logo IDES Consultants Polska

IDES Consultants Polska

Łódź

Opinie o IDES Consultants Polska

hmm 2009-09-14 15:33:55
Kilka tygodni pracy w tej firmie raczej do przyjemnosci nie nalezalo. Warunki pracy/praktyk mierne. Stary sprzet, "jazgotliwe" towarzystwo. A czy warto? dla mnie nie.
Klient 2011-03-22 10:28:20
Chciałam się wypowiedzieć jako Klient firmy. Byłam na rozmowie kwalifikacyjnej. Zostałam poproszona o zarezerwowanie sobie 1,5h. Całość trwała ponad 2h. Przyszłam do firmy 3 minuty przed czasem. Zostałam przywitana i posadzona w pokoju z prośbą o poczekanie. Po mniej więcej 10 minutach przyszła panna z głupkowatym uśmiechem, poinformowała mnie, że zanim spotkam się z właściwą osobą jestem proszona o wypełnienie testów, trzech. Warunki do wypełnienia testu fatalne. Siedzi się na dużej kanapie, aby się nie zapadać trzeba usiąść na samym brzegu. Stolik poniżej wysokości kolan. Testy to pomięte, popisane kartki. Arkusz odpowiedzi jakieś mało wyraźne kserówki.
Wypełniałam testy psychologiczne będąc z wykształcenia psychologiem i nikt nie wpadł na pomysł aby mnie zapytać czy znam testy. Psycholog zna konstrukcję testu i jest w stanie po krótkim zapoznaniu się z nim udzielić takich odpowiedzi aby pasowały do oczekiwań osoby rekrutującej, szczególnie jeśli taki test rozwiązywał wcześniej. Panna dwa razy zaglądała pytając jak mi idzie. Skończyłam przed czasem, niestety czekałam kolejne 15 minut, aż ktoś do mnie przyjdzie. Przyszła Pani rekruter, przedstawiła się, niestety nie zostałam poinformowana kto to za panna co przyszła dodatkowo i co tu robi. Domyśliłam się, że to jakaś praktykantka. Panna przez całą rozmową uśmiechała się głupkowato bez powodu a na koniec naszego spotkania dygnęła żegnając się ze mną. Szkoda, że pracownicy firmy skoro już przyjmują osoby na praktyki czy staż niczego ich nie uczą.
Pani rekruter: nie była wstanie opowiedzieć profesjonalnie o firmie, do której kandydowałam. Gdy zapytałam o szczegóły zwróciła się do swojej koleżanki praktykantki:" pamiętasz mówiłam Ci to było jakoś tak". Na rozmowie musiała powtarzać informację, których zdążyłam już udzielić w pierwszej rozmowie telefonicznej. Czyli musiałam powtórzyć prawie całą rozmowę, szkoda, że w firmie jest tak fatalna komunikacja. Samo podejście do kandydata też pozostawia wiele do życzenia. Najprościej jest po prostu okazać szacunek osobie, z którą się rozmawia. Pani chyba nie przeczytała Cv lub go nie zrozumiała.
Na koniec zostałam poinformowana, że w piątek tego samego tygodnia dostanę odpowiedź. Rzeczywiście uzyskałam informację zwrotną półtora tygodnia później po wysłaniu e-maila z prośbą o informację. Jeżeli pojawi się jakaś oferta pracy z tej firmy na pewno na nią nie odpowiem. Co ciekawe Pani rekruter poinformowała mnie, że około 14 marca chciałaby zakończyć I etap rekrutacji. 18 marca po raz kolejny pojawiło się ogłoszenie zachęcające do składania Cv na to określone stanowisko. Naprawdę nie dziwie się, że Pani rekruter nie może znaleźć odpowiedniego kandydata.
Osobom, które chcą tam pójść na praktyki aby się czegoś nauczyć odradzam. Chyba, że ktoś się chce nauczyć przez negatywny przykład, co to znaczy brak profesjonalizmu, w tedy jak najbardziej jest to odpowiednie miejsce.
1
xxxoxxxo 2011-04-28 01:22:57
Klient - 2011-03-22 10:28:20

Chciałam się wypowiedzieć jako Klient firmy. Byłam na rozmowie kwalifikacyjnej. Zostałam poproszona o zarezerwowanie sobie 1,5h. Całość trwała ponad 2h. Przyszłam do firmy 3 minuty przed czasem. Zostałam przywitana i posadzona w pokoju z prośbą o poczekanie. Po mniej więcej 10 minutach przyszła panna z głupkowatym uśmiechem, poinformowała mnie, że zanim spotkam się z właściwą osobą jestem proszona o wypełnienie testów, trzech. Warunki do wypełnienia testu fatalne. Siedzi się na dużej kanapie, aby się nie zapadać trzeba usiąść na samym brzegu. Stolik poniżej wysokości kolan. Testy to pomięte, popisane kartki. Arkusz odpowiedzi jakieś mało wyraźne kserówki.
Wypełniałam testy psychologiczne będąc z wykształcenia psychologiem i nikt nie wpadł na pomysł aby mnie zapytać czy znam testy. Psycholog zna konstrukcję testu i jest w stanie po krótkim zapoznaniu się z nim udzielić takich odpowiedzi aby pasowały do oczekiwań osoby rekrutującej, szczególnie jeśli taki test rozwiązywał wcześniej. Panna dwa razy zaglądała pytając jak mi idzie. Skończyłam przed czasem, niestety czekałam kolejne 15 minut, aż ktoś do mnie przyjdzie. Przyszła Pani rekruter, przedstawiła się, niestety nie zostałam poinformowana kto to za panna co przyszła dodatkowo i co tu robi. Domyśliłam się, że to jakaś praktykantka. Panna przez całą rozmową uśmiechała się głupkowato bez powodu a na koniec naszego spotkania dygnęła żegnając się ze mną. Szkoda, że pracownicy firmy skoro już przyjmują osoby na praktyki czy staż niczego ich nie uczą.
Pani rekruter: nie była wstanie opowiedzieć profesjonalnie o firmie, do której kandydowałam. Gdy zapytałam o szczegóły zwróciła się do swojej koleżanki praktykantki:\
wypowiada się Pani jako klient? bzdura. Klientami są firmy, dla których prowadzone są rekrutacje. Pani była Kandydatem. Zarzuca Pani brak profesjonalizmu jakies firmie, prezentując swoj brak logicznego myślenia
netefilka 2012-03-09 16:12:08
a ja byłam tam dzisiaj

po 50 minutach oczekiwania na konsultanta wyszłam

NIE POLECAM
ggg 2013-04-07 08:10:08
Ja szukalem pracy prawie pol roku i znalazlem ja wkoncu poprzez firme IDES takze dobrze mi sie kojarza. Mila Pani (blodynka) z ktora mialem rozmowe rowniez.
ciekawy_opinii 2013-04-11 13:40:06
a o jakie stanowisko chodziło?
odradzam 2013-06-22 21:49:28
Ides to mała firemka więc jeśli już to pewnie grosze skoro już na samym początku oferują wolontariat 200h do odrobienia, najniższa krajowa to chyba max co można tam uzyskać.
gość 88 2013-07-08 08:12:20
Wystarczy zadać sobie pytanie, czy firma która chce na początku Cię wyzyskać będzie w Ciebie później inwestować? Raczej nie, poza tym na mojej rozmowie dziewczyna nie miała kompletnie wiedzy o stanowisku na jakie aplikowałam a byłam już na wielu rozmowach, brak kompetencji, słaba wiedza rekrutujących, słowem firma krzak
do marian 2013-08-10 00:58:45
Człowieku to jest agencja która rekrutuje do innych firm za 1500 na reke... Nie sadze zeby szukali kogos do idesu ale jesli lubisz [usunięte przez moderatora]ludzi na rozmowach kwalifikacyjnych to mozesz zapytac czy cie przyjmą , ul. Gdańska 91 Łódź
kzet 2013-08-22 15:43:08
Raczej zapomnij z tego co wiem to szukali kogos do pracy stricte w samym idesie do przygotowywania szkolen flash, teraz chyba nie szukaja. Ja sie utrzymuje ze zlecen takze jak uslyszalem ze mialbym pracowac za darmo przez miesiac 200h to sie usmialem troche bo wychodzilo ze po 8h dziennie i soboty po 8h, zenada
kzet 2013-08-22 18:43:28
6 osob w firmie, mysle ze do samej firmy nie bardzo, chyba ze kogos znasz. Pozdrawiam
kzet 2013-08-26 16:33:54
ja też, no może max 10 teraz, ale firma ogólnie mała jest, jak znam życie to jest Pani prezes która nic nie robi, 2 pomocnice które pracują, 1 informatyk od strony i pierdół, 2 albo 3 Panie od przesłuchań i tyle
obserwatorka 2013-12-04 18:30:17
widze że marian nie dostał etatu i wylewa swoje żale. tak to jest jak sie przychodzi na rozmowe i nie ma pojecia o flashu :))
3
obserwator zza ściany 2014-01-10 14:20:05
Co nie zmienia faktu, że opinie w necie macie miażdżące
tttt65 2015-01-17 17:14:19
Jakie możliwości rozwoju zawodowego oferuje firma swoim pracownikom..czy jest pakiet świadczeń socjalnych dla pracowników w firmie...? o czym pamiętać, jakich pytań się spodziewać, miękkie i twarde kryteria, eliminacja stresu itp. Pomożecie z tym i z kwestią dotyczącą wynagrodzenia? dziekuje za odpowiedz
Panda 2015-02-26 23:45:44
Ta firma nic nie daje, Pani prezes nie szanuje Twojego czasu, nie szanuje Ciebie, zmienia zdanie jak chce i kiedy chce, zwalniając się z tej firmy byłem szczęśliwy, że mogę w końcu psychicznie odpocząć. Współpracownicy ok ale szefostwo to jedno wielkie dno... Jadą na biednych studentach aż się uszy trzęsą.
1
realista 2015-03-24 20:07:10
Ta firma ma renomę ? płacą wam za pisanie tych bzdur ? przeczytaj opinie na goldenie....
1
Były pracownik 2016-04-19 00:00:01
Tak, tak, bony = 50 zł na rok, opieki medycznej to wymagała moja osoba po długotrwałej pracy z zarządem. Dobre na start. Kariery to wam tam nie wróże
Hahahahaha 2016-04-19 00:02:39
4000 zl w ides, na prezesa aplikujesz :D ?
Asia 2016-04-25 20:46:41
Pracowałam w tej firmie, jednak najchętniej wymazała bym ten okres ze swojej pamięci. Pani Prezes (jak każe się tytułować w 4 osobowej firmie) ma chwiejną osobowość co odbija się na tym jak traktuje pracowników. Jest to osoba wierząca bardziej astrologii i ezoteryce niż zdrowemu rozsądkowi, o wielu bardzo ważnych sprawach decyduje numerologia. Firma zajmuje się doradztwem personalnym, jednak sama nie potrafi zadbać o własnych pracowników o czym świadczą ciągłe rotacje. Brak opcji rozwoju, ciągłe tłamszenie i krytykowanie, obarczanie winą za prywatne niepowodzenia, w dodatku to wszystko za kiepskie zarobki a premia zależy jedynie od humoru... Zdecydowanie nie polecam, dopiero po podjęciu pracy w normalnym miejscu przestałam się bać że dostanę OPR za to że wypadł mi włos który raczył spaść na biały płytki i rzucić się w oczy przechodzącej Pani Prezes... OPR za nie umyty kubek po herbacie, itd. Patrząc na to z perspektywy czasu aż nie mogę uwierzyć że dałam się tak zmanipulować, poniżyć i uzależnić... Zdecydowanie odradzam.
Joanna 2016-04-26 21:26:39
#Bardzo proszę administratora o nie usuwanie nieprzychylnych opinii.#
Ideą pozostawiania opinii o firmie jest to aby przyszli praktykanci/pracownicy/klienci mogli się zapoznać z realiami panującymi wewnątrz firmy nie przekonując się o tym na własnej skórze. A faktem jest to że warunki są tragiczne o czym świadczy ciągła rotacja pracowników. Nie wiele osób jest w stanie wytrzymać dłużej panującą tam atmosferę. Atmosfera jest budowana przez Panią Prezes- jak każe się tytułować, mimo że prezesuje 4 osobową firmą. Zawodowo niestety nie mogłam się rozwinąć pracując dla IDES, Pani Prezes unika inwestycji w pracownika w obawie że pracownik za jakiś czas odejdzie. A jeśli chce się rozwijać to musi sam o to zadbać... Za to nauczyłam się "konserwacji powierzchni płaskich" - oszczędność na usłudze sprzątania, każdy z pracowników ma wyznaczony tydzień kiedy sprząta biuro. Decyzje, Pani Prezes podejmuje na podstawię wyliczeń numerologicznych i jakichś zabobonów odsuwając na dalszy plan zdrowy rozsądek i logikę. Jeśli prowadząc firmę doradztwa personalnego Pani Prezes nie jest w stanie stworzyć warunków w których chce się pracować to raczej ciężko jest doradzać innym firmą i rekrutować pracowników. Być może odpowiednią opcją było by przekształcenie profilu firmy w kierunku Vróżbiarstwa :-) Zdecydowanie nie polecam.
jngo 2016-05-06 15:43:30
Przecież masz @Joanna wszystkie opinie, włącznie z Twoją ostatnią, no ale tak wracając do samej firmy, to widziałem, że w chwili obecnej szukają paru osób, między innymi na stanowisko handlowca, tylko, żę trzeba mieć doświadczenie przynajmniej 2 letnie.
Zostaw swoją opinię o IDES Consultants Polska - Łódź
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie IDES Consultants Polska