Motorola Solutions

• Batowice
  • Bosutów
  • Dziekanowice
  • Boleń

3. Opinie o pracodawcach Kraków
  5. Opinie o Motorola Solutions

Opinie o Motorola Solutions Kraków

Nie przegap nowości o Motorola Solutions!

ByłyJava

19.12.2021 18:58

Odradzam. Leśne dziadki, brudny kod, ogólnie tragicznie.

15.12.2021 16:20

Proces rekrutacji oceniam bardzo pozytywnie. 1.5 h rozmowy technicznej zdalnie. Pytania trudne. Wszsytko dobrze zorganizowane, polecam

16.12.2021 07:51

Wszystko zależy... U mnie gość był totalnie nieogarnięty i dłubał w nosie. Odradzam coś takiego.
    Pracownik2020

21.12.2020 20:03

Kiedyś wydawało mi się że dużej firmie o profilu technologicznym nie ma miejsca na politykę. Nic bardziej mylnego. Promocje wg dziwnych zasad. Wystarczy popatrzeć na kadrę kierowniczą jaki jest tego efekt - większość menedżerów nie ma pojęcia o zarządzaniu. Widać sporo osób na kierowniczych stanowiskach tylko dlatego że ktoś z wyższego poziomu ich wypromować i nie wiadomo dlaczego. Często takie osoby w "dowód wdzięczności" zdają relacje swojemu amerykańskiemu pryncypałowi z tego co się mówi i robi w Krakowie. W imię tzw. spotkań "coatchingowych 1:1". Znam parę takich osób w Supply Chain, ale nie brakuje ich w innych działach.
    @ moje

27.10.2021 13:37

Też miałam tę nieprzyjemnosc poznac na rozmowie kwal. Od pierwszego spojrzenia wiedzialam, ze tu wspolpracy nie bedzie.
    KejKej

24.11.2021 20:15

Zwolnili ja???
    Johny

26.10.2021 16:43

Dwa razy w procesie na UX designera w tym roku. Wiosną - po screeningu HRowym ustalona rozmowa techniczna - na której nie pojawiają się rekruterzy, a samo spotkanie oczywiście nie zostało wcześniej odwołane / przeniesione. Wysłałem maila do Recruitment Coordinatora z pytaniem co się wydarzyło? I co dalej? Niestety po 2 mailach nie otrzymałem żadnej odpowiedzi ani na temat nieodbytego spotkania ani na temat tego co dalej. Obecnie byłem w drugim w tym roku procesie na takie samo stanowisko. Screening HR telefonicznie, zaproszenie na spotkanie, godzinne spotkanie, zadane rekrutacyjne (przewidziane na czas
    ciekawski

18.10.2021 20:40

powiecie cos więcej o stanowisku Lunux Platform enginerr? jak wygląda kasa na takim stanowisku oraz atmosfera w zespole?
    JavaMan

25.08.2021 19:27

Cześć, jakie zarobki są w teamach Java dla juniorów? Jak atmosfera, do którego teamu można śmiało wejść, a którego unikać (po propozycji)? Czy pracujecie zdalnie czy stacjonarnie w Java developmencie (NAJISTOTNIEJSZE DLA MNIE PYTANIE)? Czy jeśli zdalnie to ten trend się utrzyma po pandemii czy raczej nie?
    Managos

26.08.2021 14:33

Juniorzy zarabiaja odpowiednio moim zdaniem. W kazde organizacji mozna znalesc zespoly ktore sa ciekawe, atmosfera przewaznie jest dobra, ludzie wspolpracuja, pomagaja sobie wzajemnie . Praca zdalna, do biura mozna przychodzic w ramach limitow oraz srodkow bezpieczenstwa. Po pandemii sprawa w toku i idzie w kierunku pracy hybrydowej (pare dni w biurze) z opcjami full remote oraz caly czas na miejscu
    ByłyMoto

10.08.2021 12:20

Pracowałem jako programista wiele minionych lat. W sumie od początku widziałem w firmie lekki chaos. Zatrudniony zostałem na inną technologię niż docelowo mnie wrzucono, co spowodowało naukę "na produkcie". Samego produktu nigdy w pełni nie poznałem, choć były różne mniej lub bardziej dziwne akcje w tym kierunku. Wraz ze mną w takiej sytuacji postawiono wiele osób, co spowodowało że od początku projekt mocno kulał. W dalszych etapach było tylko lepiej. Wprowadzano pomysły, które rozwalały ogromnie pracę (bez przykładów - NDA). Dół (inżyniering) zgłaszał problemy i proponował solidne rozwiązania, ale kłóciły się one z wizją USA której trzeba było się przecież podlizać. U części pracowników spowodowało to frustrację i odejścia. Innych pracowników przeniesiono "bo byli słabi". Małą część braków kadrowych wypełniano internami, którzy z całym szacunkiem nie potrafili wypełnić luki po doświadczonym pracowniku. Pozostałe braki rozdano między obenych pracowników. Oczywiście kasa za tym nie poszła "bo covid i słaba kondycja finansowa firmy". Ogólnie nie polecam. Niska atrakcyjność pod względem finansowym na rynku pracy. Wysokie zacofanie technologiczne (bardzo dużo legacy). Równie wysokie zacofanie myśleniowe (pod względem rozwoju kodu czy chociażby tylko covid sprawił, że HRom zechciało ogarnąć się pracę zdalną). Warto jeszcze zaznaczyć mocną zależność od USA. To one podejmują ważne decyzje, niezależnie od tego kto jest właścicielem produktu. To im podlegają managerowie Polscy, co prowadzi do uległości. Jednak to my ponosiliśmy konsekwencje ich decyzji.
    Anon (stażysta/junior)

08.07.2021 16:33

Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że nie spotkałem się przez 3 miesiące pracy z żadnym mobingiem. Wręcz powiedział bym że mam świetnych ludzi w zespole. To co jest jednak zdecydowanie na minus to wynagrodzenie które jest zdecydowanie niższe niż w innych firmach na tym samym stanowisku, nie wiem jak sytuacja wygląda z wieloletnim doświadczeniem jednak przypuszczam że tak samo.
    Kandydatka

07.07.2021 19:56

Witam, wie może ktoś jak wygląda drugi etap tzn. 2-godzinna rozmowa wideo na stanowisko programista?
    Anon

08.07.2021 16:13

Ja podczas rozmowy miałem dwie osoby mojego przyszłego menadżera i kolege z którym teraz pracuje, pytania stosunkowo proste też pewnie zależy na jakie stanowisko aplikujesz u mnie było to jakieś proste pytanie strikte programistyczne na które mogłeś odpowiedzieć w dowolnym języku lub pseudo kodzie i potem pytanie takie załóżmy że coś poszło nie tak i analiza systemu opartego na mikro serwisach i na koniec jakieś takie ogólne to z części technicznzej, a z części takiej mniej techniczne jakieś pytania scrum agile wszystko powiedziałem że nie wiem do końca i w sumie dużego znaczenia nie miały bo w firmie powoli się odchodzi od agile z tego co słyszę
    Maćko

08.05.2021 16:16

Motorola w Krakowie ma różne zespoły. Ja trafiłem do działu wideo i jest bardzo w porządku.
    Zainteresowany

06.07.2021 09:29

A czy za szkolenia i certyfikaty Azure pracownicy musza cos placic albo podpisywac cos?
    Aktualny SE

06.07.2021 16:23

Nie
    Zaciekawiony

30.06.2021 00:11

Cześć wszystkim! Jestem ciekawy, czy jest tutaj ktoś kto skorzystał w poprzednich latach z programu Motorola Academy? Chciałbym dowiedzieć się jak oceniacie ten czas czy faktycznie można się było czegoś konkretnego nauczyć i jak wyglądają dalsze losy osób, którym zaproponowano pracę po takim programie?
    ByłyJava

19.06.2021 12:49

Byłem, widziałem i NIE POLECAM. (usunięte przez administratora) Technicznie słabo. Bardzo słabo.

17.06.2021 22:42

Czy ktoś powie coś na rachunek stanowiska AR Specialist mixed shifts. W jakich godzinach praca? Jaki widełki zarobków na tym stanowisku w Motoroli? Czy dużo nadgodzin? Aplikuje na to stanowisko ale po przeczytaniu wszystkich komentazej już wątpię Czy to dobra decyzja ????
    Triger

13.06.2021 22:37

A kose ktoś pamięta? (usunięte przez administratora)
    Orzech

28.08.2018 02:58

Macie własną platformę LMS napisaną w RoR? Zastanawiam się nad aplikowaniem, jak pojawią się miejsca w dziale e-learningu, tylko nie wiem jak bardzo użyteczny jest RoR u was.
    Korporolan

31.10.2020 20:18

Potwierdzam że również w działach tzw wspierających można zapomnieć. W innych dużych firmach kładzie duży nacisk na kompetencje czyli sposób osiągania wyników. Tutaj przede wszystkim management trzeba by wysłać na takie szkolenia.

02.04.2021 21:17

W punkt!
    Kandydatka

25.10.2020 08:19

Bardzo sprawny i profesjonalny proces rekrutacji, szczegółowa informacja o poszczególnych etapach, osobach zaangażowanych w proces i ramach czasowych. Naprawdę jestem pod wrażeniem bo w dwóch innych firmach proces wyglądał masakrycznie i już wiem, że do nich nie zaaplikuję ponownie. Ogromny plus dla Motoroli za ten początek współpracy, dziękuję za to doświadczenie, szacun.
    Gaba

31.03.2021 15:15

Nie ma. Ja się nie doczekałam odpowiedzi.
    Motorola Solutions

31.03.2021 15:37

Bardzo nam przykro, że taka sytuacja miała miejsce. Prosimy o kontakt i przesłanie informacji o szczegółach tej sytuacji na adres [email protected]
    Beth Harmon

11.02.2021 12:12

Ktoś się wypowie na temat stanowiska Accounts Payable Specialist jaka atmosfera w zespole? warto czy nie warto aplikować?
    Mot3

27.03.2021 18:11

Kiepsko pod każdym względem, nie polecam.
    ewa

29.03.2021 20:01

Czy możesz rozwinąć swoją opinię? Rekrutuję na staż do kilku firm, i przyznam , że zależało mi na pracy w motoroli

20.04.2020 12:44

Motorola do rekrutacji wykorzystuje system Workday, w tym systemie aplikacjom nadawane są statusy, np. Under Consideration, jakie inne statusy są możliwe, czy coś się tam zmienia czy obserwowanie tego nie ma sensu.
    Tt

22.11.2020 18:03

U mnie już minął ponad miesiąc i zero odpowiedzi.
    Henna4

29.03.2021 16:47

Aplikowałam do firmy już 3 raz w ciągu 4 lat. Tym razem scenariusz był identyczny, rozmowa poszła mi w moim odczuciu bardzo dobrze, dostałam info, że za 2 tygodnie dostanę odpowiedź, mija 5 tydzień i jak zwykle cisza. Proszę Państwa, to jest niepoważne i lekceważące.
    Rosa

23.02.2020 14:17

Supply Chain - szczerze odradzam. Ciagla zmiana zadan, obszarow, brak back upa podczas urlopu, ciagle nadgodziny, praca nawet w weekendy, niedocenianie pracownikow, dziwne tajemnicze 'awanse' w dziale i jeszcze dziwniejsze zwolnienia. Do tego management coraz bardziej zapatrzony w korpometody tresury ludzi, team lederzy i leadzi o watpliwym podejsciu do pracy i drugiego czlowieka. Pieniadze - srednie patrzac na inne firmy w miescie, podwyzki - o ile 'zasluzysz' to raz na 2 lata moze 5% dostaniesz, bonusy - tez srednie. Do tego powoli wchodzi w zycie megawygodny desk sharing. Dzial ciagle sie powieksza, a z kazda kolejna osoba robi sie tu coraz bardziej korporacyjnie i po prostu niekomfortowo.
    Obserwaror

21.01.2021 13:17

Właśnie. Tutaj to moje chyba pierwsze doświadczenie z ludźmi z Azji. Ale ich praca 16h na dobę i gotowość 24h na dobę przeraża. Amerykanie cenią sobie taką "elastyczność jak to nazywają. Choć niektórzy z nich nas tu w Europie próbują ustrzec przed tym, to wynika to wg mnie wyłącznie z obawy o jakieś potencjalne skutki prawne, może mobbingu, albo coś podobnego. Nie wiem czy istnieje w amerykańskim słowniku takie pojęcie jak etyka pracy w odniesieniu do ludzi.
    LaboX

28.03.2021 09:47

To chyba smutna obserwacja dla wiekszosci kropo w Krk. Sami sobie zgotowalismy ten los, bo pokazujemy, ze mozna z nami robic wszystko.
    Greg

18.03.2021 16:18

Śmieszna ta firemka. Na rozmowie pytają czy masz mniej niż 26 lat, bo takiemu mogą wcisnąć mniejsze wynagrodzenie brutto. Potem przyjmują samych gówniarzy, bez żadnego wcześniejszego doświadczenia, także bez kierunkowego wykształcenia. Masz więcej niż 26 lat jesteś za stary i za drogi, żeby tam pracować.
    Sandra

19.03.2021 21:54

A może aplikowałes na staż dla studentów poniżej 26 roku życia???
    Ft

27.03.2021 15:47

Serio tak robią?

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Motorola Solutions?

Kontakt - Motorola Solutions

Czerwone Maki 82 30-392 Kraków

Branża główna: Oprogramowanie - Systemy IT

Pasjonat

27.03.2021 14:15

Czesc inzynierowie, software developerzy, mozecie cos powiedziec o technologii w firmie? Faktycznie przestarzala jak pisza na forum?
    waller

26.02.2021 08:44

Dziwne, wysyłasz CV na stanowisko na które pasujesz w 95% i cisza tygodniami. To po co cały czas odświeżają te stanowiska na pracuj.pl skoro po wysłaniu kandydatury nikt się nie odzywa? A nie podałam widełek więc kwestia finansowa raczej tutaj nie jest winna.
    MotoMatka

11.03.2021 20:04

Niestety ostatnio powszechna praktyka. W przeciągu ostatniego roku poleciałam kilka osób, jak również kilku znajomych zaaplikowało. Zero odpowiedzi :-/
    Krk

15.02.2021 01:10

Miko mi jestem Piotr nie pasi komuś z kierownictwa ???
    Order management coordinator

15.02.2021 01:07

Na jakie zarobki może mniej więcej liczyć specjalista w order managemencie? W tej chwili praca jest w pełni zdalna, stacjonarna czy w trybie hybrydowym? Jeżeli chodzi o mieszane zmiany to o pracy w jakich godzinach jest mowa? Z góry dziękuję za odpowiedzi
    User05

12.02.2021 20:52

Dobrze ugruntowany chaos w wszystkimi odcieniami betonu.
    JAŁOWY

30.01.2021 15:07

To jest bardzo polska firma. Jeśli ktoś liczy na usa korpo to się rozczaruje i to bardzo.
    Xxx

14.01.2021 10:21

Jak jest w dziale General Ledger & Compliance? Proszę o opinie Oraz czy 2 zmiany są bardzo uciążliwe?
    JavaProgrammer

23.12.2020 14:37

Kiedyś pracowałem dla firmy która robi soft dla Poczty Polskiej, i myślałem że widziałem już wszystko ale to co robi się w TNCT to jest jakaś rzeźnia. Brudny kod to jest mało powiedziane - pakudny, ponury i źle prowadzony projekt. Odradzam, firma wygląda jak rodzima budżetówka. I tu nie chodzi o stara technologie okna Swing + plik xml - nawet bazy sql nie było :((( zato pełno lesnych dziadków z dorobkiem 10 lat w temacie. Ponure miejsce. Kupa smiechu ta cała motorola ... nic dziwnego że Chińczycy są o lige lepsi.
    FLOSSer

16.09.2020 17:30

Czy da się pracować w Motorolli wyłącznie w obrębie oprogramowania FLOSS (w tym tego opracowywanego z klauzulą NDA)? Mam za sobą doświadczenie w embedded i zawsze pracowałem w obrębie FLOSS.
    Programista embedded

23.12.2020 09:47

Podpinam się pod pytanie
    Motorolek

20.12.2020 09:36

Z komentarzy widzę że zarządzanie i organizacją pracy to totalną porażką nie tylko w moim dziale Finansów. Nie wiem wg jakich kryteriów promuje się menedżerów ale to jest jakaś fatalna pomyłka. Ludzie ci często nie mają pojęcia o pracy i nie stanowią wsparcia przy rozwiązywaniu realnych problemów. Do tego podejście do pracowników pozostawia wiele do życzenia. Np. W sytuacjach konfliktowych (A takie zawsze są w każdej firmie). W zespole pozostawiają to samemu sobie lub potrafią jeszcze bardziej zaognic problem.
    Rozczarowany

08.12.2020 15:21

Pracowałem na stanowisku kierowniczym od 2019 do 2020 w dziale Repair Operations 1.5 roku i niedawno zostałem zwolniony. Mam spore doświadczenie menedżerskie z innych korporacji uchodzących za dobrze zarządzane. Motorola jest dużą firmą i dzielę się dośw. z mojego otoczenia. Nie widziałem dotąd tak fatalnego zarządzania ze strony moich przełożonych. Jeśli wyobrazicie sobie dobry wzorzec lidera, to to co mam na myśli jest tego totalnym zaprzeczeniem. Moje stanowisko zostało utworzone w 2019 a teraz oświadczono mi nagle że w wyniku jakiejś bliżej nieznanej mi reorganizacji moje stanowisko zostało właśnie zlikwidowane. Odbyło się to zdalnie i natychmiast odcięto mnie od maila i zasobów sieciowych. Praca w związku z przejęciem obowiązków z innego oddziału przez te 1.5 była koszmarna i ciężka. A kiedy zaczęło to wszystko przynosić pozytywne efekty, wyrzucono mnie jak śmiecia. Sądzę że prawdziwą przyczyną było to, że śmiałem "dyskutować" z przełożonymi w momencie kiedy ich postępowanie zaczęło coraz mocniej doskwierać mnie i mojemu zespołowi. Przez cały czas zero wsparcia merytorycznego, zero wiedzy - wszystko rozpoznawane "w boju". Bardzo słaba organizacja, wszystko opiera się na wiedzy osób, a nie funkcjach. Załatwienie najbardziej podstawowych rzeczy trwa wieki, bo nie wiadomo kto i za co odpowiada. Ludzie znają jakiś wycinek pracy i w większości nie znają kontekstu. Prowadzi to do przeciążenia pracą w niektórych działach - szczególnie tych osób które coś potrafią i nie ulegają wszechobecnej spychotechnice. Zarządzanie mocno sterowane z USA. W moim obszarze skrajny mikromenedżment, podejmowanie dziwnych decyzji a bardzo często wycofywanie się z nich krótko potem. Do tego człowiek liczy się jako jako tryb w maszynce. Niby funkcjonuje jakiś system mini nagród za zadowolenie swojego szefa, ale wierzcie mi, że żadna nagroda nie przykryje frustracji i rozczarowań jakie potrafią człowieka spotkać. W sumie nawet premia roczna jest taka mocno uznaniowa i jeśli szef będzie miał zły humor, to można stracić. Złą organizacja pracy i ustawienie odpowiedzialności prowadzi często do pracy w nadgodzinach. Tak się dzieje kiedy wszystkie priorytety są jednakowo ważne. Planowanie, strategia - to słowa często obce w słowniku liderów z mojego obszaru. Złe zarządzanie powoduje niebezpieczną retencję wiedzy i kompetencji. Generalnie trzeba w ogóle uważać co i do kogo się mówi. Nigdy nie wiadomo w jaki sposób zostanie to wykorzystane. Dział HR rozczarował mnie najbardziej. Pozwoliłem sobie na zbyteczną szczerość bo wydawało mi się, że dział ten stoi na straży jakieś kultury organizacyjnej i dostałem za to nauczkę. Bardziej jednak pełni rolę bezpieki pracodawcy. Dodam, że z w moim najbliższym otoczeniu nie byłem jedynym, który został zatrudniony, a zaraz potem ktoś przypomniał sobie, że jego stanowisko zostało zlikwidowane. Z pozytywów. Firma posiada bardzo dobry produkt i na pewno byłem dumny z tego. Poznałem wiele wartościowych osób. Te pracujące dłużej w większości też miały już na swoim koncie negatywne doświadczenia z tzw. "liderszipem", więc na plus że jest wiele osób dostrzegających te mankamenty organizacyjne. Na pewno na duży plus to że trafia wiele nowych osób kompetentnych, z dobrym profilem i chcących coś zmienić na plus. Firma też posiada potencjał w Krakowie, na pewno jest to dobre miejsce dla inżynierów, gdzie można wyżyć się w swoim obszarze.

07.12.2020 09:29

Firma jako firma daje spore możliwości rozwoju, jednak z roku na rok jest coraz gorzej - firma mocno się rozrasta, przez co zapomina się o jednostkach. Również w ostatnich latach wynagrodzenia zaczynają coraz bardziej znacząco odstawać od konkurencji rynkowej. Definitywnie unikać działu Software Enterprise, zarządzanie nim jest totalną porażką tej firmy, reszta działów bezpieczniejsza. Finalnie postanowiłem że ot mój ostatni rok w tej firmie.
    Były Kandydat

06.07.2020 04:05

Rozczarowujący proces rekrutacji: 1. na każdym etapie kontakt z innym rekruterem, 2. wprowadzenie w błąd co składu zespołu rekrutującego 3.rekruter techniczny zadajacy pytania w taki sposób, że trudno zrozumieć o co mu chodzi, niereagujacy na próby wyjaśnienia 4. zero feedbacku po dwóch rozmowach pomimo obietnicy, a w Workdayu nadal status "Under consideration". Stanowisko obsadzone wewnetrznie - ok, rozumiem, ale nie przyzwoitością byłoby powiadomienie pozostałych kandydatów. Ghosting jest naprawdę nieprofesjonalny.
    Zetem

25.08.2020 23:16

Może okazałeś/aś się rozczarowującym kandydatem/ką? Może zespół rekrutacyjny próbował się dopasować twoich możliwości szukając tego jednego jedynego przebłysku... ale...
    manio

06.12.2020 21:43

kocham ta nazwe i tylko nazwe w całej polsce to handlowcy serwis kupa szkoda gadac
    pracownik1

02.12.2020 12:28

Prawda jest taka jezeli jestes cierpliwa/y w dziale finansow, to dostaniesz podwyzke, (chociaz i to nie jest jednolite pomiedzy dzialami w finansach), ale predzej i napewno lepiej finansowo wyjdziesz jezeli znajdziesz inna prace na pracuj.pl czy na Linkedin.
    Kandidat

28.11.2020 18:17

Czy można zarobić 7-10k brutto na pozycji Order management coordinator pierwsza zmiana? ktoś podzieli się opinią?

02.06.2020 14:41

Czy Motorola wstrzymała procesy rekrutacyjne czy jednak przyjmuje nowych pracowników?
    MM

28.10.2020 23:43

Rekrutacja tylko w niektórych departamentach została wstrzymana, ale są też departamenty które aktywnie poszukują i zatrudniają.

17.10.2020 10:06

Po jakim czasie można dostać umowę na stałe w Motorola Solutions?
    Motorolanin

17.10.2020 11:53

Po 3 miesiacach okresu probnego.
    MM

28.10.2020 23:38

Zazwyczaj po 3 miesiącach.
    Mr_Robot

16.09.2020 23:20

Pytanko, ile średnio trzeba czekać na odzew po rozwiązanych zadankach na codility?
    Komendant

21.09.2020 23:17

Ja już czekam ponad tydzień

15.09.2020 02:43

Jakich zarobków można spodziewać się na stażu (C#, Java) i zaraz po nim?

16.09.2020 03:20

Otwarta jest teraz rekrutacja na staż jesienny? Słyszałem że gdzieś między 3 a 4k stażysta, dalej nie mam pojęcia

15.09.2020 12:32

Hello, Maybe somebody from Oder Management Team could answer whether the company is actively hiring at the moment for the position of " Returns Order Management Coordinator" ?

Zostaw merytoryczną opinię o Motorola Solutions