Zadaniem kelnera jest obsługa klientów w lokalach gastronomicznych oraz hotelach. Kelnera obowiązkiem jest nie tylko przedstawienie menu, wzięcie zamówienia oraz przyniesienie dania. Kelner musi znać dokładnie menu lokalu, w którym pracuje, a co za tymi idzie, udzielić stosownej informacji na temat każdej potrawy. Co więcej, kelner powinien być przygotowany na to, że goście mogą chcieć potrzebować pomocy.

Kelner – jakie obowiązki?

Oprócz powyżej przedstawionych obowiązków kelner pracujący w danym lokalu zobowiązany jest do przywitania gości, pomocy w wybraniu miejsca, przedstawienia menu, zrealizowania zamówienia, a kolejno pożegnania gości. W międzyczasie musi być gotowy do udzielania pomocy. W zawodzie bardzo potrzebna jest wysoka kultura osobista, ale też zdolności interpersonalne. Życzliwość, empatia, rzetelność oraz nienaganna aparycja to kolejne cechy, jakimi powinien odznaczać się kelner szukający zatrudnienia. Warto pamiętać, że kelner w dużej mierze odpowiedzialny jest za wizerunek lokalu. Dzięki jego umiejętnościom w nawiązywaniu kontaktów z ludźmi może znacznie poszerzyć grono stałych klientów. Pracodawcy szukający kelnerów do pracy zwracają uwagę na znajomość języków obcych.

Kelner – jakie wynagrodzenie?

Zarobki kelnerów nie są wysokie. Zalezą od klasy lokalu, w jakim są zatrudnieni, ale też od danego regionu w Polsce. Najwięcej zarabiają kelnerzy z województwa mazowieckiego. Jest to pensja rzędu około 3000 złotych miesięcznie. Najniższe pensje, czyli jednocześnie najniższa krajowa otrzymywana jest przez kelnerów z województwa świętokrzyskiego.