mBank S.A.

Warszawa

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 108 ocen.

mBank S.A.
2 108 6 1

Opinie o mBank S.A.

Rozczarowany

Chciałbym opowiedzieć o moim spotkaniu rekrutacyjnym na stanowisko specjalisty ds klienta korporacyjnego. Na spotkaniu rekrutacyjnym pojawiłem sie kilka chwil przed czasem. Na miejscu sympatyczny Pan, który spytał mnie w czym moze pomoc, był zaskoczony moja obecnością, zupełnie nie widział o rekrutacji. „Slaba organizacja” - pomyślałem, ale każdemu moze sie zdarzyć błąd logistyczny wiec grzecznie wytłumaczyłem, w czym rzecz i po co tu jestem. Zakłopotany Pan poprosił abym usiadł i poczekał. Czekam. Po chwili przychodzi znów. Pyta z kim jestem umówiony. Odpowiadam, ze z Panem Krzysztofem, ponownie zmieszany, widać ze go nie zna. Znów czekam. Gdy mija około 15 minuty czekania, kolejny raz przychodzi zakłopotany Pan z informacja, ze za jakieś 15 minit „cos bedzie wiadomo”. Nonsens pomyślałem troche zirytowany, no ale każdy moze mieć słabszy dzien, nie ma sie co złościc zapewne Pan Krzysztof zadzwoni za jakis czas oraz udzieli mi stosownych wyjaśnień. Sympatycznemu Panu, oznajmiam ze wychodzę, gdyz zarówno dla mnie jak i dla niego sytuacja jest nie tyle niezręczna co nieprzyjemna. Czekam na telefon od Pana Krzysztofa. Zajmuje stanowisko managerskie takze powinien byc jednostka inteligentna, zdolna do wylapywania swoich błędów. Ma mój numer, wie ze byłem punktualnie, on sie nie pojawił, dodtkowo nie wykazał sie zdolnościami organizacyjnymi, gdyz w oddziale do którego mnie zaprosił nikt nie był uprzedzony o rekrutacji, ani nawet nikt go nie znał. Jesli cechuje go profesjonalizm musi zadzwonić ! Nie zadzwonił. Po niecałych 2 godzinach dzwonię i pytam o cała sytuacje. Po tonie wypowiedzi, wiem Na jaki typ człowieka trafiłem. Facet stwierdził, ze były problemy techniczne i ze gdybym zaczekał to spotkanie odbyłoby sie. Zupełnie nie widział problemu w tym ze sie nie zjawił, nie zauwazy tez fatalnej organizacji, nic wszystkiemu winne problemy techniczne, tyle miał do powiedzenia. Gdy spytałem wprost czy nie czuje potrzeby aby mnie po prostu przeprosić za zmarnowanie mojego czasu, odniosłem wrażenie ze prędzej wolałby zjeść szklankę soli na raz zamiast przeprosić. Tak tak, to ten typ człowieka który myśli, ze NIE musi i NIE powinien przepraszać i ze to cecha słabych. Dobry manager/szef wie ze jest zupełnie odwrotnie-> przyznac sie do błędu i przeprosić potrafią tylko najsilniejsze jednostki. Co ciekawe podczas krótkiej rozmowy telefonicznej, dowiedziałem sie ze rozmowa o prace miała odbyć sie z biurze przez video. Podsumowując, zaproszono mnie do biura na rozmowę video, (czy w Mbanku myślą ze tylko w ich oddziałach istanieja komputery ze Skypem ?) na miejscu nikt nic nie wiedział, ani nie znał rekrutera. Totalny dezinformacyjny kabaret, po którym zamiast po męsku zadzwonić o przeprosić, jedyne na co było stać Pana Krzysztofa to dziecinne zrzucanie winy na problemy techniczne. Po tym całym zdarzeniu moge napisac jedno, NIE polecam. Jeżeli jakakolwiek firma na stanowisku kierowniczym zatrudnia osobę nie potrafiąca rekrutować, a co najważniejsze nie mająca szacunku dla potencjonalnego pracownika, az bóje sie pomysleć jak wyglada codzienne praca z kimś takim. Długo zastanawiałem sie czy umieszczać ten wpis, nie jestem z tych co wylewają swoje żale na forum, ale jesli dzieki temu ktoś nie zmarnuje 2 godzin zycia, musle ze warto było poświecić kilka chwil.

Karolina
@Rozczarowany 15.10.2018 09:47

@Rozczarowany, to faktycznie dziwna sytuacja i na pewno nie powinna mieć miejsca. Szkoda, że tak potoczyła się Twoja próba podjęcia pracy w mBanku, ale fakt faktem, że problemy z komunikacją wewnętrzną mogą zdarzyć się w każdej firmie. Rozumiem, że ta rozmowa video miała być pierwszym etapem rekrutacji?

Karolina

@Srogi Bankster, użytkownik @Arkadiusz z pewnością będzie Ci wdzięczny za jasne i zrozumiałe przedstawienie sprawy. Dziękuję też w jego imieniu! Czy pracujesz właśnie w mBanku w Warszawie? Długo już jesteś związany z tym pracodawcą? @FIRMA, forum chyba nie jest odpowiednim miejscem na tego typu ogłoszenia. Zachęcam do bezpośredniego kontaktu z firmą.

FIRMA

Podejmiemy współpracę z pracownikiem mBanku/mFinanse w zakresie kredytów gotówkowych dla naszych klientów.

Arkadiusz

Dzień Dobry. Ja w trybie klienta. Chciałbym spłacić wcześniej część z kredytu w kwocie 1650 zł Bank doliczyć mi prawie 100 zł za wcześniejszą spłatę. Dlaczego tak ? Przecież to złodziejstwo. Z odsetkami płać co miesiąc, a jak wcześniejsza spłata to pewnie koszty te same, co zrobić , da się to jakoś obejść ?

Srogi Bankster
@Arkadiusz 30.09.2018 18:28

To co widzisz w swoim serwisie to kapitał pozostały do spłaty bez odsetek. W mBanku odsetki kapitalizowane są w dniu spłaty raty. Jeżeli wcześniej spłacasz masz doliczone odsetki od dnia ostatniej spłaty do dnia wcześniejszej spłaty. Spójrz w harmonogram spłat. Każda rata jest podzielona na część kapitałową i część odsetkową. Poza tym porównaj sobie na umowie całkowity koszt kredytu, który zaciągnąłeś z kosztem, jaki poniesiesz w momencie wcześniejszej spłaty. Na 100% wyjdzie, że zapłacisz mniej. To wbrew pozorom bardzo prosta matematyka.

Karolina

@Arkadiusz, czy informacja o takich kosztach była ujęta w umowie, którą podpisywałeś z bankiem? Chciałabym jeszcze zwrócić Twoją uwagę na fakt, że na forum GoWork.pl dzielimy się głównie opiniami na temat pracodawców. @JanOwsik, to nie miejsce na obrażanie innych osób. Jeśli pracowałeś w mBanku w Warszawie to podziel się proszę swoją merytoryczną opinią o tym pracodawcy!

Marek

Przestrzegam przed praca w mFinanse. Kuszą wysokimi zarobkami, a potem każą obdzwaniać jakieś stare bazy klientów. Praca polega na dzwonieniu, dzwonieniu i jeszcze raz dzwonieniu w nadziei, że jakiś klient będzie zainteresowany ofertą. Do tego odgórny target na sprzedawanie kont bankowych - 2-3 miesięcznie. A skąd wziąć klientów na konta bankowe? Może od rodziny? Może ogłosić się na portalach społecznościowych? A radźcie sobie jakoś;) Załóż konto babci, wciśnij kredyt tacie, kumplowi daj kartę kredytową i tak w kółko. Wynagrodzenie? 1 miesiąc 1.5k , drugi i trzeci też ale trzeba zrobić target (ww. konta bankowe i wyrobione normy), potem nie ma 'pensji'. Żyje się z prowizji. W dobie internetu ilość klientów chcących się zadawać z jakimiś doradcami finansowymi reklamującymi się przez telefon drastycznie maleje. Musicie przepracować minimum 6 miesięcy, jeżeli chcecie nie płacić za odbyte szkolenie w Łodzi (2k). Zarabiają tam starzy wyjadacze, którzy mają od lat wyrobione kontakty, pośrednictwa itd. Nowe szaraki zbierają okruchy co najwyżej, i musza się przy tym nieźle napocić. Generalnie praca dla ludzi, którzy lubią robić z siebie idiotów. Nie polecam. Wręcz odradzam. Szkoda czasu. Nie musicie dziękować :)

JanOwsik
@Marek 20.09.2018 21:47

Pasuje do paździerzowej marki mBąka. Nie mam doświadczenia ze sprzedaży, ale ogólna filozofia firmy zaczyna brać w łeb. Brakuje jeleni do pracy i owieczek do strzyżenia.

Karolina

@Marek, a czy przed podjęciem pracy zostałeś poinformowany o tym, na czym będzie polegać? Długo pracowałeś w tym miejscu? Czy znajdą się na forum osoby, które pracują w którymś z oddziałów mBanku w Warszawie? Napiszcie proszę, jak aktualnie wygląda Wasza sytuacja!

Karolina

@Andrzej, nie jestem pewna, czy piszesz z perspektywy osoby w jakiś sposób związanej zawodowo z mBankiem, czy też z perspektywy klienta? Przypomnę, że na forum dzielimy się opinami dotyczącymi pracodawców. Jak obecnie wygląda sytuacja pracowników w mBanku w Warszawie? Co możecie powiedzieć o warunkach pracy w tym miejscu?

Andrzej

Dobry bank

Karolina

@Dan, wynagrodzenie to kwestia często bardzo indywidualna. Wiesz zapewne, że może zależeć od wielu czynników. Często też objęte jest tajemnicą handlową i nie można o tym mówić otwarcie, a w szczególności już w takich miejscach jak publiczne forum. @svt, niestety nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie, bo nie jestem w żaden sposób związana z firmą mBank. Może jednak któryś z użytkowników forum Ci odpowie?

Dan

Słyszałem od znajomego, że w oddziale w Warszawie 4tys brutto podstawy wynagrodzenia to max w tym banku. Ile wynosi stawka maksymalna?

Karolina

@svt, pytasz, bo jesteś zainteresowany pracą w mBanku, tak? Masz już doświadczenie w pracy w bankowości? Przypominam, że wątek dotyczy pracy w Warszawie. Warto dodać na forum swoje opinie - zarówno te pozytywne, jak i negatywne, bo każda z nich rzuca nowe światło na pracę w danej firmie.

svt
@Karolina 07.09.2018 19:50

tak, dlatego pytam. chodzi mi o pracę w oddziale. czy ponosi się jakieś koszta za zerwanie umowy ?

Clau

Ktoś może dac jakieś info na temat pracy w infolinii (Łódź), jak wygląda sprawa szkoleń i tak dalej...

Były pracownik
@Clau 06.04.2018 14:27

Nie polecam przez okres szkolenia kolorowo potem brak szacunku oraz brak etyki pracy a później problemy z odejściem

svt
@Były pracownik 07.05.2018 20:00

co masz na mysli pisząc o problemach z odejsciem? opłatę za szkolenie ? jak to wygląda?

Karolina

@Xyz, a na jakie stanowisko aplikowałeś w mBanku? Może stawka, która została Ci podana, miała obowiązywać przez jakiś okres próbny. Zdecydujesz się podjąć pracę w tym miejscu? Czy ktoś z Was pracuje obecnie w mBanku w Warszawie? Co możecie powiedzieć o warunkach oferowanych przez tego pracodawcę? Zachęcam do dyskusji!

Xyz

Przeczytałem opinie i zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie na rozmowie była mowa o umowie zleceniu i stawce niższej od „nakazującej” przez prawo, a mianowicie niecałe 10zl/h. Widzę, ze niżej piszecie o normalnych podstawach wiec dlaczego to sie tak różni? Dlaczego nie została mi zaproponowana normalna podstawa?

Klient z Torunia

W M Banku pracują krętacze, (usunięte przez administratora) i (usunięte przez administratora) wyłudzający siłą kredyty, karty, lokaty, wszystko żeby okradać, póżniej szyderczo śmieją się przez telefon. Osoby niekompetentne z zaburzeniami osobowosci. Dysocjacyjny sadyzm, czerpiący głęboką przyjemność z oszukiwania i zadawania upokorzeń własnym klientom dzięki którym co dziennie mogą egzystować będąc nakarmionym. Niekonwencjonalne myślenie, problemy z koncentracją uwagi o podłożu dysocjacyjnym, oraz zniekształcenia w zapamiętywania. Chciałbym złożyć dyspozycję zamknięcia konta - może limit zwiększymy - ma Pan możliwość kredytu do 80.000 Czy możemy złożyć wniosek? nie umiejętne obsługiwane się programem komputerowym, błędne wykonywanie przelewów. Kierowanie się wrogością i głębokim sadyzmem. Podejmowanie decyzji, bez zgody klienta Sięgające natrętnej dychotomi, oraz patologiczne zaprzeczanie faktom. Ocena Ogólna 0

anonymous
@Klient z Torunia 17.06.2018 08:14

fundacjakarta.org

Papuga
@Klient z Torunia 17.06.2018 08:14

To nie konsultanci są winni takiemu zachowaniu. Muszą tak robić bo to rozkaz odgórny. Przeczytaj sobie powyżej o tym co napisała czarna. To wygląda na mobbing.

Karolina

@Lancet, czy jest możliwość negocjacji formy zatrudnienia? Czy w przypadku współpracy na zasadzie b2b mBank oferuje pomoc na przykład w kwestiach księgowych? @LordWiader, na jakie stanowisko aplikowałeś w mBank? Będziesz jeszcze próbował zdobyć pracę w tej firmie? @Czarna, a długo już pracujesz w mBank?

Gosc 1406

Ma ktos doswiadczenie jesli chodzi o doradce w mfinanse to jest podwykonanwca mbanku do sprzedazy produktow bankowych tego i innych bankow wspolpracujacych. Chodzi mi o oddzial na zeligowskoego w lodzi. Zastanawiam sie czy tam.jest tak pieknie jak slyszalem tylko trzeba zalozyc dzial gosp. Podpowie ktos

Lancet
@Gosc 1406 11.04.2018 11:56

Sam sobie odpowiedziałeś: "Założyć działalność gospodarczą" pierwszy stopień kombinacji i będą następne.

LordWiader

Aplikując tam dwukrotnie za każdym razem zostałem odrzucony, trochę się zmartwiłem że moje cv jest za cienkie aż do momentu przeczytania opinii na work.pl. Wygląda na to że nikt mojego cv nie czytał po prostu lądowało w "koszu" bo moje oczekiwania finansowe wcale nie kosmiczne nie były akceptowalne.

Pisarz

Szczerze i otwarcie po ostatnich zmianach i smaczkach nie mam chęci przychodzić do pracy. Plany sprzedażowe nierealne do wykonania, premia kwartalna śmieszna, godziny pracy koszmarne (różne godziny w tygodniu, pracujące weekendy). Pracujące święta i dni wolne. Na początku roku obiecali złote góry bo miał być audyt na temat pracodawcy. Kadra menadżerska to kpina. Omijjcjcie szerokim łukiem.

Rambo 9
@Pisarz 10.07.2018 00:07

Jeszcze się pisarz nie nauczyłeś, że najważniejsze są INICJATYWY? Egzystencja dobrobytu polega na INICJOWANIU w każdej rozmowie. Patologiczne myślenie kadry menadżerskiej polega na tym, że jak KLIENT zgłasza blokadę pieniędzy na 14 dni z winy awarii Visy lub MC to masz doskonałą okazję na INICJATYWĘ karty kredytowej, kredytu gotówkowego, odnawialnego lub firmowego. Masz nie być człowiekiem który pomoże zdjąć blokadę tylko masz sprzedać. INICJATYWA bowiem to STAN UMYSŁU.

Czarna

Od jakiegoś czasu mam dosyć pracy w tej firmie. Godziny pracy to dramat, w jednym tygodniu różne godziny pracy, weekendy pracujące, święta też, na początku roku przed audytem opinii o pracodawcy dali premię kwartalną i zaraz po pierwszych 3 miesiącach tak utrudnili jej zdobycie, że jest ona niemożliwa do osiągnięcia. Szukam nowej pracy a tu chodzę bo muszę. Jeżeli ktoś z kadry menadżerskiej myślał, że zaoszczędzi to się mocno pomylił. Wyniki powiedzą same za siebie. Praca stresująca, koszmarny nacisk na wyniki sprzedażowe. Nikomu nie polecam pracy w mbanku. Nawet za karę.

Olkaa

Pracuje ktos z Was może jako Tester oprogramowania w m banku ? jaka atmosfera, jakich pytań można się spodziewać na rozmowie ? Jakie pytania po angielsku ?

anonymous

Witam Witam ktoś wie jak wygląda szkolenie w Łodzi?

Gola
@anonymous 28.11.2017 14:36

3× 1 tyg + 1× 2 dni. (Zależy też w jakiej sieci jestes. Stacjonarni i mobili mają trochę inaczej niz siec consumer) Szkolenia które za bardzo nic nie wnoszą. Strata czasu, pieniędzy itp itd. Chyba ze masz 18-19 lat i jedziesz do Łodzi na imprezę, zamast na szkolenie. Hotel slaby, trzeba mieszkać z kims w pokoju. Jedzenia tyle co kot naplakal.

robbo
@Gola 09.12.2017 18:50

Ja TRAFIŁEM NA PIERDZĄCEGO OSZOŁOMA W POKOJU i to był koszmar z takim siedzieć 24g/h moim zdaniem od początku daja do zrozumienia kim jestyeś dla banku i potem jest tylko gorzej

Gilotyna

Pracowałem w 4 bankach , ale takiej złej atmosfery jak w mBanku nie było nigdzie . Czułem, że muszę cały czas wyrażać wdzięczność za to , że zostałem zatrudniony . Praca jak w XIX wiecznej fabryce u Grohmana . Ludzie siedzą zastraszeni , boją się odezwać, połowa to donosiciele . Nie wspomnę już o menedżerach , chociaż nie wiem czy tak powinno się ich nazywać , to raczej administratorzy , którzy nie mają żadnych swoich pomysłów na zmiany , nie orientują się w sytuacji i stosują psychotechniki z epoki Edwarda G. Postawcie wreszcie na ludzi , ale żeby to zrobić trzeba przewietrzyć statek przy kole sterującym .

Andrzej
@Gilotyna 21.02.2018 09:32

A w jakim mieście pracowałeś w mbank ? jak było z ciśnieniem sprzedażowym ? raporty i te sprawy ? dało się robić premie ? czy odszedłeś bo nie było na to szans bo np. produkty niekonkurencyjne.

Piorun
@Andrzej 25.02.2018 11:22

Premie? Hahahahahaha. Śmiech. Jak sie dostanie 500zl za 3 miesiące w mobbingu to jest sukces. Co śmieszniejsze- nie mozna na początku obsługiwać nowych klientów a masz plany na nowe konta, chyba ze zrobisz rodzinie i znajomym ale to tez sie szybko wyczerpuje.

Aurola
@Piorun 26.03.2018 22:12

Jakie województwo ?

on
@Piorun 26.03.2018 22:12

A jak ten mobbing wygląda? Chodzi mi mniej więcej czego doświadczyłeś tam. Co konkretnie Ci robiono?

celine1990

Witam! Otrzymałam propozycje pracy jako doradca klienta indywidualnego ( miasto do 350 tys) , stawka 3500 zł brutto, praca w galerii handlowej w placówce. Mam pytanie do osób, które pracują/ pracowały w placówce mbanku w jakie wysokości jest kwartalna premia? Podczas rozmowy dowiedziałam się ile wynosi maksymalna kwota prowizji,ale nie wiem ile realnie doradcy wyrabiają.

ADELAJDA
@celine1990 12.01.2018 07:03

Jakie miasto??

Greg

Czy na ktoś informację jak wygląda praca na stanowisku specjalista ds. leasingu - segment korporacyjny?

brak etyki

brak etyki pracy, sprzedawanie produktów niedostosowanych do potrzeb klientów, tylko aby realizować nierealne cele sprzedażowe, np. dyrektor regionalny nie pozwala bez jego zgody na otwarcie rachunku firmowego bez jednoczesnego otwarcia rachunku osobistego

Były_pracownik

Plusy: - elastyczność godzin pracy - rewelacyjni ludzie - wynagrodzenia (w IT) - benefity - bardzo fachowi specjaliści - możliwość nauczenia się ciekawych, nowych technologii Minusy: - brak możliwości awansu pionowego - zbyt duża ilość niekompetentnych, wręcz przypadkowych osób wśród kadry menadżerskiej - brak jakichkolwiek departamentalnych eventów integracyjnych - zbyt dużo obowiązków na 1 człowieku (trzeba z konieczności wszystko robić po łebkach, zamiast porządnie) - straszny beton wśród dużej części kardy menadżerskiej (brak otwartości na jakiekolwiek zmiany) Ogólnie nie jest źle, ale przydałoby się odświeżyć trochę kardę menadżerską - wywalić tych niekompetentnych i solidnie przyspawanych do swoich siedzeń, uniemożliwiających jakiekolwiek zmiany, a w zamian za to stworzyć szanse awansu tym, którzy rzeczywiście na to zasługują (bo oni i tak docelowo awansują, tylko co najwyżej w innej firmie ... a dużo wartościowych ludzi ostatnio z tego powodu odeszło do konkurencji). Przydałoby się zainwestować trochę w integrację pracowników, bo to kompletnie leży. HR'y zajmują się tylko formalnościami - kompletnie brak jest myślenia o rozwoju pracownika, o budowaniu przywiązania do firmy itp. Bez sensu jest też przydzielanie pracownikowi zbyt dużych rzeczy na raz, bo cierpi na tym jakość rozwiązań, a dodatkowo mocno rośnie frustracja ludzi. Lepiej zrobić mniej ale dokładniej!

pracownikbanku
@Były_pracownik 06.10.2016 11:54

niestety potwierdzam wszystko opisane wcześniej, to jest gigantyczny problem, kadra menedżerska, która absolutnie nie nadaje się do takiej pracy przez brak kompetencji i odpowiedniej wiedzy i co gorsza nierzadko ma skłonności do mobbingu bo skoro nie mają wiedzy o zarządzaniu ludźmi to nawet nie umieją z nimi rozmawiać tak jak powinni jako menedżerzy, przykre i smutne i to się nie zmieni bo nikt tego nie widzi

ela
@Były_pracownik 06.10.2016 11:54

Zgadzam sie

Iza

Czy bank prowadzi rekrutację?

Piorun
@Iza 18.03.2018 22:08

Nie idź tam, będziesz żałowała.

andrzej
@Piorun 26.03.2018 22:09

Tylko nie tam

Poznań

Straszne warunki pracy, długoletni pracownicy nie są docenieni, a nowy po którymi czasie odchodzą. Nie ma żadnych szans na rozwój i godne zarobki. Nie polecam pracy.

xyz
@Poznań 16.03.2018 00:11

Na jakim stanowisku piszesz?

Poznań
@xyz 16.03.2018 06:10

obsługującym klientów kluczowych

Tom
@Poznań 16.03.2018 17:55

Jaka podstawa na doradcy poznań powiedz proszę.

Michu
@Tom 17.03.2018 09:08

3500 brutto - pracowałem kilka miesięcy. Dla ludzi z doświadczeniem w bankowości nie polecam, praca dla studentów lub świeżo po studiach. Atmosfera fatalna w pracy, przynajmniej w LB.

sss
@Michu 18.03.2018 15:47

4500 brutto jako doradca zamożny

Dochodzący pracownik
@Tom 17.03.2018 09:08

Budżetem na stanowisko obsługi klienta zamożnego jest 5000 brutto, jeżeli pracownik oczekuje więcej to nie jest brany pod uwagę.

Tomik
@Dochodzący pracownik 28.03.2018 12:31

Ok, a Budżet na Doradcę Klienta w placówce jaki jest?

Zostaw opinię o mBank S.A. - Warszawa

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie mBank S.A.