakry. Tak ogromny jest spadek wolumenu. Mimo to firma wciąż zatrudnia kolejne tłumy pracowników ukraińskich. Nie jest bowiem tajemnicą, że InPost dostaje dopłaty za każdego Ukraińca.

Ot, równia pochyła.
1
ukrainski parobek 2016-11-27 09:10
Co ty piszesz, chwalą się, iż przesyłek jest coraz więcej.... Co do ukraińskich parobków, to cóż, polakka nie chce pracować za grosze i być szmacona, przyjechali oni...
ukrainski parobek 2016-12-07 08:56
no, w sendit Pp udostępniła paczki do 30kg za 10,98. to gwoźdź do trumny dla inposta? wysłałem ostatnio 3 przesyłki, żadna nie doszła w terminie, jedna dalej idzie już 6 dni do odbiorcy. in post górą ;)
Yoda 2016-12-07 10:26
U nas w szefostwo obiecało mnóstwo paczek na święta :)

PS
Nie wiem, skąd takie czarne scenariusze się biorą, u nas cały czas wolumen się zwiększa. Gorzej niestety z logistyką.
3
Czarnulka 2016-12-12 16:41
Fakt, Polakka pracują za grosze, natomiast ukraińcy... cóż, zarabiają więcej od nas, Polaków ;) (2200 netto - na rękę, tyle mówi mi każdy chłopak z Ukrainy)
Yoda 2016-12-13 16:55
Chyba zarabiali... W ubiegłym tygodniu na Sortowni spasowalo 50 luda... Wymiekli w okresie Swiatecznym?
1
Szymon 2016-12-14 17:51
Świetna firma. Dostawa w ciągu dwóch dni. Polecam.
1
Hans 2016-12-20 21:52
Oddział Sosnowiec - bałagan i syf. Wogóle nie przygotowani na okres świąteczny. Sortowanie porażka, brak krat i palet. Brak miejsca na auta pod rampą i magazynem. Wyjazd na rejon o 11, gdzie inne firmy już od rana w pracy.
2
Yoda 2016-12-21 00:26
Słuchajcie, jak u Was wyglada sprawa z pensjami? Dostajecie na czas? My od jakis 3 m-cy zamiast 10-tego zawsze dostajemy pod koniec tygodnia, dobrze po 10-tym. Niby, ze kase pozno dostaja
Tez tak macie?
2
robia was w wałka kolejny raz 2016-12-21 08:51
Jak późno, nadajesz polecony allegro, musisz zapłacić z góry, nadajesz paczkę czy paczkomat, płacisz z góry. Obracają wasza kasa, kolejna załoga daje się robić na szaro. Ludzie, zrozumcie, ze ta firma to szajs. u konkurencji jakoś kasa na czas. Jak zwykle kompost moa problemy... Tylko cześć klientów to faktury i kasa po jakimś czasie, także kasa na wypłaty jest. Ktoś was robi w bambuko.
2
Dudoff 2016-12-23 01:18
Zatem inpost calkowicie zepsul mi swieta!!!! Zamowilem 2paczki na poczatku grudnia... paczka tansza dotarla a paczka za spora sume pieniedzy oczywiscie zginela. W polowue grudnia zaczalem dzwonic na linie 801400100. Po 4 interwencji i poinformowaniu szanownej firmy ze bede walczyl do konca o zwrot paczka dotarla ale okazala sie otwarta!!! Najlepsze jednak przed nami!!! Dostaje dzisiaj email z faktura za telefon a tu kosmiczna kwota!!!! Dlaczego? Wniknalem w polaczenia i okazalo sie ze polaczenia do inpost sa platne bo to numery specjalne... na domiar zlego okres oczekiwania na polaczenie to odpowiednio: 51min, 72 min, 46min i 115min. Inpost zdecydowanie zarabia naszym kosztem nie informujac wogile ze polaczenia sa PLATNE!!! Nigdy wiecej nie skorzystam z waszych uslug a do tego bede agitowal na wasza niekorzysc na wszystkich portalach spolecznosciowych i forach!!!! Pozdrawiam nieuczciwa firme i mam nadzieje ze upadniecie czego zycze wszystkim niedoszym przez was oszukanym!!!
2
wlaic krakow 2016-12-23 16:39
widzisz, taniej, nie znaczy lepiej. lepiej dać zarobić normalnym firmom kurierskim, a nie pacanom z Krakowa.
sprawdziłem właśnie koszt połączenia na w/w numer z mojej telefonii voip i rzeczywiście, koszt połączenia to 59 grocha za minute. is cie diabelsko tanie usługi pocztowe. hahaha...
w play, gdzie mam numer prywatny, koszt zabawy z inpost to już tylko 62 grosze. stawka rośnie... hihihi
3
star 2017-01-01 09:10
niewiarygodni każą na siebie czekać nie zadzwonią jak nie ma paczki słaba firma nie polecam usług
Agnieszka 2017-01-02 11:13
Oto moje pierwsze i ostatnie doświadczenie z Inpost:

PORUSZANIE SIĘ PO ICH STRONIE JEST TRAGICZNE!!!
KONTAKT Z KONSULTANTEM UZYSKAŁAM DOPIERO PO TRZECH GODZINACH DZWONIENIA.
PANI W PUNKCIE WYSYŁEK NIE MOGŁA NIC ZROBIĆ. KONSULTANT ZRESZTĄ TEŻ NIE! O CO TU CHODZI??

Chcąc wysłać przesyłkę utworzyłam konto. Importowałam dane z allegro i utworzyłam etykietę zaznaczając
- wysyłka w punkcie (nie pojawiło się okno do wpisania adresu punktu)
- wyskoczyło przesyłkę odbierze kurier (???)
- w punkcie nie dało się wysłać, bo nie ma adresu paczkomatu nadawcy (tyle tylko, że ja nie nadaje w paczkomacie!!!, tylko w punkcie, który przesyłki nie przyjął).
- próbując zamówić kuriera wyskakuje - to pole nie może być puste (wybierz punkt odbioru), tyle tylko, że w tym polu NIC SIĘ NIE DA WYBRAĆ, mimo że punkty (różne) zostały dodane (np. dom, WRO05A)

Tak więc etykietę mam, paczka gotowa, a wysłać się nie da!!! Do tego cały dzień zmarnowany na WALKĘ Z WIATRAKAMI!!!
WIĘCEJ Z ICH USŁUG NIE SKORZYSTAM!!! ŻEBY KONSULTANT ROZMAWIAJĄCY Z NADAWCĄ PACZKI NIE MÓGŁ NIC ZROBIĆ - TO JEST KPINA!
1
ukrainski parobek 2017-01-02 16:29
Agnieszko, cóż napisać, taka forma, strona rzeczywiście jest idiotyczna....
1
Pomocny 2017-01-04 15:17
Witam,
Pomagamy odzyskać należności od Inpost S.A. - Kupujemy należności.
Zainteresowanych proszę o kontakt 696 837 073 lub balancepolska.pl
Pozdrawiam
1
Yoda 2017-01-15 00:24
Czyzby cos ruszylo w temacie zwrotu naleznosci dla zwolnionych pracownikow z oddzialow listowych?
1
Postek 2017-01-21 10:30
Mam informację , że poszukują kogoś do obsługi klienta i nie wiem czy to jest jeszcze aktualna oferta? Bardzo zależy mi na pracy. Jeśli ktoś mógłby pomóc będę wdzięczny. Jak przebiega rozmowa kwalifikacyjna?
niunia 2017-02-08 14:16
nie polecam tej firmy pracowałam kilka lat a teraz po upadku BL nie mogę doprosic sie wynagrodzenia za kilka miesięcy
2
Japko77777 2017-02-18 08:12
Chciałbym wszystkich przestrzec przed pseudokurierem allegro-inpost. Przyesyłka dotarła kompletnie zniszczona, zmiażdżona. Reklamacja w inpoście to tylko fikcja i kpina z klientów. U innych kurierów nigdy nie było problemów. W internecie chyba sami sobie piszą pozytywne opinie. Żal mi ludzi tam zatrudnionych, że muszą pracować dla ułomnego umysłowo zarządu.
2
koniec gierek złodziejaszka 2017-02-26 12:27
Znajdujące się w kłopotach spółki Rafała Brzoski: Integer i InPost chce przejąć amerykański fundusz inwestycyjny. Rafał Brzoska nadal będzie jednak prezesem i będzie miał mniejszościowy pakiet akcji.
...całość w necie........
No to nasz Janusz biznesu z czasem opuści in post... koniec gierek!
Zuzanna 2017-02-27 14:10
Obecnie trwają rekrutacje na wiele stanowisk do firmy InPost. Co możecie powiedzieć o warunkach pracy i atmosferze w firmie osobom szukających informacji na ten temat?
Dziunia 2017-02-28 15:56
Kurierzy pracują na działalność a dziewczyny z biura najczęściej na umowę zlecenie. Stawka marna ale dobre i to na początek. Atmosfera jest ok przynajmniej dla mnie byli mili.

Pozdrawiam
Zuzanna 2017-03-01 10:54
Osoby zainteresowane aplikowaniem zachęcam do odwiedzenia strony internetowej firmy InPost https://praca.inpost.pl/
Tam również znajdziecie aktualne oferty pracy.
włascicielka poku inpostu 2017-03-01 11:52
Lepiej uwazaj firma inpost jest niewyplacalna ,pokom którzy dla nich wspolpracowali do dnia dziisiejszego wisza pieniadze i to z paru miesiecy ,ciagle przekladaja terminy płatnosci ,nie odbierają telefonów ,nie odpisują na meile jednym słowem oszusci ja zglaszam sprawe do niku i innych instytucji nie pomijając mediów ,moze oni wyplyna na to ze w koncu wypłacą pokom
1
wlascicielka poku 2017-03-01 12:09
Jestem zainteresowana odzyskaniem moich pieniedzy od oszustów z firmy inpost
Zuzanna 2017-03-01 12:11
@włascicielka poku inpostu Może warto ponownie skontaktować się z firmą? Kontakt mailowy i telefoniczny można znaleźć na stronie: https://inpost.pl/pl/kontakt/skontaktuj-sie-z-nami
Odzyskiwacz 2017-03-01 13:13
Pomożemy podmiotom z zaległości płatniczymi Inpostu.
balancepolska.pl
Zuzanna 2017-03-01 13:26
@Dziunia to ważne, że dobrze czułaś się w firmie. Długo pracujesz w InPost? Mogłabyś opowiedzieć więcej na temat pracy w firmie?
PK 2017-03-02 18:34
Złodzieje, ukradli mi paczkę mimo że przyznali odszkodowanie to od miesięcy go nie otrzymałem. TO JEST FIRMA ZŁODZIEJSKA!!!! KONTAK ZEROWY SPRAWĘ ZGŁASZAMY NA POLICJĘ!!!
Zuzanna 2017-03-06 09:39
@PK rozumiem, że nie było kontaktu ze strony firmy. Próbowałeś skontaktować się samodzielnie z firmą? Kilka komentarzy wyżej znajdziesz link pod którym znajdziesz kontakt mailowy i telefoniczny do firmy.
kurier 2017-03-06 12:58
wlasciciel Inpostu zalega z wyplatami dla kurierow,placi im po 10% ,.a za co maja opalacic skladki.Zusy,i zatankowac???? tak sie bogaca inni a potem slyszymy o najbogatszych polakach,,zenada!!!!!
Zuzanna 2017-03-07 09:50
@kurier dalej pracujesz w firmie InPost? Co jeszcze możesz powiedzieć na temat tej firmy jako pracodawcy?
Yoda 2017-03-07 22:59
U nas to samo. Czas wyplat co miesiac opoznia sie coraz bardziej. Oszczednosci na kazdym kroku. Czyzby cos wisialo w powietrzu, czy tez moze o przejsciowy okres? Niby ruszyly nadania... Kasa pusta... Co jest grane?
Zuzanna 2017-03-08 09:01
@Yoda od jak dawna trwa sytuacja o której wspominasz? Długo już pracujesz w InPost?
Yoda 2017-03-12 19:10
Zuzanna jestes botem?
Zuzanna 2017-03-13 09:24
@Yoda jestem redaktorem serwisu gowork.pl, dlatego też chętnie poznam bliżej Twoją opinię na temat pracy w firmie.
Yoda 2017-03-13 16:17
Pracuje prawie 1,5 roku. Troche za dlugo... Wyplaty maja poslizg od jakiegos pol roku.
Zuzanna 2017-03-14 09:40
@Yoda co jeszcze możesz nam powiedzieć o warunkach pracy w firmie?
Yoda 2017-03-15 21:36
Czytelnicy/pracownicy! Ile u Was placa od paczki? Doreczenie/nadanie?
firma 2017-03-17 20:52
INPOST ZACZYNA MIEĆ PROBLEM ZE SPŁACANIEM POBRAŃ ZA PACZKI DOSTAJEMY Z 10 DNIOWYM OPÓŹNIENIEM PO WEZWANIACH DO ZAPŁATY I GROŻENIEM SADEM
mala488 2017-03-20 12:36
to co sie dzieje z inpostem to sie glowie nie miesci prowadze punkt nie placa prowizji od listopoada nie ma przelewow
mala488 2017-03-20 12:45
ja czekam od pieciu miesiecy za przelewami w glowie sie to nie miesci
Yoda 2017-03-22 15:14
Przewoznicy tez czekaja za opoznionymi wyplatami. Ciekawe, gdzie sa pieniądze. Nawet wladciciel w rankingu 100 najbogatszych polakow zatrzymal sie w miejscu...
Zostaw swoją opinię o InPost - Jarocin
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie InPost