INNOWACJE.
Na wstępnie warto zaznaczyć, że firmę cechuje Innowacyjność przez duże I. Trzeba przyznać, że nikt nie ma takich produktów jak ta firma. NIKT! A to już coś znaczy na rynku, prawda? :) Jeśli czujesz chemię do innowacji, to u nas też masz szansę poczuć silną chemię.
KAWA.
Kolejnym z atutów firmy jest darmowa kawa. Niestety trzeba też od czasu do czasu umyć ekspres, ale jeśli wszyscy o tym zapomną, to nic nie szkodzi ponieważ na miejscu jest pracownik utrzymania ruchu, który spokojnie ogarnie sytuację. Ekspresy są dwa, więc nie ma ryzyka, że zostaniemy bez kawy, gdy jej najbardziej potrzebujemy.
CELE.
Praca wygląda sprawnie. Są jasno postawione cele z których rozliczamy się w czasookresach np. kwartalnych. Na początku okresu ustala się wspólnie te cele (przełożony z pracownikiem) żeby pod koniec dokonać oceny ich realizacji oraz przyznać premię. Oczywiście, w międzyczasie trzeba reagować na zmieniający się świat, bo nigdy nie wiadomo co przyniesie jutro. Nie możemy wszystkiego przewidzieć, dlatego zwykle w ogóle tego nie robimy. Szkoda po prostu czasu na zawracanie kijem Wisły. Jesteśmy zorientowani na cele. Nawet jeśli są one oderwane lub rozbieżne z celami innych współpracowników zaangażowanych w projekt. Nie daje nam to żadnych podstaw do czynienia wymówek. Nasze motto: Nie czekamy, działamy.
PORZĄDEK.
Jak na zakład produkcyjny, wszędzie jest dość czysto i schludnie. Dyrektorzy dbają o przestrzeganie porządków bardzo restrykcyjnie, przynajmniej tam gdzie sięga szkiełko i oko. Tam gdzie oko nie sięga obowiązuje zagadka z kotem Schroedingera. Jedynie osoby uczulone na kurz i pył mogą mieć problemy ponieważ w trosce o czystość otoczenia i maszyn często ich po prostu nie użytkujemy.
ATMOSFERA.
W firmie nie jest jednakowa. Panują miejsca, gdzie atmosfera jest przyjazna i miejsca mniej przystępne. Posiadamy też wydział, gdzie występują atmosfery wybuchowe [Ex], ale raczej nie to Państwa interesuje. Jeżeli tzw. „dobry klimat” to Państwa priorytet w miejscu pracy, to jest to na pewno jedna z najmocniejszych kart firmy. Jeżeli z jakiegoś powodu klimat się popsuje, reagujemy natychmiast i z chirurgiczną precyzją dziękujemy powodowi za współpracę. :)
SOCIAL MEDIA
Mamy na (usunięte przez administratora) dwa kanały. Jeden który powstał ok. 7 lat temu i który ma więcej wyświetleń aniżeli nasz nowy z dwuletnim stażem. Naszym zdaniem algorytm Youtube’a jest definitywnie do zmiany.
Stary kanał: https://www.youtube.com/c/AssetEuNewEraMaterials/videos (12 subskrypcji, max. oglądalność pod filmem 3 200 osób)
Nowy kanał: https://www.youtube.com/channel/UCT4M1KQg1HfF9d0chGafpkA/videos (9 sukbskrypcji, max. Oglądalność pod filmem 366 osób)
PROCES.
Mamy zdefiniowane sporo układów chemicznych będących w naszym portfolio produktów oraz będących jeszcze w fazie testów. Każdy układ jest pieczołowicie projektowany, testowany a następnie badany na maszynach laboratoryjnych zanim pojawi się on w portfelu produktów. Sprawdzamy przede wszystkim własności mechaniczne produktu, okres przydatności, potencjał aplikacyjny, wpływ na środowisko, a także (co najistotniejsze) sprawdzamy empirycznie czy produkt nie stanowi zagrożenia dla odbiorcy oraz osób mających z nim kontakt podczas wytwarzania. Wszystkie nasze badania są skrupulatnie rejestrowane a następnie zbierane tworząc całą historię, budując kawałek po kawałku nasze know-how. Nasz system zarządzania zdobytą wiedzą jest jednocześnie scentralizowany i rozproszony. Scentralizowany ponieważ, wystarczy najczęściej jeden telefon. Rozproszony, bo nie wiadomo pod który numer zadzwonić.
ELASTYCZNOŚĆ.
Otaczająca nas rzeczywistość stawia przed człowiekiem coraz więcej wyzwań, między innymi przez swoją zintensyfikowaną zmienność. W przeszłości specjalista bardzo często zaczynał pracę w jednym zawodzie i nie raz kończył ją pozostając w tej samej branży, niekoniecznie na tym samym stanowisku. W naszej firmie odpowiadamy na bieżące wyzwania świata i dbamy o to, aby nasi pracownicy byli elastyczni. Stanowiska są jedynie poglądowymi nazwami i mają znaczenie symboliczne. Nasi pracownicy zdobywają szerokie kompetencje w zakresie inżynierii materiałowej, inżynierii produkcji, zarządzania projektami, kadr, prawnym, ekonomicznym, administracyjnym, środowiskowym, czyszczenia ekspresów, itd. Najlepsi nie zajmują się lub nie zajmowali się jedynie pojedynczymi z wymienionych zakresów. Należy zaznaczyć, że wiedza była nabywana autonomicznie bez obecności mentora, co tylko wpływa na jakość i wydajność czasową zdobywania kompetencji i tym samym generowania wartości dodanej dla przedsiębiorstwa. Można pokusić się o stwierdzenie, że jesteśmy kuźnią talentów.
RYNEK I PRZYSZŁOŚĆ FIRMY.
Jesteśmy zorientowani na rynek kompozytów. Nie możemy zdradzać szczegółów na temat zmagań przy zdobywaniu nowych klientów i utrzymywaniu starych. Niech zadość uczynieniem będzie stwierdzenie, że z sukcesem przejmujemy zlecenia, gdzie doświadczona konkurencja nie daje rady zapewnić jakości przy jednoczesnym zachowaniu rentowności projektu.