brak logo

Reca Polska sp. z o. o

Kraków

Opinie o Reca Polska sp. z o. o

Robb 2014-10-22 17:48:37
W firmie kiedys bylo znośnie. Do czasu ok 2 lat a raczej od czasu kiedy pojawil sie Wielki Kierownik Sprzedaży p. J. P. posypala sie motywacja i wyniki i jest beznadziejnie! Jak ktos cierpi na kompleksy wielorakie a nie ma pojecia o zarzadzaniu zespołem to efekty muszą być opłakane. Dziwię się że nikt z szefostwa tego nie zauważa i nie wywalił jeszcze tego człowieka Tu potrzebny jest prawdziwy menadzer a nie jakas podróbka!
9
Nick 2014-10-22 19:52:07
Napisz cos wiecej. Jak tam jest? Jak płacą?
Były_recarz 2014-11-04 22:51:20
Płacą zawsze na czas, ale kokosów nie ma. Zaczynasz od niecałej dwójki na łapę, po roku jak dobrze pójdzie możesz mieć 3 - 3,5 (wiele zależy jak uprzemysłowiony region, czy dziewiczy czy po kimś kto odszedł z firmy i w jakim stanie to zostawił). Jest trochę możliwości dorobienia sobie na "dodatkach" typu ilość klientów kupujących, nowych, wykonanie planu sprzedaży jakichś akcji(wszystko w skali miesiąca) - ale łatwe to nie jest. Zawsze miałem wrażenie, że te słupki typu ilość odwiedzin, ilość zleceń, procent marży itp są w tej firmie ważniejsze od zysku liczonego w żywej gotówce.
Plusy: Wypłata zawsze w terminie, jasne warunki płacowe (ale jak wspomniałem na wstępie: szału ni ma), ludzie w firmie na ogół w porządku, chociaż odkąd odszedłem (2012) trochę wiary, zwłaszcza w pionie decyzyjnym, się pozmieniało. Z kierowników mogę ręczyć za Wielkopolskiego i Łódzko-kieleckiego - naprawdę w porządku chłopy. Pozostałych nie znam lub ledwo zdążyłem poznać.
Minusy: Autka wyposażone w gps-y (nie wszystkie, ale dla nowego bankowo), papierologia przekraczająca granice absurdu, wysokie ceny sprzedaży.
2
byly 2015-02-25 11:58:21
No masz rację, temu gościowi to bozia tylko wzrostu nie żałowała, a z resztą to u niego krucho. Fatalny człowiek, powinni go już dawno wywalić.
ppp 2015-03-12 18:07:26
nie zgodzę się z opiniami waszymi ponieważ jak ktoś zapieprza 7 do 19 może dostać 5-6 tyś. wystarczy sprzedawać na wysokiej kalkulacji. Nikt w teren nie wjeżdża kierownicy nie wpieprzają się. Jedyne co mogło by się zmienić to samochody a cały czas skoda Fabia zielona. Wypłaty na czas, zwroty za poniesiony opłaty przez cały mc. Tego czego firma nie ma to prezentów dla kl. i sporo papirologi zlecenia wypełniane na drukach zleceń, oferty przygotowywane zawsze po godzinach pracy. wysyłanie Turen Planu. podstawa 2500 brutto plus 1 rok premia statusowa 700zł brutto
Wurthnext 2015-09-26 22:31:33
Ciekawe skąd ta wiedza
Fachowy Handlowiec... 2015-10-15 17:52:08
... a może handlowy fachowiec? Obojętnie bo i tak nie ma pojęcia o narzędziach a frezarkę cnc to widział... na YT!
Były_recarz 2015-10-17 00:52:42
@jinek
Nie wiem czy nie za późno to piszę, ale na tamten teren akurat nie warto. Wszyscy bardziej wartościowi handlowcy z tamtego regionu pozakładali swoje firmy i nawet "przytulili" innych dobrych handlowców. W trzech krótkich słowach: orka na ugorze. Reca na Dolnym Śląsku nie ma szans na odbudowę, wiem co piszę.
1
wlkp 2015-12-03 10:21:43
Szukają na Poznań i wlkp, czy ktoś poleciał z tego regionu, pamiętam chłopaka w ciemnej octavii jak się tu kręcił. Polecacie ten region czy też ciężka orka jak ktoś wyżej napisał?
fryzjer 2016-01-04 19:54:15
Ponownie ogłoszenie na Poznań i wlkp. Opcje są dwie. Albo warunki beznadziejne i brak chętnych albo takich "fachowców" jakich szuka firma po prostu nie ma.
narzędziowiec 2016-01-16 20:02:30
Coś nie tak z tą firma chyba? Ponownie 11 ogłoszeń na 3/4 terenu kraju. Pozwalniali się handlowcy czy co?
pracownik 2016-01-23 12:11:32
Reca szuka handlowców, bo się rozwija. Nikt się z Reca nie zwalnia, po prostu firma chce zwiększyć stan zatrudnienia. To nie są ogłoszenia na wakaty po pracownikach, którzy się zwolnili.
wiem co mówię 2016-02-08 18:51:46
Pracuję w Reca i wiem co mówię. Plan jest ambitny - w rok/dwa podwoić dotychczasową liczbę handlowców. (obecnie jest około 50).
wiem co mówię 2016-02-08 18:53:00
Pracuję w Reca i wiem co mówię. Plan jest ambitny - w rok/dwa podwoić dotychczasową liczbę handlowców. (obecnie jest około 50).
były_dth 2016-02-16 22:06:45
A co w tym ambitnego? Podwoić zatrudnienie to można w tydzień. Ambitne to podwoić sprzedaż. A konkurencja - czytaj Forch, Wurth & Co i kilku innych nie śpi. Popatrz na ilość ogłoszeń. Ile oferujecie, 2000 brutto podstawy, 2500? I mają się zgłaszać "profesjonalni doradcy handlowi"? Dlaczego w tych 12 ogłoszeniach które właśnie wyszły NIE MA SŁOWA O ZNAJOMOŚCI BRANŻY NARZĘDZIOWEJ, SAMOCHODOWEJ, PRZEMYSŁOWEJ? Bo szukacie ekspedientów mobilnych a nie doradców technicznych.
3
manager 2016-02-18 22:56:33
Wiesz co @choinka, na wizytówce mogą Ci nawet napisać: Dyrektor Sprzedaży, a zapieprzasz jak zwyczajny akwizytor, na Fabii z gps-em, za 2500 brutto.
emil 2016-03-05 19:47:29
a czy pracuje jeszcze p.Szulc?
moherowyninja 2016-03-08 15:26:52
jak wygląda u nich dzień handlowca w terenie, wiemy juz że gps ale jakieś szczegóły? ile punktów do odwiedzenia dziennie, jakieś limity w tym zakresie? praca na ile godzin dziennie? jak z noclegami w terenie?
niedointernowany 2016-03-12 03:05:33
Średnio powinno być 12 wizyt dziennie. Z tym że niektórzy lubią sprawdzać kto gdzie ile czasu siedział - i potrafią wychwycić, że przykładowo w punkcie 7 auto stało 3 minuty - znaczy klienta pewnie nie było - czyli wizyta niezaliczona.
Ile godzin pracy to już zależy jaki masz region - na przykład na Górnym Śląsku możesz opędzlować 12 wizyt (takich treściwych) w 5 godzin, na max 80 przejechanych kilometrach. Ale na Podlasiu czy płd Lubelszczyźnie możesz się najeździć 3 godziny, zanim znajdziesz klienta, który w ogóle zechce z Tobą pogadać.
Ale nie ilość wizyt jest tu najważniejsza. Nawet nie zysk, ani obrót. Najważniejsza rzecz, która najbardziej doskwiera niejakiemu 'Obi-emu' to DWA zamówienia dziennie. Wsio ryba, czy za 2 stówy czy za 2 tysie - masz mieć minimum DWA zamówienia dziennie. Nie jest to szczególnie trudne i może zapewnić doopochron na długi czas, zanim się zorientują, że jednak nie jesteś zyskowny. Prędzej gotowi są zrezygnować z PH, który miesięcznie przynosi 15K czystego zysku, ale ma 1.3 zamówienia na dniówkę i nahuśta w miesiącu 4000 km.
Co do noclegów - są jakieś limity kwotowe za nocleg, i to skrojone nie na miarę Sheratona a najwyżej na jakiś przydrożny motel pod Sieradzem, ale obecny szef jest Krakusem, co w pełni tłumaczy taki stan rzeczy. Nie twierdzę, że to jest złe - mi tam akurat wystarczy wyrko z kołdrą i ciepła woda w łazience - ale nie w każdym rejonie kraju znajdziesz 'od ręki' tani nocleg.
moherowyninja 2016-03-13 13:57:26
Dzięki niedointernowany. Po nicku widzę, że dogadalibyśmy się przy flaszce :)
15K zysku miesięcznie? taka jest skala w tej firmie?
ups, w ostatniej miałem średnio po ok 120k-150k zysku - wniosek - rozmawiamy o warzywniaku, premii z tego nie ukręcisz
amator 2016-04-14 19:57:20
Chyba brak profesjonalnych przedstawicieli bo po raz nie wiem który wyszło 12 ogłoszeń na kraj. Jako że moją pasją życiową nie są negocjacje z klientem nie będę mógł aplikować. Druga sprawa to z ogłoszenia nie dowiedziałem się czy firma handluje olejami, technika laserową czy może koparkami. A może jakieś narzędzia? Dobrze by było by wszyscy chętni profesjonaliści wiedzieli w czym mają być profesjonalni.
1
moherowyninja 2016-04-18 07:42:09
Kolejna firma oddana w ręce geniuszy od hr i innych dyrdymałów.
Masowe ogłoszenia świadczą jedynie o niestabilności.
adamek 2016-06-01 11:45:36
Nie, po prostu działają, zatrudniają więcej ludzi i wymieniają tych co za dużo na portalach siedzą....
dobry 2016-06-03 13:10:27
Głowa boli jakie pierdoły ludzie na portalach wypisujecie. Czasami wystarczy zapytać odpowiednich osób.
nieokreślony 2016-06-08 10:46:38
Byłem na pierwszym spotkaniu z kier. reg. Rozmowa na poziomie, konkretna. Tu zapytałem jak wygląda proces rekrutacji (terminy, etapy, sposób komunikacji). Przeszedłem do drugiego etapu. Tu spotkanie odbyło się również z dyr. hand. Również spotkanie w miłej atmosferze. Pytania zarówno 'branżowe' ze scenką sprzedażową jak i pytania do moich zainteresowań itp. Po kilku dniach dostałem info, że zostałem wybrany i poinfomowano mnie, że będzie jeszcze 3 etap (i tu pierwsza ciekawostka), bo wcześniej nie było o nim mowy (pytałem o ilość etapów w pierwszej rozmowie jak i w drugiej). Ten etap miałby polegać na jeżdżeniu z przedstawicielem/kier. reg po klientach i ... tyle. Tłumaczone to było potrzebą zapoznania wybranego kandydata, z rodzajem pracy. No a jak pracuje handlowiec? Jeździ, spotyka się z klientami i sprzedaje (bądź nie sprzedaje). Termin spotkania - na jutro (nie poważne traktowanie) - powiedziałem, że mogę za 3 dni. Usłyszałem, że to się odezwą z propozycją. Rozmowa była w poniedziałek, mija wtorek, środa, czwartek .... :) Cisza. W piątek byłem już w nowej pracy (innej) to sobie przypomnieli o wybranym kandydacie... pewnie jednym z kilku. Ja już wtedy nie byłem zainteresowany rozmowami z nimi. Więc proces rekrutacyjny uważam za średnio udany a końcowe podejście - poniżej poziomu oczekiwanego minimum. Życzę powodzenia w doborze kandydatów.
2
dmg-mori 2016-06-09 22:47:26
No i wyszło szydło (nie mylić z p-remier) z worka. "Uznanie i szacunek" z ogłoszenia gdzieś się rozminął z rzeczywistością. To nie jest profesjonalna firma narzędziowa tylko telezakupy. Scenki sprzedażowe? Litości, gdzie my żyjemy...
No ale zejdźmy na ziemię, niech kolega zdradzi stawkę podstawową netto.
1
Ronaldo 2016-06-28 07:18:41
Pracuję w firmie od kilku miesięcy. Rozmawiam z chłopakami co pracują dłużej. Widzę, ze za wyniki otrzymują lepsze samochody i są zadowoleni z kasy. Trzeba ostro zasuwać, żeby dobrze zarobić, nic za darmo poza szkoleniami i wsparciem nie dostaniesz. Kierownik jest wymagający, ale mówi z sensem jak należy wypracować rynek i gdzie można zarobić pieniądze. Widzę chłopaków, którzy pracują po kilka lat, jeżdżą nowymi octaviami albo rapidami. Wiec, jak czytam słowa nieudaczników, którym coś nie poszło, to pewnie nie pójdzie tez w innej robocie.
przyjemny 2016-06-30 09:22:19
Kolego stawka podstawowa to średnia krajowa, ale ...... jako dniówka!!!!! i to netto !!!!!- mam nadzieję , że wiesz co to znaczy? no i do tego dają auto z takimi 4 kółkami na przodzie, a tyłu ma 4 napisaną. Wystarczy?
myślę , że zaproszą Cię i teraz chętnie odegrasz scenkę sprzedażową?
donald_trump 2016-07-04 22:28:41
Jakie jarasz zioło kolo?
Ponownie świeżutkie 13 ogłoszeń na 3/4 kraju. To już od początku roku zatrudnienie wzrosło o 500%!
donald_kaczor 2016-09-08 23:29:26
już wzrosło o 750%, na pracuj 12 ogłoszeń, firma się rozwija jak wirus ziko w Brazyli, niedługo jeden przedstawiciel w każdej wiosce
mirek 2016-09-09 09:52:11
Rzeczywiście @donald_kaczor ogłoszeń jest sporo ale ja wiem czy to rozwój? One są na różne lokalizację więc to raczej o niczym nie świadczy
SLD 2016-10-26 23:27:42
Witam. Jestem pracownikiem od 2 lat. Firma faktycznie zatrudnia nowych ludzi, żeby zwiększyć pokrycie terenu. Po roku można realnie wyjąć netto 3300-3700. Auto ok. Kierownicy ok. Maili niewiele. Gadżety słabe, benefitów brak. Produkty dobrej jakości ale drogie. Marki GEDORE, Kukko, 3M. Podstawa to samoorganizacja i motywacja. Do roboty śledzie, specjaliści od ubezpieczeń, leasingów i innych batoników.
Zostaw swoją opinię o Reca Polska sp. z o. o - Kraków
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Reca Polska sp. z o. o