Założenie własnego biznesu coraz częściej stanowi jedno z kluczowych marzeń Polaków, dążących do osiągnięcia niezależności finansowej. Jednym z dobrych pomysłów może być założenie sklepu ze zdrową żywnością – ekologiczne produkty stają się w naszej rzeczywistości coraz popularniejsze i coraz bardziej przystępne, znajdując tym samym rzeszę nowych zwolenników, a więc Twoich potencjalnych klientów.

jak-założyć-sklep-ze-zdrową-żywnością

Jak założyć sklep ze zdrową żywnością? O czym trzeba pamiętać i jakie wymagania należy spełniać? Ile całe przedsięwzięcie może kosztować? Lepiej postawić na stacjonarny sklep, czy założyć sklep internetowy?

Sklep ze zdrową żywnością – jak założyć?

Szukacie eko pomysłu na biznes? Otwarcie sklepu ze zdrową żywnością może być tym idealnym dla Was! Coraz więcej osób decyduje się na zmianę diety i bardziej staranny dobór produktów, które lądują na ich stołach. Ekologiczna żywność nadal nie należy jednak do najtańszych opcji na rynku.

Jak założyć sklep ze zdrową żywnością tak, aby mieć stałe grono klientów i dobrze na tym zarobić? W tym tekście wytłumaczymy Wam krok po kroku, jak otworzyć sklep ze zdrową żywnością bez obaw o wypłacalność. Jakie wymagania sanepidu należy spełnić i czemu wybór lokalizacji może mieć tu kluczowe znaczenie? Wszystkiego dowiecie się poniżej!


Szukasz pracy w Częstochowie? Sprawdź najlepsze oferty na GoWork.pl!


Jak otworzyć sklep ze zdrową żywnością? Zdecydujcie, jakie produkty chcecie sprzedawać

Otwarcie sklepu ze zdrową żywnością należy zacząć od przemyślenia, jakie produkty chcielibyście z nim sprzedawać. Na rynku istnieje już spora konkurencja, dlatego dobrze, aby Wasz sklep wyróżniał się czymś wyjątkowym.

W Polsce działa już kilkadziesiąt hurtowni, gdzie właściciele eko biznesów mogą zaopatrywać się do woli. Jak podkreślają Ci, którzy podobny biznes prowadzą już od kilku lat, to zdecydowanie ułatwia zatowarowanie sklepu. Co ciekawe, radzą także, abyście na początek nie przesadzali z ilością produktów, jakie znajdą się na półkach Waszego sklepu.

Z czego to wynika? Okazuje się, że w ten sposób łatwo można doprowadzić do sytuacji, w której niesprzedany towar straci swoją przydatność do spożycia. Mniej znaczy tu więc więcej – dlatego dobrze, abyście wybrali niewielkie grono produktów, na sprzedaży których będziecie chcieli skupić się najbardziej. Miody z własnej pasieki, kozie sery, a może ekologiczne warzywa i owoce? To już zależy od Was.

Jak otworzyć sklep ekologiczny? Przygotujcie biznesplan!

Biznesplan dla sklepu ekologicznego dobrze potraktować jako mapę działania. Dzięki wcześniejszemu podliczeniu kosztów, jakie będziecie musieli ponieść, aby otworzyć sklep ze zdrową żywnością, unikniecie potem nieprzyjemnych, finansowych niespodzianek.

Sklep ze zdrową żywnością to pomysł na biznes, który może kosztować nawet do 40 tys. zł. Niektórzy właściciele podobnych miejsc twierdzą jednak, że co sprytniejsi potrafią się zamknąć nawet w kwocie 10 tys. zł. Wiele zależy tu od wielkości wybranego lokalu, a także ilości osób, jakie chcemy zatrudniać. Największym kosztem jest tu jednak zakup towarów do Waszego sklepu. Dlatego jak wspominaliśmy, to właśnie na ofercie możecie zaoszczędzić najbardziej!

Jak założyć sklep ze zdrową żywnością? Wybierzcie lokalizację, na której zarobicie

Jak otworzyć sklep ekologiczny ze zdrową, eko żywnością? Warto bardzo ostrożnie wybierać lokalizację naszej firmy! Jeśli zdecydujecie się otworzyć sklep w małej miejscowości, gdzie kupowanie tego typu produktów jest mało popularne, Wasze zyski mogą stopnieć nawet do zaledwie… 2 tys. zł miesięcznie.


MAMY TEŻ DLA CIEBIE: Jak założyć firmę ogrodniczą? Czy to się opłaca?


Otwarcie sklepu ze zdrową żywnością lepiej więc zaplanować w takim miejscu, w którym istnieje popyt na nasze produkty. To właśnie często mieszkańcy większych miast, gdzie panuje moda na bycie eko, są w stanie stać się Waszymi stałymi klientami. Dobrze również, aby Wasz eko biznes znalazł się w miarę ruchliwym miejscu, gdzie więcej osób będzie miało szansę go dostrzec.

Sklep ze zdrową żywnością – wymogi sanepidu

Jak ruszyć ze sklepem ze zdrową żywnością zgodnie z wymogami sanepidu? Istnieje kilka wytycznych, których należy się trzymać! Jakie są wymogi lokalowe sanepidu dla eko biznesów?

Zakładając sklep spożywczy o profilu ekologicznym, pamiętaj o spełnieniu następujących wymagań:

  • wysokość- najlepiej 3 m. W najgorszym przypadku 2,5 m (zgodnie z prawem budowlanym oraz bhp)

  • powierzchnie podłóg – gładkie, zmywalne

  • powierzchnie regałów, półek, blatów – gładkie, zmywalne

  • powierzchnie ścian (zwłaszcza przy punktach wodnych) – gładkie, zmywalne

Sanepid będzie wymagał od nas także podania informacji na temat tego, jakie produkty sprzedajemy w swoim eko biznesie.

Eko – produkty: Na jakie je dzielimy?

  • środki spożywcze trwałe mikrobiologicznie przeznaczone do przechowywania w temperaturze pokojowej

  • środki spożywcze nietrwałe mikrobiologicznie przeznaczone do przechowywania w lodówkach i zamrażarkach

  • środki spożywcze w opakowanych jednostkowych – zapakowana żywność

  • środki spożywcze sprzedawane luzem – żywność na wagę

W zależności od tego, jakie środki spożywcze mamy zamiar sprzedawać, takie wymogi będziemy musieli spełnić. Przykładowo, jeśli w naszym sklepie sprzedajemy żywność na wagę, oprócz umywalki do mycia rąk na sali sprzedaży musi znajdować się zlew- do mycia sprzętu (noży, łyżek, krajalnicy).

Dotacja na sklep ze zdrową żywnością

Koszty rosną i już nie wiecie, jak samodzielnie poradzić sobie z otwarciem sklepu ze zdrową żywnością? Pomocną dłoń może wyciągnąć do Was urzędnik, którzy przyzna Wam unijne fundusze w postaci dotacji na sklep ze zdrową żywnością. Tu ponownie przyda się przygotowany przez Was wcześniej biznesplan!

Uzyskać można m.in.:

  • dotację na założenie własnej firmy

  • dotację na poszerzenie asortymentu

  • dotację na prowadzenie warsztatów

  • dotację na kupno dodatkowych urządzeń w celu poszerzenia oferty

Jeśli wypełnianie wniosków i ich składanie w terminie to nie Wasza specjalność, skorzystajcie z pomocy kogoś, kto zna się na tym lepiej! Czasem warto dołożyć kilka złotych, aby przygotować profesjonalny biznesplan i skorzystać z dostępnych opcji!

Sklep ze zdrową żywnością – franczyza to lepsza opcja?

Jeśli samodzielne otwarcie sklepu ze zdrową żywnością wydaje Wam się zbyt kosztownym i ryzykownym pomysłem na biznes na wsi lub w mieście, możecie też zdecydować się na alternatywne rozwiązanie.

Sklep ze zdrową żywnością na franczyzie też może być opłacalnym biznesem! W Polsce istnieje kilka sieci franczyzowych, do których możecie dołączyć. Należą do nich min.:

  • Organic Farma Zdrowia

  • Benedyktyni z Tyńca

  • Żółty Cesarz

Franczyzobiorca najczęściej wymaga jedynie opłacenia jednorazowej opłaty licencyjnej, której koszt to zazwyczaj ok. 10 – 15 tys. zł. W zamian otrzymamy wszystkie niezbędne informacje do prowadzenia własnego eko biznesu, łącznie z wiedzą dotyczącą promocji naszego sklepu. Sieć, do której dołączymy, będzie również pobierać miesięczną opłatę franczyzową, która wynosi zazwyczaj ok. 4,9% od obrotów Waszego sklepu. Franczyzodawca – sieć sklepów ze zdrową żywnością obiecuje również pewny zwrot poniesionych kosztów, choć jak zaznaczają, może to nastąpić dopiero po roku czy dwóch latach prowadzenia sklepu.

Jak założyć sklep internetowy ze zdrową żywnością?

Jak otworzyć sklep internetowy ze zdrową żywnością? Wielu właścicieli podobnych miejsc ostrzega, że ma to sens tylko wtedy, kiedy posiadamy już sklep stacjonarny. Chodzi o możliwość natychmiastowej wysyłki zamówień, co znacznie skraca czas realizacji nowych zleceń.

Otwarcie sklepu ze zdrową żywnością w sieci nie jest za to trudne samo w sobie. Jak założyć sklep internetowy? Wystarczy, że skorzystacie z gotowych oprogramowań sklepów internetowych, oferowanych przez wiele firm na rynku. Koszt takiego rozwiązania to około kilkudziesięciu złotych miesięcznie. Swój własny eko biznes w internecie uruchomicie nawet w ciągu… jednego dnia!

Wbrew pozorom, założenie sklepu internetowego wcale nie jest trudne, a korzyści płynące ze sklepu online mogą być nawet większe, aniżeli te płynące ze sklepu stacjonarnego – choć oczywiście trzeba zadbać o dobry marketing, by pomysł nie spalił na panewce. Sprzedawanie zdrowej żywności i produktów ekologicznych w sklepie internetowym jest także o wiele tańsze, aniżeli w przypadku sklepu stacjonarnego – będziesz mógł wykreślić ze swojego kosztorysu wszelkie opłaty związane z lokalem; wyposażenie sklepu internetowego również jest tańsze, o ile tylko zadbasz o właściwe miejsce do przechowywania towarów.

Niemniej, prowadząc internetowy sklep, będziesz musiał zadbać o dodatkowe szczegóły, takie jak na przykład regulamin sklepu, który w detalach objaśni cały proces zamówienia i składania reklamacji.

Właściciel sklepu ze zdrową żywnością online musi jednak pamiętać, że potencjalny klient dużo chętniej kupować będzie znane już sobie, sprawdzone produkty ekologiczne. To właśnie z tego względu przedsiębiorcy polecają początkowo zakładanie sklepu w formie stacjonarnej, a dopiero później w formie online.

Sklep ze zdrową żywnością – czy się opłaca?

Jak otworzyć sklep ze zdrową żywnością i wyjść na tym na swoje? Jak wspominaliśmy, wiele zależy od lokalizacji Waszego sklepu a także jego oferty. Dlatego już zaczynając myśleć o starcie takiej firmy, możecie zacząć układać swoją rynkową receptę na sukces.

Oryginalna komunikacja marki, a może regularnie organizowane warsztaty uświadamiające o roli zdrowego odżywiania w życiu człowieka? To od Was zależy, czym wyróżnicie swój eko biznes na rynku. Układając produkty na półkach i planując wystrój oraz promocję sklepu, warto też wziąć pod uwagę zasady merchandisingu.

Wielu właścicieli sklepów z ekologiczną żywnością przyznaje, że popularność takich produktów dopiero wzrasta. Kiedy jednak coraz więcej osób rozważa zmianę diety na wegańską lub wegetariańską, a czytanie składów stało się modne, jasne staje się, że otwarcie sklepu ze zdrową żywnością może okazać się najlepszym pomysłem na własny biznes!

Oceń artykuł
5/5 (1)