logo MAKRO Cash & Carry Polska

MAKRO Cash & Carry Polska

Warszawa

Opinie o MAKRO Cash & Carry Polska

Wieloletni Pracownik Makro 2017-03-15 13:39
Zarobki w Makro Zielona Góra

Byłem koordynatorem, ponad 5 lat pracy w Makro. Po czym nie przedłużyli mi umowy, bez żadnego nawet dziękuję, najpierw miałem umowę na 3 lata, potem 2.

Jako koordynator po tylu latach miałem 2600 brutto plus premie, maksymalnie przez tyle lat dostałem 300 zł, bo tylko raz się udało osiągnąć target hali. Zazwyczaj to było koło 100 zł.

Przez jakiś czas dostawałem też dodatek za p.o. Kierownik Stoiska 450 zł.

Kierownik Stoiska, zarobki po wielu latach pracy, minimum 3200 brutto.

Kierownik Działu miał 5000-6000 brutto.

Zwykły pracownik hali, na początek 1850 zł brutto, po 3 miesiącach 1950 zł brutto. Do tego jak był jumperem na kasie, dostawał dodatek 200 zł brutto.

Pracownicy Delivery zazwyczaj zarabiali więcej, bo mieli premie od sprzedaży, ale z tego co wiem aktualnie też już ich nie ma. Więc kolega który jest koordynatorem Delivery i miał 2600 zł brutto podstawy plus premie, to dostawał na rękę koło 2300-2500zł. Teraz premie się już skończyły i dostaje 1800 zł na rękę po 10 latach pracy w Makro.

Jako Koordynator wiem, jakie były zarobki, bo widziałem paski płacowe.

Ogólnie w Makro przez jakieś 2,3 lata robili czystki. Pozwalniali pracowników z dużym stażem, takich którzy byli ponad 10 lat, lub blisko tej granicy i pozatrudniali nowych za mniejsze pieniądze. W pierwszej kolejności polecieli Kierownicy, potem Koordynatorzy, potem także pracownicy. Potem zrobili przebudowę hali i połowa ludzi albo sama odeszła, albo została zwolniona poprzez likwidację stanowiska.
3
Wieloletni Pracownik Makro 2017-03-15 13:48
Aha, i jeszcze jedno, obowiązki.
Jako koordynator za 2600 zł brutto miesięcznie jesteś tak na prawdę od wszystkiego.
Pracownik hali, bo dokładasz towar;
Wózkowy, bo ściągasz palety i dokładasz towar;
Merch, bo przychodzisz na nocki i dokładasz towar firm na które nie można znaleźć mercha przez długi czas, bo nikt nie chce np. serwisu Rolnika za 500zł, gdzie dostawa 20 palet tygodniowo to norma.
Dekorator, bo drukujesz oznaczenia i opisy, bo nie ma dekoratora;
Kierownika, bo zajmujesz się planowaniem, sprawdzaniem, bla bla bla itd
No i też kasjerem, jeśli zgodziłeś się być jumperem.

Ogólnie, to latasz po całej hali, od półki do półki, dokładasz, lecisz do komputera, by coś zamówić, w międzyczasie przygotowujesz towar dla klienta, pot leci po [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] a i jeszcze trzeba dzwonić do klientów, no i zaczepiać ich na hali i proponować towar w promocji. A na koniec i tak dostaniesz po łbie za to, że są dziury w pólkach. No ale jak ma być, jak na dziale, który ma towar za 2 miliony złotych pracuje 4 pracowników, gdzie w osiedlowym sklepiku z 10 półkami pracuje 5.

Ogólnie, nie polecam pracy w Makro. Już chyba lepiej iść do Lidla. Dostaniesz więcej pieniędzy, a obszar zarządzania jest sporo mniejszy.
6
Iza 2017-03-16 11:00
Czy firma ma jakieś nowe oferty pracy? Zależy mi na pracy w Warszawie , rozmawiałam w tym temacie i wiem , że jest to firma ok. Jak poczytałam te wpisy to mogę powiedzieć tylko tyle, że nieszczęśliwców jest dużo, ale generalnie do pracy chodzimy pracować!!!
PeHowiec 2017-03-16 15:16
2000 netto dla przedstawiciela na Śląsku. Byłoby więcej ale bulisz za auto, ubezpieczenie, kartę zdrowotną, posiłki... Premia...? Zależy.. czasem rok bez premii, czasem jest - zależy jak masz ustawiony " target".
1
ciekawy 2017-03-20 22:14
czy PH dostaje samochód do bezplatnego dojazdu dom-praca?
czy musi jechac swoim do siedziby i tam odbiera i jedzie w teren?
Gregor 2017-03-23 14:04
MAKRO Cash & Carry działa już tyle lat w Polsce!. Pracuję w firmie od kilku lat i nie narzekam, atmosfera jak w rodzinie zupełnie nie odczuwa się stresu. Może to zasługa ludzi bo są naprawdę fantastyczni.
Makrowiec 2017-03-24 18:01
Wszystko co napisałeś to prawda
Montana 2017-03-28 11:12
Hejka,
znalazłam ogłoszenie na koordynatora zespołu ds. zarządzania łańcuchem dostaw i mam tu 4 pytania do doświadczonych pracowników MAKRO.

1. czym na co dzień zajmuje się taki koordynator ?
2. czy pracuje 8h na dobę i codziennie w tym samych godzinach - czy go przesuwają w grafiku ?
3. komu podlega, przed kim odpowiada w strukturze firmy ?
4. i na jaką kaskę może liczyć na początek ?

trochę dużo tych pytań, wiem. Ale nie mam pojęcia o pracy w tej firmie, mam juz 8 lat doświadczenia ale nigdy w MAKRO..a kilka osób pisze tutaj, że atmosfera fajna - a to dla mnie jest bardzo ważne..
liczę na Wasz odzew.
Pola 2017-03-28 18:40
MAKRO Cash & Carry Polska poszukuje pracownika na stanowisko "Specjalista ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej" . Czy dowiem sie cos więcej w tym temacie? Rekrutacja w firmie trwa ile czasu? Czy jest w firmie pakiet socjalny? Jak się pracuje, w jakiej atmosferze?
Bobi 2017-04-14 10:16
Witam Bylem na rozmowie do pracy w Pruszkowie i moge powiedziec ze mnie nie zatrudnili rekrutowaly dwie Ewy jedna mloda z hr a druga stara jakas kierowniczka . Czy ktos tez mial z nimi rozmowe i moze zostal zatrudniony jakie mu warunki zaproponowano i wynagrodzenie ?Jestem bardzo ciekawy. Pozdrawiam.
Makrowiec 2017-04-17 09:12
Montana praca jest na trzy zmiany po 8h- np dziś rano,jutro popołudnie,jutro noc - od taki urok :) W hali podlegasz bezpośrednio pod kierownika działu dostaw. Osoba na tym stanowisku odpowiada za szeroko rozumiane planowanie dostaw do klientów (planowanie ilości potrzebnych samochodów, godzin dostaw, planowanie tras, słuchaniu opier... za spóźnione dostawy i braki w dostawach, a jak pikerzy na hali się nie wyrabiają to idziesz komplementować towar do dostaw). Zarobki w okolicy 3100 brutto, choć jest to zależne od regionu.
Andriej 2017-04-18 10:39
Międzynarodowy Program Menadżerski, taka ofertę ma MAKRO. Może ktoś słyszał więcej szczegółów na ten temat? Jakie warunki wstępne trzeba spełniać? Może cos jeszcze?
Makrowiec 2017-04-29 07:23
Jeśli ktoś nadal chciałby przyjść do Makro do pracy, to zaznaczam tylko że tyle ile uzgodnisz na początku będzie twoje na bardzo długie lata :( możecie pomarzyć o jakichkolwiek podwyżkach. Ostatnia jaka była parę lat temu w Makro wyniosła średnio 50zł na osobę. Do 31 marca trwały negocjacje z pracodawcą w sprawie podwyżek, które zarząd odrzucił. Dodatkowo skłamali pisząc w halach, że negocjacje zostały przedłużone do 15 kwietnia, by im się ludzie przed świętami nie pozwalniali.
Makrowiec 2017-04-29 07:23
Jeśli ktoś nadal chciałby przyjść do Makro do pracy, to zaznaczam tylko że tyle ile uzgodnisz na początku będzie twoje na bardzo długie lata :( możecie pomarzyć o jakichkolwiek podwyżkach. Ostatnia jaka była parę lat temu w Makro wyniosła średnio 50zł na osobę. Do 31 marca trwały negocjacje z pracodawcą w sprawie podwyżek, które zarząd odrzucił. Dodatkowo skłamali pisząc w halach, że negocjacje zostały przedłużone do 15 kwietnia, by im się ludzie przed świętami nie pozwalniali.
1
Radek 2017-04-29 08:54
Pracuję w MAKRO już bardzo długo i nie uważam tego czasu za stracony. Jeśli ktoś idzie do pracy poobijać się to nigdzie nie będzie dobrze. Ja nie narzekam.
2
Makrowiec 2017-04-29 23:06
W Makro nie da się obijać z powodu braków kadrowych :) jeśli długo pracujesz to powinieneś wiedzieć ile osób wcześniej pracowało na halach, a ile teraz. A informacja o podwyżkach to było zwykle oszukiwanie pracowników. Teraz jak to wyszło w halach wiszą listy z prośbą o to by "zachować dobry wizerunek Makro" przed klientami, by nie działać na szkodę pracodawcy itd
2
Radek 2017-05-02 13:49
@Makrowiec Chyba zapomniałeś, że teraz jest czas pracownika i większość firm ma potrzeby kadrowe Makro również.
Makrowiec 2017-05-03 09:16
Dobrze wiem, że to jest czas pracowników. Więc niech zaczną doceniać pracowników, a nie ich wykorzystywać. Widać to ładnie w tym jaki jest odpływ ludzi z firmy (hale mają kontakt z sobą i wszędzie jest tak samo). Natomiast ci którzy mówią o tym głośno "postanawiają kontynuować karierę poza strukturami Makro" - znasz ten tekst chyba? I wiesz co on tak naprawdę oznacza.
2
Szaraczek 2017-05-03 19:52
Czyżbyś był kimś na wyższym szczeblu niż pracownik, kasjerka, i różnej maści specjaliści z centrali i hal itp.? A może ktoś z "wyższego stołka" z centrali? Trochę widać "korporacje" i oderwanie od rzeczywistości pracowniczej i problemów ludzi.
Henry 2017-05-05 22:36
MAKRO Cash & Carry ma aktualnie pokaźną ofertę pracy. Jest w czym wybierać, ponadto ogólnie firmy poszukują pracowników i można to wykorzystać przy negocjacjach warunków finansowych. Ogólnie firma jest fajna, nie narzekam na pracę ani na współpracowników.
Olapak 2017-05-06 13:24
Witam, piszę o Makro nie w Warszawie,ale w Krakowie.

Odradzam z całego serca. Jeśli chcesz stracić pół dnia na 2 etap kwalifikacyjny to zapraszam.

Spotkanie i rozwiązywanie w grupie 10 oosbowej zadania i oczekiwanie na swoja romowe po kilka godzin. Masakra
1
Pola 2017-05-15 09:49
@Olapak Nie rozumiem jak możesz oceniać firmę przez pryzmat spotkania rekrutacyjnego? To jest nieuczciwe.
lolo 2017-06-01 16:10
Koordynator w rejonie Warszawskim na początek może liczyć na stawkę 4300 brutto lub 4150 zależy od działu + premia.
Pracowników szeregowych zatrudniają za 2900 brutto podstawy + dodatki i premie maks(3890 brutto)
Andrew 2017-06-02 20:00
Czy mógłbym dowiedzieć się czegoś więcej o programie dla młodego przedstawiciela handlowego w makro warszawa ?
Poldek 2017-06-04 10:25
Pracuję tu już długo i uważam, że jest dobrze. Zresztą wszędzie będzie dobrze jak się dobrze pracuje.
Mateo 2017-06-08 10:12
Dzien dobry,
Jaka jest placa zastepcy kierownika magazynu w centrum dystrybucji?
Pola 2017-06-11 14:25
@Andrew Najlepiej jak skontaktujesz się z firmą, gdyż na forum bywa różnie.
ghhhggh 2017-06-14 17:11
Ile zarabia wózkowy?
Jakie wózki są używane i czy jest coś takiego jak książka codziennej eksploatacji itp.?
Czy transport palet jest "na czas"?
1
Ania 2017-06-18 10:09
Całkowicie nie zgadzam się z taką opinią. Tak piszą tylko takie osoby, które niestety nic nie wiedzą o zarządzaniu, są słabi operacyjnie, a co gorsza uważają że wszystko im się należy. Sama awansowałam już kilkukrotnie, a osoby, które miały duży potencjał i zaangażowanie również dzięki mnie awansowaly. I tutaj żadne znajomości nic nie daja tylko oddanie w obowiązki, lojalność i dobrze wykonana praca. Najwidoczniej nie jesteś takim typem osoby więc pozostaje ci zawiść i zazdrość w stosunku do innych.
Polanko 2017-06-19 21:51
Jestem bardzo zainteresowany stanowiskiem w dziale kontroli jakości mięsa, warzyw i owoców i bardzo proszę o kilka informacji w tym temacie. Słyszałem sporo dobrego o firmie i mam zamiar aplikować. Jaką umowę podpisują po okresie próbnym, zlecenie czy o pracę?
Makrowiec 2017-06-21 16:06
Do tych co piszą, że jest "dobrze" i "są zadowoleni". Co powiecie na to, że nie będzie jednak podwyżek na halach, które zarząd ustalił ze związkami i miały być od lipca. Taki mały pokaz tego jak bardzo można liczyć na cokolwiek w tej firmie.
2
Poldek 2017-06-22 22:36
Mam zamiar aplikować do firmy na stanowisko specjalisty ds. zamówień i pomyślałem , że na forum ktoś podpowie mi kilka szczegółów o firmie. Jaka jest atmosfera?
przechodzien 2017-06-25 18:54
Witam, jaka jest mniej wiecej pensja kontrolera jakosci (dzial dostaw ) ??
przechodzien 2017-06-25 18:55
Witam, jaka jest mniej wiecej pensja kontrolera jakosci (dzial dostaw ) ??
Arek 2017-07-04 18:00
Może ktoś wie jaka to przyczyna, że MAKRO ma taką długą listę ofert pracy? Czyżby coś nowego sie otwierało ?
1
Człek z M 2017-07-16 22:19
Raczej jest tak duża rotacja pracowników. Widzę co się dzieje u mnie na hali. Ludzie pracują po tydzień, a zdarzało się że i krócej i dziękowali
1
Polaroid 2017-07-19 22:45
Rotacje w firmie to norma w dzisiejszych czasach. Ludzie szukają pracy łatwej, przyjemnej oraz dobrze płatnej a w MAKRO jest raczej ciężka. Szczególnie młodzi ludzie są nastawieni na lekką pracę i do tego super zarobki. Bezrobocie jest teraz bardzo niskie.
tajemniczy 2017-08-07 13:25
odradzam pracę w makro ludzie nastawieni na osobę negatywnie są nie uprzejmi. bardzo jest nie miła atmosfera. odradzam wszystkim a zarobki bardzo niskie
1
? 2017-08-07 22:56
Cześć ktoś mi opowie na czym polega praca przy kompletowaniu zamówień ?
Ane 2017-08-09 19:26
Po 20latach jako doceniony pracownik delivery 2350brutto????
Radek 2017-08-12 13:29
Jak na tak dużą sieć to mają małe potrzeby kadrowe. Pracuję tu od niedawna i jak na razie jest mi dobrze.
1
Agata 2017-08-25 10:58
Pracował ktoś jako Specjalista ds. Rozliczeń i Wysyłki? Możecie powiedzieć na jakie warunki zatrudnienia można liczyć? Jak wygląda praca? Czy są benefity? Dziś firma wstawiła ogłoszenie, więc sporo osób może się zainteresować http://www.gowork.pl/praca/inne;b/mirkow-kwroclawia;l?oferta_opinie=www.praca.pl1767512.
1
Były racownik 2017-09-02 10:39
Makro to syf
2
Tajemnicza 2017-09-03 18:25
Ostrzegam przed tą firmą we Wrocławiu nie dokładnie jest kontrolowany towar jest dużo zepsutych warzyw owoców . mięso nieświeże . polecam w Selgros robić zakupy tam jest wszystko świeże dokładnie robione. Pracownicy są niedokładnie. Radzę zrezygnować ze współpracy z firmą makro we Wrocławiu póki jeszcze nikt nie rozchorował. Lepiej trzymać się z daleka od tej firmy.
Pola 2017-09-04 10:21
MAKRO Cash & Carry to na tyle duży pracodawca, że mając dużo oddziałów zawsze będzie potrzebował ludzi do pracy. Generalnie to mają opinię dobrego pracodawcy! Czasami niektórzy nie patrząc czy taka praca im odpowiada zatrudniają się a handel to specyficzne zajęcie.
Ciekawy Dobromir 2017-09-06 11:17
Witam!

Zostałem zaproszony na rozmowę na stanowisko kontrolera jakości. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z was pracował/pracuje na takim stanowisku oraz jakiego wynagrodzenia mogę spodziewać. Pytam z ciekawości bo nie wiem, czy jest sens jechac na rozmowę kwalifikacyjną :)
Poleczka 2017-09-10 14:04
Wydaje mi się, że powinieneś przemyśleć czy odpowiada Ci praca kontrolera jakości? Czy masz jakiś staż w takiej pracy? Tego może firma oczekiwać, a z pewnością nie będziesz wiedział czy warto rekrutować zanim nie zgłosisz się. Zarobki w firmie to część negocjacyjna !
Dufi 2017-09-11 22:47
Z tego co wiem bo pracowałem w dziale dostaw kontroler ma.Ok. 2700 brutto z tym że same drugie i nocne zmiany. Nie polecam
Parker 2017-09-14 08:36
Ale dla mnie to jest normalne, że tak ustawiono pracę w takich godzinach. Każdy z nas ma z kolei prawo wyboru czy to akceptuje, różnie się pracuje!!
Agata 2017-09-14 14:06
Właśnie @Dufi a Ty wiedziałeś o godzinach w jakich będziesz pracował? Jeżeli tak, tzn., że je zaakceptowałeś. Dostawy jednak zawsze trzeba rozpakować zanim przyjdą klienci. Ktoś jeszcze chce coś powiedzieć o pracy w MAKRO Cash & Carry Polska?
Zostaw swoją opinię o MAKRO Cash & Carry Polska - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie MAKRO Cash & Carry Polska