Motorola Solutions

• Batowice
  • Bosutów
  • Dziekanowice
  • Boleń

3. Opinie o pracodawcach Kraków
  5. Opinie o Motorola Solutions

Opinie o Motorola Solutions Kraków

Nie przegap nowości o Motorola Solutions!

Nair6

28.06.2026 12:20

Typowa utylizacja najgorszych projektów, starych legacy technologii do bardzo polskiej struktury jaką jest oddział krakowski. Paździerzowa płyta++. Ja to widziałem od strony Java i leśnych dziadków. Duża rotacja bo ciężko tam psychicznie wytrzymać kolesiostwo. Brak wspólnego mianownika z korporacją globalną. Nie polecam. Źle płacą. Niska kultura pracy.
    #InzynierSystemowy

xyz

26.06.2026 15:48

Czesc, Jak wygląda rozmowa na stanowiska juniorskie — czy jest po angielsku, czy pojawiają się pytania sytuacyjne, Excel/ERP albo case study? Ile etapów zwykle trwa rekrutacja i jak długo czeka się na informację zwrotną? Będę też wdzięczny za opinie o atmosferze, hybrydzie, onboardingu oraz realnym zakresie obowiązków w tym dziale. Czy możecie też napisać, jakich widełek wynagrodzenia można mniej więcej spodziewać się na stanowisku Junior Repair Coordinator?

Pampuch

24.06.2026 19:53

Płatna współpraca na gowork to niezły fikołek logiczny 😂. Firma na początku może sprawiać ok wrażenie. Stawki średnie, ofc o finansach mówię. Jak ci będzie zależy od twojego menago. Z dobrym menago jest spoko, ale jak trafi ci się typowa polska menadżera...oj to czas uciekać. Po latach pracy i wychodzenia poza skalę, nie licz na awans ale licz za to, że dostaniesz opiernicz, ofc po korpowemu, że jak śmiesz, i powinieneś sie cieszyć, że w ogóle masz aktualne stanowisko 🫠. Jak jeszcze byly podwyzki to 3%to był maks. Benefity jak w każdym korpo, bez szału. Hybrydowa praca, 2 dni z biura, trzeba bookować biurko i często nie posiedzisz nawet ze swoim zespołem bo okazuje sie ze biurko wolne masz po drugiej stronie 😂. Team building! Ogólnie widać ze rating kupiony. Jeszcze kiedys mieli 2,3 ocenę i była ona adekwatna.
    AgentEjAj

07.02.2026 07:49

Pytanie do pracodawcy: jak pracodawca reaguje na problemy psychiczne pracowników?

Pampuch

24.06.2026 19:35

Daje ci poor performance review i robi podteksty, żebyś sie ogarnal 😉
    Bomba

24.06.2026 14:06

Jak duży jest dział UX Design w Motoroli? Na LinkedIn widziałem chyba ze 4 osoby na stanowisku UX Manager, więc zakładam, że cały dział to pewnie jakieś 100 osób?
    byly pracownik

31.01.2025 15:11

Nieprzychylne opinie na temat manadżerów w zespołach Order Management są usuwane. Zamiast czytać opinie i się ich pozbywać, moglibyście wyciągnąć z nich wnioski. Zarządzanie jest nieudolne, możliwości rozwojów brak, jeśli się nie podliżujesz. Zarobki niskie w porównaniu do rynku w Krakowie. Gdy dostajesz 5% podwyżki na rok, to oczekują całowania po rękach. W polsce musimy z siebie dawać 150%, a w US ten sam zespół ma odpowiednio wyższe zarobki, a mniejsze obowiązki i wiedzę techniczna. I to tamci awansują, gdy my robimy większość roboty. Jest to opinia powielana przez wielu pracowników.
    Ciekawski

06.06.2026 15:29

Czy coś się zmieniło w międzyczasie? Czy zredukowano ilość zbędnych managerów i liderów? Czy jest understaffing w zespołach? Widzę oferty pracy w Order Management, ale nie chce wpaść w środowisko, gdzie ciężko się wyrobić z pracą a poganiajacych z tytułami jest od groma. Jak z AI - rozsądnie czy wciskają na siłę kiepskie rozwiązania? Jak z chodzeniem do biura? Jak z atmosferą? Czy jest tendencja do zatrudniania toksycznych ludzi? Pytanie może dziwne, ale mam takie dziwne doświadczenia z korpo...
    Candidate 2

07.06.2026 13:42

Obecnie. W kręgach korporacyjnych panuje opinia, że ​​krakowskie biuro Motoroli to najgorsze miejsce do pracy w Krakowie. Trzymajcie się z daleka i oszczędzajcie czas. Obecnie jest gorsze niż Revolut.
    Kandydat 2

09.05.2026 00:50

Kilka maili i ponad miesiąc czekania na informację zwrotną... Sama rozmowa - pytania mega ogólne, a oczekiwana była odpowiedź według tego, co zadający miał na myśli i kropka. Dodatkowo jako przyczynę odrzucenia podają coś, o czym zostali poinformowani na screeningu, litości. Czy takie firmy mają jakąś satysfakcję z marnowania czasu ludziom?...

28.05.2026 22:39

zespół HR musi coś robić a nie pić tylko kawkę. Realnego zapotrzebowania nigdy nie poznasz
    nick

02.03.2026 15:18

Ile można wyciągnąć na seniorze w AR? Ponad 10k da radę? (brutto)
    nick

30.04.2026 13:53

Ta ściana może i przydatna, ale bez większego związku z moim pytaniem. + Od siebie dodam, że również mogę potwierdzić - proces rekrutacyjny jest słaby i rozwleczony w czasie. Odniosłem wrażenie, że oni sami nie wiedzą kogo szukają.
    Ar

30.04.2026 18:22

Na pewno aplikowałes do AR? Pytanie dotyczyło AR a Twoja odp pachnie inżynieringiem. Pracuje jako Senior w AR 3 lata, 2 lata temu wyżebrana podwyżka do 9k brutto. No chyba że aż tak ceni się nowych aplikantów w dobie rynku pracodawcy...
    Pracy szukający

05.02.2026 12:54

Hej! Firma w ogłoszeniu wspomina o pracy hybrydowej, jak to na ten moment wygląda w działach finansowych? Jaka proporcja dni zdalnych do tych z biura?
    TT

25.04.2026 10:54

Czwartki i poniedziałki z biura, reszta zdalnie
    Nair6

12.04.2026 14:40

Pracowałem tam kiedyś, paździerz totalny, nie tyle stara java co brudny kod, takie legacy poniżej jakiejkolwiek wartości. Projekt był “wewnętrzny”. Ogólnie atmosfera była słaba. Odradzam.
    Julka

31.03.2026 12:41

Po aplikowaniu już prawie 2 miesięcy brak jakiejkolwiek informacji zwrotnej, nawet nie dostałam automatycznie wysłanego nie. Natomiast dokładnie ta samą oferta pojawiła się ponownie na stronie z ofertami pracy. Wygląda to jakby kolekcjonowali CV, a nikogo tak naprawdę nie szukali do pracy, inne wpisy na tej stronie również wskazują na to.
    ByłyDeweloper

25.02.2026 11:47

Firma duża. Dużo zależy jak się trafi. Są aplikacje legacy przy których praca to udręka, są projekty które piszę się od zera co jest super doświadczeniem. Wynagrodzenia raczej niższe niż w innych firmach, benefity małe, ale są zespoły które jeszcze pracują w pełni zdalnie. Chaos wprowadza menedzment, który nie wie czego chce, choć to też na pewno zależy od projektu. Brak jasnej ścieżki awansu, brak budżetu szkoleniowego. Twój awans nie zależy tylko od tego jak pracujesz. Im mniej pracujesz to chyba wydzodzisz na tym lepiej. Mityczne visibility to chleb powszedni...
    Aplikant

19.02.2026 13:09

Zgłosiłem się na ofertę pracy, dostałem informację, że jeżeli moje umiejętności będą odpowiadały stanowisku skontaktuje się ze mną rekruter, nie dostałem żadnej informacji, natomiast kolejny mail poinformował mnie, że przegapiłem rozmowę. Mało tego, w ostatnim mailu poproszono mnie abym odpisał, dlaczego nie potwierdziłem obecności na rozmowę (na którą nie otrzymałem zaproszenia), natomiast odpisać na maila się nie da (bo to automat) a informacji z kim lub gdzie się kontaktować brak. Po próbie kontaktu z rekruterami przez Linkedin otrzymałem informację, że oferta jest już nieaktualna 😃 Jak ktoś lubi krążyć w labiryncie nieprofesjonalnego traktowania ludzi to serdecznie polecam.
    srotorola

05.02.2026 18:23

Dwukrotnie brałem udział w rekrutacji w motoroli, dwa razy miałem spotkanie z hiring managerem (dwa różne zespoły) i po spotkaniach kontakt sie urywał. Musiałem sam dopytywac rekruterek o to kiedy dostanę jakąś informacje zwrotną - obie zbyły mnie tym, że nie wiedzą, bo hiring manager jest teraz zajęty. Oczywiście oferta pracy na to stanowisko lub podobne wisi cały czas od 1,5 roku. Serdecznie nie polecam.
    N/A

29.12.2025 11:35

Czy winą za mobbing dalej obarcza się pracowników, czy managerowie zaczęli być pociągani do odpowiedzialności za traktowanie swoich podwładnych jak śmieci?

06.01.2026 12:20

Po zgłoszeniu mobbingu do hr masz dwie opcje: 1) Poczekać aż cię zwolnią bo management na pewno sie dowie i szef w ramach zemsty bedzie cie traktować jeszcze gorzej i szukać pretekstu; 2)Zwolnić sie sam; Polecam opcje drugą. Szkoda czasu
    _____

07.01.2026 18:49

Może to komuś pomoże. Na jednej z rozmów o pracę do tej firmy pewna pani została jakiś czas temu zapytana o to jak sobie radzi z cytuję "niesprawiedliwą oceną pracowniczą" lub ze "źle zachowującym się współpracownikiem". Tak znikąd w mniej więcej połowie rozmowy. Czaicie bazę. W odniesieniu do powyższych opinii śmiem sądzić, że nie było to przypadkowe pytanie, a pewne złe zjawiska w korpo w Krakowie szerzą się jak grzyby po deszczu 🤷‍♂️ Widocznie niektórzy zapomnieli o kwestii pewnego minimalnego szacunku należnego każdemu człowiekowi.
    Cybersecurity specialist

24.12.2025 16:26

Przebieg rekrutacji W styczniu/lutym 2025 odbyłem bardzo nieprzyjemną rozmowę rekrutacyjną. Pytania nie do końca związane ze stanowiskiem, rekruter zareagował śmiechem na jedną z moich odpowiedzi, mimo że była poprawna, sama odpowiedź odmowna przyszła w ciągu 30min od zakończenia rozmowy, która trwała zresztą bardzo długo i była koszmarem. Z perspektywy czasu to był chyba na szczęście "bullet dodged" 😊 Marnowanie czasu kandydatów, jeśli coś nie kliknęło to chyba można było skończyć wcześniej, a nie maglować godzinę i traktować kandydata lekceważąco. Pytania brak------------

Poziom rozmowy:

Rezultat:

Nie dostałem pracy

#RozmowaKwalifikacyjna
    #CybersecuritySpecialist

15.12.2025 19:00

Po bardzo sympatycznej rozmowie rekrutacyjnej, która odbyła się ponad rok temu skusiłem się na ponowną aplikację do Motoroli. Na rozmowie pojawili się pracownicy z Indii oraz Malezji. Ich poziom angielskiego pozostawiał wiele do życzenia ale jakoś się dogadaliśmy. Nie byłem idealnym kandydatem na to stanowisko a poza tym nie chciałem pracować z osobami z Indii/Malezji/Filipin. Ale najlepsze przyszło dopiero po zakończeniu procesu rekrutacji a mianowicie feedback o treści: "couldn't defend what he had mentioned in his CV and was unable to answer any single question, also very unprofessional when explaining his previous jobs." Tak niestety kończy się rekrutacja z osobami z Indii, które nie znają angielskiego. I nie, nie piszę tego w złości bo spotkałem hindusa, który mnie nie zatrudnił i teraz tupnę nóżką focha. To jest efekt po każdej rozmowie z hindusami, którzy nie znają angielskiego, ani prawa polskiego, stosują zwolnienia dyscyplinarne bez powodu, kłamią w feedback-u po rozmowach kwalifikacyjnych (wiem bo zostałem zatrudniony przez hindusa i się nasłuchałem w zdobytej pracy jakie głupoty piszą niestworzone). Po ofertach pracy, którymi żonglują firmy outsourcingowe widać, że Motorola nie potrafi bezpośrednio znaleść pracowników poprzez swoich wschodnich współpracowników a więc to nie tylko moja niechęć do tego typu towarzystwa.

23.12.2025 13:58

może byłeś zbyt przystojny i zazdrościli wyglądu. Albo że lepiej mówiłeś niż oni. Albo że miałeś lepszej jakości mikrofon niż oni. Z nimi to nie wiadomo.

19.12.2025 09:12

czy dalej PZ (Accounts Receivable Specialist ) obwinia innych o własne błędy ? żenada ( rzenada ?)
    Marta

06.12.2025 19:28

Witam, czy warto aplikować jako programista do zespołu RMS? Widzę, że mają ofertę na JustJoin.

08.12.2025 22:47

dla jednej osoby będzie warto dla innej nie. Przejdziesz rozmowę to wtedy się zastanawiaj czy bierzesz czy nie
    brak profesjonalizmu

26.11.2025 15:37

Niestety, moje doświadczenie z procesem rekrutacyjnym w Motorola Solutions było upokarzające i frustrujące. Po pierwszej, całkiem standardowej rozmowie z rekruterką HR, bardzo szybko otrzymałem zaproszenie na kolejną. Niestety, podczas drugiej rozmowy, menedżerki od samego początku wydawały się zupełnie niezainteresowane moją osobą. Podczas 50-minutowej rozmowy, otrzymałem jedynie JEDNO, małe i proste pytanie odnośnie stanowiska, na które aplikowałem. Odnośnie mojego doświadczenie, również, zero jakichkolwiek pytań. Większość czasu ze strony rekruterek, to było opowiadanie o pakiecie benefitów, i zadawanie pytań rodem z czatu GPT, typu "czy uważasz się za zorganizowaną osobę" (tak jakby ktokolwiek mógł na to odpowiedzieć inaczej niż tak). Odniosłem wrażenie, iż zostałem zupełnie zlekceważony, i Pani rekruterka podczas swojej 15-minutowej rozmowy zdążyła być bardziej konkretna, niż menedżerki w niemalże godzinę. Przełknąłem to, i postanowiłem czekać na odpowiedź, jakakolwiek by miała nie być. Zostałem zapewniony, że otrzymam feedback w przeciągu 1 tygodnia, a skończyło się na 4. Otrzymałem negatywną odpowiedź i polecono mi szukać mniej dynamicznego stanowiska. Po poproszeniu o feedback odnośnie brakujących umiejętności, lub błędów podczas rozmowy, zostałem zignorowany.
    agrest

02.12.2025 11:32

widzę, że cały czas ta sama praktyka od ostatniego razu kiedy aplikowałem😃 U mnie było to samo tylko męczyli mnie ponad zakładany czas. Kilka tygodni czekania na feedback, który nie miał żadnej wartości merytorycznej. Może za mało łechtałeś ego rekruterów. Bo krąży taka informacja, że tam czasem nie biorą ze względu na wiedzę tylko np. że z kimś się dobrze gada mimo, że takiej osobie słabo poszła rozmowa techniczna. Już Comarch lepiej traktuje kandydatów

05.12.2025 23:15

niestety, nie spodobałeś się i tyle. Spróbuj następnym razem, albo po prostu ich omijaj

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Motorola Solutions?

Kontakt - Motorola Solutions

Czerwone Maki 82 30-392 Kraków

Branża główna: Oprogramowanie - Systemy IT

19.11.2025 00:35

agrest

02.12.2025 11:33

a niby koleżanka mi opowiadała, że tam robią cały czas w najnowszych technologiach i ma jedzenie za darmo. To jak to w końcu jest? 😃
    Margaretka

21.11.2025 22:08

Hej, czy mogłabym prosić o jakieś informacje na temat aktualnego stanu firmy? Czy zatrudnienie jest stabilne, jakiej umowy można się spodziewać na start w finansach? Próbna i później od razu na nieokreślony? Jakieś opinie o dziale Business Finance?
    kopps

22.11.2025 10:49

po co mieliby ci udzielać takich informacji? Wysyłasz albo omijasz.
    denatP

12.11.2025 21:45

Nikt Ci tyle nie da ile obieca Ci Motorola. Szkoda ze to obietnice bez pokrycia a po 3 latach pracy masz nizsza stawke niz nowo zatrudniony. Nienawisc miedzy poszczegolnymi managerami i napuszczanie jednego pracownika na drugiego to standard. Przy wyborze team lidera im masz mniejsze kompetencje tym wieksze szanse ze Cie wybiora bo w koncu ciemnota latwiej kierowac z usa - omijajcie demand planning szerokim łukiem jesli szukacie rozwojowej pracy
    H

15.11.2025 20:41

po prostu trzeba się ustawić. Jedna pracowniczka jest ulubienicą menedżerki i dostaje więcej niż osoby, które wkładają więcej roboty w projekt 😂
    Było Minęło

11.11.2025 20:11

Z 2.4 na 3.5 ! Widzę "Motorola" nie próżnuje. Jak masz poczucie własnej wartości, godność, zasady = nie polecam.

27.10.2025 12:26

Bardzo spodobał mi się proces rekrutacji, wszystkie odpowiedzi otrzymałem zgodnie z podanymi terminami. Cały proces trwał około dwóch miesięcy. Wcześniej pracowałem w kilku korporacjach, a w ostatnich latach rynek pracy bardzo się zmienił — uczestniczyłem regularnie w rekrutacjach, więc mam porównanie. W Motoroli zdobyłem bardzo pozytywne doświadczenie. Dlatego chciałem zostawić tutaj pozytywną opinię, ponieważ widzę głównie negatywne. Ofertę przyjąłem i z niecierpliwością czekam, aby rozpocząć pracę.
    Szkoda czasu

08.10.2025 17:29

Rozmowa w porządku, ale oczywiście żadnego feedbacku nie ma, szkoda czasu
    karol

30.09.2025 11:44

Jeśli ktoś jeszcze raz wam powie, że nie ma pieniędzy na podwyżki, to przypomnijcie sobie, że pewna managerka mobberka z USA w nagrodę za skargi na siebie i wieczną rotację swoich podwładnych przyleciała sobie na warsztaty z leadershipu do Krakowa. Oczywiście podróż biznes klasą, nie wypada inaczej :)
    Były pracownik Procurement

22.09.2025 17:16

90% opinii z ostatnich miesiecy jest negatywnych, a ogólna ocena firmy idzie do góry. Czy ktoś mnie oświeci, co to za magia i jaki czarodziej lub czarodzieje za tym stoją?
    Piotr

23.09.2025 12:23

W tej konkretnej firmie zatrudniają ludzi, którzy promują wizerunek korporacji. Trochę jak Goebbels dla reżimu noszącego Hugo Bossa.
    nie kandydatka

08.09.2025 14:54

Strata czasu na rekrutacje, 1h z hiring managerem (2tygodnie na odp) , 2h z kolega z zespołu, 3h z kolejnym z kolega z zespołu po ok 1mc okazało sie ze jednak nie ten dział i kolejne 2-4 tygodnie czekasz. Po czym bardzo arogancki hindus wychwala sam siebie jaki jest wspaniały i narcystyczny rzecz biorąc przez całą godzinę, ile ma pracy , że nie wie po co mu podali Twoje CV, ale w końcu to on potrzebuje kogoś kto go wyręczy, nie dając Tobie dojść do słowa. Nawiasem mówiąc to nie była rozmowa - dialog tylko niestety bardzo nudny monolog. Jakby sam się sobą w oczach innych zachwycał i pewnie sprawdzał jak będę kiwać głową jak to robią hinduski w prawo i lewo, jak kukiełki.. Wyglądało jak na z uprzedzeniami, co ja kobieta chce u niego w (usunięte przez administratora) zespole robić itd. itp. Potem odpowiedział, że sie zastanowi i da znać przez HR. Po ok 2 tygodniach HRy odpowiedziały że dokonali wewnętrznej tranzycji na to miejsce i postanawiają nie zatrudniać... Po co była ta parodia cyrk żenujący, czy dla statystyczki że ktoś był po prostu, ale nawet nie ma głosu bo super ważniejszy jest sam menager a nie przyszły potencjalnie pracownik i jego kwalifikacje. Po prostu strata czasu dla kandydata i niesmak...Jak tak wygląda proces zatrudnienia i komunikacja, to pewnie w trakcie pracy nie wiele lepiej...
    Ala234

09.09.2025 10:12

A jakiego stanowiska/ stanowisk dotyczyła rekruacja?
    ad

11.09.2025 22:00

w moim przypadku 2 godzinna rozmowa techniczna i czekanie ponad miesiąc na opinię wygenerowaną z szablonu przez HR. Darowałem sobie dalsze aplikowanie. Znajomy z wewnątrz mówił, żebym się nie przejmował bo i tak spore panuje tam spore kolesiostwo.
    Były współpracownik

09.09.2025 10:01

czy dalej PZ (Accounts Receivable Specialist ) myli '6' z '9' ( dyslektyk )
    Ania5

29.07.2025 13:39

Hej, jak wygląda praca na b2b ? Czy jest się czego obawiać ? Jak kwestia dni kiedy chcę się wziąć wolne, czy jest z tym problem ?
    yogi

08.09.2025 00:42

Fajna praca. Bardzo ciekawa. Jednak potrafią zakończyć współpracę bez podania powodu. Zdarzyło mi się to. Wyrzucili wszystkich którzy pracowali na b2b z mojego zespołu, bo ktoś na górze stwierdził że zakończył się projekt. Podczas gdy projekt trwa w najlepsze i będzie trwał jeszcze lata. No ale b2b to zawsze ryzyko.
    NowyChyba

26.08.2025 12:35

Hej, chciałem zapytać jak z rekrutacją na takie stanowisko, bo jestem w trakcie: CPQ Business Operations Analyst. Czy warto zawracać sobie głowę Motorolą, bo czytam, że jest straszny ghosting kandydatów. Dodatkowo czy naprawdę ten angielski jest taki obowiązkowy, czy to jedynie pokazówka na rekrutacji? Cieplutko pozdrawiam;)
    anon

27.08.2025 13:24

Jak będziesz mieć szczęście i okaże się że nie ma innych chętnych na to stanowisko to odezwą się bardzo szybko i będą bardzo cisnąć żebyś zaakceptował warunki i dołączył już zaraz. Jeśli nie... pewnie nie dostaniesz żadnej odpowiedzi.

21.08.2025 16:56

Jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna? Czego spodziewać się po pracy na stanowisku HR trainee?

15.08.2025 11:25

Kto w ogóle wpadł na pomysł, że zmuszanie pracowników do obecności w biurze to dobry pomysł? W biurze moja produktywność spada o 90% przez wszechobecny hałas + dojazdy. Na szczęście są oferty fully remote i coraz bardziej zastanawiam się nad odejście z tego miejsca.
    123ee456

08.08.2025 12:44

proces rekrutacji to jakiś żart (nieśmieszny). W motoroli rekrutowałem się dwa razy i w obu przypadkach po wstępnej rozmowie z rekruterką i pierwszej rozmowie z menadżerem kontakt się urywał. Musiałem się upominać o update, chociaż mijały tygodnie. Rekruterka twierdziła, że hiring manager aktualnie nie ma czasu, aż finalnie wyszło na to że wstrzymali rekrutacje na to stanowisko. Za drugim razem w ogóle nie dostałem żadnych informacji (nie upominałem się).
    Monix

27.07.2025 19:40

Jakim cudem opinie na temat Motoroli są coraz gorsze, a ocena rośnie w szalonym tempie? Nie macie na co kasy przeznaczać?! Dajcie ludziom którzy pracują u was uczciwie wiele lat podwyżki, żeby przynajmniej dobić do średniej rynkowej w Krakowie. Może opinie wtedy poprawia się bez ingerencji HR. Nie może być tak że senior z długim stażem pracy zarabia tyle co świeży specjalista a nawet junior. To jest patologia z której jesteście dobrze znani. 0 szacunku dla doświadczonych pracowników 0, to jest wstyd!
    Kasują opinie, a szkoda

19.06.2025 10:41

Sama rozmowa- poczynając od punktualności, ładnie i rzeczowo przygotowana prezentacja firmy oraz działu który rekrutuje - lecz jeden z podstawowych "grzechów" korporacji w PL- brak zasadniczej informacji odnoście zarobków, zatem co etap ponawiane pytanie: "oczekiwane wynagrodzenie"( dziwne: freudyzm lub zaniki pamięci/notatek), zamiast jak w cywilizowanym świecie podać widełki płacowe. Biorąc pod uwagę solidnie przygotowane CV z zakresem zadań i obowiązków, w tym staż i doświadczenie w środowisku międzynarodowym/ szmat czasu poza PL/ to raczej kandydat nie będzie aspirował do wynagrodzenia z poziomu juniora z rocznym stażem, ale oczekiwania/propozycja były bardzo rozsądne. Ad rem: po aplikowaniu, z językiem oraz kompetencjami poszukiwanymi w obecnym czasie na cito(!) kilku etapowa rekrutacja (pomijam że pierwszy-wstępny etap HR zadzwoniła pani - która bardzo źle komunikuje się w języku polskim - parodia poziom A2 w CEFR -Common European Framework of Reference for Languages- 6 stopinowy system oceny językowej w EU ! czytanie z kartki, wymowa fatalna, patrząc do Linkedin -a wynika że 8 lat w PL pracuje/przebywa, z angielskim już poszło płynnie ), umówiono kolejne spotkanie na "Teams -ach" ( trwające ciut ponad godzinę: ok. 20 minut po polsku, 20 minut angielsku, 20 minut w języku X - zapisałem nazwiska interlokutorów / celem sprawdzenia kto zacz np. stażu, kwalifikacji, wykształcenia - w tym przypadku pan/pani -niespełna 4 oraz około 10 lat doświadczenia zawodowego). Na koniec formułka: odpowiedź do 2 tygodni i 3 możliwości: -oferta pracy, -ponowna możliwość aplikowania do firmy za 3 miesiące, -definitywne podziękowanie za udział w procesach rekrutacyjnych. Zatem dobra nasza, rzekła małpka Fiki-Miki. Czas płynie nieubłaganie, podobnie woda w Wiśle, lecz "słowo droższe niż złoto" w Moto(roli) nic nie znaczy .... Ps. Czas popracować nad kilkoma kwestiami: - HR i "wizytówka" - pierwszy kontakt - telefoniczny: ktoś kto źle posługuje się językiem urzędowym - kompromitacja, - widełki płacowe, precyzyjne oczekiwania, - wiarygodność firmy: kilka rozmów telefonicznych, interview ponad godzinne i ….. cisza. Etykieta oraz Savoir-vivre w procesie rekrutacji leżą -proszę pamiętać, że tak potraktowany "kandydat" nigdy nie powróci do takiego miejsca. Poniżej kilka wskazówek, które być może trochę pomogą w przyszłości: https://www.aplikuj.pl/porady-dla-pracodawcow/1421/jak-profesjonalnie-odmowic-savoir-vivre-w-procesie-rekrutacji https://hrpolska.pl/zarzadzanie/czytelnia/nowoczesny-savoir-vivre-w-biznesie https://traffit.com/pl/blog/candidate-experience/jak-odrzucic-kandydata-i-pozostawic-dobre-wrazenie/

17.07.2025 17:13

z takim pseudo inteligenckim jezykiem to sobie chlopcze pofap do konikow na wykopie, popatrz w lustro i zobacz jak nieznosny jestes (nie mowiac o tym jak naprawde nieinteligentny, pomimo przekonania, bo kilka madrych slow znasz).
    Jožin z bažin

22.07.2025 10:11

Cóż za erudytów Moto zaczęło zatrudniać. Nie dość że IQ błyszczy, to i szczypać aparatem korekcyjnym na zęby potrafi. Pewnie absolwent jakiejś filii Oxfordu lub ETH Zürich na Podkarpaciu. Ale żeby tak ad hoc Urbi et Orbi, ujawniać deficyt urody i umeblowania - hmmm.... Artificem commendat opus
    brak

17.07.2025 12:11

Motorola wykupiła boty albo zmusza pracowników do wystawiania wysokich ocen w wolnych chwilach? 😂 W kilka miesięcy ocena z 2.6 albo 2.8 poszybowała do 3.2/5. Szkoda tylko, że w recenzjach praktycznie same negatywy, musicie zaangażować motorolan do pisania więcej pozytywów!
    Powlekacz

27.06.2025 08:21

Ponieważ moja opinia została skasowana a druga distala mityczny błąd to dam punkty: -Podwyżek brak, freeze, i pewnie będą jechać na tym koniu (usunięte przez administratora) -Ciśnienie na wyniki -Redukcja ludzi i dodawanie pracy juz aktualnym pracownikom bez jakiejkolwiek nagrody, tylko z suchymi obietnicami ze bedzie to wynagrodzone -Ogolnie sztywna atmosfera -rekrutacja internalowa to jakiś żart. Seniorskie stanowiska są raczej z góry ustawiane i była okazja niestety tego doswiadczyc -wszystko jest zapychane internami i juniorami. -place sa naprawdę słabe
    Juz niedlugo byly pracownik

05.02.2025 22:01

Niestety w Motoroli zwolnienia pracowników nie zawsze odbywają się w sposób przejrzysty i zgodny z zasadami uczciwego traktowania. Przykładem takiej sytuacji może być historia jednego z pracowników, który przez wiele miesięcy był obiektem dyskretnych działań zmierzających do jego zwolnienia, bez żadnej możliwości odniesienia się do stawianych mu zarzutów. Zbieranie materiałów na tego pracownika trwało co najmniej pół roku. Informacje były gromadzone bez jego wiedzy, a w trakcie tego procesu nigdy nie poproszono go o wyjaśnienia czy ustosunkowanie się do jakichkolwiek zarzutów. Brak transparentności w działaniu tylko potwierdzał, że decyzja zapadła na długo przed oficjalnym poinformowaniem go o zakończeniu współpracy. Co więcej, dział HR w Polsce całkowicie podporządkował się decyzjom kierownictwa z USA, pełniąc wyłącznie rolę wykonawczą. Nie przeprowadzono nawet standardowego exit interview, które mogłoby dać pracownikowi szansę na przedstawienie własnej perspektywy czy ocenę warunków pracy w firmie. Polski HR nie zadawał żadnych pytań, nie próbował mediować ani wyjaśniać sytuacji – po prostu przekazał decyzję o zwolnieniu i zamknął sprawę. Tego typu przypadki nie są odosobnione. Od dłuższego czasu widać wyraźny trend likwidacji stanowisk, szczególnie w obszarze Supply Chain w Polsce, które są systematycznie przenoszone do USA. W rezultacie wielu kompetentnych pracowników traci pracę, podczas gdy ich obowiązki przejmują nowe osoby w Stanach Zjednoczonych. Dodatkowo panuje atmosfera kolesiostwa i układów, gdzie „psiapsiuły” amerykańskich dyrektorów bez większego wysiłku otrzymują awanse. Tymczasem osoby, które faktycznie mają wiedzę i doświadczenie, często spotykają się z degradacją lub wręcz są usuwane z firmy. W efekcie realna wartość merytoryczna organizacji spada, a lojalność i kompetencje przestają być kluczowymi czynnikami decydującymi o awansach czy stabilności zatrudnienia. Brak odpowiedniego wsparcia i transparentnych procedur sprawia, że pracownicy w Polsce są w praktyce zdani na jednostronne decyzje menedżerów z zagranicy, bez realnych mechanizmów ochrony czy możliwości obrony swoich praw.
    Atylla

17.06.2025 14:09

Niestety takie rzeczy zdarzają się czasami. Mogę potwierdzić że znam osobiście podobną sytuację w Motoroli gdzie został zwolniony pracownik po 10 latach bardzo dobrej i merytorycznej pracy. A zwolniono go dlatego bo śmiał podważyć zdanie jednego z menadżerów że USA. Chodziło o kwestie techniczne. HR i inni menadżerowie którzy go chcieli zabrać do siebie w Polsce nie mogli nic zrobić. Na szczęście w takich sytuacjach dostaje się atrakcyjna odprawę. Wiem że po tej akcji poleciało dwóch menadżerów. Jeden w Polsce, a drugi w Stanach.

Zostaw merytoryczną opinię o Motorola Solutions