logo Nokia Networks

Nokia Networks

Wrocław

Opinie o Nokia Networks

fluentu 2016-06-15 08:55
Byłoby dobrze, gdybyś od razu dodał o jakie dokładnie stanowisko chodzi, ponieważ trochę ich jednak jest. Na rozmowę umawiasz się telefonicznie i potwierdzasz chęć wzięcia w niej udziału drogą mailową, czy i tak było w Twoim przypadku?
1
CzarnyBolo 2016-06-15 09:48
Dokładnej nazwy stanowiska nie pamiętam, ale był to jakiś javowiec(na rozmowie dowiedziałem się że do działu Security coś tam), z ogłoszenia wynikało że szukają ludzi bez doświadczenia, czyli szeroko rozumiany junior. Na rozmowie pan twierdził że juniorów jako takich w tej firmie nie ma. A proces wyglądał tak że odpowiedziałem na ogłoszenie zamieszczone na jednym z popularnych portali, dostałem telefon w którym rozmawialiśmy o podstawach(znajomość angielskiego, oczekiwania finansowe, dyspozycyjność), po czym po paru dniach kolejny telefon w którym zostałem zaproszony do siedziby. Na maila dostałem informację o spotkaniu którą miałem potwierdzić.
1
CzarnyBolo 2016-06-15 11:29
Możliwe, w nazwie stanowiska na pewno pojawiło się słowo Java i na 99% Developer :) Nie pamiętam tego dokładnie, bo od jakiegoś czasu przeszukuje oferty i składam papiery, po jakimś czasie człowiek sam już nie wie gdzie i na jakie stanowisko składał :) Tak naprawdę jakie to ma znaczenie? W każdym razie rozmowa odbyła się w biurze na Strzegomskiej, które ma, no cóż, niepochlebne opinie.

Generalnie nie chcę po nich jakoś wybitnie jeździć, bo być może taki przyjęli sobie model pracownika i u nich to wygląda inaczej, ale w moim odczuciu osoba szukająca pracy jako junior developer nie zdziała u nich za wiele. Inne firmy szukające osoby na tego typu stanowiska patrzą na znajomość pojęcia a nie technologii. Aplikując na C# nie znałem Entity Framework, ale bardzo pozytywnie odebrany został fakt iż znam Hibernate do Javy i umiem zrobić mapowanie ORM w tej technologii. Na rozmowie w Nokii istotna była tylko technologia, a to że znam pojęcie w innym języku/frameworku zostało skwitowane złośliwym komentarzem że może powinienem gdzie indziej pracy szukać.

Tak BTW angielski w tej branży to moim zdaniem must have, nawet jeśli pracuje się w małej polskiej firmie no to jednak dokumentacja aktualnych wersji języków/bibliotek to w 99% język angielski. I uważam że sprawne poruszanie się po anglojęzycznej dokumentacji jest znacznie większym wyzwaniem językowym niż napisanie CV.
8
Gość 2016-08-14 19:04
Nokia sprzedała Microsoftowi tylko dział telefonów, który ostatnio zresztą odkupiła. Dodatkowo niedawno przejęła Alcatel-Lucent za kilka miliardów euro. Firma na pewno się nie "zwija".

To jak wygląda twoja rozmowa kwalifikacyjna to czysta loteria. Weź dwóch managerów z tego samego działu, a każdy przeprowadzi rozmowę w innej atmosferze. Nie ma co brać tego do siebie albo oceniać działu lub całej firmy na podstawie jednej osoby. Tak samo możesz później trafić na fajną ekipę z którą będzie Ci się dobrze współpracowało albo na bandę indywidualistów. Wszystko zależy od szczęścia. Jest jednak możliwość zmian zespołów/działów więc z tym nie powinno być wielkiego problemu.

Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że po dostaniu się do Nokii zawsze mogłem liczyć na wsparcie
bardziej doświadczonych kolegów. Jest dosyć skuteczny program enablingu, który pozwoli Ci się szybko wkręcić w projekt. W przypadku c++ kod jest rozwijany w zgodzie z najnowszym standardem co jest dużym plusem. Jest nacisk na stosowanie wzorców projektowych i TDD. Jeżeli znudzi Ci się praca szeregowego programisty to zawsze możesz spróbować sił jako manager. Zaznaczam, że jest to moja opinia na temat jednego z bardzo wielu działów firmy i również słyszałem opinie znajomych z innych lokalizacji, że nie jest tak różowo.

Podsumowując jest to idealna praca żeby zdobyć doświadczenie. Studenci z zarobków na pewno będą bardzo zadowoleni.
Jeżeli jednak jesteś jednostką z dużym doświadczeniem i ambicjami to na pewno znajdziesz lepszą ofertę.
2
Satrano 2016-09-03 17:57
Cześć. Opiszę wam krótko jak wyglądała moja przygoda z rekrutacją do Nokii we Wrocławiu.
Początkowo złożyłem CV na stanowisko C++ Working Student. Po około miesiącu zadzwoniła do mnie Pani z zaproszeniem do rozwiązania trzech zadań programistycznych na platformie codility. Zadania były przeciętne pod względem trudności, myślę, że osoba, która miała w swoim życiu jakąś styczność z algorytmami poradziłaby sobie bez problemu.
Następnie po około dwóch tygodniach od rozwiązania zadań dostałem telefon z zaproszeniem na rozmowę. Rozmowa była prowadzona przez jednego managera. Na początku dosłownie kilka zdań po angielsku o ostatnim projekcie, który wykonałem.
Potem przyszedł czas na pytania techniczne z C++ (to już po polsku). Byłem pytany o różne rzeczy z C++ i C++11, a także z STLa, np.: inteligentne wskaźniki, kontenery, r-wartość, szablony, decltype, algorytmy, lambdy, konstruktory przenoszące, składniki statyczne klasy. Po prostu trzeba mieć dość solidne podstawy C++ i trochę znajomości C++11 i STLa. Zostałem poproszony także o rozwiązanie kilku problemów algorytmicznych przy tablicy. Nie były to trudne problemy, tylko zadania wymyślone ad hoc. Pojawiły się też pytania nie związane z C++ takie jak znajomość SVN, wzorców projektowych oraz testowania.
Rozmowa była bardzo przyjemna, manager był miły i uśmiechnięty. Po rozmowie na następny dzień roboczy dostałem telefon od tego samego managera z informacją o zatrudnieniu.
To by było na tyle. Wszystkim serdecznie polecam.
9
wilkinson 2016-09-04 10:59
Satrano, czy możesz się wypowiedzieć na temat przedłużeń staży wakacyjnych do pełnoprawnego zatrudnienia od września? Kiedy wiadomo już, czy zostanie się w Nokii na dłużej i jak mniej więcej kształtują się zarobki?
2
Olla 2016-09-09 16:21
Cześć! A ja bym miała pytanie o to, w jakich godzinach się pracuje? Standardowo 7-15?
ff 2016-09-15 13:28
jak będziesz wystarczająco tani to cię zatrudnią. jest to low cost center. Generealnie wyścig szczurow w tani centrum taniej sily roboczej. Gorzej nie można skończyć ;)
8
zin 2016-09-15 18:38
Zależy do jakiego działu trafisz. Są takie gdzie generalnie praca 8 godzin dziennie ale są i takie, że notoryczne nadgodziny. Masz być w biurze o ile pamiętam od 10 do 15.15 tak więc możesz przyjść na 7.
1
proevolution 2016-09-19 15:57
Niby korporacja, ale w ogóle tego nie czuć.
Warunki pracy świetne, trzeba przyznać, że dbają o pracownika.
Od września startuje znów taki projekt z firmą care solutions, taki sam co w zeszłym roku- masaże dla pracowników, konsultacje dietetyczne, ćwiczenia na kręgosłup.
Szacunek dla firmy za takie pomysły! ;)
5
romek 2016-10-09 22:08
No dobrze, ale czy wypłata dla mistrza utrzymania ruchu jest wciąż aktualna? Nadzór nad prawidłową i bezpieczną eksploatacją maszyn, urządzeń technicznych to normalny obowiązek, ale nie określili umowy
Glow 2016-11-05 16:45
Interesuje mnie stanowisko Network Engineering (Working Student). Ktoś posiada jakieś informacje co realnie robi się na takim stanowisku, jaka wiedza jest niezbędna, przydatna?
sas 2016-11-29 13:07
idealne miejsce dla korpo-szczurów. Cieszę się że już mnie tam nie ma. Nie polecam ul. Strzegomskiej owianej złą sławą. Typowi karierowicze.
4
egte 2016-11-29 15:17
potwierdzam choas. dostałem zaproszenie a na mniej niż 24h przed spotkaniem zadzwoniła do mnie Pani z działu hr z informacją iż to nie aktualne, totalna kompromitacja. Ponad to nie którzy pracownicy linkedin chwalą się jak to odrzucają kandydatów i że w ich dziale zatrudniany jest 1 na 15 chętnych.... sami oceńcie. To są typki którzy myślą ze jak pokończyli polibudy to są geniuszami. Nic bardziej mylnego. Pracowałem już kilka razy z takimi i robili takie babole że się w głowie nie mieści. Nie ma co się puszyć koprokarierowicze.
6
wroclavianin 2016-12-04 02:38
Benek - chyba cie wywalili z roboty, bo byłeś cieńki. Popatrz na wcześniejsze posty, jest tam informacja o braku kadry, wiszących ogłoszeniach, przyjmowaniu studentów. Musiałeś być gorszy skoro dalej przyjmują studentów. Jeśli chodzi o zwalnianie, to jakiś mit. Niektóre działy, produkty są sprzedawane, ale wszyscy, którzy mają praktykę są przyjmowani do innych i nie znikają z firmy, Pracuję tam już parę lat i nie widziałem takich strasznych rzeczy jakie opisujesz. Bardziej mi się kojarzysz z kimś komu się nie udało na rozmowie kwalifikacyjne, albo kto nie wytrzymał okresu próbnego. Firma ma swoje wady, jak każda korporacja, ale miejscem do pracy nie jest złym.
c 2016-12-04 17:27
potwierdzam choas. KIedyś zostałem zaproszony na testy bo aplikowałem na c++ dev, a dostałem wszystkie pytania na teście były z javy LOL ( : < ) ) no i dostałem odp zwrotną że test napisałem słabo dlatego nie już nie są zainteresowani. Tylko jak miałem napisać dobrze jak javy nie znam heh...
2
Gandalf 2016-12-22 22:43
Nie wiem czemu krytykujący piszą takie bzdury o firmie.....tym bardziej ze firma ma teraz straszne braki w pracownikach...i tak teraz przyjmuje do pracy pracowników, którzy wg mnie nie powinni być przyjęci bo ich wiedza jest zerooooowa .......zatrudniłem się 3 miesiące temu jako specjalista....zapewne za długo tu nie zagoszczę....nie ze względu, że jest mi tam źle...jest mi tam [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] wygodnie....wynagrodzenie nie najniższe, ale .......po prostu zacząłem się nudzić.....robisz swoje i zapominasz o wszystkim......jestem nauczony zapie....ć więc potrzebuję wrażeń :) osobiście jak dla mnie po doświadczeniach typu.. IBM itp....... Jest to jedna z lepszych korpo we Wrocku.... P.S. przynajmniej wiesz ze menadżer jest osobą mądrzejsza od Ciebie od której możesz się jeszcze sporo nauczyć:):) ....
2
o 2016-12-25 14:26
jako develper zarabiam miesięcznie tyle co Robert Lewandowski w 1 godzinę ;)
2
justknowbetter 2016-12-27 16:06
W sumie nic tylko się cieszyć, że taka osoba jak Ty chce odejść z Nokii, bo nie wyobrażam sobie pracować w tej samej firmie z kimś, kto stawia kilka kropek po każdym zdaniu.
5
Ciekawy 2017-01-08 02:56
W przypadku programisty Javy, jakie technologie są wykorzystywane? Spring, hibernate, etc? Czy można spodziewać się kontaktu z najnowszymi technologiami lub technologiami w bieżących wersjach?
Igor 2017-01-10 16:58
@CIekawy ponoc teraz na topie jest rozwoj technologi 5g . Czekam nadal na feedback z rozmowy, ale pierwsze wrazenie jest bardzo pozytywne I jak mialbym porownac start w jakiejs firmie we wroclawiu to Nokia ma chyba najlepsze wsparcie dla tych co chca sie rozwijac technicznie. Do tej pory kazdy kto mnie zacheca jest zadowolony - ja moge ocenic po pierwszych tygodniach. jesli bedzie mi dane.
1
kan 2017-01-13 07:52
Byłem na rekrutacji na ul. Strzegomskiej. Postanowiłem tutaj opisać swoje wrażenia z tej "rekrutacji". Cała forma rozmowy bardziej przypominała bardziej przesłuchanie policyjne niż rozmowę w sprawie pracy. Tym 2 panom ewidentnie się gdzieś spieszyło i trochę to przypominało olewanie kandydata. Jeden z nich ewidentnie miał duże umiejętności dyktatorskie, bo mimo że jeszcze nie zostałem pracownikiem tej firmy to już wymachiwał mi palcem i wydawał polecenia, nie używając żadnej formy grzecznościowej, ale to być może kwestia braku wychowania przez rodziców. Natomiast zwróciłem uwagę na nastawienie tych Panów na dużą rywalizację... aż to kipiało od nich wyścigiem szczurów. Szczerze mówiąc to w żadnej firmie na rozmowie (a właściwie w przypadku tej firmy przesłuchaniu) nie można było odczuć tylu negatywnych emocji. Jeden z nich był tak nakręcony że miałem wrażenie jak by wciągał jakiś biały proszek. Panowie trochę pokory to że dzisiaj jesteście kierownikami i wygraliście wyścig szczurów nie uprawnia was do wywyższania się... Dzisiaj jesteś kierownikiem jutro można nim nie być, ale człowiekiem trzeba być zawsze. Generalnie zauważyłem że panuje tam nie zły chaos, też słyszałem od moich kolegów, że dział HR umawiał ich na spotkanie po czym dzień przed dzwonił do kandydata żeby odwołać spotkanie, że niby nabór został zakończony, a ogłoszenie dalej wisiało na pracuj. Lecą sobie w kulki, widać tam wszystko zależy od humoru i widzi mi się managera. W gruncie rzeczy cieszę się że tam nie pracuję... Nie tylko Nokia jest w Polsce panowie i na Nokia świat się nie kończy.
5
zdecydowanie nie kan 2017-01-13 17:23
kan, na jakie stanowisko aplikowałeś? Strzegomska ma nieciekawą renomę i nie jest jedynym oddziałem we Wrocławiu.
kan 2017-01-14 17:12
właśnie na strzegomskiej byłem.
kan 2017-01-15 18:33
Stanowisko Verification & cos tam
1
Mrd 2017-01-17 14:39
Zawsze można spróbować w Krakowie ;) choć smog obecnie odstrasza :D
ciekawy 2017-01-19 00:39
jakie widełki teraz obowiązują na software testera? 6k brutto można rzucić czy 500/1000 za dużo?
4
nie-informatyk 2017-01-19 08:51
Czy ktos cos może powiedziec o stanowisku Junior Pricing Specialist ? Ostatnio takie ogłoszenia wrzucają. Jaka kasa jaka atmosfera i w ogóle ?
3
WS 2017-01-20 20:38
Hej! Czy ktoś z Was orientuje się kiedy się podpisuje umowę jako Working Student i czy po telefonie o przyjęciu można być już w 100% pewnym otrzymania pracy? Trochę się martwię bo od telefonu o przyjęciu minęło już około dwóch tygodni, pracę mam zaczynać za 10 dni a dalej nikt się nie odezwał ( w sprawie podpisania umowy).
2
Nick 2017-01-21 22:08
Ja bym napisał maila do kogoś, z kim wcześniej utrzymywałeś kontakt. Swoją drogą, miałeś jakieś wcześniejsze doświadczenie, nim CIę przyjęli?
Kamila 2017-01-22 17:02
Witam,bardzo proszę o pomoc w uzyskaniu informacji jakich pytań mogę się spodziewać na rozmowie kwalifikacyjnej na stanowisku software tester Bardzo proszę o pomoc Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
WS 2017-01-22 21:40
Wie ktoś z Was czy na stażu Working Student otrzymuje się również wszystkie benefity (Multlisport, LunchPass itp.) czy są one zarezerwowane wyłącznie dla pełnoetatowych pracowników?
6
Kamila 2017-01-23 10:21
Witam,bardzo proszę o pomoc w uzyskaniu informacji jakich pytań mogę się spodziewać na rozmowie kwalifikacyjnej na stanowisku software tester Bardzo proszę o pomoc Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
g 2017-01-23 13:05
kluczowym pytaniem i tak jest czy jesteś odpowiedni tania! oczekiwania finansowe.
Tomek 2017-01-23 15:51
Witam , zostałem zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną jako software tester proszę o pomoc jaki zakres pytań może wystąpić na rozmowie?
P 2017-01-23 19:02
Ludzie, z takim podejściem życzę powodzenia... Wystarczy trochę pomyśleć i przejrzeć ten wątek, bo są tu co jakiś czas wrzucane pytania.
2
nie-informatyk 2017-01-24 12:59
Ponawiam :),czy ktos cos wie o dziale MN Commercial Management i stanowisku Pricing Specialist ??
byłem 2017-01-25 10:57
spotkanie F2F na strzegomskiej przypomina komisję śledczą w sprawie Amber Gold ;)
7
ciekawy 2017-01-25 20:57
możesz coś więcej napisać?
2
bdg 2017-01-27 10:26
Jakie krążą opinie na temat Bydgoskiego oddziału Nokii?
Baśka 2017-01-27 16:36
Witam to tak źle jest w tej Nokii? mam mieć rozmowę ale jak zatrudniają 1 na 15 to może nie ma sensu się fatygować bo jestem z drugiej części Polski!. Jeszcze brak profesjonalizmu przy rozmowach to już całkiem mnie zniechęca jechać 500km aby się dowiedzieć, że rozmowa jest odwołana.
1
Wrp 2017-01-29 07:04
Ja by nie jechal 500 km. Szukaj w duzym miescie w swoich okolicach. We wroclawiu cudow nie zarobisz. Bardziej sie oplaca Warszawa.
6
q 2017-01-30 22:42
Pytanie do pracowników. W roli programisty Java, gdzie znajdę ciekawszą pracę + opartą o frameworki typu Spring etc? Atos vs Nokia?
ciekawski 2017-02-06 14:01
Pytanie do pracujących: Jakie opinie krążą o dziale Commercial management??
rafal c 2017-02-14 23:50
Co do wyścigu szczurów to nie ma czegoś takiego w Nokii przynajmniej jeśli chodzi o deweloperów. Między deweloperami i testerami panuje fajna atmosfera, można sie śmiać, żartować, jest ok. Wiadomo zdarza się od czasu do czasu jakiś mądrala który sie wymądrza i wszystkich traktuje z góry ale w przeciągu 4 lat zdarzyl mi się tylko 1 taki a wszyscy inni byli w miarę normalni.:) Zauważam natomiast inny problem niż wyścig szurów a mianowicie spychologię. To zaczyna się od menedżmentu poprzez podrzędnych menadżerów a kończy na deweloperach którzy również spychają tmeaty na siebie nawzajem ("ja się tym nie mogę zająć bo teraz zajmuję się innym tematem"). I niestety tak jest, że osoba która jest miła, przyjazna i bierze wszystko na klatę najgorzej kończy, najmniej się rozwija. Nokia to taka firma na 4 lata nie więcej, ja douczam się by zmienić pracę na lepszą i mam nadzieję że pod koniec roku mi się uda coś lepszego znaleźć.
4
Kamil 2017-02-17 11:30
Witam mam pytanie odnośnie języka angielskiego. Średnio mowie wtym języku. Czytam pisze rozumiem ale mam blokadę przed mówieniem. Czy mam szansę na pracy czy raczej sobie darować Nokie
nokiaman 2017-02-18 14:24
wyscig szczurów jest !
1
Marek 2017-03-07 07:32
ja skończyłem technikum informatyczne w łodzi wyjechałem do Niemiec na start dostałem 2200 euro brutto przy podłączaniu komputerów w biurach i montażu podzespołów. po ok. 4 miesiącach podwyżka na 2500. za kawalerkę płacę 530 euro, ceny w marketach podobne. Przy rozrzutnym życiu odkładam co miesiąc 800-900 euro. Dziwie się tym, którzy pokończyli studia i dają się tak wyzyskiwać w Polsce i nie zamierzam wracać. Trzeba się szanować Panie i Panowie...
2
Piotr 2017-03-15 12:41
To podeślij namiary :D
Marek 2017-03-15 15:35
Tu masz przykład oferty
http://praca-niemcy4u.pl/ogloszenia/niemcy-praca-pracownik-na-magazynie-z-oponami-ingolstadt/

Jak widzisz nawet bez technikum można zarobić co najmniej 1800 euro, ludzie po IT w Niemczech zarabiaj co najmniej 2x tyle, nie mówiąc już o tych z dużym doświadczeniem.

Natomiast jeśli chodzi o szukanie pracy IT w niemczech to proponuje aplikować bezpośrednio do firm niemieckich bez pośredników... żeby nie marnować czasu. Niemcy chętnie zatrudniają polaków i ludziom po IT proponują naprawdę godziwe wynagrodzenie... z 2 letnim doświadczeniem IT śmiało można wołać 3500-4000 brutto i nikt cię nie wyśmieje bo nie są to dla nich jakieś kokosy.
Zostaw swoją opinię o Nokia Networks - Wrocław
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Nokia Networks