logo Comarch

Comarch

Kraków

Opinie o Comarch

Sekretarka 2017-02-02 12:16
Widziałam ofertę pracy dla sekretarki we Wrocławiu i mam pytanie czy jest jeszcze aktualna? Bardzo chcę pracować w tej firmie. Jeszcze jedno pytanko jakie pieniądze można dostać jako podstawa? Zobowiazana
Pracownik cOMARCHU 2017-02-09 09:23
Jestem programistą w Comarch - jak wygląda praca:

1. Przychodząc do firmy nikogo nie obchodzi wdrożenie twojej osoby - jesteś zdany sam na siebie - studenci uczący się c++ nagle mają programować w Javie i innych językach, o których nie mają pojęcia - potem projekt wygląda jak wygląda.

2. Projekty przejęte po starszych "kolegach" z firmy z reguły są w opłakanym staniem, a człowiek często zastanawia się co autor miał na myśli robiąc takie głupoty.

3. Podwyżki - obiecają ci wszystko - kończy się tak, że prosisz się potem o te pieniądze, a osoby które powinny były to załatwić mają wszystko w d**ie, są niedecyzyjne, totalnie nie nadają się na swoją pozycje.

4. Najśmieszniejsze są te spotkania z ludźmi na wysokich szczeblach, którzy opowiadają jakieś głupoty o tym ile firma sprzedała ile straciła etc. - nic co by interesowało przeciętnego programiste ( bardziej przechwałki liczące na poklask ).

5. Premie - wykorzystywane do celów innych niż do tego przeznaczone ( np. wypłata za nadgodziny ?? ).

6. Większość programistów z dłuższym stażem ucieka, gdyż stan kodu, zarobki, kadra zarządzająca jest na tragicznym poziomie.

7. System szkoleń: na osobe przypada kilkaset złotych rocznie, a do wyboru jedynie szkolenia wewnętrzne ( paradoks: nawet jak ten budżet starczył by na dwa szkolenia to można wybrać tylko jedno )

Generalnie polecam dla studentów rozpoczynających kariere, którzy pragną zdobyć doświadczenie zawodowe i uciec potem do innej firmy :).
20
sentiel 2017-02-16 22:34
polska korporacja w pigułce
nic dodać nic ująć
5
Henry 2017-02-19 17:47
Nie rozumiem tych niektórych wpisów. Firma jest dobra , pracownicy mają dobre wynagrodzenie a jeśli ktoś nie pracował dobrze no to jego wina i strata. Myślę, że czasami są oni podpuszczani przez kolegów.
1
Wrocek 2017-02-23 21:08
Oferta sekretarki jest na pewno aktualna, bo w sekretariacie puste miejsce. Wysyłaj CV ;)
3
Felietonista 2017-02-24 12:36
Praca to nie przedszkole a Comarch to profesjonalista i jak zatrudnia ludzi to takich, którzy znają swoją robotę. Niektórym uda się dostać do firmy ale niestety brak im wiedzy.
lechu 2017-02-24 12:59
Wie ktoś może czy w Krakowie jest zamrożona rekrutacja? a jak tak to do kiedy
Lidia 2017-02-27 13:46
Czy był już ktoś na rozmowie kwalifikacyjnej na stanowisko Młodszy konsultant ds. obsługi klienta z jęz. francuskim? Czy ta oferta pracy jest jeszcze w ogóle aktualna?
niskie standardy 2017-03-10 14:29
zgadzam się z tą opinią w 100%. Niski poziom kultury. Za przeproszeniem pietruszka z butów wystaje niektórym z nich. Wszystko jakieś takie buraczane. To chyba nawet jest niżej niż druga liga. Wygląd i niestety intelekt bliżej poziomu- między średnim a niskim. Firma na max 6 miesięcy żeby zobaczyć gdzie nie chcecie pracować.
10
Lidia 2017-03-10 14:42
Jak wygląda pakiet świadczeń pozapłacowych?
2
Prosba do pani Józi z Comarch 2017-03-10 20:34
oj coś w tym jest. Zastanawiamy się czy podobnie jest z ich zagranicznymi siedzibami. Czy one są tylko na mapie? Czy droga udzielająca się tu w imieniu Comarch Lidia mogłaby nam udzielić jakiejś merytorycznej informacji ile osób pracuje np. w Londynie i kto dokładnie. Sprawdzimy to :) albo w Paryżu :) również sprawdzimy. Czy ten oddział miedzynarodowy to jedna osoba SALESPERSON w Londynie? :) wowwwwwwww Prosimy prosimy o jakąś informację merytoryczną droga Lidiooo!
7
6000euro 2017-03-13 22:39
podobno jest to 8iedronka dla programistów i Tesco dla elektroników.

No a jak nazwalibyście tę armię stażystów, studentów, pracowników z krótkim stażem i bez doświadczenia?
Gang Świeżaków!

A jak określilibyście te atrakcyjne zarobki?
"codziennie niskie ceny"

A jak można opisać świetną lokalizację, obok AWF, obok politechniki i blisko centrum?
"jak to dobrze, że 8iedronka jest tak blisko!"

Oczywiście nie miałem na myśli Comarchu, po prostu pomyliłem firmy.
6
falksdjfalskdfjaoeilfjawdfalsdmvads 2017-03-16 18:28
świeżak w UK zarabia 1500 gbp, w estonii 780 euro, w Norwegii to głodowa stawka 14000NOK. A ile zarabia świeżak w Comarch?
6
andriej 2017-03-18 17:53
Rekrutacja w Warszawie.
Mysłalem że negatywne komentarze na temat comarch są przesadzone. Jednak są jak najbardziej prawdziwe. Rekrutację podsumować można jednym słowem- CHAOS. Ktoś coś komuś wysłał, drugi coś słyszał, piąty, dziesiąty dziwi się że jakies testy były, siódmy nie wie że coś robił pierwszy, niunia z rekrutacji staje okoniem, a na koniec surprise :) To najgorsza rekrutacja w jakiej uczestniczylem. Duzo traci się czasu. Ciekawe czy oni tez tak z Klientami działają. Jeśli tak to klienci mogą być w niebezpieczeństwie
6
Aga 2017-03-20 16:01
Wie ktoś może jak wygląda rekrutacja na testera oprogramowania, czego można się spodziewać na testach lub rozmowach rekrutacyjnych ? Ile można zarobić jako osoba początkująca bez doświadczenia komercyjnego ?
Gregor 2017-03-28 18:31
Czy ktoś mógłby dodać coś w temacie pracy dla specjalisty ds. asysty technicznej TELCO BSS? Zależy mi na pracy w Comarch tylko dobrze mieć wiedzę przed złożeniem cv.
vhgjkl; 2017-03-30 10:09
Były pytania/zagadki z logicznego myślenia, trochę prostej matematyki, reszta pytania na temat testowania oprogramowania.
Iza 2017-04-05 22:11
Takiej firmy jak Comarch to daleko trzeba szukać. Nie wszyscy nadają się do tej pracy, i myślę, że te niektóre wpisy pochodzą od osób odtrąconych. Ja pracuje tu już dość długo i nie narzekam,ale w pracy trzeba się angażować w przeciwnym razie nic nie będzie.
3
Zawiedziony 2017-04-15 18:45
Obok Ericssona to najwieksza biedronka dla programistow w Krakowie

Radze unikac za wszelka cene
5
Fiko 2017-04-23 12:20
@Zawiedziony Zawsze możesz iść do pracy w innej firmie .
2
FF 2017-04-25 10:43
Brak szacunku do ludzi - podczas rekrutacji zapewniają o tym, że odpowiedź o wyniku rekrutacji będzie do konkretnego dnia, a później okazuje się to kłamstwem.
4
Feliks 2017-05-03 22:29
Na czym polega praca specjalisty ds. bezpieczeństwa fizycznego? Zależy mi na kilku informacjach ponieważ chcę w firmie pracować. Jeśli ktoś wie proszę o info.
Bezimmienna 2017-05-09 20:36
Nie, jak składałam na staż, napisałam CV po polsku i wystarczyło.
Fiko 2017-05-10 12:03
Comarch to fajna firma ale niestety jeszcze nie znalazła się taka żeby wszyscy byli zadowoleni.
Marcin 2017-05-17 12:49
Siedzą tam takie cwaniaczki z Kielc. Jeden z nich wbil kose w pudełko obok mnie zeby przestraszyc drugiego pracownika(jednym slowem znecal sie nad nim), i udowadnial wszystkim ze nie maja pojecia o pracy w tej firmie. Popracowalem 2 dni i zrezygnowalem. Nie wiem co tam robia ludzie po socjologii w tej firmie wogóle. Dla mnie dramat, zarobki słabe, dojazd badziewny. Nie poelam
2
Layman 2017-05-21 16:02
Dziwię się Wam( szczególnie programistom). Na rynku kieleckim pojawia się coraz więcj klasowych firm (np. Britenet, Onwelo, Euvic) a to jeszcze nie koniec. Po co tracić czas na te stare molochy. Ciężko u nich zarobić godziwy grosz
1
A U 2017-05-21 21:17
Krakowska firma dobra dla studentów żeby zdobyć doświadczenie i po roku iść gdzieś gdzie lepiej płacą. Każdy kto tam jest dłużej niż 2 lata jest źle postrzegany przez inne firmy.

Technologie to głównie C# i MS SQL [zależy gdzie trafisz], co w ogóle nie jest skalowalne przy tak wielkich projektach, ale na studiach uczą i dlatego głównie studentów zatrudniają.

Kadra kierownicza średniego szczebla to ludzie którzy zostali w firmie więcej niż 5 lat, niekoniecznie wiedzą więcej od swoich podwładnych

Często pierwsze dwa lata to umowa o dzieło/zlecenie, potem jak się wyprosisz to dadzą ci umowę o pracę. Z kasą jest tak że fajnie jest coś zarabiać na studiach, ale jak już zdobędziesz to doświadczenie to widzisz że gdziekolwiek indziej płacą Ci dwa razy więcej.

Jeszcze ten dziwny kult prezesa... Każdy dyrektor chce mu się przypodobać i tworzy statystyki pod niego, a on później w wywiadach mówi że "każdego specjalistę można zastąpić zliczoną liczbą studentów, zazwyczaj jednym", potem to prostuje i mówi że płaci 1,5k euro na start, 6k dla "specjalisty". No nie wiem o czym on mówił, ale ja za pozycje C# developera dostałem 3500 brutto na UoD. O podwyżkę się nie doprosiłem

Źródło: http://natemat.pl/137001,zarobil-150-mln-i-podzieli-sie-z-pracownikami-dlaczego-szef-comarchu-postanowil-placic-jak-na-zachodzie

Plusami są:
-Ruchomy czas pracy [niestety są "Fiszki" liczące czas, więc nawet jak nie ma nic do roboty to musisz siedzieć jak ten ciućmok i oglądać internet]
-Ekipa składająca się z młodych ludzi
-Blisko polibudy

Pozdrawiam A U
3
Fiko 2017-05-22 11:52
@Marcin Lepiej byś zrobił nie pisząc takich bzdur, gdyż będąc w pracy dwa dni Ty nie masz pojęcia jak jest w firmie. Pewnie nie nadawałeś się do tej pracy i przemówiła przez Ciebie złość, ale to jest nieuczciwe.
Ela 2017-05-27 07:04
Radzę trzymać się z daleka od tej instytucji. Firma skostniała do granic możliwości. Wszyscy mają karty czasu pracy a wliczone 0,5h przerwy skutkuje koniecznością kiblowania w robocie przez 8,5h czyli cały dzień. Szkoda życia.
3
gosc 2017-05-28 18:30
A jak funkcjonuje zespol tlumaczy w tej firmie w Krakowie? Bylam na rozmowie. Wrazenia takie sobie mowiac oględnie.
1
Fiko 2017-06-04 11:01
@Ela Zawsze możesz nie pracować i będzie cały dzień na odpoczynek. Z taką filozofią życia nie znajdziesz dobrej firmy.
Krzysiek 2017-06-06 15:43
Atmosfera w tej firmie jest taka jakbys wlozyl noz w powietrze to mozna byloby ja kroic. Ludzie jacy tam pracuja to jakies dziwaki.
4
Krzysiek 2017-06-06 15:43
Atmosfera w tej firmie jest taka jakbys wlozyl noz w powietrze to mozna byloby ja kroic. Ludzie jacy tam pracuja to jakies dziwaki.
1
Fiko 2017-06-11 13:58
@Krzysiek Atmosferę w firmie tworzą głównie ludzie tu pracujący. Może warto wspólnymi siłami popracować nad tym?
ciapek 2017-06-11 15:22
Sugerujesz, że dobrą pracę znajdą tylko osoby bez zainteresowań marzące o półgodzinnej czy godzinnej przerwie na lunch codziennie, bo nie mają nic ciekawego do roboty po pracy ? przedziwne :P
ciapek 2017-06-11 15:24
Sugerujesz, że dobrą pracę znajdą tylko osoby bez zainteresowań marzące o półgodzinnej czy godzinnej przerwie na lunch codziennie, bo nie mają nic ciekawego do roboty po pracy ? przedziwne :P
Fikołek 2017-06-20 10:18
Mam pytanie i liczę na pomoc i informacje. Widziałem w ostatniej ofercie pracę dla młodszego konsultanta ds. wdrożeń i jestem bardzo tym zainteresowany. Czy na to stanowisko firma ma konkretne wymagania? Czy można tu godziwie zarobić? Jaka jest atmosfera ?
nickname 2017-06-25 03:04
Ile na początek Panowie zaraz po studiach? Same podstawy tylko. Proszę o jakieś porady. Może jakiś staż?
Waldi 2017-06-25 10:44
Comarch ma dość długa listę ofert jaka tego przyczyna?
Marcin 2017-06-26 21:49
Ludzie nie wytrzymują napięcia, jak się ma gościa ubranego na czarno z kosą w ręce to tak jest poza tym slabe zarobki
Marcin 2017-06-26 21:49
Ludzie nie wytrzymują napięcia, jak się ma gościa ubranego na czarno z kosą w ręce to tak jest poza tym slabe zarobki
Fabrycjo 2017-07-02 20:54
Comarch to spoko firma i wymyślanie jakichś bzdur o gościu z kosą jest przesadą!
JohnyBravo 2017-07-03 15:43
Jakie mają w Comarch wymagania na Juniora w IOS? Przygotowuję się do zmiany specjalizacji z administracji sieciami Windows/AD na programistę Swift iOS. Jaka jest najniższa stawka jaką proponują na rozmowie o pracę? Z góry dzięki i pozdrawiam.
Fiko 2017-07-06 11:37
Pracuję w Comarch-u już długo i mam całkiem dobre pobory. Narzekających zawsze znajdziemy a najgorsze jest to, że osoby t nie przykładają się do pracy.
Martin 2017-07-06 21:06
Skoro wiesz lepiej to ok. Ja tam pracowalem i to widzialem. Podejrzane typki. Za takie cos sie wylatuje z pracy
Fiko 2017-07-13 21:44
Czy ktoś mi podpowie jaki jest powód, że firma ma tak długa listę ofert pracy? Jakiś nowy projekt mają?
Ja 2017-07-16 22:06
Praca beznadziejna z malymi wyjatkami. Place beznadziejne, socjal beznadziejny, zarzadzanie beznadziejne. Ogolnie jak juz gdzies pracowales nie idz do tej firmy. Strata czasu kompletnie. Niech se Pan F. sam zarabia na Mercedresy. )
1
Marylka 2017-07-19 08:43
@Ja Czy ktoś zainspirował Cię do takiego wpisu? Ja jestem innego zdania o firmie.
niiii 2017-07-20 14:37
A na jakie zarobki można liczyć na niszowych stanowiskach na początek zaraz po studiach? Bardzo proszę o odpowiedz.
Ja 2017-07-20 15:33
Mozesz miec inne zdanie bo nie pracowalas w innych miejscach to nie wiesz, ze moze byc duzo lepiej. Comarch to gniot, nie warto tam spedzic nawet godziny. )
Zostaw swoją opinię o Comarch - Kraków
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Comarch