ujemna trzynastka - 2013-01-01 05:50:10
Im wyższe stanowisko zajmujesz w solidzie i masz umowę o pracę tym więcej firma robi cię w konia na składkach emerytalnych oczywiście za twoją zgodą bo taką umowę o pracę sam przecież podpisałeś.
Jak dostajesz 4 tys. zł na rękę to w normalnym zakładzie byłoby to około 5,6tys brutto od czego ty byś zapłacił 551 zł składki emerytalnej i drugie tyle zapłaciłby twój zakład pracy.
A solid płaci składki od minimum krajowego czyli od 1,6tys brutto co daje 156 zł od ciebie i 156 zł od solidu. czyli mamy (551-156) x2 = 790 zł tyle zostaje miesięcznie w kasie solidu od jednego pracownika, który dostaje na rękę 4 tys. zł z oszczędności na składce emerytalnej. Rocznie jest to 12x790=9480 zł
Jak dostajesz 3 tys. zł na rękę to w normalnym zakładzie byłoby to 4,2tys brutto od czego ty byś zapłacił 410 zł składki emerytalnej i drugie tyle zapłaciłby twój zakład pracy.
Natomiast solid płaci składki od minimum krajowego czyli od 1,6tys brutto co daje 156 zł od ciebie i 156 zł od solidu. czyli mamy (410-156) x2 = 508 zł tyle zostaje miesięcznie w kasie solidu od jednego pracownika, który dostaje na rękę 3 tys. zł z oszczędności na składce emerytalnej.Rocznie to daje 12x508=6096 zl
Jak dostajesz 2 tys. zł na rękę to w normalnym zakładzie pracy byłoby to prawie 2,8 tys. brutto od czego ty byś zapłacił 270 zł składki emerytalnej i drugie tyle zapłaciłby twój zakład pracy.
A solid płaci składki od minimum krajowego czyli od 1,6tys. brutto co daje 156 zł od ciebie i 156 zł od solidu czyli mamy ( 270-156)x2 = 228 zł tyle zostaje miesięcznie w kasie solidu od jednego pracownika, który dostaje na rękę 2 tys. zł z oszczędności na składce emerytalnej. Rocznie mamy:12x228=2736 zl
Jak dostajesz 1,5 tys. na rękę to w normalnym zakładzie byłoby to ponad 2 tys brutto od czego ty byś zapłacił 200 zł składki emerytalnej i drugie tyle zapłaciłby twój zakład pracy.
Natomiast solid płaci składki od minimum krajowego czyli od 1,6tys brutto co daje 156 zł od ciebie i 156 zł od solidu. czyli mamy (200-156) x2 = 88 zł tyle zostaje miesięcznie w kasie solidu od jednego pracownika, który dostaje na rękę 1,5 tys. zł z oszczędności na składce emerytalnej. Za rok wychodzi: 12x88=1056 zl
Tak Was w tej firmie kroją za waszą zgodą oczywiście i tak dbają o waszą przyszłość.
Cyfry nie kłamią i są brutalnym odzwierciedleniem rzeczywistości...Nie ma nawet sensu zaprzeczać temu co piszesz. Przede wszystkim sprawa dotyczy wszystkich firm ochrony...Firma matka, firma córka....to standard całości firm z branży i to nie tylko tej branży....to standard naszego ukochanego kraju.
We wszystkim, co piszesz jest tylko jedno "ale". Powiedz mi jak ze stawki 7,00 -9 złotych netto. którą otrzymuje firma za świadczenie usług ochrony chcesz zrobić etat dla pracownika? Zakładając, że minimalna krajowa wynosi 1150 zł i godzin jest średnio 168 w miesiącu otrzymujemy stawkę 6,85 + 30 % obowiązkowych kosztów ( ZUS i wszystkie inne składki) i wychodzi stawka 8,90 zł za godzinę pracy pracownika. Firma dostała średnią czyli 8 zł. Ra (usunięte przez administratora) nek jest prosty..do każdej godziny pracodawca dokłada prawie 1 zł....Przemnóż sobie teraz, że firma ma 5 tysięcy pracowników ( post niżej ) 168 godzin w miesiącu każdego pracownika x 5 tysięcy zatrudnionych pracowników daje kwotę 840 tysięcy złotych które trzeba miesiąc w miesiąc dołożyć do samych wypłat pracowników. Oczywiście ta kwota zakłada, że wszyscy zarabiają minimalną krajową: od pracownika ochrony po prezesa firmy. A gdzie w tym wszystkim podstawowe wydatki firmy, umundurowanie, środki techniczne, paliwo do samochodów?
Jakiś pomysł na to jak ma "normalnie" funkcjonować firma dokładając milion złotych miesiąc w miesiąc?
Każdy kij ma 2 końce...a cyfry nie kłamią, są brutalnym odzwierciedleniem rzeczywistości.. :-)
"Fakty są uparte. Łatwiej poradzić sobie ze statystyką" Mark Twain
"Ekonomia jest bardzo przydatna jako forma zatrudnienia dla ekonomistów" John Kenneth Galbraith