Na czym polega praca kelnera? Opis stanowiska
Praca kelnera to po prostu obsługa gości danej restauracji. Do jego obowiązków należy przyjmowanie zamówień, przekazywanie instrukcji kuchni, a następnie przynoszenie posiłków i napojów do stolików.
Dbanie o klientów to również doradzanie w doborze dań. Kelner musi znać listę produktów, jaką dysponuje kucharz, bowiem goście często pytają o alergeny lub inne składniki, których wolą na przykład uniknąć.
Obowiązki w restauracjach zdecydowanie polegają na pracy zespołowej. Kelner, czy też kelnerka, muszą współpracować z innymi kelnerami swojego zespołu, tak aby uniknąć bałaganu i pomyłek w obsłudze gości oraz zapewnić sprawny jej przebieg.
Czasem zdarza się, że kelner to swego rodzaju barista, jeśli pracuje np. w kawiarni, w której serwowane jest także jedzenie. Kelnerzy w wielu miejscach odpowiadają za przygotowywanie wszelkiego rodzaju napojów, od herbaty i kawy, po skomplikowane drinki. Nie tylko obsługują gości, przyjmując i dostarczając posiłki, ale i stoją za barem, nalewają piwa i doradzają w wyborze innych alkoholi.
Także dbałość o czystość musi być wpisana w codzienność kelnera. W restauracjach, kawiarniach i wszelkich innych miejscach związanych z żywnością, aspekt ten jest niezwykle istotny. Kelnerzy dezynfekują stoliki i przygotowują je dla następnych gości.
Czy praca kelnera jest trudna?
Jesteśmy zdania, że praca kelnera jest trudna. Pamiętaj bowiem, że kelner to pracownik fizyczny. Swoją pracę wykonuje w pozycji stojącej, dużo chodzi oraz przenosi wiele rzeczy. Zdecydowanie jest to męczące fizycznie.
Kelnerom nieobce jest także obciążenie psychiczne. Dbanie o zadowolenie gości i ich zaufanie bywa bardzo uciążliwe. Zwłaszcza gdy klienci danego lokalu nie należą do najmilszych i swoje frustracje przelewają właśnie na kelnerów.
W zawodzie kelnera pracownik ten każdego dnia styka się z ogromną liczbą osób. W restauracjach panuje gwar i hałas, a kelner musi pamiętać o wielu rzeczach naraz i sprawnie organizować swoje obowiązki. Wszystko to sprawia, że tego pracownika atakuje ogromna liczba bodźców, które powodują zmęczenie.
Kelner i kelnerka pracują pod presją czasu, zwłaszcza jeśli obsługa gości odbywa się w restauracji a la carte. Zawsze generuje to pewien poziom stresu dla pracownika.
Poruszanie się po kuchni i innych obszarach restauracji bywa czasem niebezpieczne. Możesz łatwo poślizgnąć się czy też oparzyć albo upuścić przenoszone potrawy. Dlatego dbałość o pracę zgodną z zasadami BHP jest w zawodzie kelnera niezmiernie ważna.
Praca dla kelnera — czego wymaga pracodawca?
Stanowisko kelnera nie wymaga posiadania szczególnego wykształcenia. Cenione są ukończone kursy gastronomiczne i wykształcenie co najmniej średnie, ale i bez tego można z powodzeniem znaleźć pracę w tym zawodzie.
Nie wymagane jest również doświadczenie, a jedynie mile widziane. Pracodawcy skłonni są zapewnić kompleksowe wdrożenia kandydatów i udzielać im wszelkiego wsparcia przez pierwszy okres zatrudnienia.
Aby zostać kelnerem trzeba, tak naprawdę, jedynie posiadać umiejętności miękkie. Oznacza to:
- otwartość na klientów i pracę z nimi,
- wysoką kulturę osobistą,
- rozwiniętą komunikatywność,
- dobrą organizację pracy własnej,
- umiejętność pracy w zespole,
- odporność na stres,
- pozytywną energię i nastawienie.
Ponadto wielu pracodawców chce, aby ich kelnerzy cechowali się miłą aparycją i umieli obsłużyć zagranicznych gości w języku angielskim.
Możliwe, że potrzebne Ci będzie również aktualne zaświadczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych. Większość firm zapewnia wykonanie niezbędnych badań po decyzji o zatrudnieniu, ale niektóre poszukują kandydatów, którzy już je posiadają, warto więc udać się do lekarza medycyny pracy także na własną rękę.
Na stanowisku kelnera trzeba również liczyć się z pracą w systemie zmianowym oraz popołudniami, wieczorami i w weekendy.
Praca jako kelner — ile można zarobić?
Wybierając pracę kelnera, warto mieć na uwadze, że najlepsze zarobki nie są dostępne od razu. Na satysfakcjonującą pensję trzeba zwykle nieco poczekać — przyjdzie ona wraz z doświadczeniem i stażem pracy. Wiele zależy też od rodzaju umowy, który podpiszemy.
Składową wynagrodzenia kelnera jest płaca zasadnicza oraz otrzymywane napiwki. Zwykle to ich wysokość decyduje o tym, czy praca ta się opłaca.
Po epidemii koronawirusa branża gastronomiczna znajduje się niestety na samym dole wysokości płac w większości województw kraju. Dane GUS-u pokazują, że statystyczny pracownik tego sektora zarabia tylko około 3-3,3 tys. zł brutto miesięcznie.
Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń portalu wynagrodzenia.pl twierdzi natomiast, że średnia miesięczna pensja kelnera lub kelnerki to 3,4 tys. zł brutto.
Wszystko zależy jednak od miejsca, w którym podejmuje się zatrudnienie, jego wielkości i lokalizacji, a także konkretnego stanowiska. Mniej zarobi pomoc kuchenna, która dopiero uczy się zawodu, zdecydowanie więcej kierownik zespołu, na lepsze wynagrodzenie może liczyć także kelner specjalista szkolący nowych pracowników.
Oferty pracy: kelner — gdzie i jak ich szukać? Kilka rad
Ofert pracy dla kelnera warto szukać w zasobach Internetu. Wiele ogłoszeń zawiera serwis pracy GoWork.pl. Grupuje on pracodawców poszukujących kadr w całej Polsce oraz za granicą.
Poszukujący pracy kelnera na GoWork.pl ma do dyspozycji filtry, które znacząco ułatwią mu wybranie tylko interesujących ofert i skrócą czas potrzebny na znalezienie zatrudnienia.
Kategoria "stanowisko" zawęzi zakres przeszukiwanej branży, "lokalizacja" określi obszar, w którym chcemy pracować, a "typ umowy" i "rodzaj etatu" podpowiedzą, czy interesuje nas umowa o pracę, umowa zlecenie, cały etat czy jeszcze inne warunki.
GoWork.pl zapewnia też powiadomienie za każdym razem, gdy w wybranych nas kryteriach pojawi się nowa oferta. W ten sposób nie przegapimy żadnej szansy na zatrudnienie.
Praca — kelner Niemcy
Kelnerów i kelnerek potrzebuje niejedna restauracja mieszcząca się za naszą zachodnią granicą. Pracodawcy z Niemiec rekrutują jednak głównie kelnerów z doświadczeniem i chociaż podstawową znajomością języka niemieckiego.Najczęściej wymagają także pracy przez minimum 6 miesięcy. Takie zatrudnienie jest więc najlepszą opcją raczej dla doświadczonych kelnerów i kelnerek z Polski, którzy nie są już usatysfakcjonowani zarobkami i możliwościami rozwoju w naszym kraju i odbyli kurs języka niemieckiego właśnie w celu przygotowania się do znalezienia zatrudnienia za granicą.
Praca na statku — kelner
Praca kelnera bywa atrakcyjną opcją ze względu na możliwość pełnienia jej w wielu rejonach interesujących turystycznie. Kelner może pracować m.in. na statku wycieczkowym, musi jednak znać dobrze przynajmniej język angielski i być pewnym, że nie choruje na chorobę morską. Praca na statku to także zgoda na długą nieobecność w swoim głównym miejscu zamieszkania. Zwykle jest to zajęcie sezonowe, okazja, aby połączyć pracę z interesującą formą wypoczynku.
Praca kelner: zakwaterowanie
Kelner może liczyć na pracę z zakwaterowaniem przede wszystkim w sezonie turystycznym letnim i zimowym, ale i nie tylko. Kadr potrzebują miejscowości turystyczne oraz największe miasta wojewódzkie, w których także rozwinięta jest turystyka. Jest to m.in. Szklarska Poręba, Warszawa czy Kraków. Duża liczba ogłoszeń o pracę dla kelnerów z zakwaterowaniem dostępna jest także w Katowicach.