Zakład Mięsny "Wierzejki" zdobył wiele cennych wyróżnień w konkursach premiujących przetwory najwyższej jakości. Został Mistrzem Agro-Ligi oraz laureatem Ogólnopolskiego Finału "Polski Producent Żywności". Produkty z "Wierzejek" były wielokrotnie nagradzane w konkursach "Produkty najwyższej jakości w polskim przemyśle mięsnym", organizowanym przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie. W 2006 roku nasz zakład został uhonorowany między innymi nagrodami "Gazele Biznesu" i "Orzeł Agrobiznesu".
Nasze produkty zostały wyróżnione Certyfikatem QAFP
Oznaczenie produktu znakiem QAFP świadczy o zachowaniu standardów jakości na każdym etapie produkcji.
Korzyści płynące z certyfikacji QAFP:
- zwiększenie wiarygodności hodowców, producentów i dystrybutorów na rynku konsumenckim,
- zwiększenie świadomości konsumentów w kontekście wypracowania zwyczajów zakupowych sprawdzonych produktów,
- dbałość o jakość produktów, kompleksowe podejście do jakości na każdym etapie procesu produkcyjnego,
- troska o środowisko i dobrostan zwierząt.
System QAFP ma charakter multiproduktowy. Oznacza to, że w zeszytach branżowych dedykowanych poszczególnym sektorom branży mięsnej znajdują się wymagania produkcyjne i jakościowe dla każdego z etapów produkcji.
System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) „Wędliny” - obejmuje ściśle zdefiniowane wędliny z podziałem na grupy w zależności od stopnia rozdrobnienia i rodzaju mięsa, szczegółową charakterystykę surowca i przebiegu procesu produkcyjnego oraz parametry fizyko-chemiczne wyrobu gotowego. Wymienione cechy systemu gwarantują obecność na rynku wędlin o powtarzalnej wysokiej jakości.
Jakość wędlin wytworzonych w ramach systemu QAFP wynika z obowiązków jakie spełnia producent w procesie przygotowania surowca i produkcji, i jest właściwa dla poszczególnych kategorii wędlin wieprzowo-wołowych i drobiowych.
Czym charakteryzuje się System QAFP?
- obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego w ramach koncepcji „od pola do stołu”,
- buduje wiarygodność uczestników łańcucha żywnościowego w oczach konsumenta,
- jest otwarty na nowych partnerów – każdy, kto spełni określone normy, może do niego przystąpić,
- jest certyfikowany przez niezależne jednostki certyfikujące akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji,
- normalizuje całą drogę, jaką żywność przebywa od rolnika aż do konsumenta,
- obejmuje procedury gwarantujące bezpieczeństwo oraz wyższą jakość żywności ze znakiem QAFP.