logo Germatel S.C

Germatel S.C

Zabrze

Opinie o Germatel S.C

bez perspektyw 2013-05-08 10:54:45
Do tego prowizje i wszystkie dodatkowe wynagrodzenia płacone "pod stołem". Dziw bierze, że taki bądź co bądź potentat na rynku jak P4 godzi sie na współpracę z takimi "partnerami" do tego jeszcze ich wynagradzając.
Mingo 2013-05-22 15:11:43
Pracowałem w tej firmie ponad 2 lata więc znam firmę od środka. Decyzja o odejściu była najlepszym pomysłem. Fatalnie traktowanie pracowników. Najniższa krajowa wypłacana do ręki, prowizje na "lewo" pod stołem jak zarobisz a prowizji 400zł to jest max. O pieniądze musisz czasami sam dzwonić i czekać, a zdarza się że w walczyć. Bardzo poniżające jak się prosisz o 300zł premii. Szefostwo jeździ sobie Audikami i Quadami, a Ty sie prosisz o kasę którą dostajesz na lewo.


Plany ostatnimi czasy nie do spełnienia, wymagania coraz większe, obowiązków też jeszcze więcej, a wynagrodzenie coraz mniejsze.

Regionalne średnio rozgarnięte Nie można nic wytłumaczyć i wszystko zawsze Twoja wina.
[usuniete przez moderatora] - jedynie umie się głośno śmiać,
[usuniete przez moderatora]. - traktująca ludzi jak śmieci i "nigdy nie jest dobrze" a sama zawali
[usuniete przez moderatora]. Najnormalniejsza, zawsze wszystko załatwi ale tyłek na boku Ci obrobi

Reasumując -
Wstyd że taka firma jak Play pracuje z takimi firmami jak Germatel

Dużo ludzi głupszych od Ciebie nad Tobą.

Zero socjalu - ZERO (przecież to dodatkowa kasa) Wczasy pod gruszą , ubezpieczenie, głupi bon na 50zł za dobry miesiąc - zapomnij

Powoli wszystko podchodziło pod mobbing i straszenie zwolnieniem jak odchodziłem

Harujesz, a więcej niż 1600 nie wyjdziesz.

Plusy? W zasadzie obecnie żaden Nic ponad to co Ci się należy, a nawet trochę mniej niż Ci się wydaje

Bardzo odradzam każdemu kto jest zainteresowany
Obecny Pracownik 2013-05-27 11:56:36
Jako obecny pracownik zgadzam się z z poprzednikami. Jest kilka wyjątków, ale ogólnie wszystko co wypisane powyżej to prawda. Firma Bagno. Z wyjątków to u nas nigdy nie było problemu z terminowością wypłat, oczywiście jest to firmy psi obowiązek żeby Ci zapłacić, więc żaden szał.

Kasa na lewo pod stołem płacona. Dziwie się że mogą to udokumentować przed Urzędem skarbowym
Prowizje malutkie. niezależenie czy sprzedaż na 80%, 100% czy 120% nie odczujesz tego w portfelu.
Na każdym kroku tylko szukanie jak Ci się do kasy dobrać.
Wymagania w porównaniu do zarobków ogromne i cały czas coraz większe.


Zero świadczeń socjalnych, jak idziesz na L4 bo jesteś chory to wielkie oburzenie. a urlop to tylko mniej niż 10 dni żeby ci gruszy nie płacili.

Jakieś konszachty z Urzędem Skarbowym i Urzędem Pracy bo co kontrola to super i cacy... no i firma się kręci i działa


NIE POLECAM.
1
nn 2013-06-11 08:36:25
Coś Ci się chyba firmy pomieszały. Nigdy ale to nigdy nie dostałem wypłaty po terminie. Zawsze na czas, nadgodziny rozliczone, za kategorie dodatkowa kasa wypłacona więc w czym widzisz problem. A plany w każdej sieci takie same, wszędzie jest plan do zrobienia, jak się chce to się zarobi.
1
abcd 2013-06-14 13:09:45
Prowizje dochodzą max do 300zł. I tak Ci jeszcze z tego zawsze za coś obetną :)
Obecny Pracownik 2013-06-14 19:00:53
To może podziel się kolego ile prowizji masz na pasku rozliczone i ile to tych pieniędzy za tą kategorię dostajesz. W Germatelu najlepiej jest taka filozofia że najlepiej pieniądze dostać z każdego innego źródła niż Germatel. Wszędzie opowiadają jakie to możliwości wygrania konkursów od producentów, jagody itp - a prowizja za sprzedaż tak tylko żeby nie za duża i gdzie by tylko obciąć bo ci tego zabrakło i tego i tego.

Oczywiście że branża ciężka, tylko jakoś nagrody za ten wysiłek nie ma - grudzień miesiąc najlepszy sprzedażowo i twoja wypłata się nie różni od tej wypłaconej w sezonie ogórkowym - wakacyjnym - Marazm.
Tak więc kolego/koleżanko z biura nie czaruj tutaj jak jest super i jakie perspektywy.


GERMATEL to DNO
obecny pracownik 2013-07-05 14:06:28
Osoby szukające pracy omijajcie szerokim łukiem tą firmę. Wynagrodzenie wypłacane jest pod stołem. Jak będziesz miał pieniądze w kasetce z doładowań i ze sprzedaży telefonów to będziesz miał wypłatę. Śmiech na sali, że taka firma może funkcjonować.
Nie rozumiem polityki tej firmy. Kierownikami są ludzie niekompetentni nie mający pojęcia o zarządzaniu ludźmi. Między innymi niejaka [usuniete przez moderatora], która sama nie potrafi obsługiwać klientów, a wymaga bóg wie czego. Cały czas czepia się o kurze w salonie. Jeśli nawet salon jest posprzątany to i tak za wszelką cenę będą szukać brudu nawet za plakatami, aby tylko móc się do czegoś przypieprzyć. Najlepiej jest w ogóle nie sprzątać, bo i tak się przypieprzą.
ŻAŁOSNA FIRMA nie polecam nawet najgorszemu wrogowi.
Rotacja pracowników jest tak wielka, że nigdzie takiej nie ma. Ludzie zwalniają się po niecały miesiącu i im się nie dziwie.
Ja też uciekam z tą jak najszybciej.
Obecny pracownik germatela. 2013-07-31 22:43:54
Witam
Pracuję w tej firmie już ponad rok, niestety ale muszę podzielić opinie pracowników. Firma germatel to jeden wielki mobbing !!! Obiecują rozwój, dodatkowe prowizje i miłą atmosferę w pracy co mija się z celem !!! Grafiki nie są sprawdzane, a jeśli są to na niekorzyść pracownika, najlepiej jeśli będziesz pracować po 12h dzień w dzień nawet jeśli już jesteś wykończony !! Nie uwzględniają godzin zmianowych, np od 9-17, tylko musisz siedzieć od 13-19 albo od 11-19 a druga osoba od 9-21 :/ i tak cały miesiąc ! - więc fizycznie nie masz szans na przykład na załatwienie swoich spraw.
Tajemniczy Klient? Nawet jeśli zdasz na 100% to nie zobaczysz za ten wynik ani złamanego grosza! A kasa leci do kieszeni pracowników wyżej postawionych bądź też na pewno ukochanego szefostwa! :)
Nie dostajemy ani bonów, ani dodatkowych premii za dobrą pracę jedyne marne 100zł na święta...
Plany... najlepiej jakbyś wyrobił 130% planu, ale nie licz na kasę! Nawet jeśli wyrobisz plan, zawsze znajdą powód aby nie zapłacić Ci za to, albo za mało umów bez telefonu, albo za mało wysokich taryf itp. a kasa leci Ci obok nosa! Inne firmy wypłacają prowizje za wyrobienie narzuconego planu, a jeśli nie wyrobisz jakiegoś progu to po prostu dostajesz na przykład 15% mniej, a tu? albo wszystko, albo nic - czasem szlag Cie trafia jak zabraknie Ci JEDNEJ umowy a Ty nawet dziękuję nie usłyszysz :)
Jeśli chodzi współpracę kierowników regionalnych to ciągle tylko straszą, marudzą itp nie zachęcą Cię do sprzedaży jakąś nagrodą, albo wsparciem tylko tym, że jak nie wyrobisz to wyciągną z tego konsekwencje !!!
Plany ciągle rosną, są strasznie wysokie a Ty choćbyś się zesr*ł to z ledwością dociągniesz a i tak nic za to nie dostaniesz ;] bo zawsze znajdzie się ALE! ...
Nie doceniają swoich pracowników i wysiłek jaki musimy włożyć w to, żeby wyrobić plan!!
A jeśli nie zdasz tajemniczego Klienta, to nikt nie powie Ci "trudno" następnym razem będzie lepiej, tylko dziękuję za współpracę ;] ... Zamiast inwestować w pracowników ze stażem, którzy mają doświadczenie to zwalniają i znów przyjmują nowych - BEZSENS!
Ogólnie beznadzieja, nigdy nie zostaniesz doceniony w tej firmie a jeszcze poczujesz się jak gów*o. Kochany GERMATELU - PAMIĘTAJ, GDYBY NIE MY - PRACOWNICY, TO DAWNO JUŻ BY CIĘ NIE BYŁO, BO TO MY ROBIMY NA CIEBIE !! WIĘC ZADBAJ O SWOICH PRACOWNIKÓW A NIE TYLKO O SIEBIE I SWOICH KOLEGÓW !!
1
nikt dla firmy 2013-08-01 22:36:27
w 100% Cie popieram, niestety taka jest gorzka prawda o tej firmie. Na dzień dzisiejszy żeby dokopać pracownikom bo już z planami było lepiej wymyslili "osiemniastki: kto przy zdrowych zmysłach podpiszę umowę bez telefonu na 18 mcy bez specjalnych bonusów czy gratisów, ale cóż, nasze szefostwo wymysli wszytsko żeby oni mieli a pracownikom jak najmniej. Tylko bez nas cóż oni tsgzrobią??
1
an. 2013-08-07 13:18:46
Tam zawsze szukaja, bo kazdy kto ma rozum to [usuniete przez moderatora] stamtad jak najpredzej - no chyba ze pasuje Ci praca na najnizsza krajowa i upokazanie przez "regionalna" [usuniete przez moderatora] głupszą od Ciebie, ktora robi bledy ortograficzne ;]
xxxx 2013-08-07 13:41:27
NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Na papierku masz rozliczoną tylko najniższą krajową, jeżeli jakimś cudem spełnisz wszystkie wymagania tych dwóch ciapków z pieczątki i dostaniesz jakąś kasę z prowizji to będzie Ci ona wręczona pod stołem.
Wypłata na konto? Zapomnij! jak wzbierasz z telefonów i doładowań to dostaniesz. Nie ma? TRUDNO! weźmiesz jak uzbierasz!
Dziwie się, że Play współpracuje z firmą, która okrada swoich pracowników i państwo!
1
kierownik 2013-08-09 00:57:14
pracuje w germatelu jakiś czas. Jeśli chce ci sie pracowac, umiesz sprzedawać jestes nastawiony na wynik oraz chce ci sie przyswoic wiedze dotyczaca ofert,regulaminow, standardow bez problemu mozna wyciagnac fajna kase. przelozeni sa w stanie cie docenic...
wypisujecie ladne bzdury na temat teh firmy :)
jesli nie jestescie w stnie zdac audyta na odpowiednim poziomie bo jestescie za tepi to wasz problem.pretensje sa wtedy nie na miejscu :)
wiadomo jesli brakuje do celu wiadomo ze nikt za darmo nie wyplaci
praca w tej branzy nie jest dla leserow piszacych glupie opinie. jak wam zle droga wolna :D
1
Odpowiedź na pytanie 2013-08-16 20:02:42
Germatel, czyli firma która współpracuje z Play. Pośrednik między producentem, a kupującym. Dostajesz umowę z germatela i wszystkie warunki pracy też germatelowe. Niestety firma Play zaczęła współpracę z germatelem a pracownicy nie wychodzą na tym za dobrze...
xxx 2013-08-23 13:22:44
trzeba umiec sprzedawac. pracy jest duzo tylko trzeba miec wyksztalcenie ,doswiadeczenie i jaja zeby ja zmienic :)
Germatel 2013-08-31 16:32:46
Mówisz Play, przedstawiasz się jako pracownik Play, sprzedajesz ofertę Play, ale warunki umowy, stawki, prowizje itp itd masz germatelowe a nie playowe.Jeśli masz z czymś problem, pytania, niejasności wszystko załatwiasz z germatelem - bo to on jest Twoim pracodawcą.
Obecny pracownik germatela. 2013-08-31 16:34:12
Poczytaj sobie komentarze, to bedziesz wiedział dlaczego
2
Do "xxx" 2013-08-31 16:36:22
wykształcenie? od kiedy? :) a ty w szczególności masz jaja skoro jest panem/panią X :D
pracownik nr 54678 2013-11-03 21:01:58
porażka
tyle na ten temat
nikt dla firmy 2013-11-07 21:34:01
haha śmiech na sali...........audyt 100% przez pół roku, premię wyrabiane i ludzie którz zawsze wracali do salonu i co?? niespodzianka.wypowiedzenie...niestety za nic w takime razie.......a może te wyrabiane premie i zagrożenie to spowiodowało?? wiec chyba nie znasz do końca realiów formy
nikt dla firmy 2013-11-07 21:38:28
plan masz zrobić na 100% ( salon wolnostojący ok 30 umów a market ok 50 na głowę) 40% bez telefonu i ok4 umowy na 18 miesięcy bez telefonu a do tego jesczze jakis procent umów w wysokich taryfach. W salonie Play za wyrobioną premię wychodzi ok 600-700 zł, ja za wyrobiony plan nie przekroczyłam 300 zł
3
kk 2013-11-29 21:08:01
Zenada. Dla Germatela powinni (usunięte przez administratora) uruchomic! Plan na 120% wg wytycznych- premi az 190 pln. Smiech na sali, najnizsza krajowa zaokraglona w dol- a co tam, pracownik to (usunięte przez administratora) wg germatela. Omijac szerokim lukiem.
zdemotywowany obecny pracownik 2014-04-08 23:36:28
Dziś miało miejsce coś niemożliwego, dla zakładu pracy który znaczną cześć wynagrodzenia wypłaca w formie premii. Otóż teraz aby uzyskać wymienioną premie trzeba osiągnąć minimum 100% planu sprzedażowego. Rzecz w handlu zupełnie abstrakcyjną. Przypominam że w firmie nie handluje się ziemniakami, nie jest to także hipermarket samoobsługowy. W którym jedynym obowiązkiem sprzedawcy jest przepuszczenie towaru przez skaner. W naszej pracy konsultant bierze udział w zawarciu umowy handlowej od początku do końca. Nie wyobrażam sobie żeby przedstawiciel handlowy (tak bo tym właśnie jesteśmy) nie miał zysku z towaru który sprzedał. Nigdzie tak nie ma. I nikt nie będzie się starał ze wszystkich sił za najniższą krajową. Nawet najlepsze salony mają gorszę miesiące, proste prawa rynku. Więc niech nikt nie używa argumentu że to kwestia zaangażowania pracownika. BO jestem bardzo zaangażowany w swoją prace od kiedy się zatrudniłem (pracuje prawie rok) nie było miesiąca żeby plan nie był zrobiony. Ale zdaje sobie sprawę że idzie okres wakacyjny. I zrobienie planu na 100% może być co najmniej trudne żeby nie powiedzieć niemożliwe. Więc czemu mam być pozbawiony części pieniędzy które wypracuje dla firmy. Jasne nie ponoszę kosztów i ryzyka założenia takiego salonu jak właściciel, ale też dostaje proporcjonalnie mniejsze wynagrodzenie. Nie żałuje żadnej z złotówki którą dzięki mnie zarobi firma. Wręcz przeciwnie niech zarabia 10x tyle dzięki naszej współpracy. Dzięki czemu ja też będę mógł zarobić. Ale nie może być tak że pracownik nie dostaje nic mimo że wypracuje jakiś zysk a firma i tak zarobi za te 80% Nic bo nie oszukujmy się pracownik kasy w centrum handlowym zarabia 1200zł. Nie ma tak odpowiedzialnej pracy, wymagającej zaangażowania, determinacji, elokwencji. Czy czasem nawet wyrzeczeń mam tu na myśli przychodzenie do pracy w dni wolne. SAMA FIRMA POWINNA DOSTRZEC PROSTĄ logikę. Jeżeli w danym miesiącu w połowie okaże się że nie ma szans na zrealizowanie celów. To pracownicy nie będą już nawet mieć motywacji do namawiania klientów na umowę. Będzie "chcesz to bierz nie to nie" bo i tak dostane 1200zł. A kiedy wiem że muszę osiągnąć chodź 80% to walczę do końca. Więc apeluje do Włodarzy odejdźcie od tych planów. Gwarantuje że jeżeli nowe zmiany się utrzymają nikt na tym nie skorzysta. I nie zarobimy a po to tu jesteśmy.
1
asik 2014-04-22 21:11:27
a tak na serio da się wyciągnąć 2500 na rękę. Chciałem się zatrudnić ale nie wiem czy warto
xyz 2014-05-14 12:04:56
Osobiście uważam, że PANI (usunięte przez administratora)powinni płacić za to, żeby robiła jeszcze MNIEJ niż robi do tej pory ;);)
3
aa 2014-06-06 13:55:38
Witam,
Przepracowałem w tej firmie półtora roku. Na początku przez dwa miesiące umowa zlecenie, potem już dostałem umowę o pracę. Praca sama w sobie nie jest lekka i jak ktoś wyżej pisał jest odpowiedzialna. Nie przychodzisz zrobić sobie kawy i pogadać z przyjaciółmi, ale po to by po prostu zarabiać.
Jeżeli wyrabiasz plany to masz ludzką wypłatę, bo składa się na to podstawa (krajowa) + premia z Germatel'a (z 1 miesięcznym opóźnieniem) + premia z PLAY'a (z 3 miesięcznym opóźnieniem). Jeżeli w danym miesiącu złoży się tak, że dostaniesz to wszystko (co jest wykonalne, choć bywają trudne momenty) to wypłata naprawdę może sięgnąć nawet do 2500zł, jeżeli wyrobisz choć jedną premie to sądzę, że w okolicach 1800-1900zł (wszystko też zależy od salonu).
Jedynym warunkiem jest właśnie wypracowywanie planu salonowego - nie tylko swojego indywidualnego.
Minusem jest to, co napisał poprzednik, a dotyczy to niedawnej zmiany z wyrobienia 80% na 100%. Kolejną sprawą jest wynagrodzenie do ręki, nic nie dostajesz na konto i nawet o to nie proś :)

Jeżeli miałbym oceniać jakoś pracy to na pewno nie obędzie się bez stresu, bo jest go pełno prawie zawsze i prawie wszędzie. Germatel dodatkowo dla lepszych pracowników wprowadził niedawno karty sportu "OKsystems" - nie mylić z Multisportem i bierze za to "promocyjną cenę" 100zł, jeżeli oczywiście się zgodzicie.
Zatem cały mój pobyt w tym miejscu oceniam jako bardzo dobry. Prawie nigdy nie brakowało mi premi i nie pamiętam już kiedy ostatnio dostałem gołą wypłatę.
Z Regionalnymi można się dogadać, ale trzeba z nimi żyć w dobrych warunkach, bo inaczej wasza przyszłość będzie tak zagrożona.
Skąd rotacja? Ludzie sami się zwalniają, bądź zostają zwolnieni z powodu zaniedbań w pracy np źle obsłużonego tajemniczego klienta, bądź schrzanieniem testów wiedzy, które odbywają się co miesiąc.
Dla ludzi ambitnych polecam. Na chwilę obecną sam bym tam wrócił gdyby mógł.
1
aa 2014-06-25 18:57:36
Kiedy raz poprosiłem o przelew na konto, to poinformowano mnie, że będzie to możliwe, ale bez przysługującej mi premii. Nie wnikałem już głębiej...
1
hami 2014-12-15 17:29:43
Widze, że temat o Germatel dziwnie ucichł. Co sie dzieje obecnie z firmą, nadal funkcjonują, czy tez maja jakieś wewnętrzne problemy, bowiem trochę obawiam się, że to może być przysłowiowa cisza przed burzą. Czy tez jednak śmiało można interesować się możliwością podjęcia pracy w tej firmie? Pozdrawiam.
anonim 2014-12-19 19:30:34
Jak uważasz, że jesteś mądrzejszy od szefów to załóż własną firmę....proste nie! Mam dwie koleżanki, które tam pracują od lat i nie narzekają.
pracownik 2014-12-30 07:58:02
umowa stała, wypłata na czas, a że trzeba pracować na tę wypłatę to chyba normalne.Prawda, pozdrawiam pracownik, w sumie zadowolony!
1
Pracownik 2015-01-12 23:56:53
Pracuje juz dłuższy czas, pieniądze dobre, bo z premia play i germatela + podstawa spokojnie jest ponad 2000zl na rękę. Często nawet więcej :) kierownicy regionalni, księgowe i panie "na stołkach" bardzo miłe. Właściciele uśmiechnięci i kontaktowii. Praca na dobrym poziomie, bez zbędnego stresu, poniżania pracownika czy złego traktowania, dla osoby młodej, której zdobywa doświadczenie zawodowe a przy okazji sie uczy WSPANISLA PRACA. Narzeka ten, kto sie nie nadaje lub chce pieniądze za nic, nie słuchajcie o premiach Max 300zl bo to ściema. Moja ostatnia wypłata: 1240podstawa (umowa o prace!) 700zl premia (z germatela) 300zl premia (z play), 100zl w prezencie na święta! : 2340zl mało? Siedź w domu i narzekaj, na pewno dostaniesz więcej.
3
diox 2015-03-31 21:38:58
Obecnie firma Germatel któa powstała w Zabrzu dobre 15 lat temu, posiada Autoryzowaną Sieć Sprzedaży PLAY liczącą ponad 30 salonów, a także ponad 20 wyspecjalizowanych doradców biznesowych. Oczywiście z tego co mi wiadomo w dalszym ciągu nie są zamknięci na współpracę z nowym osobami. Może ktoś jest zainteresowany?
Magdalena Dolina 2016-06-01 10:45:36
Witam. Pracowałam w firmie Germatel kilka dobrych lat.
Podpisuj się z imienia i nazwiska ponieważ nie mam niczego do ukrycia.
Ja w firmie Germatel zaczynałam od stanowiska konsultanta skończyłam na kierowniku (trenerze).Nie pracuje tam tylko dlatego, iż znalazłam pracę w wyuczonym zawodzie (gdyby nie to pracowałabym tam nadal)

Praca:

Przykładasz się, realizujesz plany, wskaźniki- masz profity
Nic nie ma za darmo w życiu

Umowa- umowa o pracę wszystkie składki odprowadzane

Kierownictwo- 2 szefów bardzo w porządku
3 kierowniczki regionalne 1 kierownik regionu Jedni chwalą inni nie opinie trzeba wyrobić sobie samemu. Ja byłam zadowolona pracowałam z każdą przez te kilka lat.

Kasa - idzie zarobić

Jeżeli będziesz pracował sumiennie a nie na odpierdziel można daleko zajść.

Pozdrawiam
Magdalena Dolina
3
XYZ 2016-09-11 00:27:36
Pracę w firmie Germatel polecam z czystym sumieniem :)
Pracuję już tam ponad rok, z czego rok na umowę o pracę (zaraz po okresie próbnym). Kierowniczka regionalna bardzo fajna, doradzi, pomoże i zmotywuje. Jeśli chodzi o zarobki - rewelacja! Przy realizacji planów wychodzi 1450 podstawy netto + 1500 premia z Germatela + 700 premia z Playa = 3650 zł na rękę za miesiąc! mało?? a wystarczy tylko przykładać się do pracy a nie pić kawę na zapleczu.
danse 2016-09-11 13:11:58
No to skoro tak wyglądają zarobki to nie wygląda to tak źle, bo na pewno jest szansa na stabilne zatrudnienie, a pewnie wypłata i tak jest terminowa. Wiecie jednak czy są dodatkowo jakies benefity socjalne do tego? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
Zostaw swoją opinię o Germatel S.C - Zabrze
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Germatel S.C