logo Skanska S.A.

Skanska S.A.

Warszawa

Opinie o Skanska S.A.

Kot-na piecu 2017-01-12 18:44:33
Może masz racje, może nie masz. Mnie tam nie drapie, a jedynie człowiek irytuje brakiem dobrego zarządzania które prowadzi ku krawędzi. Selektywne zaangażowanie, brak podstawowych informacji o projektach itd. Tak ja tez jestem częścią tego Oddzialu i tez czuje porazke, jako moj udział. Tylko trudno jednak zrozumieć, ze podobne stanowisko w kwestii oceny człowieka ma większość Oddzialu, który widzi sposób pracy człowieka. Wiesz jest to subiektywne, jak każda ocena. Może człowiek się wypalił, nie wiem. Może "awans" z poprzedniego oddzialu był chęcią pozbycia się problemów z tym człowiekiem związanych. Taka wersje tez się słyszało. Jakkolwiek, mówmy o faktach. Trochę więcej zaangażowania, bycia w pracy, mniej chaotycznych ruchów i pozorów udawania ze się wie wszystko (choć różnie jest) i może było by się lepszym liderem...
1
Nikt 2017-01-12 18:46:58
Edi zapytaj osoby z Twojego Oddzialu, które są na Pomorzu. Mocny sort osób z Twojego Oddzialu widzi i wie co się tu dzieje.
1
Szambi 2017-01-12 20:50:54
Czytam tak Wasze wpisy, jak to narzekacie na Prezesa, jego zastępców, Dyrektorów i SPM-ów i nasuwa mi się tylko jedno pytanie: gdzie są Wasi PM-wie ???
Jestem Kierownikiem robót sanitarnych i pracuję w tej firmie od 5-ciu lat w budownictwie kubaturowym.
Ja i moi koledzy, koleżanki z Zespołu mamy swojego lidera którym to jest PM.
Wspólnie z nim wybieramy dla nas dobre projekty do oferowania, oferujemy wspólnie i realizujemy też wspólnie. Pm jest w nami zawsze, kiedy tylko potrzebujemy jego wsparcia, pomocy, jest z nami na budowie!!!
On wspiera nas i my wspieramy jego...
SPM i Dyrektora widzimy wyłącznie w trakcie wizyt BHP wyższego kierownictwa i nie jesteśmy z tego powodu nieszczęśliwi czy też zdemotywowani ( w 2016 r. - 2 razy był Dyrektor i 12 razy SPM). I na tym ich rola w kontaktach z nami się skończyła bo pewnie mają inne większej wagi zajęcia o którym nawet nie wiemy i nie musimy wiedzieć ( nasz PM mówi, że nie należy zazdrościć im tych funkcji bo pomimo dużych pieniędzy ich role są niewdzięczne i wymagają wielu poświęceń tj. ciągłe wyjazdy i przebywanie pozo domem, codzienne korporacyjne pranie mózgu !!!!)
Zaznaczę jeszcze, że zrealizowaliśmy wspólnie z naszym PM i Zespołem 8 projektów i każdy z nich był rentowny i nie był nam do tego potrzebny żaden inny lider poza tym którego mamy !!!
Było i jest ciężko jak to w budownictwie ale jako Zespół dajemy radę i jesteśmy zadowoleni z naszej pracy.
A czy firma przechodzi zmiany to pewnie tak musi być od tego są Prezesi, Dyrektorzy byli SPM.
My wiemy co mamy robić - budować !!!!
4
Edi 2017-01-12 20:58:57
Moi są tylko w Elblągu a tam rządzi Zen i jego lala Lui. To jego podwórko i wyłącznie jego decyzje, które są zawsze NAJLEPSZE i nikt nie może się nim przeciwstawić.
Zenowi nie wolno się przeciwstawiać bo głowa może spaść !!!
Życzę Wam powodzenia !!!
2
Yyyyyy 2017-01-12 21:08:55
Świetnie jak możecie budować. Gorzej, ze gdy trzeba współtworzyć trudne decyzje biznesowo-ofertowe nie masz wsparcia i o tym była mowa. Twoje rozumienie ograniczyło się do wizyt bhp i do kładzenia instalacji. Tez ważne. Tu mowa była o tych rzeczach o których wspomniałeś ze nie masz pojęcia. Ale zeby się na tym forum wzajemnie sie nie pozabijać pisze Ci tylko, ze świadomość obowiązków pracowników, PM i SPMa jest czytelna i o czytelnych zakresach ich pracy była mowa. Była tez mowa o braku pracy i działań z zakresu wyżej wymienionych osób.
1
lalalak 2017-01-12 21:11:53
Widzisz Edi, to mało znasz ludzi ze swojego macierzystego oddzialu. Swoją droga tez brzmi jak byś narzekała na to co się dzieje. Wyobraź sobie ze na Pomorzu z z Twojego Oddzialu są conajmniej 3 osoby.
1
Szambi 2017-01-12 21:42:33
Z tego wynika, że jesteś Pm-em !!!
Ja przedstawiłem opinię mojego Zespołu kubaturowego popartą zrealizowanymi w tej kompetencji projektami.
A Ty spłaszczyłeś to tylko do instalacji....
Brawo Ty !!!
A trudne decyzji biznesowo - ofertowe podejmuje nasz PM !!!
Zabijać się nie będziemy, powodzenia !!!
1
Były P 2017-01-12 22:08:06
A kim jest znowu ten Zen ?
Następny po Bogu ?
Co się tam u Was dzieje Kochani ?
Nie pracuje w firmie do 5 m-cy i już tego kompletnie nie ogarniam!!!

Trzymajcie się ciepło, nie martwcie się, konkurencja na Was czeka!
3
Mich 2017-01-12 22:17:47
Uważam, że odpowiedzialność SPM i DO nigdy nie była czytelna ( rozmyta w 100%).
Dlatego też świetny jest ruch Prezesa - stanowiska do likwidacji !
Brawo Prezes
2
Bajbaj skanska 2017-01-13 13:02:21
Ten wasz prezio to tylko umie zwalniać a kompetencje drogowe rozwalił ze skutkiem godnym podziwu ! Budimex za ostati kwartał 110 mln zysku netto z czego większość to drogi a skanska ? Szkoda gadać no ale jak sie takich klakierów jak wyżej ...
7
Ib m 2017-01-13 19:23:43
Najciekawsze to, ze BX spora czesc tej kasy zarabia kudzmi, ktorych uczyla Skanska. Tego kompletnie nie rozumiem, inwestuja latami w ludzi a potem bez mrugniecia pizwola im odchodzic i wzmacnian konkurencje.
6
nikita 2017-01-13 21:08:31
I jak tam atmosfera ? Jeszcze większy wyścig szczurów ?
3
były... 2017-01-13 21:31:15
Ciekawe czy został tam jeszcze ktoś wartościowy, czy same tchórze:)

Kiedyś to było marzenie inżyniera, teraz to cuchnąca padlina.
7
Fajno jest 2017-01-14 01:08:54
Atmosfera jak w rodzinnym grobowcu. Ale jak sie ma łeb łysy jak niemowlaka kolano i nazwisko na J to można sie niezłe nachapac i robić za gwiazdę . Nepotyzm i kolesiostwo aż zygac sie chce.
6
JA 2017-01-15 10:54:55
A jaka ma być atmosfera, gdy to firma, gdzie jeden na drugiego zbiera kwity? :)
Zastraszanie i poniżanie ludzi.
Zastanowcie się dlaczego nie ma już Szajka, Ramzeska, Krzysia i całej reszty mozgojebów :)
Szajek skurw*el poponiżał tyle osób, ze jak to do niego wróciło, to zgarnął juz 3 zawały i adios!
Ramzes kisi sztruksy na wiosce. Krzysiu przepadł, bo przepaść musiał.
Straszyli Karlstromem, a jak przyszło co do czego, to nawet on ich nie chce widzieć :)
Firma, gdzie jak nie kradniesz, to nie masz, a co więcej - sam dokladasz do interesu.

Ps. Szwedzi znaleźli nieprawidłowości finansowe - Proponuję zacząć robić zakłady kto szybciej uda się do pudła :)

Miłej niedzieli :)
12
narciarka 2017-01-15 18:09:53
A wiecie po co się robi kampanie reklamowe jako idealny pracodawca dla inżyniera ? :-D
S nie fajne jest 2017-01-16 08:28:32
Kampanie "najlepszy dla inżyniera" w jednej ze 100 kategorii, to mało wiarygodne oznaczenie. Firmę wybierają studenci w oparciu o PR firmy i ilość rozdanych długopisów. Wynik jest daleki od faktycznej prawdziwej oceny i od jakości. Dlatego jakimś cudem, choć Skanska SA to dziś firma z problemami, a mimo to jakimś cudem firma na S (SA) znajduje się w rankingach. Dzisiaj Skanska SA to mało rentowna, zwalniająca grupowo, bez pomysłu na siebie i biznes firma. Szkoda, ale tak jest. Dzisiaj w rankingach spadku rentowności firma moze być czołówce. Niestety.
3
Fick 2017-01-16 11:24:34
Super !!! OBI Olsztyn z naczelnym Fornalem przez cały ubiegły tydzień szumnie gościło się w Białce Tatrzańskiej. To jedno z tych spotkań strategicznych gdzie strategii brak ( ha, ha!!!). Ale skoro firmę stać na takie wydatki to tylko pogratulować !!!
Ludziska mieli wiec cały tydzień spokoju w Olsztynie bo cała dyrekcja wraz w PM strategii w Białce pod śnieżkiem szukała !!!
Poza tym Kolego atmosfera to czarna [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] nikt nie wie co będzie więc jest ogólne zamieszania !!!
3
Bryl 2017-01-16 14:32:29

Jak się nie ma co budować ( bo wszystko ma w portfelu Budimex) to pozostaje Skanskowym Dyrektorom jazda na nartach.
4
Mis 2017-01-16 15:54:28
Zabawa trwa!Prezes biegnie, Zarząd tańczy a Dyrektorzy narty noszą. Profesjonalne budownictwo.
Hulaj dusza Krzyś i Romek na zielonej trawce więc Prezia ziomale się bawią do woli.
2
JA 2017-01-16 17:05:03
Niech się bawią
Nic innego im nie pozostało, tacy jak oni żyją bogato, ale krótko :)
Ja im nie zazdroszczę - to ja zacząłem ten cały rozp*erdol nieuczciwych we firmie, jeśli komuś nie pasowało to, co robił "zarząd", to polecam się na przyszłość :)
3
Chyba tak 2017-01-16 17:26:21
Czyli jest nas więcej ? : )))
JA 2017-01-16 17:45:54
W jakim sensie?
Chyba tak 2017-01-16 18:17:23
Zeby eksponować nieuczciwych
upc 2017-01-16 19:20:23
czy ktoś kontroluje te wyjazdy pseudo integracyjne, strategiczne itp.? trochę to wstyd mówić że jest kiepsko i nagle wywalać grubą kasę na zabawę.
upc 2017-01-16 19:20:57
czy ktoś kontroluje te wyjazdy pseudo integracyjne, strategiczne itp.? trochę to wstyd mówić że jest kiepsko i nagle wywalać grubą kasę na zabawę.
Pierdy 2017-01-16 20:10:18
Nikt ze Szwecji nie kontroluje. Rok temu we Wrocławiu odbyły się tego typu wyjazdy z nocnym piciem i dziennym pieprzeniem o rozwoju zespołów i zatrudnianiu. To był styczeń 2016 i mówiliśmy ze będziemy zatrudniać. W lipcu 2016 już grupowo zwalnialismy. Pomysł na firmę SKANSKA SA to jej brak pomyślisz może za chwile będziemy brali klientów na litość i będziemy dostawać kontrakty z litosci. Skanska SA to śmiech na sali.
5
upc 2017-01-16 20:27:46
normalnemu człowiekowi chyba aż ciężko w to uwierzyć
JA 2017-01-16 20:29:00
To nie są rozmowy na forum...
Ale to prawda, dalem sygnał o całym syfie w tej firmie-zaplacilem za to wysoką cenę, ale nie żałuję. To dzięki temu Ra*ski, Szajkow*ki, Krzysiu i cala reszta psychopatów ponizajacych ludzi wyleciało.
Jestem z tego zadowolony :)
5
Tobeornottobe 2017-01-16 22:04:51
No tak ale oni to tylko pionki a ryba psuje sie od głowy a ci jak widać są nie do ruszenia ciagle te same gęby . Jeden kris wiosny nie czyni a swensony dziwnie ociężali chyba ze ....
2
Gal 2017-01-16 22:28:02
Słuchajcie, jakiś czas temu przyszło mi tu pracować ale na to forum czasami zaglądam i widzę, że tak naprawdę nic się w tej organizacji nie zmieniło. Oni wszyscy ci na górze są zero-jedynkowi, to właśnie im zostało po Krzysiu, który jednego dnia strzelał z Tobą misiaczka, a na dzień drugi dostawałeś kopa. Przynajmniej od tego misia nic się człowiek nie nabawił, bo teraz od tego jak wy go nazywacie fornala (bo nie wiem dlaczego z dużej litery), za moich czasów można się było nabawić tylko łupieżu, ale całe szczęście nie był on jeszcze tak wysoko, to pewnie nie odebrał szkolenia o misiaczkach z podległym plebsem. Ta "góra" to swego rodzaju wioska swój swojego ciągnie, a jak się strąci podstawę to pi dziec cały domek z kart się wali i się wymienia skład na nowy, tylko z innej wioski. Ta obecna jest chyba spod Białegostoku. Tak nawiasem mówiąc to większość z nas wyszła z jakiejś wsi, tylko wieś nie może wyjść z niektórychęcią, tych właśnie pseudo prezesów i tych jak to ktoś określił dupolizusów, ale jak czytam tu o tym co piszecie to patrząc, że porusza Was ta cała hipokryzja w tych ludziach, to jesteście świadomym i trzeźwo myślący ludźmi, spróbujcie z tamtą odejść, bo szkoda Was i waszego czasu na tą firmę, bo i tak nic się tam na dobre nie zmieni, a im dłużej będziecie tam siedzieć, tym Wam będzie trudniej stamtąd odejść. Świat istnieje i bez tego "szwedzkiego ideału", więcej wiary we własne siły i umiejętności. Pozdrawiam.
7
JA 2017-01-16 23:22:55
Doskonałe zakończenie!
Proszę Państwa, odejście ze Skanska, to nie koniec - to początek...

Mieli mi za złe, że udowadniam rację, podsluchiwali, oczerniali na rynku, zniszczyli znajomości.
A tak naprawdę teraz dopiero widać, jak w perspektywie czasu człowiek był zmanipulowany przez ich propagandę.
Praca jest dla człowieka, nie człowiek dla pracy.
7
JA 2017-01-17 09:44:58
Awanse są na zasadzie zastraszenia.
To tzw. sposób na gwarancję lojalności - kto się przeciwstawi, kończy jak dziad.
Oczywiście w tym celu prowadzona jest inwigilacja, trzeba znaleźć kwity, a w odpowiednim czasie je wykorzystać - na to jest paragraf (zaszczucie ludzi dla uzyskania korzyści).
Mi nie zależało, żeby korzystać z paragrafów, wolałem odwrócić sytuację i ich postraszyc, co się doskonale udało i sztruksowa [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] wylądowała na wsi, a Stary w szpitalu - tak się skończyło eldorado dwóch psycholi piorących mózgi i zmuszajacych do popełniania przestępstw uczciwych ludzi.
Nie po to nas rodzice chowali, żeby we firmie Skanska (w której de facto pracują odczlowieczeni funkcjonariusze pewnych zlikwidowanych frakcji-cos przecież musiano z nimi zrobić)-zastraszano..

Szukalem kiedyś sprzymierzeńców do walki z tym gownem, ale na marne-ludzie się boją.

Jestem pewien, ze ten wpis zostanie skasowany-zdradzam tajemnicę.

Życzę wszystkim miłego dnia :)
2
mif 2017-01-17 10:22:39
A co z Tobą się stało?
2
JA 2017-01-17 10:30:20
Czesc opisalem wyżej, a poza tym strata dobrego imienia, znajomosci, szacunku i intymności. To się jeszcze da nadrobić, ale zdrowia nikt nie wróci.

9 miesięcy bez zatrudnienia i środków do życia.
Przymusowy wyjazd z miasta, a malo brakowało i z kraju.
Polecam zobaczyć film Firma z T. Cruisem - to jest dokładnie to samo.
2
kapsel 2017-01-17 11:03:15
Dawid, strasznie jedziesz po byłych swoich szefach ......hehehehe...ale masz rację....zasłużyli sobie
2
JA 2017-01-17 11:05:44
Znamy się? :)
1
kapsel 2017-01-17 11:07:55
Jasne, że się znamy :)
1
JA 2017-01-17 11:10:35
Jak miło.... :)
2
Daleko Daleko Daleko.... i o NIEBO lepiej 2017-01-17 12:34:32
Skanska SA mikro firemka Z DUŻYM CIĘŻAREM, aspirująca do miana "korporacja z prawdziwego zdarzenia". Firemka ze słabym pomysłem na biznes. Pozwalają odejść najlepszym, zostają dinozaury (czyli zasiedzeni). Zostają tez słabo-przeciętni czyli bez szału. Szkoda czasu...
Pozdrawiam tych co zostali i szczerze mocnym życzę dostania dobrej pracy. Dinozaurom ale tylko mocnym życzę odwagi. Istnieje swiat lepszy, nawet swiat WYSOKICH LOTÓW i O NIEBOOO lepszych korporacji niz Skanska (jesli lubicie korporacje oczywiście)
6
Dobry 2017-01-17 13:42:37
Niestety wpis naszego Kolegi o planowanych zwolnienia został już skasowany.
Ale nawiązując do tego tematu to informuję, że w ostatnich dniach do Związków Zawodowych wpłynęła lista osób z umowami na czas nieokreślonych które planowane są w najbliższym czasie do zwolnień. Smutne to wszystko. Dobra zmiana - to chyba żart.
6
kapsel 2017-01-17 13:56:00
To była kiedyś dobra firma. Chciało się w niej pracować. Wiem to, bo pracowałem w niej od początku jej istnienia w Polsce. Była dobra dopóty, dopóki na szczycie Polskiej piramidy siedzieli Szwedzi. Kontrolowali, zarządzali wprowadzali swoje standardy. Pojawiły się na budowach porządne zaplecza, pensje rosły, nie były problemem wypłaty delegacji czy zwrot kosztów zakwaterowania. Może ktoś ze starszych pracowników pamięta premie kontraktowe ? Tak, tak były takie premie i zazwyczaj niezłe pieniądze wpływały na konto. Tak było ale się skończyło. Szwedzi odjechali do siebie i władzę zostawili naszym tuzom biznesu. Za Romana też jeszcze nie było źle. Ale Romana awansowali. I pomału zaczął się upadek tej firmy. Szczytem idiotyzmu było wymyślenie strategii, żeby Skanska zarabiała tylko na małych kontraktach. Jedna z największych firm na świecie babrała się w kontraktach wręcz za kilkadziesiąt tyś. zł. Branża budowlana śmiała się do rozpuku. Ale na szkoleniach i nasiadówkach ciągle słyszałem że jesteśmy na szczycie. Choroba jeszcze przybrała na sile po zakończeniu A1. "Tuzy" budownictwa rozpełzły się po firmie głosząc wszem i wobec, że są najlepsi na świecie. Pozatrudniali kolesi, rodziny, znajomych. Ignoranci zaczęli rządzić firmą nie licząc się z nikim i niczym. Oni zostaną do samego końca. Pozamiatają. Pozdrawiam byłych i obecnych pracowników firmy Skanska.
12
Klemens 2017-01-17 18:33:32
Piotruś a Ty znalazłeś już nowe miejsce po Skanska?
JA 2017-01-18 09:35:55
Najbardziej zastanowilo mnie pytanie na samym poczatku - czy masz tu jakiś znajomych? Wywiad, sekta, jak nic :)

Cala ówczesna ekipa rządząca miała jakiś absurdalny syndrom boga - wszystko, co robili było wyjęte spod prawa. Wycisnac człowieka, jak cytryne, a jak ma swoje zdanie - zgnoic, jak psa. Cwanie to sobie wymyslili-wynajmiemy mu kwaterę i uwalimy dwóch za jednym razem :)
W pewnym momencie zacząłem się zastanawiac , czy w mieszkaniu służbowym drapie się po jajach swoja ręką, czy łapą Ramskiego. Wystarczyło krzyknąć rano w tym mieszkaniu "pozdrawiam tych sku*wysynow, którzy nas w tej chwili słuchają" i Jureczek miał oczy, jak pieciozlotowki :)
Pamiętam, jak nie mogli znieść łatwości,z jaka ogarniam kontrakt, wszystko szło, jak po maśle - nie dziwie się właściwie, bo być analfabetą ze wsi i widzieć, jak młody rozwala temat, robi co chce i daje to efekty - może strasznie wkur*iać :)
Później zaczęli kombinowac, jak tu mi dowalic - właściwie, to sam się podlozylem dla wyższego dobra :) z tym, ze poziom nienawiści skierowany w moja stronę był niewspolmiernie duży. Mogli zrobić to inaczej.
Ale nie ja pierwszy, nie ostatni...

4
gienia25 2017-01-18 15:55:36
kiedyś prof Bartoszewski nazwał Polaków bydłem,
"polacy byli , sa i pozostana bydlecym motlochem , ktory jest balastem dla cywilizowanej Europy.
To nie ulega watpliwosci, o tym wie caly cywilizoway zachod.polska jest taka, jaki jest jej rzad, sfabrykowany przez ten wlasnie polski bydlecy motloch.zatem nie tylko prof Bartoszewski mial racje."
U nas szwed zostawił biznes polak rozwalił,
W innej firmie "zięć" portugal zostawił biznes polak powoli rozwala,
przykładów jest multum
2
JA 2017-01-18 16:21:34
Doskonale napisane

Zresztą prof. Bartoszewskiego tez niektórzy niszczyli.
Miał racje, a ten kto ma racje, ma zazwyczaj najgorzej. Jak we firmie SKANSKA
1
JA 2017-01-18 16:24:35
Za frytki Ciebie poniżają.
Totalne ubezwłasnowolnienie
2
Lulu 2017-01-18 19:47:08
Rzeczywiście to prawda - totalne ubezwłasnowolnienie, brak zaufania, kolesiostwo, obłuda. Jak ma funkcjonować firma, skoro pozabierali wszystkim pełnomocnictwa? Czy dyr regionu nie ma co do roboty lepszego tylko jeździć i podpisywać oferty i umowy? Pozwalniali ludzi z budów a tłuszczyk został i nadal narasta! Kpina. Ponad 4 miesiące po zwolnieniach i co się zmieniło ..... nic, brak restrukturyzacji, zmian sposobu działania. Czy zlikwidowanie Oddziałów, DO, SPM to rozwiązania problemów? Chcemy robić duże projekty Extractor ale kim skoro ludzi z doświadczeniem tez zwalnialismy lub sami odeszli bo mieli odwagę! Rzeczywiście jeśli nic nie drgnie i radykalnie się nie zmieni firma zwinie się nawet w tym roku, bo po co dokładać do interesu........
2
Xyz 2017-01-18 22:40:24
Jestem ciekaw, czy tych Szwedów, którzy wykryli nieprawidlowosci finansowe również potraktują w kategorii kozłów ofiarnych, czy tez Johan się wkurzy, ze Polacy przykrecili mu kurek z kasą i zrobi porządek z kim naprawdę trzeba :)
Robi 2017-01-18 23:40:42
Byłem na tym forum w październiku zaraz po tym jak zostałem zwolniony i pamietam ze było ok 300 wpisów , jestem teraz i jest ponad 600! Czytając je widzę ze praktycznie nic sie nie zmieniło a nawet jest gorzej... Żadna satysfakcja bo konsekwencje nieudolnego zarządu ponoszą ludzie a zarząd nadal obrastała tłuszczem. Szwedzi coś wykryli i ciagle tolerują te osoby które doprowadziły do tych nieprawidłowości ? Troche to dziwne. Albo zmieńcie te firmę bo widzę ze jest dużo niezadowolonych albo zostawcie to bo szkoda zdrowia. Ja mam fajna robotę i przede wszystkim komfort bycia wolnym i zdobywającym powoli szacunek nowego otoczenia. Mnie ta zmiana i znajomym którzy odeszli wyszła na dobre i mam nadzieje ze jak tu wrócę za jakiś czas te posty bedą bardziej optymistyczne.
Zostaw swoją opinię o Skanska S.A. - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Skanska S.A.