logo  NOKIA

NOKIA

Wrocław

Opinie o NOKIA

Kamil 2017-02-17 11:30
Witam mam pytanie odnośnie języka angielskiego. Średnio mowie wtym języku. Czytam pisze rozumiem ale mam blokadę przed mówieniem. Czy mam szansę na pracy czy raczej sobie darować Nokie
nokiaman 2017-02-18 14:24
wyscig szczurów jest !
2
Marek 2017-03-07 07:32
ja skończyłem technikum informatyczne w łodzi wyjechałem do Niemiec na start dostałem 2200 euro brutto przy podłączaniu komputerów w biurach i montażu podzespołów. po ok. 4 miesiącach podwyżka na 2500. za kawalerkę płacę 530 euro, ceny w marketach podobne. Przy rozrzutnym życiu odkładam co miesiąc 800-900 euro. Dziwie się tym, którzy pokończyli studia i dają się tak wyzyskiwać w Polsce i nie zamierzam wracać. Trzeba się szanować Panie i Panowie...
8
Piotr 2017-03-15 12:41
To podeślij namiary :D
Marek 2017-03-15 15:35
Tu masz przykład oferty
http://praca-niemcy4u.pl/ogloszenia/niemcy-praca-pracownik-na-magazynie-z-oponami-ingolstadt/

Jak widzisz nawet bez technikum można zarobić co najmniej 1800 euro, ludzie po IT w Niemczech zarabiaj co najmniej 2x tyle, nie mówiąc już o tych z dużym doświadczeniem.

Natomiast jeśli chodzi o szukanie pracy IT w niemczech to proponuje aplikować bezpośrednio do firm niemieckich bez pośredników... żeby nie marnować czasu. Niemcy chętnie zatrudniają polaków i ludziom po IT proponują naprawdę godziwe wynagrodzenie... z 2 letnim doświadczeniem IT śmiało można wołać 3500-4000 brutto i nikt cię nie wyśmieje bo nie są to dla nich jakieś kokosy.
1
SCM 2017-05-13 18:44
Norbert, Marek i inni - tu zostawiamy opinię o wrocławskim oddziale Nokii, a nie zbieraniu truskawek na Saksach. Sam muszę przyznać, że może i nie jest to firma, w której chcielibyście spędzić wiele lat, tak oferuje całkiem przyzwoite warunki dla osób początkujących. Mam tu na myśli na przykład studentów nietechnicznych kierunków, którzy umieją trochę Pythona i liznęli kiedyś Linuksa, ale nie czują się najlepiej w C i Javie. Polecam osobiście program płatnych praktyk wakacyjnych - jest możliwość przedłużenia na pół etatu, w miarę łatwo się dostać i zdobyć pierwsze doświadczenie.
1
Norbert 2017-05-13 21:50
Ja pisałem o pracy w IT a nie o zbieraniu truskawek, na zbieraniu truskawek raczej nie płacą ponad 3000 euro.
Waldek 2017-05-17 23:14
Jaki limit na paliwo na cele prywatne przysługuje kierownikom do ich samochodów służbowych w Nokii we Wrocławiu. Czy preferowane są ople insignie tak jak w Nokia Bydgoszcz? Czy można wybrać kombi (bardziej praktyczne na wypady z rodziną).
robol 2017-06-03 13:37
a rowerem jeździć nie łaska?
3
Waldek 2017-06-03 15:17
Szlachta może jeździć rowerem np. Range Rover Evoque . Samochodem musz dojechac z i na Pilicką w Bydgoszczy, muszę zawieźć dzieci na zajęcia po szkole, wyskoczyć na zakupy z żoną. Wniosek samochód duży jest potrzebny a limit na paliwo skromny więc jestem ciekaw jak to wygląda w Nokia Wrocław.
Biały Murzyn 2017-06-06 13:06
kto mnie wyzyska?
wystawiony 2017-06-07 14:28
Do tych którzy zostali wystawieni przez Nokię. Generalnie moja opinia jest taka. Jak firma nie szanuje was już na wstępie to napewno nie będzie szanować was później. Dla władz międzynarodowych oddziały w Polsce to zwykłe low cost center, a kierownictwo z WRO i KRA bardziej powinno się cieszyć że wogóle ktokolwiek chce dla nich pracować bo inne firmy dużo lepiej płacą, a ogłoszenia Nokii cały czas wiszą i z czegoś to wynika, albo dużej rotacji, albo tego że mało płacą i nie ma chętnych. Kierownictwo powinno zmienić proces rekrutacji bo 10 min. speed rec. to porażka na całej linii, kiedy zainteresowany ma niby mieć czas żeby zadać pytania? oni je zadawają na przemian i oczekują odpowiedzi w ciągu 1 sek. Rozmowa powinna trwać od 30 min. do 1 godz. max. i tyle. Odnoszę wrażenie że ta firma ma duże wymagania wobec kandydatów, a gruncie rzeczy chodzi o to żeby pracownik był po prostu tani jak wszędzie.
Moja propozycji dla działu HR:
- zainteresować bardziej na wstępie kandydata technologią, powiedzieć co robicie, czego można się nauczyć, dlaczego warto się związać z firmą na lata, o atmosferze w firmie... A nie prowadzić rekrutacji na zasadzie że od pierwszej sek. sypiecie pytaniami jak na przesłuchaniu, bo to ani grzeczne ani niezbyt ciekawe.
Przecież i tak każdy kto przychodzi do takiej firmy musi się wdrożyć w systemy tej firmy. Kierownictwo ewidentnie wysłać na jakiś kurs z empatii o ile coś takiego istnieje.
Nie olewać kandydatów bo w końcu nie będziecie mieli chętnych, bo firm są tysiące, a Nokia nie jest piękną panną na wydaniu.

BTW mówienie o multisportach i opiece medycznej jest bez sensu - ludzi to akurat najmniej interesuje, jest w 90% firm i jest to nie jako już standard.
5
BB 2017-06-08 11:39
wytłumaczy mi ktoś dlaczego nie chcą usuwać kont kandydatów i danych osobowych? Ustawa i GIODO mówią wyraźnie: kandydat ma prawo do wglądu w dane osobowe, żądania ich poprawienia, zaprzestania ich przetwarzania lub usunięcia.
deadcell 2017-06-09 14:59
Przykro mi to mówić, ale jesteś idiotą. Speed recruitment przeznaczony jest dla tych, którzy mają mało czasu, a chcieliby szybko sprawdzić, czy się nadają, a jeśli nie, to czego powinni się douczyć. Pozytywne przejście rozmowy skutkuje zaproszeniem na drugą rozmową, trwającą właśnie około godziny. Jak ktoś nie zna Nokii, a chce poznać, ma inne okazje: dni otwarte, liczne targi pracy, strona www itd.
4
f 2017-06-12 07:59
Dziękuje za to że mnie obraziłeś, natomiast to pokazuje jakie osoby pracują w Nokii.

BTW. Każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii, to że ty masz inna nie oznacza że ktoś inny jest idiotą.

Pozdrawiam CIĘ geniuszu z wielkim ego.
7
toffik 2017-06-13 14:24
3,5k-4k euro brutto -> 40% z tego otrzymasz jako singiel, z dwójka dzieci i żoną 60% i to jest maks. Podatki w .de są dużo wyższe niż u nas.
1
Marek 2017-06-15 09:38
Tyle że to jest pensja dla absolwenta bez doświadczenia albo z małym, jak masz < 3-letnie doświadczenie to śmiało wysiągniesz na nasze 25-38 tys zł. sprawdź na glassdoor. Generalnie w Niemczech w IT zarobisz 2,5x tyle co w Polsce. W Berlinie akurat mieszkania do zakupu są tańsze jak w Warszawie, Usługi takie jak mechanik, fryzier są wiadomo 15 ale euro a nie zł, ale żywność to ceny są niemal identyczne., a więc mniej niż 2x tyle. Ceny elektroniki i samochodów są niższe niż w PL. Paliwo ok. 30% droższe. Weź po uwagę że w Polsce nie jest łatwo dostać pracę z 5-cyfrowym wynagrodzeniem, a niemczech po IT to żaden problem. Więc dostępność pracy też jest ważna. Bezrobocie w niemczech 3,9%, a więc rynek pracownika.

Natomiast wysokość podatków które podałeś dla singla i bez dzieci to nie prawda.

Od stycznia 2013 - nowym rozwiązaniem jest wprowadzenie dodatkowego obciążenia dla osób bezdzietnych po 23 roku życia (płacą dodatkowo o 0,25% większą składkę). Policzmy – osoba, zarabiająca miesięcznie 2 900 euro brutto, a nie posiadająca dzieci, zapłaci dodatkowo 0.25% x 2 9000 czyli 7.25 euro. Zatem rocznie odda fiskusowi 87 euro.

natomiast podatek kawalerski to ok. 300 euro.

Natomiast w Polsce dostajesz z wypłaty dostajesz ok. 66-70% netto, a w niemczech 60-65%.

I tak opłaca się emigrować.

Kolejna kwestia to jakość opieki medycznej , infrastruktury drogowej itd. ogólna jakość życia. Nastawienie Państwa do obywatela, biurokracja.

Jak byś nawet zarabiał w niemczech placę minimalną to jesteś w stanie godnie żyć, a w Polsce za płacę minimalna jak opłacisz mieszkanie, rachunki, transport to nic ci nie zostanie taka prawda.
2
............................ 2017-06-16 15:26
Racja w Polsce żeby dostać 10k musisz tyrać min. 5 lat, na zachodzie tyle dostajesz na start po studiach a nawet więcej. Nawet jak koszty są wyższe to i tak się opłaca.
1
Paweł 2017-06-18 09:02
Można w Nokii pracować na B2B?
Tomasz 2017-06-18 13:11
Dziwi mnie to że oddziały Nokii w Polsce zachowują się tak, jakby praca u nich miała być marzeniem każdego specjalisty IT. 95% oddziałów korporacji w Polsce to zwykłe low cost center, takie jak w Indiach czy Chinach. Głównym kryterium jest takie, że pracownik ma być tani. Sądzę że w Nokii jest podobnie, ale oczywiście oficjalnie tego nie powiedzą. Zamiast płacić 15-25 tys. na szeregowych stanowiskach tak jak na zachodzie to płacą 4-9 tys. i łatwo policzyć ile kasy oszczędzają na polakach.
Generalnie Polska dla zachodnich koncernów to kraj tanich roboli.
Zgadzam się z poprzednimi opiniami że opłaca się emigrować, bo w Niemczech łatwiej o pracę, jest ona lepiej płatna i stabilniejsza bo bezrobocie niższe, kiedyś w delegacji pracowałem w niemieckim oddziale i widziałem jakie jest podejście przełożonych i jest to niebo a ziemia, w wielu firmach w Polsce pracownik jest śmieciem i przynajmniej nie czujesz się gorszy jak dojstajesz pensje w euro a nie w pln.
ona 2017-06-28 22:27
niebawem mam rozmowe. mam pytanie czy ciezko jest przejsc rozmowe kwalifikacyjna? np jakbym czegoś nie wiedziała? stanowisko- Tester oprogramowania Verification LTE pozdrawiam
Kasia 2017-06-29 11:30
Opiszę coś o Nokia Academy dla niedowiarków i osób, które w ogóle liczą, że się dostaną. Sprawa wygląda tak, że na każdą akademię przychodzi kilkanaście lub więcej osób, którym nie udało się otrzymać pracy podczas ostatniej rozmowy kwalifikacyjnej, oczywiście po odbyciu akademii. Osoby te mają już informację co trzeba się nauczyć, jaki jest poziom wiedzy, oraz co zaznaczyć, żeby ktokolwiek brał Cię pod uwagę.

Jeżeli chodzi o sam wykład, to jest on niczym innym jak nakreśleniem problemów, jeżeli czegokolwiek z wykładu nigdy nie przerabiałeś to nie licz, że uda Ci się to nadrobić w tydzień. Sam wykład ma bardziej formę, o zobaczcie jest to i tamto, a jak dochodzi do egzaminu to masz za zadanie śmigać wszystko jak miło, bo czasu jest tyle, żebyś nie zdążył/a się oblizać.

Sam test, o tutaj oczywiście mógłabym się rozpisać na kilka stron, czy jest on miarodajny czy nie, ale to akurat pozostawię bez komentarza. Opiszę natomiast co musisz umieć - WSZYSTKO. Od podstaw jakimi są wbudowane typy danych, po wzorce projektowe, przez multidziedziczenie, szablony, nowy standard i dużo dużo więcej. Teraz jeszcze słyszałam od znajomego, że mają być i zadania algorytmiczne, co już w ogóle dodaje ogrom materiału.

Ale jeżeli chcesz się przygotować do egzaminu, polecam gorąco blog Pana Mirosława Zelenta i stronkę cppox na której jest wiekszosc materiałów, dobrze jest też luknąć sobie kilka zadanek z codility.

To tyle moje kochane mruczki
Kasia
4
tyle 2017-07-03 09:35
Generalnie sami sobie jesteśmy winny obecną sytuację, my polacy. Nasza niska samoocena i niskie oczekiwania finansowe są wykorzystywane przez zagraniczny kapitał który przychodzi do polski. Każdemu kandydatowi który będzie chciał zarabiać więcej zarzucą odrazu postawę roszczeniową ;) prawda jest taka, póki my będziemy pozwalali z siebie robić tanich roboli i sobą pomiatać oni będą to robili. Ja wyjeżdzam z Polski bo miałem dość tego chorego układu, firmy dużo wymagają a mało płacą. Jeśli Nokii nie pasuje poziom nauczania na polskich uczelniach i oczekują udziału od kogoś w takich kursach to niech otworzą własną uczelnię i szukają sobie geniuszy, tyle że geniusze u nich szukać pracy bo najlepsi od razu emigrują.
Nigdzie na żadnej uczelni nie naucza się aktualnej wiedzy z zakresu telekom. Obowiązkiem każdego pracodawcy jest przeszkolenie pracownika po podpisaniu umowy, a nie przed. Kiedyś tak było w Nokia i było dobrze, a później wprowadzili takie dziwactwa, Nokia powinna wrócić do korzeni, i nie robić innowacji na polu rekrutacji, a innowację na polu technologicznym. Jak ktoś 15 lat temu kupował telefon marki Nokia to wiedział że kupuje dobry jakościowo telefon, a teraz to zwykły chiński szmelc. Nokia powinna produkować innowacyjne telefony ktore jednocześnie pociągały by za sobą innowację w infrastrukturze telekomunikacyjnej, teraz tego nie widać niestety co było x lat temu.
3
Małgo 2017-07-07 14:25
ile dostaje software tester - bez doświadczenia? proszę o kwotę brutto.
3
Polak 2017-07-08 09:37
Zgadza się oddziały korporacji w polsce to są zwykłe low cost center. Takie konkursy albo zbiorowe testy są organizowane żeby pokazać kto ku rządzi i ilu jest chętnych, żeby obniżyć oczekiwania finansowe kandydatów. Zwykły pic na wodę. Nie dajecie się na to złapać i nie bawcie się w to. Nie pozwólcie żeby roboli z polaków parobków.
2
pppp 2017-07-11 21:24
Obecnie pracuje w Nokii w 5G. Dla mnie rewelacja. Młody dział, wszystko poukładane, żadnego korpo [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] nie spotkałem, świetni ludzie, technologia tip top, pieniądz godny.
Wstawać mi się chce do roboty :)
Ja polecam
polak mały 2017-07-15 12:54
Mentalność polaka. Przychodzi na rozmowę i za możliwość wpisanie sobie znanej firmy do cv daję się dym*ć za psie pieniędze lub za darmo. Przez takich frajerów polaków mamy tak zrąbany rynek pracy w Polsce. Oczekiwania nie których firm rodem z doktoratu z MIT, a płaca na poziomie pensji zamiatacza ulic z zachodu. POWODZENIA POLACY mali !!! żal mi was... jak na to patrzę. W niemczech idziesz na jedną rozmowę i dogadujesz się odnośnie pensji tego samego dnia, nie czekasz miesięcami na 3-5 etapów aż ci łaskawie dadzą odpowiedź. Polska naród ludzi otępiałych...
4
wku****** 2017-07-18 09:40
W przypadku NOKII 100% racji. Junior Software c++, wymagania jak dla doświadczonego pracownika, 7 etapów, miesięczna rekrutacja, biegłość we wszystkim. Gdzie przypominam to stanowisko wejściowe! Płacą mniej niż sprzątaczce w UK...
Capgemini jeszcze lepiej, na juniora rok doświadczenia :D
2
bezpaniki 2017-07-20 22:53
Do wszystkich, którzy martwią się brakiem kontaktu ze strony HR po otrzymaniu informacji o możliwości zatrudnienia: nie przejmujcie się tym, ktoś się z wami skontaktuje na kilka dni przed rozpoczęciem pracy i spokojnie załatwicie badania lekarskie i formalności :) Zawsze można się też skontaktować z osobą, która przekazała informację o chęci zatrudnienia.
2
... 2017-07-21 09:06
żenada
2
stary 2017-07-22 15:45
"Młody dział..."

To się zastanów młody kolego gdzie się podziali ci co siedzieli na Twoim krzesełku rok, dwa, trzy temu.
I czy jak byś wrócił do tej swojej pracy marzeń po 4 latach to byś kogoś tam znajomego spotkał.

3
XXX 2017-07-25 16:50
Czytam, czytam i nie wierzę. Firma płaci tyle, na ile sobie zapracujecie na interview. Mnie akurat wywalili po wieeelu latach (projekt został skasowany) z innej niby super ekstra firemki z najładniejszym biurem we wszechświecie i socjalem zasadniczo żadnym w porównaniu z Nokią (no ale biurem się szczycą, bo zastaw sie a postaw sie) i jak poczułem różnicę w wynagrodzeniu na plus to nie wiem czy komukolwiek polecałbym inne korpo (po co szukać, tu jest pewniak). I zapewniam, że nie jest to jakieś 7 czy 8 brutto. Po drodze dostałem się do kilku innych w firm, w których interview zajmowało kilka etapów i jakże zachwycony byłem gdy okazało się, że w Nokii po rozmowie telefonicznej jest tylko jedna rozmowa, na której po prostu stwierdzają czy potrafisz wystarczająco dużo czy nie (szanują Twój czas). Czy liczysz że ktoś ci łopatą do głowy nasadzi niezbędne podstawy, bo o nie pytają. Pracuję, co prawda jeszcze na próbnym, ale widzę co się dzieje i jak nowi koledzy relacjonują przebieg interview. Zawsze można iść do innej, bajeranckiej firemki, która szczyci się głównie tym że nie są korpo i wylecieć w najmniej oczekiwanym momencie w życiu (np świeżo po wzięciu kredytu hipotecznego), bo jak projekt zostanie skasowany to na pracowników już ich nie stać, lub przebrnąć przez te "5" etapów i dostać tyle brutto ile chciało się netto. W zamian można złapać się za rączki i wspólnie zaśpiewać o udanym releasie. Zjeść pączka czy bułkę za darmo i uznawać to za dobry socjal (oprócz multisporta i opieki medycznej, bo to ma każdy). Przełknąć marną kasę, ale cieszyć się że to nie korpo i low cost center i udawać, że jest się kimś. Lub dostać uczciwą kasę i zero stabilności zatrudnienia. Polecam pochodzić po innych firmach, dostać się, zapoznać z ofertę, a następnie solidnie przygotować na interview w Nokii i dopiero oceniać stan rzeczy. Można się ciężko zdziwić ;) Dodam jeszcze, że próbny się kończy, a ja ciągle nie wyleczyłem się z zaszczepionego we mnie stresu gdy jest coś do ogarnięcia, nie mniej Nokia i zespół w którym jestem intensywnie nad tym pracują. Nie wiem czy ktoś tutaj zna słowo "stres". Może przegrywając w piłkarzyki jeden z drugim się zestresuje. Nie oczerniajcie Nokii i nie oceniajcie przez pryzmat jakiś akademii czy studenciaków, bo to jest bardzo niesprawiedliwe. Piszę to tylko dla Waszego dobra. Nie wierzyłem, że można tak spokojnie i za tak uczciwą kasę (porównując z innymi firmami do których się dostałem) pracować i spokojnie żyć, chociaż gdzieś w tyle głowy zawsze brzęczała mi myśl, że najlepszą podwyżkę dostaje się przy zmianie firmy. I kieruję to głównie do starszych, "zasiedzianych" pracowników Nokii, którzy dużo by chcieli, a nie znają realiów rynku pracy. Odejdźcie i wróćcie zamiast oczerniać.
Zdecydowanie polecam Nokię, zwłaszcza osobom z dużym doświadczeniem, które mogą zgarnąć kilka gwiazdek na interview.
5
pppp 2017-07-28 22:02
stary puknij się. Moj dział jest budowany na moich oczach a 3 lata temu nie było 5G. No to już wiem czemu cię tam nie ma :)
1
m 2017-07-30 20:03
to słowo nie cenzuralne to you tube ;)
damdam 2017-08-02 14:40
Witam,
chciałbym się dowiedzieć jak wygląda proces rekrutacyjny na stanowisko junior Java oraz jakie typu pytania mogą paść podczas rozmowy.

Pozdrawiam
odp 2017-08-03 11:59
siedzi przed tobą 2 przemądrzałych gości a ty odpowiadasz na ich pytania.
damdam 2017-08-03 17:10
nie każda rozmowa tak wygląda, no i oprócz tego interesuje mnie skala pytań jakie mogę usłyszeć.
Tymek 2017-08-03 18:42
Z c++ jeżeli nie miałeś wczesniej doświadczenia to nie masz co startować, poziom pytań i wymagania dla osób z branży, co juz troche w tym siedzą :) podejrzewam ze z Java jest tak samo.
tester666 2017-08-08 22:43
A jak tam jest ze znajomością angielski. Czy raczej się pisze miale czy rozmawia. Czy ang na poziomie a2/b1 wystarczy. Niech się wypowiedzą Ci co pracują w Nokia. Chce aplikować na stanowisko Testera.
g6 2017-08-09 12:05
Cześć. Z takim poziomem angielskiego, jeżeli świetnie znasz się na zawodzie albo masz dość ok doświadczenie, przyjmą Cię ale dostaniesz jakies 500-1000zł mniej, jak dwie osoby u mnie w projekcie. Za nieznajomość języka jednak się płaci..
1
tester666 2017-08-09 17:48
Pytam o tą kwestię, bo zamierzam się dostać na kolejną edycję Nokia Academy w Krakowie i poziom mojego języka nie daje mi spokoju. I nie wiem w jakim stopniu używa się go w codziennej pracy. Nie pracowałem jeszcze komercyjnie ale mam już za sobą podyplomówkę z Testowania oprogramowania i do tego certyfikat ISTQB aktualnie uczę się na temat sieci i LTE.
NokiaWorker 2017-08-18 19:12
W zespołach są testerzy bez tego certyfikatu, a Ty chcesz isć na Akademię na dodatek z podyplomowką? Zacznijcie sie bardziej cenic
anonek 2017-08-19 02:03
Proces rekrutacyjny jest wielką klapą, test na codility jest jedną z najśmieszniejszych spraw... często aby zdać zadanie z poprawianiem kodu trzeba się wykazać "złym pisaniem kodu", tylko aby przeszło testy, zadanie często jest wykonywalne w parę linijek w danym języku programowania, ale niestety trzeba się wykazać "nieznajomością" zalet danego języka aby móc napisać ten program, osobiście zdałem go. Zrobiłem 2/3 zadania. Popracowałem 3 miesiące i przeniosłem się do innej firmy, gdzie pracują osoby z 2 - 3 letnim doświadczeniem z Nokii i niestety są zaledwie na moim poziomie... Potrafią klepać kod, ale coś więcej to raczej nie.
belzebub 2017-08-23 18:55
Będziecie dostawą zadania domowe od menagierów, i menagierzy będą wami dyrygować, a wy będzie robić wszystko co wam nakazane.... WITAJCIE W PIEKLE !!!!!! buahahaha
mo 2017-09-02 13:07
zgadzam się rozwiązywałem kiedyś to co prawda z sql i przeszło przez przypadek testowy, a wynik i tak był inny niż powiniem być, ten test nie oddaje rzeczywistych umiejętności.
tof85 2017-09-12 15:09
4000 brutto, to 2k netto euro, dodaj pokoj za 500 euro i masz 1500 euro do reki, jeszcze dodaj jedzenie i paliwo na powrot do ojczyzny... to ile bedziesz mogl realnie odlozyc ? jesli jestes singlem bez rodziny, na umowie niemieckiej odajesz 60% tego co zarobisz, jak masz 2jke dzieci to odajesz 40% i jeszcze dadza ci 400 euro na dzieci... ale niemczysz rodzine... to nie jest takie proste jak piszesz :) i nie wiem czy warto
emigrant. 2017-09-15 10:52
Każdy ma prawo do własnego zdania. Natomiast badanie przeprowadzone na polskich emigrantach za granicą mówią jasno i wyraźnie. Na pytanie "czy twoja sytuacja materialna po emigracji się polepszyła?" prawie 90% odpowiada tak, a nie wkazało 0%. Natomiast ty menagerze z low cost center tego nie zrozumiesz, sorry taka prawda. za 500 euro to można wynająć ładną kawalerkę a nie pokój! Więc nie wiesz co piszesz, ja wynajmowałem i wynajmuję więc wiem jakie są ceny. 4000 euro brutto to ok. 2500 euro netto a nie 2000 euro netto, jak wiesz to nie pisz głupot. ceny żywności są nie zawsze droższe, nie które rzeczy są nawet tańsze niż w polsce, art. chemiczne są tańsze i elektronika. za 1,5 l mleka płacę 0,65 euro brutto więc do daje jakieś 2,70 zł za litr, więc dużo drożej nie jest. Jak zsumuje art chemiczne i zakup elektroniki wychodzi na to samo. Poprostu jako naród dajemy się dy.....ć zagraniacznym korporacjom i tyle.
1
polski parobek 2017-09-15 14:51
mój szef je mięso, ja kapustę, więc razem jemy gołąbki ;)

spotyka się dwóch biznesmenów.
- część, co tam?
+ Nic, porobiłem wszystkim pracownikom umowy śmieciowe.
- a co firma Ci źle idzie?
+ Nie, moja żona chce kupić willę w Konstancinie.
1
tomek 2017-09-19 17:54
w Niemczech są oferty pracy dla developerów JAVA nawet za 40k pln netto+VAT miesięcznie i są to sprawdzone informacje, nie wyssane z palca.

SZUKAJCIE A ZNAJDZIECIE !!!!!!!!!
x2drive 2017-09-19 21:10
Pracuje w Niemczech od 16 lat, wyjechalem jeszcze w czasie studiów do Monachium.

Pierwsze wynagrodzenie: 80K DM rocznie (okolo 40K EUR), obecnie jestem Software Expert, zarobki ponad 100K EUR rocznie. Otrzymałem niemieckie obywatelstwo (mam teraz podwójne) i nauczyłem się perfekcyjnie języka niemieckiego.

Wyjechałem z Polski z jedna walizka, goły i wesoły. Teraz mam własne mieszkanie, kredyt w tym roku już spłaciłem (mieszkanie jest warte ponad 500K EUR), szczęśliwą rodzinę (zona polka, córka urodzona w Niemczech) i nowe BMW serii 5.

W Polsce nigdy bym się tego nie dorobił, chyba ze bym trafił na teścia z grubym portfelem.
2
Zostaw swoją opinię o NOKIA - Wrocław
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie NOKIA