brak logo

Centrum Kształcenia Optimum

Toruń

Opinie o Centrum Kształcenia Optimum

Marzanna 2013-04-03 19:47:18
Witam, nie zgadzam się z przedmówcą, współpracuję z firmą OPTIMUM od listopada 2012r. i nadal chcę współpracować:). Firma owszem oczekuje wyników...ale bardzo ładnie za nie płaci:), nie oszukujmy się w dzisiejszych czasach...czasach bezrobocia każdy szuka pracy, niekoniecznie związanej z własnym wykształceniem,"tonący brzytwy się chwyta"..moi drodzy to nie jest praca dla każdego....pracę trzeba czuć..lubić...tu się nie da pracować"na siłę"...tu się pracuje "sercem".."umysłem"...negatywne opinie...na ogół od osób które nie sprawdziły się w tej pracy...taka nasza polska mentalność...zawsze ktoś musi być winny..tylko nie my sami....polecam pracę...ale....dla ludzi którzy wiedzą co to jest..a przede wszystkim lubią kontakt bezpośredni z drugim człowiekiem...pozdrawiam...przedstawiciel regionalny-(usunięte przez administratora)
1
enriqe 2013-04-18 17:25:39
Widzę trzy negatywne wpisy, a z treści wynika, że dokonała ich jedna osoba. Albo to zasługa konkurencji, bo nigdy nie grała fair, albo ktoś wyraźnie zionie nienawiścią do właścicieli firmy, bo spodziewał się, że te kilka tysięcy to dają za samo podpisanie umowy z nimi. Część osób, które szkoliły się ze mną tak się zachowywała, jakby przyszły pracować w biurze za stałą pensję i liczyły na wypłatę przynajmniej za jeden miesiąc. Pracuję z Optimum od dawna i widzę jak się przewijali tu różni ludzie, ale co by nie mówić, nigdy nie słyszałem o tym, żeby ucierpiał ktoś, kto się tej pracy podjął i faktycznie wykazał się jako handlowiec. Widziałem natomiast, że wiecznie był problem z takimi, którzy przyjeżdżali na szkolenie „rozejrzeć się” trochę, a jak okazywało się, że do pracy w ogóle nie wyszli i ktoś im kazał koszty noclegów, obiadków zwracać, to się poczuli skrzywdzeni i jak to zwykle bywa, najlepiej ulżyć sobie w Internecie, na forach. Z mojego szkolenia też dwie takie osoby , które nawet jednej rozmowy nie poprowadziły dzwoniły do mnie, żeby coś wpisać. Jak powiedziałem, że ja pracuję i jestem zadowolony, to więcej się nie odezwały. Moja ocena tej pracy nie pasowała do ich oceny, tyle że ja wiedziałem jak to wygląda, a im się wydawało, że zwąchały aferę. Od nowych przedstawicieli wiem, że sporo się zmieniło na korzyść osób zaczynających tą pracę, tzn. że zarobki są dużo korzystniejsze w pierwszym okresie pracy niż wtedy kiedy ja zaczynałem, ale problem chyba faktycznie w tym, że wśród takich, co szukają dziś pracy wiele jest osób, które zobaczą tu tylko duże pieniądze, ale już nie zastanawia ich, że nikt za darmo nie zamierza im ich płacić. Uważam też, że lepiej by całe Optimum na tym wyszło, gdyby zaostrzyło kryteria naboru i nie przyjmowało osób, które nie mają żadnego albo prawie żadnego doświadczenia sprzedażowego, bo to one zazwyczaj zaczynają potem zgłaszać jakieś zastrzeżenia. Nie wystarczy być komunikatywnym i lubić pracę w nienormowanym czasie, żeby być odpowiednim kandydatem do tej pracy. Ktoś kto posmakował pracy w sprzedaży na pewno nie będzie narzekał za warunki pracy, chyba że szuka Bóg wie czego ...
Aneta W. 2013-04-18 22:55:32
Pracuję w Optimum od niedawna, bo zaledwie 2 miesiące. Nie wiem jak wyglądały umowy kiedyś, ale umowa, którą ja podpisałam zawiera tylko jedną karę – za podjęcie działań konkurencyjnych. To, że pracuję jest kwestią mojej woli, a nie obowiązków, czy kar. Wypłatę dostałam zgodnie z umową o czasie, wszystkie informacje uzyskane podczas rozmowy kwalifikacyjnej potwierdziły się dość szybko, tj. nikt na rozmowach nie ukrywał przed nami, że trzeba przeprowadzić spotkania z uczniami w szkole, a później umawiać się z tymi rodzinami, które zgodzą się przyjąć nas w domu i że to trzeba jechać do ludzi, bo sami nigdzie nie przyjdą – nie będzie im się chciało. Umawiam się telefonicznie, więc tych którzy sobie nie życzą spotkania na szczęście nie muszę oglądać, co przyznam daje mi spory komfort. A praca jak każda inna w sprzedaży, wiedziałam na co się decyduję. Nie rozumiem za bardzo o co chodzi z tymi kosztami. Żaden pracodawca, u którego dotychczas pracowałam, nie dawał mi pierwszego dnia pieniędzy na to, żebym miała za co dojeżdżać. Owszem, musiałam dotrzeć na szkolenie i pokryć sobie koszty noclegu, ale dostałam potem zwrot z pierwszą wypłatą i to z nawiązką, bo tak naprawdę było to dwa razy tyle ile wydałam na całą operację. Podsumowując myślę, że to nie jest praca dla sfrustrowanych ludzi, którzy sądzą, że wszystko im pracodawca powinien pod nos podetkać, a oni się ewentualnie zastanowią czy kiwnąć palcem.
Kronos 2013-04-25 20:44:36
enriqe - 2013-04-18 17:25:39

Widzę trzy negatywne wpisy, a z treści wynika, że dokonała ich jedna osoba. Albo to zasługa konkurencji, bo nigdy nie grała fair, albo ktoś wyraźnie zionie nienawiścią do właścicieli firmy, bo spodziewał się, że te kilka tysięcy to dają za samo podpisanie umowy z nimi. Część osób, które szkoliły się ze mną tak się zachowywała, jakby przyszły pracować w biurze za stałą pensję i liczyły na wypłatę przynajmniej za jeden miesiąc. Pracuję z Optimum od dawna i widzę jak się przewijali tu różni ludzie, ale co by nie mówić, nigdy nie słyszałem o tym, żeby ucierpiał ktoś, kto się tej pracy podjął i faktycznie wykazał się jako handlowiec. Widziałem natomiast, że wiecznie był problem z takimi, którzy przyjeżdżali na szkolenie „rozejrzeć się” trochę, a jak okazywało się, że do pracy w ogóle nie wyszli i ktoś im kazał koszty noclegów, obiadków zwracać, to się poczuli skrzywdzeni i jak to zwykle bywa, najlepiej ulżyć sobie w Internecie, na forach. Z mojego szkolenia też dwie takie osoby , które nawet jednej rozmowy nie poprowadziły dzwoniły do mnie, żeby coś wpisać. Jak powiedziałem, że ja pracuję i jestem zadowolony, to więcej się nie odezwały. Moja ocena tej pracy nie pasowała do ich oceny, tyle że ja wiedziałem jak to wygląda, a im się wydawało, że zwąchały aferę. Od nowych przedstawicieli wiem, że sporo się zmieniło na korzyść osób zaczynających tą pracę, tzn. że zarobki są dużo korzystniejsze w pierwszym okresie pracy niż wtedy kiedy ja zaczynałem, ale problem chyba faktycznie w tym, że wśród takich, co szukają dziś pracy wiele jest osób, które zobaczą tu tylko duże pieniądze, ale już nie zastanawia ich, że nikt za darmo nie zamierza im ich płacić. Uważam też, że lepiej by całe Optimum na tym wyszło, gdyby zaostrzyło kryteria naboru i nie przyjmowało osób, które nie mają żadnego albo prawie żadnego doświadczenia sprzedażowego, bo to one zazwyczaj zaczynają potem zgłaszać jakieś zastrzeżenia. Nie wystarczy być komunikatywnym i lubić pracę w nienormowanym czasie, żeby być odpowiednim kandydatem do tej pracy. Ktoś kto posmakował pracy w sprzedaży na pewno nie będzie narzekał za warunki pracy, chyba że szuka Bóg wie czego ...
"Widzę trzy negatywne wpisy, a z treści wynika, że dokonała ich jedna osoba".
Ale ja nie widzę tych negatywnych wypowiedzi GDZIE ONE? Zostały usunięte. Sądzę, że coś o tym wie właściciel. Gdyby firma była w porządku to nie trzeba byłoby usówać negatywnych opinii i gwiazdek byłoby więcej, lub wogóle nie byłoby wpisów "biała karta".
"jak okazywało się, że do pracy w ogóle nie wyszli i ktoś im kazał koszty noclegów, obiadków zwracać, to się poczuli skrzywdzeni"
Widzę, że młody jesteś, ponieważ w szanujących się firmach szkolenia pobyt i pozostałe pokrywa pracodawca. Szkolenia są "spędem" do "przesiewu", bo co nas to kosztuje.
Wiesz, nie chce mi się dyskutować z tobą o tej MIELĄCEJ NAIWNYCH LUDZI firemce. I nie wygłaszaj swoich mądrości o pracy handlowca poniżając innych, ponieważ dyskutujemy tu o podejściu właściciela do tych co zgłaszają sie do tej pracy. Portal ten służy do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami o danej firmie.
Moje zdanie jest takie OMIJAJCIE JĄ Z DALEKA!!!!
1
alkra 2013-05-04 14:22:08
Cieszę się że są opisy pozytywne, bo negatów jest nie miło czytać.
Zastanawim się przed szkoleniem w Optimum czy jechać. Jaka to praca, choć poglad sprzedaży mam. Jednak w Optimum to coś innego dla mnie. Proszę o wsparcie. :)
pozdro
były pracownik 2013-05-05 16:19:04
omijaj tę firmę z daleka!!!!
4
czytający dokładnie 2013-07-30 02:03:29
Marzanna - 2013-04-03 19:47:18

Witam, nie zgadzam się z przedmówcą, współpracuję z firmą OPTIMUM od listopada 2012r. i nadal chcę współpracować:). Firma owszem oczekuje wyników...ale bardzo ładnie za nie płaci:), nie oszukujmy się w dzisiejszych czasach...czasach bezrobocia każdy szuka pracy, niekoniecznie związanej z własnym wykształceniem,"tonący brzytwy się chwyta"..moi drodzy to nie jest praca dla każdego....pracę trzeba czuć..lubić...tu się nie da pracować"na siłę"...tu się pracuje "sercem".."umysłem"...negatywne opinie...na ogół od osób które nie sprawdziły się w tej pracy...taka nasza polska mentalność...zawsze ktoś musi być winny..tylko nie my sami....polecam pracę...ale....dla ludzi którzy wiedzą co to jest..a przede wszystkim lubią kontakt bezpośredni z drugim człowiekiem...pozdrawiam...przedstawiciel regionalny (usunięte przez administratora)
A gdzie opinia Twojego przedmówcy z którą się na zgadzasz.?
Wyparowała, czy ktoś ją usunął ?
2
merwin 2013-08-02 15:32:34
Firma w porządku. Pracowałem w różnych branżach na stanowiskach sprzedażowych i wiem, że nigdzie nie jest lekko, a ciągłe nabory w takiej sprzedaży to sprawa zupełnie normalna. Wielu ludzi jest albo leniwych, albo się zwyczajnie nie nadaje. Wiem że tak jest, bo sam rekrutowałem ludzi jako kierownik zespołu sprzedażowego w ubezpieczeniach i OFE. Ja osobiście nie narzekam. Co miesiąc zarabiam dobre pieniądze, a firma jest w 100% wypłacalna. Sam ustalam sobie czas pracy i bardzo sobie to cenię.
1
haj czesc 2013-10-15 21:37:02
merwin -a co to dla ciebie sa dobre pieniadze?Na jakim poziomie sie ksztaltuja zarobki w Merwinie ?Mozna 4 do reki zarobic czy nie realne??
1
2013-10-17 18:08:08
Szczerze odradzam podjęcia współpracy z tą "firmą". Podkreślam współpracy a nie pracy. Otóż sam musisz finansować swoją działalność 1) podróże 2) noclegi 3) jeśli nie wypełnisz minimum płacisz za "szkolenia". Podejmujesz mnóstwo zobowiązań, zaś "optimum" zobowiązuje się zapłacić tylko w przypadku podpisania umowy. Jeśli się mylę proszę napisać a nie kasować mojej wydpowiedzi. [usunięte przez moderatora]
11
zadowolony 2013-11-21 22:10:38
Florian, a na jakich szkoleniach i w jakich firmach ty byłeś, że tak autorytatywnie się wypowiadasz? Ja szkolenie w Optimum przeszedłem rok temu. Po wyjeździe ze szkolenia byłem trochę skołowany i gdybym słuchał innych i tak jak oni nie zabrał się do pracy,to szybko dołączyłbym do tego chóru lamentujących nad swoim losem. Nie powiem ,że od razu wszystko szło mi bezproblemowo, ale zawziąłem się. Dużo korzystałem z rad właścicieli i powoli wprowadzałem w życie i to czego nauczyłem się na szkoleniu i to co mi podpowiadali właściciele po szkoleniu, w czasie rozmów. Dzisiaj mogę o sobie powiedzieć jedno - jestem dobrym przedstawicielem handlowym, może nie najlepszym, ale dobrym i nawet jeśli kiedyś zmienię branżę, to nic nie zmieni tego, że w Optimum nauczyłem się tej pracy. A jeśli chodzi o płacenie za szkolenie, to do dzisiaj mam kontakt z koleżanką ze swojej grupy, która pracowała tylko miesiąc i stwierdziła, że jednak woli pracę biurową. Nigdy nie narzekała, że ktoś kazał jej płacić za szkolenie.
Bohatyrowicz 2014-02-20 00:25:58
@eddie - ŻYCZĘ POWODZENIA, zarobków kosmicznych, umów tysiące itp, itd... tylko później nie wylewaj tu żalów pod innymi nickami. Skoro tu trafiłeś to traf jeszcze pod samo "optimum". Właśnie na takich frajerach funkcjonuje to do dziś. Cóż POWODZENIA WŁAŚCICIELOM, że znajduje podobnych gupk...w i dalej mogą funkcjonować. Węgorz to ciekawa ryba.
9
baska 2014-04-07 23:06:12
A czy ktoś zatrudniał się jako instruktor czyli prowadzący warsztaty, które sprzedajecie? A może ktoś zna jakichś instruktorów z Optimum? Mam jechać na warsztat i mieć gwarantowaną pracę kilka godzin w tygodniu, choć nie wiem czy w to wierzyć czy nie... Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź, bo szkolenie już niedługo :)
zdecydowanie nie 2014-05-15 09:57:18
opinie nie są wyświetlane gdyż co najmniej 2wie już pisałam oczywiście dające do myślenia
Happy 2014-08-11 13:18:15
Czy prawdą jest, że firma już nie istnieje? Z moich informacji wynika, że biuro na Bałtyckiej w Olsztynie jest do wynajęcia, czyli Optimum się wyprowadziło...
Pytanie - czy na zawsze?
Z mojej perspektywy wygląda to tak, że P. Marek nie wytrzymał konkurencji, która ma dużo lepsze warunki i fajniejszy produkt.
Szkoda.
Jurek 2014-10-16 19:12:08
Witam mam pytanie jak wygląda praca Przedstawiciela tzn co Firma oferuje jak wygląda praca takie podstawowe informacje z Góry dziękuje za odp
gość 2014-10-22 10:08:03
Czemu pytasz? Najpierw przeczytaj opinie o tej...
1
przypadkowe wejście 2014-12-15 16:47:54
pracuję w tej firmie już jakiś czas i jestem zadowolona. żadnych weksli nie musiałam podpisywac, umowa normalna JASNA dla obu stron, pracodawcy dostępni w każdej sytuacji, wspierają, doradzają i szkolą. Czepiacie się bo widocznie to nie jest praca dla Was. Każdy może sobie wybrać charakter pracy i widocznie w tej się źle czuliście a to nie znaczy że nikomu innemu się nie może udać.
Benna 2015-02-03 23:07:43
ojjj nie chciało się pracować, nnie ma dziwne, że się nie zarobiło
nikola 2015-04-28 11:09:52
Masakra. Unikajcie jak ognia. To jest koszmar nie informuja o terminie rozpoczecia zajec. Nie odbyly sie jeszcze rzadne zajecia a juz dostalismy pismo z wezwaniem do zaplaty gdzie i strasza sadem. Jesli tak ma to wygladac. To ja dziekuje.
ph 2016-01-12 17:13:41
Ej jest tu jakis PH który może mi cos powiedzieć o tej pracy. Warto jest związywać sie z tą firmą?? Dają samochód służbowy i telefon?? Jak wygląda praca?? Sam sobie wyszukujesz szkoły czy dają Ci adresy?? Jakie sa REALNE zarobki??
Pozdrawiam!
pracodawca 2016-03-24 14:24:39
Pożądny pracodawca opłaca koszty związane ze szkoleniem i noclegiem..a nie żerują na naiwności i chęci do pracy wśród bezrobotych...prwdziwe firmy szanujące i doceniające pracowników nie stują takich praktyk...płcając szkolenia i zapewniając mu nocleg inwestują w swoich pracowników..i tak to powinno się kręcić..
Tomek 2016-03-29 22:26:31
Ilu z obecnych przedstwicieli na okresie próbnym podpisało minimalna liczbe umów?
nuddo 2016-05-12 20:08:32
Zarobki są na prawdę wysokie i chyba warto przynajmniej spróbować @zala, tym bardziej, że są jeszcze szkolenia różne
Zostaw swoją opinię o Centrum Kształcenia Optimum - Toruń
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Centrum Kształcenia Optimum