logo Comarch

Comarch

Kraków

Opinie o Comarch

marciano 2015-11-06 17:05:22
witam, na ile może liczyć programista java bez doświadczenia w tej firmie??
3
marciano 2015-11-16 10:27:00
Do Comarch non stop kogoś szukają, czy to znaczy że duża rotacja pracowników??
asf 2015-11-17 13:41:42
na co mozna liczyc idąc na analityka z ok. 1rokiem okólnego doświadczenia?
Lsto 2015-11-17 17:36:53
Orientuje się czy ten formularz na stronie Comarch trzeba wypełniać w jakichś specjalny sposób? Może średnia ma znaczenie? Wysłałam, aplikację kilka miesięcy temu i otrzymałem wtedy odpowiedź, że nie mogą w obecnej chwili zaproponować mi pracy. Ogłoszenie praktycznie nie miało wymagań, wykształcenie zgodne, a mimo to taka odpowiedź. Spotkał się ktoś z taką sytuacją? Czy ten formularz ma aż takie znaczenie albo to, że miejscowość zamieszkania kandydata jest inna niż siedziba firmy?
1
NN 2015-11-18 17:57:56
Jak to wyglądało u mnie:
1.Wypełnienie wszystkiego na stronie Comarch;
2.Po jakimś czasie(nie pamiętam, ale ok 2 tygodni) mail z godziną i miejscem testów technicznych;
3.Testy techniczne;
4.Mail z info, że testy przeszły ok i zadzwoni ktoś z wyższego szczebla;
5.Telefon od pracownika wyższego szczebla i umówienie się na rozmowę;
6.Rozmowa o tym co się robiło, doświadczenia, skille i oczekiwania (finanse i inne);
7.Akceptacja na stanowisko przez pracownika wyższego szczebla, ale ostateczna akceptacja jest przez Zarząd - bez niej nie przyjmą;
8.Akceptacja Zarządu - finisz;
8.Badania i sprawy papierkowe w większości maile; telefony;
9.Okres próbny, później umowa na stale.

Cały proces ok 1-1,5 miesiąca. Finansowo zalecam mówić troszkę więcej niż się oczekuje by ewentualne obniżenie nie było odstraszające. Jako miejsce zamieszkania zalecam pisać miejsce zamieszkania a nie zameldowania.
1
bombel 2015-11-23 22:21:34
Ale Cię wkręcili. NIKT NIE SKŁADA PROPOZYCJI ZANIM WSZYSTKIE OSOBY NIE ZAAKCEPTUJA KANDYDATA. Hahaha mogli Ci zaproponować, że 10.000 a potem powiedziec, ze "prezes odrzucil"

Ale kicha
post 2015-11-23 22:22:39
Biedronka dla programistów
5
tandem 2015-11-24 10:19:08
Nie polecam firmy.
Powody:
sa nieslowni (przykladowo obiecali podwyżki wielu ludziom, ale jakoś nagle się nie pojawiły, zawsze na wszystko bierzcie papier),
projekty sa niespojne i jeśli chcesz się rozwijać, a trafisz do złego działu, to albo czeka Cie przeprowadzka (jeśli to nie Kraków), albo będa się z Toba wozić do ******* śmierci obiecujac niestworzone rzeczy,
wszystko przechodzi przez rece prezesa - na jakakolwiek decyzje o podwyzce badz innych rzeczach zaczekasz sobie poł roku (no może czasem 3 miesiace),
przez 2 lata pracy nie zobaczyłem ani jednej premii i nie jestem wyjatkiem (w moim przypadku kierownik mial kilka swoich oczek w głowie, a reszte miał w glebokim powazaniu),
ostry crunch.

Plusy:
atmosfera (wiekszosc to ludzie w wieku 20-35 lat),
spotkania integracyjne.

Niestety pakiety medyczne, o których mówicie sa zminimalizowane do poziomu lekarza pierwszego kontaktu i podstawowwe badania medyczne typu morfologia i badanie moczu.
Multisport kosztuje tyle, że nie warto go brać.

Reasumujac: biedronka dla programistów i innych specjalistów. Musisz się ustawić i "lizać tyłek" kierownikowi. Inaczej bedziesz dostawal przez 3 lata tyle, ile dostales tuż po studiach (czyli pieniadze, za ktore nie ma szans zebyś się utrzymał samodzielnie w godnych warunkach).
3
GenialnaGwiazda 2015-11-25 09:05:39
Aplikowałam do działu HelpDesk. Rozmowa rekrutacyjna przebiegła w miłej atmosferze. Miałam wrażenie (ściślej, byłam pewna), że szanowny dyrektor i kierownik są zainteresowani moją kandydaturą. Po długim okresie oczekiwania na odpowiedź (ok. 1,5 miesiąca) stęskniona otrzymałam maila z odpowiedzią, że nie zostanę zatrudniona. Kadry lub ktoś tam ,,jakiśtam ważniak-krawaciarz'' na górze odrzucili moją kandydaturę. O wszystkim zadecydowała osoba, która mnie na oczy nie widziała. Nie miałam żalu, nie pasowałam do szabloniku, no cóż, bywa. Nie mogę przecież rościć sobie prawa do złamania świętej korpo-prodecury ;-)
Byłam lekko zaskoczona, jednak nie miałam wielkich oczekiwań, jeśli na stanowisko szeregowego pracownika zatrudnia się w oparciu o działalność gospodarczą- moim zdaniem to szczyt wyzysku.
Zaznaczam, że moje CV nie było beznadziejne, miałam już doświadczenie zawodowe w obsłudze klienta. Przygarnęła mnie inna wielka firma na podobne stanowisko, gdzie otrzymałam normalną umowę o pracę.
Czyli nie ma tego dziwnego/absurdalnego co by na fajne nie wyszło ;-)
3
GenialnaGwiazda 2015-11-25 09:07:56
*procedury
Lsto 2015-11-26 15:53:03
Sam już nie wiem, niby firma chętnie przyjmuje młodych bez doświadczenia, a tutaj dostaję odpowiedź że nie mogą w obecnej chwili zaproponować mi pracy. Rzeczywiście mają teraz mało ofert, jakoś w ostatnim czasie sporo zniknęło. Czy mogą oddzwonić później? Czy nie ma co liczyć bo mają taką masę zgłoszeń? Może spróbować do innego miasta? Nie wie ktoś czy zgłoszenia do różnych miast przechodzą przez ten sam HR? Sam już nie wiem może ten formularz i rzeczy typu średnia ze studiów ma aż tak wielkie znaczenie?
Bonzai 2015-12-01 16:51:40
Biedronka dla programistów, ale ktoś trafił w sedno :P Dobreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
3
sdfs 2015-12-01 20:13:41
biedronka ale swoje wymagania mają.
sdfa 2015-12-01 20:17:45
trudno jest się dostać do tej biedronki dla programistów, niby każdego buirą, a jednak nie wszystkich
2
slabo panowie 2015-12-04 19:08:52
Uhm, tak sie składa, że bierzecie odrzuty rekrutacyjne z mojej firmy.
1
slabo panowie 2015-12-04 19:09:32
Uhm, tak sie składa, że bierzecie odrzuty rekrutacyjne z mojej firmy.
nie warto 2015-12-06 13:59:33
Proszę nie obrażać biedronki, porównując ją do comarchu - to taki żart, bo aż takiej źle nie ma ;) Firma niestety mocno odstaje od konkurencji pod względem wynagradzania pracowników i szeroko rozumianej etyki. Kierownicy wydają się być głusi na zgłaszane problemy, a jeśli ktoś upomni się o zasłużoną podwyżkę bo pracuje za dwa etaty to mu się dużo obiecuje ale nic z tego nie wynika. Totalnie się nie dba o pracowników, bo po co? I tak zatrudni się następnego studenta, albo zbajeruje bardziej doświadczonego pracownika świetlaną przyszłością. Niestety taka osoba popracuje trochę, ale szybko się orientuje i dochodzi do takich wniosków jak wszyscy poprzednicy, po czym zmienia pracę. Trochę szkoda bo firma ma ogromny potencjał, polski kapitał ale wydaje się że pracownicy wyższych szczebli nie potrafią wyciągnąć odpowiednich wniosków i przeciwdziałać temu. Owszem praca w comarch ma też sporo plusów, m.in. pokoje zamiast dużych open space, jest parking koło biur, basen na miejscu, dużo młodych dynamicznych pracowników ale często to nie wystarcza żeby przekonać ludzi do zostania na dłużej.
Jestem w trakcie trwania okresu wypowiedzenia i niestety cały czas umacniam się w przekonaniu że dobrze zrobiłem odchodząc. Zaczęło się obwinianie o wszystko, pretensje o nie wiadomo co. Mimo że wiem że swoją prace wykonuję sumiennie i każdy z mojego otoczenia może to potwierdzić. To niestety nie buduje pozytywnej opinii o firmie na wyjściu i zmotywowało mnie to do napisania tego komentarza. Niestety firma ma negatywne opinie, ale trudno się dziwić skoro poszanowania na ludzi nie ma za grosz. Mam wrażenie że teraz jest coraz trudniej o dobrego pracownika i nie wróżę super przyszłości jeśli nic w tej firmie się nie zmieni. Już teraz widać że ludzie odchodzą jeden za drugim, akcje spółki lecą w dół. Pytanie jak długo można to ciągnąć w ten sposób.
Przestrzegam Was przed wierzeniem w słowa kierowników, bo często one nie mają pokrycia. Podchodźcie do tego z dystansem, bo można się bardzo rozczarować...
7
asf 2015-12-08 12:11:48
#nie warto, - mowisz o dziale MSP ? slyszalem, ze raczej katastrofa, a podwyzki to cos wyjątkowo rzadkiego i jesli już, to dosłownie ochłapy. NAjlepszym jest fakt, ze jesli checsz sie przeniesc do innego działu, to trzeba byc pracownikiem min. 1 rok doswiadczenia w Comarch i potem uzyskanie zgód prezesów, co lepiej się zwolnić, niż czekać na wypełnienie kariery poprzez denny regulamin. Cos innego w migracji w tym samym dziale np. do innego produktu...
PM 2016-01-06 22:34:39
ile mozna zarobic na stanowisku PMa?
18
nienienienie 2016-01-10 15:13:34
Na PM na Kraków, do jakiegoś "projektu" szukają od kilkunastu miesięcy. Co chwilę to samo ogłoszenie.Na pewno to nie chodzi o to, że zwiększają zatrudnienie??
ashaŁódź 2016-01-17 12:52:13
A jak wygląda rekrutacja i sama praca na stanowisko iOS/OS X DEV w Łodzi ? Czy wystarczy znajomość samego Swifta + wzorce czy też trzeba umieć Objective-C. Czy zatrudniają na młodszego programistę wyłącznie ludzi po studiach czy też wiek nie ma znaczenia?
nnfghhf 2016-01-21 15:25:08
jak to wygląda z wiekiem kandydata na programistę który dopiero zaczyna pracować w tym zawodzie? comarch bierze ludzi w każdym wieku?
Pata 2016-01-28 22:21:30
Czy ktos moze napisac jakie sa stawki dla pm?
sieciowiec 2016-01-29 11:31:15
Witam.
A ktoś może się orientuje jak wygląda sprawa dla ludzi od sieci LAN/WAN? Interesuje mnie praca w Katowicach. Jakie warunki, jakie wynagrodzenie? Praca od poniedziałku do piątku, czy na okrągło :)
3
byłem 2016-02-06 10:02:58
Dużo szkoleń? Cos kolega przesadził, pracowałem niecały rok i jedyne szkolenie jakie masz to na początku z BHP w krakowie. BUdżet szkoleniowy masz coś koło 400pln, także szkolenie możesz mieć z jakiegoś sql za tą kase w pakiecie.
Firma dobra na start, pol roku później ewakuacja. Jakość kodu pozostawia wiele do życzenia. Przełożeni jedynie patrzą na efekty, a nie na jakość. Zapomnij o czymś takim jak wykrywanie błędów w continuous integration, testowanie kodu.
4
byłem 2016-02-06 10:06:12
Dodam jeszcze, że biuro to porażka. W lecie bez klimy - tak nie ma klimy możecie spytać. 30-32 stopnie w biurze i otwarte okna. Firma dobra dla studenta.
2
Student 2016-02-09 18:30:14
Ile czekaliście na informacje z zaproszeniem na rozmowe po mailu z wynikami (pozytywnymi) testu>
Student 2016-02-10 14:34:14
Dostałem tylko informację o tym, że testy przeszły pozytywnie. Czekam już 3 tydzień.
Student 2016-02-15 18:43:12
Aplikowałem na stanowisko programistyczne.
programista 2016-02-20 16:27:53
Straciłem przez tą firmę półtorej miesiąca czasu - bo tyle trwała rekrutacja aż do pierwszego dnia pracy. Miałem wrażenie że robią mi wielką łaskę że mnie przyjmują, albo tak tylko grają. No i jak zrezygnowałem to się okazało że jednak tak tylko grali i bardzo by chcieli mnie zatrudnić prosząc żebym wrócił. Ogólnie 42.5h w tygodniu trzeba tam być i liczone na kartę przy wejściu i wyjściu.
Plusem jest to że dają umowę o pracę. Ich kultura i to w jaki sposób mnie traktowali mi się nie podobało - dla mnie za niski poziom kultury.
7
Adam 2016-02-20 22:07:57
Ile jeszcze portal gowork bedzie pisal sam komentarze? Przeciez to golym okiem widac, ze te komentarze sa naciagane
5
nienienieniein 2016-02-24 12:28:23
Mam wrażanie, że C. szuka ludzi, którzy gdzie indziej się nie sprawdzili i dla nich, taka biedronka dla informatyk, to szczyt marzeń. Sa na pewno ludzie, którym podoba się praca w Tesco albo na szrocie w budce z księgową Marysią. Tak widzę ludzi w C. z Krakuffka. A znam paru. Praca polega na klikaniu na czatach i obchodzeniu zabezpieczeń do czatów. Latami. Za taką prace na pewno dostają wypłatę w diamentach.A co do komentarzy niby pozytywnych. Zawsze się znajdzie wazelinę w drogerii, choćby najpodlejszą. Dobrzy informatycy sa już dawno za granica.
1
wolępierogi 2016-03-04 11:45:11
Specjalista ds. rozwiązań IoT to praca z Klientem, bardzo dużo wyjazdów zagranicznych i w PL, ale wiążą się one z wysokimi dietami, koszty pracodawca musi pokryć wszystkie. Praca ta jednak wymaga bardzo dużej wiedzy technicznej i znajomości angielskiego.
Kiromatsu 2016-03-16 22:18:17
Ja miałem tę nieprzyjemność pracować w Comarchu przez trzy miesiące. Pierwsza praca, wydawało mi się, że jest świetnie. Na zakończenie okresu próbnego rozmowa z kierownikiem nt. przedłużenia umowy, wszystko ok, kierownik zadowolony, wniosek do pana prezesa wysłany w piątek, ale to tylko formalność a w poniedziałek odrzucony... I na bruk z ręką w nocniku. Nie wspomnę jaka to była tragedia dla kogoś stawiającego pierwsze kroki na rynku pracy, ale teraz dziękuję Opatrzności, że tak się skończyła moja przygoda z Comarchem, bo pewnie bym tam dalej teraz gnił:) A tak dostałem nową pracę, za dosłownie dwa razy lepsze pieniądze na star. Pracuję prawie dwa lata, dwie podwyżki w tym czasie, nie ma czasu na nudę. Więc podsumowując: jeżeli zaczynacie pracę od Comarchu to nie dajcie uśpić swojej czujności i traktujcie to tylko jako rozgrzewkę.
5
anonim 2016-03-17 16:22:50
jak wyglada proces rekrutacyjny dla konsultantow ds finansow?
1
chentny 2016-05-19 15:38:28
Pomoc do zmywania - wymagaja CV w jezyku angielskim?
KAM 2016-07-14 19:28:14
To nie jest moja pierwsza praca i w sektorze ERP. Częste delegacje, super ekipa. Narzekają Ci co pracować nie chcieli a kasę chcą mieć większą i większą. Umowa o pracę, socjal, opieka medyczna. Porządek i procedury- nie ma miejsca na błędy a pomoc z centrali nam każdym kroku. Musieliscie na złych kierowników trafic
2
ciekawy 2016-07-20 15:38:12
I co z tym CBA które wkroczyło dziś do siedziby?
Tytus 2016-07-21 21:34:47
Pani Anna Madej jest szalenie piękną kobietą ! 10/10 Czasem wchodzę tylko po to by ją zobaczyć !
1
Lala 2016-09-19 21:12:27
Mam wrażanie, że w Comarchu są dyskryminowane kobiety. Byłam parę razy na rozmowie i nie potrafię się oprzec takiemu wrażeniu...
Staszek 2016-10-16 16:15:38
Jak wygląda w Comarchu kwestia przejścia z pierwszej umowy na trzy miesiące na dłuższą współpracę. Są jakieś rozmowy z kierownikiem, albo czy jest szansa na podwyżkę?
1
hop 2016-10-18 21:41:59
Za moich czasów, ale to już parę lat minęło (może coś się zmieniło od tego czasu) , w C na stanowiska konsultancie były 3 (słownie: trzy) spotkania. Pierwsze jest decydujące, choć nie ostateczne. Finalną decyzje podejmie góra.
Ulm 2016-10-19 17:43:19
Konsultant Service Desk ze znajomością języka niemieckiego jest natychmiast potrzebny
Aneta 2016-10-25 10:11:25
Witam Poszukujemy w Krakowie SAMODZIELNEGO INŻYNIERA PROGRAMISTĘ
piszcie na adres amalanowska.linguajob@gmail.com Prześlę ofertę pracy
ciekawy 2016-10-27 22:07:16
w jakim dziale byłeś?
pracownik 2016-10-30 17:19:10
Potwierdzam. Pracuje tam więcej niż kilka lat i nie spotkałem sie z kopaniem dołków, kolesiostwem, czy podpierniczaniem. Ciekawe projekty, fajni ludzie. Na pewno firma mogłaby bardziej dbać o oferte benefitów czy chocby podwyżki.
1
Piter 2016-11-16 10:04:40
Czy jest ososoba która pracuje na stanowisku "specialisty ds sprzedaży produktów IT" i może się coś wypowiedzieć na temat tego stanowiska , jakie warunki pracy na co można liczyć i czy produkt jest konkurencyjny na rynku?
mmm14 2016-11-17 13:52:59
Witam,
Czy pracuje ktoś na stanowisku konsultanta ds. księgowości? Jeśli tak, dajcie znać czy warto skłądać dokumenty a takie stanowisko, jak wygląda rekrutacja itp. w Lublinie
Student 2016-11-19 19:47:51
Dlaczego ostateczną decyzję podejmuje zarząd skoro poza opinią słowną nie mieli żadnej styczności z kandydatem?
gaga 2016-12-06 11:32:15
Tak liczne oferty pracy wynikają z tego że co jakiś czas ( pół roku) dyrektor projektu/ oddziału itp musi kogoś dla przykładu zwolnić, najsłabsze ogniwo tak aby inni się bali i dobrze i wydajnie pracowali. Ot i dlaczego są ciągle oferty pracy w tej korporacji.
Zostaw swoją opinię o Comarch - Kraków
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Comarch