logo Comarch

Comarch

Kraków

Opinie o Comarch

Marcin 2017-05-17 12:49
Siedzą tam takie cwaniaczki z Kielc. Jeden z nich wbil kose w pudełko obok mnie zeby przestraszyc drugiego pracownika(jednym slowem znecal sie nad nim), i udowadnial wszystkim ze nie maja pojecia o pracy w tej firmie. Popracowalem 2 dni i zrezygnowalem. Nie wiem co tam robia ludzie po socjologii w tej firmie wogóle. Dla mnie dramat, zarobki słabe, dojazd badziewny. Nie poelam
2
Layman 2017-05-21 16:02
Dziwię się Wam( szczególnie programistom). Na rynku kieleckim pojawia się coraz więcj klasowych firm (np. Britenet, Onwelo, Euvic) a to jeszcze nie koniec. Po co tracić czas na te stare molochy. Ciężko u nich zarobić godziwy grosz
2
A U 2017-05-21 21:17
Krakowska firma dobra dla studentów żeby zdobyć doświadczenie i po roku iść gdzieś gdzie lepiej płacą. Każdy kto tam jest dłużej niż 2 lata jest źle postrzegany przez inne firmy.

Technologie to głównie C# i MS SQL [zależy gdzie trafisz], co w ogóle nie jest skalowalne przy tak wielkich projektach, ale na studiach uczą i dlatego głównie studentów zatrudniają.

Kadra kierownicza średniego szczebla to ludzie którzy zostali w firmie więcej niż 5 lat, niekoniecznie wiedzą więcej od swoich podwładnych

Często pierwsze dwa lata to umowa o dzieło/zlecenie, potem jak się wyprosisz to dadzą ci umowę o pracę. Z kasą jest tak że fajnie jest coś zarabiać na studiach, ale jak już zdobędziesz to doświadczenie to widzisz że gdziekolwiek indziej płacą Ci dwa razy więcej.

Jeszcze ten dziwny kult prezesa... Każdy dyrektor chce mu się przypodobać i tworzy statystyki pod niego, a on później w wywiadach mówi że "każdego specjalistę można zastąpić zliczoną liczbą studentów, zazwyczaj jednym", potem to prostuje i mówi że płaci 1,5k euro na start, 6k dla "specjalisty". No nie wiem o czym on mówił, ale ja za pozycje C# developera dostałem 3500 brutto na UoD. O podwyżkę się nie doprosiłem

Źródło: http://natemat.pl/137001,zarobil-150-mln-i-podzieli-sie-z-pracownikami-dlaczego-szef-comarchu-postanowil-placic-jak-na-zachodzie

Plusami są:
-Ruchomy czas pracy [niestety są "Fiszki" liczące czas, więc nawet jak nie ma nic do roboty to musisz siedzieć jak ten ciućmok i oglądać internet]
-Ekipa składająca się z młodych ludzi
-Blisko polibudy

Pozdrawiam A U
4
Fiko 2017-05-22 11:52
@Marcin Lepiej byś zrobił nie pisząc takich bzdur, gdyż będąc w pracy dwa dni Ty nie masz pojęcia jak jest w firmie. Pewnie nie nadawałeś się do tej pracy i przemówiła przez Ciebie złość, ale to jest nieuczciwe.
Ela 2017-05-27 07:04
Radzę trzymać się z daleka od tej instytucji. Firma skostniała do granic możliwości. Wszyscy mają karty czasu pracy a wliczone 0,5h przerwy skutkuje koniecznością kiblowania w robocie przez 8,5h czyli cały dzień. Szkoda życia.
4
gosc 2017-05-28 18:30
A jak funkcjonuje zespol tlumaczy w tej firmie w Krakowie? Bylam na rozmowie. Wrazenia takie sobie mowiac oględnie.
1
Fiko 2017-06-04 11:01
@Ela Zawsze możesz nie pracować i będzie cały dzień na odpoczynek. Z taką filozofią życia nie znajdziesz dobrej firmy.
2
Krzysiek 2017-06-06 15:43
Atmosfera w tej firmie jest taka jakbys wlozyl noz w powietrze to mozna byloby ja kroic. Ludzie jacy tam pracuja to jakies dziwaki.
5
Krzysiek 2017-06-06 15:43
Atmosfera w tej firmie jest taka jakbys wlozyl noz w powietrze to mozna byloby ja kroic. Ludzie jacy tam pracuja to jakies dziwaki.
1
Fiko 2017-06-11 13:58
@Krzysiek Atmosferę w firmie tworzą głównie ludzie tu pracujący. Może warto wspólnymi siłami popracować nad tym?
ciapek 2017-06-11 15:22
Sugerujesz, że dobrą pracę znajdą tylko osoby bez zainteresowań marzące o półgodzinnej czy godzinnej przerwie na lunch codziennie, bo nie mają nic ciekawego do roboty po pracy ? przedziwne :P
ciapek 2017-06-11 15:24
Sugerujesz, że dobrą pracę znajdą tylko osoby bez zainteresowań marzące o półgodzinnej czy godzinnej przerwie na lunch codziennie, bo nie mają nic ciekawego do roboty po pracy ? przedziwne :P
Fikołek 2017-06-20 10:18
Mam pytanie i liczę na pomoc i informacje. Widziałem w ostatniej ofercie pracę dla młodszego konsultanta ds. wdrożeń i jestem bardzo tym zainteresowany. Czy na to stanowisko firma ma konkretne wymagania? Czy można tu godziwie zarobić? Jaka jest atmosfera ?
1
nickname 2017-06-25 03:04
Ile na początek Panowie zaraz po studiach? Same podstawy tylko. Proszę o jakieś porady. Może jakiś staż?
Waldi 2017-06-25 10:44
Comarch ma dość długa listę ofert jaka tego przyczyna?
Marcin 2017-06-26 21:49
Ludzie nie wytrzymują napięcia, jak się ma gościa ubranego na czarno z kosą w ręce to tak jest poza tym slabe zarobki
Marcin 2017-06-26 21:49
Ludzie nie wytrzymują napięcia, jak się ma gościa ubranego na czarno z kosą w ręce to tak jest poza tym slabe zarobki
Fabrycjo 2017-07-02 20:54
Comarch to spoko firma i wymyślanie jakichś bzdur o gościu z kosą jest przesadą!
1
JohnyBravo 2017-07-03 15:43
Jakie mają w Comarch wymagania na Juniora w IOS? Przygotowuję się do zmiany specjalizacji z administracji sieciami Windows/AD na programistę Swift iOS. Jaka jest najniższa stawka jaką proponują na rozmowie o pracę? Z góry dzięki i pozdrawiam.
Fiko 2017-07-06 11:37
Pracuję w Comarch-u już długo i mam całkiem dobre pobory. Narzekających zawsze znajdziemy a najgorsze jest to, że osoby t nie przykładają się do pracy.
Martin 2017-07-06 21:06
Skoro wiesz lepiej to ok. Ja tam pracowalem i to widzialem. Podejrzane typki. Za takie cos sie wylatuje z pracy
Fiko 2017-07-13 21:44
Czy ktoś mi podpowie jaki jest powód, że firma ma tak długa listę ofert pracy? Jakiś nowy projekt mają?
Ja 2017-07-16 22:06
Praca beznadziejna z malymi wyjatkami. Place beznadziejne, socjal beznadziejny, zarzadzanie beznadziejne. Ogolnie jak juz gdzies pracowales nie idz do tej firmy. Strata czasu kompletnie. Niech se Pan F. sam zarabia na Mercedresy. )
3
Marylka 2017-07-19 08:43
@Ja Czy ktoś zainspirował Cię do takiego wpisu? Ja jestem innego zdania o firmie.
niiii 2017-07-20 14:37
A na jakie zarobki można liczyć na niszowych stanowiskach na początek zaraz po studiach? Bardzo proszę o odpowiedz.
Ja 2017-07-20 15:33
Mozesz miec inne zdanie bo nie pracowalas w innych miejscach to nie wiesz, ze moze byc duzo lepiej. Comarch to gniot, nie warto tam spedzic nawet godziny. )
2
Darek 2017-07-22 17:40
Hej
Najpierw masz test pisemny z wiedzy teoretycznej. Liczy się bardziej czas niz to ze wypełnisz połowę idealnie a resztę wcale. Podstawa to ISTQB, które jest standardowym wymogiem przynajmniej w moim dziale. Na rozmowie wymagają płynnego angielskiego i jako takiego pojęcia o testowaniu. Jeśli masz ISTQB to wystarczy. Praca nie jest obciążająca - rzekłbym odpowiednia do płacy ale też ze względu na stare zaniedbanie dokumentacji czy dług technologiczny może być upierdliwa.
Pieniądze nie są jakieś wielkie, więc warto po prostu zażądać więcej i negocjować. Na podwyżkę czy premię dziś się czeka miesiącami. Profesor zrobił tu błąd (sytuacja na rynku pracy) i już niby obiecał na święta, że wszystko obiecane będzie wypłacone. Pytanie czy zdąży przed przyjściem kolejnej fali ogromnych firm IT z GB. Pytanie czy miał jakiś wybór. Wniosek - dostałeś podwyżkę, czas wystąpić o kolejną.
Praca profesjonalna na tyle na ile zarobki pozwalają utrzymywać zespoły w całości i dbać o projekty. Korporacja IT z prawdziwego zdarzenia jednak to nadal druga liga. Atmosfera ok tylko trzeba o to dbać. Nie czuję się szczucia, korporacyjnego chłodu i korpo-gadki. Nawet w działach nie będących stricte IT. Wsparcie jest na początku potem szkolisz się samodzielnie. Standard. Jak ktoś mówi, że taka Nokia czy ABB prowadzi pracownika 10 lat za rączkę to chyba pomyliła portale. Jeśli mieszkasz w Krk i nie masz kosztów mieszkania wysokich, a potrafisz wynegocjować sobie względnie skutecznie zarobki to daje radę.
Darek 2017-07-22 17:56
Dawno podobnej bzdury nie słyszałem na profesjonalnym zdawałoby się portalu. Mam w pracy szwajcarski scyzoryk. Tez będziesz pierdzielił, że jestem groźny i pewnie psychopata? Ile Ty masz lat człowieku?
Za każdym razem jak coś trzeba otworzyć to wszyscy do mnie po niego przychodzą pożyczyć. Ha! :)
Darek 2017-07-22 18:11
Jest więcej zleceń niż można przerobić. Aktualnie pracy jest nawet dla 10% więcej ludzi. Ciągle puchnie też na lokalnym rynku pracy konkurencja z zachodu. Dlatego profesor mówi, że Comarch jest "kuźnią" kadr IT nie tylko dla Krakowa. Jednak z biedronką i korporacją stażystów to przesada. Firma ogarnia potężne kontrakty z największymi graczami. Za tym nie stoją studenci tylko wysoko wykwalifikowani pracownicy z doświadczeniem.
Z tymi 2x większymi płacami też jest tak że nie są aż 2x większe, tylko jest ogromne opóźnienie w procesie podwyżek. Jeśli dostałeś 2x więcej, to spodziewaj się 2x większego obciążenia praca i stresem. Jeśli jesteś dobry, dobrze Ci zapłacą. Jeśli myślisz, że zachodnie firmy dają 2x więcej "za darmo" albo "bo tak" to czas przestać śnić. Te ciągłe jęczenie pochodzi od osób, które nie wiedzą jak na prawdę wygląda standard polskiej większej firmy. Syf, kiła i mogiła. CA to zupełnie inna liga, nawet nie ma co porównywać, bliżej światowych, wysokich standardów. Bez przesady firma ok i nie ma co demonizować.
1
Siter 2017-07-23 21:41
Interesuje mnie praca w Comarch, może mi ktoś podpowiedzieć jaka jest ogólnie atmosfera w firmie? Rozumiem, że firma ma wysokie wymagania wobec nowych kandydatów ale czy jest dużo chętnych do pracy? Dziękuję za info
Lidia 2017-08-02 13:14
A co możecie powiedzieć na temat możliwości rozwoju jakie zapewnia Comarch? Czy można liczyć na dodatkowe kursy i szkolenia podnoszące kwalifikacje? Takie dodatkowe informacje mogą być bardzo pomocne dla osób, które zastanawiają się nad aplikacją.
ComarchSuperFirma 2017-08-17 09:39
Nie ma zadnych kursow ani szkolen. Firma nie zatrudnia Cie po to zebys sie rozwijal. Dobre miejsce dla studenta na rok. Kto by chcial miec umowe na czas okreslony i gowniane zarobki na poziomie 3,5 netto po 5ciu latach?
1
Luidzi 2017-08-17 10:08
Comarch to fachowiec w swojej branży i potrafi ocenić nasze umiejętności płacąc tyle na ile zasługujemy.
Neko 2017-08-19 19:31
Teoretycznie są, w praktyce przez 2 lata nie miałem żadnego szkolenia.
Odnośnie zarobków (ile wynegocjujesz tyle dostaniesz - rozbieżności płacowe pomiędzy developerami są spore) i klimatu pracy, dużo zależy od BU. Jeżeli źle trafisz, to pozamiatane.

Dodatkowo podczas rekrutacji warto zapytać o charakter projektu, technologie, obecność code review, SonarQube, standardów kodowania, etc.

Nie było tam źle, miałem szczęście trafić na ogarnięty zespół oraz projekt.
Ostatecznie spędziłem w firmie 2 lata, samą firmę zmieniłem z powodu nudy oraz braku możliwości pracy zdalnej.
Natali 2017-08-20 11:45
Comarch to firma nowoczesnych technologii, miejsce pracy dla wielu zdolnych i ambitnych ludzi. Cieszę się , że udało mi się znaleźć w tej firmie, polecam
1
ja 2017-08-22 21:24
Erudycje masz slaba, to jest rozumiem wizytowka dzialu HR w tej firmie? )
Grażka 2017-08-25 22:32
Comarch w Krakowie ma dobra opinię jako pracodawca!
Lidia 2017-08-28 11:38
@Neko dziękuję za odpowiedź. Bardzo cenne rady jeśli chodzi o rozmowę kwalifikacyjną do firmy. Możesz też powiedzieć coś więcej na jej temat? Jak oceniasz trudność dostania pracy w Comarch? Na co warto być przygotowanym podczas spotkania z rekruterem? Piszesz, że jednak jest możliwość szkolenia, ale nie Ty nie miałeś żadnego. A próbowałeś o nie pytać/wnioskować?
anonim 2017-08-28 21:34
Cześć, zainteresowała mnie praca na stanowisku młodszy konsultant systemów erp do spraw finansowo-księgowych. Ktoś powie coś więcej na temat pracy na tym stanowisku? Czy opłaca się tam iść? Jest jakaś szansa na rozwój? I wiele innych rzeczy. Z góry dzięki
anonim 2017-08-28 21:35
Cześć, zainteresowała mnie praca na stanowisku młodszy konsultant systemów erp do spraw finansowo-księgowych. Ktoś powie coś więcej na temat pracy na tym stanowisku? Czy opłaca się tam iść? Jest jakaś szansa na rozwój? I wiele innych rzeczy. Z góry dzięki
1
Franek 2017-09-03 22:42
Czy może mi ktoś wyjaśnić co się stało, że Comarch ma tak długą listę ofert pracy? Jeszcze nie tak dawno nie było szans na pracę w firmie. Braki ludzi do pracy?
Poinformowany 2017-09-04 15:43
Warunki jak na Krakow bardzo marne, zwalnialo sie nawet po 2osoby z dzialu w ciagu tygodnia. W innych firmach na tych samych stanowiskach mozna zarobic nawet 20-30% wiecej.
1
Filozof 2017-09-08 21:07
Przy takim braku rąk do pracy jak się zaczyna u nas to myślę, że firmy chcąc nie chcąc będą podnosiły wynagrodzenie.
czajmen 2017-09-13 19:45
Szkolenia są - trzeba tylko zgłosić. Fakt czasem się dłużej czeka, bo jest obłożenie. Teoretycznie każdy pracownik powinien zgłosić 1 szkolenie rocznie. Oczywiście jak jest większa potrzeba to można mieć więcej w danym roku. Wszystko zależy od sytuacji w danym centrum.
czajmen 2017-09-13 19:52
U nas w centrum jest super. Ludzie są bardzo fajni, otwarci i czasem jest dość zabawnie. W momencie kiedy jest dużo do zrobienia takie chwile bardzo uprzyjemniają pracę. Oczywiście nie mogę mówić za cały Comarch, bo go nie znam, ale osobiście nie słyszałem o tym aby atmosfera gdzieś była beznadziejna. Nigdy też niespotkałem się z jakimś podłym czy nie miłym zachowaniem, no może poza osobą odpowiedzialną za parking i karanie za złe parkowanie :)
czajmen 2017-09-13 19:59
Nie wiem skąd masz taką informacje. Jedynie podczas kryzysu w 2008/2009 był problem, bo prace były zamrożone, ludzie zaczeli w pewnym momencie odchodzić, jak się rynek odblokował (wiele firm w tym czasie nie zatrudniało). Osobiście uważam to za błąd, bo jednak dużo osób odeszło, ale w sumie to chyba wyszło na dobre, bo od tego czasu polityka wynagrodzeń zmieniła się zdecydowanie na korzyć pracowników. Jeżeli umiesz i wykazujesz się umiejętnościami, bierzesz ryzyko, umiesz rozwiązywać trudne problemy to kasa jest naprawdę dobra - na tyle, że ciężko znaleźć konkurencyjną ofertę na rynku.

Ludzi brakowało zawsze i od dawna wzrost zatrudnienia jest duży - pamiętam lata, gdzie przyrost zatrudniania to było grubo ponad 500 osób w skali roku. Teraz czasem jest to spowalniane, aby nie za dużo było osób świeżych, któych produktywność jest niska plus szybko kończy się miejsce dla ludzi - zdecydowanie szybciej niż budowa kolejnych budynków.
Franek 2017-09-14 08:44
O braku ludzi do pracy cały czas się mówi, niż demograficzny zaczyna się realnie widzieć. Może pracownicy trochę na tym skorzystają? Może firma rzeczywiście podniesie trochę wynagrodzenia żeby konkurencja nie przejmowała fachowców? Ogólnie to chwalę sobie pracę w firmie.
Ja 2017-09-14 17:01
Zadna Polska firemka, zarzadzana przez managiera Polaka nie zaplaci Ci duzo. Polak Managier jest nastawiony na to zeby Cie wy [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] W kazdym, pierwszym lepszym korpo da sie zarobic wiecej BEZ proszenia. Jak IT PL jest znane w swiecie to Polski Managier tez jest znany, tylko slawe ma odwrotna.
Ja 2017-09-14 17:02
Zadna Polska firemka, zarzadzana przez managiera Polaka nie zaplaci Ci duzo. Polak Managier jest nastawiony na to zeby Cie wy [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] W kazdym, pierwszym lepszym korpo da sie zarobic wiecej BEZ proszenia. Jak IT PL jest znane w swiecie to Polski Managier tez jest znany, tylko slawe ma odwrotna.
Lidia 2017-09-22 11:09
Widzę, że kilka dni temu pojawiło się ogłoszenie na stanowisko Młodszego Konsultanta ds. obsługi klienta (Service Desk EDI). Ktoś z Was pracuje właśnie w tym dziale firmy lub może nawet na tym stanowisku? Jak wygląda typowy dzień na stanowisku konsultanta? W treści oferty pracy można znaleźć informację, że wymagana jest od kandydatów dobra znajomość języka angielskiego. Czy poziom B2 będzie wystarczający? Co jeszcze warto wiedzieć o tej pracy?
Zostaw swoją opinię o Comarch - Kraków
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Comarch