Domowe wypieki przygotowywane z miłością, zaangażowaniem i wykorzystaniem samych naturalnych składników cieszą się coraz większą popularnością. Nic zatem dziwnego, że coraz więcej osób na terenie całej Polski decyduje się nie tylko na zamawianie słodkości z domowych kuchni, ale też na otworzenie swojej działalności gospodarczej. Sprawdzamy, co trzeba zrobić, aby założyć słodki biznes.

 pieczenie ciast na zamówienie

Źródło zdjęcia: pl.123rf.com

Fach pieczenia ciast ma wiele osób. Trend wykonywania takich wypieków na zamówienie nasilił się szczególnie w okresie pandemii, kiedy w niejednym domu rozwinęła się cukiernicza pasja. Obecnie wiele z tych osób chce zalegalizować swoje usługi, aby przyjemność z pieczenia ciasta umożliwiła jednocześnie uzyskanie pewnego zarobku. Kiedy pieczenie ciast na zamówienie jest legalne? Co trzeba zrobić, aby móc piec słodkie wypieki okolicznościowe we własnej kuchni? Jakie wymogi sanepidu trzeba spełnić?

Pieczenie ciast na zamówienie – czy warto?

Przed osobami, które lubią piec ciasta i chcą legalnie sprzedawać swoje wypieki, jest dość długa droga. Najważniejsze w tej kwestii są wymogi sanepidu, ale też cała analiza, która pozwoli stwierdzić, czy jest sens rozwijać słodki biznes. Może się bowiem okazać, że spełnienie warunków związanych z lokalem będzie łatwe, jednak koszty czy konkurencja przy pieczeniu ciast okażą się zbyt uciążliwe. Warto zastanowić się już na samym początku, czy domowe ciasta i inne wypieki rzeczywiście będą dobrym sposobem na zarobienie pieniędzy.

Domowe wypieki – analiza rynku i biznesplan

Otwierając jakąkolwiek działalność gospodarczą, dobrze jest zorientować się w pierwszej kolejności, czy w danej okolicy znajdują się potencjalni klienci i jak duża jest konkurencja, a więc wykonać badanie rynku. Pomóc w tym może dla przykładu przeszukanie Internetu, w którego wynikach wyszukiwania dowiemy się, ile cukierni bądź cukierników w okolicy proponuje podobne usługi do naszych. Taka analiza pomoże uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, jakim jest chociażby bankructwo, kiedy na lokalnym rynku jest więcej podobnych usług niż chętnych klientów.

Po zbadaniu rynku czas pomyśleć jak duże koszty musimy ponieść, żeby stworzyć własną, domową cukiernię. W tym celu pomocny okaże się dopracowany i profesjonalny biznesplan. Dobrze, abyśmy pamiętali o wydatkach stałych (dodatkowe opłaty za rachunki), o cenie jaką wydamy na produkty, akcesoria do pieczenia itd., a nawet przewidzieli takie sytuacje, kiedy mimo braku zleceń wciąż będzie trzeba opłacać prowadzenie działalności. Trzeba wziąć pod uwagę również ceny, której oferowane są w pobliskiej cukierni.

Na start warto też zainwestować jakąś część oszczędności w niewielką reklamę. W tym celu można wykorzystać marketing internetowy lub nawet założyć własną stronę internetową prezentującą dotychczasowe wypieki i cennik. Z czasem, gdy zdobędziemy już zaufanych klientów, można dodatkowo opierać się na tzw. poczcie pantoflowej i dobrych opiniach. W końcu nic nie sprzedaje się tak dobrze, jak smaczne, domowe słodkości wypiekane z samych naturalnych składników.

Pieczenie ciast na zamówienie w domu – od czego zacząć?

Żeby legalnie rozpocząć pieczenie ciast na zamówienie w domowej kuchni, należy pamiętać o zarejestrowaniu własnej firmy, np. jednoosobowej działalności gospodarczej. Choć sprzedawanie domowej roboty wypieków może wydawać się błahym zajęciem, to aby było wykonywane zgodnie z prawem, musi być założona działalność gospodarcza.

Informacje o założeniu firmy w domu należy również zgłosić do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Nawet jeżeli tego nie zrobimy, to ZUS i tak się z nami skontaktuje, dzięki dokumentom, które wypełniliśmy w urzędzie miasta bądź gminy. Każda osoba prowadząca firmę ma obowiązek opłacać składki na ubezpieczenie.


Sprawdź też: Jak założyć bloga i zarabiać na tym?


Sprzedaż ciast na zamówienie a sanepid

Zanim zajmiemy się pieczeniem ciast, musimy najpierw odpowiednio przystosować kuchnię do nowych wyzwań. Każdy, kto chce otworzyć własny biznes gastronomiczny, musi pamiętać, że lokal musi spełniać wymogi dotyczące wprowadzania oraz wytwórstwa do ogólnego obrotu żywności. Zapisane one są w Rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004 z późn. zm.).

W związku z produkcją wyrobów cukierniczych będziemy też podlegać ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Szczegółowe wymagania przy prowadzeniu biznesu gastronomicznego w warunkach domowych znajdują się w Wytycznych Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej i są one jak najbardziej możliwe do wykonania. Dość dużo zależy od uprzejmości pracowników najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej właściwej dla miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.

Pieczenie ciast na zamówienie a wymagania sanepidu

Pracownicy stacji sanitarno-epidemiologicznej pomagają w dostosowaniu do wymogów kuchni domowej, w której odbędzie się produkcja oraz zapisują zakład w rejestrze. Dlaczego tak ważne jest podporządkowanie się ustawom i obowiązującym przepisom, skoro produkcja ciast nie będzie odbywała się na masową skalę a jedynie w domu?

Odpowiednie warunki są konieczne, ponieważ jeżeli nie będą one spełniały wymogów, podczas kontroli sanepid będzie mógł nałożyć karę lub nawet zamknąć lokal do odwołania (w tym przypadku po prostu zakazać produkcji i sprzedaży).

Wymagania zawarte w przepisach prawnych dotyczą głównie:

1) stanu technicznego budynków, w jakich działa gastronomia,

2) jakości wody, jaka przeznaczona jest do celów gospodarczych i spożywczych,

3) jakości wykorzystywanych składników,

4) osób zajmujących się dystrybucją oraz produkcją żywności,

5) wyposażenia lokalu i wykorzystywanych narzędzi.

Najważniejsze zasady stanowią, że personel gastronomiczny, czyli każdy zatrudniony, który będzie piekł ciasta, musi posiadać książeczkę sanitarno-epidemiologiczną (badania sanepidowskie), przestrzeń kuchni musi wynosić co najmniej 3,3 m2, zaś wielkość pozostałych pomieszczeń w domu nie może być mniejsza niż 2,5 m2. W samej kuchni należy zaś przede wszystkim wydzielić pomieszczenie do dezynfekcji, mycia naczyń i wyparzania jaj.

Pieczenie ciast na zamówienie – dokumenty i sprzęty

Przygotowanie odpowiednich dokumentów do wglądu sanepidu to konieczność. Należy przygotować przede wszystkim orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych, ale także badanie wody, zaświadczenie o wentylacji, umowę dotyczącą wywozu śmieci, czy dokument świadczący o prawie do lokalu. Potrzebna jest również dokumentacja GHP/GMP (dobre praktyki higieniczne i produkcyjne) oraz księga HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli, czyli postępowanie w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności).

Jeśli chodzi o wymagania względem sprzętu, jakie musi spełnić domowa kuchnia, aby można było sprzedawać wypieki z niej wytworzone, należy do nich zaliczyć:

1) osobna lodówka na wyroby gotowe,

2) dodatkowy zlew i umywalka lub zlew dwukomorowy,

3) oddzielne szafki na produkty i sprzęty do pieczenia ciast,

4) środki czystości m.in. płyn do dezynfekcji powierzchni, które mają kontakt z żywnością,

5) moskitiery w oknach.

Poza powyższym trzeba mieć również na uwadze, że powierzchnia mebli, blatów i podłogi musi być łatwo zmywalna, a sama kuchnia powinna mieć możliwość zamknięcia lub stosowania rozdzielności czasowej, czyli w trakcie wypieku w pomieszczeniu nie może przebywać nikt poza upoważnioną do tego osobą.


Może Cię zainteresować również: Kucharz – jak nim zostać? Zarobki, staż pracy i umiejętności


Pieczenie ciast na zamówienie a prowadzenie działalności nierejestrowanej

Istnieje możliwość pieczenia ciast na zamówienie również na działalności nierejestrowanej. Co należy zrobić?

W tym przypadku również należy zgłosić się do odpowiedniego oddziału sanepidu, spełnić określone wymagania dotyczące lokalu i dokumentów. W działalności nierejestrowanej nie jest konieczny z kolei wpis do CEIDG, czyli Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Należy tu jednak pamiętać, że istnieje tu warunek uzyskanych zysków. Przychody nie mogą przekroczyć w żadnym miesiącu 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę. Limit ten wynosi więc do czerwca 2024 roku 3181,50 zł, a następnie od lipca 2024 roku wzrasta do kwoty 3225 zł.

Pieczenie ciast na zamówienie – ile można zarobić?

Trudno oszacować, na jakie zarobki można liczyć, robiąc wypieki na zamówienie. Wiele zależy od lokalizacji i liczby klientów. Ważna jest również kwestia samych produktów – czy chcemy sprzedawać samo ciasto, czy marzymy również o wypieku tortów i innych wykwintnych słodkości na specjalne okazje. Ma to duży wpływ na ostateczny zarobek. Samo ciasto średnio kosztuje 100 zł, podczas gdy tort to już wydatek rzędu 300-400 zł lub więcej.

Oceń artykuł
3.3/5 (7)