Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".


artykuł WP
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Skanska S.A.

Pracowałeś w firmie Skanska S.A. i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
inzSKA - 2015-07-26 21:05:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (5)
pracuję w tej firmię jako inżynier w biurze.
o pracy 8h mozna zapomniec, nie ma wyznaczonego zakresu obowiązkow i zwalaja na Ciebie co tylko się da. mozna pracowac na kilka stanowiskach jednoczesnie.
co do zarobków koordynatora bhp to podobnie jak inz budowy, zaleznie jak PM zaproponuje, ok 2500-3000 brutto.
kierownik w skanska nie zarabia 10tys netto - podziel ta kwote na dwa :)
zdjecie uzytkownika
Pracownik sk - 2015-07-29 20:48:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Praca w tej firmie na Podlasiu to porażka, wszystko pięknie na papierki a za bramą budowy [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Musisz być "uniwersalnym żołnierzem", kierownicy oczekują od Ciebie niewiadomo czego, a i tak w końcu każdy usłyszy że nie zarabia na siebie... Po utworzeniu oddziału w Białymstoku coraz gorzej. Odradzam to prace.
zdjecie uzytkownika
Drzwi - 2015-07-31 09:44:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
.....STOP OSZUSTOM.............
Ps. Czekam Panie Piotrze na wpłatę do końca dnia
zdjecie uzytkownika
Piotr - 2015-08-13 21:00:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Drzwi - 2015-07-31 09:44:39]:
O co chodzi ?
zdjecie uzytkownika
mimi - 2015-08-26 17:07:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
widziałam,że pojawiły się nowe oferty pracy firmy Skanska Property Poland,poszukują pracowników między innymi na stanowisko kierowcy/ mechanika, specjalistę do spraw koordynacji BHP,menadżera projektów, oferty dotyczą wielu miast w Polsce między innymi Łodzi, Warszawy, Krakowa a nawet Niemiec, w zależności od umiejętności myślę,że warto spróbować wysłać swoje CV
zdjecie uzytkownika
men - 2015-09-03 15:31:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
jak czytam was i te chore opinie to mysle ze po prostu jestescie niedorajdami i taki wasz los
zdjecie uzytkownika
wow22 - 2015-09-22 23:04:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Kierownik w warszawie napewno zarabia ok 10 tys netto
zdjecie uzytkownika
lechu - 2015-09-25 21:46:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No dobrze, kierownik może i w Skanska zarobi 5 cyfrowa kwote, ale pytaniei le zarabiają pracownicy niższych szczebli. Najbardziej interesowałyby mnie informacje o stanowiskach jak zbrojarz - cieśla - betoniarz oraz zbrojarz spawacz, bo szukamy z kumplem pracy i myśleliśmy o tej firmie, chyba stabilnie działają i można ich polecić nie?
zdjecie uzytkownika
Jeśli nie my to kto, jeśli nie teraz to kiedy? - 2015-09-26 18:32:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Teraz to chyba wszędzie zarabiają po 10 tysi?
zdjecie uzytkownika
stella - 2015-10-01 19:06:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
pracuje w firmie od roku, w tej chwili jest to rownia pochyla, coraz wiekszy chaos... niestety, bo ludzie sa sympatyczni, ale gdzies cos jest na rzeczy...
zdjecie uzytkownika
Paweł - 2015-10-02 09:21:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Jeśli pracodawcą oferuje umowę o pracę, wszystkie uczciwie zaplacone składki ,czyli pełny pakiet świadczeń socjalnych,zapewnia zakwaterowanie,no to panowie zastanowcie się czego wreszcie chcecie???? Jeszcze nie widziałem,ani nie słyszałem ,żeby ktoś komuś płacił wypłatę za siedzenie czy lezenie! Trochę powagi,jeśli nie odpowiada normalność, to proszę do opieki społecznej. Tam dają pieniądze za darmo!
Nauczmy się wreszcie pracować a nie tylko narzekać! A Wy Szanowni Pracodawcy zacznijcie wreszcie szanować pracowników a szczególnie tych"robili "bo już brakuje fachowców, którzy znają się na robocie! Młodzi nie znają fachu np.zbrojarz,ciescla,murarz ale chcą zarabiać bardzo dużo pieniędzy a starego po 50roku nie chcą firmy przyjmować, bo firma liczy się z "ryzykiem zawodowym"!!! Tylko nie jeden młody mógłby się nauczyć od tego starego robiła,który jest jeszcze w pełni sił!!!
zdjecie uzytkownika
Yo - 2015-10-03 22:04:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (5)
Pracujesz na PMów całą reszte na górze by na koniec rozliczeń rocznych mogli do swoich wypłat dobrać premie od SPM to 100tys w dół a szary robol ma tylko tyrać 15h! Zaczniesz sie stawiać to wykończą psychicznie i fiztcznie.
Szkolenia na temat ETYKI a w firmie zero jakiego kolwiek szacunku tylko robotniki to murzyn i rumun.
Jśli lubisz tyrać za 3klocki to powodzenia. Żaden prestiż praca w tej firmie.
zdjecie uzytkownika
analityk - 2015-10-12 21:38:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
miałem kontakt z ich działem IT czy jak to tam zwą. Takiego chaosu i ignorancji dawno nie widziałem. Jeśli ci goście wspierają cały biznes, to życzę powodzenia. Głupie wypowiedzi i podejście między pracownikami a managementem na zasadzie "buzi dupci". droga do nikąd. ludzie kompetentni powinni się od tego trzymać z daleka...
zdjecie uzytkownika
Celina - 2015-10-26 13:08:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Wydaje mi się @analityk, że jest różnica między byciem specjalistą i osobą znającą się na branży, a osobą bez poczucia humoru. To, że pracownicy tego działu podobno wypowiadają takie teksty.. to świadczy może jedynie o ich małych rozumkach/dużej swobodzie w pracy,a niekoniecznie o ich braku kompetencji.
zdjecie uzytkownika
Jeśli nie my to kto, jeśli nie teraz to kiedy? - 2015-11-08 17:50:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Celina - 2015-10-26 13:08:51]:
Nie znasz się :)
zdjecie uzytkownika
kiermo - 2015-11-09 20:57:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Wydaje mi się, że jest to na tyle duża firma i poważny gracz w polskich warunkach, że nie powinni mieć takich problemów o jakich mówicie, z drugiej strony też ciągle rozwijają swoją firmę, zatrudniając ludzi, ciekawe jest ogłoszenie na kierownika budowy, szkoda tylko, że trzeba mieć minimum pięć lat doświadczenia.
zdjecie uzytkownika
jelon - 2015-11-12 01:27:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@kiermo, kierownik budowy to bardzo odpowiedzialne stanowisko. Myślę, że wymagane 5 lat doświadczenia jest zrozumiałe.
zdjecie uzytkownika
george - 2015-11-14 16:20:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@jelon zgadzam się co do doświadczenia. mam jednak nadzieję że w przypadku takich wymagań, zarobki są adekwatnie wysokie.
zdjecie uzytkownika
fsdf - 2015-11-16 19:22:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
5 lat doświadczenia jest zrozumiałe? no dla mnie to nie, wydaje mi się, że ok 3 lata wystarczą jednak.
zdjecie uzytkownika
analityk - 2015-11-16 21:34:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Celina - 2015-10-26 13:08:51]:
moja odpowiedź jest prosta- czytaj ze zrozumieniem...
jak dla mnie mieszanina mało kompetentnych pracowników i ich managerów...ogólnie tzw. waste of time...
zdjecie uzytkownika
aro - 2015-12-03 03:51:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Mi się skanska wydaje dobra firmą, bowiem w ogłoszeniu na operatora wytwórni mas bitumicznych napisali, ze oferują pracę realizowaną w sposób bezpieczny i etyczny. Taki zapis wiele znaczy!
zdjecie uzytkownika
berek - 2015-12-13 08:46:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Skanska szuka wielu pracowników, z tego, co widzę. Oferty są przeróżne, ale dla mnie najciekawsza jest ta na operatora wytwórni mas bitumicznych. Wymagają doświadczenia.
zdjecie uzytkownika
slawo - 2015-12-13 20:40:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Pracuję dla Skanska ponad 4 lata i muszę powiedzieć że jeżeli chodzi o BHP to jest, ale tylko w wyobraźni PMa i w IBWRkach które podpisuje prawie codziennie. Natomiast jeśli chodzi o poziom zarobków dla pracowników na stanowiskach robotniczych to stawki godzinowe zaczynają się od 15 zł brutto, a kończą na 20 zł nie mówię o brygadzistach. Jeżeli chodzi o czas pracy to zależy od kierownika budowy: jeden będzie się trzymał harmonogramu czasu pracy i będziesz robił średnio po 10 godzin dziennie, a inny ma harmonogram głęboko w (d) i będziesz tyrał nawet po 16 godzin. Nie mówię że jest do [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] bo wynagrodzenie co miesiąc mnie zadowala. Jedynie co mnie denerwuje to to że za durne decyzje kierowników i inżynierów odpowiedzialność ponosisz ty jako pracownik, bo musisz robotę zrobioną przez podwykonawcę za którą wzioł pieniądze poprawić. Jeżeli chodzi o kwestie etyki to różnie bywa: osobiście nie byłem światkiem naruszenia zasad etycznych, nie mówię o kwestii ochrony środowiska, ale słyszałem od wielu kolegów że widzieli jak szew firmy podwykonawczej X wręcza tajemniczą kopertę wraz z flaszką napoju wyskokowego kierownikowi budowy. Tak w związku z powyższym nie polecam pracy w firmie Skanska, natomiast apeluje do przyszłych inżynierów, którzy właśnie poszukują wymarzonej pracy w zawodzie, jeżeli nie chcesz mieć życia prywatnego, do późna w nocy siedzieć przy komputerze całymi dniami, nawet w weckendy i jesteś pracoholikiem jest to właśnie idealna firma dla ciebie pozdrawiam wszystkich.
zdjecie uzytkownika
gadiz - 2015-12-29 00:38:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dużym plusem jest to, że skanska wykonuje projekty nie tylko polskie ale i międzynarodowe - jest szansa na nawiązanie znajomości z firmami w branży poza Polską.
zdjecie uzytkownika
yo - 2015-12-29 21:07:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [berek - 2015-12-13 08:46:00]:
HAHAHHAHA na papierze tak a w rzeczywistości to wygląda tak ze nie da się tam pracowac bez łamania tych zasad, a dla PM najważniejszy jest jego słupek jaki ma wyrobć na sezon oraz kieszonka pełna od premii.
zdjecie uzytkownika
fgthjuk - 2016-01-02 15:57:09 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
mi sie wydaje ze moze jednak warto sprobwac tam do nich aplikowac do firmy, zwlaszcza ze szukaja teraz na przyklad koordynatora do spraw administracji..
zdjecie uzytkownika
Arot - 2016-01-12 13:18:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Ile zarabia kierownik budowy z 10 letnim doświadczneiem w oddziale Katowice? Czy to prawda że jest żenada z wynagrodzeniem?
zdjecie uzytkownika
sally - 2016-01-12 23:56:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
-arot, większość tych informacji jest owiana tajemnicą. Spodziewałbym się zarobków minimum 8000 ale różnie to może być, co rok to inne perypetie. Chociaż Skanska to uznana firma.
zdjecie uzytkownika
Czarne Słonce - 2016-01-27 14:11:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Potwierdzam... mąż rozpoczął tam pracę i pracuje do późnych godzin wieczornych również w domu.. soboty, niedziele przed laptopem.. Nie polecam.
zdjecie uzytkownika
lovren - 2016-01-27 20:36:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Czarne Słonce - 2016-01-27 14:11:12]:
to nic dzinwego w końcu to branża budowlana. niemniej skanska nie daje najlepszych warunków i ludzie tam zarabiają momentami naprawdę groszę. trochę przykro
zdjecie uzytkownika
lolo - 2016-02-08 15:35:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
SKANSKA -MASAKRA praca na cały zegar za marne pieniędze ..szanse na awans marne....
zdjecie uzytkownika
franki - 2016-02-08 17:33:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@lolo niestety taka jest specyfika pracy w budownictwie, na budowie oczywiście bo w biurze w siedzibie firmy godziny pracy są sztywne i nikt nie zostaje po godzinach. Widzę że firma wygrała chyba jakiś przetarg bo szukają kierownika budowy/robót z 3-letnim doświadczeniem
zdjecie uzytkownika
Olga - 2016-02-18 20:12:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
chyba nie jeden taki przetarg, bo tych kierowników szukają od połowy stycznia i to do kilku miast. Zastanawiam się czy radca prawny, kobieta, ma tu szanse na dobry start
zdjecie uzytkownika
Sosick - 2016-02-19 22:28:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Wszystko zależy do jakiego "zespołu" w tej firmie trafisz i z jakimi ludzmi będziesz miał przyjemność pracować. Ogólnie pracuję w zawodzie około 1,5-2 lat, w tej firmie od mniej więcej roku, jesli chodzi o zarobki to zalezy ile Ci zaproponują, spotkałem się np z czymś takim że osoba bez doświadczenia dostawała większą stawkę niż osoba z 1-2 letnim doswiadczeniem, to trudno zrozumieć. Ogólnie nadgodziny płatne, delegacje wyplacaja, szeroki Pakiet Świadczeń socjalnych + premie tylko minus ze czasami trzeba dłużej pracować, i to w soboty. Ogólnie momentami nie rozumiem polityki tej firmy, BHP to priorytet w tej firmie, ale mysle ze warto pracowac bezpiecznie.
zdjecie uzytkownika
tipol - 2016-02-20 20:42:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jeśli jesteś pracownikiem fizycznym w tej firmie @Sosick to rzeczywiście wiele zależy od zespołu który zarządza, jeśli jednak jesteś po studiach i masz większe doświadczenie to możesz próbować na stanowisku kierownika budowy.
zdjecie uzytkownika
topciak - 2016-02-23 15:12:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
no tak, ale na kierownika budowy to jednak trzeba mieć wykształcenie techniczne i doświadczenie co najmniej 5letnie w pracy na budowie. to są spore wymagania, ale opłacalne
zdjecie uzytkownika
walcmistrz - 2016-03-11 12:12:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ile zarabia walcowy?
zdjecie uzytkownika
bmbl - 2016-03-15 14:10:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [walcmistrz - 2016-03-11 12:12:56]:
Zależy jaki region Polski, ale w granicach 17-22 zł brutto
zdjecie uzytkownika
bmbl - 2016-03-15 14:15:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [bmbl - 2016-03-15 14:10:32]:
Pomyłka: zarobki to od 12 do 26 zł brutto za godzinę, oczywiście w zależności od doświadczenia i regionu Polski.
zdjecie uzytkownika
podwykonawca - 2016-03-22 12:18:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
nie płaci skanska podwykonawcą ,odzywki chamskie p.popik są poniżej krytyki, a w dodatku kłamie ,że pieniądze są zapłacone. NIE POLECAM TEJ FIRMY PODWYKONAWCOM.
OSZUKAJĄ WAS ,OKRADNĄ. NIE PRACUJCIE DLA NICH.
zdjecie uzytkownika
ProjectManager - 2016-03-31 10:41:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Nie jestes niczym wiecej niz slupkiem w Excelu managera, ktory musi optymalizowac koszty. Dyrektor Regionu czy Project Manager zobacza ze jestes lepszy i zaczna pod Toba kopac dolki, a jak sie projekt skonczy obniza pensje o 1/3 lub kaza sie przeniesc do Bialegostoku. Firma dzialajaca na zasadzie, liczy sie tylko zysk, mielaca ludzi na kawalki jak maszybka do miesa. Tylko dla najtwardszych, ktorzy chca sie szybko wzbogac (jesli sie w ogole da, dlatego mocno negocjujcie stawki). Pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
masakra - 2016-04-06 19:18:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [aro - 2015-12-03 03:51:10]:
to tylko pusty zapis a Skanska z polską nakładką to jak wirus oryginalnej Skanska.
zdjecie uzytkownika
masakra - 2016-04-06 19:19:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Odpowiedź na: [aro - 2015-12-03 03:51:10]:
"Mi się skanska wydaje dobra firmą, bowiem w ogłoszeniu na operatora wytwórni mas bitumicznych napisali, ze oferują pracę realizowaną w sposób bezpieczny i etyczny. Taki zapis wiele znaczy!" to tylko pusty zapis a Skanska z polską nakładką to jak wirus oryginalnej Skanska.
zdjecie uzytkownika
pracow - 2016-04-08 01:32:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Chcesz u nich robic to zycie rodzinne zostaw do zimy, bo po 16h pracy za grosze na nic nie bedziesz miał sił. kolejny wyzyskiwacz zagraniczny. ps. wyrzucaja ludzi z dnia na dzien jak juz nie jestes potrzebny.
zdjecie uzytkownika
4 - 2016-04-08 20:46:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
nie wiem czy widzieliscie ze szukaja teraz tokarza w Niemczech? wiaodmo ze trzeba miec dosiwadczenie ale i mozna tez calkiem sporo zarobic za granica..
zdjecie uzytkownika
Ktos - 2016-04-11 12:18:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [pracow - 2016-04-08 01:32:24]:
Ale praca dotyczy całej firmy, czy jakiegoś oddziału? Na jakim stanowisku i co jest w zamian
zdjecie uzytkownika
6 - 2016-04-15 19:29:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
,
pracuje w Skanska 6 lat, nie prawdą jest, że pracujemy po kilkanaście godzin plus soboty, niedziele, jeżeli ktoś chce, lubi spędzać czas w pracy, to na budowie siedzi nawet 24/24. ogólnie pracuje się do 10 godzin, ale to chyba norma w każdej firmie budowlanej, i oczywiście nadgodziny są wypłacane.
co do zarobków to pracownicy produkcyjni zarabiają około 2500-3000zł przy pracy min. 9 godz, zaś nadzór: inż. budowy może liczyć na 2000zł w 8 godzinach, a tak licznie wyżej opisywany kierownik budowy może i zarobi 10 tys. ale musi byc to ktoś, kto pracuje w firmie od początku, inni mogą liczyć na 5-6tys. i taka jest prawda. plusem jest praca w jednym miejscu, nie trzeba krązyć po kraju, minus to zarobk,i średnio o 40% niższe niż u konkurencji, ale umowa na stałe! a nie kontrakt jak u konkurencji ;)
zdjecie uzytkownika
160416 - 2016-04-16 18:24:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Na początek chcę zaznaczyć, że firma jest zbyt duża, żeby ocenić ją w całości. Są owszem pewne ogólnofirmowe standardy, ale nie ciężko zgadnąć, że jest z ich przestrzeganiem różnie. Oceny nie można nawet odnieść do jednostki organizacyjnej typu oddział, ponieważ wewnątrz oddziału są jeszcze mniejsze jednostki i czasem ma się wrażenie, że co SPM/PM/Kierownik Projektów, to inna firma i inne zwyczaje. Dlatego rada dla kandydatów: nie szukajcie opinii o firmie. Próbujcie dotrzeć do opinii o oddziale, do którego chcecie się dostać i - mając już jakieś pojęcie, gdzie możecie trafić, będąc po rozmowie kwalifikacyjnej - do opinii o zespole, w którym mielibyście pracować. Szukajcie tych opinii pośród obecnych pracowników, bo w Skanska zmienia się dużo i szybko. Postaram się podpowiedzieć, na co zwrócić uwagę.

Zaletą dla osób bez doświadczenia lub z małym doświadczeniem jest to, że Skanska chętnie zatrudnia takie osoby, umożliwiając im start z pewnym wynagrodzeniem i umową o pracę, co w innych firmach-krzakach bywa nieczęstym luksusem.
Dla firmy to jednak zaletą nie jest. Osób bez doświadczenia jest tam zbyt dużo, rotacja jest spora, brakuje osób, od których można by się czegoś nauczyć. Dodatkowo sporo z tych młodych osób ucieka z firmy, jak tylko na horyzoncie pojawi się wypełniony dziennik praktyki zawodowej i możliwość zdobycia uprawnień, i spróbowania szczęścia gdzie indziej. Za dwa razy wyższą wypłatę.

Program wprowadzenia w obowiązki tych pracowników, którzy najbardziej tego potrzebują, czyli zaczynających swoją karierę zawodową, praktycznie nie istnieje. Chociaż HR z pewnością jest dumny z gry planszowej, którą organizuje (z drobnymi różnicami) również dla niezwiązanych z firmą studentów; czy szkoleń dotyczących firmowych standardów BHP, które robione są kilka miesięcy po zatrudnieniu i pracownik się na nich nudzi, bo już dawno wiedzy z nich wymagał jego przełożony. Czyli już dawno siedział i czytał to po nocach, bo w pracy nie miał czasu. Dodatkowo szkolenie też możliwe, że będzie musiał odpracować, robiąc dodatkowe nadgodziny, przecież każdy wyjazd to strata cennego czasu na pozostałe obowiązki ;)
Za to na plus, że istnieją takie programy dla pracowników wyższego szczebla; składające się ze szkoleń, spotkań z coachem, kursów językowych czy spotkań z wyznaczonym mentorem. Fajne jest też to, że do prezentacji z wybranych szkoleń dla pracowników wyższego szczebla, mają dostęp wszyscy pracownicy.

Plusem jest jawność widełków zarobków - są opublikowane w Zakładowym Układzie Zbiorowym, dostępnym w internecie dla wszystkich. Nie ma się jednak co łudzić, w niektórych oddziałach będzie się zdecydowanie w dolnych granicach podanych przedziałów. Tu znowu duże znaczenie ma wcześniejszy wywiad :)

Spory minus wynika z samej historii Skanska w Polsce: czyli wykupowania mniejszych firm. Mimo ładnej otoczki, gdzieniegdzie wyszły z tego standardy zagraniczne w polskim wydaniu. Przetrwały układy i układziki ze starych firm, które wraz z intensywnymi zmianami w strukturze pociągają za sobą coraz dziwniejsze awanse, przerzucanie w dół obowiązków w strukturze, niedobory kompetentnych pracowników na pewnych szczeblach i coraz niższe zarobki na danym stanowisku w perspektywie kilku lat (tak, inżynier budowy teraz może zarobić mniej niż inżynier budowy 2-3 lata temu, mimo podobnych lub wyższych kwalifikacji; podobnie wygląda sprawa z kierownikami budów lub robót). Jeśli myślisz, że układy pozwalające trzymać nieroba i ludzi naginających za niego za o wiele mniejszą kasę, są tylko w urzędach gminy na końcu świata, to się zdziwisz.

W umowach o pracę nie ma wypisanych obowiązków. Co z tego wynika? Ano to, że jeśli zostałeś przyjęty jako inżynier branży elektrycznej, to oprócz zajmowania się obowiązkami typowymi dla inżyniera budowy branży elektrycznej (nadzór, odbiory, rozliczenia, zamówienia, kontraktowanie itd. - wiadomo, standard), i to na więcej niż jednej budowie, zostaniesz również uszczęśliwiony byciem koordynatorem BHP i koordynatorem środowiska, obsługą gwarancyjną wcześniejszych budów (niestety z nikim o nich nie porozmawiasz, inżynierowie z nich już dawno się zwolnili), przygotowaniem ofert na nowe przetargi i może kilkoma innymi rzeczami; na rozmowie mówiono Ci tylko o budowie. Za to wszystko po roku dostaniesz 100 zł brutto podwyżki i awans z inżyniera na inżyniera budowy. Gratulacje. Przy czym pamiętaj, że będziesz mieć zapłacone tylko za 33 nadgodziny. Przemyśl sobie, ile ich zrobisz, mając tyle zadań. I nie, nikogo nie obchodzi, że dopiero się wdrażasz w BHP, a kwestie środowiskowe to dla Ciebie czarna magia i nie wiesz o co chodzi.

Zaletą jest prywatna opieka medyczna za grosze (co prawda w dość zatłoczonej sieci, ale czynnej do 20:00, może się uda zdążyć po pracy), dofinansowanie ubezpieczenia i do karty Multisport (ale uwaga: tę ostatnią można wyrobić dopiero po roku pracy). Po roku pracy można otrzymać dofinanso
zdjecie uzytkownika
160416 - 2016-04-16 18:27:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
CD

Zaletą jest prywatna opieka medyczna za grosze (co prawda w dość zatłoczonej sieci, ale czynnej do 20:00, może się uda zdążyć po pracy), dofinansowanie ubezpieczenia i do karty Multisport (ale uwaga: tę ostatnią można wyrobić dopiero po roku pracy). Po roku pracy można otrzymać dofinansowanie do wakacji, przysługuje raz w roku. Zdarzają się premie świąteczne, za wyniki w firmie i za wyniki w zespole, w wysokości zależnej od zarobków (świąteczne i firmowe maleją wraz ze wzrostem wypłaty; te za poszczególne projekty zespołu za to odwrotnie, bowiem stanowią krotność wypłaty pracownika). Zdarzają, bo nie są regułą. Premie za projekt nie zawsze otrzymuje cały zespół; i niekoniecznie to ta sama krotność dla każdego. Nie są za każdy projekt.

Jeśli chcesz pracować w Skanska dla służbowego komputera, telefonu i samochodu, to się zastanów, na jakie stanowisko aplikujesz. I do jakiego zespołu. Czasem jest jeden samochód na kilka budów, czasem ma go każdy kierownik. Różnie. Przykra sprawa jest z komputerami, to mimo mnóstwa papierologii, czasem na budowę przypada komputer dla kierownika, który spędza przy nim 95% czasu i jeden komputer dla pozostałych pracowników (a co ważne, służbowego maila nie sprawdzi się na prywatnym komputerze, nie można też z niego drukować na służbowej drukarce). Najlepiej wygląda sprawa z telefonami: co prawda nie zawsze dostanie się je od ręki, ale częsta chęć korzystania z telefonu kierownika przez inżyniera przyspiesza decyzję o zamówieniu mu telefonu;) ma je większość osób; pracownicy w biurach raczej stacjonarne; niektórzy szczęśliwcy mają komórki z dostępem do służbowej poczty, co jest ważne przy deficycie komputerów.

Firma ma dużo fajnych procedur, ale niekoniecznie każdy o nich wie, dodatkowo często się zmieniają. Przepływ informacji w tym zakresie jest bardzo słaby. A szkoda, bo prowadzi to później do wielu zbędnych problemów, głównie z funkcjami wsparcia, przez co nie można w pełni wykorzystać ich potencjału.

Praca w dużej firmie pomaga np. w negocjacjach. Ktoś mówi, że miał problemy ze Skanska? Ty mówisz, że nieee, to u innego menadżera, w innym oddziale, u nas jest lepiej. Ktoś mówi, że Skanska super? Hehe, wiadomo, my tacy super. To w sumie plus każdej dużej firmy.

BHP, wszędzie BHP. Nieważne, na jakim jesteś stanowisku, i tak prędzej czy później mając styczność z budową, będziesz mieć też mocną styczność z BHP i toną papierów. Bo niestety, nierzadko to BHP to przede wszystkim papiery. Do tego dni bezpieczeństwa kilka razy w roku, tydzień bezpieczeństwa raz w roku, codzienne i cotygodniowe spotkania dotyczące bezpieczeństwa, dodatkowe spotkania w sytuacjach awaryjnych kilka-kilkanaście razy w roku. W każdym ważna lista obecności z notatką i propagandowe zdjęcia. Firma świetnie zgłasza wiele innowacji BHP, ale powoli zaczyna to iść w kierunku obowiązkowej butli z tlenem i stroju płetwonurka dla ludzi pracujących na suchym lądzie 10 km od najbliższego zbiornika wodnego większego niż wanna. Wychodzą z tego absurdy pokroju "nieważne, że wnosisz wszystko ręcznie na trzecie piętro przez cały dzień - ważne, że nikt nie ma uprawnień do obsługi windy, a Ty masz okulary robocze noszone na okulary korekcyjne". Troska o BHP jak najbardziej na plus, ale brak wsparcia niektórych przełożonych, oszczędności i zmierzające w złym kierunku pomysły, wcale tego bezpieczeństwa nie poprawiają.
Poza tym ważna rzecz: BHP to również czas pracy. Bez dalszego komentarza.

Pracownicy są słabo uświadamiani w temacie zakresu odpowiedzialności, w tym za BHP. Taki świeżo przyjęty inżynier-elektryk mianowany na koordynatora BHP po dwóch dniach pracy raczej nie wie, że może dostać mandat od PIP lub wyrok w zawiasach. Inżynier może się ucieszyć, że kierownik zrobił instrukcję bezpiecznego wykonywania robót i wpisał tam, że to inżynier ją zrobił i się z tej radości podpisać, nie do końca wiedząc, co tam jest i z czym wiąże się ten podpis w razie wypadku.

Są różne szkolenia, mniej i bardziej przydatne, nie dla wszystkich. Część jest obowiązkowa. Gdy zaczniesz się przesadnie cieszyć, że jedziesz słuchać o pierdołach i nie musisz dzisiaj pracować, zacznij szukać innej pracy. Za to trafiają się też szkolenia, które tanie nie są, na studiach ich nie ma, a w pracy bywają przydatne - np. kosztorysowanie lub tworzenie harmonogramów w konkretnych programach, kursy dla operatorów maszyn itd. Można dostać dofinansowanie do studiów, czy uprawnień - ale MOŻNA to słowo-klucz. Nie zawsze jest też szansa na dostęp do tych programów w pracy i harmonogramy dalej będziesz robić w Excelu.

Firma z samych założeń zła nie jest, ma sporo zalet, jakie posiadają duże firmy. Niestety źle może być z samym wykonaniem, dostępnością poszczególnych narzędzi, obłożeniem nadmiarem obowiązków - a to już nie wina firmy, tylko poszczególnych jednostek organizacyjnych. A przenoszenie się między poszczególnymi jednos
zdjecie uzytkownika
160416 - 2016-04-16 18:28:08 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
CD
Firma z samych założeń zła nie jest, ma sporo zalet, jakie posiadają duże firmy. Niestety źle może być z samym wykonaniem, dostępnością poszczególnych narzędzi, obłożeniem nadmiarem obowiązków - a to już nie wina firmy, tylko poszczególnych jednostek organizacyjnych. A przenoszenie się między poszczególnymi jednostkami nie zawsze jest takie proste, jak mogłoby się wydawać - żeby nie powiedzieć, że czasem niemożliwe.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach o firmie Skanska S.A.!


Udostępnij na:

Zostaw swoją opinię
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Skanska S.A.
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
alert