brak logo

Metabo Polska sp. z o.o.

Stargard Szczeciński

Opinie o Metabo Polska sp. z o.o.

sekretarz 2009-07-22 00:36:40
Firma dobrze zarządzana przez prezesa.Można zarobić lecz musisz się narobić i nie zawsze jest dobrze.Mimo,że można być zwolnionym to polecam.
h 2012-11-12 11:10:13
Naprawdę polecasz? 1700 zł na twarz dla menadżera regionu plus reszta na gębę uznaniowo, hmmmmmmmm ........ !!!
AW 2012-12-16 00:25:06
zgodzę się z poprzednikiem. umowa śmieciowa. Minimalna płaca reszta jako premia uznaniowa - obcinana na każdym kroku. Firma skrupulatnie to wykorzystuje. Ciężki zapieprz i pomiatanie pracownikami.

Ktoś wspomniał o dobrym zarządzaniu? Bardziej określiłbym to jako tanie cwaniactwo. ZDECYDOWANIE ODRADZAM PRACY W TEJ FIRMIE.
2
lukas 2013-01-22 23:03:08
rozpocząłem pracę miesiąc temu... mogę potwierdzić wszystko to o czym wspomnieli wcześniej. niestety doswiadczyłem o tym na własnej skórze. porażka
2
kan 2013-02-11 13:23:32
lukas - 2013-01-22 23:03:08

rozpocząłem pracę miesiąc temu... mogę potwierdzić wszystko to o czym wspomnieli wcześniej. niestety doswiadczyłem o tym na własnej skórze. porażka
Bez obrazy Kolego, ale czego się spodziewałeś, - no chyba, że nie miałeś wyjścia i wziąłeś na przeczekanie. Zaraz po pierwszej rozmowie rekrutacyjnej było widać, że to ściema. Gość opowiada Ci jaka to świetna firma, podstawa w okresie próbnym to 4500 zł, plus premie zależne od realizacji targetu, opowiada Ci o trzynastce, że 6000 - 8000 zł jak jesteś dobry to normalna płaca. (owszem, ale nie w tej firmie) Już po samym tonie gadki było widać, że facet stara się zanęcić i połechtać, rozbudzić Twoją wyobraźnię jakie to możliwości mogą się przed Tobą otworzyć. Następnie przechodzisz dalej i przedstawia Ci propozycję finansową która ma się nijak do opowieści dziwnej treści, okazuje się, że masz dostać umowę na 2500 zł brutto (1700 zł netto) plus bardzo "płynnie" liczone rzekome dwie premie uznaniowe, czujecie - dwie uznaniowe, które może dadzą Ci max. 4500 brutto, MOŻE i zero usankcjonowania tych rzekomych dwóch składników na umowie, poza możliwym zapisem o tzw. premii uznaniowej. Widzisz coś takiego i ładujesz się w to dalej? eeeeeeeeee, jak coś się bajką zaczyna to jak może się skończyć?
Metabo to dobra marka, jednak w naszym kraju to tylko ich polskie przedstawicielstwo.......
sowa 2013-04-05 22:15:46
kan - 2013-02-11 13:23:32

lukas - 2013-01-22 23:03:08

rozpocząłem pracę miesiąc temu... mogę potwierdzić wszystko to o czym wspomnieli wcześniej. niestety doswiadczyłem o tym na własnej skórze. porażka
Bez obrazy Kolego, ale czego się spodziewałeś, - no chyba, że nie miałeś wyjścia i wziąłeś na przeczekanie. Zaraz po pierwszej rozmowie rekrutacyjnej było widać, że to ściema. Gość opowiada Ci jaka to świetna firma, podstawa w okresie próbnym to 4500 zł, plus premie zależne od realizacji targetu, opowiada Ci o trzynastce, że 6000 - 8000 zł jak jesteś dobry to normalna płaca. (owszem, ale nie w tej firmie) Już po samym tonie gadki było widać, że facet stara się zanęcić i połechtać, rozbudzić Twoją wyobraźnię jakie to możliwości mogą się przed Tobą otworzyć. Następnie przechodzisz dalej i przedstawia Ci propozycję finansową która ma się nijak do opowieści dziwnej treści, okazuje się, że masz dostać umowę na 2500 zł brutto (1700 zł netto) plus bardzo "płynnie" liczone rzekome dwie premie uznaniowe, czujecie - dwie uznaniowe, które może dadzą Ci max. 4500 brutto, MOŻE i zero usankcjonowania tych rzekomych dwóch składników na umowie, poza możliwym zapisem o tzw. premii uznaniowej. Widzisz coś takiego i ładujesz się w to dalej? eeeeeeeeee, jak coś się bajką zaczyna to jak może się skończyć?

Metabo to dobra marka, jednak w naszym kraju to tylko ich polskie przedstawicielstwo.......
masz rację kolego. Te rozmowy to jakaś jedna wielka lipa. Obiecanki złotych gór a tak naprawdę zapieprzasz za minimum socjalne. Mnie również proponowano takie warunki więc widać, że to standard. O premii można sobie tylko pomarzyć - opinie na rynku są jednoznaczne. Poza tym uznaniowa - czyli pomniejszana na każdym kroku. Odnoszę wrażenie że firma szuka naiwnych, którzy ślepo będą zapieprzać za przysłowiową miskę ryżu.
Marka marką, ale polskie przedstawicielstwo to kpina.
wojownik 2013-06-22 23:36:14
standardowo tydzień na szkolenie, ogarnięcie ze szczegółami wszystkich parametrów technicznych a później jazda w teren i odniesienie w sukcesu - byle szybkiego, bo okres próbny trwa 3 m-c.
Powiedzmy sobie szczerze. Branża elektronarzędzi od 2-3 lat pikuje w dół, internet zabija sprzedaż dealerską a metabo lawinowo odpadają dealerzy. Produkty są drogie i mało znane. Zdecydowana większość ludzi preferuje boscha i makitę. A historię o prężnie rozwijającej się firmie przy kryzysie gospodarczym i budowlanym można włożyć między bajki. Potwierdzi to każda osoba która ma styczność z tymi tematami.
Poza tym polityka firmy względem dealerów. Budzi jedynie frustrację, bo jak można logicznie wytłumaczyć fakt, że zwykły kowalski może kupić sprzęt w castoramie tanie niż dealer bezpośrednio w metabo po wielu latach współpracy. Dodam jeszcze to, że metabo w Niemczech jest przynajmniej o połowę tańsze w Polsce - już nie mówiąc o różnicy w zarobkach. Podsumowując metabo jest firmą która potrzebuje ludzi którym można zrobić pranie mózgu wciskając sieczkę o możliwości rozwoju i szerokich perspektywach, bo nikt z branży na takie historie się już nie złapie.
. 2013-06-26 11:28:35
spoko i spoza branży myślący człowiek też się nie złapie, czego przykładem są powyższe wypowiedzi -;)
anonim 2013-07-01 07:02:54
umiesz czytać ? kan Ci to rozpisał aż nadto. widać, że to chyba oferta dla Ciebie
mr x. 2013-07-02 22:35:38
wynagrodzenie jest takie jak napisał KAN... reszta to premia uznaniowa, której nigdy się nie zobaczy bo plany jest cholernie ciężko wyrobić. O sytuacji rynkowej już była mowa... poza tym firma tak zawsze zakręci, aby premię uciąć lub zabrać np. za brak raportu lub jakieś analizy zgodnie z zasadą - każdy powód jest dobry.
oczywiście firma daje telefon i auto. Praca jest w 100% w terenie więc miesięcznie robi się kilka tysięcy km. Generalnie życie w aucie.
narzędziowiec 2013-07-02 22:42:57
umowa o pracę z wynagrodzeniem 1700zł netto. Reszt to premia uznaniowa której nie ma nawet wpisanej w umowie.
w przypadku zgrzytu cieżko dochodzić swoich praw. Oczywiście na rozmowie przedstawiono wszystko w superlatywach a rzeczywistość okazała się zupełnie inna. Zdecydowanie odradzam!!!
. 2013-07-03 08:26:22
zmieniło się po pół roku na jeszcze gorzej -;) typowa praca na przeczekanie na lepszą jak zdarzyło Ci się być pod ścianą
peter 2013-07-03 22:57:08
po 3 miesiącach następuje ostra weryfikacja tego co zrobiłeś, a nie udaje się zrobić dużo - chyba że jesteś cudotwórcą...
bardzo często firma zaczyna w tajemnicy, anonimowo lub też przez firmy HR szukać kolejnego "jelenia". Oczywiście o tym fakcie wiedzą wszyscy w branży więc dealerzy zaczynają Cię ignorować wiedząc że i tak trafiłeś do odstrzału
kandydat 2013-07-04 09:14:26
Na rozmowie rekrutacyjnej usłyszysz, że dotychczasowi handlowcy pracują po 7 lat i dłużej, że jest bosko, są zachwyceni tą pracą. Gość ze sprytną miną dobrego wujka opowiada Ci, że dostaniesz taką kasę jakiej jeszcze nie zarabiałeś i podaje kwotę trzy razy niższą niż ta w obecnej pracy -;) mówię mu o tym, konsternacja. W sumie to nie skłamał, bo tak niskiej kwoty nie widziałem przy wypłacie na koncie od wielu wielu lat -;) ogólnie jakaś żenada, jak można pracować za takie pieniądze i być zmotywowanym, śmieszne, w FMCG markowym mają sporo więcej, z choinki się urwali albo z lat 901tych -:)
mówiący NIE 2013-07-06 07:48:53
też słyszałem śpiewkę o zachwyconych handlowcach, którzy pracują tutaj po 7 i więcej lat. O wysokich zarobkach i wspaniałych możliwościach. Tylko nikt z branży tego nie potwierdza. Najczęściej pojawiające się stwierdzenia to kołchoz.
Widzę jednak że bajka o firmie mlekiem i miodem płynąca jest powszechnie wciskana.
1
anonim 2013-07-10 20:22:40
przecież wyżej już była mowa na ten temat. 2200zł brutto podstawy, reszta jako premia uznaniowa, której nawet nie ma wpisanej na umowie (że w ogóle istnieje).
xxx 2013-07-10 22:29:06
Mam propozycję, nie reagujcie więcej na tego typu pytania, sądzę, iż zadaje je jakiś głąbowaty pracownik portalu dla podtrzymania wątku, kazali mu to się popisał durnotą. Zero pomysłu i mielenie w kółko tego samego.....Czy ziemia jest okrągła, napiszcie proszę, bo boję się, że spadnę? ........ tak jest,...., mijają dwa dni........czy ziemia nadal jest okrągła, a może się spłaszczyła, to może na niej zamieszkam, napiszcie proszę?........,
Zwróćcie uwagę, iż w przypadku innych firm mimo aktualnych informacji dotyczących warunków pracy itp. naiwne pytania w identycznym naiwnym tonie pojawiają się notorycznie, no chyba, że ktoś to robi celowo aby kogoś wkurzyć i zdeprecjonować podane tu rzeczowo informacje. Możliwe, że zadaje je prawdziwy kandydat o idealnym profilu dla metabo -;)
q 2013-07-10 22:31:25
dają narzędzia, elektronarzędzia -;)
qwetty 2013-07-11 20:26:41
do jakich regionów startowaliście? obecnie są prowadzone jakieś procesy?
pracuś 2013-07-19 09:17:27
po co głupio pytasz się kolejny raz skoro miałeś konkretną odpowiedź już od kilku osób. Napisali oni ze szczegółami o kasie, umowie itp. Brak umiejętności czytania ze zrozumieniem? Gratuluję spełniasz oczekiwania - aplikuj
Kandydat 2013-07-27 12:14:14
Panowie a może po prostu sobie nie radziliście? Brak efektów = niskie wynagrodzenie. We wszystkich firmach jakich pracowałem wynagrodzenie przedstawiciela handlowego jest uzależnione w +/- 50% od wyników sprzedażowych. Na tym polega praca handlowca - ma sprzedawać. Jakie to polskie - ja byłem taki wspaniały, miałem rewelacyjne wyniki, a oni (wszyscy pracodawcy w Polsce) mnie oszukują.
majsterek 2013-07-31 06:32:11
Kandydat - 2013-07-27 12:14:14

Panowie a może po prostu sobie nie radziliście? Brak efektów = niskie wynagrodzenie. We wszystkich firmach jakich pracowałem wynagrodzenie przedstawiciela handlowego jest uzależnione w +/- 50% od wyników sprzedażowych. Na tym polega praca handlowca - ma sprzedawać. Jakie to polskie - ja byłem taki wspaniały, miałem rewelacyjne wyniki, a oni (wszyscy pracodawcy w Polsce) mnie oszukują.
Przeczytaj powyższe posty ze zrozumieniem, a potem przemyśl raz jeszcze to co napisałeś. Nikt tutaj nie mówi o świetnych wynikach a standardowych warunkach umowy, zatrudnienia i nie jasnych zasadach współpracy.
kandydat 2 2013-07-31 08:00:55
Dokładnie. Chodzi o to co proponują i w jaki sposób - ściema. Będąc wytrwałym w poszukiwaniach i nie zadowalając się ofertą metabo znalazłem pracę handlowca za 4 tysie podstawy netto plus premia. Zapitalam za to jak złoto - obie strony zadowolone i chyba o to chodzi.
Takie warunki jak w metabo proponuje się w spożywce albo proponowało się w latach 90 tych.
Jakie to polskie nie płacić normalnie i wymagać. oferta dla desperata, a to słaba motywacja.
potencjalny 2013-10-29 17:41:44
Witam
Nie chce mi się wierzyć, że takie warunki proponują.
Na 7 ludzi w Polsce zatrudnionych jako RKS?? To ze sprzedażą musi być bieda. Zapraszają mnie na rozmowy, ale jak czytam Wasze opinie to odechciewa mi się jechać. Może jest na forum ktoś kto obecnie tam pracuje i może napisać jak to naprawdę wygląda??
Edward 2013-10-31 20:34:34
Kolego jeśli to nie jest tajemnicą proszę napisz z jakiego regionu Polski jesteś?
Pracownik 2013-11-01 08:51:19
Nie będę odpowiadał na powyższe opinie, bo dyskusja na forum nic nie wnosi do póki ludzie nie chcą się podpisać imieniem i nazwiskiem.
Ludzi, którzy wyrażają swoje opinie są znani. Najczęściej odchodzili z pracy, ponieważ osiągali drastycznie (o 20%-30%) gorsze wyniki niż pozostała cześć Menedżerów Regionalnych przez kilka miesięcy i wtedy zarabiali niewiele. Jeśli ktoś realizuje 65% planu a reszta zespołu 90%-100% to chyba nie może oczekiwać, że dostanie pełną pensję. Są też osoby, które odeszły do konkurencji lub z (usunięte przez administratora)
Wbrew powyższym opiniom jest osoba na tym stanowisku, które pracuje ponad 10 lat 2 czy 3 osoby pracujące około 5-6 lat, więc "chyba nie jest tak źle".
Pracownik 2013-11-01 08:55:56
Kolejny sfrustowany pracownik, który tłumaczy swoje braki w kompetencjach handlowych winą pracodawcy. Inni potrafią, tylko Tobie biedaku się nie udało.
master 2013-11-03 15:59:51
skoro jesteś taki mądry to dlaczego sam się nie ujawnisz???
nie żartuj sobie. 100% planu chyba dawno nie widziałeś takiego wykonania przy obecnej sytuacji na rynku. Nie wiem czy próbujesz oszukać siebie czy innych.
1
AW 2013-11-04 21:35:54
pozostałe aspekty poruszone przez innych też usprawiedliwisz nieudolnością pracownika? Umowa z wynagrodzeniem na raty, system premiowy uznaniowy i jednocześnie gwarantowany(???) Przecież każdy kto przyjdzie na rozmowę do metabo właśnie to usłyszy i zweryfikuje we własnym zakresie.

Poza tym sami piszecie artykuły w "Gazecie Narzędziowej". Wspominacie jak ciężko jest na rynku narzędzi i jak ten rynek się kurczy. To opowiadanie o świetnych wynikach i wyrabianiu planu jest wielką bajeczką którą kupi tylko ktoś kto wcześniej nie miał do czynienia w z tą branżą.
Pracownik 2013-11-20 12:19:18
1) Np. premia roczna jest płacona na raty, ponieważ firma czeka aż spłyną naleźności. To nie jest problem wepchnąć towar do dealera, wziąć premię i odejść z firmy albo po 3 miesiącach zorganizować zwrot towaru - wydaje mi się to logiczne. Premie miesięczne wypłacane są tradycyjnie.
2) Nie rozumiem, skąd zakładasz, że system premii "gwarantowanej i uznaniowej" w ogóle istnieje. Bazujesz na opinii osoby trzeciej, która może napisać co chce.
3. Nie napisałem, że wyrobić plany jest łatwo. Co więcej nie napisałem o jakich planach mówimy !!! Planem może być wynik z poprzedniego roku lub +10% - to zależy od sytuacji na rynku.
4. Jesli chodzi o "nieudolność" pracownika, to podaję przykład, że skoro większość Menedżerów Regionalnych osiąga +/- 100%, a 1 ma 65% to znaczy, że to nie rynek tylko raczej kwestia człowieka. Niestety, większość osób nie potrafi przyznać się przed sobą, że czegoś nie potrafią i muszę uczyć.
Nie rozumiem, skąd u Ciebie tyle wrogości. Emocje nie są najlepszym doradcą podczas dyskusji.
Były pracownik 2013-11-27 22:23:53
Pracowałem w Metabo przez trochę ponad 3 lata, odszedłem w 2010. Firma nie jest idealna, ale która jest? Mimo wszystko to niemiecki kapitał, więc pewność pieniędzy i lepszych czy gorszych ale jednak standardów. Jest auto, komputer, samochód do prywatnej dyspozycji, z których nikt nie rozliczał jeśli nie było drastycznych odchyleń (rachunków). Wcześniej pracowałem w małej prywatnej firmie - to była rzeźnia...
aaww 2013-11-28 23:18:58
1) jesteś pracownikiem firmy więc doskonale zdajesz sobie sprawę na jakich zasadach są organizowane zwroty. Przy każdej takiej akcji dealer musi wziąć go jeszcze więcej co sztucznie pompuje sprzedaż.

2) jeśli opinią osoby trzeciej określasz warunki przedstawione przez osoby przeprowadzające rekrutację to serdecznie gratuluję. Każdy kto przyjdzie na rozmowę i dojdzie do etapu umowy sam będzie mógł zweryfikować ten temat.

3) plany sprzedaży narzuca centrala niemiecka, a one z kolei są rozdzielane na handlowców. Polacy mają tylko wygenerować odpowiednią sprzedaż w sposób mniej lub bardziej "kreatywny".

4) jak to się dzieje, że krytykuje się innych a najsłabsze wyniki są w rodzimym ogródku. Prawda?
krokodyl 2013-12-01 19:36:19
jesli posiada pan ciekawe informacje o tej firmie to chętnie się wymienię, gdyż to co wiem jeszcze nie jednemu nie zmieści się w głowie które ja wie
LP12 2014-02-27 17:35:18
To jaka jest prawda odnośnie zarobków ?
zbawca 2014-03-01 23:54:57
nie zadawaj dziwnych pytań. Wszystko powyżej masz wyjaśnione w szczegółach. Poczytaj trochę.
imp1987 2014-04-27 10:47:04
serwis metabo to od paru miesięcy poziom topexa.
Mmm 2014-04-27 11:04:35
Masz prawo do własnego zdania, ale to jest tylko Twoje zdanie, niewiele jest takich serwisów jak Metabo, wychodzących na przeciwko użytkownikowi...
użytkownik szlifierki 2014-05-26 16:24:56
Mogę porównać ich tylko z Makitą i wypadli całkiem nieźle. Wymienili mi w szlifierce WE 14 stojan i wirnik za darmo mimo, że napisali, że maszyna została przeciążona.
zadowolony 2014-05-26 16:35:08
A jakieś szczegóły czy po prostu pracujesz u konkurencji? Wkurzają mnie tacy ludzi !!! Źli na cały świat, bo im w życiu nie wyszło.
imp1987 2014-06-18 16:54:45
Nie pracuję u konkurencji tylko prowadzę własną firmę i posiadam ponad dwadzieścia sztuk urządzeń firmy metabo a mój wpis jest zwyczajnym ostrzeżeniem ludzi z mojej branży przed pułapką trzyletnich gwarancji firmy Metabo.
obiektywny 2014-07-06 20:53:24
trzeba rozróżnić... jakość narzędzi od polityki zatrudnienia i podejścia do pracownika... narzędzia są warsztatowe zresztą podobnie jak bosch i makita. Co innego podejście do pracownika. Wiele już na ten temat napisano i muszę przyznać że jest to prawda.
metabowiec 2015-01-13 22:21:53
struktura firmy jest płaska. Handlowcy, dyrektor i prezes. Nie ma możliwości rozwoju stanowiskowego. Nie ma również możliwości rozwoju jeśli chodzi o poszerzenie kompetencji. Podobnie jest w innych działach jak np serwis. Serwisanci, kierownik serwisu i zarząd. Wbrew wizerunkowi dużej korporacji to metabo jest dosyć małą firmą. Jeśli ktoś spodziewa się biurowców, setek ludzi i rozbudowaną strukturę firmy to jest w wielkim błędzie. Nawet siedziba jest szara i wizerunkowo nie odbiega od otoczenia.
metabowiec 2015-02-13 22:41:15
odpowiadając krótko i na temat... nie ma takiej opcji. Zresztą poczytaj powyższe posty. Część pisana przez byłych lub obecnych pracowników
KAM 2016-03-01 07:30:25
Firma fajna na początku i nie fajna na końcu. Płaska struktura, wszędzie, co jest miłe bo nie tworzy sztucznych dystansów, ale też nie daje opcji na awans. Dlaczego nie fajna na końcu? Ano ciężko się doprosić o należne premie przy wychodzeniu ze struktury. Plany realizowalne, premie niezłe, poziom wynagrodzenia jak na elektronarzędziówkę - zadowalający.
raczej 2016-05-11 10:21:10
A jaka podstawa tam jest KAM' premie co miesiac miałeś?
Mirek1982 2016-12-03 13:49:53
Może mi ktoś powiedzieć, jakie maksymalne rabaty na maszyny otrzymują dealerzy ? Z tego co mi wiadomo jest to ok. 30 %. Czy przy dużych zamówieniach można zejść do ok. 40 % ? Pozdrawiam, Mirek.
Zostaw swoją opinię o Metabo Polska sp. z o.o. - Stargard Szczeciński
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Metabo Polska sp. z o.o.