Pośrednictwo Pracy Soberka

Olesno

Opinie o Pośrednictwo Pracy Soberka

mlody_devil 2017-08-09 01:16
Oraz na samym początku wspolpracy na pierwszej rozmowie zaznaczyłem że chce mieszkać/sprowadzać rodzinę. Temat został sprzatniety pod dywan. W Ferien wohnung żadnego regulaminu nie widziałem. Przykro mi bardzo nikt mi go nie przedstawił. Jeżeli macie Państwo zbyt wielu pracowników wystarczy rozbudować firmę i odciążyć przemeczony personel. Pzdr
1
drabik 2017-08-12 19:34
Cieszę się, że agencja ma tak dużo ofert pracy będzie z czego wybierać. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć kilka informacji o pracy dla stolarza w Niemczech? Czy język trzeba znać i ewentualnie na jakim poziomie?
mlody_devil 2017-08-15 16:09
Oświadczam iż nie otrzymałem wynagrodzenia za ostatni miesiąc na wypowiedzeniu. Termin otrzymania wynagrodzenia mija dziś który jest zawarty w umowie. Również nie otrzymałem rozliczenia miesięcznego. Zaznaczę że świadectwo pracy uzyskałem i również poinformowalem w biurze że nie będzie mnie od danego dnia na co się przełożony zgodził wystawiając właśnie świadectwo. Chciałbym wiedzieć co w związku z powyższym??
Pawik 2017-08-15 22:37
Forum nie jest miejscem na którym pisze się o sprawach do załatwienia w dziale kadr. Chyba , że komuś zależy na oczernieniu firmy.
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-08-16 10:31 [pracodawca]
Witamy
Znajomość j. niemieckiego jest wymagana w stopniu komunikatywnym.
W razie pytań prosimy o kontakt telefoniczny z chęcią postaramy się udzielić wszelkich informacji.

Pozdrawiamy
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-08-16 10:55 [pracodawca]
Trudno Pana zrozumieć, ponieważ w dniu w którym zamieścił Pan kolejny negatywny komentarz, dokładnie 7 minut później dzwonił Pan do siedziby firmy w celu wyjaśnienia ostatniego wynagrodzenia. Pani z biura zapewniła Pana, że pieniądze zostały przelane i nawet chciała wysłać Panu potwierdzenie przelewu, ale Pan nie chciał tego potwierdzenia.
Czy nie lepiej było najpierw zadzwonić do biura, a nie komentować nieprawdę na forum.

P.S
tak jak kolega poniżej napisał, forum nie jest od załatwiania spraw kadrowych.
mlody_devil 2017-08-16 16:49
Pieniążki dostałem dziś,więc jest dzień opóźnienia co raczej nie powinno się zdarzać aczkolwiek jest to wybaczalne. Zadzwoniłem niestety z opóźnieniem ponieważ nie mam nr i trochę musiałem poczekać z SMS zwrotnym od kolegi. Przepraszam to się więcej nie powtórzy nie bede Państwa niepokoić lecz pragnę dodać że zaistniała sytuacja sprawiła że źle myślałem nt.takiego opóźnienia przez Państwa co powinno być zrozumiałe bo przecież nikt nie pracuje za darmo nawet Panstwo pisząc w odp na moje komentarze. Pozdrawiam!
mlody_devil 2017-08-16 17:05
Moja sprawa co pisze. Nie mam nic do ukrycia pisząc tylko fakty. Nie oczerniam firmy tylko oceniam. Jest kilka pozytywów jakie będę dobrze wspominał po tej współpracy ale niesmak ogólny pozostaje. Dla przyszłych kandydatów: możecie trafić dobrze jak i źle.. zależy kto po co jedzie.. płaca=godz.robocze. im więcej tym lepiej im mniej to gorzej i tak samo dni robocze.. bardziej bedzie zadowolony kawaler ktory nie bedzie zjeżdżać za czesto najlepiej wcale..ktos z rodziną przy częstych zjazdach będzie wychodził niewiele lepiej niż w Pl..mieszkania..zalezy kto co lubi..niejeden może narzekać a drugi powie że za mało lub z kimś nie będzie mieszkał.. trzeba spróbować żeby zobaczyć ale należy mieć dystans i wiedzieć ile wystarczy za miesiąc..pzdr zainteresowanych..
Agnieszka 2017-08-17 07:04
@mlody_devil a istnieje szansa zatrudnienia na krótszy okres czasu? Czasami są osoby, które szukają pracy sezonowej, a wtedy nie trzeba często wracać do domu. Można wtedy skupić się na pracy zarobkowej. Jak to wygląda w tym przypadku?
mlody_devil 2017-08-17 09:12
Tzn spotkałem na miejscu osoby które pracowały przykładowo 3 miesiące potem się zwalnialy i ponownie wracały do pośrednika ale nie trafiali już do tej samej firmy do której pośrednik za pierwszym razem kierował.. rzadko się zdarza żeby trafić do tej samej firmy ale owszem jest to możliwe
Kmiecik 2017-08-20 09:45
Soberka jak widzę ma sporo nowych ofert! Czytałem opinie i sądzę, że w sumie można z nimi spokojnie wyjechać.
Ponek 2017-08-20 21:54
Ponek
Tak czytam te wpisy od mlody_devil i wydaje mi się że chyba pierwszy raz pracował za granicą .W większości firm cenią sobie nas i naszą fachowość i w abakusie również ,ale kolega ciągle ma jakieś pretensje a chyba nigdy z nikim z biura ich nie wyjaśniał bo pisze że nawet numeru telefonu do nich nie miał a pisze że robił tam 13 miesięcy. Pisze że regulamin ma w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] e jego sprawą jest co pisze na forum i ogólnie chyba wszystko miał w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] chciał mieszkanie dla całej rodziny, chciał studiować, urlopować, chorować . Myślę że firma wcale za nim nie tęskni a skoro gdzieś indziej ma lepiej i tam poleje mu się miód z nieba i dostanie to co chce to fajnie ale po co takie cyrki robić i szkalować jak można normalnie się rozstać. Po prostu nie podoba mi się to szukam innej firmy i odchodzę lub wracam do domu . Zanim trafiłem do abakusa trochę już przeszedłem leif firm w Niemczech i każda firma rządzi się na swój sposób. Ja sam tam pracowałem 11 miesięcy i gdyby nie kłopoty zdrowotne w rodzinie na pewno dalej bym tam pracował bo wszystko było dobrze . Moi koledzy pracują tam do dzisiaj i na nic nie narzekają i ja również byłem zadowolony i mam zamiar tam wrócić jak sytuacja u mnie się unormuje. A może młody_devil chce się zemścić i ludzi do tej firmy zniechęcić.
1
mlody_devil 2017-08-23 19:28
Nie kolego,nie masz racji. To mój 3 kraj w którym pracuje za granicą i przyznam ze po raz pierwszy przez posrednika. Nie dostalem takich warunkow jak było mówione i tj pisałem może trafili lepiej ale skoro się na coś umawiamy to tak powinno być a nie na miejscu inaczej. Chciałem się tam urządzić bo może byłoby lepiej razem z rodziną i nie zniechęca bo teraz jedzie mój znajomy i mu powiedziałem żeby jechal sprobowal bo moze trafi lepiej ale ja nie wyjezdzalbym gdyby mi od razu powiedzieli że 140h = 1500e . Sorry ale miałem 250e mniej w Pl i nie zdecydowalbym się na taki krok. Przede wszystkim wyjeżdżam pracowac a nie odpoczywac..interesuje mnie min 1800 jak mi mówiono i mogę przy tym pracować 180h.a jak się uda jeszcze przy mniejszej liczbie godzin to jeszcze lepiej. Proste liczenie po to się wyjeżdża-pracować. I może mi od się nie poleje miod ale już teraz wiem że mam lepiej. Należy tylko na nich uważać. Pozdrawiam.
Kuba 2017-08-23 21:49
W takiej pracy to trochę jak na loterii. Jak się dobrze trafi to człowiek jest zadowolony i chętnie jedzie ponownie!
Agnieszka 2017-08-28 09:55
@mlody_devil, w jaki sposób inne warunki pracy? Czy przed podpisywaniem umowy zdawałeś sobie z tego sprawę? Jeśli możesz to wyjaśnić, daj innym znać, tak żeby wiedzieli na czym stoją tak naprawdę i co mogą od Pośrednictwo Pracy Soberka uzyskać.
mlody_devil 2017-08-28 17:12
Dostałem ofertę 1700 za 160h ale te godziny wyrobiłem 3 razy w ciągu roku bo zakład do którego mnie skierowali robi 36h tyg czyli 144h w miesiącu przy 20 dniach..dziennie 7.5h w piatki 6h bo tak wygladal system pracy tam i o tym mi nikt nie powiedzial,czyli żeby wyrobić 160h musi być 23 dni pracujące w miesiącu..sadzilem ze 160h to tak jak u nas 20dni roboczych. W ciągu roku trafiły mi się 3 takowe miesiące, w których dobilem do 160h ale nie więcej..jezeli ktoś na początku powiedziałby mi to nie zdecydowalbym się na taki wyjazd bo jak napisałem wyżej niewiele mniej zarabialem w Pl a z delegacjami to nawet podobnie.. jeżeli zadowoli Ciebie 1500 to tyle napewno bedzie co miesiąc..tj pisałem jeżeli komuś tyle odpowiada to śmiało można się zdecydować na pracę u nich. Znam swoje umiejętności i wiem ile się zarabia w moim fachu w Niemczech dla mnie to było za mało plus miałem z firma małe nieporozumienia bo których czułem się oszukany. Oczywiście firma uważa inaczej ale nie chce mi się pisać już o tym bo i tak zawsze ktoś próbował podważyć mój komentarz..Mieszkanie oczywiście opłacone przez nich tylko abonament RTV trzeba płacić jakieś 8-15e misiecznie no i paliwo do pracy..mieszkanie można dostać fajne jak i również tylko pokój z wspólna łazienka i kuchnia dla pozostałych lokatorów..cos jak hostel..ja takiego nie miałem ale spotkałem kolegów którzy tak mieli również z Abakus.. pozdrawiam
mlody_devil 2017-08-28 17:36
Dodam jeszcze na swoim przykładzie. Pierwszy miesiąc który tam pracowałem (lipiec 2016) przerobilem 149h dostalem 1710e! Drugi miesiac (sierpień 2016) przerobilem ponad 160h dostałem 1745e, trzeci miesiąc (wrzesień 2016) przerobilem ponad 150h plus 2 dni urlopu zarobiłem 1640e!(te dziwne diety!)I już wiem teraz że te 2 pierwsze miesiące były pokazowe żebym za szybko nie uciekl. Pozniej jeszcze tylko raz podszedłem pod 1700!! Czyli jakiś bezsens..aczkolwiek miałem kolegę tam który pracowal w zakładzie gdzie robił co miesiąc ponad 160h niekiedy nawet 180h i z 1800ę nie schodził..
Pracownik 2017-08-30 17:25
Skoro zakład gdzie pracowałeś miał taki system pracy , że nie było możliwości zrobić więcej godzin, to ja się pytam dlaczego nie poprosiłeś o przeniesienie do innego zakładu , bo w aba są takie możliwości tylko narzekasz i narzekasz że aż czytać się nie chce. Piszesz same pierdoły które sam powinieneś był przypilnować. Pracowałeś przez Leihfirma i napewno by pomogli gdybyś się do nich lub do Soberka zgłosił a nikt nie czyta w twoich myślach co ci się podoba a co nie.

mlody_devil 2017-08-31 14:36
Nie zglaszalem tego ponieważ nie chciałem żeby ktoś myślał że jestem jakimś nieudacznikiem albo nie robem który właśnie tylko narzeka i narzeka. Rzetelnie pracowałem i cierpliwie czekałem na rozwój wydarzeń. Sam jeste [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] i jak Ci się nie podoba to nie czytaj. Proste. Odpisałem Pani Agnieszce a nie Tobie. Ani razu nie narzekalem tylko się zwolnilem i napisałem rzeczowo jak to wyglądało w mojej konkretnej osobie po zakończeniu wspolpracy. Pozdrawiam i szanuj czyjeś wypowiedzi bo kiedyś może Ci się takowa przydać a jeżeli uważasz że jest ona nieprzydatna to przeczytaj nastepna
mlody_devil 2017-08-31 15:03
Poza tym firma oferując mi pracę powinna zaznaczyć jak będzie wyglądał system pracy i że 160h będzie maksymalnym wymiarem i podać najmniejszą możliwą stawkę a nie najwyzsza. Przecież to nie ja sobie proponowałem pracę tylko oni mi więc myślę że rozsądnie byłoby wiedzieć co się proponuje. Również "diety " powinny być bardziej sprecyzowane a nie w takim samym okresie (22 dni) dostałem 2 różne.. raz 300 a raz 400..od czego to jest zależne?? Widzi mi się firmy..dlatego więcej nie będę pracował w firmach które proponują diety. Najsprawiedliwiej jest placa za godz i tyle. Chcesz więcej szczegółów zapraszam prywatnie wszystko ładnie pokaże. Jak Ci się podoba to cieszę się bardzo ale mi niestety taki uklad nie pasowal. Cierpliwie czekając na rozwoj wydarzen bylem zainteresowany oferta firmy ile mi dadza po przejsciu jednak niestety nie sprostali moim wymagania. Trudno. A ze dostalem taka możliwość świadczy to tylko o tym że byłem dobrym pracownikiem. 3maj sie
Pracownik 2017-09-01 14:13
Chyba brzydkich słów używasz skoro administrator je wykasował ,a w tych swoich powieściach na forum odgrywasz takiego poszkodowanego. Twoich wypowiedzi nie da się uszanować, bo czytając je wszystkie to można powiedzieč że sam jesteś sobie winien skoro nigdy się z firmą nie kontaktowałeś i nawet numeru do nich nie miałeś, bo czekałeś na rozwój wydarzeń a z forum zrobiłeś sobie prywatny pamiętnik. Słabo przyjmujesz krytykę, a jeśli uważasz że odpisujesz pani Agnieszce i nikogo nie powinno obchodzić co piszesz to lepiej z p.Agnieszką przejdź do rozmowy na priv lub listowną.
Pracusia 2017-09-03 10:55
Jak widzę to Soberka ma dość dużo ofert pracy, super!
Agnieszka 2017-09-03 18:43
@mlody_devil, rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale ciekawe jest sprawa tego kolegi, o którym piszesz. Dlaczego w takim razie on miał taką pensję a Ty miałeś cały czas niższe? I czy ktoś z pracowników Pośrednictwa Pracy Soberka miał podobną sytuację?
neugierige 2017-09-09 00:07
Witam. Ja trochę z innej beczki. Jaka jest różnica pomiędzy Abakus a aba Personal? Dlaczego w adresie e-mail dla Polaków jest końcówka "ag" zamiast "de" lub "pl"? Pozdrawiam
neugierige 2017-09-09 00:09
Witam. Ja trochę z innej beczki. Jaka jest różnica pomiędzy Abakus a aba Personal? Dlaczego w adresie e-mail dla Polaków jest końcówka "ag" zamiast "de" lub "pl"? Pozdrawiam
wildeWelt 2017-09-10 14:46
Końcówki domen internetowych z .ag pochodzą z Antigua i Barbuda wyspiarskie państwo na Morzu Karaibskim, w archipelagu Małych Antyli (Ameryka Środkowa). Głową państwa jest królowa brytyjska, reprezentowana na wyspach przez gubernatora generalnego. Podstawą gospodarki jest turystyka. Do lat 70. XX wieku w gospodarce dominowało rolnictwo przemysłowe. Podział administracyjny jest nietypowy. Antigua, zamieszkana przez 98% ludności, jest podzielona na 6 okręgów, natomiast pozostałe wyspy są dependencjami.
kandydat 2017-09-10 21:00
Moglbys napisac cos o pracy? Wymagaja programowania? Jakie serie? itp.
Kandydat 2017-09-11 09:07
Czy możecie podpowiedzieć jakie prace są dobre w Niemczech?
wildeWest 2017-09-11 17:27
Szukaj gdzie indziej, tak jak napisał neugierige z tymi końcówkami maili to bardzo podejrzane....
1
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-09-12 08:59
Witam Pana. Firma Abakus jest firmą z 18 oddziałami na terenie Niemiec, które są podzielone na poszczególne adresy mailowe ze względu na dostepność domeny w tamtym czasie . Wspomniane 18 oddziałów nie powstało w tym samym czasie lecz stopniowo ich przybywało i stąd nastąpiła różnica końcówek mailowych co nie zmienia faktu ,że jest to jedna duża firma. Krótko mówiąc np grupa Volkswagen w której skład wchodzą firmy Audi; Seat; Skoda itd itd są to firmy wchodzące w skład Volkswagena i tak samo jest w przypadku firmy Abakus w skład której wchodzi ; abakus Personal GmbH & Co. KG ; aba Personal GmbH & Co. KG ; aba Logistics GmbH ;
aba Service-Group GmbH & Co. KG.
Zachęcam na strone internetową firmy gdzie zostaną rozwiane wszelkie wątpliwości i podejrzenia .
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-09-12 09:00
Witam Pana. Firma Abakus jest firmą z 18 oddziałami na terenie Niemiec, które są podzielone na poszczególne adresy mailowe ze względu na dostepność domeny w tamtym czasie . Wspomniane 18 oddziałów nie powstało w tym samym czasie lecz stopniowo ich przybywało i stąd nastąpiła różnica końcówek mailowych co nie zmienia faktu ,że jest to jedna duża firma. Krótko mówiąc np grupa Volkswagen w której skład wchodzą firmy Audi; Seat; Skoda itd itd są to firmy wchodzące w skład Volkswagena i tak samo jest w przypadku firmy Abakus w skład której wchodzi ; abakus Personal GmbH & Co. KG ; aba Personal GmbH & Co. KG ; aba Logistics GmbH ;
aba Service-Group GmbH & Co. KG.
Zachęcam na strone internetową firmy gdzie zostaną rozwiane wszelkie wątpliwości i podejrzenia .
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-09-12 09:08
Witam Pana. Nie wiem na jakiej podstawie snuje Pan swoje podejrzenia, ale w tym przypadku po prostu domena którą firma chciała zachować niestety była już zajęta. Końcówki domen nie świadczą o miejscu rejestracji firmy.
Zachęcam do zapoznania się z historią firmy a dopiero potem wyrażania swojej opini.
Np. Jeżeli kupi Pan samochód w Niemczech, a będzie Pan nim jeżdził w Polsce , to też staje się Pan podejrzany ???

Pozdrawiam
Posrednictwo Pacy Soberka
Polak w Niemczech 2017-09-12 15:33
No ale bajery...morze karaibskie, Małe Antyle, full informacje geograficzne itd....kurcze pieczone czuję się jak na studiach. To już jest rzeczywiście przedziwne na jakie pomysły ludzie wpadają. Może za dużo telewizji i filmów sensacyjnych. A teraz do rzeczy, znam wiele "dziwnych" końcówek stron internetowych jak np. ".museum", ".bayern", ".biz" itd. albo nawet ".kowalski" taka też jest możliwa. A wszystko to dzięki TLDs, końcówka na życzenie. Kto w tej chwili nie ma pojęcia zachęcam do poszperania w necie. Albo dla ułatwienia tutaj: http://natemat.pl/132341,ntld-czy-twoj-biznes-potrzebuje-nowej-domeny
Tak więc bądźmy rozsądni, niemiecka firma, która jak się wywiedziałem nie zatrudnia tylko mnie ale ponad 1000 innych ludzi, nie bierze końcówki z Małych Antyli tylko wykupiła sobie końcówkę na życzenie ze względu na np. Akcjen Geselschaft - .ag (spółka akcyjna) z czym się już wielokrotnie spotkałem np. jako kierowca w niemieckiej firmie kep.ag. Także spoko, to żadna mafia....albo nowy AlCapone, ha ha ha.
Co do pracy, to wszystko jest jak najbardziej w porządku. Płacą co obiecali, punktualnie, w razie problemów albo pytań zawsze jest ktoś na telefonie, także z pomocą też działa. A praca jak praca w każdym zawodzie, za darmo nie ma nic. Tak jak widzę powyższe opinie w większości pozytywne oddają w zasadzie prawdziwy obraz firmy a że z jednym panem doszło do nieporozumienia nie ma to znaczenia dla mnie i wielu innych tu pracujących. Każdy może spokojnie i bez obaw wypróbować jak się tu pracuje i zapewniam, jestem tu już od ponad roku i nicht nie chciał mnie do tej pory obedrzeć ze skóry i wysłać do ludożerców na Małe Antyle........, przepraszam ale to wytłumaczenie końcówki .ag nie przestaje mnie rozśmieszać.
Pozdrawiam
Pracuś 2017-09-14 11:34
Czy może mi ktoś wytłumaczyć jaka jest przyczyna , że agencja ma tak długą listę ofert pracy? Brak ludzi.?
Jolka 2017-09-14 23:22
Przejrzałam ich stronę która zawiera błędy typu "dla Pracodawników", opinie na stronie sztywno dodane tylko pozytywne i do tego z podpisami typu Julian J., tak jakby osoba po wyroku.
Posrednictwo Pracy Soberka 2017-09-15 09:11
Witam Pana.
Proszę uważnie przeczytać powyższe nasze odpowiedzi lub po prostu przeczytać informacje na naszej stronie. Odpowiedż jest bardzo prosta .Firma z którą współpracujemy ma 18 swoich oddziałów na terenie Niemiec stąd wiele ofert pracy .

Pozdrawiam
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-09-15 09:46
Witam Panią.
Dziękujemy za wskazanie błędu, choć uważamy , że błąd który pojawił się w zakładce na samym dole naszej strony nie jest tragedią tak jak Pani to przedstawia. Oczywiście zwrócimy się do administratora o jego skorygowanie.
Nasza strona internetowa to nie forum, a kilka pozytywnych opinii pracowników nie jest chyba niczym złym. Do zamieszczania opinii negatywnych jak i pozytywnych jest to oto właśnie forum. Natomiast podpisy przy opiniach to może warto pomyśleć , że ktoś może nie chce ujawniać swoich danych osobowych a nie z góry go oceniać , że jest może po wyroku.

Pozdrawiam
Polak w Niemczech 2017-09-15 16:41
Tu mi się zaczyna naprawdę podobać. Żałuję, że wcześniej tu nie zaglądałem. Nie dość że nie ma to nic wspólnego z opiniami to z jednej strony nauczyciel języka polskiego a z drugiej nic nie wie o ochronie danych osobowych. Człowieku gdzie ty żyjesz?
Janek 2017-09-15 21:43
Co za ludzie tu piszą to Masakra!!!; końcówki maili podejrzane, za dużo ofert pracy, absolutnie nie istotny , błąd na stronie ,brak podpisu pod opinią ( a może pani Joli trzeba podać wszystkie dane łácznie z numerem buta i konta . Wszystkim niedowiarkom w uczciwą firmę proponuję zatrudnić się tutaj, bo ja nie powiem złego słowa ani na Soberkę ani na Abakus ani na jakąkolwiek pomoc obu tych firm, bo tu akurat sprawdzają się super obojętnie o jaką pomoc lub problem chodzi, potem po zatrudnieniu można ewentualnie się czepiać, o ile jest czego, bo ja pracuję tu ponad 1,5 roku i nie mam powodów do narzekań. To o co się czepiacie to są totalne pierdoły ,ale widocznie taka wasza mentalność zajmować się pierdołami zamiast konkretami pomimo że was tu nie ma i kompletnie nic nie wiecie .Wstyd !!!!
Jolka 2017-09-15 22:53
Opowiedz nam o swojej pracy. Co robisz i ile zarabiasz, jak długo już pracujesz. Jaką szkołę ukończyłeś? Dlaczego mamy korzystać z tej agencji?
Polak w Niemczech 2017-09-18 11:25
Pracuję w własnym zawodzie, aktualnie na dwie zmiany. Zarabiam wystarczająco, tyle ile ustaliliśmy przed prawie rokiem i tu jestem zadowolony. Mam średnie wykształcenie i popieram w pełni wypowiedź Janka powyżej. Numerów buta i konta niestety nie podam. Pozdrawiam.
Kamil S. 2017-09-19 20:57
Witam :)
Ja współpracuję z Biurem Pośrednictwa Pracy Soberka i jestem zatrudniony w firmie Abakus jako spawacz.
Zanim podjąłem pracę w firmie Abakus, pracowałem kilka dni w INNEJ agencji; 3 dni bez umowy o pracę, moje miejsce zakwaterowania znajdowało się prawie 30 km od miejsca pracy a pokój był 4 osobowy z 2 łóżkami piętrowymi, zaraz przy kotłowni z której co 20 min. było słychać bardzo głośną pracę pieca C.O.
Po rozmowie telefonicznej z przedstawicielem firmy Abakus , postanowiłem z dużymi obawami zmienić pracodawcę i dziś mogę stwierdzić, że nie żałuję swojej decyzji.
To co ustaliliśmy w rozmowie telefonicznej i mailowej zostało dotrzymane, Jednoosobowy w pełni wyposażony pokój, miejsce zamieszkania 4 km od miejsca pracy, terminowe wynagrodzenie oraz pomoc telefoniczna w razie jakichkolwiek problemów w pracy.
Też uważam, że jak ktoś ma trochę zielonego pojęcia o pracy i zna trochę język (nie tylko polski), nie powinien się obawiać podjęcia pracy z tą agencją. A jeśli ktoś jest polonistą lub informatykiem też zapewne znajdzie pracę w swoim fachu za granicą :)
2
Pracuś 2017-10-04 17:53
Jeszcze nie słyszałem żeby wszyscy mieli takie samo zdanie na jeden temat. Czasami zwykły przypadek coś zakręci i ludzie są niezadowoleni. Soberka jest spoko firmą!!
Ciekawski 2017-10-12 08:49
A może ktoś z pracowników napisałby pare szczegółów tak właśnie z doświdczenia. Jak z rekrutacją, jak jest już na miejscu, czy rzeczywiście można zmienić prace na własne życzenie, umowa jest też po polsku? Dostałem już raz umowę z jednej firmy mailem ale była tylko po niemiecku, no przecież nie polecę z tym do tłumacza. Gada ktoś w tej niemieckiej firmie po polsku, macie kontakt osobisty z kierownictwem itd. Takie informacje interesowałyby mnie najbardziej. Dzięki. Czekam.
zeszloroczny 2017-10-12 20:22
Pracowałem z nimi w zeszłym roku, i nie polecam. Co innego mówią w PL byle tylko ściągnąć kogoś na miejsce tam do innej agencji a później zupełnie co innego. Mają najniższe stawki, umowy leasingowe dwujęzyczne. W tym roku pracuję w innej firmie warunki o wiele razy lepsze.
2
Polak w Niemczech 2017-10-13 15:53
Oj kolego, rzeczywiście zeszłoroczny. Jak już wyżej wspomniałem pracuję tu od roku. Tak jak rozmawialiśmy na samym początku tak jest dalej. Uczciwie, punktualnie i rzetelnie. Nie wiem co masz na myśli pisząc o umowie leasingowej i mam nadzieję że nie chciałes u nich kupić samochodu. Jeśli tak to masz rację, są firmy, które mają lepsze oferty bo u nich nie ma samochodów tylko jest praca. Tam dostaniesz umowę o pracę......życzę dużo powodzenia w tej o wiele lepszej firmie. Pozdrawiam
1
Polak w Niemczech 2017-10-13 16:20
Najpierw aplikujesz u Soberki, oni dzwonią do ciebie, sprawdzają język, parę standardowych pytań odnośnie zawodu, tam też otrzymasz pierwsze informacje odnośnie oferty i wrunków. Następnie otrzymasz telefon od Pana Grzegorza. On mówi po polsku i przeprowadza konkretny wywiad zawodowy, oraz przedstawia konkretną ofertę i jej warunki, tak było w moim przypadku. Za dwa dni otrzymałem mailem zaproszenie do przyjazdu na konkretny termin, opis oferty, warunki płacowe i link internetowy firmy do której miałem być skierowany. Po przyjeździe na miejsce podpisanie umowy (po Polsku i Niemiecku) i tysiąc innych papierów po czym pojechaliśmy w towarzystwie pana z Abakus do urzędu miasta, do firmy w której miałem od następnego dnia zacząć pracę i do mieszkania. Towarzyszył mi przy wszystkim także naprawdę nie było stresu. W firmie czuję się dobrze i jak już wspomniałem wynagrodzenie jest zawsze punktualnie i zgodne z ustaleniami przy podpisywaniu umowy. Odnośnie kontaktu mam go telefonicznie, mailowo i przez whatsappa. Jeśli chodzi o kierownictwo to właśnie jadę jutro do centrali do Fuldy bo organizują tam spotkanie z kierownictwem, z którym będzie się można osobiście zapoznać. Ma też być gril więc chyba będzie miło. Pozdrawiam i radzę spróbować.
1
Mirunio 2017-10-17 11:55
Miałem okazję pracować z firmą Pośrednictwo Pracy Soberka i jestem zadowolony. Opieka firmy pozwoliła spokojnie przejść przez pierwsze problemy a później było już tylko dobrze. Jak ktoś zna dobrze język niemiecki warto.
zeszloroczny 2017-10-17 19:42
Jak widać kolejny który zrezygnował z ich usług....
1
Mike 2017-10-18 09:45
Chyba kolego nie czytasz ze zrozumieniem, skoro jest wyraźnie napisane ze Mirunio jest zadowolony. A Ty zeszłoroczny skoro jesteś zadowolony w tej niby innej firmie to po co tu zaglądasz, jeśli ta firma Cię już nie interesuje...
Ja również pracuje w firmie Abakus przez Soberka i nie było czegoś takiego że tu mówili coś innego a na miejscu w Niemczech też coś innego. Coś tu w twojej wypowiedzi nie pasuje... bo inni z którymi pracuję również mówią że tak jak było mówione w Polsce tak jest tu na miejscu w Niemcowni czyli wszystko jest git.
Ja ich polecam

Zostaw swoją opinię o Pośrednictwo Pracy Soberka - Olesno
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Pośrednictwo Pracy Soberka