brak logo

Reca Polska sp. z o. o

Kraków

Opinie o Reca Polska sp. z o. o

narzędziowiec 2016-01-16 20:02
Coś nie tak z tą firma chyba? Ponownie 11 ogłoszeń na 3/4 terenu kraju. Pozwalniali się handlowcy czy co?
pracownik 2016-01-23 12:11
Reca szuka handlowców, bo się rozwija. Nikt się z Reca nie zwalnia, po prostu firma chce zwiększyć stan zatrudnienia. To nie są ogłoszenia na wakaty po pracownikach, którzy się zwolnili.
wiem co mówię 2016-02-08 18:51
Pracuję w Reca i wiem co mówię. Plan jest ambitny - w rok/dwa podwoić dotychczasową liczbę handlowców. (obecnie jest około 50).
wiem co mówię 2016-02-08 18:53
Pracuję w Reca i wiem co mówię. Plan jest ambitny - w rok/dwa podwoić dotychczasową liczbę handlowców. (obecnie jest około 50).
były_dth 2016-02-16 22:06
A co w tym ambitnego? Podwoić zatrudnienie to można w tydzień. Ambitne to podwoić sprzedaż. A konkurencja - czytaj Forch, Wurth & Co i kilku innych nie śpi. Popatrz na ilość ogłoszeń. Ile oferujecie, 2000 brutto podstawy, 2500? I mają się zgłaszać "profesjonalni doradcy handlowi"? Dlaczego w tych 12 ogłoszeniach które właśnie wyszły NIE MA SŁOWA O ZNAJOMOŚCI BRANŻY NARZĘDZIOWEJ, SAMOCHODOWEJ, PRZEMYSŁOWEJ? Bo szukacie ekspedientów mobilnych a nie doradców technicznych.
9
manager 2016-02-18 22:56
Wiesz co @choinka, na wizytówce mogą Ci nawet napisać: Dyrektor Sprzedaży, a zapieprzasz jak zwyczajny akwizytor, na Fabii z gps-em, za 2500 brutto.
1
emil 2016-03-05 19:47
a czy pracuje jeszcze p.Szulc?
1
moherowyninja 2016-03-08 15:26
jak wygląda u nich dzień handlowca w terenie, wiemy juz że gps ale jakieś szczegóły? ile punktów do odwiedzenia dziennie, jakieś limity w tym zakresie? praca na ile godzin dziennie? jak z noclegami w terenie?
niedointernowany 2016-03-12 03:05
Średnio powinno być 12 wizyt dziennie. Z tym że niektórzy lubią sprawdzać kto gdzie ile czasu siedział - i potrafią wychwycić, że przykładowo w punkcie 7 auto stało 3 minuty - znaczy klienta pewnie nie było - czyli wizyta niezaliczona.
Ile godzin pracy to już zależy jaki masz region - na przykład na Górnym Śląsku możesz opędzlować 12 wizyt (takich treściwych) w 5 godzin, na max 80 przejechanych kilometrach. Ale na Podlasiu czy płd Lubelszczyźnie możesz się najeździć 3 godziny, zanim znajdziesz klienta, który w ogóle zechce z Tobą pogadać.
Ale nie ilość wizyt jest tu najważniejsza. Nawet nie zysk, ani obrót. Najważniejsza rzecz, która najbardziej doskwiera niejakiemu 'Obi-emu' to DWA zamówienia dziennie. Wsio ryba, czy za 2 stówy czy za 2 tysie - masz mieć minimum DWA zamówienia dziennie. Nie jest to szczególnie trudne i może zapewnić doopochron na długi czas, zanim się zorientują, że jednak nie jesteś zyskowny. Prędzej gotowi są zrezygnować z PH, który miesięcznie przynosi 15K czystego zysku, ale ma 1.3 zamówienia na dniówkę i nahuśta w miesiącu 4000 km.
Co do noclegów - są jakieś limity kwotowe za nocleg, i to skrojone nie na miarę Sheratona a najwyżej na jakiś przydrożny motel pod Sieradzem, ale obecny szef jest Krakusem, co w pełni tłumaczy taki stan rzeczy. Nie twierdzę, że to jest złe - mi tam akurat wystarczy wyrko z kołdrą i ciepła woda w łazience - ale nie w każdym rejonie kraju znajdziesz 'od ręki' tani nocleg.
2
moherowyninja 2016-03-13 13:57
Dzięki niedointernowany. Po nicku widzę, że dogadalibyśmy się przy flaszce :)
15K zysku miesięcznie? taka jest skala w tej firmie?
ups, w ostatniej miałem średnio po ok 120k-150k zysku - wniosek - rozmawiamy o warzywniaku, premii z tego nie ukręcisz
amator 2016-04-14 19:57
Chyba brak profesjonalnych przedstawicieli bo po raz nie wiem który wyszło 12 ogłoszeń na kraj. Jako że moją pasją życiową nie są negocjacje z klientem nie będę mógł aplikować. Druga sprawa to z ogłoszenia nie dowiedziałem się czy firma handluje olejami, technika laserową czy może koparkami. A może jakieś narzędzia? Dobrze by było by wszyscy chętni profesjonaliści wiedzieli w czym mają być profesjonalni.
3
moherowyninja 2016-04-18 07:42
Kolejna firma oddana w ręce geniuszy od hr i innych dyrdymałów.
Masowe ogłoszenia świadczą jedynie o niestabilności.
1
adamek 2016-06-01 11:45
Nie, po prostu działają, zatrudniają więcej ludzi i wymieniają tych co za dużo na portalach siedzą....
dobry 2016-06-03 13:10
Głowa boli jakie pierdoły ludzie na portalach wypisujecie. Czasami wystarczy zapytać odpowiednich osób.
nieokreślony 2016-06-08 10:46
Byłem na pierwszym spotkaniu z kier. reg. Rozmowa na poziomie, konkretna. Tu zapytałem jak wygląda proces rekrutacji (terminy, etapy, sposób komunikacji). Przeszedłem do drugiego etapu. Tu spotkanie odbyło się również z dyr. hand. Również spotkanie w miłej atmosferze. Pytania zarówno 'branżowe' ze scenką sprzedażową jak i pytania do moich zainteresowań itp. Po kilku dniach dostałem info, że zostałem wybrany i poinfomowano mnie, że będzie jeszcze 3 etap (i tu pierwsza ciekawostka), bo wcześniej nie było o nim mowy (pytałem o ilość etapów w pierwszej rozmowie jak i w drugiej). Ten etap miałby polegać na jeżdżeniu z przedstawicielem/kier. reg po klientach i ... tyle. Tłumaczone to było potrzebą zapoznania wybranego kandydata, z rodzajem pracy. No a jak pracuje handlowiec? Jeździ, spotyka się z klientami i sprzedaje (bądź nie sprzedaje). Termin spotkania - na jutro (nie poważne traktowanie) - powiedziałem, że mogę za 3 dni. Usłyszałem, że to się odezwą z propozycją. Rozmowa była w poniedziałek, mija wtorek, środa, czwartek .... :) Cisza. W piątek byłem już w nowej pracy (innej) to sobie przypomnieli o wybranym kandydacie... pewnie jednym z kilku. Ja już wtedy nie byłem zainteresowany rozmowami z nimi. Więc proces rekrutacyjny uważam za średnio udany a końcowe podejście - poniżej poziomu oczekiwanego minimum. Życzę powodzenia w doborze kandydatów.
8
dmg-mori 2016-06-09 22:47
No i wyszło szydło (nie mylić z p-remier) z worka. "Uznanie i szacunek" z ogłoszenia gdzieś się rozminął z rzeczywistością. To nie jest profesjonalna firma narzędziowa tylko telezakupy. Scenki sprzedażowe? Litości, gdzie my żyjemy...
No ale zejdźmy na ziemię, niech kolega zdradzi stawkę podstawową netto.
2
Ronaldo 2016-06-28 07:18
Pracuję w firmie od kilku miesięcy. Rozmawiam z chłopakami co pracują dłużej. Widzę, ze za wyniki otrzymują lepsze samochody i są zadowoleni z kasy. Trzeba ostro zasuwać, żeby dobrze zarobić, nic za darmo poza szkoleniami i wsparciem nie dostaniesz. Kierownik jest wymagający, ale mówi z sensem jak należy wypracować rynek i gdzie można zarobić pieniądze. Widzę chłopaków, którzy pracują po kilka lat, jeżdżą nowymi octaviami albo rapidami. Wiec, jak czytam słowa nieudaczników, którym coś nie poszło, to pewnie nie pójdzie tez w innej robocie.
przyjemny 2016-06-30 09:22
Kolego stawka podstawowa to średnia krajowa, ale ...... jako dniówka!!!!! i to netto !!!!!- mam nadzieję , że wiesz co to znaczy? no i do tego dają auto z takimi 4 kółkami na przodzie, a tyłu ma 4 napisaną. Wystarczy?
myślę , że zaproszą Cię i teraz chętnie odegrasz scenkę sprzedażową?
donald_trump 2016-07-04 22:28
Jakie jarasz zioło kolo?
Ponownie świeżutkie 13 ogłoszeń na 3/4 kraju. To już od początku roku zatrudnienie wzrosło o 500%!
donald_kaczor 2016-09-08 23:29
już wzrosło o 750%, na pracuj 12 ogłoszeń, firma się rozwija jak wirus ziko w Brazyli, niedługo jeden przedstawiciel w każdej wiosce
mirek 2016-09-09 09:52
Rzeczywiście @donald_kaczor ogłoszeń jest sporo ale ja wiem czy to rozwój? One są na różne lokalizację więc to raczej o niczym nie świadczy
SLD 2016-10-26 23:27
Witam. Jestem pracownikiem od 2 lat. Firma faktycznie zatrudnia nowych ludzi, żeby zwiększyć pokrycie terenu. Po roku można realnie wyjąć netto 3300-3700. Auto ok. Kierownicy ok. Maili niewiele. Gadżety słabe, benefitów brak. Produkty dobrej jakości ale drogie. Marki GEDORE, Kukko, 3M. Podstawa to samoorganizacja i motywacja. Do roboty śledzie, specjaliści od ubezpieczeń, leasingów i innych batoników.
odpow 2016-12-22 09:06
zysku czy obrotu? przyjacielu mylisz pojęcia pewnie...
1
Śląsk 2016-12-31 00:50
Potwierdzam co napisał kolega dmg-mori. Uznanie i szacunek - tylko w ogłoszeniu. Rekrutacja to śmiech na sali. Najlepiej by chcieli byś wyspowiadał się przed nimi ze wszystkiego a sami niechętni do omawiania czegokolwiek. Jeśli ten Krakus jest rzeczywiście Dyrektorem to nie wróżę dobrej przyszłości dla tej firmy , bo podczas rozmów zachował się jak dyletant i amator. Na szczęście u mnie obyło się bez scenek sprzedażowych - nie dałem dłużej sobą pogrywać. W dodatku ta żenująca podstawa dla doświadczonego handlowca....
3
pomorze 2017-01-11 09:32
Jakieś bzdury piszesz. Ja dobrze wspominam rekrutację. Konkretna i rzeczowa. Przecież to normalne, że pracodawca chce wiedzieć co się w życiu robiło-dlatego pyta o szczegóły. Ja brałem udział w rekrutacjach gdzie były testy na inteligencje i inne takie, uważasz, że to lepsze? A scenka? ona najlepiej pokazuje jak się można zachować. Mnie wyszła ok i byłem zadowolony bo sprzedaż to moja pasja. A kasa? całkiem sensowna bo zależna od tego ile i jak sprzedaję więc zależna ode mnie. Poza tym fajna atmosfera w grupie.
1
Wielkopolska 2017-01-14 20:41
Na kilometr śmierdzi wazeliną. Jak sprzedaż twoją pasją to zapraszamy na zieleniak. Moją pasją jest szeroko pojęta technologia narzędziowa i pomiarowa, znam się na tym i przy okazji mogę moją wiedzę sprzedać. Ale jak sprzedawanie może być pasją to nie wiem. Jak chcecie mieć scenki to rekrutujcie ze szkół aktorskich albo z cyrków. Co ma scenka do zachowania? Zachowujemy się jak inteligentni, poważni fachowcy, a jak niby inaczej? Jak trafiam na laika to zaczynam od zera. Jak trafiam na buraka ze słomą w butach to wychodzę.
Jak kolega Śląsk słusznie zauważył żenująca podstawa, jak w chyba wszystkich "niemieckich marketach" typu Wurth, HHW, Forch, Berner, może H+K lub Perschmann płacą trochę lepiej.
A po za tym jak wiązać się z firmą która tylko chce wykorzystać twoje kontakty i po kilku miesiącach cię pożegnać?
6
Śląsk 2017-01-15 17:02
Bzdury powiadasz ? Ha, ha.
Fakty są takie a nie inne :
a) niska podstawa (raczej nie zaprzeczysz , chyba że Ci takie stawki odpowiadają)
b) rekrutacja ze scenkami (ktoś może lubi, ale na pewno nie doświadczony handlowiec )
c) uznanie i szacunek w ogłoszeniu , na spotkaniu niekoniecznie
d) tak jak powiedział kolega z Wlkp. - pasjonowanie się sprzedażą a pasjonowanie się produktem / technologią to dwie różne historie.
5
Ludek 2017-01-16 10:45
Czy Reca prowadzi jakieś rekrutacje? Nigdzie nie widziałem żadnej oferty a bardzo bym chciał się dostać do firmy? Jeśli ktoś wie to bardzo proszę o informacje. Chciałbym wiedzieć na jakie zarobki mogę liczyć jako sprzedawca internetowy?
Vespa 2017-01-20 11:36
Ludek, może mają rekrutacje na portalu typu właśnie gowork, ukryte bez podania nazwy firmy, a na rozmowy zapraszają osoby po wstępnej analizie przesłanych dokumentów?
Zajrzałem na stronę firmy i jest tam adres na który można przesłać dokumenty.
Jarosław 2017-01-21 22:42
Firma ta nalezy do jednej Firmy Wurth , dodatkowo Normfest tez znacie , ajesli każdy z was zna któraś z tych firm to jedno jest Nieważne człowiek jest traktowany jak wyrobnik i niewolńik wiec jesli znasz powyższe dwie firmy to nie pchaj sie dalej tutaj
1
Życzliwy 2017-01-24 10:51
Nie masz racji. Każda firma ma swoje założenia i musi to trzymać, chyba że się wyłoży.Gdzie człowiek liczy na dobre zarobki musi mieć na uwadze, że będzie dużo pracy. Ja mydlę, że większa kasa daje większą satysfakcję i bezpieczeństwo, wolę więcej pracować!
oles koles 2017-02-14 16:39
nie polecam, firma dla ludzi o mocnych nerwach; duże wymagania niewiele w zamian jedynym plusem jest jasny system wynagradzania, zależy od takich dodatków jak marża, ilość klientów kupujących, obrót etc. i faktycznie można sporo zarobić ale jest to bardzo trudne; po roku pracy zabierają tzw. premię statusową i zostaje się z jakimiś 2 tysiami na rękę; wyższe wynagrodzenia mają raczej wieloletni pracownicy; narzędzia - dają komórkę i auto z gps - wyjazdy prywatne dłuższe należy pokryć z środków własnych; brak komputera choć praca tego zdecydowanie wymaga ze względu na raportowanie; tony papierologii, papierowe opasłe katalogi (i to jeszcze po niemiecku), ulotki, zamówienia wypisywane ręcznie a następnie wysyłane mailowo; do klienta chodzi się z tymi papierowymi katalogami i zamówieniami - żenujące przy dzisiejszej technologii, tabletach etc.; magazyn w Austrii, długie niż rynkowe dostawy, wysokie bardzo ceny, brak wsparcia technicznego, sprzedażowego, produktowego, brak szkoleń; codzienne raportowanie ilości wizyt; na święta i wakacje po 300 zł ale to też bodajże po roku pracy; zasuwanie po kilkanaście godzin dziennie niekoniecznie daje efekty bo pewnych rzeczy nie da się po prostu przeskoczyć i rynek ich nie akceptuje; łatwiej jeśli odziedziczy się po kimś bazę klientów, od podstaw nie ma szans zbudować rynku z którego da się dobrze zarobić;
2
Lila 2017-02-14 17:45
Reca jest dla mnie jak drugi dom, tak jest tam fajnie.
gość niedzielny 2017-03-08 06:47
Dla mnie firma jest ok. Trzeba pracować ale gdzie w dzisiejszych czasach tego się nie robi. Niektórzy co tu piszą to tak jak by byli trochę oderwani od rzeczywistości. Kasa jest, auto i paliwo jest-policzcie sobie ile to kosztuje. Pozytyw.
kolega 2017-03-09 07:00
Pracowałem w Rece 3 lata. Odszedłem kilka tygodni temu z powodów przejęcia rodzinnego biznesu. Czytam wpisy i aż mnie śmieszy, gdy wypowiadają się ludzie, którzy albo nie zostali zatrudnieni, albo byli poprostu słabi. Takich tez mieliśmy w naszej grupie, i mówiliśmy kierownikowi aby zwolnił jednego z drugim, bo tylko psuja robotę. Uważam, po tylu latach, ze praca jest dla wytrwałych, i firma dużo pomaga. Możesz dostać nowego Rapida i to nawet w miarę szybko. Jeden kolega dostał po pol roku w firmie, miał jednak wyniki i nie płakał, ze trzeba rano wstać do pracy. Jak zapieprzasz to i kasa jest fajna. Masz możliwość dobrze zarobić, tylko trzeba szukać klientów. Są rożne premie np. za klientów kupujących, albo od marzy i za zapłaconą kasę. Często tez były robione dodatkowe premie za szukanie nowych klientów itd. Co chwile jakieś promocje, czasem lepsze czasem gorsze, ale są. Możesz awansować gdy masz do tego smykałkę. Najważniejsze to mocna firma, należy do firmy w Austrii.
Crossel 2017-03-09 17:25
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma... jak w każdej firmie są plusy i minusy, jednak kiedyś w Rece było zdecydowanie gorzej. Ci, którzy nie przetrwali kryzysu w firmie kilka lat temu, teraz dopytują o obecną sytuację. Dlaczego? Odpowiedzcie sobie ludziska na to pytanie.
Polecam firmę, ale tylko tym, którzy wyznają zasadę: "Yes, we can!" i potrafią docenić pracę z produktami wysokiej jakości, a nie jakości "marketowej".
Zły 2017-03-14 08:47
Zgodzę się z opinią oles coles. Jest dokładnie tak jak kolega napisał. Dodatkowo ja bym dorzucił brak wsparcia ze strony przełożonego w tematach handlowych. Zasada pracy w tej firmie to ilość nie jakość. Zdobywaj nowych klientów na zamówienia za minimum 250 zł a potem szukaj następnego. Co do wynagrodzenia to faktycznie jest przejrzyste. Reszta niestety do radykalnej zmiany.
1
Karolina 2017-03-14 11:56
Reca Polska sp. z o. o. to blisko 20-letni okres prowadzenia działalności w Polsce. To profesjonalista na skalę europejską w branży różnego rodzaju narzędzi i elektronarzędzi.
toolmaker 2017-03-14 22:09
A wiesz że większość klientów jak widzi takiego "yes, we can!" to najchętniej by go wyrzuciła za drzwi?
Większość ludzi z "niemieckich marketów obwoźnych" nie rozumie że klient chce doradcy a nie sprzedawcy. Przecież 75% tych ludzi nie zna parametrów obróbczych narzędzi które sprzedaje typu wiertła, frezy, o geometrii płytek węglikowych i rodzajach powłok nie wspomnę. Narzędzia pomiarowe to dla nich czarna magia. Spytajcie kogoś o sprawdziany do gwintów przechodnie/nieprzechodnie...
3
Gregor 2017-03-25 17:35
@toolmaker Myślę, że takie uwagi byłyby bardzo cenne gdybyś przekazał je do firmy. Tak niestety jest, że czasami zatrudniane osoby są nieodpowiednio przygotowane i tylko szkodzą firmie. Później są same problemy z tego.
robertos 2017-04-06 15:25
komuś mózg wyprali...
Włodzio 2017-04-09 10:18
Co słychać nowego w firmie? Kiedyś pracowałem w Reca i to była super praca, niestety musiałem się wyprowadzić. Poczytałem wpisy i w tym temacie nic się nie zmienia bo są ludzie , którzy zawsze muszą marudzić .
Uczestnik rekrutacji 2017-04-26 12:43
Nie polecam firmy. Szukają jeleni, którzy będą im ganiać po kraju i szukać klientów za marny hajs w postaci 2-2,5 tys zł podstawy. Praca dla początkujących w branży handlowej. Osoby z doświadczeniem zmarnują swój czas i nie wynegocjują lepszych warunków bo centrala w Krakowie taki przewiduje budżet dla nowych pracowników.
Luidzi 2017-05-07 17:15
@Uczestnik rekrutacji Zupełnie niepotrzebnie patrzysz tak pesymistycznie na pracę do której aplikowałeś.
PPracownik 2017-05-15 13:36
Witajcie,
Niestety miałem przyjemność pracować w firmie RECA parę ładnych mc.
Moi poprzednicy opisali wszystko dokładnie więc aby nie rozwodzić się to powiem tak:
1. Auto stara skoda fabia (nie liczcie na nic innego no chyba że po kilku latach to może)
2. Klientów pozyskujecie i robicie im zamówienie 250zł i to tyle, 90% z nich do was nie wróci, więc to jednorazowe strzały.
3. Brak laptopa, zamówienie trzeba pisać na kartkach a potem robić zdjęcia i wysyłać jak w epoce kamienia łupanego
4. Katalogi ważą 20 kg :-) i w języku niemieckim ...
5. Ceny produktów sa megaaaaaa drogie, paste PHP sprzedajemy za 110zl w Polsce a Austria za 60zł
6. Brak profesjonalnych szkoleń
7. Brak pomocy od przełożonego kierownika (oczywiście nie wszyscy bo kilku jest naprawdę inteligentnych)
8. Zarobki to ok 2220 bo zabierają ok 80zł za samochód. Przy dobrym obrocie zarobicie 2900 :-)
9. Jedynym ogromnym plusem to wypłata zawsze na czas, nawet przed czasem!!!

Ogólnie dla osób początkujących jako przedstawiciele to praca jak najbardziej. Nauczą Ciebie jak skroić klienta najbardziej. Dla ludzi z doświadczeniem szkoda czasu
Ludek 2017-05-16 21:01
Fajna firma, i widziałem ostatnio ofertę pracy dla doradcy techniczno-handlowego. Czy warunki do pracy są w firmie w miarę przyzwoite? Może dowiem sie jeszcze coś więcej o firmie, jaka jest atmosfera w pracy?
chuck norris 2017-05-17 17:33
No cóż jak czytam te opinie to wydaje mi się, że niektóre są grubo przesadzone. Dlaczego nie rozpisują się ludzie którzy w tej firmie dobrze zarabiają. Prawdą jest, że podstawa to 2300 na rękę, jednak ludzie dajcie coś z siebie. Czasy przedstawicieli handlowych, którzy zostawiali reklamówki i znikali skończyły się. Trzeba górować inteligencją, sprytem, i zawziętością aby coś osiągnąć. Nie tylko tutaj w innych firmach również. Generalnie nie jest źle. Pozdrawiam sceptyków i tych, którzy nadużywali wolnego czasu.
AJ LOFJU RECA 2017-05-17 21:14
Na każdy prawdziwy ale w oczach firmy RECA bolący i szczery komentarz pojawiają się pozytywne :-) Pozdrawiamy Pana Jarka P. i innych których zadaniem jest pisanie cudownych komentarzy :-)
Ludek 2017-05-25 11:35
Dobrze, że napisałeś jak krótki miałeś staż pracy w firmie. Nie rozumiem jak można pisać o firmie niewiele wiedząc? Myślę, że nie przedłużono z Tobą umowy i Twój wpis na forum to jest taki odwet na firmie.
AJ LOFJU RECA 2017-05-25 16:54
Na moje szczęscie sam zakończyłem tą kilkumiesięczną apbstrakcje i rzuciłem wypowiedzenie. :-)
Zostaw swoją opinię o Reca Polska sp. z o. o - Kraków
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Reca Polska sp. z o. o