brak logo

Mewa Textil-Service Sp. z o.o.

Sosnowiec

Opinie o Mewa Textil-Service Sp. z o.o.

george 2015-07-29 21:58:20
Mewa to oszuści, bardzo mi przykro ale taka jest prawda.
Prowadziłem DG, przyszli przedstawiciele z mewy i zaproponowali swoje usługi.
Przeczytałem umowę i powiedziałem, że nie zgadzam się na podpisanie czegoś takiego.
Mój wspólnik podpisał gdy mnie nie było (na umowie jest jego podpis)
Rok czasu mewa dostarczała czyściwo mojemu wspólnikowi, ja nie korzystałem z czyściwa i powiedziałem aby mój wspólnik to załatwił.
Moja DG padła, na dzień dzisiejszy ja mam spłacać mewę mimo iż nie podpisałem żadnej umowy.
Sprawę w sądzie wygrała mewa :)
Dziwne ale prawdziwe, i bardzo przykre.
Mam zapłacić około tysiąca złotych+koszta procesowe (a na umowie nie ma mojego podpisu)
Taką decyzję podjął Sąd Gospodarczy we Wrocławiu.
1
k 2015-07-30 16:41:10
Ogólnie sprawa przykra, wiadomo, straciłeś firmę i możliwość zarobkowania, tylko nie wiem czemu Mewa to oszuści? skoro wspólnik podpisał i korzystał, to chyba pretensje do wspólnika a nie Mewy?
2
george 2015-07-31 07:43:20
Może i tak, ja już sam nie wiem.
Ale w mojej ocenie powinien płacić ten co podpisał umowę. Mój wspólnik nie musi mewie nic płacić, a ja muszę. Zawsze myślałem, że jeśli czegoś nie podpiszę to mam spokój. Okazuje się, że byłem w błędzie. Może winą jest umowa spółki, która nie zakazywała podpisywania podpisywania za mnie umowy. Jednak uważam, że to nie jest w porządku.
W umowie z mewą jest rubryka: osoba upoważniona do reprezentacji spółki (przedstawiciel wpisał tam moje dane, moje imię i nazwisko) a zupełnie inna osoba podpisała umowę. Coś jest nie tak, ja i tak mam już to gdzieś. Muszę po prostu się z tym pogodzić i grzecznie zapłacić.
Kolejna sprawa to: umowa podpisana z mewą na ten tak zwany okres testowy = uwiązanie. Dlatego nie chciałem tego podpisać.
Thc 2015-08-27 21:56:11
Jacek może jednak wrócisz do transportu, tam Ci jakoś lepiej szło, przynajmniej do czasu.
2
pracownik 2015-08-30 00:58:49
:::::)))))
Jacek 2015-08-30 15:22:48
Za dużo masz tego thc w głowie aby pisać z sensem. I za mało odwagi żeby się podpisać.
Zdecydowanie lepiej mi idzie obecnie, o czym dobrze wiecie przyjmując wypowiedzenia.
Paaaa.
Thc 2015-09-02 18:28:21
Podoba mi że masz marzenia to w życiu ważne :)
Martusia 2015-09-17 22:05:03
Osoby pracujące w tej firmie to jakas kpina. Jakas pani dyrektor handlowa ktora chyba z rodziny zatrudnili, i jakas druga co razem rozmowy przeprowadzają. I jeszcze jkis test do rozwiązania na rozmowie. Sposób rozmowy kwalifikacyjnej sto lat za murzynami.
hehe 2015-09-19 10:05:10
oj to chyba dobrze że nie udało Ci się dostać do tej firmy, Martusiu
aha 2015-10-04 23:10:25
Potwierdzam słaby poziom rozmowy rekrutacyjnej,szczególnie pani E.P. specyficzna, nie wywiera dobrego wrażenia i też myślę, że po jakimś "układzie".. na pewno nie rokująca na dobrą współpracę.
Dziwna siedziba, brak recepcji (?),drzwi do korytarza "firmy" zamykane na klucz no i przede wszystkim TEN WŁAŚNIE WĄTEK - wściekłych, wprowadzonych w błąd klientów mówi sam za siebie.
Pracować tam to zdaje się jakaś żenada, więc, "nie ma tego złego.." :-). Powodzenia!
1
aha 2015-10-07 18:40:48
Co to znaczy słaby poziom rozmowy kwalifikacyjnej? Jesteście kolekcjonerami rozmów? Na rozmowie to chyba wy jesteście oceniane , nie na odwrót. Wydaje mi się że słabo wam poszło, stąd ta opinia.
1
do .. powyższego postu -"aha" 7.10.15 2015-10-08 20:55:17
..."uderz w stół a nożyce się odezwą"...hehe.. Każdy człowiek uczestniczy w różnych procesach rekrutacyjnych i ma porównanie bez względu na efekt końcowy. Rozmowa kwalifikacyjna działa w obie strony!!! Bywa, że nie odpowiada również potencjalny przełożony oraz kiepskie "ogólne" wrażenie firmy..tak jak w tym właśnie przypadku :(.
acha II 2015-10-11 18:38:47
z tymi nożycami to kulą w płot. Nie mam nic wspólnego z rekrutującymi, natomiast opinia że ktoś musi być po jakimś układzie to wg mnie wynik frustracji a nie obiektywnej opinii
do acha II (post z 11.10.) 2015-10-12 13:51:22
W jakim celu nadal "bijesz pianę",skoro jak twierdzisz nie masz nic wspólnego z rekrutującymi?? Powyższe opinie dotyczyły jedynie ocen rozmów kwalifikacyjnych do której ma prawo ten właśnie kto w nich uczestniczył i tyle w temacie..Trudno też mówić o jakiejś frustracji bo nie ma ku niej powodu :-).
Głównym problemem firmy pozostają niezadowoleni klienci co pokazuje ten kilkuletni wątek!
achaIII 2015-10-14 21:45:57
Bo nie mam , natomiast będę się upierał, że opinia kandydatek nt rekrutujących jest nierzetelna, "jakaś pani dyrektor, którą chyba z rodziny zatrudnili"
Uczestniczyłem w wielu rozmowach i taka opinia nigdy nie przyszła mi do głowy.
Co do klientów.. cóż, zadowoleni raczej nie piszą na forach.
I po co aplikować do firmy o tak rzekomo złej opinii?
Panie dopiery teraz odkryły Gowork?
Powodzenia na następnych rozmowach i następnych i następnych..
2
aha..:-) 2015-10-14 23:34:41
"jakaś pani dyrektor, którą chyba z rodziny zatrudnili" - to akurat nie moja opinia, ale.. jakby na to nie patrzeć was to jednak "boli"?..? - inaczej nie byłoby tej wymiany zdań.
Faktem pozostaje, że trzeba "googlować" przed rozmową rekrutacyjną!
By the way - usatysfakcjonowani Klienci wyrażają powszechnie swoje dobre opinie na forach danej firmy, dziękując za współpracę i polecając usługi.
Hmm ..Good luck!

Więcej już nie mam nic do dodania.
1
Ludź 2015-10-20 19:31:53
A ja tam uważam że w naszej firmie jest super, trzeba się napocić, fakt, ale gdzie nie jest ciężko? Firma płaci wszelkie składki, nic pod stołem nie załatwia, umów śmieciowych nie proponuje, wypłata nieraz jest już na koncie przed zakończeniem miesiąca, prywatna opieka zdrowotna, godne warunki pracy, bonusy pieniężne za osiągnięcia. I ludzie są fenomenalni! Dobry zespół, ok przełożeni. MEWA stawia nam poprzeczkę wysoko, bo to firma dla najlepszych i wiele nas uczy oraz wymaga każdego dnia, ale też pomaga w kłopotach. Jesteś lojalny a twoje stanowisko potrzebne, pracujesz dobrze, to nikt cię nie wywali. Zauważcie, że nikt nie narzeka jako były czy aktualny pracownik na TYM FORUM, UWAGA TO NIE FORUM DO KRYTYKOWANIA KONKURENCJI. Szanuję Wasze opinie, ale szkoda, że są negatywne, lecz pomyślcie, że nie utrzymalibyśmy się na rynku tak długo, gdyby nie ogromna rzesza naszych LOJALNYCH I STAŁYCH KLIENTÓW z którymi prowadzimy od lat partnerski dialog i zawsze szukamy rozwiązania. A co do utyskiwania wypowiadających się tu niektórych osób, to zawsze ktoś będzie narzekał, nie doczyta, nie dopyta, nie negocjuje, nie kontroluje i stąd problem. Nikt nikogo do współpracy nie zmusza.
4
Wuw 2015-10-20 21:36:03
Jestem klientem mewa. Piszesz ze nie ma obowiązku współpracy. Mam szmaty oeaz maty. Chce po 3 latach odejsc. Moge w kwietniu 2017. To jest ten obowiązek czy nie? Przecież gdyby nie te cholerne umowy to byście nie mieli komu wozic. Stworzyliscie stanowisko obsługi prawnej. Po co, skoro nie ma obowiązku współpracy?
Dlaczego dając mi maty na miesiąc za darmo, Stworzyliscie z tego umowę na 3 lata, przedluzajac mi jednocześnie szmaty o 3 lata?
Pracownik telefonu nie odbiera. Nie przyjechał o mnie walczyc, bo nie chce mi spojrzec w twarz.
2
Czesio 2015-10-26 22:04:41
Wszędzie dobrze gdzie nas niema :) w każdej firmie trzeba pracować żeby coś osiągnąć...
ale mam pytanie odnośnie atmosfery szkoleń jak duże są tereny czy można korzystać prywatnie z auta (jakie auto)
potencjalny klient byly juz 2015-11-17 13:26:47
dla mnie firma zenada. raczej atmosfera kiepska tam, co da się odczuc jak się wchodzi do pokoju, poza tym jakies dziwna siedziba firmy. Pani dyrektor jakas, chyba handlowa taka jakas... jakby olewający i z góry patrzaca na każdego chyba. Niemile wrazenie.
2
Borewicz 2015-11-18 15:36:11
Czytając niżej zamieszczone opinie, jestem przekonany, ze ich autorami w większości to osoby kiedyś pracujące dla Mewy i z powodu swych niekompetencji lub innych, bardziej poważnych powodów zwolnieni z tej firmy. Teraz, lecząc swe kompleksy, oczerniają swego byłego pracodawcę, podszywając się pod klientów. Panowie, kompleksy da się leczyć. Kompleks małego siusiaka też! Wystarczy udać się do specjalisty. W waszym przypadku weterynarz zupełnie wystarczy.
Aneke 2015-11-19 21:40:28
Tutaj piszą sami klienci,a czy ktoś napisze ile zarabia asystentka dla handlowca? na rozmowie kwalifikacyjnej usłyszałam 1800 brutto + jak wszędzie premie od umówionego spotkania, a jakie są faktyczne zarobki?
Aneke 2015-11-19 21:46:11
Ta umowa na asystentkę za 1800 brutto nie zachęca do pracy.
arleta 2015-11-19 22:48:57
ZDECYDOWANIE nie zachęca. Tego ogłoszenia nie widziałam akurat ale z miesiąc temu bylo cos na windykacje i kolezanka tez uslyszala podobna kwotę wiec ciekawe jakie rzeczywiście sa tam zarobki.
MG 2015-12-10 08:10:25
Byłam na rozmowie w tej firmie i sama atmosfera rozmowy była super. Jednak pewien niesmak pozostał po pytaniach "czy jest Pani mężatką, czy sama wychowuje dziecko?", "ile lat ma dziecko", "co robi mąż?", itp. Zabrakło mi jeszcze mojego ulubionego pytania "czy zamierza Pani powiększyć rodzinę?"
2
MG 2015-12-10 08:17:38
Natomiast plusem na pewno jest wynagrodzenie adekwatne do posiadanych umiejętności i ciekawy zakres zadań. Następnym razem jednak odmówiłabym odpowiadania na osobiste pytania.
gm 2015-12-10 09:03:36
A kiedy byłaś i na jakie stanowisko?
xyz 2015-12-10 20:34:44
Absolutnie. To sa pytania nie związane z praca. Nie powinny nawę paść takie pytania! Szczyt niekompetencji. Zenujaca taka rozmowa, ale tak "świetne" osoby przeprowadzają rozmowy haha.
2
Racja - xyz :-) 2015-12-13 15:19:31
Poniżej mała wykładnia z przepisów Prawa Pracy dla pani E.P. na poczet kolejnych rozmów kwalifikacyjnych na stanowiska asystentek, ponieważ ta właśnie rekrutacja jest niekończącym się "procesem"...

Art.22 par.1 Kodeksu Pracy wskazuje na to, że pracodawca może żądać od kandydata na pracownika podania jedynie takich informacji jak:
• Dane osobowe,
• Imiona rodziców,
• Data urodzenia,
• Miejsce zamieszkania w tym adres do korespondencji,
• Wykształcenie,
• Przebieg kariery zawodowej.

Tymczasem, osoby biorące udział w różnego rodzaju rekrutacjach skarżą się na zadawanie przez potencjalnych pracodawców pytań mocno ingerujących w ich sferę osobistą, a nawet w niektórych przypadkach w ich życie intymne. Nie można zadawać pytań dotyczących orientacji seksualnej, ciąży, czy wyznania i opcji politycznej najbliższej kandydatowi na pracownika. Są one nie tylko bulwersujące, ale jednocześnie też niezgodne z obowiązującym stanem prawnym.

W art.18 Kodeksu Pracy zapisano jednocześnie, że pracownicy powinni być podczas rekrutacji równo traktowani. Tyczy się to zarówno zakresu nawiązywania, jak i rozwiązywania stosunku pracy, ustalania warunków zatrudnienia, awansowania czy też dostępu do szkoleń w celu podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Nie może istnieć dyskryminacja ze względu na:
• Płeć,
• Wiek,
• Niepełnosprawność,
• Rasę,
• Religię,
• Narodowość,
• Orientację seksualną,
• Przynależność związkową,
• Przekonania polityczne,
• Pochodzenie etniczne,
• Wyznanie.
4
olo 2015-12-19 17:04:18
Jakie samochody proponują na stanowisku handlowca ?
Ta 2015-12-20 22:24:33
Seicento van. Możesz świat z rodziną zwiedzić.
Bob 2016-01-11 18:33:37
Witam mam pytanie jakie zarobki są jako magazynier ?
1
Bob 2016-01-11 18:34:41
Jako magazynier w sosnowcu
bob 2016-01-12 23:51:23
No tak to też wiem jutro będę miał rozmowę kwalifikacyjną więc na pewno podzielę się informacjami jakie zdobędę
maxx 2016-01-16 14:35:42
Jest polska firma która zajmuje się tym samym, tyle że z tego co wiem to działa głównie w poligrafii. SZOP S.C.
Pracownik 2016-01-17 18:24:58
Praca przedstawiciela fajna. Dobre warunki. Ale dla ludzi obrotnych , z jajem. Nikt was uczyl sprzedazy tam nie bedzie. Nauczycie sie produktow. Sprzedawac musicie umiec. Pytacie o kase? Jest dobra jezeli sie robi wynik. Auto, notebook, komorka sa. Ale nikt nie daje tego za opierdzielanie sie. Nie jest lekko bo sa to umowy dlugoterminowe z klientami, ktorzy sa rozni. Jedni nerwowi inni niezdecydowani. Trzeba miec jaja i twarda [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Ale tez trzeba umiec sprzedac produkt.
1
Kamil 2016-01-18 17:13:45
Maxx- napisz że jako pracownik polecasz swoją firmę . Jak to powiedzial wasz były klient- nie ten kaliber. Dzialacie sobie w swoim stylu i swoich możliwościach i ok.

Laptop, auto, komórka- a kto bez tego dziś pracuje jako PH. Firma bogata, z fatalną - czesto- opinią wśród klientów. W dodatku rzeźbia teren 10 lat. Co oznacza, ze trafisz do klienta, u którego juz mewa była kilka razy.
Umowa na rok kalendarzowy, czyli realnie 2 lata. Plus 6 miesięcy wypowiedzenia. Wmow klientowi ze jego 2,5 letnia umowa trwa
" rok".astra4 bez gps. Asystentka ustawia dzień. Od kilku miesięcy nie jesteśmy już monopolista i jest coraz ciężej. Przełożeni w porządku. Plany wysokie.

Powodzenia.
Taka ja 2016-03-11 00:15:45
Wyluzujcie. Warunki pracy są dobre. To czy praca jest fajna, zależy od nastawienia. Zawsze coś jest nie tak, a to zły szef, a to nadmiar obowiązków, a to korpo- pranie mózgu, a to nacisk na wyniki, a to konieczność walki z konkurencją. Pokażcie firmę idealną. Skoro jej nie ma, bo w każdej może występować któryś z powyższych czynników, to o co bić pianę. To jest biznes, coś dajesz, coś bierzesz, zawsze można pójść inną drogą, jak się komuś nie podoba i nie brać tej pracy. Akurat praca asystentek jest dość łatwa, jeśli ktoś jest cierpliwy, sprytny i umie rozmawiać przez telefon, bo to właściwie stanowisko połączone z telemarketingiem. Choć nie trzeba nic sprzedawać. W pozostałych działach jest w porzo, kierowcy sobie dość chwalą. Natomiast jeśli ktoś zadaje niewłaściwe pytania pracownikom na rozmowie i jest niekompetentny jak wymieniona pani dyrektor z działu handlowego, to faktycznie wstyd. Uwaga, tu się nie przyjmuje po znajomości, jakby nawet, to weryfikacja osoby następuje szybko. Zarobki są przyzwoite.
kierowca 2016-03-20 13:52:21
Mam pytanie czy w mewie potrzebują kierowcy z kat.C szukam pracy adr podstawowy mam
Łódź 2016-04-18 18:59:16
Zmieniłem szmatki mewa textil na bim textil.

Na koniec współpracy podwyżka, a zaraz propozycja obniżki przy przedłużeniu umowy. Kpina
Pytacz 2016-04-18 20:24:44
Jak to rozumieć?...
Łódź 2016-04-20 15:34:46
Przepraszam za chaos. Po prostu mewa wysyła podwyżki po czym za przedłużenie umowy na 3 lata oferuje obniżkę, równą cenie sprzed podwyżki. Nie lubię robienia ze mnie idioty.
1
Magda 2016-07-12 14:26:07
A czy ktoś może współpracuje z firmą BIM? Jakieś opinie?
R. 2016-10-07 23:33:29
Pracowałem krótko w Mewie - dostałem po prostu lepszą ofertę.
Plusy
- bardzo mała biurokracja do ogarnięcia w domu, ok 20 min codziennie wystarcza
nie trzeba robić jakiś dziwnych tabelek dla pierdzących w stołki produkt managerów, chorych prezentacji
-wyplata na koniec danego m-ca na koncie
-w żadnej innej firmie nie było takiego szacunku dla Handlowców jak w Mewie
-bardzo dobre auta - dostałem opla astre kombi prawie nową przebieg 30 000, 136 koni
-bardzo odbry produkt - klienci ktorzy juz raz kupili uslugę są zawsze zadowoleni z jakości
- bardzo konkretni klienci - w fabrykach, warsztatach, drukarniach, to nie jeczące farmacutki w aptece
- dużo prywatnego czasu po pracy w domu
-wg relacji kolegow można i nawet pod 10 tys zarobić
-plany realne
-bardzo dobra atmosfera, nie ma tam mafii biurowej menadżerskiej którzy hu...a wiedzą o robocie i mają biurokratyczne rządania
-duża korporacja, a atmosfera rodzinna (każdy wie co ma robić) co niespotykane w takich firmach
MINUSY
- może za krótko pracowałem, ale ani jednego nie znalazłem
3
R. 2016-10-07 23:54:56
atmosfera mega dobra - nie kłam że zła, siedziba normalna, czystko, schludnie, musi być w takim miejscu bo wyjeżdżają z tamtad samochody dostawcze, nie może być w biurowcu w centrum poznania
1
jjhjh 2016-10-08 14:14:32
no to w sumie chyba dobrze że jednak atmosfera w firmie dopisuje mam racje? przynajmniej jak dla mnie to jest mega wazny czynnik nie wiem jak dla was ?
3
Chudziak 2016-11-03 16:11:19
Wysokie.czesto hanslowcy w innych ffirmach marza o takich
1
Wisienka 2016-11-03 19:00:47
To proste.

Wchodzisz, machasz umowa, ale mówisz klientowi że to test, ewentualnie próba.

Słowo umowa nie padnie. Podpis i...

A potem już leci, Klient uwalony to i prowizja wpada.

Będąc fair wobec klienta plan nierealny. Zresztą nikt albo prawie nikt planu nie robi.
Jacek 2016-11-10 19:20:59
Hejka, uściski i dziękuję za miłe słowa. Jak przejmę tysieczny punkt, liczę na gifta. Paa:)
on.lodz 2016-11-24 11:40:53
Nie mamy dobrych doświadczeń, jeżeli chodzi o współpracę z tą firmą. Działają na zasadzie nierzetelnej informacji, wprowadzenia w błąd, a potem nie można się od nich odczepić bo straszą drakońskimi karami nie wiadomo za co. I gadać w ogóle nie ma z kim, bo olewają wszelkie prośby i argumenty. Bardzo wiele jest sygnałów, że to firma nie uczciwa, dlatego radziłbym uważać.
Zostaw swoją opinię o Mewa Textil-Service Sp. z o.o. - Sosnowiec
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Mewa Textil-Service Sp. z o.o.