Clockwork Bemanning AS

Adres: Kamienna 19B lok. 2, 30-001 Kraków

NIP: 6762483342 KRS: 0000538070

Clockwork Bemanning AS
3 179 205 5 1

Opinie o Clockwork Bemanning AS

Filtruj opinie po kryteriach:

barbapapa
 Opinia

Wazna wiadomosc dla wszystkich pracownikow CW, firma zostala sprzedana wlascicielom Agile czyli Wojtkowi i Mariusowi - spodziewajcie sie niebawem takiego samego szamba jak tam. Szkoda ! Bo do tej pory CW byl porzadna firma zupelnie bez porownania to tej pseudo-firmy Agile. NIE POLECAM !

Pomocna?
Tak5Nie
Dariusz
 Opinia

Czy wiecie coś o rekrutacji prowadzonej w firmie? Może ktoś podpowie kilka informacji przydatnych?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
boby
 Opinia

Sześciu polskich pracowników budowlanych złożyło do sądu pozew przeciwko pracodawcy - agencji Clockwork Bemanning AS. Sprawę prowadzi związek zawodowy Fellesforbundet i adwokat związkowy z LO. Sprawa dotyczy tzw. "stałych umów bez gwarantowanego wynagrodzenia" (czyli rodzaj śmieciowek), które są powszechnie stosowane w agencjach pośrednictwa pracy. Związek twierdzi, że w rzeczywistości są to nielegalne umowy na czas określony. http://frifagbevegelse.no/magasinet-for-fagorganiserte/de-er-fast-ansatt-men-far-ikke-fast-lonn-na-gar-de-til-sak-mot-arbeidsgiveren-6.158.444379.b1c8703b5c

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Clockwork Bemanning AS
 Opinia
@boby 31.01.2017 18:34

Witamy, Zgodnie z informacjami zawartymi w artykule decyzja sądu dotyczyć będzie umów jakie w Norwegii obowiązują w Bemaninngach. Jeżeli wprowadzone zostaną zmiany - niezwłocznie poinformujemy Panów o nich. Pozdrawiam, Clockwork Bemanning AS

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
anonymous
 Opinia
@Clockwork Bemanning AS 01.02.2017 10:11

jaka beka czyli oni jeszce normalnie funkcjonuja? jacy jelenie tam pracują?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Adam
 Opinia

Może ktoś kto pracował z firmą napisze kilka informacji?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Administrator
 Opinia

Co teraz dzieje się w tym momencie w Clockwork Bemanning AS? Ostatni post zamieszczony został 30 dni temu. Na pewno od tego momentu wydarzyło się wiele ważnych rzeczy, które dotyczą organizacji pracy i pracowników. Może ktoś jednak śledzi to forum i mógłby coś napisać o tym szefie?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna

Pracodawca

 Opinia
@Administrator 24.04.2018 09:39

Clockwork Bemanning AS powoli rozpoczyna rekrutację na sezon jesienny! Nasze biura mieszczą się w BERGEN, OSLO, STAVANGER, HAUGESUND i głównie na te lokalizacje szukamy kandydatów. Poszukujemy pracowników konstrukcyjnych oraz na wykończenia, fachowców i pomocników chętnych do pracy na budowach na terenie Norwegii na stanowiska: • cieśli szalunkowych i zbrojarzy • cieśli konstrukcyjnych • dekarzy/blacharzy budowlanych • malarzy/szpachlarzy • brukarzy, murarzy • operatorów maszyn budowlanych • spawaczy Oferujemy: • Legalne zatrudnienie na czas określony w oparciu o umowę o prace zgodną z przepisami norweskiego Kodeksu Pracy • Atrakcyjne wynagrodzenie • Długoterminowe zlecenia • Pomoc przy zakwaterowaniu Zachęcamy do kontaktu z nami osoby przebywające na miejscu w Norwegii oraz takie, które dopiero chcą rozpocząć swoją karierę w tym kraju. Czekamy na Wasze CV! • zapraszamy na naszego fb z aktualnymi zleceniami: fb https://www.facebook.com/PracanabudowiewNorwegiiClockwork/ • stronę internetową: http://cwork.pl/kontakt/ gdzie znajdziecie kontakt mailowy i telefoniczny • zapraszamy także do naszego polskiego oddziału w Krakowie: Clockwork Recruitment sp. z o. o. ul. Kamienna 19B/2 30-001 Kraków Pozdrawiamy, Clockwork Team

Pomocna?
TakNie
Norbi
 Opinia

Podpowiedzcie coś o pracy przez agencję.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Administrator
 Opinia

Jak od momentu waszej ostatniej aktywności wygląda sytuacja tej firmy? Inni użytkownicy chętnie dowiedzą się newsów o Clockwork Bemanning AS jako pracodawcy.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
mgr_ek._OSL
 Opinia

W Norwegii było "fer-play" na ryku pracy jak tenże się "otworzyły" na zalew "koni" z PL czy też byłego ZSRR ale i nie tylko... W chwili obecnej (2017) w każdej agencji pracy typowo norweskiej czy też norwesko-"ruskiej" jesteś traktowany przedmiotowo i potrzebny na daną chwilę czy moment... Ponad 6-lat temu wyjeżdżając do NO też myślałem, że złapałem w końcu wiatr w żagle.... Ale oczywiście była to tylko "fatamorgana" bo na miejscu okazało się w rzeczywistości co innego... Przede wszystkim warunki socjalne okazały się koszmarem czyli spanie czy gotowanie w "15-tu" etc. na "kilku metrach kw" gdzie dalej to jest standardem... Teraz z tego co czytam czy też rozmawiam z ludźmi żyjącymi na co dzień podobnie jak ja w NO (choć nie wiem jak tak długo jeszcze :D) to już nie jest to samo co było kilka lat temu i nie będzie... Myślę, że teraz przy tak szerokiej ofercie z krajów UE bez zastanowienie wybrałbym na pewno ofertę bliżej PL za niniejsze pieniądze bo tutaj w NORWEGII tylko pozornie to tak "lukrowo" wygląda.. oczywiście jak masz stałą doprą pracę to żyje się na przyzwoitym poziomie... A jak pracujesz jak "koń" przez agencję to masz pracę lub jej nie masz... I nie liczcie "nowi ludzie w NO", że ktoś was będzie tu "za rączkę" prowadzać bo te czasy już nie wrócą tak szybko :DDD PS. Bez komunikacji w min. w eng. nie warto tu się wybierać "w ciemno" do agencji... Teraz na norweskim rynku pracy jeżeli chodzi o ogłoszenia to jest miernota... a jak się coś trafi to szukają tylko z norweskim który jak dla mnie jest/był łatwym do nauczenia... ;)

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Clockwork Bemanning AS
 Opinia
@mgr_ek._OSL 09.11.2017 12:21

W naszej agencji obowiązują wysokie standardy, jeśli chodzi o traktowanie pracowników. Wynajmowane przez nas mieszkania są przeznaczone dla maksymalnie kilku osób, każda z tych osób ma do dyspozycji standardowo własną sypialnię. Jeżeli chodzi o znajomość języka, to oczywiście jest ona ważna i staramy się w tej kwestii również wychodzić na przeciw naszym pracownikom: po przyjeździe do Norwegii zachęcamy naszych pracowników do podjęcia nauki norweskiego na kursach. Jest też możliwość refundacji części kosztów takich kursów, maksymalnie do kwoty 2000 koron norweskich. Prawdą jest, że obecnie znajomość języka obcego staje się już koniecznością i takie oferty pracy dominują. Pracodawcy, z którymi współpracujemy, wymagają znajomości języka obcego, dlatego jest to weryfikowane już na poziomie wyboru CV kandydatów.

Pomocna?
TakNie
Krzysztof
 Opinia

Jednym słowem LIPA, a nie agencja. Pracę masz albo i nie masz, oppdraga dostaniesz albo nie i siedzisz na chacie, a opłaty i tak są. Moja przygoda z clockiem to totalna porażka nikomu nie polecam pracy przez nich. Oszukują jak się da. Nawet na wypłacie. Nigdy nie brałem zaliczki a na pasku z wypłaty -1000NOK, i problemy z wyjaśnieniem. Nie masz gwarancji jakichkolwiek godzin. Lepiej wybrać coś bliżej PL

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna

Pracodawca

 Opinia
@Krzysztof 16.11.2017 14:48

Oppdrag w naszej agencji jest podpisywany dla każdego nowego zamówienia. Jeżeli chodzi o czas pracy – każdy kandydat jest informowany, ile potrwa dane zlecenie. Ze względu na specyfikę niektórych projektów, czas pracy przy danej realizacji może być ograniczony. Jest to charakterystyczne dla całej branży budowlanej, która charakteryzuje się dużą zmiennością, na którą wpływa wiele różnych czynników. Kwestia ciagłości pracy jest ściśle związana z zadowoleniem Klienta z pracy danej osoby. Wszelkie kwestie finansowe są zaś udokumentowane, zatem wyjaśnienie ewentualnych niejasności bądź nieprawidłowości jest proste do ustalenia.

Pomocna?
TakNie
Agnieszka
 Opinia

@meg nie jestem administratorem, nie mam więc możliwości przywracania, czy też usuwania wpisów. Po prostu przypominam o ważnych zasadach, według których działa ten portal, tym bardziej, że kwestia usuniętych wpisów pojawia się na tym wątku.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
meg
 Opinia

Po tym poście dziwnym trapem się po tyg. pojawiły... :D Czyżbyś była tym adminem? ;) Pozdrawiam :D

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Agnieszka
 Opinia

@meg jeśli jakiś wpis został usunięty, oznacza to, że został on decyzją administratora zarchiwizowany za naruszenie zasad regulaminu. Jest to jedyna podstawa do usunięcia wpisu. Zachęcam do zapoznania się z jego treścią: http://www.gowork.pl/regulamin

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
meg
 Opinia

Z oszustwem jeszcze nikt nie wygrał... Posty są kasowane..

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Rozsądny
 Opinia

Brak argumentów żeby oskarżyć agencję o coś? Czy to sprawia komuś przyjemność? Nowi chętni do pracy chcieliby dowiedzieć się coś od osób już pracujacych!

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ciekawy
 Opinia

Jaka jest przyczyna, że tak mało opinii jest na tym forum? Czyżby tak dużo osób było zadowolonych i nie chce się nikomu pisać? Napiszcie jak się pracuje w Norwegii?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
biko
 Opinia
@Ciekawy 09.08.2017 21:36

Wstyd wienkszości pisać że się nie udało a taki były plany.

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Karol
 Opinia

Czy malarz w Bergen może zarobi całkiem przyzwoite pieniądze? Czy był ktoś na tej robocie i mógłby podzielić się wiedzą z innymi? Jakie mieszkania zapewniają?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna

Pracodawca

 Opinia

@tesz janusz Panie Januszu, jak Pan może zauważyć biorąc pod uwagę wiele różnych opinii, czasem niestety niepopartych konkretnymi uwagami odnośnie naszych usług, nie kasujemy negatywnych komentarzy i staramy się przyjąć każdą konstruktywną krytykę, dążąc do zapewniania jak najbardziej optymalnych warunków pracy dla naszych pracowników. Ponadto, nie praktykujemy samodzielnego wystawiania pozytywnych komentarzy, ponieważ mija się to z celem tego profilu, który ma służyć rzetelnej ocenie pracodawcy. Niemniej za każdą opinię zadowolonego pracownika serdecznie dziękujemy i mamy nadzieję, że będzie ich coraz więcej. Pozdrawiamy, Clockwork Bemanning AS

Pomocna?
Tak1Nie
tesz janusz
 Opinia

a gdzie moj popszedni komentarz o clocku? negatywny byl to skasowali

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Śruba
 Opinia

@olo Czy mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź? Takie hasła nic nie mówią tylko sieją wątpliwości. Może nie dopilnowałeś swoich spraw i dlatego miałeś problemy? Słyszałem sporo o firmie dobrych słów i dziwi mnie bardzo Twoja opinia, chyba przesadziłeś jednak!

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
nakrętka
 Opinia
@Śruba 25.05.2017 22:24

Jak praca za agencji tymczasowej może mieć dobre opinie. Kpisz czy o drogę pytasz, chyba że te opinie to laurki smarowane przez biuro.

Pomocna?
Tak14Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Śruba
 Opinia

Czy wyjazd z Clockwork Bemanning to opłacalna inwestycja?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
olo
 Opinia
@Śruba 18.05.2017 11:15

To jest "inwestycja" typu wyrzucone w błoto pieniądze. Pojedż jak niewierzysz. Lepiej wyaćj na najdaremniejsze dziewczynki.

Pomocna?
Tak9Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Marian
 Opinia

Clockwork Bemanning AS potrzebuje do pracy cieśli szalunkowego. Może ktoś orientuje się jak płacą i jakie dają warunki mieszkaniowe? Słyszałem trochę dobrego o firmie.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Krzton
 Opinia

JEstem w Oslo na lotnisku. W mkońcu podnieśli mi stawke. Ale do 200 Neidojde.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Maniek
 Opinia

Clockwork Bemanning AS może jedynie bardziej skrupulatnie prowadzić dokumentację. Ale to dobrze bo w sumie są dobrą firmą , a teraz będą jeszcze lepszą.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Gregor
 Opinia

Clockwork jest spoko firmą a że czasami są problemy, cóż takie jest życie.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna

Pracodawca

 Opinia

Oficjalne Oświadczenie firmy Clockwork Bemanning AS. Sąd stwierdził, że standardowa umowa, którą Clockwork Bemanning AS oraz pozostałe agencje w Norwegii stosują jest legalna. Sąd Rejonowy w Bergen przyznał sześciu pracownikom, na podstawie indywidualnych ocen, zatrudnienie na stałe w pełnym i niepełnym wymiarze godzin. Sąd uwzględnił dokumenty Clockwork, które nie były wazne już od marca 2014 roku. Werdykt nie jest ostateczny, a Clockwork rozważa odwołanie. Clockwork zawsze płaci za zwolnienia chorobowe, feriepenger (pieniądze na wakacje) i jest jedną z pierwszych firm, ktora otrzymala certyfikat jakosci "Revidert Arbeidsgiver". Ostatni audyt w Clockwork odbył się w lutym 2017 r. i potwierdził, że nasza firma działa zgodnie z prawem norweskim. Ta sytuacja wiele nas nauczyła i na pewno sprawi, że Clockwork stanie się jeszcze lepszą firmą. Wspieramy pracowników, którzy poprzez rozwój swoich umiejętności zawodowych i językowych starają się o pracę bezpośrednio u naszych klientów. Z poważaniem Clockwork

Pomocna?
Tak1Nie
Janusz
 Opinia
@Clockwork Bemanning AS 31.03.2017 14:04

Nie bede wdawal sie w dyskusje, pozostawie tylko pytania do myslenia: 1. Jezeli umowy byly legalne to dlaczego zapadl wyrok? 2. Skoro byly to indywidualne oceny to dlaczego uzywacie slowa " w calej Norwegii"? 3. Jezeli dokumenty byly nie obowiazujace to czy myslicie ze sad przyjal by takowe jako dowod? 4. "Revidert Arbeidsgiver" ma rowniez firma Pro-Puro, czy slyszeliscie o tej firmie? Czy uwazacie ze faktycznie mozna polegac na tym certyfikacie? Poczytajcie o firmie pro-puro - to dopiero sie zdziwicie kto otrzymuje taki certyfikat. 5. Dlaczego firma Clockwork i NHO Servive - zwiazki zawodowe sie nei odwolaly? Skoro taka niesprawiedliwosc sie stala? Wyrok jest prawomocny, 6 naszych kolegow zmienilo swoj los jako pracownicy. A co Ty z tym zrobisz? Zglaszajcie sie do zwiazkow zawodowych aby zadac swoich praw, nic nie dzieje sie automatycznie.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna

Pracodawca

 Opinia
@Janusz 16.05.2017 11:08

Panie Januszu, już odpowiadamy na Pańskie pytania, mamy nadzieję, że rozwieje to Pańskie wątpliwości. Umowy, w sprawie których zapadł wyrok, dotyczyły pracowników, którzy nie podpisali naszych aktualizacji i były to jednostkowe przypadki. Standardowe umowy, które są obecnie stosowane zarówno przez nas, jak i inne agencje w Norwegii, sąd uznał za w pełni legalne. Nie jest w naszej gestii odnosić się do certyfikatów, które zostały przyznane innym firmom - skupiamy się na naszej działałności, a certyfikat Revidert Arbeidsgiver został nam przyznany ze względu na wiele aspektów, w jakich doceniamy naszych pracowników - pełne informacje tutaj: http://cwork.pl/aktualnosci/clockwork-z-certyfikatem-jakosci-ra/ Przyjmujemy decyzję sądu i zgodnie z polityką firmy, chcemy, aby troska o pracownika stanowiła priorytet naszych działań. Pozdrawiamy, ClockWork Bemanning AS

Pomocna?
Tak1Nie
Robert
 Opinia

Clocwork Bemanning. Przegrał sprawę w sądzie w Bergen. Brawo polscy pracownicy. Pracownicy byli zatrudnieni na umowie na okres nieokreślony. A nie otrzymywali należnych pieniędzy. Artykuł został zamieszczony w Gazecie Bergens tidende. Tak trzymać .jescze raz brawo. Warto walczyć o swoje

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Swager
 Opinia
@Robert 25.03.2017 22:21

It was not first time -in 2015 three maliarz from Denmark won a process against Workshop Bemanning in norwegian civil kort. Agency was must pay money for trip and for pause in work between tasks fix payment, for to months. After that, Workshop Bemanning changed self registration in tax office and took over all contracts with all selves employees, again. Upon that time, ALL ANOTHER RECRUITMENT AGENCYES REQUARES TO WRITE TIMESHIFT AND PAYS SALARY FOR WROTTEN TIME ONLY. All recruiters are knows this story about.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Prop
 Opinia
@Robert 25.03.2017 22:21

Ale ściema :D

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
boby
 Opinia

Polacy wygrali sprawę przeciwko Clockwork Bemanning AS Dzisiaj ogłoszony został werdykt w głośnej sprawie, w której Polscy pracownicy pozywają firmę żądając od pracodawcy stałego wynagrodzenia. Jest to pierwsza tego typu sprawa w Norwegii. Polacy według prawa byli pracownikami zatrudnionymi na stałe, jednak pomiędzy zleceniami nie mieli zapewnionego wynagrodzenia. Jest to pierwsza tego typu sprawa w Norwegii. Głównym celem rozprawy było rozstrzygnięcie, czy zatrudnianie pracowników bez gwarancji pewnego wynagrodzenia jest zgodne z prawem. W ostatnim czasie wiele agencji rekrutacyjnych zatrudniało pracowników na stałe, ale nie gwarantując im wynagrodzenia w sezonie, gdy nie było pracy. Dotyczy to przede wszystkim branży budowlanej. Agencja pracy obeszła przepisy Sześciu polskich pracowników było zatrudnianych przez agencję Clockwork Bemanning AS. Pracownicy byli cały czas zatrudniani na krótkoterminowe umowy na określone zlecenia. Uważali, że nie jest to zgodne z prawem, skoro są zatrudnieni w firmie na stałe. Sprawa jest bardzo ważna, ponieważ nie dotyczy tylko tych sześciu pracowników, ale wielu zatrudnionych w Norwegii przez agencje pracy w branży budowlanej. Przedstawiciel Norweskiej Federacji Związków zawodowych cieszy się z wyroku, podkreślając, że jest on bardzo ważny dla całego społeczeństwa. Praktyki agencji pracy od dawna brane były pod lupę ze względu na wątpliwości co do ich legalności. Rząd nie zajął się tą sprawą, więc Polacy wzięli ją w swoje ręce. I wygrali. Umowy, które mieli podpisani pracownicy, były legalne, ale sąd orzekł, że agencja próbowała obejść przepisy co do zatrudniania pracowników tymczasowych. Polscy pracownicy, mimo że byli na stałe zatrudniani w agencji, nie mieli takich samych praw, co pełnoetatowi pracownicy (prawo do urlopu i sykepenger). Sąd nakazał pracownikom wypłatę odszkodowania w wysokości 20 tysięcy koron dla każdego. Pracownicy zostaną zatrudnieni na różne kontrakty, trzech z nich na 100%, jeden na 85%, jeden na 80% i jeden na 60%. Wyrok ważny dla wszystkich Podkreśla się, że Polacy zrobili coś bardzo odważnego. Zawalczyli nie tylko o swoje prawa, ale o prawa wszystkich zatrudnianych na podobnych kontraktach. Wystąpili przeciwko większym i silniejszym od siebie i wygrali. Przedstawiciele różnych organizacji mówią, jak ważne jest to zwycięstwo, podkreślając, że nie można czekać z telefonem w ręce na zlecenie, mając nadzieję na zarobek, który pozwoli przeżyć. Zadaniem władz będzie pilnowanie, czy firmy przestaną stosować podobne praktyki. Sąd nie miał żadnych wątpliwości co do racji Polaków. Wyrok może być początkiem politycznej debaty, która wpłynie na zmniejszenie przypadków tego typu i obchodzenia prawa w podobny sposób. Sprawa jest ważna, szczególnie w okresie zwiększonego bezrobocia i pokazuje, że stałe zatrudnienie powinno być praktykowane przez wszystkie firmy. Więcej informacji: http://pol-nor.com/polacy-wygrali-sprawe-przeciwko-clockwork-bemanning-as-00013234/

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
boby
 Opinia

Polacy wygrali sprawę przeciwko Clockwork Bemanning AS Dzisiaj ogłoszony został werdykt w głośnej sprawie, w której Polscy pracownicy pozywają firmę żądając od pracodawcy stałego wynagrodzenia. Jest to pierwsza tego typu sprawa w Norwegii. Polacy według prawa byli pracownikami zatrudnionymi na stałe, jednak pomiędzy zleceniami nie mieli zapewnionego wynagrodzenia. Jest to pierwsza tego typu sprawa w Norwegii. Głównym celem rozprawy było rozstrzygnięcie, czy zatrudnianie pracowników bez gwarancji pewnego wynagrodzenia jest zgodne z prawem. W ostatnim czasie wiele agencji rekrutacyjnych zatrudniało pracowników na stałe, ale nie gwarantując im wynagrodzenia w sezonie, gdy nie było pracy. Dotyczy to przede wszystkim branży budowlanej. Agencja pracy obeszła przepisy Sześciu polskich pracowników było zatrudnianych przez agencję Clockwork Bemanning AS. Pracownicy byli cały czas zatrudniani na krótkoterminowe umowy na określone zlecenia. Uważali, że nie jest to zgodne z prawem, skoro są zatrudnieni w firmie na stałe. Sprawa jest bardzo ważna, ponieważ nie dotyczy tylko tych sześciu pracowników, ale wielu zatrudnionych w Norwegii przez agencje pracy w branży budowlanej. Przedstawiciel Norweskiej Federacji Związków zawodowych cieszy się z wyroku, podkreślając, że jest on bardzo ważny dla całego społeczeństwa. Praktyki agencji pracy od dawna brane były pod lupę ze względu na wątpliwości co do ich legalności. Rząd nie zajął się tą sprawą, więc Polacy wzięli ją w swoje ręce. I wygrali. Umowy, które mieli podpisani pracownicy, były legalne, ale sąd orzekł, że agencja próbowała obejść przepisy co do zatrudniania pracowników tymczasowych. Polscy pracownicy, mimo że byli na stałe zatrudniani w agencji, nie mieli takich samych praw, co pełnoetatowi pracownicy (prawo do urlopu i sykepenger). Sąd nakazał pracownikom wypłatę odszkodowania w wysokości 20 tysięcy koron dla każdego. Pracownicy zostaną zatrudnieni na różne kontrakty, trzech z nich na 100%, jeden na 85%, jeden na 80% i jeden na 60%. Wyrok ważny dla wszystkich Podkreśla się, że Polacy zrobili coś bardzo odważnego. Zawalczyli nie tylko o swoje prawa, ale o prawa wszystkich zatrudnianych na podobnych kontraktach. Wystąpili przeciwko większym i silniejszym od siebie i wygrali. Przedstawiciele różnych organizacji mówią, jak ważne jest to zwycięstwo, podkreślając, że nie można czekać z telefonem w ręce na zlecenie, mając nadzieję na zarobek, który pozwoli przeżyć. Zadaniem władz będzie pilnowanie, czy firmy przestaną stosować podobne praktyki. Sąd nie miał żadnych wątpliwości co do racji Polaków. Wyrok może być początkiem politycznej debaty, która wpłynie na zmniejszenie przypadków tego typu i obchodzenia prawa w podobny sposób. Sprawa jest ważna, szczególnie w okresie zwiększonego bezrobocia i pokazuje, że stałe zatrudnienie powinno być praktykowane przez wszystkie firmy. Więcej informacji: http://pol-nor.com/polacy-wygrali-sprawe-przeciwko-clockwork-bemanning-as-00013234/

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Agnieszka
 Opinia

Widzieliście już wywiad z Brach Manager na naszym portalu? Jakie macie wrażenia po przeczytaniu? ;)

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Śruba
 Opinia

Ciesze sie, że jest praca dla hydraulika w Oslo, super.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna

Zostaw opinię o Clockwork Bemanning AS - Kraków

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia ... Czytaj więcej