Pośrednictwo Pracy Soberka

Olesno

Opinie o Pośrednictwo Pracy Soberka

bogdan 2015-12-29 18:37
widze, ze maja ogolnie duzo pozytywnych opinii i ja chyba te sie zaintersuje jakas praca u nich nawet by tak sobie pojechac na kilka miesiecy zarobic i miec zdanie
spawacz 2015-12-30 18:04
Witam ,ja pracuje w Niemczech jako spawacz,zostałem tam skierowany i polecony przez firmę Soberka a umowe podpisałem w Niemczech z ABA pracuje tam od 3 miesiecy i niemam powodu do nazekań,Soberka jak i Niemieckie biurodo tej pory same superlatywy,oby tak dalej,moim zdaniem obie firmy są godne polecenia
hydraulik 2016-01-28 10:53
Witam jestem hydraulikiem z kompletem uprawnień niemiecki słabo.. na co mogę liczyć w tej firmie?za pomocnika ile zarobie ?
8
oggy 2016-08-01 17:40
jest ktoś, kto wyjechał jako operator CNC?
może podzieli sie opinią o pośrednictwie SOBERKA
Anton 2016-08-03 16:22
Widziałem na ich FB jak pracownik udzielił rozmowy na temat pośrednictwa Soberka i Firmy Abakus w której pracuje. Wygląda na to że obie firmy są w porządku.
Stanisław 2016-08-28 21:10
witam wszystkich :) przyjechałem do pracy za pośrednictwem bura Soberka w Oleśnie do niemieckiego biura Abakus i tak jak rozmawialem z rekruterem z Olesna tak jest mam pokój dla siebie do pracy odległość też względna finansowo tak jak sie umowiliśmy umowa na czas nieokreślony ja nie mam powodów do narzekań a pracowac trzeba wszędzie nikt za darmo nic nie da pozdrawiam i jezeli ktos szuka pracy to polecam Pośrednictwo Pracy Soberka
Jakub 2016-09-12 07:04
Dzień po wysłaniu CV (ok godziny 22. Wysłałem CV, a dnia następnego o 9 już dzwonili), przeprowadzona była szybka i rzeczowa rozmowa. Powiedziano mi że moje cv jest przesyłane dalej i w ciągu dwóch dni mogę spodziewać się telefonu z firmy która miałaby mnie zatrudnić, zadzwonili jeszcze tego samego dnia. Po rozmowie kwalifikacyjnej przez telefon nastąpiło dogadanie terminu wyjazdu- całkowita elastyczność, do pracy wyjechałem wtedy kiedy ja chciałem . Polecam
mlody_devil 2016-09-27 16:44
Witam. Jestem operatorem CNC z papierkami na ten tytul oraz z 5 letnim doświadczeniem na tych maszynkach, wraz z programowaniem. Mowie biegle po angielsku oraz komunikatywnie po niemiecku i wlosku. Mam 28 lat i troche jezdzilem po Europie za "chlebkiem". Zacznę trochę słodzić a potem konkretniej troszkę;)znalazłem firmę Soberka na pracuj.pl. Zainteresowała mnie oferta w której była dość fajna stawka oraz zapewnione zakwaterowanie. Rzadko się zdarza żeby jedno z drugim na raz było gwarantowane. Złożyłem cv i był telefon z Pośrednictwa Soberka w celu sprawdzenia mojego niemieckiego. Proste pytania "jak się nazywam?ile lat?czy prawo jazdy jest i auto?oraz co w życiu robiłem?"krótko i rzeczowo. Przeszedłem ten etap i zostałem zakwalifikowany do dalszej rekrutacji w ABAKUS w Fuldzie. Zostałem zaproszony tam na rozmowę w maju tego roku i bardzo miło przyjęty(kawa,ciastka oraz zaproponowano nocleg z którego nie skorzystałem). Firma która mi zaoferowano również spełniła moje oczekiwania(nowe maszyny i ludzie w miarę ok bez żadnego tam wlazenia w dupe czy jechania jak po szmacie). Dostałem ładne mieszkanko 75m do własnego użytku bez współlokatorów niedaleko miejsca pracy (około 8km)ale bez internetu co w dzisiejszych czasach jest niedopuszczalne;) (mam na myśli kontakt z rodziną). Po 6 tyg musiałem zmienić lokum z przyczyn nie ode mnie zależnych(właściciele mieli córkę która nie miała gdzie mieszkać)dostałem inne już mniejsze 45m ale z int(hurra;))i troszkę dalej do pracy (11km). Wszystko z kasą się zgadza ile mi mówiono tyle dostałem..również pomoc w naszym języku jest zapewniona oraz pomoc w świadczeniach socjalnych tez(kindergeld)..można powiedzieć żyć nie umierać tylko robić na lepsze jutro...teraz ale;) niestety co miesiąc mam taką samą kaskę bądź podobna..czyli taki mały ryczałt ile nie przerobie to i tak dostanę tyle na ile się umowilem(np.149h to tyle samo co 166.5h z różnica 10€!!!)to jest mały mankament..oraz po rozeznaniu się po firmie,wypataniu pracowników, (również takich co pracowali przez leihfirme ale nie Abakus!)przeczytaniu roznych witryn internetowych zarowno polskich jak i niemieckich dowiedzialem się ile sie zarabia i jak to mniej więcej wygląda i....okazuje się że troszkę przecinają (500€ minimum!!!i tak jestem zadowolony ale nie smak pozostaje)oraz po rozmowie z właścicielami mieszkania(2 pokoiki i łazienka)..stwierdzam że firma jest ok nawet bardzo ale z pewnością oderwanie się od nich będzie dużo większym plusem finansowym ..kolejna rzeczą jest fakt że tak naprawdę nie wiem ile będę pracował w firmie do której zostałem wypożyczony(gdzie mi się bardzo podoba!!! i wolałbym mieć z tą firmą kontrakt na pewny okres czasu niż z Abakus na czas nieokreślony,bo będzie mniej roboty i majster powie Ciao,nie potrzebujemy Ciebie dłużej i wtedy będę musiał być skazany na propozycje Abakus co wcale nie musi być już takie kolorowe)...myślę że opisałem dość szczegółowo wszystko i pomogę przyszłym klientom w podjęciu decyzji..jak już pisałem jestem zadowolony nawet bardzo ale mały niesmaczek jest ..w razie pytań pisać odpowiem i pomogę!;)
Pośrednictwo Pracy Soberka 2016-09-29 09:36 [pracodawca]
Witamy,
Jeżeli chodzi o doświadczenie jest ono zależne od stanowiska. Z reguły wymagane jest 2 letnie doświadczenie w danym zawodzie oraz znajomość j. niemieckiego musi być na poziomie komunikatywnym.
W razie pytań proszę zadzwonić, chętnie udzielimy informacji pod numerem 343502159 lub 884375335

Pozdrawiamy
Pośrednictwo Pracy Soberka
Pośrednictwo Pracy Soberka 2016-09-29 11:06 [pracodawca]
Witamy. Dziękujemy za podzielenie się Pana opinią z innymi użytkownikami tego forum. W nawiązaniu do Pana opinii chcielibyśmy również ustosunkować się do powyższego tekstu.

Oczywiście jest tak jak Pan napisał , że jest gwarantowane wynagrodzenie niezależnie czy Pan wypracował w danym miesiącu godziny ujęte na Umowie o Pracę czy też nie. ( Omawiane jest wszystko przed podpisaniem Umowy ) a Pracownik otrzymuje stałe wynagrodzenie i jest to zaletą firmy.
Jeżeli chodzi o wspomniane 500 euro( minus) to raczej mamy odmienne zdanie.
Zatrudnienie w Leihfirmie ma plusy i minusy. Owszem może w innych firmach są zarobki powyżej 2000 tys euro netto ,ale w takiej sytuacji z reguły pracownik płaci sam za kwaterę, często są to umowy kontraktowe , a nie na czas nieokreślony no i raczej nie ma takiej stawki zaczynając dopiero pracę. Wszystko zależy kto jak długo planuje pracować za granicą i czy woli czas nieokreślony czy też krótki kontraktowy, który nie zapewnia przyszłości. Na forach internetowych różnie ludzie piszą , różne są oferty pracy z kuszącą stawką , jednak przyjeżdżając na miejsce często rzeczywistość jest inna.
Jeżeli jest Pan zadowolony z pracy w obecnej firmie w jakiej Pan pracuje i chciałby Pan przez nią być zatrudniony to , również taka możliwość u nas istnieje, tylko że Firma w której Pan docelowo pracuje musi zwrócić się do Leihfirmy ( Abakus ) z taką inicjatywą i wtedy zmienia Pan pracodawcę. W przypadku niepowodzenia lub zwolnienia (oczywiście nikomu tego nie życzymy) , osoba ta może ponownie zgłosić się do nas w ramach zatrudnienia.
Współpracujemy z firmą Abakus ponieważ firma ta jest rzetelna i uczciwa , również i my w pierwszych rozmowach telefonicznych stawiamy sprawę jasno, mówimy jakie jest wynagrodzenie , warunki itd. często prosimy, że w razie jakichkolwiek problemów prosimy o kontakt z nami i służymy pomocą, ale jak do tej pory osoby które zdecydowały się podjąć pracę za naszym pośrednictwem w Firmie Abakus są zadowoleni (co nas bardzo cieszy) , ponieważ zadowolenie naszych pracowników jest naszym priorytetem .
Cieszy nas również Pana ogólne zadowolenie.
Pozdrawiamy
Zespół Soberka
1
Pośrednictwo Pracy Soberka 2016-09-29 11:15 [pracodawca]
Witam Panią, każdy ma szansę na zatrudnienie w firmie z którą współpracujemy. Aby wziąść udział w procesie rekrutacji niezbędne jest przysłanie do nas swojego CV z opisem doświadczenia zawodowego.

Pozdrawiamy
Pośrednictwo Pracy Soberka
Krzysiek- Spawacz TUV UDT 2016-09-30 19:18
Witam,
Zacznę o tego, że w dzisiejszych czasach niezwykle trudno trafić na uczciwą Agencję Pracy. Agencję która interesuję się pracownikiem, nie oszukuję i jest rzetelna w swojej pracy... a taka właśnie jest Agencja Pracy Soberka. O wyjeżdzie do Niemiec myślałem już od dłuższego czasu, zmusiła mnie do tego sytuacja na Polskim rynku pracy, gdzie osoba z moim doświadczeniem i uprawnieniami jest w stanie zarobić pieniądze , które ledwo starczają na opłacenie rachunków i raty kredytu. O Agencji Soberka usłyszałem od mojego serdecznego kolegi...który miał już przyjemność współpracować z tą Agencją. Po wysłaniu Cv bardzo szybko otrzymałem telefon. Znalezienie pracy dla mnie zajeło 2 tygodnie, ze względu na moją słabą znajomość Niemieckiego. Po dojechaniu na miejsce, czekał na mnie przedstawiciel Abakusa, który zabrał mnie na mieszkanie, które okazało się być komfortową i w pełni wyposażoną kawalerką z darmowym dostępem do internetu. Jeśli chodzi o pracę to również wszystko jest w jak najlepszym porządku.....Najważniejsze że pracując z Niemcami codziennie uczę się języka. Najważniejsza sprawa czyli wynagrodzenie, w stu procentach zgodne z tym co było mówione, a przelew dochodzi na czas. Piszę to opinię ponieważ uważam, że trzeba promować Dobrą Agencję Pracy (Soberka-Olesno). Z tego miejsca jeszcze raz chciałbym podziękować za możliwość wyjazdu. Pozdrawiam serdecznie.
oto 2016-09-30 19:54
Dobra Agencja Pracy
bożek 2016-09-30 19:54
@xx to faktycznie ważne. Ale polską czy niemiecką?
Pracuś 2017-01-13 10:34
Jeśli możesz podpowiedzieć z kim rozmawiałeś będę wdzięczny. Mam trudna sytuacje i muszę szybko wyjechać do pracy. Zorientuj mnie w o jakim przedziale kwotowym możną myśleć przy wynagrodzeniu, czy nie znając języka dam radę?
Seba 2017-01-26 06:12
Witam i jak wyjechałes jako operator cnc do niemiec???
Spawacz UDT TUV 2017-01-27 16:32
Witam, zadzwoń do Agencji Soberka , a na wszystkie Twoje pytania na pewno odpowiedzą....pozdrawiam i powodzenia ;-)
Mieszko 2017-01-30 19:25
Słyszałem same dobre słowa pod adresem agencji Soberka a ponieważ chciałem wyjechać do pracy w Niemczech zgłosiłem do nich. Mam jeszcze pytanie o mieszkanie w Niemczech, ile trzeba będzie płacić i od czego to zależy, może ktoś wie? Z góry dziękuję!!.
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-02-23 16:32
Witam Pana. Wyjeżdżając do pracy w Firmie z którą współpracujemy nie ponosi Pan żadnych kosztów z tytułu zakwaterowania. Zakwaterowanie zapewnia i opłaca pracodawca.

Pozdrawiam
Pośrednictwo Pracy
Elżbieta Soberka
Henry 2017-02-25 19:20
Super , że mają tak dużo ofert. Ponieważ chce pracować z nimi pierwszy raz to mam pytanie jakie dokumenty są potrzebne?. Czy opłata za mieszkanie i dowóz jest po mojej stronie? Na jak długo sa pisane umowy?
Agnieszka 2017-02-28 15:45
Dlaczego warto wybrać właśnie Pośrednictwo Pracy Soberka? http://www.gowork.pl/opinie_czytaj2,892906,0,0,dlaczego_my - znajdziecie tu wiele przydatnych informacji :)
giftch 2017-05-14 16:33
Slyszalem ze malo placa daja tylko golo stawke jak dla mnie Marnie to wyglada
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-05-15 11:19 [pracodawca]
Witamy, to co Pan słyszał nie jest prawdą ponieważ pracownik nie dostaje jak to Pan nazwał "gołej stawki". Na wynagrodzenie składa się stawka godzinowa + dieta do przepracowanej godziny, bezpłatne zakwaterowanie dla pracowników zapewnione i opłacone przez pracodawcę. Dodatkowo wypłacane są różnego rodzaju premie np. świąteczna oraz wakacyjna plus dodatkowa premia w postaci jednorazowego bonusu za przepracowanie pełnych 2 miesięcy, dodatkowo jest jeszcze premia za zwerbowanie kolegi lub znajomego do pracy w naszej firmie, ponadto np. w ofercie dla stolarza jest również premia miesięczna. ( (usunięte przez administratora) usunięte przez administratora) (usunięte przez administratora) Pozdrawiamy Pośrednictwo Pracy Soberka
Poldek 2017-05-16 16:01
Soberka jak zawsze ma dużo ofert pracy, do tego uzupełniają informacje na forum, super.
Michal 2017-07-11 18:29
Uwaga na pracę tutaj! Robię rok czasu i jest coraz gorzej! Co prawda dostałem ofertę od pracodawcy bezpośredniego ale dał mi taka stawkę że ja w Pl tyle zarobie! Uwaga na Abakus bo to k u r w y które nie płacą jeżeli jest ktoś na chorobowym! Jeszcze raz uwaga! Ja właśnie się zwalniam z tego oszustwa bo da się lepiej..moze jak ktoś dobrze trafi chociaż wątpię to tak ale oni tylko kasę z naszej pracy doja a sami ć h u j a robia
Piotr 2017-07-11 19:47
Omijać łukiem Abakus! Nie płacą za chorobowe! Miałem mały wypadek w Pl poszedłem do lekarza w Niemczech i nie zostało mi uwzględnione bo jak się okazało muszę być w miejscu zamieszkania na terenie Niemiec, kiedy ja bylem chory w Pl i nie mogłem dostać się do Niemiec! 2 sprawa obiecane było 1700e za 160h tylko że nikt mi nie powiedział że 160h nigdy nie wyrobie bo tutaj gdzie jestem pracują 36h na tydzień! 3 sprawa za urlopy jest goła stawka!!!żadnych diet itp! Odradzam ta firmę nie powiem może ktoś trafił lepiej ale ja mam dość takiego złamania przez pomoc polsko jezyczna bo inaczej nie mozna nazwac mydlenia oczu! Kilkakrotnie bylem wprowadzany w blad moim zdaniem celowo żebym nie mógł sobie czegoś sam szybciej wymyślić! Kwestia mieszkania na początku ładnie piękne duże mieszkanko niedaleko miejsca pracy a potem coraz gorzej i dalej od pracy! Przepracowalem ponad rok firma fala mi ofertę przejścia do nich bezpośrednio ale za taką stawkę że bardziej mi się do Pl opłaca wracać bo po opłaceniu wszystkiego to ja w naszym kraju więcej zarobie! Omijać łukiem,typowe dziady z Leihfirmy! Odradzam abakus i soberke! Co więcej mam znajomych których tutaj poznałem po przejechaniu tutaj również pracują w abakus i każdy,dosłownie kazdy się zwalnia i ja też bo to kłamcy! Pozdrawiam i dziękuję za współpracę!
1
Piotr 2017-07-12 08:58
I jeszcze jedna sprawa z urlopem,nawet w przypadku umowy na czas nieokreślony nie mozna zaplanować urlopu! Za każdy przepracowany miesiąc należą się 2 dni i żeby wybrać sobie urlop wakacyjny 2 tyg(10dni) trzeba przepracowac cięgiem 5 miesiecy bez urloou tylko jak wypadnie jakieś święto w czwartek to zazwyczaj firma nakazuje wybrać urlop na piątek chociaż wcale nie chcesz i w ten sposób już zaczyna się problem! Co to za umowa na czas nieokreślony skoro nie mozna urlopu zaplanować!? Oraz z tymi dietami to nie jest też tak kolorowo bo nie są godzinowa tylko od wymyslu firmy,tzn 1 miesiąca dostanie się 400e netto a innego 175e!! Bo jak masz w miesiącu dużo godz roboczych to mniejsza dietę!! Czyli jaka dieta godzinowa!!? Kolejnym kłamstwem są dodatki świąteczne i wakacyjne! Żeby je dostać trzeba przepracować rok!A po roku zazwyczaj firma jeżeli jesteś dobrym pracownikiem to składa ofertę przejścia bezpośrednio i te dodatki wtedy Ciebie omina! Ja za przepracowane pierwsze 2 miesiące nie otrzymałem żadnej premii!!kolejne kłamstwo! A kolegów w swoim fachu(specjalistow) lepszych być może ode mnie jeszcze nie zatrudnili,ledwo raczyli oddzwonic do 1 i na tym się skończyło(zaznaczam że rozmawia lepiej po niemiecku ode mnie)..odradzam ta firmę!!!
2
Koleżka 2017-07-13 17:27
Ależ mają bogatą ofertę pracy! Już korzystałem z ich pośrednictwa i nie zawiodłem się dlatego nie rozumiem osób które tak narzekają. Jeśli jest tak źle to zawsze mogą wrócić.
Piotr 2017-07-14 13:12
No jak robisz 1 miesiąc i podnieciles się 1 wypłat a to tak, potem zobaczysz, najlepiej nic nie gadać i robić z zamkniętymi oczami jak beduin i żadnego chorowania i urlopu bo przecież robót jesteś, pozdrawiam
1
Konrad 2017-07-16 22:55
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z tą niemiecką umowa o pracę? Czy to jest jakiś bonus czy może potrzeba dodatkowych zaświadczeń? Interesuje mnie wyjazd ale chciałbym takie informacje uzyskać.!
Bye Bye 2017-07-17 21:05
Kolego, nie dziw się, że za urlopy płacą gołą stawkę!! Pracuję przez inną agencję i tak jest wszędzie. Żadnej diety nie dostaniesz gratis za urlop. A z resztą to powiem tak. Polak mądry po szkodzie. Mi każda agencja pięknie mówi=ła, najważniejsze żeby się nie dać zagonić w kozi róg. Wystarczy pytać szczegółowo. A dwa, ja się nie bawię w kotka i myszkę. To co mówię i chcę , dostaję. Jak nie to Bye Bye. Trochę więcej odwagi i szacunku do siebie. Pozdrawiam i więcej wiary w swoje możliwości. Pozdrawiam wszystkich i nie bać się !!!
2
Robert 2017-07-19 21:01
Tak czytam te wasze opinie i czasami naprawde nie ogarniam... ludzie wszystko jest to dogadania wiem bo pracuje tam juz jakis czas i tez bywaly problemy ale wszystko da sie rozwiazac ale w sumie po co skoro latwiej jest tylko narzekac ale taka juz nasza mentalnosc najwidoczniej. Ja jestem zadowolony wyplata jest na czas raz sie tylko zdarzylo ze byla kilka dni pozniej ale to tylko dlatego ze w dniu wyplaty bylo jakies swieto. Piszecie o chorobowym - no jak ma ci ktos wyplacic chorobowe z dieta skoro dieta jest do przepracowanej godziny a skoro jestes chory to nie pracujesz - chyba ze na lewo ale za taka robote raczej kasy nie dostaniesz. Na podsumowanie napisze tylko ze przerobilem juz kilka leih firm a ta jest jedna z tych ok bo nie kombinuja i w razie potrzeby pomagaja tak jak w moim przypadku kiedy chodzilo o zmiane kwatery. Zasada jest jedna koledzy pazerny traci dwa razy.
1
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-07-21 15:39
Chcielibyśmy ustosunkować się w jakiś sposób do powyższych komentarzy. Przede wszystkim dziękujemy za te pozytywne jak i te negatywne dzięki którym to właśnie możemy poprawić warunki dla naszych obecnych jak i przyszłych pracowników. Na wstępie chcielibyśmy zaznaczyć jedną z najważniejszych kwestii, mianowicie podjeliśmy współpracę z firmą Abakus ponieważ jest to uczciwa firma, zapewniająca godziwe wynagrodzenie za wykonywaną pracę. Możliwości które są stwarzane dla naszych pracowników mają na celu poprawę sytuacji życiowej a nie jej komplikowanie i to jest naszym celem. Tym bardziej ważną rzeczą jest to, iż firma ma wiele oddziałów na terenie Niemiec więc możliwości zatrudnienia są wszelakie. W przypadku gdy coś jest nie jasne lub wymaga interwencji zawsze prosimy o to aby skontaktować się z naszym biurem lub bezpośrednią z polskim koordynatorem w firmie aby rozwiązać ewentualne niedopowiedzenia lub też problemy, po to właśnie jesteśmy. Zdajemy sobie sprawę, że w dobie ogólnie dostępnego internetu łatwo jest anonimowo kogoś nazywać od K... (jak kolega powyżej) lub innych rzeczowników... ale wydaje nam się, że nie na tym to powinno polegać. Nigdy poprzez naszą współpracę z firmą Abakus nikt nie został oszukany, wszystko zawsze stara się zostać wyjaśnione nawet przed momentem wyjazdu do pracy w postaci maili z propozycjami dotyczącymi wynagrodzenia, miejsca pracy oraz zakwaterowania.
W razie pytań prosimy o kontakt telefoniczny.
Pozdrawiamy
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-07-21 15:42
Panie Konradzie, nie potrzeba dodatkowych zaświadczeń, umowa również nie jest żadnym bonusem. Jest to zwykła umowa o pracę zawierana pomiędzy Panem a pracodawcą. W tym przypadku pracodawcą jest firma Abakus, więc to z nią jest podpisywana umowa w 2 egzemplarzach oraz w 2 wersjach językowych (polsko-niemieckiej).
mlody_devil 2017-07-22 13:24
Pisze ponieważ czytam te komentarze i tak się zastanawiam co mógłbym jeszcze dodać..zaczne od tego że robię w tej firmie 13 miesiecy..pisalem komentarz po pierwszych 2 miesiącach i teraz mogę zdecydowanie więcej powiedziec/napisać...Pan Piotr wyżej pisał ma rację odnośnie urlopu..gola stawka żadnych diet itp..dalej o stawce dostajemy najniższą możliwą grupę!! Specjalisci/studenci nie ma znaczenia,robol nic więcej to jest duży minus bo z tej stawki nam idzie do emerytury! Czyli najniżej jak może być.. sprawa pomocy polskojęzycznej.. jak gościu ma ochotę albo humor to wam pomoze/odpisze a jak nie to wyjdzie Niemiec albo Niemka i powie wam że musicie się języka uczyć przecież!(tylko jak macie jakąś pilną sprawę i możecie tylko po polsku to dobrze wyjaśnić to już nikogo nie interesuje,przecież alles klar!) Także tą pomoc to sobie można w dupkę wsadzić albo tłumaczą brać że sobą..dalej dietę za przepracowany miesiąc wyplacaja jak chcą! Raz 200e netto raz 400e netto niewiadomo w ogóle od czego to zależy!moim zdaniem tylko od waszej wypłaty w danym miesiącu tzn.im więcej przepracujesz tym mniej dadzą..proste..dostalem 1700e za 160h tylko że NIGDY tyle nie pracowałem zawsze po 150h bo tak robią w Niemczech mniej więcej (36h/tyg.) Dostałem ofertę przejścia bezpośrednio na firmę ale stawka 16.3e za godz mnie nie bawi bo jak mam opłacić wszystko to zostanie mi 1000-1200e na rękę żeby zawieźć do kraju..tyle zarabialem u nas jak tu wyjeżdżalem..jestem już na wypowiedzeniu bo znalazłem lepszą pracę tzn bardziej płatna 18e/h..i wtedy nagle abakus wyjeżdża mi że znajdą lepszą pracę itd.a ha już 13 miesięcy tu siedzę i nagle jest możliwość zmiany...mieszkania..najpierw dostałem taką chatę że sam nie wierzylem ale teraz już wiem że to było tylko na pokaz..teraz jestem w małym mieszkaniu gdzie wszystko miało być a nie ma..pralka miała być i chata taką żebym mógł rodzinę sprowadzać a jest tak że SMS dostałem po miesiącu że pralnia jest tam i tam 6e za 1kg..k u r w a! Mydlenie oczu..rodzine oczywiście że można ściągnąć ale będzie spać w hotelu! Bo w regulaminie mieszkania jest ładnie napisane że żadnych odwiedzin! Z urlopem też jakieś nieporozumienie..zeby wziąść trzeba najpierw przepracować miesiąc =2 dni..czyli wakacje lub coś podobnie zapomnij albo tyraj jak beduin no i za urlop gola stawka..czyli się nie opłaca w ogóle brać urlopów.. ż papierami jakie się posiada ładnie piszą że pomogą w tłumaczeniu i można dalej się edukować itp [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] prawda jak powiedziałem że chce to zrobić albo jakieś studia tutaj zacząć to nikt mi nic nie pomógł tylko pomoc polskojęzyczna napisała mi że w tej kwestii to muszę sam sobie radzić! Ha! też mi pomoc.. no i kwestia abonamentu rtv..nikt mi nic nie wspomniał o tym a płacić muszę!!! Nie polecam tej firmy ładnie kłamią. Liczą się tylko Twoje godziny robocze i nic więcej.. radz sobie sam.. może ktoś trafił lepiej ale ja dobrego słowa o nich nie powiem.. życzę powodzenia w szukaniu pracy..pisalem już komentarz rok temu tutaj i można powiedzieć że teraz go skończyłem.
2
Regina 2017-07-25 22:28
Widzę, że Soberka mocno sie stara żeby mieć duży wybór ofert pracy. Szkoda, że specjalizują się w robotach dla mężczyzn, nie mają lżejszych dla kobiet.
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-07-28 13:13 [pracodawca]
Przykro nam , że jest Pan taki rozczarowany , ale chcielibyśmy się odnieść do Pana opinii. Pisze Pan , że będąc na urlopie nie ma żadnych diet , otóż dieta jest do przepracowanej godziny a nie do urlopu i tak jest w każdej firmie. Do urlopu jest płacony dodatek urlopowy , który jest wypłacany w miesiącu lipcu ( a dodatek świąteczny jest wypłacany w grudniu ) ,ale trzeba przepracować 6 miesięcy aby go otrzymać . Pan w 2016 roku nie otrzymał dodatku ponieważ nie było przepracowanych 6 miesięcy . W tym roku złożył Pan wypowiedzenie przed miesiącem lipiec , więc dodatek nie przysługuje ( w umowie jest opisane kiedy co przysługuje). Odnośnie wynagrodzenia to raczej jest plusem pracować mniej godzin i otrzymać gwarantowane wynagrodzenie. Jeśli chodzi o mieszkania w dalszym ciągu są one atrakcyjne , ale zmieniając miejsce pracy automatycznie jest zmiana kwatery i oczywiście może się zdarzyć , że kwatera będzie o niższym standardzie, ale wystarczy zgłosić się do firmy Abakus lub Soberka i poinformować o tym , a nie tylko narzekać na forum. Jeśli chodzi o pomoc polskojęzyczną zawsze służymy pomocą zarówno na terenie Polski jak i Niemiec ale Pan nie zgłaszał się do naszego biura w Polsce z prosbą o jakąkolwiek pomoc. Również jest nie prawdą , że dopiero po 13 miesiącach Pana pracy w firmie Abakus zaproponowanu Panu inne miejsce pracy, bo przez 13 miesięcy był Pan cały czas zadowolony , dopiero po propozycji przejęcia Pana na stałe za stawke którą Pan wyśmiał zaczęło się Panu nie podobać a jeszcze wcześniej dostał Pan naganę z Firmy co przyczyniło się również do Pańskiego rozżalenia. Kwestia sprowadzenia rodziny do Niemiec jest również żle rozumiana przez Pana, bo tak jak Pan wspomniał , że w regulaminie wyrażnie jest napisane , że mieszkania są dla pracowników ( i za nich firma opłaca kwaterę ) a nie dla rodzin, jeśli ktoś chce sprowadzić rodzinę do Niemiec , to oczywiście firma pomoże poszukać mieszkania dla rodziny , ale koszty ponosi pracownik , a nie firma i jest to chyba logiczne, że firma nie będzie płacić za mieszkanie dla całej rodziny. Nie wspominał Pan jednak, że firma Abakus zorganizowała dla Pana mieszkanie , aby rodzina mogła od czasu do czasu Pana odwiedzić ( pomimo , że regulamin mówi inaczej ) . Nie wspomina Pan , że będąc na krótkim pobycie w Polsce nie przyjechał Pan do pracy w umówionym terminie (na co firma tez przymrużyła oko). O wielu rzeczach Pan nie wspomina gdzie firma zachowała się w porządku w stosunku do Pana, ale oczywiście ma Pan prawo do wypowiadania samych negatywów.
PS ;Premia za przepracowane pierwsze dwa miesiące bez chorobowego jest premią wakacyjną wprowadzoną w roku 2017 w 2016 roku nie było wakacyjnego bonusu.

Dziękujemy za współpracę i życzymy Panu wszystkiego dobrego
1
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-07-28 13:29 [pracodawca]
Ponadto nie rozumiemy dlaczego najpierw umieszcza Pan wpis pod imieniem Piotr, a następnie pod mailem młody_devil , skoro wpisy dokonuje ta sama osoba , czyli Pan .
1
Agnieszka 2017-08-02 12:24
Dobrze, że na forum można znaleźć odpowiedzi na powyższe wpisy @pośrednictwo pracy soberka, to na pewno podnosi wiarygodność w oczach potencjalnych pracowników. Czy wyjeżdżając pracownicy przechodzą jakieś testy sprawdzające ich znajomość niemieckiego?
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-08-03 08:21
Witam Pani Agnieszko.
Tak, osoby zainteresowane naszymi ofertami pracy i chętne do wyjazdu przechodzą krótki test znajomości języka niemieckiego . Znajomość języka na poziomie komunikatywnym jest warunkiem koniecznym stawianym przez niemieckiego pracodawcę z uwagi na to, że praca odbywa się w środowisku niemieckojęzycznym.

Pozdrawiamy
Pośrednictwo Pracy Soberka
Krzysiek I. 2017-08-03 18:38
Jestem bardzo zdziwiony zamieszczonymi powyżej opiniami i dlatego postanowiłem napisać swoją. Od prawie roku mam przyjemność współpracować z Abakusem, i w moim odczuciu jest to agencja uczciwa i dbająca o pracownika. Wynagrodzenie zawsze jest w terminie, warunki mieszkaniowe bardzo dobre, pomoc w załatwieniu wszelkich innych spraw również. Dlatego całkowicie się nie zgadzam z negatywnymi opiniami na temat tej agencji..pozdrawiam serdecznie.
mlody_devil 2017-08-05 13:58
Tak naprawdę nie znacie mojej historii i próbujęcie ja podważyć. Wszystko co napisałem jest jak najbardziej prawdziwe. Moja frustracja dobiegła końca wraz ze zwolnieniem się. Za chorobowe w ogóle mi nie zaplaciliscie chociaż poinformowalem jaka miałem sytuację. Do soberki ż pomocą się nie zglaszalem bo na miejscu nikt mi o tym nie powiedział tylko Pan Grzegorz na miejscu który odpowiada jak chce. Raz tak ą raz w ogóle. Nie umawialiśmy się na 1500 co miesiac tylko 1700- 1800 ż czego w ciągu roku miałem 3 razy 1700 a 1800 zapomnij więc coś chyba ktoś mnie oszukał. Kwatera miała być taka że rodzina będzie zadowolona i ż pełnym wyposażeniem a nie z SMS że pralnia kg/6€! Dobre żarty no i grupa podatkową obiecane miałem 3 a dostałem 1 bo Wam się papierków nie chce wypelniac. No i kwestia grupy zarobkowej 1 to tez smiech najnizsza mozliwa i tyle do emeryturki idzie. Szczerze wole miec wiecej na godz i sam sobie wszystko zorganizowac i placic tak jak teraz robie.Ja nie narzekam tylko ostrzegam przed Wami. I tak jak pisałem może ktoś trafił lepiej ale ja dobrego słowa o Was nie powiem. Poza tym przez rok nikt się nie pytał czy wszystko ok od Was! I wysyłam komentarze tylko jako mlody_devil a pan Piotr to mój znajomy który też u Was pracowal. Zaznacze ze po wystawieniu poprzedniego komentarza bylem nekany telefonami przez Abakus i szantażowany ze wiecej pracy nie znajde na terenie Niemiec jezeli nie zmienie tego. Jednak musze stwierdzic ze wszystko co napisalem jest jak najbardziej zgodne z prawda i konkretnie na mojej osobie. Pozdrawiam i Życzę samych sukcesow w oszukiwaniu ludzi.
3
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-08-08 08:56 [pracodawca]
Każda uwaga jest dla nas bardzo cenna i ta Pańska również i nikt nawet nie próbuje podważać
Pańskiej historii pomimo , że jest nieobiektywna i tak jak pisaliśmy w komentarzu powyżej jest nam
przykro , że był Pan niezadowolony z pracy w firmie, ale wystarczyło zgłosić się do nas lub do aba i
przedstawić sytuacje , która Pana niepokoiła. Ponad to firma zatrudnia ponad 1000 osób i zagubiony
wniosek o urlop jest po prostu nieszczęśliwym przypadkiem ( a nie nieudolnością ), który każdemu
może się zdarzyć ,Panu również .Pańska frustracja jest niepoważna, siedzi w Panu gniew za to , że nie
wypłacono Panu chorobowego pomimo , że to nie Pan był chory, że otrzymał Pan naganę z Firmy, że
oczekiwał Pan zadowalającego mieszkania dla całej rodziny ( koszty miała ponosić firma) itd. Jeśli
chodzi o Ferien Wohnung do którego Pańska rodzina przyjechała , tam również obowiązuje ten sam
regulamin , ale jak Pan to określił miał Pan to w du……..Czy Pańskie zachowanie było Fair ? Jeśli
pojednawczą rozmowę telefoniczną między Panem a Firmą uważa Pan za nękanie lub szantażowanie
( tak Pan to określił) to tym bardziej jesteśmy rozczarowani Pańskim podejściem do całej zaistniałej
sytuacji. Zawsze z każdej sytuacji jest jakieś wyjście , ale o tym trzeba rozmawiać, a nie wybuchać
gniewem po 13 miesiącach pracy i rozwieszać czarne chmury nad Firmą.

Raz jeszcze dziękujemy za współpracę i życzymy samych sukcesów zawodowych.

Pozdrawiamy Pośrednictwo Pracy Soberka
1
mlody_devil 2017-08-09 01:07
Pomijając to wszystko nad czym ubolewam i tak nie macie prawa jak i żadna inna Firma podważyć zwolnienia lekarskiego. Czy byłem chory na grypę,połamany lub cokolwiek nie ma takiej mozliwosci tak jak zrobiliscie. A to ze bylem calkowicie szczery,rzetelny przez cały rok i spokojnie pracowałem przyjmując "obiecane " wypłaty łudząc się że może to tylko kwestia dniowek w miesiącu nic nie mówiłem i nie narzekalem. Teraz mam prawo wystawic komentarz. Jednak nie zmienia to faktu że po zakończeniu wspolpracy nie chce miec "dziwnych" telefonów. Nie rozwieszczam czarnych chmur bo tj pisałem może miał ktoś lepiej i nawet teraz znajomy się do Was wybiera i mówiłem próbuj może lepiej trafisz, ale podsumowując wszystko Wasza oferta jest "kolorowa " ale nie rzeczywista w 100%. Ktoś ładnie napisał że trzeba patrzeć co dajecie. Ja zobaczylem i dziekuje. Pozdrawiam.
2
mlody_devil 2017-08-09 01:16
Oraz na samym początku wspolpracy na pierwszej rozmowie zaznaczyłem że chce mieszkać/sprowadzać rodzinę. Temat został sprzatniety pod dywan. W Ferien wohnung żadnego regulaminu nie widziałem. Przykro mi bardzo nikt mi go nie przedstawił. Jeżeli macie Państwo zbyt wielu pracowników wystarczy rozbudować firmę i odciążyć przemeczony personel. Pzdr
1
drabik 2017-08-12 19:34
Cieszę się, że agencja ma tak dużo ofert pracy będzie z czego wybierać. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć kilka informacji o pracy dla stolarza w Niemczech? Czy język trzeba znać i ewentualnie na jakim poziomie?
mlody_devil 2017-08-15 16:09
Oświadczam iż nie otrzymałem wynagrodzenia za ostatni miesiąc na wypowiedzeniu. Termin otrzymania wynagrodzenia mija dziś który jest zawarty w umowie. Również nie otrzymałem rozliczenia miesięcznego. Zaznaczę że świadectwo pracy uzyskałem i również poinformowalem w biurze że nie będzie mnie od danego dnia na co się przełożony zgodził wystawiając właśnie świadectwo. Chciałbym wiedzieć co w związku z powyższym??
Pawik 2017-08-15 22:37
Forum nie jest miejscem na którym pisze się o sprawach do załatwienia w dziale kadr. Chyba , że komuś zależy na oczernieniu firmy.
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-08-16 10:31 [pracodawca]
Witamy
Znajomość j. niemieckiego jest wymagana w stopniu komunikatywnym.
W razie pytań prosimy o kontakt telefoniczny z chęcią postaramy się udzielić wszelkich informacji.

Pozdrawiamy
Pośrednictwo Pracy Soberka 2017-08-16 10:55 [pracodawca]
Trudno Pana zrozumieć, ponieważ w dniu w którym zamieścił Pan kolejny negatywny komentarz, dokładnie 7 minut później dzwonił Pan do siedziby firmy w celu wyjaśnienia ostatniego wynagrodzenia. Pani z biura zapewniła Pana, że pieniądze zostały przelane i nawet chciała wysłać Panu potwierdzenie przelewu, ale Pan nie chciał tego potwierdzenia.
Czy nie lepiej było najpierw zadzwonić do biura, a nie komentować nieprawdę na forum.

P.S
tak jak kolega poniżej napisał, forum nie jest od załatwiania spraw kadrowych.
Zostaw swoją opinię o Pośrednictwo Pracy Soberka - Olesno
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Pośrednictwo Pracy Soberka