Empik

• Grupa Empik
  • Praca w biurze i nasze zespoły
  • Praca w salonach i nasze zespoły

Grupa Empik

Praca w biurze i nasze zespoły

Praca w salonach i nasze zespoły

Regulamin i polityka prywatności
Bielsko-Biała - EMPiK Sp. z o.o. Salon Sprzedaży
Gdańsk - Empik
Gdynia - Empik
Kraków - Empik Kraków
Legionowo - Empik
Legnica - Empik Sp. z o.o.
Rumia - Empik sp z o.o.

10.11.2023 14:30

polecam:)
    ReviewUserIconDawny Pracownik

06.11.2023 12:39

Hej, Ja też kiedyś byłem pracownikiem Empiku i jak czytam aktualne opinie o pracy tam to widze że nic się nie zmieniło. Głownie pracownicy byli zatrudnani za najniższą krajową, a większość na 3/4 etatu czyli za zarabiali poniżej najniższej krajowej. Ja pracowałem w Warszawie na dziale książki gdzie grafik w kółko się zmieniał. Codzienne rano odprawy z dyrektorem który wydzierał się na pracowników, i czytanie ile kto sprzedał umbrelli. Najlepsze były wypowioedzi dyrektora na tych zebraniach "Autobus cały czas jedzie, jak komuś coś się nie podoba to może z niego wysiąść. Kto wtedy pracował w Empiku to będzie wiedział o kogo chodzi. Zachowaywał sie na odprawach jak by to była niesamowiecie jaka praca a Empik to taki większy papierniczy z pracownikami za najniższą krajową.
    ReviewUserIconponiedziałek

31.10.2023 17:38

Niskie wynagrodzenie, słaba jakość szkoleń
    ReviewUserIconoeliks

03.11.2023 21:51

Szkolenia pracowników polegały (zapewne nic się nie zmieniło) na wklejaniu pojedynczych wyrazów do zdania, czyli robienie (usunięte przez administratora)z dorosłych ludzi. Jak je kiedyś wypełniałam, to na wymioty mi się zbierało taki był to poziom.
    ReviewUserIconJan

28.10.2023 21:32

Niedawno brałem udział w rekrutacji na stanowisko Analityka BI. Rekrutacja składała się z trzech etapów. Po wstępnej rozmowie telefonicznej z osobą z działu HR zostałem poproszony o wykonanie prostego zadania rekrutacyjnego sprawdzającego znajomość języków Python lub R, SQL i narzędzia Power BI. Po zadaniu przyszła pora na rozmowę z kierownikiem zespołu, do którego rekrutowano. Rozmowa była bardzo merytoryczna i wspominam ją bardzo dobrze. Nie będę ukrywał, że miałem po niej duże nadzieje, bo kierownik sprawiał wrażenie osoby bardzo kompetentnej i niezwykle profesjonalnej. Ostatnim etapem był test SHL. Po nim miałem otrzymać odpowiedź od HR o decyzji względem mojej kandydatury. Minął tydzień, minął drugi tydzień, zbliżał się koniec miesiąca i cisza. W międzyczasie, po tygodniu, odezwałem się do osoby z HR z pytaniem o wyjaśnienie braku odzewu. Tłumaczył to tym, że proces się przeciąga. Po dwóch tygodniach gadka była ta sama. Koniec końców dalej nie otrzymałem decyzji, co jest dziwne i nieprofesjonalne ze strony tak dużej i cieszącej się dużym prestiżem firmy. W szczególności żenujące jest to, że firma wymaga przejścia przez trzy etapy rekrutacji, więc kandydat poświęca mniej mniej więcej 3 godziny i nie otrzymuje żadnej odpowiedzi. Zupełnie tego nie rozumiem. Jest to sprzeczne z logiką i zwyczajną etyką wobec kandydatów. Moja opinia jest negatywna, ale tyczy się ona tylko działu HR, który jest nieprofesjonalny i marnuje czas kandydatów.

03.11.2023 14:29

Nie jestem zdziwiona ze tak to wygląda. Ktoś w ogóle dalej chce siw zatrudniać w tej firmie? Na zewnątrz niby nowoczesna a w środku prehistoria.
    ReviewUserIconElenore

29.10.2023 15:26

Nie polecam pracy, wyzysk pełna gębą.
    ReviewUserIconWiktoria

27.10.2023 19:14

Cześć! Zastanawiam się nad wysłaniem CV do Empiku. Możecie mi powiedzieć czy warto? Jak wygląda praca w salonie? Co należy do obowiązków? Czy jest to ciężka praca fizyczna?
    ReviewUserIconCześć

29.10.2023 08:54

Cześć Wiktoria.Jak masz jakąś inna alternatywę to nie warto. Praca opiera się głównie na sprzedawaniu jak najwięcej produktów z promocji i zakładaniu płatnej aplikacji.
    ReviewUserIconPytanie

02.10.2023 13:07

Czy ktoś pracował jako partner handlowy na B2B? Jakie opinie, przemyślenia? Czy warto? Jakie warunki proponują? I jakie mają wymagania?

25.10.2023 06:21

wystarczy żeby pracownik sam zarządał umowy o pracę to firma w tej sytuacji będzie musiała ją wystawić zamiast zlecenia
    ReviewUserIconRodzer

25.10.2023 22:22

Na srednim i duzym salonie albo w salonie regularnym umowa o prace jest prawdopodobna, w mniejszych salonach i mini nie ma takiej opcji, bo ph zwyczajnie nie ma na to pieniedzy. Jezeli nie mam racji wyprowadzcie mjie z bledu, chyba ze cos sie zmienilo.
    ReviewUserIconbyły/niedoszły

18.10.2023 12:08

Cześć. Partner handlowy - powiedzcie tak szczerze, da się z tego wyżyć? W empiku jestem parę ładnych lat - od kasjera po zastępcę ph. Znam wszystkie bolączki tej pracy. Pod wieloma postami na tym forum mógłbym się podpisać. Zespół fajny, doświadczony, dowozi wynik i ogarnia salon. Salon formatu średni, obrót 250-300k. Jest opcja pójścia na PH, pytanie czy da się z tego wyżyć? Dużo tu jest głosów, że empik robi wszystkich w (usunięte przez administratora).. . Przerobiłem i znam różnych partnerów, niektórzy bywali w pracy raz w tygodniu inni codziennie po 10h. A są i tacy co pracują od lat, przejmują coraz to kolejne salony i funkcjonują. Waham się;/
    ReviewUserIconPH

18.10.2023 18:54

Cześć. Moim zdaniem warto. Dlaczego? Nabywasz doświadczenie. Dowiadujesz się jak to jest prowadzić swoje własne mikroprzedsiębiorstwo. Przez te kilka lat zarządzania salonem zdobyłam ogrom wiedzy i pewności siebie. Łatwiej jest też jak się lubi tę pracę. Faktem jest, że by mieć wszystko dopięte w pracy spędzamy tam przeważnie dużo czasu. Jesteśmy też dostępni (czasem nawet musimy) dla pracowników w czasie wolnym od pracy. To jak się pracuje zależy od Zespołu, który sobie zbudujesz. Od atmosfery na jaką będziecie wzajemnie pracować. Zarobki...cóż. kiedyś było się czym pochwalić. Od czasów pandemii wszystko zmieniło się na gorsze. I niestety to nadal się dzieje. Wszędzie podwyżki a nam zabierają. Mimo wszystko jesteś w stanie zarobić więcej niż np na zwykłym etatcie w handlówce. Są lepsze i gorsze momenty. Jednym słowem nie spróbujesz to nigdy się nie przekonasz. Powodzenia.
    ReviewUserIconInfependent

18.10.2023 21:30

Czy warto? Uwazam, ze jezeli jestes pracownikiem i znasz wszystkie procesy to na pewno bedzie Ci latwiej niz osobie z ulicy. Ale... teraz pracujesz juz w ulozonym salonie, gdzie zespol fajny itp. Dostaniesz nowy salon, chyba ze przejmiesz po innej osobie. Musisz sobie zbudowac zespol sam, robota sama sie nie zrobi, nie ma opcji, ze cie nie bedzie w pracy, bo Ci pracownicy nowi sobie nie poradza, wyniki same sie nie zrobia, etaty masz uciete, zatrudnisz wiecej ludzi, mniej kasy dla Ciebie, ale z drugiej strony zrobisz to, bo przeciez nie bedziesz caly czas w pracy. Z drugiej strony sa osoby, ktore wola same siedziec i miec wiecej pieniedzy. (Ph)Kolejna rzecza sa warunki jakie Ci firma zaproponuje, pierwszy prog prowizji. Niektore salony maja taki, ze nie ma (usunięte przez administratora) zeby go zrobic, wiec prowizja Ci sie nie nalicza. Jezeli jestes osoba zorganizowana, ktora ma nerwy ze stali wielozadaniowosc nie jest Ci obca powinienies sprobowac.
    ReviewUserIconpotencjalna

01.10.2023 20:12

A czy ktoś się orientuje jak wygląda praca w centrali w biurze? Przy Zarządzie (asystent)?
    ReviewUserIconQwery

06.10.2023 21:33

Czy tak samo wyglada praca w HR? Jak podział zadań? Rozliczanie czasu pracy? I jak atmosfera?
    ReviewUserIcon@Biurowy

06.10.2023 21:58

Jaka ewidencja? Nie ma ewidencji… zadaj wszystkie pytania podczas rozmowy rekrutacyjnej, choć pewnie i tak się na pewno realiów nie dowiesz przed dołączeniem. W zarządzie jest kilka osób. To w temacie zróżnicowania szefostwa:-)
    ReviewUserIconZuzia

29.09.2023 15:06

Hej. Może się ktoś wypowiedzieć kto pracował na stanowisku Partnera Handlowego?
    ReviewUserIconAd

05.10.2023 19:19

Hm, masz dużo pieniędzy na pokrycie kosztów prowadzenia działaności gospodarczej, na straty kary finansowe itp? Masz dużo czasu, nie masz rodziny, znajomych, życia prywatnego? Za to duża odporność psychiczna i gruby portfel to bierz salon i udawaj ważną????????????????
    ReviewUserIconsalonowa

04.10.2023 12:05

Pracowało mi się fajnie, byłam doradcą klienta w większym salonie, więc i roboty było sporo ale jakoś dało się żyć. Największy plus to współpracownicy, bo to była świetna ekipa, byli moją główną motywacją do przychodzenia do tej pracy. No ale to tyle z pozytywów, pracy sporo, pieniądze marne, ogromny nacisk na wyniki z empik premium i umbrellą (która akurat u nas nie liczy się do niczego, ale i tak trzeba cisnąć). Premie za to wszystko śmieszne, z premium dostaje się całe 100zł na pełnym etacie, co kompletnie nie przekłada się na to ile pracy trzeba włożyć żeby to zdobyć, kompletnie nie warto. Jako praca tymczasowa żeby po prostu się gdzieś zaczepić w trakcie szukania innej roboty ujdzie, ale na dłuższą metę nie polecam, to wciskanie kompletnie obrzydza kontakt z klientem, który też tego wszystkiego nie lubi słuchać.

30.09.2023 23:25

ReviewUserIconPracownik1519

01.10.2023 23:00

Abolutnie się z Tobą zgadzam. Pracowałem w różnych korpo, ale tu podejście do człowieka jest najgorsze. Być może to po prostu Polska firma i jest efekt januszexu, o którym ktoś już tu wspominał. Nie polecam - ciagle zmieniające się decyzje w zależności od tego, jaki humor ma w danym dniu zarząd, mobbingowe zachowania kadry managerskiej, nie tylko w sieci, ale tez w centrali, a może przede wszystkim w centrali, brak możliwości rozwoju, bo masz siedzieć i pracować, płaca odbiegająca od rynkowych standardów i pewnie wiele, wiele innych. Dużym plusem są ludzie, których można tu poznać.
    ReviewUserIconBuba

30.09.2023 23:16

Nie da się ukryć Empik to jedno (usunięte przez administratora) korpo jakich wiele choć w większości i tak lepiej ludzi traktują. Liczą się tylko wyniki i procenty oby jak najlepsze w tabelkach. Hajs, hajs i jeszcze raz hajs. Wszechobecny (usunięte przez administratora) i manipulacja to norma. Zatrudnienie na jednym stanowisku okazuje się zatrudnieniem na wszystkich jedynie kibla nie musisz sprzątać... jeśli nadal się zastanawiasz nad pracą dla tej firmy to nie rób sobie tej krzywdy jest o wiele więcej lepszych firm. Buziaczki nie polecam.
    ReviewUserIconJanek

30.09.2023 16:08

Ludzie! Nie dajcie z siebie robić (usunięte przez administratora) ,dopóki będzie choć jeden godził się na takie traktowanie ,będą tak traktować. Minimalna płaca ! Zakres obowiązków wykraczający poza możliwości jednej osoby. Niepewna sytuacja odnośnie pracy czy nie nastąpi likwidacja salonu bądź redukcja etatów. Potrącanie z premii za wszystko co tylko są w stanie wymyśleć. Tworzenie atmosfery wrogości i nieufności poprzez propagowanie donosicielstwa i wytykania błędów. Sochaczew (usunięte przez administratora) ,w którym wykorzystują ludzi stawiając ich pod ścianą . EMPIK LICZY TYLKO ZYSKI BYLE BY ZARABIAĆ KOSZTEM NAWET LUDZI, TEN CHORY TWÓR JUŻ DAWNO POWINIEŃ PRZESTAĆ ISTNIEĆ. JEST NADZIEJA ŻE UDŁ....SIĘ KASĄ Z LUDZKIEGO CIERPIENIA.
    ReviewUserIconZuzia

29.09.2023 15:02

Hej. Dużo jest tu opini negatywnych na temat pracy sprzedawcy. Pracował ktoś na stanowisku Partnera Handlowego? Może ktoś się wypowiedzieć jak wygląda praca i zarobki na tym stanowisku?
    ReviewUserIconPh

30.09.2023 14:22

Jeżeli to sklep mały lub mini to ph to też sprzedawca.

03.08.2023 10:49

ReviewUserIcontom

28.09.2023 21:05

Podobno w jednej ze spółek Empiku powstał związek zawodowy, zakończyło się to tak że ich chyba likwidują.
    ReviewUserIconmordoma

19.11.2023 17:11

Czy mogę dowiedzieć się coś więcej na ten temat? Ewentualnie uzyskać jakiś kontakt?
    ReviewUserIconRobroy

28.09.2023 20:58

Empik jako spółka szuka oszczędności i dlatego zwalnia ludzi ograniczając składy w salonach . Dodatkowo istotnym sygnałem są zwolnienia i odejścia z centrali osób które były od początku a także mają wieloletni staż pracy. Ponadto wszystkie spółki Empiku są lub będą redukowane .
    ReviewUserIconAndrzej

27.09.2023 14:36

Odradzam prace w jakimkolwiek Empiku. Wymagają od Ciebie niewiadomo ile a dają na wypłatę marne grosze. Obcięcie etatów do minimum, brak jakiegokolwiek komfortu pracy. O jakiejkolwiek premii zapomnijcie. Po prostu porażka.

21.09.2023 07:55

Czy w waszych salonach też jest takie mega ciśnienie na dosprzedaż do paczek ??
    ReviewUserIconBambo

22.09.2023 06:14

Wszędzie jest ciśnienie na wszystko. Wyciskają wszystko co mogą bo liczy się maksymalizacja zysku. Musi się excel zgadzać i nie ważne ile osób się zwolni albo zaniedba zdrowie czy rodzinę. Z każdym miesiącem pracuje się coraz mniej przyjemnie, a po świętach prawdopodobnie kolejne osoby odejdą bo ile można wytrzymywać takie traktowanie.
    ReviewUserIconBrak wolnych miejsc pracy

18.09.2023 17:57

Nie znalazłam wolnych miejsc pracy w Krakowie.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Empik?

Kontakt - Empik S.A.

Marszałkowska 116/122 00-017 Warszawa

NIP:5260207427

Branże: Książki i media

ReviewUserIcontwojst4ry

16.09.2023 01:41

Pracowałam w Empiku przez rok na umowie o pracę jako osoba jednocześnie studiująca dziennie. Nigdy nie miałam problemu z dopasowaniem grafiku do moich zajęć, mimo że w większość dni moje zajęcia trwały do późnego popołudnia. Bardzo lubiłam moich współpracowników. No i na tym plusy się kończą. Stawka minimalna, na rozmowie obiecywali nie wiadomo jakie premie, ale później kończyło się miesiąc z premią o wysokości 50 zł. Cały czas trują ci (usunięte przez administratora) o wyrabianie wyników, za które dostajesz śmieszne pieniądze. Jeśli jednego miesiąca podwinie ci się noga z wynikami to boisz się, że cię zwolnią. Absolutnie tylko to się dla nich liczy. Nieważne, że jesteś dobrym pracownikiem, zgarniasz dobre opinie, jesteś lojalny wobec pracodawcy. Nie dałeś rady sprzedać wystarczająco czekoladek w danym miesiącu? Szykuj się na rozmowę z menadżerem. Menadżerzy nawet nie wierzą w te kity, które nam wciskają. Mój menago regionalny raz sam przyznał, że nie kupuje w Empiku, bo jest za drogo XD Empik tak się chwali, że jest ekologiczną firmą, że jak zamówisz paczkę do sklepu to jesteś eko blablabla (co z tego, że ta paczka która leci do domu klienta jest wysyłana z tego samego magazynu co paczka, która leci do sklepu), a potem niszczą i wyrzucają na śmietnik tony kalendarzy, które im się nie sprzedały, bo zamówili za dużo. Nie szanują nawet swoich klientów, bo odbierają im benefity z premium (np nagła zmiana zniżki 50% na drugą książkę na 40%) a potem podwyższają cenę pakietu o 20 zł XD Czułam się dosłownie jak naciągaczka proponując tym starszym paniom kupno premium wiedząc, że te same produkty na stronie są czasem nawet 2 razy tańsze niż w sklepie bez żadnego premium. Jak dla mnie powinni po prostu wywalić te salony i zająć się tylko sprzedażą internetową, bo to jest cyrk na kółkach. A, i pozwalanie na włączanie klimatyzacji tylko w określonych godzinach jest po prostu chore. Jeśli szukasz pracy na krótki okres czasu to spoko, zwłaszcza jeśli jest to mały salon. Ale naprawdę nie ma co tam zostawać dłużej niż rok. To nie jest miejsce dla ludzi, których naprawdę interesują książki, muzyka, sztuka. Zwykła masówka. Do klientów: Wspierajcie małe księgarnie, a nie jakiś Empik.
    ReviewUserIconZdziwiona

07.09.2023 20:03

Hej. Mam pytanie, czy w każdym empiku jest tak że jeżeli pracownik przyjdzie do empiku w swoim dniu wolnym lub po godzinach pracy musi okazać się? Tzn pokazać zawartość torebki w środku, oklepać się itd?
    ReviewUserIconZdziwiona

09.09.2023 08:44

Właśnie dowiedziałam się że u nas jest tak że trzeba, nawet jak przyjdę z rodziną na zakupy w zwykły dzień który mam wolny od pracy, muszę pójść na okazanie. Dla mnie to jest chore, przeciez w wolny dzień to ja moge miec różne rzeczy w torebce o których nie chce zeby kolezanka z pracy lub ktokolwiek widział. albo dziewczyny nadinterpretuja reguły sklepu. Przecież nie będzie mnie pracownik sklepu odprowadzał do drzwi przy rodzinie jak złodzieja. To takie przywileje że tam się pracuje?
    ReviewUserIconQwerty @bylypracownik

06.09.2023 21:20

Kariery nie ubijesz na tej pracy, o podwyżce można tylko pomarzyć . Pracowałem 2 lata i zdałem sobie sprawę że dawałem się wykorzystać mojemu szefostwu. Pracowałem robiąc wszystko . Typowe wykorzystywanie ludzi. Nie polecam.
    ReviewUserIconJoel

06.09.2023 17:14

Jeśli ktoś z Was zastanawia się nad praca w Empiku-nie róbcie sobie tego. Ja pomimo przeczytanych tu opinii, stwierdziłem, ze spróbuje, przecież nie może być tak złe. No właśnie, okazało się, ze jednak może. To miejsce nie ma nic wspólnego z kultura. Ilość obowiązków jest zupełnie nie adekwatna do wynagrodzenia. Liczy się dla nich pracownik, który nie ma swojego zdania i będzie robił wszystko co mu karzą. Nie traktują ludzi jak ludzi, tylko jak maszyny. Naprawdę, jeśli szukacie pracy to omijajcie to miejsce szerokim łukiem. To nie jest miejsce dla ludzi szanujących swoje zdrowie i siebie.
    ReviewUserIconFigiel2000

05.09.2023 23:15

Uważam że w kwestii pracy zawiodłem się. Małe zarobki za duże wymagania. Duże przytłoczenie Obowiązków względem pracownika. Wszystko na raz musisz ogarnąć i jeszcze wyniki a szefostwo nastawione tylko na kasę i wynik wynik z którego dla pracowników nie ma nic oprócz 5zl za 1 szt EP Serio ??? Tak cenicie pracowników?? Żałosne i głupie. Robiąc z pracownika (usunięte przez administratora)
    ReviewUserIconPeper

03.09.2023 10:14

@byłypracownik Jedna wielka paranoja Pracowałem kilka lat. Firma nastawiona tylko na wyduszenie ostatniego grosza od klienta. EP Za 60zl .... tylko bogatych na to stać. Większość ludzi powie ze ich nie stać na to . Ale ty nadal musisz cisnąć bo kasa najważniejsza.
    ReviewUserIconMarry-Lin

03.09.2023 09:20

Praca za dosłownie śmieszne pieniądze. Starałam się o cały etat miałam 3/4 , zredukowali mi na 1/2.:-[ Obowiązków jest od groma. Wypłata tego nie rekompensuje. Mocny nacisk na sprzedaż dodatkową przy kasie czyli wciskanie ludziom tego czego nie potrzebują. Plus Empik Premium. Za takie dodatkowe dosprzedaże dostaję się groszowe "wynagrodzenie " o premiach dla pracowników na święta....cóż 50zl ... jest naprawdę cynizmem. Gdzie w eko oknach dostaje się tysiące zł. Niemniej jednak wyzysk i wykorzystywanie pracownika do różnych dodatkowych prac za "uśmiech i zadowolenie szefa" jest dużo. Nikomu nie polecam pracy w tej firmie. Pracownik jest nie doceniany i traktowany jak najniższa kasta. Przykre....ale takie są realia.
    ReviewUserIconŁkkkk

31.08.2023 09:34

Praca w centrali to nieludzka harówka. W dodatku może zarząd niech przyjrzy się pracy menadżerów, niektóre gwiazdy robią co chcą, nie wywiązują się że swoich obowiązków zwalając zadania na swoich podwładnych i są ponad wszelkimi zasadami, a marketplace niech wezmie pod lupe pracę mniejszych menadżerów i ich zachowanie bo to są jaja. Cierpią na tym inne działy i zespoły.
    ReviewUserIconpremia

28.08.2023 18:25

Czy dla was też to jest po prostu ŚMIESZNE juz nawet nie smutne, po prostu śmieszne, że ciśnienie na sprzedaż premium jest tak gigantyczne tymczasem premia za wykonanie celu to jest (usunięte przez administratora)STO ZŁOTYCH (100 PLN, podaje w walucie bo omnibus tego wymaga). 100 zł.
    ReviewUserIconMrówka

29.08.2023 06:05

To i tak dużo, bo są salony gdzie dostajesz CZTERDZIEŚCI ZŁOTYCH BRUTTO! Bo PH reszta bierze dla siebie mimo że nie sprzeda ani jednej sztuki bo nie stoi na kasie
    ReviewUserIconDj Panda

27.07.2023 15:46

Jakie wynagrodzenie proponuja nowemu pracownikowi na start ? Pytanie retoryczne - najnizsza krajowa czy nie ?
    ReviewUserIconNo

10.08.2023 21:47

Najniższą I na podwyżkę nie licz bo pracownicy z doświadczeniem zarabiają tyle samo

27.08.2023 10:42

A nawet jeszcze mniej, jeśli są starsi i muszą płacić wszystkie podatki i zasiłki.
    ReviewUserIconNa szczęście były pracownik

06.08.2023 21:09

Nie polecam pracy tam. Na umowie doradca klienta a obowiązki jakby się było co najmniej zastępca dyrektora. Pensja to najniższa krajowa- trzy próby prośby o podwyżkę i żadna się nie udała. Premia za premium śmieszna i nie warta takiego poświęcania się. Premia za plan czy było zrobione 5% więcej czy 30% to zawsze taka sama, więc też nie ma sensu się starać wystarczy o kilka złotych więcej zrobić i odpuścić temat.
    ReviewUserIconPatrycja

18.08.2023 06:09

Wszystko by się zgadzało tylko partnerzy w empiku nie są franczyzobiorcami. Wszystkich nieprawidłowości na linii pracownik, a Ph empik się wyprze i za żadne nie odpowie.

27.08.2023 10:39

Oni po prostu wykorzystują naiwność młodych ludzi, do zabiegania o wyższe procenciki w tabelkach, tworząc równocześnie toksyczną atmosferę wśród pracowników. Starsi stażem i na UoP wiedzieli, że jest to marchewka na kiju, która z czasem zmieniała się na sam kij do poganiania. Za to młodsi, woleli siedzieć pół dnia na kasie, nic nie robić na salonie, a tylko rywalizować między sobą. Nigdy nie zapomnę, kiedy miałam ostrą debatę z PH na temat punkcików i wyników, oraz o podwyżkach dla pracowników. Co dostałam w odpowiedzi od współpracownika? "Przecież godziłaś się na takie warunki pracy, podpisując umowę. Ja wolę dodatkowe 50 zł więcej, niż podwyżkę, bo i tak jestem na chwilę". No więc tak, po części sami pracownicy na śmieciówkach nieco rozbisurmanili pracodawców, do chorych praktyk. I w ten sposób empik pozbył się wartościowych pracowników.

19.03.2023 18:16

Problem Empiku jest jeden: awansuje ludzi, którzy pracują w tej firmie od samego początku. Zaczynali od pracy w salonie i awansowali przez naście lat na różne stanowiska. Może w niektórych działach ma to sens np. Handlowy. Ale czy można być ekspertem od social media, csr czy hr pracując tylko w Empiku? Nie i dlatego w tej firmie źle się dzieje, bo na cele firmy pracują osoby, które myślą że coś wiedzą, no ale nie wiedzą. Nie mogą się równać z osobami z innych firm.
    ReviewUserIconNiedoceniony

26.08.2023 08:29

Niestety starzy pracownicy też nie są docenani, ani awansowani. Pracowałem w salonach, teraz w centrLi już 6 lat i chociaż były rozmowy z szwfem o dalszym rozwoju to stoje w miejscu już 6 rok... Tyle co z juniora awansowałem na mida... I to po okresie próbnym jakoś nie cały rok.... Nie ma tu możluwości rozwoju... Niestety. Trzeba szukać czegoś nowego

27.08.2023 10:22

Zarząd specjalnie nie chce awansować ludzi starszych stażem, ponieważ wiedzą, że to by oznaczało zmiany - w głównej mierze zmiany na lepsze, żeby nie było. Osoby na wysokich szczeblach tak się umościły w swoim gniazdku, że już są wręcz oderwani od rzeczywistości i nie widzą szerszej perspektywy, poza swoje tabelki w exelu. Siedzą w empiku od kilkunastu lat i zamiast uaktualnić swoją organizację pracy, to wolą się trzymać utartych korpo schematów z lat '90 i bazują na punkcikach, tabelkach i wykorzystywaniu naiwności młodych studentów, którzy są wytresowani do wyścigu szczurów. A jeśli pojawi się "roszczeniowa" czarna owca, to najwyżej się ją zwolni. Starsi stażem się nawet szczycą, iż zasuwają w organizacji tyle lat, tylko nie wiedzą, że przez takie podejście zamykają się na świat z zewnątrz i potem powstają takie projekciki w stylu "Empik Premium" (czy jak to tam dzisiaj się nazywa). :P Niby wzorują się na zachodnich markach, ale tam jest nie do pomyślenia, aby pracownik (nawet na wyższych szczeblach), mógł przepracować pół życia tylko w jednej firmie. Same szkolenia nie są też innowacyjne i niekorzystne na rynku pracy, bo dotyczą tylko i wyłącznie empika.
    ReviewUserIconannana

11.08.2023 13:16

Już 2x robię zamówienie na kilkaset złotych, a jednak firma nie potrafi dostarczyć go we wskazanym przez siebie terminie. Obsługa tragiczna i Pan na czacie nawet nie raczył odpisać na zapytanie o status zamówienia tylko zamknął czas. 3x dzwoniłam i dopytywałam się o zamówienie a na koniec dostarczą je po terminie do paczkomatu i nikt go nie odbierze. Po 3 dniach roboczych musialam zadzwonić i upomnieć się o wysyłkę. Okazało się, że jeszcze nie nastąpiła. Tragedia Wyjeżdzamy na urlop i prosilam o przekierowanie zamówienia lub ponowne wysłanie w innym termienie (zależało mi na nim) ale firma tego nie może zrobić. Okropne ignorowanie i na koniec zwrócą mi pewnie za ok 2tyg pieniądze na saldo empik ale zostaje bez produktów na których mi zależało. ODRADZAM
    ReviewUserIconAndzia

26.08.2023 12:46

Bo ciężko przyznać się do błędu, kobietka nie potrafi czytać ze zrozumieniem "Forum Pracowników" Jeżeli w taki sam sposób składała zamówienia co tą skargę to już chyba wiem czemu nie były zrealizowane jak chciała. Pewnie czegoś nie doczytała, albo zamówiła w przedsprzedaż a winny zawsze sklep
    ReviewUserIconDScientist

27.07.2023 10:13

W tym roku przechodziłem rekrutację do zespołu Data Science w Empiku. Moje odczucia nie są niestety pozytywne. Rekrutacja składała się z 3 etapów: 1. Rozmowa poznawcza. Typowe pytanie o doświadczenie, motywację, umiejeności. Myślę, że przeszła całkiem dobrze. 2. Po tygodniu otrzymałem zadanie rekrutacyjne, na które miałem kolejny tydzień. Zadanie było dość obszerne i składało się z wykonania analiz zakupionych produktów, przeprowadzenie testów AB i wyciągnięcie wniosków. Po wysłaniu zadania i po oczekiwaniu około 3 tygodnii (!) otrzymałem zaproszenie na 3 etap. Był to okres majówki, zatem mogłem wybaczyć długie oczekiwanie na odpowiedź, lecz i tak był on zdecydowanie za długi. 3. Ostatni etap dotyczył omówienia wykonanego zadania i rozmowy z członkami zespołu DS. Po tej rozmowie miałem oczekiwać na feedback znowu kolejny tydzień. Takiej odpowiedzi nie otrzymałem do dzisiaj, mimo iż kontaktowałem się z zespołem HR, który zapewniał mnie, że otrzymam odpowiedź. Straciłem dużo czasu i nerwów podczas tej rekrutacji. Niestety nie mogę polecić zespołu i procesu rekrutującego.

17.07.2023 23:31

Widzieliście wyniki finansowe za 2022? Większe dochody? A gdzie premia dla pracowników? Zabraliście ją nam.
    ReviewUserIcon-_-

21.07.2023 17:03

Odpowiedź jest prosta. Jak zrobić żeby nie wypłacać premii pracownikom ? Podnies progi premii ? Za dobrze im idzie? Podnieś cenę empik premium. Bank! Szach mat!
    ReviewUserIconTo mój nick

21.07.2023 19:46

Bardziej mi chodziło o fakt, że u Was w salonach nie ma klimy bo koszty, nie ma koszulek bo koszty, natomiast w Centrali inny świat. Latem chłodno, zimą ciepło. Plus te wszystkie dodatki typu lody, imprezy, zajęcia na tarasie itp.

18.07.2023 11:13

Jak poinformowała Grupa Empik, jej przychody w 2022 roku zwiększyły się do o 15,5 proc. do poziomu 2,46 mld zł, a wartość obrotu GMV o 22 proc. do poziomu 2,85 mld zł. Kanał online przekroczył 50 proc. udziałów w sprzedaży grupy. W 2022 roku wyniki finansowe wszystkich spółek z Grupy uległy znaczącej poprawie. Zanotowaliśmy dwucyfrowy wzrost przychodów, mimo wymagającej sytuacji na rynku i szeregu niekorzystnych czynników, wywołanych m.in. wybuchem wojny w Ukrainie, inflacją i wzrostami cen energii - ale pieniędzy na premie dla pracowników nie mieliście (usunięte przez administratora)
    ReviewUserIconGroszek

25.06.2023 18:31

W Empiku pracowałam od 2015 roku. Średni salon gdzieś na wschodzie Polski. Pamietam, że od zawsze było to moim marzeniem, aż w końcu się udało. Na początku praca była prawdziwą przyjemnością- różnorodny asortyment, na bieżąco z nowościami, codziennie inni ludzie, możliwość szlifowania wiedzy ze swojego działu, ciągle coś ciekawego się działo. Wskaźniki praktycznie nie były wymagane, sprzedało się dziennie 3 umbrelle to spoko, jak nic to nic się nie działo. Nie było premium. Towaru było tyle, że spokojnie wystarczało i miejsca i czasu żeby go rozłożyć. Był czas żeby rzetelnie doradzić klientom czy to prezent czy po prostu dobrą książkę. Wtedy nienawidziliśmy instytucji tajemniczego klienta, teraz z perspektywy czasu widać, że to było tylko preludium koszmaru. Nie umiem umiejscowić w czasie kiedy dokładnie rozpoczęły się zmiany, czy to wtedy gdy Jej Magnificencja objęła rządy czy jakiś czas później ale z czasem weszło rzeczywiste egzekwowanie wyników, codzienne spowiadanie się z tego, ile czego się sprzedało, ciśnięcie na umbrellę, w końcu pojawiło się premium. I wtedy zaczęło się na całego. (usunięte przez administratora)w czystej postaci, krzyki, straszenie zwolnieniem bo „jak wy nie będziecie wyrabiać to się znajdzie ktoś to będzie!”, wprowadzanie „planów naprawczych” dla najsłabszych pracowników, wpisywanie do tabeli swoich wyników godzina po godzinie a na koniec dnia porównywanie wyników między pracownikami. Dopóki jednak była premia to wszystko było do zniesienia. Początek covidu był idealnym czasem dla zarządu żeby zabrać pracownikom premie i już nigdy ich nie przywrócić. Pierwszy miesiąc mówiono nam, że spoko nie ciśniemy na wyniki bo i tak nie ma klientów ale premie zabieramy do odwołania. Problem zaczął się po ok 3 miesiącach kiedy premie nadal nie wróciły, za to wróciły wyniki, wskaźniki i wyniki od wskaźników. Od początku 2020 roku pracownicy Empiku codziennie są mobbingowani w pracy, ciśnięci na wyniki, które muszą wyrabiać ZA DARMO, bo premie jak zniknęły tak nigdy nie wróciły. PODOBNO istnieje jakaś mityczna premia za Premium ale nie wiem czy ktokolwiek ją na koncie zobaczył, a może jest tak szczątkowa, że się jej nie odczuwało. Z miesiąca na miesiąc było coraz bardziej wesoło, jednak sytuacja geopolityczna pozwoliła zarządowi i „mądrym głowom” rozhulać się na całego. Zakaz używania klimatyzacji- pod pretekstem oszczędności, w lecie w długich spodniach i nierzadko w jednej koszulce na pracownika (bo więcej firma nie miała) z potem płynącym po plecach już od pierwszych minut pracy, natomiast w zimie telepiąc się z zimna, zakładając pod empikową koszulkę kilka warstw odzieży- w swojej bluzie chodzić nie można, a polar był jeden lub dwa na 7 osób, wiecznie brudny co jest w sumie zrozumiałe. Także jak miałeś szczęście to mogłeś sie ogrzać tym brudnym polarem. Kierownictwo nie zapewniło wody dla pracowników w lecie ani cieplej odzieży w zimie. Nie muszę wspominać o tym, że podczas pracy nie można nawet na sekundę usiąść bo „góra” wychodzi z założenia, ze siedzący pracownik ma gdzieś pracę. Była sytuacja, że regionalny zrobił zdjęcie zza witryny pracownikowi (niepełnosprawnemu), który oparł się na chwilę o krzesło i wysłał to do PH, do DMa i czort wie gdzie jeszcze. Także byliśmy nie tylko podglądani przez 24 kamery na sklepie ale również przez kierownictwo „na żywo”. Czy to zgodne z prawem? Śmiem wątpić. Zakaz włączania światła przed otwarciem sklepu- rozkładanie towaru praktycznie po ciemku, zmywanie podłogi po ciemku, oczywiście nadal pod pretekstem oszczędności. Z miesiąca na miesiąc, z dnia na dzień góra wymyślała coraz to nowe rzeczy, mające na celu pognębić pracowników, którzy jakby nie było są filarem tej firmy i dzięki nim Empik w ogóle ma obroty. A klienci, krzyczący, opluwający, okropni roszczeniowi ludzie, codziennie te same świry wpadające po jedną gazetę, którzy zostawiajac w Empiku 10 zł mają się za bogów to temat na osobną książkę. Ktoś kiedyś zapytał pracownika Empiku czy może potrzebuje pomocy psychologa, spotkania, rozmowy? Również śmiem wątpić. A więc przy akompaniamencie szargania przez klientów, z potem płynącym po plecach w okresie letnim, wyrabiając wyniki ZA DARMO toczy się życie szeregowych pracowników najbardziej renomowanej księgarni w Polsce. Wymyślanie bzdurnych promocji, ustawianie IH tak, że nie sposób jej zrobić w jeden dzień a jednocześnie zakaz robienia jej wcześniej niż we wtorek wieczorem, żenujące konkursy dla pracowników gdzie do wygrania jest 50 zł za pierwsze miejsce. A gdy PH zapytany o powrót premii za wskaźniki rozłożył ręce i powiedział ze pieniądze leżą na chodniku a my się nie chcemy po nie schylić (vide żałosne konkursy) to chyba o czymś świadczy. CD
    ReviewUserIconProcownik

08.07.2023 16:26

Cieszcie się że nie znacie prawdziwej wersji strategii tylko to co na slajdach widzicie... Niedługo liczba sklepów znacznie spadnie. Dyr IT ma taką ciekawą cechę, że rozmawia na teamach i przełącza się pomiędzy urządzeniami i screenami. Czasem jak się zagapi to widać jego inne konwersacje z innymi Ludźmierz. Dużo ciekawych informacji można tam nie raz poczytać. Nie raz to widzialam:(
    ReviewUserIconGroszek

18.07.2023 10:40

CD Z drugiej strony Jej Magnificencja na okładce Forbesa (który jak nigdy musiał stać na topce prasowej- ciekawe czemu?), piękne zdjęcia z centrali na MyEmpik, cudowna otoczka firmy przekazywana do mediów, reklamy w radio, w tv, w gazetach, miliony zł wydawane na gale, eventy dla „mądrych głów z góry”, poczęstunki, wyjazdy. Podczas gdy pracownicy bez zapewnionej wody, bez klimy, po ciemku, z wiecznym poczuciem z tylu głowy ze „jak nie wciśniesz dzisiaj 5 czekolad to cię wywalą”? Nie raz była sytuacja, ze trzeba było samemu dokupować umbrellę aby tylko spinały się wyniki i nie trzeba było słuchać krzyków. Już wiadomo na co idą „oszczędności?” Już wiadomo czemu Pani Prezes, podczas gdy inni kupują sobie na wakacje książkę, ona wykupiła pół Empiku (ha ha)? Ten sklep z kulturą niewiele już ma wspólnego, nie ma czasu na obejrzenie nowości, nie ma czasu na zapoznanie się z asortymentem, nie ma czasu na rozmowę z klientem. Liczy się tylko wynik, wynik i jeszcze raz WYNIK. A pracownik jest tylko numerem w tabeli, bez honoru, bez godności, wypełniający korpo tabelki i patrzący czy więcej ludzi zidentyfikował za pomocą karty czy aplikacji. Chodzący po sklepie z tym dramatycznym tabletem i zbierający pełne politowania spojrzenia klientów, gdy nikogo przy kasie a kasjer każe Ci się obsługiwać tabletem, wtf? Dzwonki wprowadzone przy nowootwartych kasach samoobsługowych. Chcieliście tam na górze jeszcze bardziej upodlić pracowników? To wam się udało. Ciekawe kiedy każecie im z tymi tabletami, upoconym, z wiecznie dzwoniącym dzwonkiem, tańczyć kankana na środku sklepu? O zarobkach nie wspomnę bo jest to najniższa krajowa, niezależnie od stanowiska i bez możliwości podwyżki. Drodzy, jeśli chcecie oszczędzić sobie stresów, jeśli nie chcecie skończyć na terapii u psychoterapeuty, jeśli chcecie GODNIE zarabiać, jeśli chcecie być doceniani w pracy a nie codziennie słyszeć ze jest źle, źle, źle, mało, ZA MAŁO!! To nie idźcie do Empiku. Jeśli nie chcecie z płaczem wracać do domu i myśleć jak wielką kupą jesteście bo sprzedaliście za mało umbrelli- nie pchajcie się w to. Pozdrawiam serdecznie i życzę Empikowi przepotężnej karmy, która z czasem napewno wróci.
    ReviewUserIconRysiek

05.07.2023 08:00

Czy centrala zdaje sobie sprawę, że zabija sklepy stacjonarne? Nie jestesmy w stanie konkurować z empik.com gdzie ceny książek są 40% niższe. Codziennie wielu klientów rezygnuje z zakupów u nas myśląc, że ceny są takie jak na empik.com. Dochodzi już do sytuacji, że klienci wiedzą, jakie są tam ceny i chcą żebyśmy im zamówili. I zamawiamy choć mamy dany produkt na sklepie. A nic z tego nie mamy bo to nie wchodzi w obrót sklepu. Potem plany nie zrobione, cięcia kosztów itd
    ReviewUserIconBo

09.07.2023 22:46

Zapomniałbym! „Ale jak to?! Nie mogę tu obejrzeć mopa vileda? To po co macie to na stronie?!?!” I zastanawiasz się czy jesteś w ukrytej kamerze czy ci (usunięte przez administratora)tak na serio. A na „szkoleniach” które robili ludzie z tej samej ukrytej kamery? Klient przyszedł obejrzeć kosiarkę? Świetnie, w zamian zaproponuj mu książkę o trawnikach! A co dla kogoś kto koniecznie chce kupić towar, który jest tylko na internecie? Czekam na wasze kreatywne odpowiedzi, kochani! I słuchałeś jak pracownicy prześcigają się w wymyślaniu coraz to lepszych propozycji od czapy, tylko żeby zadowolić panią szkoleniowiec, a których to propozycji nigdy nie wprowadzą w życie bo musieliby założyć nos klauna.
    ReviewUserIconKinga

11.07.2023 22:39

Z tego co kojarzę to salony są rozliczanie z tego ile zamówień dla klientów złożą. Przynajmniej w okresie świątecznym tak było.
    ReviewUserIconEmpikPlace- best team ever

09.07.2023 19:45

Miałem okazję spedzić chwilę w tej firmie. Ofertę z empiku traktowałem jako jeden z etapów kariery. Z perspektywy czasu - mój największy błąd. Problemem jest sama organizacja, taka pseudo korporacja po konsultingu. Wszystkie wypowiedzi przełożonych z angielskimi slowami i banalną psychologiczną otoczką- są jednak pozbawione merytoryki. Najgorsze że przełożeni w tym swoim mokrym śnie o potędze empiku zapominają o szacunku, szczerości i uczciwości. Podsumowując- nie polecam tej pracy nikomu, bo wg mnie cześć zachowań przełożonych powinna kończyć się na drodze prawnej. Szkoda, bo firma potencjał ma ogromny, ale nawet najlepszego samolotu nie poprowadzi pijany student. Kończąc optymistycznie- obecnie jest ogromna rotacja, świetni fachowcy rzucają papierami, a pokazuje to, że coraz mniej osób poniżej szczebla dyrektorskiego chce podpisywać się pod tymi bezmyślnymi działaniami.

29.06.2023 12:11

ReviewUserIconZuzanna

29.06.2023 20:04

Jesteś PH? Pracuje w empiku od 2 lat, planuje zrezygnować, bo widzę, że jest bardzo niestabilnie. Tym bardziej, że ponoć planują kolejne cięcia. Co się dzieje z tą firmą?

Zostaw merytoryczną opinię o Empik S.A.

Nie przegap nowości o Empik S.A.!