brak logo

Ista Shared Services Polska Sp. z o.o.

Gliwice

Opinie o Ista Shared Services Polska Sp. z o.o.

Magda 2014-11-01 09:48
Tak. W polskim i niemieckim.
2
Magda 2014-11-01 09:51
Ale jak jednego dnia nie możesz zostać 10h to następnego "nieoficjalnie" siedzisz 11h i odrabiasz poprzedni dzień...
1
Magda 2014-11-01 09:54
I dlatego właśnie Techem w Katowicach podkupuje pracowników isty lekką ręką dając na start kilkaset zł więcej ;-)
4
Magda 2014-11-01 10:01
Chcesz pracować w rozliczeniach w Katowicach idź od razu do Techemu, szkoda czasu na istę.
7
iza 2014-11-04 09:49
Hej Iza, skoro Techem tak lekką reką podkupuje to czemu tylko 3 osoby na prawie tysiąc pracujacych w Ista było sklonnych do przejcia do Techemu???
Pozdrawiam
3
Maja 2014-11-20 16:58
Mam pytanie, na czym dokładnie polega praca w ISTA? Czy będąc typową humanistką, która nigdy nie miała do czynienia z pracą z liczbami i za tym nie przepada, w ogóle mam czego tam szukać? W ogłoszeniu jest napisane "praca biurowa z j. niemieckim - praca z dokumentami, analiza dokumentacji,uzupełnianie danych, praca z systemem firmowym". Czy ktoś może podać jakieś konkretniejsze informacje?
31
aśka 2014-12-20 09:21
Owszem ista daje umowę o pracę, bogaty pakiet socjalny i relatywną stabilność zatrudnienia (jak się nie sprawdzisz to wylecisz nawet po roku) ale zarobki są marne ( płaca zasadnicza), zarobisz więcej pod warunkiem , że są "zlecone" nadgodziny i że wyrabiasz 140% swojej normy przy 100% jakości ale jak pracujesz przez pół roku po 58 godzin tygodniowo to nie ma się co dziwić, że wypłata jest adekwatna, tylko zapomnij o życiu prywatnym i rodzinie, a jak się trafi dłużesz L4 to już masz marne grosze. No i ta narzuconą normę wcale nie tak łatwo wyrobić.. Premia jest uznaniowa i zależy w dużej mierze od Twojego kierownika, więc jak trafisz na wrednego ( a taka jest większość) to już nie jest tak różowo. Ogólnie jesteś trybikiem i masz siedzieć cicho i pracować jak robot aby wyrobić więcej bo jak się odezwiesz to jesteś spalony. W tym roku nam podarowali RCP ale w przyszłym napewno do tego wrócą, teraz to pewnie z powodu Techemu, żeby zatrzymać pracowników. A RCP oznacza, że pracujesz przez pół roku w "darmowych" nadgodzinach. A do konkurencji nie przeszły 3 tylko 5 osób i jeszcze przynajmniej 5 próbowało tylko nie zostali tam przyjęci.. więc nie odradzam bo sama pracuję ale nie oczekujcie gwiazdki z nieba, to JEST ciężka umysłowo praca za marne pieniądze...
7
Monika 2015-01-15 13:33
A widzialas RCP Techemu? Tam na poczatek dali wiecej podstawy ale na RCP sobie odbili - kto dłuzej w iscie pracuje i zna choc troche starego szefa Isty a teraźniejszego szefa Techemu wie ze nic nie jest u niego za darmo! On żądzi twardą ręką! tam nie ma srutututu!
3
adelajda 2015-04-01 14:25
ISS jest rzetelnym pracodawcą- wypłata zawsze na czas, nadgodziny owszem, ale płatne (ew. praca w równoważnym czasie pracy i wtedy przez kilka mcy pracuje się więcej niż 8 godzin, ale w pozostałych miesiącach za to krócej- grafik jest znany pod koniec roku na cały kolejny rok), pensja początkowa nie jest wielka, ale biorąc pod uwagę ścieżkę rozwoju idzie zarobić całkiem fajne pieniądze w cieplarnianych warunkach szczególnie pracując w płatnych nadgodzinach. Są plany do zrealizowania, premia jest uzależniona od nich i jakości, ale wszystko jest do wykonania. Pakiet socjalny nienajgorszy, imprezy letnie i zimowe, skromne paczki na święta, paczki mikołajkowe dla dzieci pracowników i bony wielkanocne. Zawsze można ponarzekać, że możnaby zarobić więcej, bo spokojnie można by było;), ale generalnie pracę polecam, szczególnie nowym pracownikom. Atmosfera moim zdaniem bardzo fajna, ludzie życzliwi, choć oczywiście znajdą się wyjątki:)
a Techem... no cóż. Pensja początkowa jest zdecydowanie wyższa, ale nie traktują pracowników poważnie- nie dotrzymują obietnic, zmieniają warunki wcześniejszych ustaleń jak im się podoba, dziwny system motywacyjny i zdecydowanie bardziej przerażające RCP. Coś za coś.
1
Justyna 2015-05-22 21:26
powiedzcie proszę, jak wyglądają te testy z logiki i matematyki? jakie zagadnienia najlepiej sobie powtórzyc przed testami?
puszek 2015-05-23 11:33
Testy są banalne. Z języka to jest tekst i pytania do niego, potem napisanie maila po niemiecku - czyli zwykła podstawowa maturka. Matematyka na poziomie I klasy liceum, logika też jest bardzo prosta :) Nie ma się czego bać :)
Justyna 2015-05-23 18:50
Bardzo dziękuję :) języka się nie obawiam, gorzej z matematyką- jestem raczej humanistką. Powtórzę sobie zagadnienia z liceum, zrobię parę testów maturalnych - mam nadzieję, że to wystarczy.
M. 2015-07-03 10:19
Brałam udział w rekrutacji do tej firmy i pomimo tego, że ostatecznie się nie dostałam, to uważam, że rekrutacja była przyjazna i na poziomie. Pozdrawiam bardzo profesjonalne, a jednocześnie uprzejme i sympatyczne dwie panie Moniki z rekrutacji.
bloopi 2015-07-09 17:06
Na ich stronie internetowej jest coś takiego:
"Rekrutacja składa się:
- z dwuetapowej rozmowy kwalifikacyjnej opartej o wywiad kompetencyjny
- w zależności od stanowiska rekrutacja uzupełniania jest o na przykład: test z Excel, test językowy"
Jak to się ma do rzeczywistości? Też jestem przed testami i jest lekki stres :3 ;)
3
ajka 2015-07-16 18:11
Nadgodziny- jak wspominał przedmowca- musisz być gotowy przez 4 miesiące (min 3) pracować po 10 godzin od pon do pt oraz 8 godzin w sobotę co tydzień. Czyli 58 godzin tygodniowo. Zapytajcie na rozmowie kwalifikacyjnej o to ;)
5
sloneczko 2015-09-25 12:52
A czy może ktoś napisać, ile dają na start (okres próbny), ile po okresie próbnym, a ile po roku pracy? Niestety słyszałam bardzo skrajne opinie na temat ISS (dział z j. niemieckim), dlatego zastanawiam się, czy złożyc papiery czy nie...
kominka 2015-09-26 08:57
czy w Ista panuje duży stres? Czy trzeba się szybko wyrabiać czy raczej czas na zrobienie projektu jest optymalny? Z tego, co wiem nadgodziny w Ista są obowiązkowe - kiedy jest ich najwięcej? W jakich miesiącach?
canchan 2015-09-28 19:45
Ile płacą na próbnym można przeczytać wyżej. Potem stawka wzrasta i dochodzi premia ale nie są to powalające pieniądze. O awans między stanowiskami nie jest wybitnie trudno. Nadgodzin jest dużo, głównie z początkiem roku. Czas na zrobienie zadania jest zależny od zajmowanego stanowiska ale nie jest tak jak w innych firmach, że trzeba siedzieć w darmowych nadgodzinach by wyrobić się z zdaniem. Ogólnie firmę oceniam pozytywnie.
3
solki 2015-10-23 13:04
Nie trzeba siedzieć w nie płatnych nadgodzinach a czy trzeba siedzieć w płatnych? Czy jest dużo stresu?
darenl 2015-11-06 09:33
Wydaje ci się, że siedzienie po 10 godzin w tygodniu i 8 w sobotę jest warte tych marnych groszy? Naprawde jestes takim nolifem bez przyjaciół, który nic tylko siedzi w robocie, czy ista wynajeła cie do wrzucania tu tych komentarzy? Na początek, na okres próbny ista daje 1400 zł na rękę, potem daje ok. 1700 - to są grosze za taką pracę. Niby szkolenie trwa miesiąc, ale ja sie nie dowiedziałem z niego wszytskiego, a do tego po miesiącu trzeba zapinkalać jak zwykły robolek. Do tego monotonia, monotonia i raz jeszcze monotonia. Wzięcie jednego dnia wolnego graniczy z cudem, a w miesiącach zimowych jak się zachoruje, to przymuszają do pracy, wzięcie L4 jest dla nich nie na miejscu. Masakra
3
Germanka 2015-11-09 14:16
słuchajcie, a czy żeby pracować w rozliczeniach (albo gdzieś z księgowością) w Ista trzeba znać 2 języki obce czy tylko 1? Znam niemiecki na poziomie C1, i angielski na poziomie A2 (chodzę na kurs, prawie B1), to mam jakieś szanse (jestem po finansach i rachunkowości)? z góry dzięki za odpowiedź!
ccc 2015-11-13 07:21
Słucham? L4 jest nie na miejscu? większej bzdury nie słyszałam. Ja pracuje w Ista od 5 lat i nigdy nie miałam problemu z dniem wolnym...nie wspominając już o L4... Nie robią żadnych problemów:) Chyba u nas nie pracowałeś, skoro tak piszesz:)Marne grosze?:)ja tak nie uważam, ale ok...nie wypowiem się na ten temat...
1
mala-mi 2015-11-17 16:41
A czy słyszeliście cos o Opolu?
mala)mi 2015-11-19 13:20
Calkiem możliwe, zalezy od zarobków i godzin pracy. Wiesz cos?
muffinek 2015-11-30 09:08
Niestety co do zarobków obowiązuje nas tajemnica firmowa, więc nie dziwcie się że nikt nie chce ujawnić tutaj. My nawet między sobą w dziale nie wiemy ile kto zarabia. Co do atmosfery zależy od działu i ludzi, ja akurat dobrze trafiłem. Nadgodziny obowiązkowe są, ale przy elastycznych godzinach pracy (zaczyna się prace między 6 a 8) można jakoś sensownie ułożyć sobie życie.
anonim 2015-12-09 09:13
A tak z ciekawości zapytam jak z działem IT czyli programiści/testerzy/etc ?
gosc :) 2016-01-08 21:26
Jak to wygląda wszystko w Katowicach i Gliwicach, open Space? Ile osób pracuje w jednym pomieszczeniu?
aKarol 2016-01-11 18:13
Do osób starających się o pracę w ISTA. Atmosfera jest przyjazna, nikt na nikogo nie krzyczy, otrzymujesz pomoc od każdego kogo o nią poprosisz. Z L4, wolnym dniem nie ma problemów jak tu ktoś wyżej twierdził. Praca w rozliczeniach wymaga znajomości podstaw z matematyki. Nie szło ci z nią w szkole, to nie pakuj się na to stanowisko, bo będziesz miał ciężko. Praca w supporcie może i jest monotonna, ale jeżeli lubi się j. niemiecki to się nie ma co chyba narzekać. Co do wynagrodzenia, nie zapominajcie, że za takie same pieniądze ludzie muszą tyrać w magazynach na strefie. A to jaką stawkę otrzymacie na start zależy od was samych. I nie jest wcale nigdzie zapisane, że na dzień dobry dostaniecie minimum 1400zł, więc sie tym nie sugerujcie. Ta praca naprawdę nie jest zła.
3
anonim 2016-01-11 18:56
Co wy ludzie macie z tym tyraniem na magazynach? Byle jaki magazyn ma lepsze stawki niż ista a kurs na wózek widłowy robi się w jeden dzień....
1
gosc :) 2016-01-12 13:35
Warunki faktycznie maja fajne ale u mnie jest obawa przed open Space...tyle osób w jednym pomieszczeniu...
1
aKarol 2016-01-18 16:53
no właśnie sobie wyobraź, że pracowałem na strefie na magazynie pewnej znanej marki. I powiem ci tylko nigdy więcej! Nie chce mi się nawet opisywać szczegółów. Praca mało ambitna, bez perspektyw. Nie ma pracy wysyłają do domu. Nie, nawet nie chce już o tym myśleć. I tak wyobraź sobie, że jeździłem na wózku! Nie żałowałem ani ułamka sekundy decyzji o przejściu do ISTY. Nie chce ci się w pracy myśleć to prosze bardzo, zostań tam gdzie jesteś.
kaja 2016-03-14 23:30
Dlaczego nikt nie pisze o tym, że jeżeli w miesiącach szczytów rozliczeniowych pracuje się po 10 godzin to poza szczytem dzień pracy wynosi 6, 7 godzin a zdarzało się, że piątki były wolne. To nazywa się równoważny czas pracy.
4
Ada 2016-08-22 14:51
Mam pytanie a propo nadgodzin w firmie. W ktorych miesiacach dokladnie one przypadaja? Na rozmowie zapewniali, ze w goracym okresie pracuje sie po 10h i czasem w soboty. Czy w rzeczywistosci faktycznie to tak wyglada? Czy jest mozliwosci wziecia urlopu w tym okresie? (Mam na mysli np jeden dzien urlopu gdy faktycznie cos wypadnie). Nadgodziny sa placone czy do wybrania?
ja 2016-09-19 14:49
nadgodziny są płatne.
jak są szczyty rozliczeniowe to wiadomo, że dużo roboty i jak pół zespołu/firmy "ucieknie" na urlop w tym czasie to biznes zostanie położony na łopatki, dlatego też w tym okresie urlopy są niemile widziane, wręcz odradzane przez kierowników. nie ma się co dziwić bo z tego firma żyje - z rozliczeń wykonywanych głównie w szczytach.
ale jak coś ci wypadnie to jeden dzień nie stanowi problemu.
zawsze możesz dogadać sie z kierownikiem, że przyjdziesz w sobotę lub w tygodniu to odrobisz.
nie róbcie z kierowników diabłów z batami. jest robota do zrobienia, wiec trzeba ją rozdzielić a ludzie muszą to obrobić.
od terminowości realizacji tych zadań zależy kasa jaką dostanie firma, a tym samym pracownicy będą mogli liczyć na premie za wyrobienie się w czasie. tak więc - zgadza się - jesteś trybikiem pracującym dla firmy i od wyników pracy zależy ile kasy będzie płynęło do firmy, a tym samym do ciebie.
1
IT 2016-09-19 14:53
rekrutacja jest nadal otwarta na supportera - do działu IT.
w tym wypadku większość opinii tu znalezionych nie dotyczy działu IT, a rozliczeń.
2
Aneta 2016-09-26 14:22
Poszukujemy pracownika z biegłym niemieckim w Katowicach. Osobom zainteresowanym prześlemy ofertę. prosimy o kontakt na maila amalanowska.linguajob@gmail.com
know 2016-09-26 22:03
Hej, wiecie jak wygląda rozmowa rekrutacyjna na administratora baz danych oracle? Chętnie bym sie załapał, zwłaszcza, że pewnie w zamian można liczyć na dwuskładnikowe wynagrodzenie, a ciekawe czy na tym stanowisku równięż oczekują biegłej znajomości niemieckiego.
Merci 2016-12-15 11:09
Witam, co do samego pracodawcy "Ista" to dużo obiecują, a nie spełniają. Oczywiście chodzi tutaj o zarobki, a konkretniej premię. Starsi pracownicy z stażem chociażby 10-cio letnim są niewiele lepiej traktowani, niż nowo przybyli. Kilka osób jest bardzo konfliktowa, toteż bardzo negatywnie wpływa na atmosferę w zespole (mowa tutaj o liderach zespołów, jak i osobach szkolących). Na sam awans trzeba czekać sporo, a różnica w zarobkach jest śmieszna. Niestety tak to jest pośród "prywatnych firm".
Osobiście nie polecam.
8
gratka 2017-03-02 20:13
Cześć ... Uprzedzam wszystkich którzy myślą o pracy w tej firmie,dajcie sobie spokój. Korpo korpo korpo w ogóle nie liczą się z ludżmi którzy tam pracują. Wynagrodzenie nie adekwatne do tego jakie są wasze obowiązki,obcinają z premii za byle głupstwo,nadgodziny,nadgodziny,nadgodziny..... które tak naprawdę utrudniają funkcjonowanie już po tych 10-ciu godzinach. Jeśli nie wchodzisz kierownikowi w d..... to krzywo na Ciebie patrzą i już masz pozamiatane!Kariery w tej firmie niestety nie da sie zrobić. Również nie polecam tej firmy:)
8
Ciekawy 2017-03-03 09:37
Pracujesz czy tylko słyszałeś?
Gratka 2017-03-03 13:49
Jeszcze pracuje ale już nie mogę się doczekać zmiany pracy☺
3
Vick 2017-03-12 08:57
Praca dobra ale tylko na początek albo gdy jeszcze siedzisz z rodzicami. Straszny przerost formy nad treścią panuje w każdej sprawie w tej firmie. Po pewnym etapie nie ma już możliwości dalszego rozwoju a atmosfera staje się przytłaczająca. Nie jest to też tak naprawdę żadna praca z wykorzystaniem języka obcego trzeba się tylko oklepać w powtarzających się zwrotach i zdaniach. Ludzie, którzy tym zarządzają mają gdzieś czy pracujesz 3 miesiące czy 10 lat i jak znasz dany język albo co wiesz w danym temacie. Nic z tego i tak nie będziesz mieć. Firma prowadzi też dziwną politykę - niby brakuje cały czas ludzi ale bardzo łatwo usłyszeć, że "nikt Cię tu na siłę nie trzyma" albo że "są inni na na twoje miejsce", gdy tylko spytasz o możliwości jakiegoś polepszenia zarobku. Polecam ale tylko zaraz po szkole/ studiach albo już dosłownego braku laku.
7
Iksinska 2017-04-06 13:58
Czy ktos moze opisac jak wyglada samo szkolenie? Grupowe, indywidualne? Ciezko sie wdrozyc? :)
Pytam, bo niedlugo i mnie to czeka..
Nie jestem zbyt obeznana w typowo fachowym jezyku, czy mozna liczyc na jakas pomoc w tym zakresie?
axte 2017-04-06 15:29
Szkolenie grupowe. Po szkoleniu dostaniesz opiekuna w zespole. Dodatkowo po przejściu do zespołu możesz liczyć na kurs wewnątrz firmy z języka typowego dla wykonywanej pracy. Wdrożenie więc nie jest jakoś wybitnie ciężkie.
keinnasehasen 2017-04-19 14:39 [użytkownik zarejestrowany]
Witam, jak wyglądają testy podczas rozmowy kwalifikacyjnej? Mam na myśli raczej testy związane z myśleniem analitycznym. Jak ocenicie poziom trudności?
asd 2017-04-20 20:33
Testy nie są trudne, wystarczy się skupić
Luiza 2017-06-21 12:18
Czy dowiem się na tym forum coś o firmie? Aplikuję na stanowisko biurowe ale ze znajomością języka niemieckiego . Może ktoś podpowie mi jak się w firmie pracuje? Czy na takim etacie można godziwie zarobić? Trochę martwią mnie niektóre opinie ale myślę.
Marcin 2017-07-04 16:19
Luiza, napisz proszę na maila: zuraw1922@tlen.pl

Większość tych opinii tutaj jest kłamliwa. Praca jest naprawdę bardzo dobra!
Marcin 2017-07-04 16:20
Luiza, napisz proszę na maila: zuraw1922@tlen.pl

Większość tych opinii tutaj jest kłamliwa. Praca jest naprawdę bardzo dobra!
Natalia 2017-07-20 20:06
Obecnie z testów korzysta teraz duża ilość firm to też fajny sposób na sprawdzenie wiedzy swoich pracowników, tym bardziej, że firma oferuje szkolenia za które musi zapłacić. Jak często prowadzą szkolenia? Są dla wszystkich pracowników\?
Zostaw swoją opinię o Ista Shared Services Polska Sp. z o.o. - Gliwice
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Ista Shared Services Polska Sp. z o.o.